Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gerner1
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
ALI_G
veterán
Sziasztok,
Valaki tudna linkelni egy leírást hogyan tudom finombeállítani a beltéri ajtót? Félig becsukódik magától és idegesít. Google-lel nem találtam semmi értelmeset. -
Orlin
addikt
válasz
Morris #101993 üzenetére
Ez lehet segít.
Én megpróbálom majd lehet valamelyiket.A szokásos 15-20 cm helyett ezek elvileg 50 cm-es gyökeret eresztenek és mélyebbről is feltudják venni a nedvességet.
Johnsons szárazságtűrő fűmagkeverék.
Barenbrug Wazer Saver, szárazságtűrő fűmag. -
Morris
veterán
Mi most a legjobb minőségű fűmag a piacon?
Melyiket érdemes venni? -
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok
Ezt mivel lehetne csattogásmentesre megcsinálni?
Az a baj, hogyha kint fúj a szél, állandóan mozgatja a lapátokat és az egész házban hallatszik.
Gondoltam leragasztani, de akkor meg pápá ventilátor. Ha ki van támasztva, akkor meg folyamat jönne be a hideg/meleg szerintem. -
proof88
addikt
Másik kérdésem, PVC ragasztóval leragasztott PVC-t próbálok felszedni, néhol nem jön fel, ha tépem akkor szakad a PVC, és a talajon marad nagyon odaragadt részei. Ilyen leragasztott részeket lehet valamivel jól felszedni?
-
-
kunberci
senior tag
válasz
proof88 #101984 üzenetére
Szia!
Én ezeket a csapbetéteket hosszított dugókulccsal szoktam kitekerni
[link] [link] [link] [link], és 1/2 coll-os racsnikulccsal. Célszerű esetleg egyet venni a későbbi cserékhez. Az új betétet pedig célszerű újonnan szétszedni, és a menetnél, ahol tekeredik, egy kicsit szilikonzsírral jobban megkenni, mint ahogy gyárilag van. Egy picit kenhetsz a kis gumigyűrűre, és a belső palástra is ahol a nagy gumigyűrű tömít.Tovább fog tartani.
Ja és az új csapbetét betekerésénél a külső menetre is kenhetsz egy picit, nem fog ennyire berohadni. -
runner 125
nagyúr
válasz
gerisz23 #101978 üzenetére
Ezt semmiképpen nem érdemes XPS-sel bevonni. Legfőképp a malterba rakott zárócserép megoldás miatt. Mivel nincs a zárócserépnek vízdobója (akkoriban még nem ismerték ezt a cseréptípust) és bádog sincs alatta, ilyen esetben nagy rá az esély, h esőzéskor szimplán bemenne az XPS alá a víz. Idővel szépen elrohadna ott minden. Más felől így h kerítésen van rajta kb 1 síkban, hülyén is nézne ki ott a kiugrás.
Ha nagyon zavar fel kell csiszolni és le kell festeni valami lazúrral. -
runner 125
nagyúr
válasz
szabonagyur #101982 üzenetére
Maga a rács tényleg csak design, de ha arra utal a kérdésed, hogy széles hosszú, vagy középső padlóösszefolyó jobb, akkor én mindenképpen a széleset javasolnám. Nálam pl úgy van megoldva, h pont olyan széles az Arezzo folyóka (100cm), mint maga az épített zuhany. Így gyakorlatilag a bekerült a fal mellé, a csap alá, tehát a betont csak 1 irányba kellett lejtetni, nem volt szükség szögben vágni a lapokat, vagy több irányú lejtést kialakítani, ami szerintem nem szép..
-
proof88
addikt
Sziasztok,
képtelen vagyok kitekerni csapbetétet a helyéről, iszonyatosan be van szorulva, cserélni szeretném. A nyolcszögletű részt ahol rá lehet fogni, már jórészt elnyaltam franciakulccsal. Villáskulcsból a 16-os nem megy rá, 17-es hézagos, csak tovább nyalnám vele. Csőfogóval is rászorítottam, annyira rángattam már hogy féltem hogy a csaptelepet vagy magát a mosogató bútort kirántom a helyéről, de meg sem moccam ez a kis szar. Többször fújta oda csavarlazítóval is, hátha. Van valami egyéb trükk, vagy egyszerűbb lenne a komplett csaptelepet cserélni? Nem bírok vele, pedig szedtem már ki több ilyet is.
Egyébként az a hiba, hogy ha megnyitom a vizet, kb csak félig engedi folyni, egy ponton túl hiába tekerem tovább, nem jön jobban a víz, pedig eredetileg jött. Ilyen probléma volt már másik csaptelepnél is, ott is emiatt cseréltem a betétet. -
YAS-dude
őstag
válasz
szabonagyur #101982 üzenetére
Csak design. Ízlés kérdése.
-
szabonagyur
félisten
Sziasztok
Lenne egy épített zuhanykabin, oda milyen lefolyó/összefolyó lenne az ajánlott? Különbség van, hogy lyukas vagy csíkos a lefolyó.
-
lemmy71
őstag
válasz
gerisz23 #101978 üzenetére
Erre minek akarsz hungarocellt
Vegyél valami nagyon olcsó tescó gazdaságos lazúrt lekened utána valami olcsó bitumenes zsindellyel befeded. Ha nagyon rossz a deszkázás, akkor max teszel rá egy osb lapot, az összefogja az egészet és akkor festeni sem kell csak zsindelyezni.
Gondolom nem egy hőszigetelt tetőtéri szobát akarsz kialakítani -
salesman
őstag
válasz
tothjozsi96 #101970 üzenetére
Purhab, semmi cicó.
-
WaterWawe
őstag
Az a baj, hogy úgy nagyon le hosszúra kéne csinálni és alul nagyon sok helyet elvenne.
Illetve akkor buknék egy mosogatógép csatlakozást.
Igazából még olyan 1-másfél évig tervezek itt lakni, addig kéne kibírja. De lehet csak az beszél belőlem, hogy nem akarom szétszedni, ha már sikerült összetenni.Igazából ha megcsinálnám, akkor az alján kénye a konyhabútornak támaszkodjon és ugye kevesebb pakolófelület lenne. De lehet majd nekiállok, nem tudom.
-
pjen
félisten
válasz
tothjozsi96 #101970 üzenetére
Tégla darabok és falazó habarcs.Tehát azzal a malterreal amivel falaztál tele vágod a hézagot aztán tégla darabokat nyomkodsz bele,jó szorosan.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Orlin #101961 üzenetére
Nem tudni, pontosan mi van az árban.
Tényleg csak a meglévő infrastruktúrában a vezetékek cseréje, vagy szerelvények (kapcsoló, konnektor, lámpatestek kötései) is? Ezzel ugye jár a szerelvénydobozok fedelének bontása, visszarakása, egy kis glettelés, festés is.
Tovább menve lehet cserélni a kismegszakítókat, komplett FK táblát, plusz köröket kialakítani, átvariálni.
És még nem derült ki az sem, hogy hány végpont van? Szoba 4 sarkában 1-1 konnektor és onnan hosszabbítókkal, elosztókkal dolgozol, vagy minden helyiségben a sarkokban sorolva 4-4 konnektor, hosszú falon középen is, mellette UTP, telefon aljzatok szobánként, egy helyiségben 7.2 hangrendszer bekábelezve, stb...
Budapest, vagy vidék?Ez az ár lehet túlzó, reális és olcsó is.
Beszéltem is most pár szakival 5000ft/nm körüli ártól indulnak amint észrevettem. - 54 m2-nél meg is van a 250k munkadíj.
-
Met
Topikgazda
-
WaterWawe
őstag
Üdv!
Kicseréltem a mosogató szifonját, mert a régi csöpögött. Sajnos mivel rettentő szerencsétlen helyből jön a falból a cső, ezért muszáj volt flexibilissel kipótolni a szifont. Kipróbáltuk, egyelőre nem csepeg sehol, de majd persze majd ha éles használat közben 1 hét után sem akkor derül ki.
Igyekezetem figyelni rá, hogy a flexiben ne legyen U, ennyire sikerült. Kérdésem az, hogy ez így mennyire elfogadható, illetve ha nagyon gáz mit lehetne még javítani rajta. -
tothjozsi96
addikt
válasz
Orlin #101967 üzenetére
Nálunk pár hónapja lett újrahúzva a 100m2-es ház, megtelt egy 24-es lakáselosztó tábla, igaz a Fi-Reléket meg a 3 fázisú megszakítókat én vettem, de a villanyszerelőnek mindennel együtt (lakáselosztó doboz+kismegszakítók+anyag+munkadíj) fizettem 100 ezret.
Mondjuk a kapcsolókat is én vettem, fi-relé+3 fázisú megszakítók, szóval ez még legalább +60 ezer volt ha nem több. Szerintem nem sok amit kér a szaki.
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Régi fadobozos villanyóra szekrényt szeretném elbontani és befalazni.
Ha falazáskor marad felül hézag mondjuk 2-3 centi, akkor oda mehet purhab, vagy ezt hogy szokták?Tudom, van duzzadó habarcs, de drága, meg otthon van minden homok,mész,cement.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Orlin #101961 üzenetére
A kérdésednek így sok értelme nincs, mert nem írtad meg miről szól a munka.
150k vezetékre egy kicsit sok, ha a lakáselosztót is lecseréli akkor már lehet OK.
Nem írtad meg mi történik a szerelvényekkel és mennyi van belőle.
Ha azt is cserélni kell (márpedig nem ritka), akkor az úgy már nehezen fog beférni abba 150k-ba (pl. egy Asfora, Sedna vagy egy flancosabb Legrand teljesen más kategóriában van).
Vagy lehet úgy értette az ajánlattevő, hogy csak szerelési anyagot ad, a szerelvényeket te veszed. Nem árt az ilyesmit előre tisztázni.
Az sem mindegy milyen megoldások vannak/lesznek. Pl. nem mindegy, hogy szimpla kapcsolók vannak, esetleg jó sok dupla alternatív van. Vagy van pl. villanytűzhely, bojler stb.
A Nm csak egy nagyon-nagyon durva becslésre jó, én pl. nem fogadnék el ilyen ajánlatot.Ha sokallod, lehet érdemes bekérni máshonnan is egy ajánlatot.
RexpecT
A bővítés egy kicsit megint más történet, az ott indul, hogy regisztrált szerelő boros áron. -
Orlin
addikt
Annyira nem vagyok otthon ebben.
De itt a fórumon már kiderült mert mindig csak érdeklődök...
Beszéltem is most pár szakival 5000ft/nm körüli ártól indulnak amint észrevettem. -
astorre19
aktív tag
válasz
Orlin #101961 üzenetére
Többen csináltuk már magunknak innen.Én pl tavaly.
Nem agysebészet,de észnél kell lenni azért.Meg persze kell hozzá hogy érdekeljen is a téma.Én mielőtt nekikezdtem 1 hónapig olvastam a témában minden fellelhető helyen,hogy képbe kerüljek.
pl ebben a topikban érdemes a lakáselosztó szóra rákeresni és mindent elolvasni.
Aztán ezt a fórumot olvastam még elég sokat. [link]
Azt hiszem nekem 100 volt az anyagköltség/ÁFA nélkül/,de szerszámot nem kellett vennem,volt havertól kölcsön(Normális blankoló,meg ha sodrott vezetéket fogsz használni érvéghüvely préselő nélkül én nem állnék neki).
150 ből biztos ki tudod hozni minőségi szerelvényekkel,minden kötést oldható wagoval csinálva.Egyébként amilyen árakat olvastam itt ott a 240k munkadíj még nem is sok sajnos,Face csoportban amiben vagyok néha olyan árakkal dobálóznak a villanyászok hogy a hajam leteszem
Szerk:
félre olvastam az első mondatodat,azt hittem arra vagy kíváncsi csináltunk e már,nem csináltattunkAzért meghagyom a mondandóm hátha hasznos lesz.
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Villanyhálózatot csináltatott valaki mostanában?
Az 54 nm-es házunkban kellene majd lehet.
Úgy gondoltam mielőtt itt bent mindent elkezdünk szépíteni nem lenne rossz lecserélni a régi vezetékeket.
Hát dobtam egy hátast.
240 000 munkadíj + 150 000 anyagköltség... -
macilaci78
nagyúr
válasz
tknof1871 #101959 üzenetére
A kerekbe dugod a vezetékeket, a kettő szálat a két távolabbiba.
A vezetéked sodrott, kell az érvéghüvely. Vágd vissza a vezetéket annyival, hogy a szigetelés eltávolítása után kb 1 cm legyen a csupasz fémből, ez megy majd az érvéghüvelybe.
OBI-ban is van, sokféle méret. A képről nem derül ki, hogy milyen vastag a vezeték, viszont az érvéghülyet a vezető keresztmetszete alapján méretezik, nem átmérőre. Vagy készletet veszel indokolatlanul sok pénzért, vagy adott méretből egy csomagot szintén sokkal többet a szükségestől, vagy szaküzletben darabra is adnak. Én a múlt héten vettem Mentavill-nél.
Legegyszerűbb, ha a levágott kábelt elviszed magaddal méret végett, egy fél centis darab már elég, aprók közt elfér.
Erre a két érre célszerszámot nem vennék, simán kombinált fogóval szorítanám rá. Úgysem ez a kötés tartja a súlyt, nem fog kicsúszni.A rugós wagoból is kijön a vezeték, csavargatva ki lehet húzni. De ha a foglalat megint tönkre megy, akkor fogóval ráfogsz az érvéghüvely tövére és letéped a foglalatot. 30 évente nem nagy feladat.
A B verzió, hogy ezeket a végeket beleteszed egy csatos wago-ba, mert abba mehet a sodrott is, és toldod kb 3 centi tömör rézvezetékkel, amit már bele tudsz tuszkolni a foglalat rugós rögzítésébe is. De ez ugye nagyobb tárfogat, nem tudom, mennyi hely van a foglalat körül.
-
tknof1871
őstag
huh, mindkét oldalon 2 kerek lyuk és egy téglalap alakú. 3-ból melyikbe kell a vezetéked dugni?
Ez olyan mint a Wago megoldása a vezeték rögzítésére? De itt nincs kar. Valahol be kell nyúlni egy csavarhúzóval és kinyitni, a vezetéket bedugni, a csavarhúzót kirántani és akkor rácsap a vezetékre?
Csak be kell dugni a vezetéket és rászorul? Ha cserélni kell hogyan veszik ki?A szigetelések elsötétedtek a végeken. A régen használt izzók lehet túl melegek voltak és a hőtől elszíneződött? (A foglalaton nem látszik égés vagy bármilyen deformáció.) Ezt az elszíneződött szigetelésű vezetékszakaszt le kell vágni?
-
tknof1871
őstag
válasz
macilaci78 #101956 üzenetére
Üdv!
Fent a régi foglalat, a vezetékek csavarral rögzíthetők. (Fehér nyilakkal jelöltem a képen) Ez faékegyszerű.
Alatta az új foglalat de itt nincsenek csavarok. Hogyan rögzítem a két vezetéket? 30 éve ilyen még nem volt.(Egész pontosan ez az új, itt vettem: [link] )
(BTW az új foglalat összepattintós, 2 darabra jön szét ha kívül oldalt a két füleket egyszerre kihajlítom. Ehhez minimum 3 kéz kell.
A régi az még a jól bevált csavarós foglalat. Ha szét akarjuk tekerni a foglalatot akkor csavarhúzóval bele kell nyúlni* a foglalatba, befelé kell görbíteni a villanykörtét oldalról érintő érintkezőt, ha úgy tetszik a foglalaton belül az oldalsó érintkezőt.
Annak idején zseniálisan kitalálták hogy az oldalsó érintkező a betekerést engedje a kitekerést viszont akadályozza, gyakorlatilag lehetetlenné tegye. Bónusz ha szétszedtük akkor 3 darabra lehet szétválasztani. Ami a villanykörte érintkezőit és a vezetékbekötéseket hordozza az kiemelhető. Az új foglalaton ezt nem lehet kivenni.Beépíthető nyomókapcsolót alig árulnak már, foglalatból csak ezt találtam. Ha ez a fejlődés ez nagyon szomorú. Ez a szép új világ.)
(* Bármilyen az elektromos hálózattal kapcsolatos szerelés életveszélyes. Senki se csinálja, bele se kezdjen, akiben bármilyen kétség van, alkohol vagy más tudatmódosító hatása alatt áll.)
-
tknof1871
őstag
válasz
macilaci78 #101944 üzenetére
Köszönöm. Oké, szóval tökmindegy melyik érintkezőn lesz a fázis. Szerintem már úgy is mindegy ha valaki belenyulkál a villanykörte foglalatába. Darwindíjas.
Olyan szakon tanultam ahol felületesen volt villanyszerelés. Semmit se ért de rémlett hogy van ilyen szabály.
Néztem videókat, hogyan szerelik + felújítják az íróasztali lámpákat. Amerikaiakat találtam. Náluk védőföldelés is van az asztali lámpán. -
jozsi252
veterán
válasz
runner 125 #101951 üzenetére
Böngészgettem még, de nem találtam olyan helyet ahol lenne megfelelő rozsdamentes cső mindennel együtt. Jó lenne készletbe venni a hüvelyt, a csövet legalább 2.5m-es méretbe, illetve rögzítéshez való eszközöket hogy ahogy mondod a szél ne vigye el. Még holnap keresgélek, aztán ha nem találok ilyet akkor marad az hogy veszek csövek, hüvelynek egy kicsivel vastagabbat, átfúrom mindkettőt, majd egy csavarral rögzítem a föld alatt, megy rá vissza a gyep, aztán nyárra így le is van tudva.
-
runner 125
nagyúr
válasz
jozsi252 #101949 üzenetére
Ez jó megoldás, ha télre el akarod bontani teljesen.
Első körben olyan szaküzelteket keress fel, ahol zártszelvényeket árulnak. De ilyen célra a legjobb rozsdamentes acél csőben gondolkodni. Ezt nem kell festeni sem és soha nem fog rozsdásodni. Nyilván olyan méretet kell lebetonozni, aminek a belső átmérőjébe van megfelelő darab. A rögzítésre is kell valamilyen megoldás kitalálni, mert a szél ki fogja emelni, ha csak bele van dugva.
Ha pl a betonozott rész nem zavar, ha a földsíkből kiáll egy pár cm-t, akkor egy ilyesmi menetes forgatógombbal meg lehet oldani a becsúsztatott oszlopok rögzítését. -
Remekelek28
őstag
válasz
macilaci78 #101948 üzenetére
Majd megnézrm,hogy felül vsn e valami nyilt rész,ahol behullhat a szalmaszál madárürülék stb.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Szeretnénk az udvarba napvitorlát. Bauhaus-nak van barkáccsal kapcsolatos blogja, és ott van a rögzítésre egy elég jó megoldás. [link] Van egy csőhüvely amit le kell betonozni, majd ebbe megy bele egy kicsivel vékonyabb cső amit rögzíteni kell a hüvelybe. Így ősztől tavaszig amikor nem nagyon van szükség a napvitorlára, akkor a föld fölötti csöveket ki lehet venni hogy ne legyenek útba.
Na most ilyen csövet próbáltam keresgélni ami hüvellyel együtt van de nem nagyon találtam. Tudtok esetleg tippet adni ilyet hol tudnék beszerezni?
Vagy ki hogy oldotta meg napvitorla rögzítését olyan helyre ahova valamilyen oszlop kell? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Remekelek28 #101945 üzenetére
A kompresszor a burkolaton belül van, egy galamb nem fér hozzá. Vagy a készülék tetejére, vagy a konzolra a készülék és a fal közé fészkel. Nálam a szomszéd klímájára próbált fészkelni, egy hosszabb seprűnyéllel löktem le a fészket, mert nálunk sem voltak otthon.
Szerintem ez nem biztosítási esemény, nálunk hivatalosan például a kerületi építésziroda és a lakóközösség hozzájárulása kell a klíma kültéri egységek elhelyezéséhez. Másrészt a lakásbiztosításnál a nagyobb értékű műszaki cikkek fel lettek sorolva, mint tételek.
-
válasz
Remekelek28 #101945 üzenetére
Mire fizetne a biztosito? Szereltess egy madarhalot.
-
Remekelek28
őstag
Üdv. Mivel a felső szomszédban nem lakik senki,a galambok befészkelték magukat az erkélyére,és hozzám is benéznek néha,a napokban vettem észre hogy a külső klimámra próbáltak fészkelni és most hogy bekapcsoltam a klimát,kivülről időnként felerősödő kerregő hang jön. A szerelő szerint a kompresszor az. Szerintetek erre fizetnie kellene a saját,vagy társasházi biztositomnak?
-
forras2
őstag
Szevasztok!
Egy elkerekített részt szeretnék csinálni a kutyámnak. Elég termetes jószágról van szó.
Kérdésem a következő. Ilyen kerítésnek elég lehet-e 9*9 cm-es fenyő oszlop? Hegyezett, 240-es méretben, amit kb 60 centire leütve a földbe gondoltam.
Ha igen, hány méterenként kell 1 oszlop?
Kell-e hozzá támasztó oszlop? Ha elég a méret, kell-e valamivel kezelni a fa alját, hogy minél tartósabb legyen a földben lévő része?Vagy inkább beton oszlopok lennének a megfelelőek?
Ha igen, azokat milyen sűrűségben kell letenni? Kell-e hozzájuk támasztóoszlop?
Ha igen, akkor mennyi oszloponként kell megtámasztani?Mivel érdemes a kerítés alját megerősíteni, hogy ne tudja az aljét megkezdeni?
Először beton vashálóra gondoltam, azt elvágni, és az aljához erősíteni, de nem tudom mennyire lenne az stabil megoldás... -
lemmy71
őstag
válasz
szaszyka #101940 üzenetére
Persze hogy jelentsd a biztosítónak, nálam is volt ilyen évekkel ezelőtt a víz nem jelent meg sehol valahol talált utat magának lefelé. A biztosító fizette az órától a házba bejövő szakaszt (anyag munkadíj), később átlagolták a vízfogyasztást és abból is kaptam jóváírást. Ez tízen éve volt az ÁB biztosítónál.
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Lenne egy kérdésem, hátha valakinek van valami ötlete/ járt már így esetleg. Adott a szülői ház, ahol csőtörés van valószínűleg, mert az összes csap el van zárva, viszont a vízóra elég szépen megy, 1 hét alatt elment 7 köbméter. A bojlernél állítólag elég érdekes hang hallható, mintha folyna a víz, viszont semmit sem lehet látni sem a fürdőben, sem egyéb szobában/falon. Udvaron sem, és a régi hidrofor-gödörben sem látszik semmi. Ha a holnapi nap folyamán fel lesz túrva a telek a vízórától a házig egy új nyomvonal kiépítése miatt, akkor érdemes még esetleg értesíteni a biztosítót, lejelenteni feléjük a kárt? Bizonyíték az elzárt csapok mellett is pörgő vízórán kívül nincs, nincs sár az udvarban, nincs feltárva a régi vízvezeték, pláne a ház alatt nem. Így is állapíthat meg valamit a kárszakértő?
Választ előre is köszönöm -
tknof1871
őstag
Üdv!
E27 foglalat, fázis, nulla, bekötésÚgy tudom úgy kell bekötni hogy, ahogy belenézünk a foglalatba ahova a villanykörtét csavarjuk, a fázis kerül a középső érintkezőre ami egyben a legmélyebben is van. Ez érintkezik a villanykörte hossztengelyében középen legalul lévő érintkezőjéhez. A foglalatban a nullát kötjük ahhoz az érintkezőhöz ami oldalt van és (ha még mindig a foglalatba nézünk) hozzánk közelebb. Úgy tudom ez szabály. De tényleg így van? Ez tényleg szabály? Be kell tartani?
Egy régi íróasztalhoz való lámpában akarok foglalatot cserélni. Az a típus aminek az ernyő tetején van egy nyomógomb vagy azt hiszem beépíthető nyomókapcsoló a pontos neve. Benyomjuk bekapcsol és világít a lámpa, megint benyomjuk és elalszik a lámpa.
C típus – európai 2-csapos lapos csatlakozódugó van a lámpa vezetékén, földeletlen. Két féle módon is a konnektorba lehet dugni. A dugó bármelyik csapjára kerülhet a fázis.
Mindegy mit hova kötök vagy nem mindegy?
-
Exodion
senior tag
Na megegy utolsot
.
Van egy 6.5-7cm vastag falam (panel) rajta egy 100x210 -es ajtonyilas. Szeretnek elofalazni hogy 15cm vastag fal legyen belole. Igy a harom szobara egyforma ajtot lehetne venni nem kellene 2fele ajto, nem beszelve hogy ilyen vekony falra nem gyartanak. Gondoltam az elofalazashoz YTONG Pef 600x200x75 eloflazorap -ra de nem eppen ez az elsodleges profilja, nem beszelve arrol, hogy nem igazan van ilyen 75-os athidalo sem. Lakasrol leven szo nem igazan megoldhato hogy veszek PVE100-ast es levagdosom mert eleg nagy feluletrol van szo. Mit tudnatok ehhez javasolni?
-
macilaci78
nagyúr
Ilyesmi redőnyautomatát keresek, ami 16-20 méter zsineget tud felcsévélni.
A garázsban lévő kerékpárlift kötelét kellene valami könnyen kezelhető módon tárolni, ha felhúztam a bringát. És két lift is van.A kerékpárliften van fékező, de a szabadon lógó madzagot meghúzva ez old. A húzás ereje nem tűnik kevésnek, de ha a csévélő is tud ekkorát feszíteni rajta, akkor az is gond. Bár ennek orvoslására van ötletem.
A másik ötlet a csörlő, de az nyilván sokkal drágább.
-
astorre19
aktív tag
Sziasztok.
Okozhatja a vízvezeték rendszer zúgását,hogy 16 os és 18 as ötrétegő cső van vegyesen a hálózatban?
Vázolom nagyjából hogy néz ki a helyzet.
Strangból bejövő hidegvíz cső a kád mögött jelenik meg a fürdőben,onnan van felállás a kádtöltő csapnak illetve kijön falon kívül a mosdó alá.
Itt a mosdó alatt lett egy ariston evo 80ban bekötve a hálózatba(2 kombinált mofém sarokszeleppel van megoldva egyiken a bojlerből jövő meleg víz és a mosdó ellátása valamint itt megy tovább a kád és konyha felé.
Másik sarokszelepen van a mosdó és a mosogép ellátása,ami hideg vízcsőről egy T-vel ágazik le,ennek a T nek a jobboldolán(bal oldal bejövő,felső ág falikorong a mosdó sarokszelepnek,jobb odlal bojler bekötés) pedig van a bojler hidegvíz ága.
A Sarokszelepekig van a 16 os cső,onnan a bojlerhez megy a 18-as(azért 18 as,mert 18 volt a meglévőre írva,16ost nem is említ sehol és így vettem meg...)
így viszont msot elég hangos zúgásra lettem figyelmes mind melegvíz mind hidegvíz vételnél,Leghangosabban a mosdónál csinálja.eléggé hangosan suhog a víz ha kinyitom
A bojler bordázott acélcsővel lett bekötve,mert dizájnosabbnak találtam a sima flexinél.A gyári ariston biztonsága szelep van fennt,nyomáscsökkentő nincs,társasház 4.emelete,bár a pontos nyomást nem tudom.Ötletek tippek hogy miket kellene cseréljek?Tisztában vagyok vele,hogy elég gányul van így bekötve,az átalakításhoz is szívesen veszek ötleteket
-
Orlin
addikt
Erre gondoltam én is...
Azért érdeklődök itt,csak abból indultam ki egy viszonylag szűk de hosszú folyosót jobban meg tudna világítani.
Most ezt néztem.
Ennél 180 a sugárzási szög így elvileg "Nagyobb sugárzású szögű fényforrással növelhető a felület vagy helység megvilágításának egyenletessége."
Bár ez nem tudom mennyire rizsa. -
Lokids
addikt
Sziasztok.
Van egy székem, aminek az ülőfelületéhez a karfát 3 csavar tartja. Ez úgy van megoldva, hogy a műanyagba bele van ütve egy fém menet, amibe bele lehet tekerni a csavart.
Nos az egyik elengedett és a csavarral együtt forog, így most se ki, se be. Kívülről csak a csavarhoz lehet hozzáférni, ahhoz, hogy a másik oldal elérhető legyen tönkre kéne tenni a széket (kb széttépni).
Valaki tud esetlen erre megoldást, hogy hogyan lehet kicsavarni egy olyan csavart, aminek a tartója a csavarral együtt fordul? -
Orlin
addikt
válasz
Borisz76 #101926 üzenetére
És nincs foltokban fény?
koxx!
Köszi,hát kehet nézek valami hasonló mennyezeti lámpát.Nekem mondjuk ide nem kell semmi extra csak legyen fénye.7 méteren még odébb tudom vinni és úgy elosztani a kettőt,hogy bevilágítsa kb a folyosót.Akkor 34 W körül kellene nézegetnem.
Ami lényeg,még hogy nagyon ne legyen magas mert klíma fúj végig a folyosón és annak nem tenne jót a hatékonyságának ,ha valami belelógna a légáram útjába nagyon.
Köszi. -
[link]
Stellar kültéri lámpával van valakinek tapasztalata?Minden kültéri lámpa vagy antikolt ocsmány vagy modern ocsmány vagy mocskosul drága, ellenben a fenti az tök olcsó és normálisan néz ki.
Mindenképp foglalatosat szeretnék. -
válasz
Orlin #101922 üzenetére
Mi egy ilyen Wofit vettünk az obiban (ahol amúgy messze a legolcsóbb, még a hivatalos ára alatt bőven) [link] brutál fényerő, szabályozható színhőmérséklettel és fényerővel. A spotokat kidobáltam a kukába, hiába volt meg papíron a megfelelő fényáram, amiatt, hogy spot csak foltokban volt világos a szobában és a konyhában. Ez meg'terít' rendesen.
-
cafat
aktív tag
Sziasztok!
Szigetelés ragasztása előtt vakolat alapozására van ajánlott alapozó, vagy bármilyen mélyalapozó megteszi?
A vakolat régi, kőporozva volt, azt levertem róla. Laza részek újra vakolva.
Vályog falra 6cm-es kőzetgyapot megy fel. Milyen dübelt érdemes használni?
Tüzépen dübeltárcsát és 200-as szeget ajánlottak.
Amennyiben egy kis részen eps kerülne fel, használható a kőzetgyapot ragasztó az eps glettelésére?
Köszönöm a segítséget! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Orlin #101925 üzenetére
Egy kép a sajátomról....
10 euróért vettem ....igaz kint Németországban az OBI-ban , 3-4 éve.GU10-s foglalat, 4 fényforrásnak hely, forgatható,dönthető.
Egyszerű, nem hivalkodó, feladatát tökéletesen ellátja.
Ilyen van a szobában ( kb 16 nm ) és a közlekedő folyosón is....bár abban csak 2 db fényforrás van mert annyi is elég volt. -
Orlin
addikt
A LED topikban ilyesmit ajánlottak,de ez kdrága.
-
Orlin
addikt
Viszont csak 1 méter 50 széles.Az oldalon a leírásban ott van a "közlekedő" abból is próbáltam kiindulni, de lehet nem releváns.
Igen abban van valami, hogy jó lenne minden irányba világítaná z meg amit feltettem pont nem.Igen csak kettő van.Lehet hármat is kiépíteni könnyen?Fogalmam sincs milyen ez a gyakorlatban.Van villanyszerelő a családban ő biztosan megtudná csináln,csak nem tudom mekkora munka.Ha pedig a megadott hely környékére teszem,akkor még én is betudom szerelni.
Egyáltalán maga a spot lámpa lehet rossz kiindulásai alap.
Köszi. -
Orlin
addikt
Sziasztok!
(Ismét...)
A LED világítás topik picit csendes így itt érdeklődnék.
Adott egy folyosó 7 méter hosszú és 1 méter 50 széles.Van egy nagyobb kettes ablak és egy egyes ablak az egyik végében.
Ezeket a fényforrásokat néztem végül ki,2 darabot,mert annyinak van kiépítve hely.
Ez elég lehet oda?
Philips 50573
Vagy inkább ez?
Philips 50584/31/PN
Ezekkel a led fényforrásokkal bajban vagyok.Kevésnek tűnik.
Most két régi burás lámpa van,őket akarom cserélni.Hát nincs valami nagy fényük most sem ,de kevesebbet nem akarok.
Vagy esetleg nem ilyen spot lámpába kellene gondolkodni?
-
lemmy71
őstag
válasz
ALI_G #101909 üzenetére
Azt elfelejtetted mondani hogy járófelületet akarsz festeni, a burkolat megfogalmazás lehet más is fal mennyezett stb.
Arra is vannak lazúrok vagy forró lenolajjal alaposan be kell dörzsölni azzal olyan felületet kapsz mint a fanyelű evőeszközöknél.
(#101904) pjen
Nem barokkos túlzás ha jól melegíted a fát és szépen kaparod akkor finom csiszolni sem kell utána -
Shingen
addikt
Hali!
Van olyan topik a forumon, ahol ilyen dizájnerek vagy belső építészek vannak?
Lényeg annyi a korna miatt van idő itthon festeni, át akarom festeni a teraszt, de nem tudom milyen szín passzolna a házhoz. -
macilaci78
nagyúr
válasz
ALI_G #101909 üzenetére
A thermowood egy gyűjtőnév, ami hőkezelt fát jelent.
Megsütik a fát elölve ezzel a sejtszerkezetet. Ezzel nem fog dilatálni, a nedvességet ugyanúgy felveszi, leadja, de méretváltozást nem szenved el. Ennél fogva műszakilag kezelést sem igényel, csak esztétikailag.
Viszont könnyebben hasad, reped, thermo kőrist nem is szabad megvenni. Thermofenyők is vannak, de nem mindegy a fenyő fajtája sem. Vannak porózusabb és zártabb fák is. -
válasz
runner 125 #101916 üzenetére
Nem mentem bele részletesen.
A butor egyik fele kihúzható fiókos, itt ugye alul van lábazati rész is a sín illetve a magasság tartás miatt.
Másik oldalon a szekrény alsó része, két felfelé nyíló ajtóval lesz szerelve, amit felnyitok és mehet ki a robot, végez visszamegy, majd lecsukom ha arra járok és ennyi.
Szóval alapvetően nem látszik mi van belül, csak ha kinyitom. Így már átlátható lesz mi a lényeg.
Köszi az ötletelés! -
runner 125
nagyúr
válasz
cOxeR #101915 üzenetére
A bútorlábak mindig egyenként állíthatóak. Tehát a szintezés szempontjából kb tök mind1 milyen a bútor alatt a talaj, tökéletesen vízbe állítható.
De nem egészen értem. Most végig szekrény lesz? Ha igen, akkor oda úgysem megy a robotporszívó, tehát felesleges kiegyenlíteni.
Ha viszont nem lesz végig szekrény bármi mást teszel, ami nem olyan, mint a járólap, hát h is mondjam szépen.. nem lesz mutatós ha látható. -
Sziasztok!
Beltéren Ti milyen gazdaságos megoldást választanátok egy ilyen rész szintbe hozásahoz?
4m x 30cm a terület, kb 1,5cm mély
Fölé egy szekrény kerül aminek egyik felének nincs alsó része, így szintbe kellene hoznom, praktikusan az egészet. (robotporszivo lesz a szekrényben ezért fontos, hogy egyenes legyen)Illetve szintezni is egyszerűbb.
Burkolatom ugyan van ilyen, de csak 3 tartalék lap, azt nem vagdosnám el ide, pláne mert drága és venni se tudok már ilyet.
Szarazbeton, padlopon, vagy sima ragasztó?
Vagy olcsó hasonló színű burkolat le ragasztva?
Köszi! -
DNReNTi
őstag
Szevasztok,
Praktiker webshopbol fogok rendelni es keresek kozepes eros menetrogzito ragasztot, kb vagy pontosan 25Nm-est. Letezik, hogy nincs nekik, vagy csak en nem tudom hogy keressem? Nem szeretnem csak ezt mashonnan rendelni es kifizetni ra plusz szallitasi ktg-et. Koszi! -
Köszi, akkor most simán feltesszük a falra, és csak a plusz kábelezésre ügyelünk.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Kalandor #101908 üzenetére
Lámpákat ha kész a szín, majd felfogatják spiráldűbellel, itt csak a kábel ráhagyással kell számolni. A konnektornál vagy már most olyan dobozba szereliek amit Met linkelt, vagy a másik legegyszerűbb megoldás, h a hagyományos dobozt ragasztóhabbal belövitek majd a hungarocellbe. Csak ebben az esetben szintúgy hagyjatok rá annyi kábelt, h biztosan kiérjen.
mod. Ami baromi fontos, olyan kültéri vezetékezésnél ahol esetleg bentről megy ki gégecső, ha ezen szakaszt miután behúzták, mindkét oldalról zárd le sziloplaszttal a csővégeket! Egy részből így nem fog szelelni, más felől télen a pára nem tud lecsapódni a csőben, ami áram esetében kellemetlenségeket is okozhat kötés oldalról..
-
RexpecT
addikt
Tégla válaszfalban a régi vízvezetetékek helyét mivel érdemes feltölteni?
6 centis falról van szó, kb 1 métert függőlegesen, 1,5 métert vízszintesen kellene feltölteni.
Elsőre ytong + purhab kombóra gondoltam, de akkor venni kellene egy ytong fűrészt is, másrészt kézzel elég időigényes lehet ezt kivitelezni.
Mivel töltenétek fel? -
ALI_G
veterán
válasz
macilaci78 #101906 üzenetére
Valoban az fontos hogy milyen fa: thermowood. A gyarto ajanlotta ezt a remmers (len)olajat es ha jol sejtem akkor a lidl-os olaj ugyanaz a fajta (szinre ketlem, de 1/10 az ara). Maga a burkolat hibatlan, semmi alakvaltozas nem tapasztaltam. Kicsit lehet el vagyok tevedve de vekony lazur miert jo jarofeluletre?
Madar uruleket takariottam rajta sima vizzel és puhább kefevel. Siman lejott rola az egesz festek.
-
Szereltetnék a külső homlokzatra új lámpatestet és konnektort is. Viszont jövőre szeretném beszigeteltetni a házat.
Jövőre át kell őket szereltetni, vagy már most valami konzolra-akármire tegyük, hogy jövőre ne legyen gond velük? -
mezis
félisten
válasz
macilaci78 #101906 üzenetére
Meg lehet próbálni. Aztán vagy elég lesz annyi, vagy újabb előírás.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ALI_G #101901 üzenetére
Szia!
Ez egy olaj, nem festék, sem lazúr. Attól, hogy ecsettel hordtad fel, még nem lesz festék.
A fa teraszburkolatot illik évente, de inkább évente kétszer átkenni, hogy tartósan szép megjelenése legyen. Tavasszal szezon elején egy rétegben, hogy szép legyen és ősszel, szezon végén, hogy a tél ne gyötörje el.
Azt csodálom, hogy 3 évet kibírt. Ha gondozásmentes teraszburkolatot akarsz, javaslom a kőburkolatot, vannak már csecse fa dekoros kültériek is már.Most vakarhatod le, hogy egységes legyen a felületed a kezelés elején és végén is. Azt is hasznos tudni, hogy milyen fára kened, nem mindegyik olaj kompatibilis minden fával, vagy minden korábbi olajjal. Ha nem hagyon tönkremenni a felületet, elég időnként átkenni, de vagy ugyanazzal, vagy kompatibilis olajjal. A Remmerst megkapod, míg világ a világ, a Lidl meg vagy van, vagy nincs, vagy gyártót cserélnek a címke mögött, vagy nem, vagy jut neked is, vagy nem. Ettől még lehet jó, stő! A Lidl saját márkás termékei mögött általában bevált német gyártók állnak.
-
kasza blanka
aktív tag
válasz
kasza blanka #101881 üzenetére
Erre valaki?
Sürgős lenne, az a baj -
lemmy71
őstag
válasz
ALI_G #101901 üzenetére
Csiszold le natúrra a fát, vagy hőlégfúvóval égesd le és [raskettával] szépen könnyedén lekaparható, én ezt a módszert pártolom nekem jobban tetszik a leégetett felület főleg lazúrozás előtt egy szépen kiemeli az erezetet és nem porol mint a csiszolás
Festéknek a [milesit] vékonylazúrt ajánlom, persze a sadolin, xyladecor, latzurán stb. is jó. -
lemmy71
őstag
válasz
Orlin #101887 üzenetére
A beütős dűbel fejét ragasztóval át kell glettelni, de még ha sto thermódűbelt használsz akkor is kell ragasztó mert tuti hogy van hiba a falon, nyugodj meg lesz hová kenni a ragasztót
Azt írtad hogy nincs festve sem nemesvakolva a fal, magyrán szürke az egész. Slaggal belocsolod a falat és egyből kiadja hogy hol is vannak a dűbelek és egyéb javítások, de szerintem nálad ha ilyen a helyzet akkor szabad szemmel locsolás nélkül is látható. -
ALI_G
veterán
Sziasztok,
Terasz burkolatot kell ujrafestenem. Elso alkalommal.remmers pflege öl hasznaltam 2 retegben, de pereg le 3 ev utan. A lidlben arulnak faolajat toredek aron. Azzal erdemes probalkozni? Mivel erdemes előkészíteni a feluletet (hatha elsore hibaztam)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest