Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
falabu88
aktív tag
Sziasztok!
Egyelőre érdeklődés szinten, van valakinek bevált ugatás elleni nyakörv tippje?
Eddig nyugis volt esténként, viszont az elmúlt 3 napban nem sokat aludtam a kutyától, és ami inkább gond, hogyha én nem csukott ablak mellett klímázva, akkor a klímát nem használó környező szomszédok sem.. 4,5 hónapos németjuhász, sajnos a hangja még messze a legharsányabb/zavaróbb a környező kutyák közül..
Ebben a dög melegben nyilván nem akarom terhelni annyira, de egy félóra séta, 10-20perc tanítgatás és egy kis játék így is minden nap van. Most még abban a korban van, hogy pillanatok alatt tanul, úgyhogy egy ilyen nyakörvvel szerintem 2-3 este alatt megtanulná, hogy nem kéne. Adok még neki időt, hátha csak az időjárás hozza ki ezt belőle (most este jópárszor kimentem rászólni, és a környéken jópár kutya ugyatott mindig), viszont sokáig ez nem mehet. 1,5 hónapja költöztünk ide, nem szeretnék idejekorán konfliktust a szomszédokkal, és a 2 óra alvással munkábajárás sem kellemes..
-
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Maradjon a házban akkor nem kell fürdetni. Napi egy fürdés amúgy se ér semmit, fél óra alatt megszárad és minden ugyanolyan. Ha önmagától nem mászik bele saját fürdetőjébe az udvaron, márpedig a legtöbb kutya nem fog akkor felesleges vizezni is napi egyszer. Klímás házban elterül aztán jóvan. Ne rá fújjon a klíma, meg legyen neki szőnyeges hely ha már hidegnek érzi a járólapot, hogy át tudjon rá feküdni.
A klímázás se mindenkinél egyformát jelent, valaki 26 fokban már didereg, más meg 20 alá hűti a házat, mondjuk én is ebbe tartozom. Minél hidegebb a ház annál inkább érdemes a ki-be járkálását korlátozni.
-
nálunk hozzászokott a gyerek, hogy sétál a kutya mellett, és ablaktisztítós flakonból vizet spriccel a kutyára időközönként
bár úszni nem szeret, a vízpermetet már megszokta, mert érzi, hogy hűti -
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Kirakhatsz neki vizet valami szüretelő kádban, de lehet csak szúnyogot fogsz szaporítani. Erőszakkal fürdetni teljesen felesleges. Viszont vize legyen inni és nem annyi amit megiszik hanem jó bőven mert bele tolja pofáját hamar dzsuvás lesz. Nálam ásnak gödröket valami tuya alá az tökéletes. A kicsi egész évben bent volt de el kezdtem klímázni azóta inkább kimegy este és egész éjjel kint van
-
whitezo88
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Sok kutya tisztább mint az ember, pl nem izzadnak. Kicsit nézzen utána. Miért kéne saját kutya után fertőtleníteni? Egyébként érdemes dézsában kicsit megfürdetni, vagy ha szereti a slagot, úgy.
A klíma nem a legjobb dolog, ha melegből bejön, olyan tüdőgyuszit tud kapni csak úgy néztek.
-
j.bravo
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Én inkább azon aggódnék, hogy be tudod-e tenni a kutyát a kádba, vagy azt hinné hogy az életére törsz

A higiénia csak Domestos/Flóraszept/hasonló és persze meló kérdése.
mondjuk ha kinti kutya, akkor esetleg kutyamedence, szüretelő kád, kagyló homokozó vagy hasonló nem játszik? -
Major Lion
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
-
Richard!
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Mond meg az asszonynak, hogy feltalálták már a Sanytol-t, ne aggódjon
-
Chris0321
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Az első kérdésre nem tudom a választ, bár ha klímában van akkor lehet felesleges.
Ha nem szeretnétek kádban fürdetni akkor venni kell a kutya méretéhez megfelelő lavort, vagy kiskádat, valamit amit csak erre használtok. -
T0mBd1gg3R
veterán
Kinti kutyát érdemes lehet most megfürdetni, hogy le tudjon hűlni?
Persze beengedtük a klímába, el is terült a konyhakövön hűsölni.Az a baj, a feleségem nagyon ellenzi, hogy a kádban fürdessem mert hogy nem higiénikus. Márhogy az emberekre nézve, nem a kutyára.
-
jézusom
addikt
-
jézusom
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
A tiéd azért még egészségesnek is tűnik. De ennek a meglátom és a külső alapján bele szeretek, nem szokott jó vége lenni. Először is a kutya tulajdonságait kellene felmérni. A másik meg, hogy tényleg dizájner kutyának adnak el egy keveréket 1000+ euróér, amikkel tele van a menhely, és azokat meg altatják el sorra mert az nem trendi.
-
j.bravo
addikt
válasz
Dr. Oid
üzenetére
Mintha olyasmi derengene régebbről, hogy hosszabb valós történettel rendelkező fajtáknál is, rendes tenyésztőnél ez kb. a minimális ársáv; ennél olcsóbb esetben már gyanakodni kell, de legalábbis nagyon alaposan körülvizsgálódni.
Ha csak ilyen (új/szobacirkáló szőrgombóc) fajták játszanak, akkor ha valóban ismert ismerősi körben van valakinek, akkor ha annak a kutyának nincsenek eü. problémái, ott keresném meg a tenyésztőt.
Sima, "mezei" máltai, cavalier king charles, vagy normál uszkár még akár rendes kutya is tud lenni, egyébként
Caviból láttam már tök jó jellemű kutyát pl.De ha rá tudod venni egy menhely- vagy fajtamentés-látogatásra valahogy (szokott lenni önkénteskedésként sétáltatás pl), még az is lehet hogy egy megfelelően kis termetű, de másik kutyába beleszeret.
Nem csak traumatizált előéletű, felnőtt vagy kvázi-felnőtt kutyák lelhetők fel (de aki olyat visz haza, annak pacsi és maximum respect), hanem viszonylag kevés viszontagságon átesett, "csak" kidobott/elveszett/megszökött/akár vemhesen talált anyától helyben született kölykök is. -
vendingo
veterán
válasz
Dr. Oid
üzenetére
Nekem dizájner kutyám van. A legnagyobb bull és mastiff félék keresztezése, azok minden nyügjével. Múlt hónapban 80-90k között vitt el. Mondjuk a kaja volt csak 35k.
A trendi kutyáknak elkérik az árát, reális az összeg, de ez se garancia, hogy nem lesz egy betegágy.
Mentett kutyák között is vannak szőrpamacsok. Ha meglát egyet, úgyse tud nélküle hazamenni, nem fogja érdekelni a fajtája.
Ő a nagy kiskutyám, viszonylag olcsón megúsztam, de külföldön 2000-10000 euro között mennek.
-
jézusom
addikt
válasz
Dr. Oid
üzenetére
Ha érdekel, hogy a kutyának jó legyen, ne legyen beteg, és ne kelljen orvoshoz járni, akkor elfelejted a dizájner
szarokatkutyákat.Az összes ilyen szaporÍtó dizájner kutya gyártó idiótát Duna mellé sorakoztatnám...
Persze az instára tökéletes egy kis szőrmók.
Még egyszer mondom, messzire kerüld el az ilyen idióta pénzhajhász állatkÍnzókat, mert azok.
-
Dr. Oid
senior tag
Sziasztok,
Segítség! A nejem kutyát akar, eddig még oké, de nyilván dizájner vattapamacsot, konkrétan maltipoo meg cavapoo tetszik neki.
Fogalmam sincs ezekről, már láttam képeken, aranyos, meg minden, de ennyit tudok. Próbából felhívtam egy tenyésztőt (állítása szerint), nála 1000-1500 EUR egy kölyök. Na most én ennyit biztos nem fizetek egy kölyökért, főleg nem olyan embernek, aki egy hibrid (keverék) kutyát úgy árul, hogy fajtatiszta maltipoo
Ha ezek a kistetsű, tutujgatható, lakásba való kutyák tetszenek neki, mi lehet alternatíva? Vagy van olyan tenyésztő, aki nem ennyit kér egy keverékért?
-
whitezo88
nagyúr
Sziasztok, úszás kérdés, 7,5 hónapos BC, nem mer úszni, amint nem ér le a lába megy kifele, hiába csaljuk, még szegyig bejön így, le is ül, de beljebb még istennek sem. Mikor "nőheti" ki? Másfél hónapja volt alomtali, mások nagyban ugráltak már a vízbe. (volt ott kisebb tóféle)
-
Chris0321
veterán
Hello.
Én ez alapján néztem a méreteket, sajnos amit először vettem kicsi lett a foxinknak ezért néztem még jobban utána. Én a jófogáson talált embertől vettem, aki ilyeneket gyárt. -
Orlin
addikt
Sziasztok!
Pár héten belül érkezik a keverék kutyus a menhelyről.Labrador méretű lesz kb.
Szeretnék neki új házat majd lehet.
Neten melyik lenne jó oldal?
Valamint ekkora kutyának kb mekkora ház kell majd?
Lehet majd a régi ház méreteihez igazodok, abban az előző kutyus elvolt jól,ő vizsla méretű volt.A ház már nincs valami jó állapotban ezért is akarok cserélni majd...
Köszi. -
jézusom
addikt
válasz
üzenetére
Ez a huminsav sokkal olcsóbb kutyásban, az alga+omega3 meg vitamin az emberiben olcsóbb. Legalábbis most, rendszeresen utána kell nézni. Igazábol ez is azért mert van jó lengyenl webshop, ha meg itthon kapszulázva marketingelve nézném, ne adj isten gyógyszertárban, háth a gatyám rá menne.
-
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Por, embernek is árulják persze de inkább kapszulában. Az a baj, hogy nagyon fekete lesz minden tőle de kutyánál ez nem gond, valami folyadékkal, zsírral szoktam a kajás tál aljába tenni, aztán mehet rá a husi, úgy elkeveredik. Én mondjuk előre keverek egy üvegbe algát is meg vitamint, meg glukozamint, egy ilyen keveréket adok nekik
Gondolkoztam már hogy én is eszek ebből a kutyának valóból szerintem tök ugyanaz mint amit nekünk adnak kurva drágán. -
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Kipróbálhatod az Advantixot is, abban más a hatóanyag. Viszont ezekhez kell (kellene) szívféreg elleni is.
Vakarózás kutyáknál ezer dologtól van főleg nyáron. -
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
gyakorlatilag szerves ásványok, nyomelemek. Jól felszÍvódik, és jellemzően hiánybetegségekre, allergiákra, szőrhullásra jó, de úgy mindenre, hogy egyáltalán működjön a gépezet

-
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Vectra 3D elvileg több mindenre jó. Én huminsavat legolcsóbbat vettem. Nagyon nagy ár különbségek vannak.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Melyik kullancs és bolhairtót javasoljátok?
Mióta babéziás volt a kutya nagyon vigyázunk rá, hgoy minden hónapban kapjon valamit, de most ez ami volt, asszem ez:
nem igazán vált be, vakarózott néha.Eleve melyik fajta a legjobb? Ezt a tarkójára kell csepegtetni széthúzva a szőrt.
Van szájon át való is, meg szerintem másmilyen is. -
Louies
aktív tag
Sziasztok!
Pollen Allergia miatt sokan ajánlják a Huminsavat, de van belőle több féle. Melyik az ajánlott?
-
jézusom
addikt
-
törölt tag
válasz
jézusom
üzenetére
Igen elterjedt etetési mód nemcsak itthon, nyugatabbra is, hiába nem jó. Jellemzően hozzászoknak, hogy mindig elérhető ezért nem zabálják be fullra, egész nap két falatokat esznek csak. Nem túl jó, két legnagyobb baj vele inkább az, hogy megromlik főleg melegben a kaja meg minden dögség rászáll, rápetézik, meg odacsal kóbor macskát, patkányt, rókát, sünt, nyestet is, a másik hogy nehezebben észrevehető ha a kutya étvágya esik ami alapvető betegség előrejelző lenne.
Az emésztési meg viselkedési esetek jönnek ezután. -
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Pedig hidd el, ez nem jó. A kutyának szabályok kellenek. Akkor ehet, amikor kap, és a gazdi megengedte.
Ezen kÍvül rohadtul egészségtelen, a száraz táppal simán fullra eszi magát, de ha rá iszik, az tovább dagad. Ne csak azt nézd, hogy megkap mindent, és nincs hiánya. Vélhetően egy szikár esztena kutya egészségesebb a napi kukoricamálé vacsorájával, mint egy városi konyhamalac kutya, aki mindent is megkap, pluszba még száraztápot, ami jó esetben nem csak búzaliszt.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Lehet persze így is, nyilván van értelme, de sem nem sovány, sem nem túlsúlyos a kutya, és egészséges. Ha nem így lenne, több energiát fordítanék rá, de nincs rá szükség.
Sőt, nemrég kaptam pár fotót 5 év után a tesójáról a sráctól akitől hoztuk, az egy kicsit el van hízva.Kap lejárt de még jó felvágottat, csontos húsmaradékokat levesből, húst, halat amit a gyerekek nem ettek meg, odaöntjük a bablevest, kieszi ami tetszik, húst, kolbászt, otthagyja a krumplit meg a répát, azt kiöntjük. Ha kevesli és éhes akkor eszik száraztápot. 8an vagyunk, van elég maradék.
Nem látom be ez így mitől rossz.
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Valamelyik mobilszolgáltatónál láttam erre asszem sim kártyás megoldást, úgy emlékszem a telekomnál pár ezresért és lehet is hogy nem csoda hogy el is volt fogyva.
Nekünk sem ártana, szökdös a szomszédba, az előkertjükbe már sikerült átjutnia, bár onnan nem hiszem, hogy egyszerű lenne, de a gázórára ha felugrik szerintem onnan ki tud ugrani -
vendingo
veterán
A gyepmester hozta haza a kutyámat.
Nagyon jó állatbarát közösség van a városunkban, több állatvédő szervezettel.
Apukám a kertkaput javította, nehogy kiszökjön a kutya. Nem figyelt és amíg levolt szerelve az ajtó, addig meglépett.
Kell keresnem egy nyomkövetős megoldást... -
Major Lion
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
-
vendingo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Én mérleggel kimérem az adagot, majd a továbbiakban szemre mérőpohárral adagolok. A kutyáknak van 10-15 percük megenni, ha nem eszik meg, akkor megy vissza a zsákba. Az elején inkább játszottak evés helyett, aztán 1-2 nap koplalás után rájöttek a dolgokra.
-
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
lehető legrosszabb...
-
KisTücsök
addikt
Egyszer vagy kétszer etettek ti egy nap? Ki hogy van vele?
-
Manduia
csendes tag
válasz
volandy
üzenetére
A héten kezdett el Karsivant kapni, elég jó véleményeket olvastam róla, kíváncsi vagyok milyen hatása lesz.
Amikor előzetesen érdeklődtem azt mesélték az állatorvosnál, hogy van egy kutya, aki rendszeresen kapja, valamiért a gazdája úgy döntött abbahagyják, de utána romlott is a kutya állapota és újra adni kellett neki. -
törölt tag
válasz
jézusom
üzenetére
Ha a másik kutya érdekelné akkor az ajtóba menne ahova az is bement, kaparná, vinnyogna stb. és napközben is többször próbálkozna. Előfordul, hogy tüzelés miatt akarnak menni, de legtöbbször nem az az oka, nem oda megy a szaghoz és nem gyakran próbál menni ami már eleve megmutatja más oka van.
-
t256
őstag
válasz
tundermacko
üzenetére
Szia,
Mi volt az oka, hogy eddig Royal gastrot kapott?
Ha eddig bevált én nem váltanék. Ha gyakran vannak gyomorpanaszai, akkor nem biztos hogy jó lesz a sertéses száraztáp. -
vendingo
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Antihisztamin injetciók nem használtak. Ma mentünk vissza a dokihoz, aki szteroidot szurikat és tablettákat adott. Ezt nagyon szerettem volna elkerülni, de már nincs más kiút.
Ha ez se használ, akkor nem tudom mitévő legyek, minuszos a kasszám amióta megvan a kutya. Ebben a hónapban 72 ezret vitt el. -
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
De vannak territoriálisabb fajták. Komondor, pásztor fajták. Nekem a nagyobb sarplaninac szintén, kocsival beállok, nem megy ki, éjjel körbejárja a kerÍtés mentén ahogy kell.Pontosan tudja a határokat. Nem úgy mint a kicsi keverék. Az csak menne vadászni telekhatárok nincsenek a fejében

Igazábol meg is válaszoltad, le van zárva nálatok a kerÍtés, nem tetszik az neki
Nem tudsz mit csinálni, meg kell javÍtani a kerÍtést, és adni neki ingereket, nem csak fizikailag lefárasztani. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
jézusom
üzenetére
Ez a szuka, az a kan, de most nem tüzel.
Ez az hogy nem mehet át, nem érti meg hogy elméleti is a határ nem csak fizikai, bár gyanítom ezt egy kutya sem fogja fel, hogy csak azért ne menjen át mert nem szabad.
Az tény hogy itthon le kellett zárni a kilátását mert nekifutásból rontott a lemezkapunak ahányszor valaki elment a ház előtt, a kapu behorpadva, aludni nem lehetett tőle.
A saroknál kilát amúgy és a teraszról is a kerítés fölött (nyilván csak a túloldalra) -
jézusom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem tüzel a szomszéd kutyája? Tökmindegy, hogy bezárják, kilóméterekre megérzik a szagot. Amúgy meg meg ha átmehet, és ott jobb neki, akkor miért ne menne át? Lehet ott több inger éri, több járókelőt lát stb. Pont leszarja, hogy otthon van kényelmes háza, a kutyának ingerekre van szüksége, nem kényelemre...
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Mi lehet az oka, hogy a kutyánk az elmúlt időszakban minden éjjel megpróbál átmenni a szomszédba? Nincs túl jó állapotban a kerítés, ami a szomszédé, nem igazán van most pénzük drótot cserélni rajta. Alul mindig felnyomja, mi éjszaka mehetünk érte, a szomszéd tákol rajta valamit, deszkákat drótoz fel, kitámasztja valamivel, és ideges. Én is az lennék.
Főleg most, hogy vannak égdörgések, pedig van egy szélvédett 3 oldalról zárt tetőrész ami 3 méter széles és 6 méter mély, ott jól ellehetne ilyenkor. Helyette a szomszédhoz megy (tegnap figyeltük kamerán, ahogy bementünk besötétedett semmi dörgés nem kellett már próbálkozott volna) ahol ráadásul nem is jut sokáig, mert a szolgalmi sáv 2 vége le van újabb kerítéssel zárva.
Van kutyájuk, de éjszaka a házban van, úgyhogy még ha azért is megy, eredménytelenül.
5 évig nem csinálta, most mitől indulhatott ez be nála?
Múlt éjjelre kapott egy szégyengallért, azzal nyilván nem fér át, nem tudom ez nevelő megoldás lehet-e, hogy ha átmegy azonnal felcsapjuk rá. -
törölt tag
válasz
tundermacko
üzenetére
Acanából nincs kisebb, egy tápszem mérettel dolgoznak. Bőven jó az a méret, a kölyöktápok is akkorák.
-
tundermacko
csendes tag
Sziasztok!
Táp váltáson gondolkozunk. Az Acana Grass-Fed Lamb a kiszemelt egy 4 éves yorkinak. Extrém válogatós és gyakran vannak gyomor panaszai.
Tökéletesnek tűnik ez a táp, viszont nem találok belőle kisebb szeműt. Vajon a yorkinak nem túl nagyszemű ez a táp?
Eddig royal canin gastrointestinalt kapott, de magában sehogy se fogyasztotta, csak főtt kajába keverve nagy könyörgések árán. -
-
volandy
senior tag
Ismeri, használta, használja valaki ezeket:
Karsivan tabletta.A Karsivan bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra.
-Javítja a szívműködést – javul a szívizomzat vérellátása
- Javítja a légzésfunkciókat – hörgőtágító hatású
- Javítja a vázizomzat funkcióját – növeli a perfúziót.Effol med BronchoCare-Syrup. A BronchoCare-Syrup egy természetes és tápláló gyógynövény-készítmény a légutak erősítésére, valamint a légzőszervek tehermentesítésére. Ez a jótékony szirup megnyugtatja az irritált légzőszerveket, segíti a nyálkahártya és a légutak tisztulását, valamint támogatja a szervezet saját védelmi rendszerét. Elősegíti a légzőszervi problémákból való gyorsabb felépülést.
Easy Breathing Liquid Légzéskönnyítő szirup: Adagolásával csökkenthető a nehézlégzés, gyakori köhögés. A gombaspórák és a por által irritált légutakban segíti az optimális légzésfunkciót. Pollenalergiára is javasoljuk, hogy szabadabb legyen lélegezés.
10 éves kutyusomnak vettem hátha jobb lesz a légzése.
-
j.bravo
addikt
válasz
Major Lion
üzenetére
Mondom, hogy lényegében egyetértünk.
Nyilván negatív visszacsatolásra szükség van, csak vannak fokozatok. A "nem"-mel (természetesen) és a kontrollált pórázas jelzéssel nincs gond.Felnőtt korban is működhet a deszenzibilizálás, de komoly kontroll és fokozatosság kell, nem tehetem ki hirtelen a félelmet (vagy más nem kívánt reakciót) kiváltó ingernek.
jézusom: kaja vs jutalom kérdésben lehet hogy túl optimista vagyok, de szerintem a kutya már bőven elég értelmes ahhoz, hogy szétválassza a megszokott időben, megszokott helyen, megszokott tálból való rendszeres etetést és a kaja formájában kapott jutalmat.
Ha éppen nagyon fél, akkor valóban úgyse fog enni. Legalábbis a mieinknél (is) így volt. -
jézusom
addikt
Szerintem a kutya átveszi a gazdi viselkedését. Látni fogja hogy én se félek a viharban, akkor ő se fog remélhetőleg. Ez nyilván erős tulzás, de mégse tudok jobbat. Az hogy viharban etetni, vagy épp büntetni egyik se jó, de akkor már inkább kicsit büntetném, mint hogy jutalmazzam.
-
Major Lion
senior tag
válasz
j.bravo
üzenetére
A buntetes tenyleg meghaladott de kulonbozteesuk meg mirol is beszelunk, mi a buntetes es mi a negativ visszacsatolas?
Alapvetoen minden eloleny mukodese azon alapul hogy tesz valamit, ha jol sul el akkor folytatja ha nem mert pl megcsipi a darazs akkor nem fog darazs feszekbe nyulni. Kutyanal ugyanez, az anyjuk is igy neveli oket. Ezt nem hivnam felelemnek vagy buntetesnek, mert soha nem arrol szol hogy terrorban tartsa a kutyat, hanem csak egy pillanatnyi esemeny, egy reakcio az adott viselkedesre, pl raszolsz a kutyara hogy Nem! Ez nem lesz buntetes de jelzi a kutya szamara hogy ezt ne folytassa.
Tehat semmikepp nem hagynam egesz ejszaka kint a kutyat hogy feljen, mert az tenyleg nem vezet sehova.
Amugy mint mindent kolyokkorban erdemes kezdeni, lassankent kitenni a kutyat mindenfele ingernek, tuzijatekot jatszani neki a tv-ben kozben meg jatszani vele, stb, idovel megszokja. -
j.bravo
addikt
válasz
Major Lion
üzenetére
A nem kívánt viselkedésre válaszként adott bünti csak egy általában vett példa volt az azóta túlhaladott nézőpontra, nem írtam (legalábbis tuti nem akartam) olyat írni hogy a tűzijátéktól való félelemért büntetik. Sajnálom ha félreérthetően fogalmaztam.
Mindemellett, (általánosságban filozofálgatva), maga a büntetés intézménye a félelemre alapoz, állatnál-embernél egyaránt, hogy a büntetéstől való félelem gátolja majd meg hogy megtegyen az alany ezt vagy azt - itt kapcsolódik össze a két téma.
Megint más szempontból - tudom, nem vagyok kutya, de szerintem ez minden élőlényben ugyanúgy működik - ha tudatosan kitesznek egy olyan dolognak, amitől félek, az maga egyfajta büntetés valahol.

("Félsz a sötétben, büdös kölök? Ez engem roppantmód idegesít, ezért bezárlak a szobádba éjszaka, hozzám ne gyere, kismegszakítót meg lenyomom / biztosítékot kicsavarom hogy ne is tudj lámpát kapcsolni, hátha reggelre már nem félsz!")
Ellenőrzött keretek között, kontrolláltan persze ez átminősülhet oktatássá, tréninggé, de ugye érezzük hogy egy általunk nem befolyásolható menetű és hosszúságú tűzijáték vagy vihar alatt nem beengedni a kutyát a házba, a biztonságot jelent gazdi társaságába, nem minősül tudatos, célirányú tréningnek (ahogy a víztől félő ember vagy más élőlény kontroll és segítség nélküli mély vízbe dobása sem minősül úszásoktatásnak, jobb helyeken)Mindegy, szerintem értjük egymást, csak az írásbeli kommunikáció félreérthetősége miatt ragadtunk le.
A fentiektől függetlenül, tényleg érdekel, hogy nemzetközi szinten komolynak számító trénerek hogyan vélekednek erről hogy kezelik - ha az általad követetteknél rá tudnál keresni, szívesen megnézném/elolvasnám.
-
válasz
Major Lion
üzenetére
a legjobban egyébként az zavar, hogy a tüzijátéktól meg a mennydörgéstől fél. tegnap este is a viharban kaparta a házunkon a szigetelést, mert ki akart volna szökni - ez ilyenkor a "bárhová, csak ne itt legyek"-et jelenti
szerencsére már sokkal erősebb kerítésünk van, így már valójában megszökni nem tud, de hallom, hogy hajnal kettőkor ül a hálószoba ablakunk alatt, és nyüszít. a nyitott ablak mellett gondolom érzi a szagunkat, hogy ott alszunk.az, hogy a hosszú nyeles tárgyaktól fél (lehet az bot is) az kevésbé zavar, mert ahhoz szerintem hozzá fogom tudni szoktatni.
viszont ez a hang dolog ez megakaszt.
-
j.bravo
addikt
válasz
Major Lion
üzenetére
Figyi, értelek. Nem pont itt olvastam, e azt most nem találtam mert rég volt már. Hirtelen ezt találtam gyorsba'. Van még sok-sok találat.
A hazai kutyasulikban azért elég sok, a kelleténél erősebben oldschool szemléletű arc is van, akik - például - csak a szigorú büntetés negatív visszacsatolásában bíznak (pozitív megerősítés? türelem? azok mi a szöszök?), illetve az elterjedt tévhitek jelentős része hozzájuk köthető; szóval itt is szelektálnék.
Ha a komoly hírnevet nem sok-sok bántalmazással érte el, akkor OK. -
Major Lion
senior tag
válasz
j.bravo
üzenetére
En azert megneznek egy ket komoly trenert hogyan kezelik ezt, es nem feltetlen a julius k9 kutya cegnek hinnek, hanem valakinek akinek lathato eredmenyei vannak kutyakkal

Nem azt mondom hogy nem lehet igazuk, mert vannak ott ervenyes pontok de az ilyen tipusu cikkekkel mindig ketkedo vagyok.Ez lehet inkabb a jo megoldas:
"Józan parasztival én azt mondanám, hogy lehet hogy nem jó (túl)babusgatni, de hogy beengeded biztonságba, a közeledbe, az nem árthat." -
Major Lion
senior tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem hulye kerdes.
Lehet fejleszteni persze, nekunk is felt a seprotol, felt atmenni barmilyen hidon, feluljaron, felt kutyaktol, ma meg mar nincs gondja ezekkel, sot, sokkal kivancsibb is lett.
Rengeteg oktato video erheto el a temaban, nezz meg egy parat es csinald kovetkezetesen, csalad minden tagja.En pl a sepronel nem csinaltam semmi kulonlegeset, csak elkezdtem hasznalni, direkt kint hagytam olyan helyen hogy lassa, letettem a foldre, aztan felvettem es hasznaltam kcsit, a lenyeg hogy kozben nem erdekelt mit csinal, nem beszeltem hozza, aztan lassan megszokta

Ahogy mas is irta a vigasztalas, bausgatas nem vezet sehova, csak ront a helyzeten.
-
t256
őstag
válasz
vendingo
üzenetére
Az én kutyám 3 éves koráig csak felkapta a fejét, ha petárdázás volt. Hamarosan 4 éves lesz. A legutóbbi szilveszter szörnyű volt, azóta a vihartól is fél. Liheg, remeg, el akar bújni.
Nem tudom mi az amin múlik. Nekem az egyik kutyás ismerősöm mondta, hogy 2 éves kortól alakul ki bennük a félelem a vihartól. -
j.bravo
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Más trénerek szerint pedig ez egy elterjedt, de káros tévhit.
Józan parasztival én azt mondanám, hogy lehet hogy nem jó (túl)babusgatni, de hogy beengeded biztonságba, a közeledbe, az nem árthat.Vagy, inkább úgy fogalmaznék, hogy én behoznám a házba, lefektetném a helyére (akár ideiglenesre, egy megszokott, általa kedvelt fekhelyre).
szerk.: a végén említi a tévhitet. Kismillió találat van még.
-
vendingo
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Egyik évben kivittem sétálni szilveszter éjjel, látta, hogy a hang meg a fény nem árt neki. Durranáskor kicsit megijedt, de utána nem félt. Ezt minden szilveszter este el kell játszani vele. Viharban, dörgéskor még mindig fél, liheg, bújik.
Új kutyám le se sz.rja a tüzijátékot, dörgést, lövést. -
jézusom
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Biztos, hogy lehet fejleszteni, de így nem adnék sok tanácsot, és neked se ajánlom, hogy esetleg rontsa helyzeten. Annyit el tudok mondani, hogy ha épp fél semmiképp ne babusgasd, ne erősítsd meg benne, ez lehet a legnagyobb hiba. De inkább valami offline trainert javasolnék

-
Chris0321
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Hello.
A mi foxink is nagyon fél a tüzijátéktól, elbújik az asztal alá és nem lehet előcsalni míg durrogtatnak. Másnap már nem volt semmi baja. Nem tudom a te esetedben mit lehetne tenni, lehet idővel javulni fog a helyzet ha látja, hogy biztonságban van. Esetleg szakemberrel konzultálni, hátha tud valami értelmesebbet mondani mint amit én írtam. -
jézusom
addikt
A fajtával nincs tapasztalatom. A menhelyi kutyákat inkább tudnám javasolni. Igaz az örökbefogadás körülményes tud lenni a sok papírmunka miatt. Szvsz kutya választásnál át kell gondolni milyen habitusú, jellemű kutya illik hozzánk. Menhelyen lehet keresni megfelelőt, nem biztos, hogy fajta leírásokból sikerül online. Kapcsolatban vagyok kutya mentőkkel, néha szokott lenni sajnos akit nem adhatunk vissza eredeti gazdinak.
-
jöhet egy hülye kérdés?
a kutyám fél. de úgy kb mindentől.
tudni kell, hogy kb 8-10 hónapos korában fogadtuk be, az utcáról (szó szerint) így nem tudhatjuk milyen kölyök kora volt. gyaníthatóan nem szép.
mindegy is, a lényeg, hogy a tüzijátéktól retteg (ha beengedem a házba, akkor is, ott kell üljek mellette és látom, hogy rázza a remegés) de minden hangos csattanástól is megijed, illetve bármi van a kezemben, aminek nyele van (lapát, seprű, gereblye, tényleg bármi) attól is méteres távolságot tart, úgy, hogy egyébként nem tudom levakarni magamról, ha kimegyek a kertbe.lehet ezen fejleszteni? javítani? bármit csinálni neki, hogy kevésbé féljen?
-
vendingo
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
A dudorok pár nap alatt eltűntek, de most hétvégére a kutya tele lett makacs kiütésekkel, vakarta, rágta magát, a bőre kipirosodott, már simogatni se lehetett.
Kapott gyógysamponos fürdőt, vettem neki lazacolajat, illetve tegnap kapott antihisztamin injekciókat. Most várjuk a javulást. -
Orlin
addikt
Sziasztok!
Két hete elhunyt a kutyám...
Egyelőre nem tervezek új kutyát,de majd a jövőben gondolkodok esetleg német vizslàn.
Sok-sok éve volt már a családban...
Mi a tapasztalat a fajtával, mennyire ajánlott?
Kertes házban lakunk és sokat jártunk sétálni mindig az erdőbe.
De esélyes hogy menhelyről nézek majd valami kutyust idővel.
Köszönöm. -
törölt tag
válasz
volandy
üzenetére
Nekem nem, de mikor rájuk teszem megfogom őket 5 perce a biztonság kedvéért. A spoton az direkt van zselésre szilárdulóra csinálva levegővel érintkezés után, hogy nehezebben rázza ki a kutya. Kár, hogy olyan pofátlan drágák a spotonok, de gyógyszeripar+kisállattartás kombóban minden ilyen drága. Meg hát kullancson és bolhán kívül nem is hatnak másra érdemben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- One mobilszolgáltatások
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Google Pixel topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Playstation VR2 3 hónap garancia, számlával!
- MSI Gaming Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 4060 - 2,5 év gari
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Caviból láttam már tök jó jellemű kutyát pl.