Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• t256

őstag

válasz falabu88 #38115 üzenetére

Pro tip: Kapja meg a tápot feladat végrehajtás közben. Úgy, mint a kutyaiskolában. Kérdés persze, hogy mennyire fog működni. Az én kutyám ilyenkor egyben lenyeli a száraz tápot és volt rá példa, hogy kihányta.

Érdemes lenne kipróbálni egy olyan tápot amiben csirkezsír sincs. Sokan azt mondják, hogy a csirke fehérje okozza a tüneteket. Az én kutyám jó példa arra, hogy a csirkezsír is allergizál.

A sebeket érdemes lenne orvosnak látnia. Legrosszabb esetben ad rá kék lukács krémet vagy ellátja.

Az állatorvosokkal pedig óvatosan és fenntartásokkal.

A legújabb sztorim az, hogy el vittem a kutyámat egy drágább helyre, mert szabadságon volt az orvosunk. Csak féreghajtó és Bravecto kellett, de kijöttem egy ajak plasztikára váró, sánta, vízfogyasztás problémás, fülgyulladásos kutyával. Egyeztessek egy 1 órás időpontot és helyre rakják pár százezerért a teljesen egészséges kutyámat.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

• t256

őstag

válasz falabu88 #38106 üzenetére

Csirke allergia is lehet. A sörèlesztő is okozhat gondot. Kb minden amit felsoroltál okozhat vakarózást, rágcsálást.

Ajánlottak előttem csirkementes tápokat.
    kiegèszítenèm a Perro illetve a zooplusnál kapható Wolf of the wilderness tápokkal. Van egy egyfehèrjès termèkcsaládjuk. Èn most adom a kutyánqk 3 hete a Fiery volcanoes fantázianevű bárányos tápjukat.

Egy jó orvos eliminációs diètát ajánl. Ahogy előttem írták szteroidot ne kapjon vagy csak ha magyon èg a ház.

A csirkès tàp előtt mit kapott? Ha nem volt tőle baja, akkor kaphatná tovább.
    Ètel intoleranciàs/allergiás kutyánál ki kell tartani a bevált kajánál.
    Ha bem eszi meg, akkor 1-2 óra sèta/mozgatás után már meg fogja enni.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

• t256

őstag

válasz Chris0321 #38023 üzenetére

Elég évente. Úgy tudom emlèkeztető oltás akkor kell ha egy èv kimaradt.

Azt vettem èszre, hogy nagyon megoszlik az orvosok vèlemènye, alapossága manapság. A mi városunkban két állatorvos is van, de èn el viszem a kutyámat a szomszèd városba mert jobb az ellátás ès elfogadható az árazás.

Azt javaslom hívj fel egy másik orvost ès kèrd ki a vèlemènyèt.

[ Szerkesztve ]

• t256

őstag

válasz Izland` #38008 üzenetére

Az én kutyám is ilyen. Mindenre ugat, ezért neki a legoptimálisabb egy tanya lenne, ahol nincs szomszéd és kedvére jelezhet mindent.

A különbség köztünk és a szomszédod között, hogy minket jobban zavar a saját kutyánk ugatása, mint a szomszédainkat. A kutya az éjszakát bent tölti az előszobában vagy a nappaliban. Nap közben nyugisabb időszakban van kint, de ha ugat akkor behívom.

A megoldás egyébként az, ha el viszem futtatózni, ott tud játszani a többi kutyával és lefárad. Vagy sétálok vele 2 órát.
    Gondolom a szomszédodnál ezek nem opciók. El van a kutya a kertben (legalább nem láncon) aztán jól van.

A megoldás a jegyző lenne, de nem ismerem az ottani körólményeket, a jegyző mennyire foglalkozik egyáltalán bármivel. Nálunk a budapesti agglomerációban pl. nem történik semmi.

A gyerek miatt pedig muszáj lesz valami megoldást találni. Egyébként meg fogsz lepődni, hogy a kicsik milyen jól tudnak aludni zajban is. Persze minden gyerek más és más, ismerősék gyereke pl kifejezetten alvás problémás. Napi 2 órával el van és már lassan 4 éves.

Komolyan mondom pár év családi házban élés után én visszavágyom lakásba. Egyszerűbb volt az életünk és a kutyának is jobb lenne. Mivel a szabadban végzi a dolgát többet kell le vinni sétálni. Többet mozog, több dolog történik vele. Más kérdés, hogy ha egy emelettel lejjebb van egy másik kutya és érzik egymást, akkor ugatják is egymást reggeltől estig.

• t256

őstag

válasz vendingo #37971 üzenetére

A kamera jó ötlet.
    Ha kiengedem, akkor vagy megindul valamelyik bokor felé vagy csak körbeszaglássza a területet. Mintha a vad útvonalát követné.

#37972 chizuru
    Sün nálunk is van napi szinten. Az én kutyám csak ugatja, nem bántja.
    #37976 Chris0321

Az a helyzet, hogy Fő út mellett vagyunk, szóval mindig van valami mozgás. Ha szabadon kijárkálhat, akkor az utcában nem alszik senki. Manapság a rekord 20 perc ugatás nélkül. Jól szocializált kutya, tegnap is a futtatóban játszott, a többi gazdival is haverkodott, de otthon nagyon őrzi a területet és minden zavarja illetve mindent jelez.

• t256

őstag

Sziasztok,

Tisztában vagyok vele, hogy a kutyám csak a dolgát végzi, de...
    A helyzet a következő: Esténként változó időpontban elkezd ugatni, hogy ki akar menni. A farkát vízszintesen tartja és ugrásra készen áll. Éjszaka valamilyen vad van a kertben. Én még nem láttam, de gondolom apróbb állat. Így is korán kelek, ezért nem szeretnék lefekvés után, hajnalban ugatásra ébredni.

Egy vadriasztó megoldaná a problémát? Sok készülék leírásában látom hogy kutya ellen is jó. Azt nem akarom, hogy az én kutyámat zavarja.

Egyébként csak pár hete vette fel ezt a szokást. A kánikulával együtt jött. Lehet a probléma csak a klasszikus "nincsen lemozgatva" jellegű? Mivel kánikulában napközben ki sem tudom vinni, esténként pedig nem tudunk annyit menni, hogy elfáradjon.

Habár tegnap kellemesen lehűlt, sikerült is futtatózni. Játszott is, elfáradt. Este 10-kor lefeküdtünk aludni. 22:20-kor már ugatott. Lefekvés előtt természetesen wc-re ki tudott menni.

• t256

őstag

válasz Major Lion #37931 üzenetére

Óvatosan! Most a Facebookon több kutyás csoportban figyelemfelkeltő bejegyzések terjednel. Több kutya rosszul lett a Dunában pancsolástól. Ennek köze lehet egy nemrég lètesített akkumulátor gyárhoz….

• t256

őstag

válasz tundermacko #37825 üzenetére

Szia,

Mi volt az oka, hogy eddig Royal gastrot kapott?
    Ha eddig bevált én nem váltanék. Ha gyakran vannak gyomorpanaszai, akkor nem biztos hogy jó lesz a sertéses száraztáp.

• t256

őstag

válasz vendingo #37810 üzenetére

Az én kutyám 3 éves koráig csak felkapta a fejét, ha petárdázás volt. Hamarosan 4 éves lesz. A legutóbbi szilveszter szörnyű volt, azóta a vihartól is fél. Liheg, remeg, el akar bújni.

Nem tudom mi az amin múlik. Nekem az egyik kutyás ismerősöm mondta, hogy 2 éves kortól alakul ki bennük a félelem a vihartól.

• t256

őstag

válasz volandy #37788 üzenetére

A dögben fetrengést állítólag a saját szaguk elfedésére használják a kutyák. Ne vegye észre őket vadállat illetve vadászkutyák ál a vad.

• t256

őstag

válasz vendingo #37767 üzenetére

Általában a Tesco áruházakban is van. Mi kb 3000 Forintért vettük. A kutya nem megy bele, mert nem szereti a vizet. Megkapta a gyerek homokozónak. Azóta használja a kutya is :D

• t256

őstag

válasz Major Lion #37706 üzenetére

Ez is egy nagyon megosztó dolog. Én a kutyám napi adagját kettéosztom. Az egyik felét reggel kapja meg, a másikat este lefekvés előtt.
    Az állatorvosunk szerint ezt a jó szokást tartsuk meg, ugyanis nagy testű, mély mellkasú kutya (akár a német juhász), ezért hajlamosabb a gyomorcsavarodásra. Fél adag kajától ennek nem kéne előfordulnia.

Eredetileg azért kezdtem el a napi kétszeri etetést, mert állandóan éhezett. Nálam megoldotta a problémát.

A kutyaiskolában az oktató teljesen más véleménnyel volt erről. Ő csak este 9-10 körül ad enni a kutyáinak. Utána alszanak, így kizárt a gyomorcsavarodást. A kutyái pedig éhesen jobban dolgoznak. Persze az ő kutyái teljesen más kategóriát képviselnek. Munkavonalú Border Collie-k, Mali és pár keverék. Flyball és terelő versenyekre viszi őket.

• t256

őstag

válasz Alusky #37687 üzenetére

A kutyakiképzős csoportokba akkor már be se lépj. Újat nem fog nyújtani. :D

Kb mindenkinek már parancsra pisil a kutyája és egyik gazda okosabb, mint a másik.

• t256

őstag

válasz falabu88 #37653 üzenetére

Jó tanácsként: Előbb legyen meg a gyerek, utána a kutya.
    A gyerek mellett majd meglátod mennyi idő marad a kutyára. A fekete hosszú szőrű NJ nagyon szép, de lehet hogy munkavonalú, akkor pedig nem lesz elég a másfél óra foglalkozás.

NJ-nél már megjelenik egy zsákmány ösztön nevű fogalom. Na ez kisgyerek mellett nem szerencsés.

• t256

őstag

válasz falabu88 #37648 üzenetére

Szia,

Mivel nem volt még kutyátok ez a posztom lesz a “ha most kezdeném a kutyázást az eddig szerzett tapasztalataimmal” című szösszenet.

Szerintem első kutyának egy harci vagy erősen munkakutya vonalat gyorsan felejtsétek el. Az Akita agy harci kutya. Kemény lenne vele az élet. Maradjunk annyiban, hogy nem nagyon kéne futtatóba vinnetek, mert nem egy barátkozós fajta.
    A Border Collieból ki tudsz fogni lustábbat is, de nagyobb a valószínűsége hogy az autókat is terelni akarja majd. Kezdő kutyásként nem hinném, hogy le tudnátok mozgatni.

Ahonnan érdemes indulni. Menjetek el egy közelben lévő menhelyre. El tudtok vinni egy kutyát rövidebb sétára. “Próbáljátok” ki, hogy milyen érzés kutyát sétáltatni, egyáltalán tetszik-e.
    Ha kölyök kutyát akartok, akkor mindegy milyen fajta, kevés lesz a napi másfél-két óra. Csak a szobatisztaságra nevelés elhúzódhat hónapokig. Ha kinti kutya lesz, akkor ez persze kimarad.

Ha nem akarsz kis termetű kutyát, akkor elsőnek mondjuk egy Labradort vagy Labrador mix-et javasolnék. Nagyon szeretik az ember társaságát, sétálni, apportírozni is szeretnek. A csak kinti tartás viszont számukra nem megfelelő. A gazda mellett szeretnek lenni. Kölyök korban hajlamosak a kertészkedésre. Értsd, minden kiásnak, a fákat szétrágják.

A kutya iskola erősen ajánlott. Te tanulsz, nem a kutya! Persze a jó iskolát is trénert is meg kell találni. Manapság mindenki önjelölt kutya kiképző, vagy fitness tréner.

A póráz nélküli séta egy nagyon haladó dolog és lakott területen illegális.

Ha biztosak vagytok benne, hogy kutyát szeretnétek, akkor vágjatok bele! A lényeg, hogy ne legyen visszaút! Ezért is ajánlom első körben egy menhely látogatását. Ott megnézhetitek milyen a hangulata egy leadott és aok esetben bántalmazott kutyának.

A költségeket is érdemes megfontolni. Felszerelés, oltások, betegségek, sérülések. A kutyának nincs TB-je, minden pénzbe kerül. Habár vannak már elég jó biztosítások.

• t256

őstag

válasz Palesztin994 #37617 üzenetére

Szia,

Szerintem csak bekapcsolt az anyai ösztön. A gyereket védeni kell mindentől.
    Nálunk a következőképpen zajlott a dolog:

- A terhesség első trimesztere alatt a kutya nagyon büdös, vigyük vissza.
    - Második trimeszterben a kutya állandóan útban van, ki kéne szoktatni az udvarra, ne legyen bent.
    - Szülés előtti időszak: A kutya még mindig bent van, már tudja hogy nem Ő az első. A nappaliban őrzi a feleségemet. Mindig úgy helyezkedik, hogy lássa őt is és az ajtót is.

Szülés utáni időszak: Az eleje kemény. A kicsi még új élmény, sír, bukik, éjszakázni kell miatta. A kutyát két hétig nem is tudtam sétáltatni, nem volt idő. A kutya nem panaszkodott...

A gyereket persze féltjük, egyértelmű hogy a négykézláb mászó gyerekkel játszani akar a kutya, feldönti. Nincsen semmi baj.
    Feleségem részéről már teljesen elmúlt a kutyától szabadulni akarás.

Jelenlegi állapot: A gyerek már stabilan jár, egyre több dolgot tud. A kutyát puszilgatja, belebújik a bundájába. A kutya reakciója erre a legjobb. A hátára fekszik és hagyja magát.

Egyébként semmi sem történt meg magától. Szoktatni kell a kutyát a gyerekhez. Megkaptam én is, hogy Bull masztiff kellett volna, az szereti a gyerekeket. Gondolom ugatni sem tud és szocializálni sem kell...

A lényeg, hogy tarts ki a kutya mellett, majd csillapodnak az ösztönök. A kutyára is kell időt fordítani. Én már másfél éve szinte csak a gyerek altatása után viszem ki sétálni másfél órát. Szereti az esti sétákat. A kutyák nagyon jól alkalmazkodnak.

Megjegyezném a mi kutyánk már két éves volt, amikor a gyerek megszületett. A kölyökkori pörgésen és az ezzel járó problémákon már túl voltunk. Plusz másfél év kutya iskola.
    Amúgy nagytestű hosszúszőrű keverék.

ui.: A feleségem szeretne még egy kutyát. Már megint előkerült a bull masztiff téma.

• t256

őstag

Rossz topik.

[ Szerkesztve ]

• t256

őstag

válasz notika77 #37493 üzenetére

Az igazság, hogy probléma nincs vele. Akkor feleslegesen nem bolygatjuk.
    Van a városban egy másik állatorvos, egy időben hozzá jártunk mert ő képben volt az étel allergiákkal. Nála van konzultációs díj, sőt előttem késedelmi díjat számolt fel az előző gazdára, mert 5 percet késett az időpontjáról. Vicc kategória….

Egyébként a kutya kozmetikus is szívesen kinyomja 5000 Forintért.

• t256

őstag

válasz Alusky #37488 üzenetére

Pont a héten voltunk a kötelező éves oltásokon.
    A doki legújabb dilije: A bűzmirigyét a kutyának nem nyomja ki, teljesen felesleges! Ürül az magától, ez csak egy szolgáltatás amiért pénzt lehet kérni.

Legutóbb féreghajtót nem akart adni, mert szerinte évente egyszer elég.

Ő legalább nem kér 12000 Ft konzultációs díjat. Csak az oltásokért fizettem.

• t256

őstag

válasz Viktor8. #37472 üzenetére

Nálunk ez a Royal Canin Hypoallergenic táp szüntette meg a mindenféle ételallergiás tüneteket.
    Nekem állatorvos ajánlotta, de Ő nagyon képben van a tápokkal. Cserébe, ha kettőt kérdezel 30 ezer Forint alatt nem jössz ki a rendelőből.

Egy próbát megérne valamilyen kifejezetten húgykövességre ajánlott orvosi táp (van receptre felírható gyógytáp is).

Jelenleg milyen tápot kap?

• t256

őstag

válasz Major Lion #37191 üzenetére

Nagyon ùgy tûnik. A mai kajája lencseleves virslivel, két kiflivéggel, amit a kisfiam meghagyott. Ja, egy kis kòstolòt is kapott kolbàszbòl, de tényleg nem sokat.

Étkezés után ùgy tûnt mintha nyalogatná a mancsát, de csak a szakállára került levest kente a mancsára, hogy aztán le tudja nyalni. “Minden cseppért kár”.

Semmi allergén reakciò. Lehet a tanyáròl származó keverék kutya nem bírja a tápot.

Végül is találtam megfelelô hipoallergén tápot, de lehet ez volt az utolsò zsák, amit veszek neki. Utánanézek a szakirodalomban hogyan kell fôzni a kutyának. Ha vasárnaponként meg tudom neki fôzni a kajáját pár napra elôre, akkor mûködôképes a dolog.

Alusky 37192

Nincs is jobb egy éjszakai sétánál! Mi is szeretjük, fôleg nyáron. Gyerekkoromban imádtam a nyarat, de most már a kutya miatt nem. Alig vàrom, hogy hûvösebb legyen az idô. Napközben fogaskerekûvel felmegyünk a Normafára és szépen lesétálunk. Ùjra elôkerül az 5 méteres pòráz. Szívesen elengedném, de sok a tùrázò, sok a gyerek ès persze a jogszabályok szerint sem engedhetem el.
    Egy nagytestû kutya akármilyen jòl nevelt sajnos ijesztô tud lenne egy olyan embernek, aki nem kutyás.
    Mtkor egyik haverom gyerekei ijedtek meg Tôle, pedig van kutyájuk. Francia bulldog, hát teljesen más kategória….

• t256

őstag

válasz Alusky #37187 üzenetére

Több fehérjeforrásra bizonyítottan allergiás:
    - Csirke, pulyka: Ezekből kapott főzve is, táp formájában is. Nyalogatja, rágja a mellső lábait, gyomor gyulladása is volt. Antibiotikumot is kapott.

Sertés: Táp formájában jön a mancs nyalogatás, rágcsálás. Acana Yorkshire pork volt egyébként. Virsli formájában sosem volt baj. Másfél évig jártunk pozitív megerősítésen alapuló tréningre. Ez alkalmanként akár 5 db virsli volt. Vegyesen márkás, Szupermarketek saját márkája, stb.
    Felvágottakból is esik le néha. Sosem volt baj.

Kacsa: Wolf Of The Wilderness monoproteines kacsás tápját etettem vele. A második zsák végén jöttek elő a szokásos tünetek. Az állatorvos szerint bármikor allergizálhat.

Most Virbac dehidratált fehérjés (sertés és csirke) tápot eszik. Rettenetesen vakarózik és nyalja a mancsait. Már el van színeződve a szőre.
    Ezt én szúrtam el. A dehidratáltat összekevertem a hidrolizálttal, úgyhogy most gyakorlatilag megetettem vele majdnem egy zsák csirkés-sertéses tápot.

Most kapott vacsorát. A Virbac tápot már nem akartam adni neki, mert csak szenved tőle. Megmaradt pár darab frankfurti virsli és egy kis rizs. Semmi baja, elégedett fejjel fekszik a helyén. Ha lenne időm gyerek mellett, akkor külön főznék neki. Még a gyerekre sem főzünk :D

Egyébként nagytestű talán Komondor és nagyon sok más kutya keveréke. Védi a területet, ugyanakkor nagyon szeret sétálni. 2 éves kora óta már nem játszik más kutyákkal, pedig addig nagyon sokat játszott.

Ezzel megdőlni látszik a keverék kutya nem beteges teória.

A kérdésedre válaszolva, igen próbáltunk többféle monoproteines tápot és nem jöttek be.
    A diétát állatorvosi felügyelettel csináljuk.

• t256

őstag

válasz Cyberpunk #37184 üzenetére

Köszi, de kifejezetten hidrolizált fehérjét tartalmazó tápot keresek. Az Acanát szeretem. Egyébként nagyon megosztó a magas fehérje tartalma miatt.

Árban egyébként jónak számít, lehet visszatérünk majd rá csak most eliminációs-provokációs diéta miatt 12 hétig hidrolizált fehérjés táppal kell etessem a kutyát.

• t256

őstag

Van most valahol elfogadható áron normális hypoallergén száraztáp?
    Hypoallergén alatt olyan tápot értek, amiben hidrolizált állati fehérjeforrás van.
    A Royal Canin Veterinary Hypoallergenic lett volna a legjobb, de átlag 45000 Forintba kerül egy 12 kilós zsák. Én szeretném 30000 Ft körül megúszni.

• t256

őstag

válasz Mika1227 #37158 üzenetére

Szia,

Első körben azt a tápot kell neki adni, amit a tenyésztő adott neki.

Tenyésztőtől van vagy mentett kutyus?

• t256

őstag

válasz Alusky #37125 üzenetére

Jól sejted, ez Pest megye. Legutóbb a Bravecto árán lepődtem meg. A Bravecto (20-40 kg) 16000 Forintba került.

Errefelé az állatorvosok teljesen el vannak szállva. Ránéz a kutyára és már el is kér 15 ezer Forintot. Erről számlát is ad.

Lehet a megyén kívül kéne állatorvost keresni.

• t256

őstag

válasz Alusky #37114 üzenetére

Nincs szó itt sztárdokiról.
    Tavaly nyáron a kutyánk bal hátsó mancsa látványosan begyulladt egy szombati napon. Vasárnap már nem tudta letenni, három lábon közlekedett. El kellett vinni ügyeletre. Kiszedtek belőle 2 db toklászt. Ez 50000 Ft volt.
    Két nap múlva kontroll, még két db toklász eltávolításra került. 30000 Ft volt az ára.

A következő kontrollt már a saját orvosunk végezte. A kutya lába még mindig gyulladt volt. Szerinte már nincs baj, adott gyulladáscsökkentő injekciót, majd azt mondta holnap már sétáltathatom, kötés sem kell. 6000 Forintot kért.
    Persze nem javult, elvittem egy másik dokihoz, aki szerencsére szintén a városban rendel.

Ő kiszedett még egy toklászt, felrakott egy dunszt kötést, előtte bateadin stb. 40000 Ft.
    Újabb kontroll az új dokinál. A kötés alatt ott volt kiesve egy újabb toklász. A sebet átmosta betadinnal és egy újabb toklász jött ki. 15000 Ft.

Igen, valamelyik erdei séta alkalmával a kutya szépen belerongyolt a toklászba. Most már rövidre vágatom a szőrt a lábain. Idén sokkal rosszabb a helyzet, már a város is tele van toklásszal, de most csak megszúrta, nem ment bele.

Szóval nekünk két rendelő is van a városban. Az egyik orvossal maximum a kötelező oltásokat adatom be, a másikhoz pedig viszem, ha komoly baj van.

Étel intoleranciával is küzdünk. Az egyik doki szerint mindegy milyen táppal etetem, mind ugyanaz. A másik pedig felvázol egy akár több éves tervet, hogy miként próbáljuk ki a fehérjeforrásokat és mikor váltsunk hypoallergén tápra.

• t256

őstag

válasz KisTücsök #37107 üzenetére

Talán, nagyon talán Német juhász. A fajtán belül küllem vonalú. Nehogy megnézd a munkavonalút, mert nagyon szépek, de iszonyatosan sok foglalkozást igényelnek.

A küllem vonalnál nagy a szórás egészségügyileg. Csipő diszpláziára hajlamosak. Habár egyik ismerősöm munkavonalúján 8 hónaposan diagnosztizálták, szóval nem lehet tudni.

Első kutyának én nem ajánlom, de ha elkötelezed magad és belevágsz, akkor igen.

Amire készülni kell első kutyásként:

- Mivel még nem értesz a kutyához, nem tudod hogyan fáraszd le, hogyan bánj vele, ezért napi akár 5 óra foglalkozás

- Kutyaiskola! Heti két alkalom, a 10 alkalmas alapozót, majd 10 alkalom engedelmes tréning jellegű képzést felejtsd el. 1-2 év folyamatos suli. Ha őrző-védő fajtát választasz, akkor kifejezetten olyan suliba kell vinni, ahol ezzel foglalkoznak. Maximum a fogváltásig lesz jutalomfalatotás, utána komoly tréning a zsákmány ösztön kihasználásával.

- Az előző pontot folytatva a házőrző alatt őrző-védő vagy területőrző kutyát szeretnél? Az előbbi zsákmányos, tehát ha kisgyerek van a családban, akkor rá nézve veszélyes lehet, mert a viselkedése a kutyát a zsákmányra emlékezteti. A területőrző pásztorkutyák nem zsákmányosak, de nem első kutyának valók.

- Az jó, ha nagy a kert. Az első időszakban még vicces, aztán unalmassá válik. Tönkre teszi a kutya unalmában. Foglalkozni kell vele, le kell fárasztani. Egyedenként változó. Egy nagytestű idősebb kutyának fél óra séta elég, egy fiatalabb kutyának lehet kell napi 3 óra séta, kutyafuttató, apportírozás.

- Költségek: kutyatáp nagytestűnél másfél hónapra kb 30000 Forint. Évente védőoltás, veszettség elleni, bolha és kullancs elleni szer kb 70 ezer Ft.
    Ha a kutya megsérül pl toklász megy a lábába vagy verekszik az utcán/futtatóban: ennek a komplett kezelése akár 2-300 ezer Ft. Bármi miatt műteni kell: 200-500 ezer Ft.

Nem akarlak elijeszteni a kutyázástól, mert az egyik legjobb dolog a világon, de ez nem egy hobby, amit félre tudsz tenni, ez egy életmód. Ha nyaralni mész a kutyáról, akkor is gondoskodni kell.

• t256

őstag

válasz Peter.70 #37072 üzenetére

Egy jó pásztorkutya (pl. Komondor) akár napokig is el van a gazdája nélkül. Egyedül őrzi a területet.

Komolyra fordítva a szót állítólag a boston terrier bírja a magányt. Napi 8-9 óra nagyon sok. Én elgondolkodnék azon, hogy biztosan akarnék kutyát tartani. Társas lények, kell nekik a gazdájuk közelsége.

• t256

őstag

Normális nyakörvet hol érdemes venni?
    Az a helyzet, hogy ha séta közben a kutyám megindul pl macska után, akkor egy csatos nyakörv simán kinyílik. Szuka kutya, 29 kg, nyak körfogata kb 46 cm, komondor, briard, wheaten terrier és még sok minden más jellegű keverék. Tehát nagyon vegyes mix.
    Jelenleg egy Hunter fojtónyakörvben viszem sétálni, de feleslegesnek érzem.

Egy klasszikus bújtatós nyakörvet szeretnék. Nem tudom mi a pontos megnevezés. Van rajta 5-6 db lyuk, mint az öveken. Bőr vagy textil. Mindegy.
    Bende bőrnyakörv van itthon, de nem teljesen jó a méret.

• t256

őstag

válasz Major Lion #37013 üzenetére

Amit leírtál az mindennapos. Múltkor mi is sétáltunk egyet. Jött velünk szembe egy srác biciklivel. Mellette egy kisebb NJ mix. Mondta, hogy nem bánt, nem harap.
    Éppen kimondtam, hogy az enyém viszont igen, amikor a kutyám oda morgott egyet és megindult. Persze pórázon volt, tudtam tartani. Az NJ mix nyüszítve rohant tovább.

Az én kutyám komondor mix. A menhelyen azt mondták kicsi marad és nagyon félős. Nem maradt kicsi és nem is fél már semmitől.
    Sajnos az embereknek ott megáll a gondolatmenete, hogy az ő kutyája barátságos.

A pár napja felmerült menhelyes témával kapcsolatban:

Amikor mi elhoztuk a kutyánkat kb a kezünkbe nyomták, hogy vigyük. Semmi ismerkedés vagy jöjjünk vissza pár nap múlva, nézzük meg hogy örül-e nekünk a kutya és akkor elvihetjük. Családlátogatás sem volt.

A különböző FB csoportokban értesülök olyan sztorikról amik olyan menhelyekről szólnak ahol nem is akarnak kutyát adni. Általában NJ fajtamentések ilyenek vagy a kedvencem a Brit pásztorkutya fajtamentés. Ők csak Border Collie-val, skót juhásszal és kivételesen ausztrál juhászkutyával foglalkoznak. Versenyezni kell értük, komoly ingatlannal kell rendelkezni, ha valaki onnan kutyát akar.

Mi van akkor, ha találok egy keverék kutyát, akiről nem tudom megállapítani, hogy miből van, de kell a szervezeti segítség? Nem veszik át, mert nem Brit pásztorkutya?

A másik kedvencem két Kaukázusiról szólt. Nem tudom már melyik szervezet, de csak a házba való szabad bejárással adják oda a két Kaut. Igen, egy olyan fajtát, ami kifejezetten rideg időjárásra, hatalmas területek őrzésére lett tenyésztve. Kanapékutyának...

Én megértem, hogy mentéskor látnak borzalmas dolgokat, de inkább hagyják sínylődni a kutyákat egy kennelben, mert szerintük valaki nem megfelelő gazda?

• t256

őstag

válasz Zsocy155 #36900 üzenetére

Köszönöm! Végül rátaláltam az “Andrea gallérra” .
    Elvileg kiváltja a tölcsért és antiallergén.
    a nyakörvet is be lehet fűzni, így biztosabb a rögzítés.
    Olyasmi lehet, amit Jézusom ajánlott.

• t256

őstag

Sziasztok,

Van valamilyen alternatív megoldás a műtét utái gallér kiváltására?
    A toklász szezon közepén vagyunk. Az állatorvos szerint szerencsénk van, mert csak megszúrta két toklász, de nem ment bele a mancsába.

A sebeket persze kezelni kell, nem nyalogathatja. A gallérban való közlekedés és létezés egy rémálom. Évente egyszer valamilyen okból mindig rá kell adni.
    Nagytestű, kb Német juhász méretű és a lényeg, hogy a mellső mancsait ne érje el.
    A gallér, amit használunk 35 cm hosszú.

• t256

őstag

válasz Alusky #36840 üzenetére

A helyi facebook csoportban az egyik utcánkban lakó ember kiírta, hogy meglógott a 16 éves fehér pulija. Felrakott róla egy képet is. Ott van a kutya a mocskos régi zománc fazék mellett, amiben van két száraz zsemle.
    Igen, a kutya 16 éve él moslékon és teljesen egészséges.

• t256

őstag

válasz BITBOYS #36811 üzenetére

Ebben a csoportban (még) nem vagyok benne, de sok másikban igen. Unalmas perceimben szoktam olvasgatni a kommenteket. A lényeg, hogy az aktuális kommentet írón kívül senki nem ért a kutyákhoz.
    Kaukázusi juhász csoport is erről szól. Ki hogy rontotta el a kutyát, ki mekkora falkavezér, stb.

Legjobban a Golden Retriever csoporton vagyok meglepődve. Néhányan úgy kezelik azt a kutyát, mintha Kaukázusi vagy KÁJ lenne. Mindezt egy szimpla élelem féltés miatt.

Visszaolvasva a kommentemet én is úgy hangzom, mint egy közülük. :)
    Túl sokat olvasgattam.

• t256

őstag

válasz bigrob #36796 üzenetére

Nálunk csirkés táptól volt ugyanez. Ha kapott csirkemellet, esetleg csináltam neki darált pulykahúst, akkor orvoshoz kellett vinni, annyira rosszul volt. 1,5 zsák bárányos táp után szintén előjött a lábrágás.
    Most kacsásat kap, attól egyelőre nincs baj.

Én pont a múlt héten adományoztam 17 kg tápot az egyik menhelynek. Örültek neki, ott biztosan el fog fogyni.
    Bontott zsákos tápot sajnos nem igazán lehet eladni.

Ajánlom az eliminációs-provokációs diétát. Ha lehet, akkor állatorvosi konzultációval együtt. Persze ehhez jó állatorvos is kell. A lényeg, hogy tudja a folyamatot.

Allergizáló tápot félreteszed, adsz neki hypoallergén tápot 12 hétig. Utána azt kevered az új táppal, lehetőleg csak egy fajta fehérjeforrás legyen benne. Átálltok arra, aztán figyeled.
    Ha megint allergizál, akkor kezdődik a kör előlről a hypoallergén táppal.

• t256

őstag

válasz Wiz Khalifa #36777 üzenetére

Azt javaslom, hogy az ösztönkészlete alapján próbáld kitalálni a fajtajellegét.
    Ha zsákmányos, tehát eldobod a labdát és rápörög abból már el tudsz indulni. Értelemszerűen nem teszed tyúkok mellé, mert le fogja őket vadászni.

Játék közben tereli a többi kutyát? Akkor mehet az agility, az kellemesen lefárasztja majd.
    A labdát két darabban hozza vissza? Akkor bull jellegű.
    Egyáltalán nem érdkli a labda? Akkor pásztor kutya.

Amit a keverék kutyákról tudni érdemes, az az, hogy nagyon ritka, amikor két fajtatiszta kutya keveredik. Általában két keverék kutya párzik egymással, így nehezen visszavezethetőek a fajtatiszta ősök.

• t256

őstag

válasz Pawaja79 #36403 üzenetére

Szia,

Mi is nemrég váltottunk állatorvost, mert az előzőnek nagyon sokat romlott a színvonala.
    Az új állatorvosunk sokkal többet foglalkozik a kutyákkal. Minden alkalommal rákérdez a bűzmirigyre (ki is üríti ha kell), komplett táplálkozási tervet adott, fültisztítás gyakoriságát is elmondta.
    Szóval igen, rengeteget számít a jó állatorvos. A budapestieket sajnos nem ismerem. Valamelyik FB csoportban a Talpas állatorvosi rendelőt ajánlották. FB csoportokkal kapcsolatban mindig vannak kételyeim. Már túl sok a szakértő. :)

A száraztápot vízbe áztatva sem eszi meg a kutyád?
    Ha az injekciótól javult, akkor valószínű, hogy allergiás. Ettől függetlenül a csirkés tápokat kerülném.

Keleti melletti az a Szent István? Róluk én is jókat hallottam.

• t256

őstag

válasz bigrob #36331 üzenetére

Ugyanabban a cipőben járunk. Dokival végig konzultáljuk az egészet.
    Most vagyunk túl a 12 hét eliminációs időszakon. RC Vet. Hypoallergenic tápot kapott a kutyus. Mindn tünete megszűnt. Most két hétig sertéshúsos tápot kap. Kihívás volt ilyet találni. Két hét után konzultáció. Gondolom 8 hétig megint kapja az RC tápot, után marhás tápot fog kapni. És így tovább végigmegyünk mindegyiken, amí kiderül, hogy mi okozza a tüneteket.

• t256

őstag

válasz j.bravo #36061 üzenetére

Nincs kiskapu! Az utcàn köteles vagy pórázon vezetni a kutyádat. Szintén köteles vagy gondoskodni arról, hogy ne tudjon szökni.

Kiskapuban végül is igazad van. Nincs aki betartatja ezeket a jogaszabályokat, törvényeket.

• t256

őstag

válasz Zsombe #35928 üzenetére

Szia,

Itt van az összetétele:

Összetétel: Lazac (25%), burgonyapehely (20%), dehidratált bárány (15%), dehidratált sertés (15%), borsó (12%), baromfizsír, burgonyakeményítő, hidrolizált állati fehérje, szárított cukorrépapép (3,5%), élesztő (3%), vitaminok és ásványi anyagok, kalcium-karbonát, lazacolaj (0,5%), útifű maghéj (0,5%), Yucca schidigera kivonat (0,2%), spirulina (0,2%), ActiveMOS (0,2%), MACROGARD (0,1%), homoktövis (0,1%), gyógynövények (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, 0,1%), kondroitin-szulfát (270 mg/kg), glükózamin-szulfát (200 mg/kg).

Ez alapján döntsd el, hogy jó-e a táp. 10 kg kb 18000 Forintba kerül, ebből már lelehet vonni következtetést.
    Lazac van az első helyen, ami jó, utána burgonyapehely jön, azt mondom oké.
    Na, de mit keres egy tápban burgonyakeményítő? Szerintem semmi keresnivalója benne.
    Amikor magadnak készítesz paprikás krumplit, akkor beáztatod vízbe a krumplit, hogy kiázzon a keményítő.
    Baromfizsírt is tartalmaz. Ettől a falra mászok, ert az én kutyá allergiás rá.

Ettől persze nem rossz táp, nekem azt tanácsolta a tréner, hogy ki kell próbálni és figyelni a kutyát. Milyen a széklet, bundája csillog-e, energiaszintje jobb/rosszabb?
    Ha minden rendben, akkor jó neki a táp. Én azért az összetevőkre figyelnék.

• t256

őstag

válasz beci #35835 üzenetére

Szia,
    mindenféleképpen fenntartásokkal kezeld a tenyésztőt! Hogy tudott kiszökni a kis kutya? Miért támadta meg a felnőtt kutya? Milyen fajta? Szintén mini bull?

A trauma komoly dolog és bizony kihat a kutya későbbi fejlődésére, nevelhetőségére.
    Egyik ismerősöm francia bulldogja olyan tenyésztőtől van, Aki Kangal vagy KÀJ kutyát is tenyészt. Érezhetően bántották is a kis bulldogot. Ezt a tenyésztő jelezte is és jelképes összegért adta oda.
    A kutya fél a fekvéstől és általánosságban véve fél mindentől. Összehoztuk az én nagytestű keverék kutyámmal, aki játszani akart vele. Szegény bulldog rettegett, többször megadta magát. Utána az enyémet már nem érdekelte. Ha nincs játék, akkor ő arrébb megy. Kellett egy fél óra mire a bulldog lenyugodott, el is tudott aludni.

Szóval óvatosan! Gondolom már lefoglalóztad a kutyát. Ebben az esetben a tenyésztőnek vissza kéne adnia a pénzedet, ha meggondolod magad!

• t256

őstag

válasz Janusz001 #35820 üzenetére

Szia,

Először azt kapja, amit a tenyésztő adott neki!
    Kérd a tenyésztő tanácsát, utána írd le ide, hogy mit mondott. Sajnos a tenyésztők ugyanúgy kaphatnak jutalékot, mint az állatorvosok. A legtöbb rendelőnél nagy Royal Canin felirat díszeleg, sajnos tudjuk, hogy nem a legjobb minőség.

Amikor felnőtt tápra váltasz, akkor érdemes utánajárni, hogy milyen lenne jó neki. Hülyeségnek hangzik, de érdemes lenne belépned egy vizslás FB csoportba. Lehet ki tudsz szűrni hasznos infókat.

• t256

őstag

válasz Saskakas18 #35815 üzenetére

Szia,

Nem feltétlenül a táp az oka. Ha nagyon hullik, akkor irány az orvos!
    Ha minden rendben és a táp az oka, akkor gondolkodhatsz a Britnél minőségibb, magasabb kategóriás tápon.
    Nekünk most bevált a Platinum Natural. Nagyon jó minőségű táp, de nagyon megosztó is. Vagy nagyon bejön a kutyának vagy hasmenése lesz tőle.
    Acanáról váltottunk. Nem volt vele semmi baj csak nem volt kapható. Mi pedig kezdtünk kifogyni.

Egyébként nem lehet tavaszi vedlés?

• t256

őstag

Sziasztok,

Azoktól kérdezném akik Acanával etetnek:
    Lehet tudni valamit, hogy miért nem elérhető a tápok nagy része? Mindenhol készlethiány van.

Acana grass-fed lamb 11,4 kg tápot szoktam rendelni, de most nem kapható. 2 hétre elegendő van még.
    Nem akartam most váltani, de így kénytelen leszek.
    A csirkezsírtől vakarózik a kutyám és az Acana nem rakja bele ezt a szemetet a tápjaiba. Persze minden más táp harmadik összetevője a csirkezsír, tehát elég nagy mennyiség.

• t256

őstag

válasz dokee78 #35724 üzenetére

Mi 5 hónaposan hoztuk el a kutyánkat menhelyről. Ott volt két hetet, az első gazdájánál pedig 5 hónapot. Kellett úgy másfél hónap mire megszokott minket és az új környezetét.
    Szobatisztaság 2-3 hét volt.

Persze kisebb korukban könnyebben hozzászoknak az új gazdihoz.
    Miért adjátok fel ilyen könnyen? Nagyon sokan tartanak lakásban kutyát és működik a dolog. Ott a panelban nincs kutyás szomszéd, aki tud tanácsot adni?

• t256

őstag

válasz jézusom #35602 üzenetére

A népszerűség átka. Sajnos a menhelyeken is nagyon sok van. A rengeteg idiótának megtetszik, aztán nem tudnak eleget foglalkozni velük és mennek a menhelyre.
    Talán, de nagyon talán biztonságosabb befogadni egy NJ keveréket. Mármint egészségügyileg.
    Az EÜ problémák miatt sokan átálltak a Belga juhászra. Mindez szép és jó csak a Belgát lehetetlen lefárasztani. Egy igazi gép. Munkára tökéletes, de családi kutyának nem való.

• t256

őstag

válasz kenwood3 #35595 üzenetére

Szia,

Részvétem!
    olyan 1000-1200 EUR körül árulják a tenyésztôk. Érdemes belépni valamelyik a fajtával foglalkozò FB csoportba. Nagyon sok helyen születik véletlen alom. Ôket ingyen el lehet vinni.
    Érdemes nézni a fajtamentés FB oldalát is. Tavaly találtak egy elütött kutyát. A közelben az állatvédôk megtalálták a 4 kölyököt is. Az egyiket sikerült megismernem a kutyafuttatòn. A gazdának azt mondták, hogy Csehszlovák farkaskutyával keveredett a Német juhász anyuka, szòval kicsit vadabb a kutya. Itt történt egy félreértés ugyanis a kutya egy ordas munkavonalù Csehszlovák német juhász. Nagyon erôs területvédô ösztönnel rendelkezik. Nincs is csipô diszpláziája.
    Szoktunk játszani egy másik NJ kutyussal is. Ô törzskönyvezett, tenyésztôtôl van. Neki viszont van valami baj a csontjaival. Hùzza a lábát.

Szòval alaposan körül kell nézni. Az NJ a népszerûség miatt tùl van tenyésztve.

• t256

őstag

válasz Vesa #35288 üzenetére

Az egyik FB csoportban postolta valaki, hogy a német juhász kölyöknek még nem áll a füle.
    Kiderült, hogy Friskies táppal eteti, mert egy német juhász van a csomagoláson.

Na most jó példa erre a híres RC. Az összes fajtaspecifikus táp szinte ugyanaz. Szárnyasfehérje, kukorica és búza.

• t256

őstag

válasz #89309696 #35220 üzenetére

Én most Acana Classic Red tápot adok a kutyámnak. Ha majd ketten lesznek, akkor lehet olcsóbbra váltok. A Purizonnal szemezek. Összetevői alapján jónak tűnik.

A kutya iskolában beszéltem az oktatóval az etetésről. Ő főz a kutyáira. Ad nekik például főtt tésztát májkrémmel összekeverve. Rákérdeztem a gabona érzékenységre/allergiára. Szerinte ezt csak a tápgyártók találták ki, hogy drágábban tudják adni a hipoallergén tápot.
    Ad még a kutyáinak sült csirkecomb filét főtt rizzsel és egyéb hasonló dolgokat.

Jelzem, hogy láttam a kutyáit. Border Colliek, Uszkár, Belga juhászok (Mali és Groenendael). Gyönyörű mind és majd kicsattannak az egészségtől, főleg a Mali. Valami iszonyat vérvonalú munkakutya. A többi eb nem is érdekli csak a feladat.

Erősen elgondolkodtam a tápos etetés létjogosultságán. Mi sem nagyon főzünk magunkra, szóval a tápozás még mindig a legegyszerűbb. Plusz a vitaminokkal sem kell foglalkozni.
    Tény, hogy a rossz minőségű tápoktól megy tönkre sok kutya mája vagy veséje.
    Régebben maradékot ettek a kutyák és nem volt ennyi bajuk.

• t256

őstag

válasz t256 #35144 üzenetére

Jövő hétre kérek egy időpontot az állatorvoshoz. A levertség elmúlt, de a héten elkezdődött valami idegi probléma. :(
    Egy sétáltatás már kész rémálom. Múlt héten még minden rendben ment, nagyjából jött láb mellett, nem rángatott. Most viszont a feje lent van szinte a talajon és izomból húz. 90 kg vagyok, a "gyúrósok ide" topikban is megfordulok, de keményen kell tartanom. Egyszerűen menekül a kutya. Úgy csinál, mintha legalább két hete nem lett volna sehol, pedig napi rendszerességgel sétálunk.
    Hab a tortán, hogy időnkét remeg valamelyik mellső lába. A már megtanult vezényszavakra nem hallgat, ja a nevére sem. A tekintete időnként fura és mintha nem mindig ismerne meg minket.
    Kíváncsi vagyok mit mond majd az orvos. Lehet leráz annyival, hogy menjünk kutyaiskolába.

[ Szerkesztve ]

• t256

őstag

válasz #89309696 #35142 üzenetére

Igen, így volt. Most viszont eléggé levert. Megnéztem, tiszta sz*r és hányás maradék a pofája.
    Valószínű evett valamit a kertben és megmérgezte magát.
    Most a lépcső alatt alszik, de már felfigyel ránk, ha jövünk-megyünk.
    Ő eléggé hiperaktív és mindig a közelünkben van, ezért feltűnik a változás.

• t256

őstag

Sziasztok!

A kutyám ma éppen nyalogatta magát, amikor rá szóltunk ránk nézett és elkezdett remegni az állkapcsa.
    Lehet csak szorongás? Ma 3 órára egyedül hagytuk. Amikor haza értünk úgy látszott akkor kelt fel. Reggel voltunk egy hosszabb sétán, valószínű aludt, amíg nem voltunk otthon.

A viselkedése az utóbbi két hétben furcsa. Nem hallgat semmire. Séta közben húz, belép elém.

Múlt hétvégén az egyik esti séta alkalmával majdnem kirántotta magát, el akart szaladni. Nagyon nyugtalan volt.

Remélem nem epilepsziás. Katalán pásztorkutya jellegű keverék, mentett kutya. 5 hónaposan vettük magunkhoz, előélete ismeretlen. Nemrég lett 1 éves.

• t256

őstag

válasz nyesteb #35121 üzenetére

Akkor úgy tűnik bepróbálkozik.
    Ő pár hónapja még morgott minden kutyára. Most már játszana velük. Ilyen szempontból sikerült szocializálni. Már csak a gyerekeket nem bírja.

Tegnap új útvonalon mentünk. Nem kellett volna. Találtunk egy putri környéket. Egy kisebb testű kutya ki is jött az egyik kerítés mögül. Miért is lenne normálisan megcsinálva.

Megállt a két kutya egymással szemben és morogtak. Mondom, de jó nekem pont ez kellett most. Elhúztam a kutyámat, ahogy távolodtunk a másik kutya megnyugodott. Elhagytuk a területét.

• t256

őstag

válasz jézusom #35118 üzenetére

Ismeri a környéket, ahol csinálja. Népszerű kutyasétáltató hely. Valószínű más kutyák szagát érzi vagy sündisznókét.

#35119 nyesteb

A serdülő kor az 6 hónapos, ugye? Ő már 1 éves, szóval túl van rajta.

Szintén mentett kutya. 5 hónapos koráig egy tanyán volt, ahol senki nem nézett rá. Pont ez az 5 hónap hiányzik a neveléséből. Lehet késői serdülőkor?

• t256

őstag

Sziasztok,

Ebben a hónapban lett egy éves a kutyánk. Ennek örömére séta közben húz, keresztben átmegy előttem. Pedig már nagyon szépen jött láb mellett.

Mi lehet a baja? Dominál? 1 évesen hirtelen át akarja venni az irányítást? Katalán pásztorkutya keverékről van szó.

A héten már folytatódik a kutya suli. Végre nincs kánikula és megtartják az órákat. Gondolom tudnak majd segíteni.

• t256

őstag

válasz jézusom #35054 üzenetére

Én az első órára vittem száraz jutalomfalatot. A kutyát nem igazán érdekelte. Érdekes, mert séta közben bármit megcsinált érte.
    Az iskolában kb körbenevettek. Összedobtak egy marék felkockázott virslit és sajtot. Ingrid kutyusnak rögtön lett motivációja.
    Az oktató mondta, hogy ha reggel nem kap enni és az órán kap enni először, akkor extra motivált lesz. És tényleg. Csak bírd ki a napot úgy, hogy a kutya 2 percente jön jelezni, hogy éhes.

• t256

őstag

válasz rasotamas #35041 üzenetére

Egy rövid idézet a Belga juhász ÖRÖKBEFOGADÁSRA váró kutyák csoportja-ból

"Kedves mindenki! Valószínűleg mi elvetemült kutyások is hibázunk, amikor a közösségi hálózatok, kép- és videomegosztó portálok segítségével megosztjuk boldog pillanatainkat a világhálón. Hiszen a nagyközönség mit lát? Csodálatos, erőtől duzzadó, engedelmes kutyákat, akik védelmezői a családnak, a katonaság vagy rendőrség keretein belül minden polgárnak. Azt azonban nem látjátok, hogy egy ilyen kutyában felbecsülhetetlen mértékű munka van! Kezdve a kiválasztással, a kölyökkori kapcsolatépítéssel (ami olyan, mint egy jó párkapcsolat, nem elég megszerezni, meg is kell tartani), a szocializációval, a végeérhetetlen mozgatással, tanítással, tréningekkel, kutyaiskolával. Nem, nem elég naponta kétszer fél órát sétálni vele, nem rakhatod ki az udvarra, hogy nőjön, mint a gyom és csak akkor lásson, amikor elélököd a tálat. Nem elég, hogy sosem teszi ki a lábát az udvarból, mert elég a kert, mozogjon ott. Ha sérül, vagy megbetegszik egy ilyen kutya később mutatja, időnként már jóval nagyobb problémával, ergo nagyobb anyagi ráfordítással."'

Gondolom nem Te akartad a kutyát, hanem a gyereked, feleséged, stb.
    Ha a gyerek kutyát akar, akkor a szülő legyen tisztában azzal, hogy Ő fog foglalkozni a kutyával, mert gyerkőc hamar megunja.

Nem hiába mondják, hogy a kutya családtag. Annyit kell vele foglalkozni.

Javaslom, hogy kutya iskolában kérj tanácsot.

• t256

őstag

válasz Rendo84 #34896 üzenetére

Egyelőre egyben használjuk a kettőt. Illetve a kép elkészítése után végre belefeküdt. Kezd rájönni, hogy ott most hűvös van.

A két termék:
    Hűtő Matrac
    Ortopédiai Kutyaszófa

Miközben összeraktam azon gondolkodtam, hogy nekünk nincs ilyen jó matracunk, mint a kutyánknak :)

• t256

őstag

Elkezdtem nézegetni a kutyusnak a felnőtt tápot. Tehát ahogy korábban írtam hipoallergén tápot szeretnék neki venni, mivel csirke- és gabona allergiás.
    Nézem az összetevőket és állandóan a csirkezsírba futok bele. Valmelyik tápnál át van nevezve baromfi zsírra. Trükkös!

A másik összetevő, amit sokszor látok az a kukorica vagy kukoricadara, mint második összetevő. Hát ez sem egy prémium összetevő...

Van valami kifejezetten ajánlott hipoallergén táp?

Más. Ma megérkezett a hűtő matrac, amit rendeltem neki. Érkezett egy ortopéd kutyakanapé is, mert kinőtte a fekhelyét. Azért ortopéd, mert, amikor lefekszik ledobja magát és a könyökére érkezik. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Kapott egy ortopéd matracot, később úgy is szüksége lesz rá.
    A hűsítő matracban valami zselé van, remélem nem rágja ki.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34890 üzenetére

Így már értem!
    Azt írod volt egy előző falkád. Az milyen kutyákból állt? Gondolom nem Kaukázusival kezdtél.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34878 üzenetére

Újra négyen vannak? Ki az új családtag?

• t256

őstag

válasz jézusom #34866 üzenetére

Azért kérdeztem, mert a Prairie Puppy nem hypoallergén néven fut.
    A másik dologra: Tehát Nálatok működik a két teljesen különböző karakterú kutya.

Apropó táp. A felnőtt tápra átállás 1 éves korban javasolt vagy fajta specifikus?

• t256

őstag

válasz t256 #34841 üzenetére

Úgy tűnik a táp megoldotta a problémát. Elmúlt a pirosodás. Gabona vagy csirke allergiája van a kutyámnak. Sajnos ez lesz az utolsó kölyök tápja. Pont egy éves lesz mire elfogy. Azon gondolkodom, hogy a felnőtt tápra váltást érdemes lenne-e rögtön hipoallergén táppal kezdeni. Szerintetek?

Elkezdtük a kutyaiskolát is. Szocializációval kezdődött az óra. Jó volt látni mennyire jól érzi magát más kutyákkal.
    Rögtön eszembe jutott, hogy mi lenne, ha kapna egy játszó pajtást. Arra gondoltam legyen az új kutya nagyobb, házőrző jellegű. Kaukázusira gondoltam, de ezt az ötletet elvetettem. 4 hónap kutyatartás nem edzett meg eléggé egy kemény kutyához.
    Egy hasonló energiabombára gondoltam, mint Ingridünk, hogy ketten tudjanak szaladgálni a kertben. Persze vinném mindkettőjüket futtatóra és sétálni is.
    A pumi jutott eszembe.

Jelenleg ekkora Ingrid:

• t256

őstag

válasz jézusom #34836 üzenetére

Ma megérkezett a táp. Adtam neki egy adagot ebédre. Ízlett neki, kétszer is visszament a tálhoz, hogy van-e még. Egyelőre az emésztése rendben van.
    A hasa már nem annyira piros. Most azon gondolkodom, hogy lehet a kertben feküdt bele valami növénybe és az okozza a pirosodást.

• t256

őstag

válasz jézusom #34822 üzenetére

Végül is Taste Of The Wild High Prairie Puppy-t rendeltem neki.
    Gabona és csirkementes. Remélem elmúlik tőle a pirosodás és a vakarózás.
    Most azt figyelem, hogy kifejezetten étkezés után vakarózik-e.

• t256

őstag

Sziasztok,

9 hónapos kölyök kutyánkat jelenleg Brit Premium csirkés száraztáppal etetjük. Már csak pár hétre elegendő tápunk van. Ideje lenne rendelni.
    A kutyus hasa környéke ki van pirosodva. Lehet baktérium okozta gyulladás, lehet a kertben bele feküdt valamibe. Csirke allergia lehet? A széklete szép, egyben van.
    Természetesen állatorvossal meg fogjuk nézetni.
    Mostanában elég sok helyen hallottam/olvastam, hogy a kutyák nagy része allergiás a csirkére/nem ez a legjobb fehérjeforrás nekik.
    Mit tudtok ajánlani? Konkrét termék ajánlatot kérek Tőletek. Max 20 ezer Forintot tudok kiadni 12 kg tápra.

• t256

őstag

válasz mrmft #34769 üzenetére

Frontline mellé is menjen Máriatövis olaj?
    Vettem neki egy 3 pipettás készletet, hogy ne kelljen havonta szaladgálni érte.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34761 üzenetére

Őszinte részvétem :(

• t256

őstag

válasz Micsurin #34757 üzenetére

Frontline Spot-on-ra gondolsz? Rácsepegtető oldat?
    Kicsivel több, mint egy hónapja használtuk. Kullancs ellen pont egy hónapig jó. Havonta lehet használni?

Van sövény és most a fű is megnőtt. Ráadásul nagyon szeret bemászni a sövény mögé és ott sétálni.

• t256

őstag

Sziasztok,

Tegnap is és ma is kiszedtünk a kutyából 1-1 kullancsot. 10 percen beül voltunk mindkétszer. Sajnos kullancsok vannak a kertünkben.

A kullancs feje egyszer sem szakadt bele. Szaladjunk orvoshoz vagy ne? Elvileg kapna Imizolt, aminek viszont májkárosító hatása van. A kutya viselkedése nem változott. Nem fáradékony, étvágya is van. Eszi, amit eddig.

Megelőzésre mi a legjobb egy hosszú szőrű kutyánál? Bravecto tabletta?
    A kertben, hogyan tudok megszabadulni a kullancsoktól?

• t256

őstag

válasz #89309696 #34694 üzenetére

Ne is mondd! Már legalább egy hónapja nem tudok lazacos Wolf of Wilderness nedves tápot rendelni a kutyámnak.

Múlt héten végre lekerült róla a gallér. Szépen begyógyult a hasán az ivartalanítás utáni heg. Nagyon boldog volt. Szó szerint mosolygott, hogy végre normálisan lát és meg tudja vakarni a füle mögött. Eddig ezt a feladatot én láttam el.

Most viszont piros a szemhéja. Nem akarom állandóan az orvoshoz rángatni, de meg kell nézetnem. Nem tudom mi lehet. Talán a mancsával belevitt valamit, amitől begyulladt.

• t256

őstag

válasz Micsurin #34644 üzenetére

Csak azt mondom, hogy van olyan ember, aki fél a kutyáktól. Az önsétáltató kutyákat akarja megmérgezni.
    Gyerekkoromban megkergetett az egyik szomszédunk két pulija. Utána iszonyatosan féltem a földszinti lakó dán dogjától és a vizslájától, mert állandóan rám ugattak a lépcsőházban. Sőt egy másik szomszéd tacskója is megkergetett. Iszonyatosan féltem akkoriban a kutyáktól. Lehettem 7 éves. Mindez a belvárosban egy társasházban.
    Tehát tudom milyen érzés félni a kutyáktól. Ha egy felnőtt ember ilyen szinten van, mint ahogy én voltam gyerekként, akkor szerinted hogyan kezeli azt, ha találkozik valakinek az önsétáltató kutyájával. Hamar eszébe jut a mérgezés gondolata.

Én szerencsére hamar túltettem magam a félelmen. Köszönhető ez talán Fülikének a szemközti szomszéd néni befogadott agarának. Végtelenül jámbor és bújós kutya volt. Akkor megértettem, hogy nem minden kutya akar megugatni és kergetni. Pedig valószínű, hogy csak játszani akartak velem.

Most pedig el nem tudom képzelni az életemet kutya nélkül. Jelenleg a dolgozó szobában tanulok (divatosabb nevén home Office). A kutyámra itt jött rá a fáradtség. Mellettem alszik az ajtóban.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34642 üzenetére

Itthon csak elkezdenek mérgezett csomagokat bedobálni a kerítésen vagy szétdobálni a népszerűbb sétaútvonalakon.
    Ez részben a kutyások hibája is. Felénk nagyon népszerű az "önsétáltató kutya" fogalma.
    A kutya megnőtt veszített a cukiság faktorból és foglalkozni is kéne vele. Például sétáltatni, hogy ne unja meg a házat és a kertet. Sokan erre is lusták. Egyszerűen kiengedik a kutyát, hogy megsétáltassa magát.

Aki fél a kutyáktól annak ez igazi rémálom. Elkezdi kiszórni a mérget, hogy megoldja a problémát.

• t256

őstag

válasz Bencus88 #34590 üzenetére

Lehet próbált jelezni csak aludtatok?
    A mi kutyusunk lassan két hónapja van nálunk. Két hét után szobatiszta lett.
    Átjött hozzánk egy barátunk, akit azelőtt egyszer látott. Volt egy kis örömpisi.
    Talán szerdán, amikor hazajöttem annyira örült nekem, hogy szintén volt egy kis örömpisi.
    Kölyökkutya, én azt mondom normális.
    Nem tudja még úgy uralni a hólyagját, mint egy felnőtt kutya.

Tegnap átestünk az ivartalanításon. Szegény iszonyatos letargiában van. Kapott fájdalomcsillapítót, most jobb. Nagyon gyenge, sokat pihen. Szörnyen érzem magam, hogy kitettem ennek. Nem egy életmentő műtétről volt szó.

Tudom, hogy muszáj a nem kívánatos szaporulat miatt. Az emlőrák kockázata is minimálisra csökken. Csak rossz azt látni, hogy nem a kertben szaladgál és hívogat játszani. Ha eszünk valamit arra azért még mindig jól reagál. Ebből tudom, hogy nincs nagy baj.

• t256

őstag

válasz jézusom #34567 üzenetére

Ezt tudom. Csak sajnálom, hogy műteni kell.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34561 üzenetére

Azért remélem nem kell elaltatni. Szörnyű, hogy ezt látják megoldásnak.
    Tudom, hogy nem egy egyszerű fajta. Érteni kell hozzá. Egyértelmű, hogy nem bírnak vele.

Mi holnap visszük Ingridet ivartalanításra. Ma reggel furcsán viselkedett. Lementem, de nem rajongott körbe. Az ajtóban szokott aludni. Felébredt aztán átment a helyére. Eddig minden nap félálomban oda szaladt a lépcsőhöz és farokcsóválva várta, hogy leérjek.

Szerintem érzi rajtunk, hogy történni fog valami. Az utóbbi napokban gyakran nyalogatja a hátsó fertályát. Lehet lassan tüzel. Talán ezért fura a viselkedése.

Szép dolog az örökbefogadás, de az ivartalanítási kötelezettség miatt soha többet. Már most rosszul érzem magam miatta.

• t256

őstag

válasz jézusom #34544 üzenetére

Természetesen nem engedjük, hogy harapdáljon. Rászólunk, ha megint csinálja, akkor az orrára koppintunk. Én sallert azért nem adnék neki.
    A tiltást érti csak nem mindig érdekli.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34540 üzenetére

Érdekes, látszik a tekintetén, hogy kedvtelen. Idős már?

Nekem közben tanács kéne. A kötél játék hatására a Briard keverék kutyánk elkezdett minket is harapdálni. A játék hevében odakap. Tegnap este a konyhában odament barátnőmhöz és rátette a mancsát a lábára. Mondtam neki, hogy vedd ki alóla, mert dominál. Erre a kutya nekifeszítette a fogát a barátnőm lábának majd odacsípett egyet.
    Hirtelen csak annyit tudtunk csinálni, hogy kiraktuk a kertbe. Ezt játéknak fogta fel, mert elkezdett szaladgálni.

Hogyan szoktassuk le? Ha odakap mondjam, hogy "Aúú" és hagyjam el a helységet?

• t256

őstag

válasz rasotamas #34513 üzenetére

Szia,

Milyen fajta kutya? Csak szeret Tèged, azèrt nyalogat.
    Rà lehet nevelni arra, hogy csak a sajàt dolgait ràgja. Mennyit tudtok vele foglalkozni? Lefàrasztjàtok? Ha van kert az jò, de rà tud unni.
    Sok a kutyakaka? Mivel etetitek? Nem csak hype ès marketing a prémium táp. Olyan jòl hasznosítja a kutya szervezete, hogy kevesebb lesz a vègtermèk.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34399 üzenetére

Köszönöm! Akkor átszoktatjuk a Britre. Igazából nagyon szoktatni nem kell, mindent megeszik.

Most a Royalhoz keverünk egy kis lazacos nedves tápot. Nagyon ízlik neki. Ha végzett oda jön megköszönni. Aztán böfög is egyet.

Első kutyánk. Nekem nagyon megtetszett a kutyás életmód. Most hétvégén lesz egy hónapja, hogy nálunk van, de már most azon gondolkodom, hogy mikor és hogyan szerezzek neki egy játszó pajtást.
    Persze először legyünk olyan szinten, hogy minden körülmény között hallgat ránk.

• t256

őstag

válasz jézusom #34394 üzenetére

Akkor nézzük:

Royal Canin Medium Puppy Összetétel: dehidratált baromfifehérje, állati zsiradékok, dehidratált marha- és sertésfehérje*, kukorica, búzaliszt, cukorrépapép, rizs, kukoricaliszt, búza, hidrolizált állati fehérjék, kukoricaglutén, növényi fehérje kivonat*, ásványi sók, halolaj, élesztők, szójaolaj, frukto-oligoszacharidok (0,34 %), élesztő-hidrolizátum (mannán-oligoszacharidok forrása), élesztő kivonat (béta-glükánok forrása), bársonyvirág kivonat (lutein forrás). *L.I.P.: kitűnően emészthető, válogatott fehérje.

Vastaggal kiemeltem azt, ami szerintem nem jó összetevő.

Arra gondoltam, hogy lecserélem erre:

Brit Premium Junior Medium Breed:

Csirkehús 42%, rizs, kukorica, búza, csirkezsír (tokoferolok által védett), lazacolaj, sörélesztő, natúr aroma, szárított alma, ásványi anyagok, gyógynövény és gyümölcs kivonatok (300mg/kg), mannan-oligoszacharidok (150mg/kg), fruktooligoszacharidok (100mg/kg), schidiger-jukka kivonat (80mg/kg), organikus réz, organikus cink, organikus szelén.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34391 üzenetére

A Royal-al mi a baj? Mi szàmít normàlisnak?

• t256

őstag

válasz szotyika77 #34388 üzenetére

Akkor normális dolog. Köszi!
    Az enyém múltkor kiásott egy kisebb csigát és a házát ropogtatta. Vagány fejet vágott közben. :D
    Kavicsot is evett. Igyekszem folyamatosan rendbe tenni a kertet, hogy köveket azért ne egyen.

• t256

őstag

Tanácsra lenne szükségem. Az utóbbi hetekben a kutyám elkezdett földet és gallyat enni. Az ásásra is rákapott.

Gyors google keresés után azt olvastam több helyen is, hogy hiányos táplálkozásra utalhat. Vitamin vagy ásványi anyag.
    Jelenleg Royal Canin Medium Puppy tápot kap. Érdemes lenne kiegészíteni valamivel?
    Kb 6 hónapos, lassan 7. Mikor álljunk át felnőtt tápra? 1 éves kortól?

#34385 Fehér Farkas

Elolvastam, nagyon jó írás! Szép emléket állítasz Elzának.
    Rengeteget tettél érte!

• t256

őstag

válasz Vesa #34378 üzenetére

Igen, tùl vagyunk a fèregtelenítèsen.
    Hízott is 1 kilòt utàna. Sokkal jobban nèz ki, mint amikor elhoztuk. Ma elkezdte felàsni a kertet. Baràtnôm leszídta, szòval most utàlja. Hívàsra nem ment oda hozzà. Nekem elsô szòra oda jött ès pàr percig tûrte, hogy kikefèljem a bundàjàt.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34372 üzenetére

A hozzáértés nélküli tartás nagyon veszélyes. Az egyik kutyás FB csoportban feltűnt egy mentett Tibeti masztiff mix. 2 éves láncon tartott kutyáról van szó. Szerencsétlen, ha nem kerül jó kezekbe ki tudja mi fog történni.

A mi kutyánk úgy porszívózza be a tápot, mintha nem lenne holnap. Biztos megszokta a menhelyen, hogy gyorsan kell enni, mert eleszik a többiek. Előtte pedig nem kapott sokat enni az előző gazdájától. Szerencsére már nem érzem annyira a csontjait, ha megsimogatom. Nagyon jót tesz neki a prémium táp. A bundája is szebb.

Remélem jobban lesz a Kaud.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34364 üzenetére

Gyönyörű kaukázusi :)
    Régebben vidéken sokszor lehetett látni a fajtát kikötve. Sajnos olyanokhoz került, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogyan kell vele bánni.

Ha jól emlékszem Maglódon a telek szomszédunknak volt egy idős Kauja. Volt, hogy napokra egyedül hagyták. Kirakták neki a tápot több tálba. A kutya pedig szépen beosztotta magának.
    Utólag visszagondolva szörnyű élete lehetett. Ott volt egyedül és nem volt nagy az a hátsó udvar.

Nem lehet, hogy gyászol a Tiéd? Hiányzik neki a pajtása.
    Az új jövevény hogy van?

• t256

őstag

válasz #89309696 #34362 üzenetére

Szegénykém, hány éves most?

Közben helyzet jelentés nálunk:

A Február 6-án örökbe fogadott Briard-Pumi keverék kutyusunk már sokkal jobban érzi magát.
    Eleinte nem akarta elhagyni a házat. Két hete végre ráérzett a játékra. A kertben dobáltuk neki a labdát. Ő minden alkalommal beszaladt vele a házba a helyére. Nyitva hagytuk az ajtót, így el hitte, hogy nem akarjuk kirakni. Akkor először láttam vidámnak és kutyaként viselkedni.

Múlt héten elkezdtük a kinti sétáltatást. Az első két alkalommal ölben vittük ki, mert nagyon félt. Kint már nem volt semmi baj. Sokat szaglászott, meg akarta kergetni a banyatankos nyugdíjasokat. :)
    Tegnap már pórázon ki tudtuk vinni, nem kellett erőltetni. A séta vége felé elszáguldott mellettünk egy kamion (30-as övezetben, no comment) ettől nagyon megijedt. Ha nem fogom világgá szalad.
    Valamelyik este lefekvés előtt kivittem a kertbe, hogy elvégezze a dolgát. Átszaladt a ház elé, mert ott futott egy hölgy. Minden este fut néhány kört. Fényvisszaverő ruhában van, a fején villogót is hord. Minden elismerésem. Na most szépen meg lett ugatva. Eddig a ház előtti kert részre ki sem mert menni. Most már az Ő területe. Kezd belőle kijönne az őrző-védő.
    Sikerült bemutatni a szomszéd néni német vizslájának is. Nagy ugatás volt mindkét részről, de nagyon sokat segített. Azóta minden alkalommal oda megy és várja a szomszéd kutyát. Már játszanának.

Csak idő kérdése volt, hogy oldódjon, valamint egy kis erőltetés. Úgy érzem elkezdett kötődni hozzánk. Ha hazaérek már kiszalad elém.
    Most az engedelmességre és a hierarchiára megyünk rá, ugyanis elkezdett dominálni.

• t256

őstag

válasz #89309696 #34314 üzenetére

Őszinte részvétem!

• t256

őstag

válasz Kobe #34306 üzenetére

Ő konkrétan egy Briard és talán Pumi szerelem gyereke. Tehát juhász-terelő.
    Csupán arról van szó, ahogy írtátok nem 1-2 hét lesz a nevelés. A hozzáértésünk pedig megkérdőjelezhető.
    El fogjuk vinni iskolába, de ehhez kell még a veszettség elleni oltás.

Fogékony kutya. Már tudja, hogy nem bent kéne ürítenie. Jelez, ha ki akar menni. Le ül az ajtó elé és nézeget kifelé. Szóval idő, idő, idő.
    A legújabb, hogy megijedt a rágócsontjától, amit barátnőm oda akart neki adni. Előtte volt egy kis játék, amikor rá ugrott barátnőmre, aki leszídta miatta.
    Valószínű, hogy rá van megsértődve, vagy megijedt Tőle?

• t256

őstag

válasz Kobe #34303 üzenetére

A szobakennelt ès a nyugalmat ùgy èrtettem, hogy nem ràg szèt mindent, amíg mi az emeleten alszunk.
    most lent alszunk a kanapèn, Ô pedig szigorùan a terasz ajtòban.

A tanàcsaidat megfogadom, köszönöm.
    Otthonròl kaptam közben a hírt, hogy most is letargiàban van, nem akar a kertbe kimenni jàtszani.
    Ilyenkor, aki otthon van vele az menjen ki a kertbe nèlküle, dobàlgassa a labdàt? Így talàn ràjön a kutya, hogy nem olyan rossz kint?

• t256

őstag

Sziasztok,

Elsősorban mentett kutyás fórumtársak tapasztalatára lennék kíváncsi.

Befogadtunk egy kutyát menhelyről. Első pillanattól kezdve osztotta a puszikat, a közelünkben akar lenni.
    1 hét alatt eljutottunk addig, hogy megtanítottuk játszani. Végre boldognak látom labdázás közben.
    90%-ban szobatiszta. Este kutya pelenkára pisil, mivel nem tudjuk kivinni. Szokott jelezni, ha mennie kell. Nem tudom, hogy lesz-e belőle kinti kutya, fél, hogy ott felejtjük. Eleinte a kertbe csak úgy jött ki velünk, ha az ajtót nyitva hagytuk és meg volt a lehetősége arra, hogy bármikor vissza mehet a házba.

Jövő héten meg lesz a veszettség elleni oltása, utána vihetjük sétálni.
    A probléma a következő: Tegnap gondoltuk kivisszük a ház elé, hogy szokja a terepet. Nem akart kimenni. Nagyon félt. Direkt megvártuk az estét, hogy ne legyen forgalom. Arra jöttünk rá, hogy az ismeretlen zajoktól fél. Tanyán született a kutyus. Mi Bp agglomerációban lakunk, de neki ez hangos.
    Megszokja előbb-utóbb?

A másik dolog, hogy nyugodtan tudjunk aludni be szeretnénk rakni egy szoba kennelbe. Jutalom falattal sem tudjuk rávenni. A takaróját is beraktuk. Időnként megugtja a kennelt. Sejtem nincs jó emléke a bezártságról. Hogyan lehet ezen javítani?

Vannak napok, amikor olyan, mintha vissza fejlődne. Elfelejti a nevét, az ül parncsot. Hétfőn barátnőm azzal fogadott, hogy nem akar kimenni és egyáltalán nem hallgat rá. Rám elsőre hallgatott és kijött velem. Pisilt egyet, aztán játszottunk fél órát. Hatalmasat szaladt.
    Tény, hogy az utóbbi napokban hideg volt. Szegénykém most először van fűtött helyen. Hülye lenne kimenni, nem? :)

A problémáinkat az idő és a fokozatosák megoldja vajon?
    Előéletéről csak annyit tudunk, hogy egy tnyán befogadták az anyján, aki két napra rá megszülte. Utána került menhelyre. 5 hónapos körül van, arról a menhelyen hallgattak, hogy ez idő alatt mi történt. Tegnap megnézte apósom. Rögtön ráfeküdt a cipőjére. szerinte azért, mert biztosan rugdosták.

• t256

őstag

válasz Zizi123 #34267 üzenetére

Nekem anno anyám azért nem vett kutyát, mert tudta, hogy neki kéne foglalkoznia vele, mert én még fiatal voltam.

Érted mire gondolok? Ha a gyerekeidnek veszed a kutyát, akkor készülj fel rá, hogy Neked kell majd foglalkoznod vele.
    A gyerekeid abban a korban vannak, amikor lassan vagy már most eljárnak bulizni, haverokhoz, haverokkal erre-arra (most járvány van, de lassan minden visszaáll a régibe).
    Nem lesz idejük a kutyára.

Én nagyon sokszor láttam ilyet. Elmúlik az újdonág varázsa. Le kell vinni a kutyát sétálni, foglalkozni kell vele. Lemennek, a kutya még el sem végezte a dolgát és a fiatal gazdi már rángatja is vissza, mert neki menie kell valahova.

Ezt vedd számításba! Persze, Te ismered a gyerekeidet.
    Minden esetre érdemes lenne egy kis testű, alacsony mozgásigényű kutyát választani.
    Mondjuk ne egy Sheltiet. :D

Noé állatotthon, Rex kutyaotthont szokták ajánlani Budapesten. Bicskén a Kutyaovi Állatvédő Egyesület.

• t256

őstag

válasz Zizi123 #34263 üzenetére

Szia!

Sajnos egy fajtiszta kutya nagyon drága. Érdemes nézegetni a menhelyek Facebook profilját. Mi egy Brie-i juhász keverék kölyköt fogadtunk örökbe. Nem tudom mennyire lesz hálás. A menhelyen csak kúszva közeledett hozzánk. Az utat autóval nagyon jól bírta. Egy hangja nem volt addig, amíg meg nem látta magát a tükörben. :)

Osztogatja nekünk a puszikat, bújós. Ugyanakkor makacs. Egyik napról a másikra elfelejtette az "Ül" vezényszót és a nevét is. Egy jutalom falat felfrissítette memóriáját.

A költségekről: Attól függetlenül, hogy a menhelyen csak az oltásainak az árát kérik el van mire költeni. Kell neki fekhely, játékok, tálak, tápja, állatorvosi vizsgálatok, oltások ha még nincs meg mind.
    A kajára számíts nyugodtan havi minimum 15000 Ft fix költséget.
    Ebben benne van a táp, jutalomfalat, rágókák.

Ezen felül rengeteg idő és türelem! Én jelenleg, ha hazaérek éppen csak leveszem a kabátomat és a cipőmet, de a zoknimat már nem tudom levenni. Jön a kutyus, örül, várja a simit. Aztán kezdem tanítani.

Szóval jól gondold meg, hogy van-e időd és pénzed rá!

• t256

őstag

válasz Dorian #34232 üzenetére

Ha belföldön adja el, akkor mondja már meg Forintban az árát.

• t256

őstag

válasz süti5 #34228 üzenetére

Sajnos horror összegeket kérnek a kutyákért. A vicc, hogy a legtöbb kennel Euroban adja meg az árat. Tehát nem feltétlenül itthon akarják eladni a kiskutyákat.

"Másrészt kb. némelyik szóba se áll az emberrel, ha nem az a típusú kutya volt a jele az oviban is.... "

Ettől ne ijedj meg! Nekünk a Tibeti Masztiff tenyésztő úgy adta volna el a kutyát, hogy csak felelős gazdának adja oda. Annyit nem kérdezett, hogy volt-e már kutyánk, mekkora a kert, egyáltalán kertes házban élünk-e.

• t256

őstag

Köszönöm Mindenkinek a segítséget.
    Sikerült lebeszélnünk magunkat a tibetiről.
    Most az egyik tenyésztőnél van egy elérhető Chow chow. Megkérdezzük, hogy van-e már gazdijelöltje. Ha nincs, akkor Ő lesz a kutyánk.

Az én jelöltem egy retriever lett volna. A barátnőm egész életében egy nagy kutyára készült.
    Könyveket olvasott róla, neten is utána járt. Én mondtam, hogy a gyakorlat egészen más lesz. Szerinte a tibeti úgy is egész nap csak alszik. :)

A lényeg, hogy a házörzőről sikerült lebeszélnem.
    A Chow cserébe önfejű és elég beteges tud lenni. Meglátjuk...

[ Szerkesztve ]

• t256

őstag

válasz Kobe #34191 üzenetére

Szia,

Mivel írod, hogy medveölő, rákérdeznék, hogy nem a kaukázusival kevered?
    A tibeti eredetileg egy nyájörző kutya.

A tanyán tartással viszont egyetértek. Gondolkodtunk rajta, hogy kicsi lesz neki a kert.
    Alternatívának van olyan óriás termetű kutya, ami ajánlott első kutyásoknak?

• t256

őstag

Sziasztok!

A Tibeti Masztiffal van valakinek tapasztalata? Baràtnômnek règi vàgya egy ilyen kutya. Vègre eljutottunk oda, hogy meg vannak a körülmènyek (kertes hàz nagy kerttel).
    El jött az ideje, hogy megvegyük a kutyust.
    Nos, mindkettônknek az elsô kutyàja lenne, Ô pedig nem ajànlott elsônek.
    Vinnènk kutyaiskolàba, foglalkoznànk vele. Màr komoly beosztàsunk van, hogy ki mikor vinnè sètàlni, suliba, stb.

Van valami tippetek, tanàcsotok a fajtàval kapcsolatban?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés