Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Paxker315

addikt

válasz cinemazealot #2093 üzenetére

feltehetőleg fővárosi v nagyvárosi affiliációkkal bírsz? :) Mert aláírom, megyeszékhelyen (Deb) én tudom nélkülözni az autót, munkahely bringával 15-20 perc (autóval 40 ;] ). De, ha más helyekre akarok menni, már értékelem, hogy van mihez nyúlnom. Mátra, Bükk, Zemplén random úticéljainak eléréséhez sok szerencsét tömegközlekedéssel. Nyilván olyan városok, amiknek jók az összeköttetései, "fő artériás keringés" mellett vannak, vagy halad át rajtuk, lényegesen előnyösebbek ilyen téren.

Debrecenben pl annyira tré & ordenáré a tömegközlekedés, hogy igazából két opció van: bringa vagy autó (gyalog kevés embernek van lehetősége, mert egy rurális környezetről van szó, nagy távolságokkal, sőt, a város keleti felében még sok helyen szilárd útburkolat sem nagyon létezik. Távolságok vannak, tömegközlekedés meg eléggé langyikán.

Ha fővárosban vagyok, mindig tömegközlekedem, mert egyszerűen a sűrűbb járatok, állapotok & kiszámíthatóság és elérhetőség egyértelműen több előnyt biztosít, mint az autó jelentette "ál-szabadságérzet", de ez körülbelül minden nagyvárosra érvényes. Amire törekedni kellene, akár szabályozásügyileg: minél több autómentes övezet, autóforgalomtól elzárt terület kijelölése városokban. Jobb tömegközelekedési lefedettség.

DE ez nem fogja megoldani az Északi-Középhegység vidéki-faluvilág megközelíthetőségét. Nézz pl útvonaltervet Mátraszentimrére, mennyi idő autóval & mennyi tömegközlekedve, és, kalkuláld bele hogy autóval azért lényegesen nagyobb a szabadságod és lehetőségeid.

Kevesebbet kell autózni? igen. Kedvezőbb feltételeket kell teremteni a tömegközlekedésben? Igen. Több autómentes övezetre lenne szükség városokban, városok élhetőbbé tételének célzatával (levegőminőség, zajszennyezés, hőszigetek)? All the way! Egészségre impaktja lenne a javuló levegőminőségnek és mikroklímának? Miazhogy! :R

De biztos lehetsz benne, hogy az autózást nem fogod tudni minden körülmény közt "megkerülni". Nálam nehéz döntés volt, hogy most legyen-e vagy sem, főleg, hogy nem esik jól hogy erre költeni is kell (és azt nagyon lelkiismeretesen szoktam, hogy se a technikát ne abúzáljam, se a közlekedés többi résztvevőjére ne legyek veszély (gumik, műszaki állapot...). ) . De az előnyei az autónak még mindig meghaladják a hátrányait számomra, így "maradhat". Városban meg úgy sem indítom be ;]

Inkább tényleg a rugalmas & otthonról-távolból történő munkavégzésre kellene buzdítani amúgy a legtöbbeket. Munkáltatókat.. :K

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés