- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BioNiCMaN
addikt
Lehet, hogy most megköveztek, de akkor is UP, mert éppen aktuális a téma.
-
jpisti
senior tag
simán adnak ajánlatot saját vázlat alapján is, én a magamét saját kezűleg terveztem (tevezőnek csak alá kellet írnia) Az utolsó kérdésedet nem nagyon értem. Amennyiben az árat kérdezed akkor az általánosan emlegetett árak kb 90~120 m2 alapterületre értendőek, kissebb házaknál magasabb a fajlagos ár nagyobbaknál alacsonyabb. Ha mégsem az ár után érdeklődsz, hanem a banki finanszírozási lehetőségekre vonatkozik a kérdés akkor keress utánna a ''méltányolható lakásigény'' kif-nek.
-
PZ3
csendes tag
alul a levegő beáramlását kb 20%ra leszűkített keresztmetszettel és elzárható műanyag szellőzőelemekkel engedjük. télen nincs akkora szükség az átszellőztetésre, mert akkor a külső hőszigetelés nem müködik.
lesznek majd részletmegoldásokról képek, meg rajzok ha egyszer elérek odaáig.. -
PZ3
csendes tag
el kell döntened, hogy típusházat kívánsz építeni, vagy olyat amilyet szeretnél.
Típusházaknál csak megfelelő minősítésekkel bíró gyártókat érdemes megkeresni, ami pénzügyileg megterhelőbb lesz a számodra, ügyintézésileg valószínűleg egyszerűbb.
Ha ilyen gyártókkal kötsz üzletet és a te igényed alapján terveznek házat, akkor a továbbiakban a te házad is típusház lesz és te fizeted ki a szükséges vizsgálatok díját. Ez nem biztos, hogy így van, de szerintem igen.
Egyedi tervezésű ház esetén olcsóbb árral számolhatsz, de mindenképpen heves vérmérsékletű (és a szabályokkal tisztában levő) kivitelezőt keress, mert a hivatalokban hivatalból akadékoskodnak. Nem lesz egyszerű menet, de pár milliós spórolást megér néhány hivatalnokkal összeveszni. Szerintem. -
PZ3
csendes tag
válasz
alexnowan #207 üzenetére
Ne felejtsd el, hogy ez irányár.
nem szeretem egyébként ezt a megközelíési módot, de 1615987szer* kérdezték tőlem ezt telefonon:
''érdeklődni szeretnék, hogy Önök mennyiért építik a házakat kulcsrakészen és mennyiért szerkezetkészen. mennyibe kerül négyzetmétere?''
régebben azt szoktam mondani, hogy:
''az Ön igényeit figyelembe véve egy konkrét elképzelés, vagy kész terv alapján PONTOS árat tudunk mondani''
ez a T érdeklődőknek nem tetszett, mindenáron négyzetméterárakat szeretnek hallani...
pedig azzal nagyot lehet tévedni, pont a különbségek miatt. mikor olcsó az olcsó, és mikor drága az olcsó..
Tehát: A mi falszerkezet vastagságunk 25 cm.
Az irányár (!) számítás módja:
Földszint: 150k x bruttó beépített alapterület
Tetőtér: 150k x vállmagasságon belüli terület
Pinceszint: 150k x helységek nettó alapterülete
Ezek szorzásával kijön egy irányár, amibe (tapasztalatom szerint) bele lehet férni azzal a készültséggel, amit fentebb listáztam.
Nem lehet beleférni, ha valaki Jakuzzit, hőszivattyús fűtést, napkollektorokat, esetleg rakétasilót..stb kér..
DE!
Soha senkivel nem kötöttem szerződést így számolva. tervrajz, vagy elképzelés esetén figyelembe véve az igényeket, forintra pontos végösszeget tudok mondani.
az kapott terven nem az alapterületeket számolgatom és szorozgatom 150k-val (ez mondjuk lényegesen egyszerűbb lenne), hanem kiszámolom mennyi pincefalazó, beton, vb gerenda, munkadíj stb stb kell hozzá. elküldöm, hogy mit számoltam, azt ha rendben van, lepontosítjuk az igényeket, megbeszéljük a legapróbb részleteket. ezt követően mégegyszer átszámolom a megbeszélés szerint és meglesz a pontos vállalási ár.
ezt lehet osztani, amire csak akarjuk: alapterületre, pincére, padlásra... teljesen mindegy.
* megközelítő adat
[Szerkesztve] -
PcKukac
csendes tag
Üdvözletem! Én is kszerkezetes ház építtetésén töröm a fejem,de kéne egy kis segítség. Itt biztos van szagértő.
A magyarországi cégek csak bizonyos típusú-elrendezésű házakat építenek vagy saját tervek alapján is lehet építtetni? És van-e ''minimum'' alapterületre?
-
PZ3
csendes tag
válasz
Zoltanfi #208 üzenetére
ezt az utolsó mondatot nem nagyon értem
kik hagyják ki?
mi a falszerkezet külső felén 2 cm-es légrést hagyunk, mely a tető felé tud kiszellőzni. nem a padlástérbe, hanem az eresz hajópadló és falcsatlakozásnál beépített szellőzőn keresztül.
természetesen vannak más olyan részletkérdésekis, melyek a felsorolásban nincsenek kirészletezve. ezeket általában az építészekkel szoktam egyeztetni, de örülnék neki, ha minden részletkérdés szóba kerülne -
Zoltanfi
senior tag
-
alexnowan
aktív tag
-
PZ3
csendes tag
Alapesetben az épület bruttó alapterületére kell számítani a fenti négyzetméterárat.
Tetőtér és/vagy alépítmény esetén annak hasznos területe alapján számított összeget hozzá kell adni az alapárhoz.
Még nem sikerült megnéznem az e-mailt, de ma estére már jó lesz a gépem és tudok vele foglalkozni.
Köszönöm, hogy felhívtál -
alexnowan
aktív tag
Legegyszerűbb ha küldök neked egy tervvázlatot Te meg mondasz rá valamit....
-
alexnowan
aktív tag
Tetőtérbeépítést hogyan kalkuláljátok?
Más:
Mindenki kapaszkodjon erősen: Most kaptam választ a ''kanadai készházas'' acélszerkezetes csapattól....SIRALMAS!
Képes volt a ház alatti pincét is ugyanazzal a metódussal kiszámítani, képzelhetitek!
10 000 000 Ft-ért már meg is csinálnák a 85m2-es pincémet
Ennyit róluk...Amikor felhívtam az építészüket közölte hogy nem, nem tévedés uhhhhh -
PZ3
csendes tag
Már találtam is egy hibát a leírásban. Nem túl jelentős, de ellentmondás..
A 2./1. pont helyesen:
2. Szerkezetépítési munkák
1.) Falszerkezetek alatti bitumenes lemezszigetelés 2*3 mm vastagságban
javítottam a honlapon is. sry.. -
PZ3
csendes tag
Kimásoltam ide a weblapunk egy oldalát:
Általános árajánlat fenyő könnyűszerkezetes családi ház építésére
Az árajánlat az alábbi építési munkálatokat és szolgáltatásokat tartalmazza:
1. Alapozási munkák
1.) Humuszréteg eltávolítása
2.) Épület kitűzése
3.) Alaptest kiásása
4.) Alaptest betonozása minősített, gyári betonnal
5.) Lábazatépítés pincefalazó blokkok felhasználásával
6.) Koszorú és talpgerendák kétoldali zsaluzása, vasalása és betonozása talpcsavarok elhelyezésével minősített, gyári betonnal
7.) Szennyvíz és nyomóvíz bekötések elhelyezése
8.) Lábazat feltöltése rétegenkénti döngöléssel
9.) Sóderterítés max. 5 cm vastagságban
10.)Szerelőbeton elkészítése max 8 cm vastagságban, az egyéb válaszfalak alatt teknősítve
2. Szerkezetépítési munkák
1.) Falszerkezetek alatti bitumenes lemezszigetelés 3 mm vastagságban
2.) Lucfenyő szerkezet építése (fal, födém és tetőszerkezet, fóliázva és lécezve)
3.) Padlás részleges padlóburkolása
4.) A fenyő szerkezet láng és rovarmentesítése TetolFB előírás szerinti használatával
5.) Külső 12 mm cementkötésű forgácslap burkolat felszerelése
6.) Cserepezés, Bramac tetőrendszer alkalmazása
7.) Horganyzott ereszcsatorna és lefolyók felszerelése
8.) Teljes aljzat bitumeneslemez szigetelése 3 mm lemezzel, falszerkezetek alatt duplán. 40 mm polisztirol hőszigetelő lap elhelyezése, technológiai szigetelés, hegesztett acélháló terítéssel
9.) Aljzatbetonozás elkészítése minősített, gyári betonnal
10.)Födém, főfalak és válaszfalak hőszigetelése Isover üveggyapottal, párafékező fólia elhelyezéssel
11.) 5 légkamrás műanyag profilú külső nyílászárók elhelyezése extra hőszigetelésű üvegezéssel
12.) Kazettás fenyő belső nyílászárók elhelyezése kilincsekkel és takarólécekkel
13.) Kéményépítés Schiedel kéményrendszerrel
14.) Gipszkartonozás elkészítése lécváz építéssel
15.) Külső hőszigetelő rendszer építése, 40 mm polisztirol lappal, színező vékonyvakolat felhordása fehér színben (Baumit rendszer)
16.) Lábazatvakolás és színező vékonyvakolat felhordása választott színben (Baumit rendszer)
17.)Vízóra mérőhely kialakítása
18.)Szennyvíz rákötés a közüzemi hálózatra (speciális esetek kivételével)
3. Gépészet
1.) Nyomóvíz és szennyvízrendszer rákötése
2.) Nyomóvíz és szennyvízrendszer kiépítése
3.) Kétkörös (radiátor + padlófűtés) fűtési rendszer kiépítése 24 kW 60 literes melegvíztárolós turbokéményes Ferroli típusú kombi kazánnal
4.) Gázrendszer kiépítése
5.) Szerelvényezés
4. Villanyszerelés
1.) Villamos mérőhely kiépítése és az ezzel kapcsolatos adminisztráció
2.) Teljeskörű villanyszerelési munkálatok (Legrand rendszer), kivéve a szerelvényezést (pl csillárok felszerelése)
az ajánlat helységenként 2 db hálózati csatlakozót, 1 db kapcsolót, épületre vonatkozóan 2 db televízió, 2 db számítógép és 2 db telefon csatlakozót tartalmaz
5. Festési munkák
1.) Gipszkarton hézagolása, csiszolása (élvédők elhelyezésével)
2.) Festés fehér színben páraáteresztő beltéri diszperziós festékkel
3.) Nyílászárók mázolása, vagy lazúrfestése
4.) Kültéri fa szerkezetek mázolása, vagy lazúr festése
6. Burkolás
1.) Csempe és lapburkolat, hézagolva szegélyekkel és burkolatváltókkal
a) Csempe és lapburkolat maximum bruttó 3000.- Ft/m2 árban választható
2.) Laminált padlóburkoló lap, szegélyezéssel
a) Laminált lapburkolat maximum bruttó 2300.- Ft/m2 árban választható
Egyéb szolgáltatások:
Műszaki vezetés
Gázterveztetés és engedélyeztetés
Kémény vizsgálati díj
Gáz beüzemelés
Kazán beüzemelés
Villamossági felülvizsgálat
Ezeket tartalmazza a bruttó 150k/m2 es irányár
Az árajánlatban a legapróbb részletekig a megrendelővel egyeztetve kidolgozzuk, h mi van benne és mi nincs. Nem szeretem a későbbi vitát.
[Szerkesztve] -
alexnowan
aktív tag
O.K.!
Lássunk hát egy ''kíírást'' vagy ''szobaleltárt'' ahogy tetszik.
Kezdd mondjuk Te mert nálam most nincs itt a lista.
Beszéljünk 85nm (8,5*10) lakotérről, alapozás ára nélkül (''kiállással''),
Sima egyszintes 2 szoba, konyha, fürdő,nappali+étkező stb.
Ti mit tesztek bele?
De vigyázz összenézem ám egy ''márkás'' ajánlattal..... -
PZ3
csendes tag
válasz
alexnowan #197 üzenetére
Olyan nincs, hogy egyszerűen közlik. Mi ez, maffia?
Nyilván hivatalos panaszt tennék az eljárásra abban a pillanatban.
Az ajánlati árakat érdemes összehasonlítani olyan szempontból is, hogy mit tartalmaz és mit nem. Kizárt dolognak tartom, hogy a 145k-s ajánlatban minden benne van ami pl. nálunk. Márkás ajánlatról nem is beszélve........ Nagy huncutságok lehetnek a sorok közt elrejtve..
Nem nagyon szeretek árakról vitatkozni így, jobb szeretem látni, hogy más mit kínál azért a pénzért.
Előnyeinél pontosítanék: gyors az építés, de ha megvan rá a keret, téglaházat is lehet építeni annyi idő alatt. A faház építést sem kell összecsapni csak azért, mert ''milyen gyors''..
Véleményem szerint az árkülönbség a téglaházhoz képest több, mint -30 % , a ''márkásoknál'' kisebb a különbség..
Kontra: régi magyarországi tapasztalatok valóban nincsenek, de ha egy favázszerkezetű ház rendesen vízszigetelve van, sehonnan nem kap nedvességet, az addig áll míg a világ +2 nap.
Megnézheted az olyan 80-100 éves épületek eredeti tetőszerkezetét, mellyel kicsit is törődtek még mindig jó állapotban van. Az semmilyen védelmet nem kapott.
A fűtést az építészed nagyon jól vázolta. Mi heti programozású vezérlőt építünk be, melyet a hét bármelyik napjára bárhogyan be lehet állítani. Nagyon jó a müködése és nem volt a fűtésre még sohasem panasz. De ezt nem az életstílus határozza meg, haladunk a korral.
Emlékszem rá mennyi salak gyűlt össze az udvarunkban anno, az iszapszéntől...
A hasonlatodról meg az jutott eszembe: nem minden faház készház! A baj ott van, hogy a hivatalokban ezzel nincsenek tisztában... -
alexnowan
aktív tag
Hi!
Nem kellett nekik semmiféle iromány.
Egyszerűen közölték és kész. mondjuk ez azt jelenti hogy az engedélyeztetési eljárás alatt ''márkás'' (mostantól így hívom az engedéllyel rendelkezőket) kivitelezőt kell majd a papírokon szerepeltetni. Aztán hogy valójában ki húzza fel az más tészta...
Még az is lehet hogy tégla lesz. Nem tudom.
Sok érvet hallottam én is pro és kontra.
De a 160 br az kicsit sok. van a piacon 145-ös márkás ajánlat is.
Az amit szerintem mindkét oldal elfogad ma magyarországon:
Könnyű pro: iszonyú gyors, olcsóbb 10-20%-al, fűtése hatékonyabb (erre visszatérek)
Kontra: Kisebb a tapasztalat, így kisebb a riszpekt, senki nem tudja milyen lesz 30 év múlva. Ez a használt értéken is látszik.
Mondjuk fura fajta a magyar, ha DRÁGÁBB lenne mint a tégla tuti sláger lenne mert mindenki ilyet akarna.....
A fűtésről: Az építészem valahogy úgy vázolta hogy a könnyű ház gyorsabban melegszik fel de hamarabb is hűl le. Ez a hétköznapokon egy átlag családnál ahol kb 10 h-től 15 h-ig tuti nincs senki otthon és az éjszakai 21h-tól hajnali 5h-ig szitén kiesik, előnyös lehet.
más kérdés hogy hétvégén ez nem igaz.
szerepet játszik még az életstílus: Ha jbb szereted ha a progrmozott turbo gázos cucc ki-be kapcsol és nincs vele gond akkor szvsz könnyűszerkezet, de hameg téglád van akkor irány az erdő, fahegy, és haddszóljon a vegyestüzelésű....
ehhez mondjuk kelni kell majd 6kor.
(nem fát vágsz minden nap de azért 120nm-ert felfűteni télen nem két perc)
Érdekes hasonlat ugrott be: Készház vs Téglaház = Ati vs Nvidia = Intel vs AMD....mindkettő melegszik de hogy mennyire... -
PZ3
csendes tag
elfelejtettem mondani, hogyha ez konkrét eset, akkor légyszives elkérni tőlük azt az irományt , amire hivatkoznak. kiváncsi vagyok arra felé mit találtak ki.
-
PZ3
csendes tag
én, mint lehetséges kivitelező, simán betámadnám őket a te érdekedben.
nem teheti meg egyik hatóság sem, hogy az építtetővel megetet többmilliós költséget a semmiért.
ha én szeretnék építeni magamnak egy könnyűszerkezetes házat és most megterveztetem, de a kivitelezést majd egy év mulva kezdem: honnan tudjam ki fogja csinálni? akkor addig nem is kapok engedélyt? marhaság..
alapvetően a tervezésnél dől el (a műszaki leírásban), hogy hogyan lesz tovább, de nem korlátozhatják az egyedi építéseket sehogyan sem.
egyébként a hivatalokban nincsenek tisztában az alapvető fogalmakkal sem. kapnak fentről valami papírost, amit lehet így is meg úgy is értelmezni. inkább úgy értelmezik, ahogy nekik kellemesebb és biztonságosabb. nagyobb a fejetlenség, mint általában. ez ugy igaz az építésügyi hatóságra is, mint a bankokra általában.
nincs olyan törvény, ami akadályozhatná egy egyedileg tervezett és egyedileg helyszínen ácsolt faszerkezetű épület felépítését kulcsrakész szerződéssel.
ha gyárban készített, vagy akármilyen falpanelos kivitelezésről van szó, akkor más a tészta, mert azt már valamilyen szinten szabványosították.
alex, azt még nem tudom, hogy egyedi, vagy típusterv. és milyen módszerrel épülne az említett épület
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
PZ3
csendes tag
A nagypaneles készházépítők lobbiznak nagyon a saját üzletkörük és bevételük bővítése/növelése miatt és ezzel rettentő nagy káoszt okoznak. Teszik ezt úgy,hogy más becsületesen dolgozó kivitelezőt egy kalap alatt kezelik a munkához nem értő, embereket becsapó ''kivitelezőkkel'', akik ellen (állítólag) fel kívánnak lépni. Ezt gusztustalannak tartom.
Az építtetők, építeni vágyók meg már nem ismerik ki magukat, nem tudják kinek mit hihetnek el, ezért is próbálom a fórumunkat üzemelésre bírni, ahol kielégítő magyarázatot kaphat mindenki.
Ha valamiben nem tudok segíteni, annak utána járok, hiszen nekem is érdekem.
Személy szerint elítélem a nem megfelelő tájékoztatást és a félretájékoztatást is, így szívesen segítek mindenkinek, aki kérdez.
[Szerkesztve] -
PZ3
csendes tag
Egyedi tervezésü és egyedi, helyszínen ácsolt favázszerkezetű házakhoz nem kell sem ÉMI sem ÉME engedély. Ne engedjétek magatokat becsapni, ha valaki azt állítja, hogy ezekhez is kell!!
Hamarosan megkezdjük az ÉMI által végzett minősítést a ''Minősített Építési Vállalkozások'' cím elnyerése érdekében, a teljes kivitelezésre vonatkozóan, mert ennek legalább van értelme. -
alexnowan
aktív tag
ÉMI / ÉME engedélyetek van? (PZ3)
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
Nállam is 5*10cm pallókból van a váz max 62,5cm tengely távolsággal. Mindkét oldalon párazáró fólia közte 100% rogyásmentes üveggyapot töltet, ezen lécváz (2,5cm) + karton. a dupla kartonozást nem igazán tartom jónak mert mechanikailag szinte semmit nem merevít sőtt a direkt kartonba szánt tiplik (szétnyíló típus) nem igazán használhatóak jól.
-
PZ3
csendes tag
Mi a belső válaszfalakat 5*10 cm-es gyalult pallókból készítjük max 50 cm tengelyosztással. Ebben van 10 cm üveggyapot és kétoldalt közvetlen kartonozás.
Az biztos, hogy ha OSB kerül a karton alá, akkor az jóval szilárdabbá teszi a falat. Volt olyan ügyfelünk akinek dupla kartonozást tettünk a falakra. Az is nagyon jó megoldás
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
A gipszkarton egy kicsit rugalmas magában, ha meg kopogtatom akkor érezni lehet, hogy kissé ''benyomódik''. Azon a falon amelyik mindkét oldalán OSB lap+gipszkarton van sokkal merevebb, szilárdabb érzés. ha meg kopogtatom érezni a ''húzást'', valami olysmit mint amikor a hust valaki az asztallap közepén kloffolja és utánna ugyanezt valamelyik láb fölött teszi.
A hangszigetelésnél szerintem tévedsz mert köztudott, hogy a (fa)ksz falaknál mindíg van technológiai rés, hiszen a bordákon lennie kell lécváznak és igy a bordák közeit kitöltő űveg gyapoton lévő pzfólia és a karton között kb 2,5cm rés van. Viszont amiről én beszéltem az nem ''dobozhang'' hanem olyan mintha nem lenne fal, illetve a falaknak nagyon csekély a ''hangtompító'' hatásuk. -
PZ3
csendes tag
jpisti
A külső zajok csillapításában a többrétegű falszerkezet a nyerő. A belső zajok terjedése az miatt lehet, ha nincs a válaszfal teljes keresztmetszetében szigetelve. Ekkor jöhet létre a ''dobozhang'', mely terjed falról falra, kapcsolóra konnektorra..
Azért azon kicsit meglepődtem, hogy azt írtad: az osb-vel burkolt válaszfal stabilabb, nem hajlik annyira.. ezt hogy érted?
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
-
PZ3
csendes tag
ha az ügyfél igényli, akkor teszünk belülre. szerintem is jobb úgy, ám ha valaki alacsonyabb költségvetést kíván, elhagyható. a gipszkarton magában is megfelelő burkolat. igaz, hogy jó előre tudni, hol lesznek a nehezebb cuccok a falon, hogy ha kell erősítést lehessen felszerelni
kívülre minden esetben cementkötésű forgácslap kerül
ügyfeleinktől a hő és hangszigetelésre sem jött panasz. -
jpisti
senior tag
Akkor tehát ez egy helyszinen szerelt technológia. (mint az én kicsi házikóm) Ti raktok belülre is OSB lapot? Nekem csak egy falam lett ilyen, egy közfal (A két gyerekszoba közös fala
) és zongorázni lehet a különbséget, sokkal merevebb mint a többi. Nem ''hajlik'' úgy, szinte olyan mint egy téglafal, szinte bármit ami könnyebb mint egy konyhaszekrény combosabb facsavarokkal simán lehet rögzíteni és szerintem hangszigetelés szempoltjából is jobb.
-
PZ3
csendes tag
elfelejtettem ide írni, hogy regisztrálni kell a honlapon az info elérhetősége miatt. sry..
még nincs kész a honlap és a fórum is nemrég készült el. szeretném a fórumot arra használni, hogy a megrendelők tiszta képet kapjanak a jelenleg uralkodó káoszban..majd meglátjuk milyen sikere lesz..
nagyon sok rossz tapasztalatom gyűlt össze az utóbbi években: ''beugratják'' az ügyfeleket az üzlet kedvéért, nem tartják a szerződött műszaki tartalmakat, ez nem volt benne-az nem volt benne stb..és úgy általánosságban jellemző a rossz morál.
van jó tapasztalatom is, de kevesebb..
nem reklámozni akarom a cégemet, hanem a fórumunknak szeretnék teret nyerni majd, ahol mindenki elmondhatja a véleményét és remélhetőleg ezáltal kevesebb lesz a megrendelői ''mellényúlás''.
szívesen segítek bárkinek eligazodni akkor is, ha nem lesz közöttünk üzleti kapcsolat. -
PZ3
csendes tag
helyszínen összeállított vázszerkezet külső-belső burkolattal. minden anyag a megrendelővel egyeztetett módon kerül kiválasztásra jobb esetben már a terveztetés előtt.
teljeskörű kivitelezéseket csinálunk, kérésre max az alapozást és a befejező munkák közül a burkolást, festés-mázolást, külső járdák megépítését hagyjuk el. bár egyiket sem javaslom sohasem, hogy elmaradjon.. az ügyfél kérheti a felügyeletet az alapozási munkára, ha ő végzi el. ebben az esetben a szavatosság és jótállás teljeskörű.
a telek átvételtől a kulcsátadásig kb br 160.000,- / m2 az ár. ebben minden benne van, ami egy házépítéskor szóba jöhet. nem akarom annyira részletezni, honlapunkon le van írva teljes részleteiben. profilomban a cím.
kivitelezési időt 4 hónapra vállaljuk (évszaktól függ egyébként), mert a mi technológiánkban van kb 3 hét ''szünet''. -
jpisti
senior tag
válasz
Squirrel #171 üzenetére
A ksz födém mindenképpen ajánlott és jó választás ha meg tudod oldani. Egy kis rábeszélés jellegű történet: karácsony előtt volt pár nap amikor nappal is fagyott. fel kellet mennem a padlás térbe egy pára lecsapódásból eredő beázás miatt. A rétegreng a következő:gipszkarton; lécváz (2,5cm); párazáró fólia; 15cm üveg gyapot. A lakótérben 150cm magasságban 20~22°C (a ''meleg'' falak és a padlófűtés miatt ez is bőven elég) és az üveg gyapoton gyöngyszerű fagyott vízcseppek voltak. Csak ott ázott be ahol valami (turbó kombi kazán szellőzö és halogén spotlámpa) intenzíven melegített. Talán ezért van, hogy ''botrányosan'' kevés a gáz fogyasztásom mert a falak ugyanezt tudják plusz 4cm Dryvit rendszer. Januárban a napi átlagom 3,3 m3 volt ez a fűtés 75m2-re+ használati melegvíz+ főzés.
-
PZ3
csendes tag
Aktív kivitelezéssel foglalkozom, ha esetleg valakinek segíthetek valamiben, nyugodtan szóljon.
Mi amerikai rendszert építünk, de elképzelhető, hogy tudok másikban is segíteni.
Örülök, hogy találtam ezt a topikot
[Szerkesztve] -
tbs
addikt
válasz
Squirrel #171 üzenetére
A prokoncept egyféle eleme, és az isoteq legkisebb eleme majdnem ugyanolyan. Minimális különbség van az anyagban és a formában. A vele épült fal tök jó. De.
Az isoteq-nél minimális(?) többletköltséggel választhatsz vastagabb külső szigetelésű zsalut. EZ a legfőbb különbség. Alapelemből építeni szerintem nem éri meg, nem akkora a hozadéka, mint a vastagabbaknak.
Tető, födém. Ha földszintes az épület, akkor szeglemezes a tetőszerkezet gyorsabb, jobb, olcsóbb; függesztett, gipszkarton álmennyezettel (tehát tető + födém ez esetben). A saját tetőrendszerük csak többszintes háznál, térdfallal tud jól (~megéri) működni. Szintek közötti födémnél meg ki kell számolni, hogy neked épp mi éri meg.
Egy ilyen épületnél pár csúnyaságra fel kell készülni. Pl. mivel ~légtömör, párás. Ezért gépi szellőztetni érdemes - de nagyon - ha nem akarod a környezetet fűteni. Élhető anékül is, csak ''fura'' érzés durvább (nagyeső + külső párásság + napsüti) napokon belül.
Milyen készültséget akarsz kihozni ennyiből..? (Teljesen szubjektív mértékegységet firtatsz. Mi a full berendezett, teljesen üzemelő gépészetes házzal kalkulálunk. Az belfér a korábban írt költségvetésbe. Persze egy ház sosincs kész...)
Amúgy meg ülj le egy számológéppel, és számold ki. Fal m2, nyílászáró, szükséges beton, ajánlat a szeglemezes tetőgyártóktól, nyílászárósoktól és máris van egy kb. árad. Semmi trükk nincs a dologban. Ha a terveződ rendes munkát végzett, akkor pikkkpakk tud egy listát adni, hogy miből mennyi kell a házhoz. -
Squirrel
őstag
Arra eddig tényleg nem sikerült rájönnöm, hogy mi a különbség a prokoncept és az isoteq között. Írtad, hogy mindkét rendszer helyett könnyűszerkezetes tetőt érdemes építeni. Az költséghatékonyabb? És a födémet is érinti vagy csak a tetőszerkezetet? Esetleg ki lehetne hozni olyan bruttó 150-60k/m2-ből egy ilyen házat?
-
jpisti
senior tag
Kinek ez, kinek más. Ved észre magad! Nagyon sok dologban tényként állítod be a saját véleményedet. pl: '' A fal és a hőszig. között ilyen módon keletkezett légrés légzárásáról gyakorlatilag lehetetlen gondoskodni, súlyosan sérül a szerkezet tervezett U paramétere, a ház tervezett energiaháztartása.'' Nézz utánna, és azután beszélj eféle ostobaságokat. Az általad említett ''légrés'' egyébként mikro légrésnek nevezik és minden ''Dryvit'' szerű rendszer szerves része, tevezetten ott kell lennie.
Sajnos nem mindenkinek van több tízmiliója. Ezért nem illik fikázni azokat a megoldásokat amik a neked megfizethető alatt vannak.
Örülj neki, hogy neked telik ilyen megoldásokra de ne mondj meggondolatlanul valótlan dolgokat, mert annak aki nem ért hozzá annak esetleg ''szentírás'' lehet egy ilyen eszmefuttatás. Ismét egy példa: a mai korszerű tégla rendszereknél csak a sorok közé raknak kötőanyagot és én még nem láttam olyan kőművest aki saját magának csinálna plusz munkát. Azután meglepődnél mennyi hőt képesek átadni a te melegvizes vezetékeid a beton magnak. Utoljára, miért baj az hogy minden téglafalat hősztigetelni kell? A betont is, erre a te házad a legjobb példa. -
tbs
addikt
válasz
Squirrel #165 üzenetére
Ja. Soknak _tűnik_ most... De. Keresd meg a baulandos embert, Attilát, és beszélgess vele.
Eszmefutás, pár dologról:
Véleményem szerint az elemek egymáshoz illeszésének bolodbiztossága is rengeteget számít. Egy téglaépületnél nem ritka, hogy darabtéglák közötti lukakat bemalterozzák és majd a vakolat eltakarja... Szerinted ott milyen a fal szigetelése..? Egy téglafal önmagában elégtelen hőszigetelésű, ezért mindenképpen kell rá kívülről pakolni valamit... Jellemzően nem vakolnak alá, hanem öklömnyi pogácsákkal ragasztják a hőszigetelést, úgy egyenlítik ki a falatzás ''egyenességi'' hibáit. A fal és a hőszig. között ilyen módon keletkezett légrés légzárásáról gyakorlatilag lehetetlen gondoskodni, súlyosan sérül a szerkezet tervezett U paramétere, a ház tervezett energiaháztartása. EPS-ben szerelvényeket elvinni gyerekjáték: megrajzolod, majd szólsz a kölyköknek, hogy kanalazzák ki betonig a vonalnál... Nem kell küzdened a melegvizes vezetékek szigetelésével. Mivel ~sima a külső/belső falfelület, 0 energia a vakolás, 3ad annyi anyagból ami egy téglafalhoz kellene. Stb...
Nem vitatom, bármiből lehet JÓL építeni és bármit el lehet bacni, de van amit nehezebb.
Mi egyébként ~1MFt-ért (bruttó) készíttettük(jük, még nincs meg minden) a terveket. Engedélyezési, kiviteli, gépészeti, stb. 22-24MFt a költségvetésünk, tavaly októberi árak esetén, alatta ia maradtunk volna. (Nem lesz klasszikus fűtőrendszerünk, anyagilag sokat számít.)
Ez aztán a KÖNNYŰSZERKEZET..!
[Szerkesztve] -
Squirrel
őstag
Egy kb. 120 m2-es házikó (+garázs) mennyiből jönne ki isoteq rendszerből (megtervezéstől kulcsrakész szintig)? amit néztem honlapon, nettó 142k szerkezetkészen, az kicsit soknak tűnik... értem úgy a kérdést, hogy többféle isoteq rendszerrel építkező cég van-e, vagy ez az ára és kész?
-
tbs
addikt
Prokonceptnek NINCS 50cm vastag eleme... Mondom, az alapmodul _majdnem_ tök ugyanaz (picit más a raszter és az illesztő fogazat), hőtechnikailag ~ekvivalensek, de a prokoncept zsalu kocsonya az isoteq-hez képest. Isoteq gond nélkül betonozható 3asával, prokonceptnél, soronként kell... Isoteq-kel 3-4 nap alatt kész a ház falazata, prokonceptnél legalább egy hét lesz. Stb.
Tapasztalat: isoteq ház, legvastagabb elemből építve, 28 nap alatt elkészült olyan szinten, hogy csak a belső kőburkolat hiányzott... (Nem volt rohanás, ~180m2, földszint.) Értsd: lakható volt az épület.
Egy poén: zárófödémnek NEM érdemes nem a prokonc, sem az isoteq megoldását alkalmazni, oda igazi könnyűszerkezet való. Szeglemezes tetőszerkezet, gipszkartonos álmennyezettel, a fölső térbe meg annyi hőszigetelőt tömni, amennyit csak bír az ember...
És mégegy: mindkettő rakható gyerekek segítségével, jó nagy legó, csak a betonkiöntés előtt érdemes 3szor megnézni... Valamint szívások elkerülése végett transzportbetonnal javasolt a készítés.
Ne érts félte, jó a prokoncept! De szerintem nagyon nem szabad MA ilyen alacsony hőszig. értékű fallal építkezni... -
jpisti
senior tag
-
tbs
addikt
válasz
Squirrel #149 üzenetére
A Prokoncept az a legősibb holmi. És csak az legkisebb isoteq-kel vethető össze; de mechanikailag messze jobb az isoteq. Érdemes megtapizni, mozgatni az elemeket...
A nagyobb isoteq elemek meg már messze jobbak...
Jó a prokoc., csak elszállt felette az idő... (Viszont rohadt olcsó...)
-
jpisti
senior tag
-
csibor
addikt
proconcept-ben gondolkodunk br 130K /nm áron csinálnák meg,és az alap is benne van az árban.2 épitkezést néztünk meg,és elég meggyözőnek tünik.
-
concret_hp
addikt
majd ha egyszer építkezni fogok, akkor asszem én is ilyesmit fogok építeni. mármint ilyen 0energiás házat napelemmel meg ilyenekkel
mit jelent az hogy:
Szerkezetkész ár ill. Bővített szerkezetkész ár (isoteq.hu-n) -
jpisti
senior tag
csak dicsekvés képpen: az én csodajó könnyűszerkezetes házam január hónapban 100m3 gázt fogyasztott. (a használati melegvizet szerintem eléggé gazdaságtalanul állítja elő egy buderuss kombikazán, de már folyik egy napkollektoros rásegítésű hőcserélős 100 literes körüli puffer tároló kivitelezése) és komolyan gondolkozom egy ''sörkollektor'' (gyk: házilag kivitelezett levegős napkollektor) beépítésén is, amivel szintén lehet csökkenteni a gázszámlát, de nem gyengén.
Eme sok barkács és sufnituning ötlet után majdnem kötelező tisztázni, hogy nem a szépemlékű RGB fórumtárs tért vissza! -
tbs
addikt
válasz
Squirrel #146 üzenetére
isoteq.hu meg bauland.hu
Attila, a Bauland tulaja, a technológia magyar gazdája. Igen-igen jó fej, keményvonalas. Egy toyota priusszal jár...Elérhető ember. Mail neki..!
Első körben a falazat drágábbnak tűnik, mint bármimás, de: itt nem lesznek szigetelési problémák, bázikusan játékszerű a falhornyok kialakítása. Nehéz cuccokat meg a betonmagba kell fúrni. Végeredményben sztem olcsóbb, mint egy hasonló paraméterekkel felvértezett bármimásból épült.
Nézelőggy, nem könnyűszerkezet, de napjaink _legjobb_ nehézszerkezete. Index, Passzív Ház topik. -
jpisti
senior tag
válasz
Squirrel #141 üzenetére
Ytong: rendszerben nagyon jól és könnyen alkalmazható, nagyon jó hőszigetelő, de a könnyűszerkezetes falakhoz hasonlóan speciális rögzítő rendszereket kell alkalmazni ha nagyobb terhet akarsz a falra rögzíteni (pl; konyhaszekrény, könyvespolc, stb...)
proconcept: ez a konceptum rendszer továbfejlesztett változata, polisztirol zsaluelemek betonnal töltve. nekem nem nagyon tetszik, de még nincs tapasztalatom ezen a téren, Szerintem a fa-beton rendszer jobb mint ez, de alapvetően mindegyik egy bentmaradó zsaluzatos beton szerkezet. -
Peet210
őstag
válasz
Squirrel #141 üzenetére
Proconcept:Jó hőszigetelő képesség.Lényeg, építésnél polisztirol hab anyagú üreges elemeket illeszetenek egymáshoz(mintha legóznál csak nagyban), aztán ezekbe helyezik el a vasakat és kibetonozzák.Ezt az anyagot szokták házak utólagos hőszigetelésénél is alkalmazni.A falak gyorsan elkészülnek.Árakról nem tudok semmit, de ha a hőszigetelése olyan jó később ez csak jó lehet.Gondoljunk csak a fűtésszámlára.Ezekből a hab elemekből csak a külső teherhordó/térelhatároló falak készülnek a belső teherodó falak hagyományos falazatból készülnek.A fodém monolit vb bentmaradó polisztirol zsaluzattal.
Lényegében ezt azért találhatták ki hogy teljesen hőhidmentessé tegyék az épületeket.Még egy előny, a gépészeti vezetékeket nem kell a fal mellet vezetni hanem ebbe a hab anyagba belvágják(hőkéssel) a helyét és ebben helyezik el.
Ytong:Jó hő és hangszigetelő képessége van.Ebből is van már komplett rendszer.Hogy melyik a jobb ez vagy a Porotherm hát mindenki döntse el maga.Nem tudom hogy árban mekkora eltérés van de szerintem csekély.Talán az Ytong mellet szól a kisebb falvastagság(itt gondolok a terület nagyságára).
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
válasz
Squirrel #138 üzenetére
Ha elfogadod a tanácsomat akkor csak akkor csináltasd kulcsrakészre a házikódat ha meggyőződtél a kiviteleződ ilyen irányú szakember gárdájának a munkaminőségéről (ezek a kivitelezők gyakran csináltatnak különböző munkákat olyan emberekkel akik nem egészen azok akiknek csinálni kellene a dolgot, ha lerakják az összes burkolódat és a végén jössz rá hogy valami dilettáns csinálta akkor nagyon macerás tud lenni a dolog) Amikor te szervezed az iparosokat az egy kicsit rémálomszerű tud lenni de egyenként jobban előtudod adni az elvárásaidat és úgyis rengeteg dolog fog változni ami érinteni fogja az egész további szakipari kivitelezést.
-
jpisti
senior tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #137 üzenetére
Wazzz! akkor ez olyan mint egy atombunker...
Szerintem neked a hőszigeteléssel kell nagyot domborítani, hogy a falakból ne ''sugározzon'' a hideg. (talán a falak belső oldalára sem ártana valami vékonyabb szigetelő réteg) -
Squirrel
őstag
Én most tervezgetem, hogy esetleg belevágnék egy könnyűszerkezetes házba. Néztem az árakat, szerkezetkészesn olyan 100k, kulcsrakészen olyan 150 k/m2 áron vannak. Nem tudom, ha csak a szerkezetkész állapotra szavaz az ember, akkor mesterek/munkások szebben/jobban, esetleg kicsit olcsóbban tudnák-e kulcsrakész szintre hozni?
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Az alagsori szint (már ez is talajszint feletti) öntött beton, minden bizonnyal a teljes szintet úgy zsaluzták ki, erre betongerendákat fektettek közbülső födém gyanánt, ezek köze betontálcás. A lakószintnél már módosítottak, ez salakbetonból van, amit az udvaron öntöttek ki, helyben. A szilárdságáról csak annyit, hogy mikor egy 6 cm vékony válaszfalat meg kellett bontani a fürdőszoba és a wc között, két férfi nagy teljesítményű hilti-kalapáccsal alaig tudott rajta lyukat ütni (a főfalak 45cm vastagok)... A zárófödém szintén a lentebb alkalmazott betongerendás-tálcás megoldás. Mindezt egy hagyományos sátortető koronázza meg. Szerintem a ''tömör beton'' jelzővel nem járok messze az igazságtól.
-
jpisti
senior tag
válasz
Dr.F.E.R.I. #135 üzenetére
Totál igazat adok neked, én is ezt javasoltam a srácnak. Visszatérve a te házikódra, mit takar a ''tömör beton''? Ez valami olyasmi mint a fabeton vagy a konceptum rendszer? (konceptum= nikecel zsaluelemek kb 0.4mx 1m méretben és betonnal töltve)
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz
TexT-BoY #133 üzenetére
TexT-BoY!
Jó lenne tudnom, milyen házatok is van, de egy-két dolgot érdemesnek tartok leszögezni. Nekem is a családi házunk állapota okoz gondot, azonban új ház vétele szóba sem jöhet, tehát marad a ''pofozgatás''. Elsősorban két elv vezérel:
Az első a kihasználtság elve: nem veszek hathavonta új telefont, csak mert kétszer több memóriája van, mint a réginek - mert így nem használom ki jól a meglévő készüléket, hisz jóval a kifutási ideje előtt cserélem le, a nem túl jelentős előny fejében. Így én sosem veszek új dolgokat, csak akkor, amikor a régi cuccnak már lóg a bele (ez mindenre igaz).
A másik kulcselv: ha házépítés, akkor CASH. Mindegy, mennyi zsét gereblyézel össze a leendő házikóra, az annál mindig többe fog kerülni. Ez az elv igaz még a legkisebb felújításoknál is. Az okokat inkább nem részletezem.
Hasonló cipőben járván elgondolkodtam hát: hagyjam inkább a családit lepusztulni, hogy összespórolhassam a lóvét egy vadiújra? Vagy a ''hozott anyaggal'' dolgozzak? Nos, utóbbit választottam. A családink egyébiránt a te ''álomházad'' paramétereivel rendelkezik, cak nem ksz és nem is tégla, hanem tömör beton. Hogy mi tud mégis elromlani egy olyan házon, amit még a tornádó sem vinne el? Csak ízelítő: korszerűtlen fűtés és villamos rendszer, külső szigetelés hiánya, öreg nyílászárók, penészedő, koszos falak, 3x éves málló tetőcserepek, siralmas udvar. Mindezek egy (kis) részét már orvosoltam, a maradékra még rengeteg pénzem, időm és energiám el fog menni. Hogy mégis miért vállalom be mindezt? Egyrészről a házunk ''kasztnija'' kis túlzással örökkévalókig kitart. Számold ki, hogy (új) telekkel, engedélyekkel, anyaggal, munkadíjjal mennyi pénzembe kerülne, hogy eljuttassak egy új házat legalább erre a készültségi fokra: na elvben ennyi pénzt buknák az egészen, hisz' felépítek valamit, amivel már amúgy is rendelkezem. Az új ház előnyei csak ezután a stádium után jöhetnének elő, de eddigre már rengeteg pénzem fekszik benne, amit akármire is költhettem volna. Másrészről az általam említett felújításokat megcsinálva akármelyik régi ház szinte uo. komfortossá tehető, mint egy új, így minimum egy újabb emberöltőig nem lesznek komoly gondok. Persze, mint említettem, nem tudom, mik a TE házad adottságai, miért is érné meg neked más házba költözni (környékbeli adottságok, súlyosan elöregedett szerkezet, különköltözés, stb). Így csak egy jótanács: ha a szerkezettel nincs gond, a többi csak ''kozmetika'' - és ha a környékkel sincs gond, inkább leheljetek a házba új életet, anyagilag sztem mindenképp jobban jártok. -
jpisti
senior tag
válasz
TexT-BoY #133 üzenetére
Hát nem egyszerű a dolog. Egy ilyen háznál a felépítmény alapterülete m2-ként x 150k legalább (ebbe az árba már egy kulcsrakész készültségnek is bele kell férnie) a plussz szintek (és a fedett teraszok) az ennek az árnak kb az 50%-a. Az alap (a pince ennek a része) külön számolódik és erősen függ a környezeti változóktól (talajminőség, terepforma, stb...)
Ehez a tervhez képest az én kis házikóm egy alap ''kutyaól'' no pince, no emelet, kicsi alapterület (3 félszoba <10m2, egy nappali+étkező kb 25m2, plussz egyebek, összesen 74,xx m2. Ez nekem mindenestül kb 10~10,5 milióba lesz, ha totál kész lesz. Már ''csak'' a lábazati vakolat és a kerítés hiányzik.
Neked lehet, hogy érdemes lenne szétnézni a használt piacon ott szoktak lenni alkalmi vételek, vagy a felujítás.. nem kell tölle félni... annyira -
TexT-BoY
addikt
képek?!
Mi most jutottunk oda hogy vagy felujjitunk vagy ujjat épitünk de nem tudtunk dönteni.. a mostanin sok lenne a meló az ujra nincs még elég kes. Jo lenne tudni hogy most mennyibe kerül egy JÓ minőségileg összerakott könnyüszerkezetes/tégla ház ugy hogy pince +2szint illetve legyen 3 értelmes méretü szoba meg nappali, garázs.. szoval egy normális méretü családiházikó.. Nincs tapasztalatok hogy érdemes hasonlo dolgot éppitetni? -
jpisti
senior tag
megy a festés és a burkolás. már a dryvit rendszer is rajta van.
-
AmunRa
senior tag
Jól behalt a topic.
-
AmunRa
senior tag
Ez is egy faház, csak felújítva, de totálisan:
[link]
Nyaralónak épült és családi ház lett belőle.
A külsejét és a tetőteret pofozni kell, meg a tropusifa lépcsőt össze kellene rakni.
Majdnem hülyét kaptunk a sok munkás suttyótól.
Eddig - 8 gipszkartonos (ezek rosszabbak a kőmüveseknél. Általában közük nincs a normális szereléshez, nem képesek fémprofillal se egyenes falat csinálni. Kb 500k buktam eddig rajtuk és a tető nincs még kész. Bár én az egyik legrosszabb ügyfél lehetek, mert nézem a falat vízmértékkel. Meg már tudom, hogy mire kell figyelni. Pl. Ablak zászlóba, és a kartonlapokat el kell tolni.), 2 villanyszerelő, 2 festőt, 2 ácsot fogyasztottunk. A burkoló volt egyedül akit nem rugtunk ki. Az elsőre jó volt.
Aki teheti nem építkezzen!
A felújítás óta brutál szélnél sincs még roppanás se, a főtartókat mind cseréltük és a gerendák is brutálisan megerősítve. -
jpisti
senior tag
Egyébként a hőtágulási szempontokat figyelembe véve szerintem egy ilyen fa szerkezetes ház sokkal homogénebb mint a hagyományos, nem gondolod? Hiszen ott is alkalmaznak nagyon sokféle anyagot, többet mint egy ksz házban. Itt csak építési fenyő és OSB lap van.
-
ToRR3nt3
senior tag
Nálunk nagy a hőingadozás. A mediterrán országoknál is viszonylag állandó, meg a skandinávoknál is. A falszerkezet nem igazán homogén, főleg ha horganyzott acél profil a vázszerkezet és nem fenyő. A különböző hőtágulási együtthatókból adóthatnak gondok.
A banki műsz. ellenőrt meg simán felnyomhatod a banknak, úgy kivágják mint a macskát szarni. Általában ezek nem is banki alkalmazottak (kivéve OTP), hanem külsősök. Melyik bankkal szerződtél, ha nem titok?
Félre ne érts nem akarlak én semmiről meggyőzni. Ha Neked jó a szerelt ház akkor jó.
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
válasz
ToRR3nt3 #124 üzenetére
Statikailag tényleg sehol sincs a hagyományoshoz képest, de hőtechnológiailag (főleg fűtés szempontjából) sokkal jobb, a falvastagságokat is nézve. Az mit jelent, hogy nem erre a klímára valók? Tudtommal északon is előszeretettel használják, meg a mediterrán országokban is, plussz az USA-ban szinte 90%-ban ilyen technológiát használnak és ott is van mindenféle klíma. Nézegettem ilyen házakat mielőtt belefogtam és 15 éves házak (ez volt a legöregebb) ragyogó állapotban vannak. A bankok meg csak kifogásokat keresnek, mint mindíg, ha valamiben tudnak alkudni akkor fognak is. Amennyiben a szakma a tégla házakkal szemben lenne ilyen megosztott akkor ott is vonogatnának mindenféle százalékokat, mert ez az üzleti érdekük. (egyébként műszaki szakértő függő a dolog erősen, ezek az emberek nagyon rossz konstrukciók, sok kenőanyagot igényelnek a normális működéshez, 15~20 kiló zsír csodákra képes és erre nem is tudok mit írni, mert a torkukat harapnám el legszivesebben)
-
ToRR3nt3
senior tag
A fajlagos árat mindig a nettó alapterületre kell számolni. Bankoknak is meg mindenki az ép iparban így számol. Lakáshitelnél a hitelösszegből a bank kapásból levon 5%-ot ha a ház szerelt szerkezetű. Azért mert nem tudni mennyire tartósak és igazából nem is erre a klímára valók.
Egyébként szakmán belül nagyon megoszlanak a véleményék az építészek egyik része szereti másik része (mint én is) tart ettől a technológiától. Aztán majd az idő eldönti kinek van igaza. -
jpisti
senior tag
válasz
ToRR3nt3 #122 üzenetére
[link]
Itt megtalálható az elérhetősége.
Egyébként ez a ház egy 88,5 m2 alapterületű ház egy ~5 m2-es fedett előtérrel. Az árat a 88,5 m2-re adta mivel a fogadószintet is ő csinálta. A nettó alapterület 75 m2, így az ár nettó négyzetméterre számolva ~ 106,000 Ft. (ezek bruttó árak!)
Az a 120 ezer + ÁFA ár nagyon kevés, én 160 ezer + ÁFÁ-tól kaptam árakat a hagyományos technológiára. (1 éve)
Szerk: hagyományos technológiával ehez a Bruttó alapterülethez jóval 70 m2 alatti nettó alapterület jött volna ki.
[Szerkesztve] -
ToRR3nt3
senior tag
Heló!
a ksz-házak tényleg elsősorban a kispénzűek opcioja-ez nem teljesen igaz. Semmivel sem olcsóbb egy szerelt ház fajlagos ára, mint egy közepes minőségű anyagokból épült hagyományos falazotté.
A szerelt házak egyetlen előnye a hagyományossal szemben a gyors kivitelezés. Minden másban a hagyományos a jobb.
Hőátbocsátási tényező szempontjából a két technológia nagyjából azonos képességekkel bír (egyik megoldásnál sem szigetelik túl az élelmes kivitelezők a házakat, jobb esetben is csak annyira hogy a hőtecnikai előírásokat kielégítse), viszont egy tőmör falnak amely kívülről hőszigetelést kap jobb a hőtartása.
Én mindig lebeszélem az ügyfeleinket a szerelt házakról. -
jpisti
senior tag
Tegnap szerelték fel a klímát, és (két hónap állás után) kezdik az ajzat betonozást meg a Dryvit rendszert felrakni. Már megvannak a konyhai berendezések is, most már csak egy ügyes asztalos kell és tervezheti a konyhabútort.
-
jpisti
senior tag
Részben igazat adok neked, a ksz-házak tényleg elsősorban a kispénzűek opcioja, de nem kell megbánni. Sőtt, nagyon jó konstrukció. Statikailag sehol sincs a kőházakhoz az igaz, és a falakra szerelni bármit is elég körülményes, de ha a tervezésnél előre gondolkozol akkor sok mindent ki lehet védeni, én pl azokra a falakra ahol várható valamilyen bútor stb... rakattam a gipszkarton alá egy réteg OSB lapot. Hőszigetelés szenpontjából nagyon jó ez a technológia. Kicsi a hőkapacitása, és nagy a hőszigetelő képessége, télen nem hül át, nyáron nem melegszik át.
Nálam mikor csinálták a fűtést, akkor egy kis ventis hősugárzóval kellemes meleget tudtak csinálni az egész házban, pedig a külső 4cm-es hőszigetelő réteg még fent sincs és a nyílászárók körül is vannak rések rendesen (kint volt vagy 1C°, bent meg kb 13~14C°).
Nem értem, hogy mit értessz ''formai ügyetlenségen'', ezzel a technológiával minden formát simán lehet prezentálni (még íveset is).
''a ''keszhaz'' egy kenyszermegoldas es jelenlegi viszonyok mellett nem is olcsobb, mint a tegla, viszont, rosszabb. eladni is nehezebb mert az embereknek nem kell fahaz...''
Ez sincs így, a költségeket tekintve nekem egy 74m2-es ház kivitelezése kb 8,5 millába fáj (kulcsra készen) ez téglából bőven 10 milla fölött lenne (alacsonyabb készültségi fokban).
Eladni valóban kicsit nehezebb, mert még nincs piaca, tekintve, hogy viszonylag új a technológia és aki mostanában építtetett ilyen házat az mind hitelre tette és nem akarja (teheti) eladni mostanában, de nállam szinte mindíg van valaki, mikor kinn vagyok az építési területen és érdeklődnek, hogy jó-e ez meg ilyenek, de mikor behívom őket a házba és látják, érzik, hogy ha minden a helyén van akkor nagyon nincs ''doboz'' hatás, a falak kellően merevek, stb... akkor mindenkinek tetszik és mikor megtudják az árát akkor nagyon elismerően nézegetik tovább. A kivitelezőm már kapott is 4 vagy 5 megbízást ezektől a ''látogatóktól''. Végül egy jótanács azoknak akik ksz-házat építenek vagy építtetnek, a felhasznált anyagok minősége soha ne képezze kompromisszum tárgyát, csak akkorát építsenek amit anyagilag elbirnak, első osztályú anyagokat használva. -
vtechun
veterán
-
jpisti
senior tag
Nekem a fogadószint az 8,2x10,8m 40cm x 90cm sávalap (a hosszaban középen is) azon két sor zsalukő (40 vagy 30 cm-es, nem tudom pontosan) vasalva, betonnal töltve. Az alapból származó föld visszatöltve (kb félig elég volt) azon kb 20cm homok+ 10cm sóder, locsolva, tömörítve. Az egészre egy 10cm-es vasbeton lap került. Benne van a szenyvíz rendszer + cső a víznek és a villanynak (föld kábel)
ja: és ez kb 0,9 millába fájt és kb 10 nap alatt készült el.
[Szerkesztve] -
jpisti
senior tag
A fogadószint: Alap+lábazat+szerelőbeton (sík, a terveknek cm-se pontosságal megfelelő betonplacc a beépített gépészettel (közművek, stb...)
Igen vettem fel hitelt, és csak azért mert ksz-ház, kb a 20 éves kőházak értékével számoltak, mondván a ksz-házak a magyar piacon nem túl népszerűek. Pfff...! Hozzávéve, hogy ez itt egy egészen új technológia, ezért nincs is sok ilyen ház a piacon, de Ők biztosan jobban tudják. Azért így sem volt rossz és ezt szakértője válogatja (kis kenőcs sokat segíthet
)
-
jpisti
senior tag
A telk árakat nem szerencsés beszámolni, mert a telkek árait elég sok válozó szabja meg. A felépítmény viszont csak a telek sajátosságaitól függ (sík vs emelkedős terep). Az én kivitelezőm kb 10 hónapja bruttó 90k-s árajánlatot adott (bruttó m2-re számítva) egy cirka 74m2-es (nettó), egyszintes lakóházra (!!! fogadó szintet is beleértve !!!) lásd a #91-ben.
ehhez hozzájön a tervezés és az engedélyeztetés költsége (+ közművek, ha nincsennek)
Én, a cégektől, akiket megkerestem nettó 110k-180kig kaptam ajánlatókat (fogadószint nélkül).
Viszont a saját építésű háznak megvan az a nagy alőnye, hogy olyan kompromisszumokat kötsz amit akarsz (amire tellik), ez egy vásárolt lakás esetén nagyon nincs így.
(én szerencsésnek mondhatom magam, mert a telek már meg volt) -
PrinczA
őstag
Tehetosnek nem mondanam magam, csak nezegetem a nm árakat, es nem sok elteres van egy szerkezetkesz fahaz + a telek es egy mar felapitett haz megvetele kozt
De lehet ez csak az en hirtelen szamolasom, mert csak a heten kezdtem hozza a keresgeleshez.
Irtam is 1-2 cegnek e-mailt, de meg nem valszaoltak.
Amit szeretnek:
- egy ~70nm -es akar 1 emeletes hazikot (de meg se telek, se kivitelezo, csak 5let)
- esetleg meg egy ''naplopo'' napenergias cuccot a tetejere, csak azt is ki kell szamolnom (tatnom), hogy megeri beruhazni ra vagy sem,
- ...
[Szerkesztve] -
PrinczA
őstag
En is nezegetem ezeket a hazakat, de meg nem talaltam meg az igazit, ezeket az oldalakat nezegettem vegig:
http://www.szalmahaz.hu/
http://www.brdsz.hu/vegyes/2003/hirdetesakc.html
http://www.biohazak.shp.hu/hpc/hpc_member.php?azonosito=biohazak&oldalkod=1115674360
http://www.konnyuszerkezeteslakohaz.hu/
http://falak.uw.hu/
http://www.immoinfo.hu/gsolar/
http://www.honka.hu/
http://www.shp.hu/hpc/hpc_member.php?azonosito=profilhaz&oldalkod=1114023076
http://www.konnyuszerkezeteshazak.hu/
http://www.lignova.hu/html/frame.htm
http://www.measz.hu/mke/
http://profilhaz.uw.hu/
http://www.naplopo.hu/
http://www.pannoninvest.hu/uj/index.html
http://www.san-team-bau.hu/
http://www.freeweb.hu/keszhaz/hazepites.htm
http://www.vergal.t-online.hu/
http://www.woodwill.hu/default.html -
jpisti
senior tag
Készül az ajzat szigetelés
És a fűtést is elkezdik szerelni a héten. -
jpisti
senior tag
Örömmel jelentem, hogy beépítésre kerültek a nyílászárók (külső: 3 kamrás műanyag, belső: kazettás fenyő)
Kezd alakulni a házikó.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest