Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Aktív témák
-
Flameus
aktív tag
A jogcím nélküli azt, jelenti, hogy nem vagy bejelentve, vagy be vagy jelentve, de munkabérrel való ellátatlanság forog fenn.
Munkabérrel való ellátatlanság például a katonaság volt - ott a sereg fizeti utánad a TB-t a minimálbér után (igaz a szorzó nagyobb nyugdíjidőszakban). Ha táppénzen vagy akkor meg a Egészségbizt. Pt. Betegség Ellátási Osztálya fizet utánad TB-t!
És itt a lényeg: hogyha nem vagy sehová bejelentve ill. nem vagy pl. táppénzen akkor senki nem fizeti utánnad a TB-t, tehát nem számít bele a nyudíjba.
Értem? Mondjuk két hét nem a világ, de érdemes lehet egy kis utánajárással bejelenteni magunkat munkanélkülire, majd ha felvettek a másik helyre akkor már ott úgy is bejelentenek mi meg kijelentjük magunkat munkanélküliről.
A kettő között meg kerestünk kb. 10 K-t :D és a TB bek@phatja :DDD -
loszerafin
senior tag
A további beszélgetésekre készülj fel:
Vedd fel a beszélgetést egy kicsi diktafon segítségével. -
loszerafin
senior tag
A főnököd szvsz azért hívott magához, hogy ha eddig nem lett volna világos, akkor most már legyél biztos benne, hogy nem kellessz neki és menj máshová.
Azaz rezelj be, és mondj fel magadtól, mivel ez neki a legolcsóbb.
Azért csak szóban, hogy ne legyen bizonyíték arra, hogy Ő küld el.
Tehát: Maradj, amíg Ő nem mond fel neked hivatalosan. Ez alatt az idő alatt meg keress más munkát magadnak, húzd meg magad, ne legyen semmi hivatalos indoka. -
designerboi
csendes tag
Kiabálj veszekedj, vágd pofán a főnököt. vedd fel videóra és küldd el annak a kereskedelmi TVnek aki többet kínál érte. jobb esetben a pereidet is kifizetik. :)
-
Marcus
aktív tag
Sziasztok!
Nekem is lenne egy munkaügyi kérdésem, gondoltam nem nyitok neki új topikot, nehogy leharapják a fejem!
Szóval, hogy ha én munkahelyet váltok és az előző munkahelyről leszálmolok, és amíg fel nem vesznek a másik munkahelyemre, az addig eltelt idő alatt én munkanélkülinek számítok??
Vagy ilyenkor mi van, amikor ''lyuk'' van a munkaviszonyban??
Előre is köszönöm a segítséget, nagyon fontos lenne tudnom!! -
simonzé
addikt
válasz
Zordkaszás #42 üzenetére
Az álmoskönyv szerint nem jó jel, ha a zord kaszás mondja meg nekem a frankót. :D
-
badbrother
aktív tag
Ha nem okoz lelkiismereti problémát, akkor minél hamarabb menj betegszabira, ugyanis csak akkor jár táppénz, ha alkalmazottként betegedsz meg, vagy max 3 nappal a munkaviszony megszünte után. Tudomásom szerint kirúghatnak közben, de ha biztosra akarsz menni, akkor beszélj valaki hozzáértőbbel. A táppénzt két hétig a munkahelyed fizeti, utánna a TB. Ha találsz egy kedves dokit, az minimum 1 hónapra táppénzre vehet, ugyanis tudomásom szerint havonta van ellenőrzés. Ez legalább 1 hónapnyi pénzt jelent, kb a fizetésed 70%-át. Addig is tudsz munkát keresni, és van valamennyi bevételed.
Én így csináltam az előző munkahelyemen, mikor már tudni lehetett hogy elküldenek egy pár embert, de nem mondták meg senkinek, csak az iktatott dokumentumokon láttuk a felmondásunkat. Gyorsan elmentem táppénzre, nehogy már dolgozzak, mikor 3 nap mulva kirúgnak, és még csak meg sem mondják. -
Agyasima
őstag
höhh, hát csináltam 1-2 fotót aznap... annak van dátuma... (remélem nem rosszul volt beállítva) Több kolléga is jelen volt, mondjuk ők be voltak osztva, mert nem éppen étterem vagyunk, de az a kör, amelyik nyitva tart(hat) 20-án. De az én fizetési papíromon bizony fizetett ünnepként fog megjelenni 20-a, ez tuti...
-
simonzé
addikt
Hát ez elég durva lenne, nehéz lenne ezután közös megegyezést kihozni belőle.
Még egy dolog eszembe jutott: Aug. 20 állami ünnep, és mint minden állami ünnepen TILOS dolgozni. Ha a munkaügyi mittoménmilyen hivatalban bejelented, hogy téged a főnököd utasított a 08.20-án történő munkavégzsére, és erre még bizonyítékaid is vannak, akkor a cégedet úgy megbüntetik, mint az állat. (Asszem, max 300'000 Ft lehet). Gondolom nem étterem vagytok, mert pl. az nyitva lehet, de egy marketinggel foglalkozó munkahely nemigen.
Bizonyíték lehet:
-E-MAIL, amiben erre utasít => Azonnal CD-re írni, mielőtt eltűnne.
-DOKUMENTUM, amit az adott dátummal módosítottak => Azonnal CD-re írni, mielőtt eltűnne.
-KOLLÉGA, akivel együtt voltál bent (halmozott buntetés) => Azonnal CD-re írni, mielőtt eltűnne. :)
Ha ezzel kezdesz fenyegetőzni, hatásosabblehet, mint a bíróság. Bár valószínűleg akkor is elküldenek. :( -
törölt tag
az persze, hogy nem megoldás, de tényleg időnyerés... tavasszal nekem is labilis volt a helyzetem a cégnél, és mielőtt kibukott volna a dolog, elmentem betegszabira, pihentem, állást kerestem, így nem is volt feltűnő, mert nekem még nem szóltak akkor :))
de persze rájöttek, hogy nélkülözhetetlen vagyok, és fel is vettek rendesen vissza :DD
bár elvileg a munkáltató 30 nap betegszabi után elbocsáthat...hogy húztad ki 4 hónapig? :F -
Agyasima
őstag
ehh, fel se tűnne senkinek.... ;] másrészt meg az ugye szándékos károkozás... nem lehet véletlenül fordítva rádugni a vinyócsatikat inkább? (sic!)
de én nem tennék ilyet.Én már azzal is megelégednék, hogy kifizetnek rendesen... és nem pakolásznának görénykedésképpen ide-oda! -
Ergil
aktív tag
Ja igen es legkozelebb a Allasborze alatt nyiss hasonlo topic-ot, az inkabb a munkaeropiaci topic... Inkabb ne legyen legkozelebb
[Szerkesztve] -
Agyasima
őstag
Nah, hát köszi mindenkinek az eddigi segítséget, sokat okosodtam, amint van infó a fejleményekről, beírkálom ide, már ha érdekel valakit... :) THX!
-
Ergil
aktív tag
Ezzel ovatosan kell banni...
Felmondasrol most mar kiertesithenek betegszabadsag alatt, de a felmondasi ido csak betegszabadsag utan kezdodik...
Viszont idonyeres keppen, ha ra akarnak kenyszeriteni valamire, akkor ne vedd at es ne ird ala. Tanunak kell lenni, es jegyzokonyvet kell felvenniuk, hogy ervenyes legyen, kulonben nem tudjak bizonyitani, hogy olvastad/atvetted.
Ez mondjuk egy ugyvedig elegendo lehet.
Viszont: Ha nagyon ki akarnak rakni, igencsak megkeseritheti az eleted. A munkaltato mindig erofolenyben van! -
dabadab
titán
''Amugy felmondhat nyugodtan, 30 nap felmondasi ido jar, ezt ki kell fizetnie, es min. a felet nem kell ledolgozni. Vegkielegitest meg nem fogsz kapni.''
Ez a hatarozatlan ideju szerzodeseknel van, a sracnak viszont hatarozott ideju szerzodese van, ott maskepp mukodnek a dolgok, joval nehezebb (es koltsegesebb) kirugni vkit a szerzodes lejarta elott, vki be is idezte a vonatkozo torvenyt. -
Bazsiii
tag
válasz
bLaCkDoGoNe #9 üzenetére
Persze, egy hét, bocs, csak közben dolgozom. Ezt a felmondási idő miatt mondtam.
Szóval szombat-vasárnap minek mennél be, mikor senki nem szólt, pláne pihenőnapodon kellett volna bemenned. Mindezt írásban kellett volna veled közölni, ha jól értem így hét napot dolgoztál volna egyhuzamban, úgyhogy plusz pihenőnapot kellett volna az iratban biztosítani számodra.
Ha per lenne a dologból, és konkrétan ez a tényállás, ezen indokok nem elegendőek ahhoz, hogy kitegyenek.
üdv
Bazsiii
ui. egy barátom barátja mesélt egy barátjáról, aki hasonló helyzetben elment betegszabira, mert ideje alatt nem lehet a munkavállalót elküldeni. De persze a barátom is csak hallotta. -
Ergil
aktív tag
Amire figyelj, hogy semmikeppen ne gyere el kozos megegyezessel, csak akkor ha kifizetik a hatralevo beredet es ez benne vana kozos megegyezesben.
Kozos megegyezesnel ugyanis lemondasz az egyeb jogorvoslatokrol gyakorlatilag, es ha nincs benne, hogy kifizetik a hatralevo beredet csak mondjuk szoban utal ra, akkor nem koteles kifizetni....
Felmondani a ceg csak irasban, megfelelo indokkal tud. Ha pl azt irja, rendszeresen kestel es nincs rola jelenleti iv, akkor az nem eleg. Ha azt irja kestel x napon ennyit, majd y napon ennyit az mar jobb...
Munkaszerzodesedet egyoldaluan nem modosithatja csak a javadra. Athelyezesben nem vagyok otthon....
Ha a felmondas indoka, hogy megszunt a pozicio/atszervezes van, de utanna felvesz valakit ugyanarra a poziciora - Munkaugyi Birosagon tamadhato (bar hatarozott idejunel egyebkent is ki kell fizetni a hatralevo munkabert)
[Szerkesztve] -
SeF
tag
Szia!
A legbiztosabb megoldás fogod a munkaszerződésed és elmész egy munkajogi ügyvédhez. Ha Komárom-Esztergom megyei vagy akkor tudok adni telefonszámot, minket ő képvisel eddig 100%os sikerrel:)
1.Nem rakhat csak úgy át mert a munk.szerz.ben benne kell legyen a munkavégzés pontos helye (ha változó van ott akkor szívás jelen esetedben)
2. ha kirak akkor a hátralévő béred 80%át tudtommal egy összegben.
3.közös beleegyezésbe eszedbe ne jusson belemenni!!!!!! nem kapsz egy fillért sem
4. munkaköri leírást nem változtathat egyoldalúan.
Ügyvédet mindenképpen kérdezz meg!!! Egy óra alatt valamelyik délután bejelentkezel, beszéltek. Kér ezért majd 5-10e forintot de megéri hidd el.
Üdv: SeF -
Agyasima
őstag
itt inkább erről lenne szó:
A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése
88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.
hát én semmi olyat nem tettem, ami indokolja a rendkívüli felmondást... tehát, ha kirak, akkor a maradék béremet ki kell(ene) fizetnie. Na ezt akarja elkerülni az áthelyezéssel. Amivel meg azt akarja elérni, hogy húzzak el szépen magamtól. De ezekszerint a munkaköri leírásom módosítását nekem is alá kell írnom.
Úgy tűnik nyeregben vagyok egyelőre, remélem, hogy ez nem változik!
[szerk] munkaköröm van, de sajnos a munkavégzés helye az külön nincs kikötve.
[Szerkesztve] -
''mindenekelőtt írásban indkolja meg miért, írasd alá vele''
Rendkívüli felmondást nem kell megindokolni, ezért csak nagyon ritkán indokolják (ugyanis abba bele lehet kötni :P). Gondolom, hogy a főnök nem kezdő, szóval tudja, hogy mit csinál, tehát csak rendkívüli felmondás lehet, vagy közös megegyezés (esetleg felmondhatsz persze te is)
Ha komolyan gondolja, akkor már lényegében már ki vagy rúgva, a kérdés az, hogy mit lehet kihozni a szituációból.
Szépen vedd elő a munkaszerződésedet, olvasd el, hogy mi van benne. Ha nem fix munkahelyre vagy felvéve (tehát nem az van írva, hogy munkavégzés helye az X cég Y telephelye) akkor holnaptól mehetsz Csajágaröcsögére disznóólat takarítani, ekkor a legjobb esetben közös megegyezést tudsz elérni. Ha fix munkahelyre és munkakörre vagy felvéve, akkor jobb a helyzeted.
Nagyon fontos az, hogy egy másodpercig se tűnjön úgy, hogy meg vagy ijedve, sejtesd a főnökkel, hogy te is pontosan tudod, hogy milyen munkajogi védelem illet téged ebben az esetben. Alapesetben az egy évből hátralévő részt ki kell, hogy fizessék, tehát ehhez ragaszkodj. -
Skylark
tag
Kb azt tenném amit Simonzé javasol...
-
simonzé
addikt
Szerintem próbálj kicsikarni valami közös megegyezést (mondjuk háromhavi bér kifizetésével lelépsz, plusz adjon egy pozitív ''ajánlólevelet'' a munkádról). A stílusából ítélve nem kedvel, és nem hiszem, hogy sokáig megtűrne, ha nem most, akkor 1 hónap/két hónap/fél év/(...) múlva valami mondvacsinált okkal (munkaidőben PH! olvasgatás) ki fog tenni. Én nem várnám meg. Az alapelvem is az, hogy hülyének nem vagyok hajlandó dolgozni (soha többé)!
A munkaügyi bírósággal meg vigyázz, mert ha ezt a két szót kimondod, onnan nincs visszaút. És azt sem hiszem, hogy túl sok munkatársad tanúskodna melletted, mert nekik is kell a munkájuk. :( -
Alex91
félisten
Ha irasban meg nem kaptal semmit, akkor meg nem is mondtak fel!
Amugy felmondhat nyugodtan, 30 nap felmondasi ido jar, ezt ki kell fizetnie, es min. a felet nem kell ledolgozni. Vegkielegitest meg nem fogsz kapni.
Amugy indokolnia kell a felmondas okat, es esetleg aztan mehetsz munkaugyi birosagra! (Ha nagyon meg akar toled szabadulni, akkor fegyelmivel kuld el! Persze, ezt is megtamadhatod birosagon.)
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Á, akkor nem lesz olyan egyszerű dolga, mint az a drága főnök képzeli. :)
Csak azt vagy köteles megtenni, ami a munkaköri leírásodban szerepel, és ezt is csak abban az időszakban, ami a szerződésedben munkaidőként olvasható. Erre hivatkozva tehát nem rúghat ki. Pontosabban kirúghat, de akkor vagy fizet végkielégítést, vagy egyenesen besétálsz a munaügyi bíróságr, bepereled, és szépen megnyered a pört. Ami pedig azzal jár együtt, hogy visszahelyeznek a munkakörödbe, ráadásul kifizetik visszamenőleg a béredet kamatokkal. (Vehetsz egy 6800Ultra-t :D) -
Agyasima
őstag
tehát:
munkavállaló vagyok, határozott időre vettek fel. Megvan a beosztásom, és van aláírt munkaköri leírásom is. (még az előző főnökömtől) Kollektív szerződés az nincs nálunk. Az indokai, mint mondtam - ésszerű vitában nem állnák meg a helyüket: ''azért, mert nem dolgoztam szombat-vasárnap. Nem hát mikor 1: munkaidőm hétfőtől péntekig van, 2: kutya se mondta, hogy esetleg menjek be. az ujjamból mg nem szoptam ki.... de ez 1 külön történet...
Írásba nem adta még a felmondás okait, de azóta még nagyon szóba se akar állni velem...
divot: munkakörre szerződtem (marketing)
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Ami a szerződésben szerepel, azt teheti meg veled. Mire szerződtél? Munkakörre? Feladatra?
-
Skylark
tag
Huhh, akkor nem csak én ugrottam a naptárra...
-
Yutani
nagyúr
válasz
bLaCkDoGoNe #9 üzenetére
Neki már jövő hét kedd van... :)
[Szerkesztve] -
Bazsiii
tag
Szia!
mindenekelőtt írásban indkolja meg miért, írasd alá vele. De ezt már részletesen el kellett volna magyaráztatnod vele a szóban.
Tényleg kéne tudni, munkavállaló vagy-e.
Valóban említheted a bíróságot, de csak higgadtan. Részletesen mit mondott a főnököd? Mert az a lényeg.
Ja, és szept.1 ig már 1 nap sincs..
üdv
Bazsiii -
Skylark
tag
- tényleg odarak ahova akar? <-majdnem igen
- ha kirak mennyit kellene fizetnie? <- egy év után? semmit
- közös megegyezésbe érdemes belemenni? <- csak úgy, vagy fegyelmivel rakhat ki sztem, tehát ne
[Szerkesztve] -
Flameus
aktív tag
Mt. 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
Erről van szó? :F
Ha rám hallgatsz akkor simán eljösz (menekülsz)
- ne érezd úgy, hogy megaláztak!
A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése
88. § (1) A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.
[Szerkesztve] -
Agyasima
őstag
Szevasztok!
Seggítsetek nekem, vagyis adjatok tanácsot, ill. mondjátok meg hogy mit tehetek én meg, ill. mit tehet meg a másik fél az alábbi szituációban:
Történt februárban, hogy végre munkát találtam, 1 év határozott idővel, és benne 3 hónap próbaidővel. A próbaidőm már értelemszerűen lejárt. Szép és jó volt minden, amíg új főnököt nem kaptam, és megfordult a világ. Amilyen jól kijöttem az előzővel, olyannyira nem akart még csak hallani se rólam az új. Sejtettem, hogy végeszakad a hattyúdalom a cégnél, de hogy így megalázzanak, ahogy tegnap, azt nem gondoltam volna. Hétfő reggel ugyanis épp 15 mp-el azután, hogy beértem munkába, hivat is a főnök.
Nos a szövegének a lényege az volt, hogy nincs szüksége a munkámra szept. 1-től. Indok: nem voltam benn most szombat vasárnap dolgozni (igaz pénteken Aug. 20-án ott voltam délelőtt). (az igazi indok persze tök más: haver ismerősének kell a helyem, hmm....)
Mondta, hogy mivel tudja, hogy nem rakhat ki, ezért vagy kifizet (sunyin hozzátette, hogy talán nem is), vagy átrak máshova, jó messze, hogy ne is lásson, amig nem találok magamnak új munkát.
Tehát mit tehetek én ilyenkor:
- tényleg odarak ahova akar?
- ha kirak mennyit kellene fizetnie?
- közös megegyezésbe érdemes belemenni?
Van munkaköri leírásom is, azt megváltoztathatja a beleegyezésem nélkül? Esetleg átrakhat 2 műszakba akár portásnak is, ha úgy akarja?
Már kérdezősködtem ismerősöktől is, de várnék tőletek is minden hasznos, tanácsot, linket, bíztatást, köcsögölést stb! THX!
[szerk] ja igen, a munkarendem fix, H-P: 1/2 8 - 1/2 4
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OnePlus One - Kína már itt One
- Kerékpársportok
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Motoros topic
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Politika
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
- X1 Carbon 10th 27% 14" 2.2K IPS i5-1240P 16GB 512GB magyarított vbill ujjlolv IR kam gar
- IPHONE SE3 2022 64GB TÖKÉLETES ÁLLAPOT , NAGYON JÓ AKKU,GARANCIA, ÜZLETBŐL
- Asus rog strix scar17 (2023) RTX4080 gamer laptop + laptop hűtő
- Eladó Apple IPhone 14 Black gyári független
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest