Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• alphamooncam

őstag

válasz pescara #28138 üzenetére

"Szerintem mar kaptal valaszokat mindenkitol es felek, hogy lassan unalmas lett a tema, ne farasszunk vele masokat :("

Egyetlen olyan választ sem kaptam ami konkrét jogszabályi háttérrel rendelkezett és azt mondta ki, hogy az elektromos roller nem gépjármű.

Ellenben az idézett Legfelsőbb Bírósági, pontosabban Kúria álláspontja szerint is jármű, nem gyerekjáték:

"[32] A Kúria arra az álláspontra helyezkedett, hogy a jármű fogalmának vizsgálatakor a Btk. XXII. fejezetében szabályozott közlekedési bűncselekmények tényállásainak kereteit kitöltő KRESZ által meghatározott definíciót kell alapnak tekinteni. A KRESZ 1. számú függelék II. a) pontja meghatározza a jármű fogalmát: közúti szállító- vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. Megjegyzendő, hogy a jármű fogalma általában véve még ettől is szélesebben értelmezhető, mivel járműveknek a szárazföldi, vízi és légi személyszállító és/vagy teherhordó eszközöket tekintjük. A KRESZ meghatározza azon „járművek” körét is, amelyek meghajtásuk, sebességük alapján – noha egyébként a jogszabályi definíciónak megfelelnének – nem minősülnek járműnek. Ilyen a kerekesszék, a gyermekkocsi, a talicska. Aligha vitatható, hogy az elektromos roller személy szállítására szolgáló közlekedési eszköz, tehát a KRESZ meghatározásának megfelel, ugyanakkor az ugyanott meghatározott kivételek között nem szerepel.

Nem értem mit nem lehet ezen nem érteni !

1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) és a 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról együtt rendelkezik az elektromos roller jogállásáról, de ezeket korábban már leírtam [link]

A lényeg: Az elektromos roller nincs felsorolva a kivételek között, ezért SMKP.

Az meg hogy unalmas, azért van mert egyesek képtelen elfogadni ha tévednek, és rendszeresen felhozzák, megtévesztve ezzel jelen rolleres közösséget. ( Trollkodás )

Új hozzászólás Aktív témák