- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ennyiért semmi esetre sem éri meg és nem is ajánlanám kizárólag ár alapján. Csak azt tudom igazolni hogy maguk a ramok szerintem jók.
Hőfokkal kapcsolatban az alábbi okok miatt tartom magasnak a 60-70 fokot:
Az első indokom csak akkor igaz ha a ramot kicsit állítgatom
tREFI 65535-re álltással javul az elérési idő, viszont ez azt is jelenti hogy a ram érzékenyebb lesz a hőfokokra. Ennek az az oka hogy ez a trefi kitolja a frissítési időközöket, magyarán a ram több munkát végezhet két frissítés között. Ennek pozitív hozadéka hogy csökken az elérési idő, negatív viszont az hogy a ram magasabb hömérsékletnél többször kellene hogy frissítsen a stabilítás miatt. Minél alacsonyabb a hőfok annál kevésbé van szükség frissítésre egy adott időn bellül. a tREFI egyik társértéke a tRFC pedig azt határozza meg hogy mennyi ideig tartson maga a frissítés azaz a ramnak mennyi ideje van a művelethez. Értelem szerűen ez is összefügg a hőmérséklettel de nem akkora mértékben mint a tREFI esetén. Mindkét érték beállítása a gyárihoz képest ~10ns elérési időt tud javítani. Jelen esetben több mint 10% javulást értem el vele miközben nem nyúltam az alap időzítésekhez sem. Jó ez valós teszteken nem fog ennyit hozni de ez mind ingyen van és nem szükséges hozzá extra feszültség csak annyi hogy 60 fok fölé lehetőleg ne menjen a ram.A fentinél magasabb értékek látszanak azaz 131k trefi esetén 55 fok, 255k esetén valamivel 50 fok felettiig volt stabil a ram. Aktiv hűtés esetén ez nem okoz gondot mivel 50 fok alatt lehet tartani a ramokat. AMD ahogy tudom csak 65k-t támogat de itt is figyelembe kell venni hogy túl magas hőfokon nem biztos hogy stabil lesz, tippelni tudok csak 70-80 fok közé amelynél már sok a 65k érték. Alapól ez valóban ilyen 11k-ra belőve és ott tényleg 95 fokig mehet.
Szervereknél ez teljesen dinamikusan van kezelve, nem tudom hogy itt is úgy működik-e a dolog de arra számítok hogy nem és lassulás helyett instabil lesz.A második ok pedig az hogy az életartama, itt nem azzal lenne a gond hogy folyamatosan akár 80-90 fok körül menne hanem a nagy delta amíg eléri ezt a hőfokot. Hardverek halála (pontosabban a forrasztásoké is) a túl nagy hőmérsékletingadozás. Szervereknél ez nem lenne gond álladó hőfokkal mehet az egekbe is de otthoni gépnél szobahőről nem mindegy hogy 40 vagy 60-70 fokra megy fel.
A harmadik ok meg az az egyszerű tény hogy ddr4-es ramok tudták az 1.35v-ot 40-50 fok körül több chippel akkor egy fejlettebb elméletben kevesebbet fogyasztó kevesebb chipes miért nem tudja ugyan ezt? Számomra ez inkább visszafejlődés.
Tehát igazad van abban hogy bírja a 95 fokot, ez tény.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Összegezve: a kínai DDR5 is ajánlható (legalábbis ez a Puskill márka), de minden az ártól függ.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest