Hirdetés
- ALZA vagy eMAG?
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Szólánc.
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abrakad786
újonc
Sziasztok!
Segítséget kérnék, hogy merre induljak.Most ugrok bele a kicsit komolyabban érdekel a kávézás, eszpresszózás világába (karos Sencor + gyárilag darált Bravos kombóról lépnék előre).
Daráló, presszóképes masina beszerzése, kiegészítők folyamatban.
Viszont, milyen kávéval kezdjek.
Alapvetően a klasszikus olaszos (nem újhullámos, nem specality) ízvilágot kedvelem és első körben ezt keresném.Tudtok ajánlani ehhez egy kiinduló márkát, ízt?
[ Szerkesztve ]
-
Abrakad786
újonc
Gondoltam írok egy follow up posztot.
Mostanában gyakran járnak felénk futárok illetve a Magyar Posta 😅.Graef 702, Dedica 685, bottomless porta filter, nem nyomasfokozós kosár, tamper 🥳 ééés Impresso Brasil, illetve Columbia.
Az utóbbi napokban elég sokat kávéztam a lakásban lassan állandósul a friss kávé illata ☕️
Szűrt víz, darálok, mérek, poharat mérek, mosok, főzök, mérek, kóstolok, számolok, adminisztrálok, előröl kezdem.
Vannak sikerek is és persze sok-sok zac.
Impresso-ból a Brasil nekem kevésbé jön be, de még próbálkozom, kóstolgatóm.
A Columbia viszont nagyon ízlik!
Azért az vicces volt amikor megérkezett a csomag (január 16-án), kibontom, megnézem a címkét, rajta a dátum: pörkölve január 13. :-)))
-
Abrakad786
újonc
Na, beírom ide, hátha valakinek még érdekes lehet:
Avx-es a portafilter, és vettem hozzá IMS kosarat, pont amit belinkeltél, mert nem volt egyértelmű a webshop alapján nekem, hogy adnak alapból kosarat vagy sem. Különbség ahogy nézem csak annyi, hogy amit alapból adtak abba több kávé fér, talán 16-18g is belemehet, de ez csak saccperkb mert meg nem próbáltam. Majd irok ha kipróbáltam, hogy mennyi fért bele.
3 napja van még csak meg a szett, szoval minimál tapasztalataim vannak, de 12-14g között próbálgattam Graef 702 darálón 7-15 állásban.
Ami a legjobban sikerült az az alábbi:
Kv: Impresso Columbia
Daralo állás: 8
Mennyiség: 17g (ez nagyon max ami az IMS-be belefér… szerintem tul volt töltve, igy inkabb majd kipróbálom azt amit adtak alapból kosarat)
Dedica hőmérséklet: legmelegebb
Főzési idő: 22s
Lefőzött kv mennyiség: 40g
Na ez baromi finom lett, nem volt channeling, szépen egy sugárban folyt le.
Szóval holnap reggel alap kosár, 18g 😅Neked mik a tapasztalataid?
-
Abrakad786
újonc
A mennyiséggel kapcsolatban van valami amit nem értek. És itt most a kosárba kerülő kávé mennyiségre gondolok.
Netes tanulmányam alapján a presszó kávé hét gramm darált kávéból 25-30 másodperc alatt 15-20 gramm produktum főzésével készül (persze fontos a víz minősége, az állandó hőmérséklet és persze a friss kv, megfelelően darálva).
Viszont ehhez képest az Impressio brazil kávé elkészítési javaslata a weboldaluk alapján 16 gramm kávéból 30 gramm produktum lefőzése.
Ezt értsék úgy, hogy akár a 7g —> 15g is ugyan azt kell, hogy hozza ízben? Ha igen, akkor mennyi idő alatt kellene lejönnie a 15g-nak? 12-15 másodperc alatt?
Gondolom nem, mert így sokkal kevesebb ideig érintkezik a víz a kosárban a kávéval.
Szóval akkor ha 7g —> 15g, akkor is 25-30 másodperc alatt legyen meg?Tudom, a végén mindegy, ha nem ízlik … 😅 avagy ha nagyon ízlik :-)
-
Abrakad786
újonc
Gyakorlatilag még ki sem hűlt dec 29-re :-)
Ez az ízlés dolga kérdés engem is foglalkoztat. Kedvem lenne megkóstolni egy profi keze által, profi gépen ugyan abból a pörkölésből készített Impresso Columbiát, hogy lássam, kóstoljam, mint referencia. Persze ezesetben egyik szubjektumhoz hasonlítanám a másik szubjektumot. -
Abrakad786
újonc
válasz Nutra #124223 üzenetére
Ma délután eljutottunk a Kávészünetbe.
Nagyon szimpi hely!
Lenis csúszott egy Impresso Columbia eszpresszó és mellé egy Brazil cappucino.
Az ízvilága a Columbiainak nagyon közel volt az itthonihoz, aminek nagyon örültem. A cremát itthon kicsit keveseltem, de ott még kevesebb volt, szóval összességében jót kávéztunk, és nagyon megérte az összehasonlítás miatt is. -
Abrakad786
újonc
Na, hát sejtettem, hogy majd eljön az az állapot, hogy rákapok az ízére a jó kávénak és, hogy utána a korábban alapvetően jónak gondolt bolti darált kávé kevésbé fog ízleni.
De azért ez elég hamar megjött.
Konkrétan kísérletképpen a sparbol beszerzett darált segafredobol lefőztem egy eszpresszót, de nagyon rossz, jellegtelen ihatatlan valami.
Ugyan az amit 3 hete finomnak éreztem.
Üresen biztosan nem fogom tudni meginni.
Ma munkahelyen egy nespresso-s párnásra is rápróbált, de szintén vállalhatatlan üresen.Azt gondoltam, hogy hosszabb folyamat lesz…😅
Senki nem figyelmeztetett!Szóval legyen ez egy figyelmeztető üzenet, ha kezdő lelkes valaki erre vetődne: egyirányú utca! ☕️🥹
-
-
Abrakad786
újonc
Sziasztok! Tovább haladva a lejtőn kipróbáltam a filter kv-t kávézóban…. és megértettem, hogy miről beszéltek… ilyen íz, olyan íz. Nem hittem volna… nagyon bejött.
Szóval majdnem egy hétig bírtam a Hario V60 berendelését :-)))Nagy nagy kérdés: van itthon friss világos pöris Specialty bab alapanyag, viszont gőzös sincs, hogy a Graef 702-n milyen beállítástól induljak. Okè, hogy jóval durvább, mint a presszó esetén. Van valaki aki graef 702-vél darál V60-hoz? Ha igen, akkor egy kiindulási beállítási alapot tudna javasolni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest