Hirdetés

2024. június 22., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4301) Deer76


Deer76
aktív tag

Én innen rendeltem ezt a kávécsomagot:
Bialetti Brikkát használok.
A Choco Jambo pici cukorral tényleg étcsokis.
A Lago Classic blend nekem keserű volt, akárhogy próbáltam.
A Cerrado Brazil kávé egy kellemes, picit mogyorós, nem keserű kávé.
A Monsooned Malabart még nem teszteltem.
Tavaly ősszel indultak, valaki próbálta már?

A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.

(#4302) RetepNyaraB válasza Polarstar (#4299) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Márciusi pörk, ahogy látszik.
Kérdés bármi egyéb képessége, a neve nem érdekel:U

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#4303) Polarstar válasza RetepNyaraB (#4302) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Érdekes fűszeres jegyek, kissé emlékeztet húsra engem. Lehet hogy kicsit éhes is voltam, mikor ittam. A nyár mindig jöhet ennyiért! :D

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#4304) eastsider


eastsider
nagyúr

Sziasztok,

Brikkabol 2 v 4 -est érdemes venni ? Illetve érdemes made in italyra vadászni, vagy simán vegyem meg a boltban?

Előre is köszönöm :R

(#4305) sz.zs. válasza eastsider (#4304) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Attól függ…. a 2-es inkább 1 személyre, a 4-es inkább 2 személyre jó.
Olasz gyártást csak használtan lehet találni, sok-sok éve már Romániában készül.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#4306) eastsider válasza sz.zs. (#4305) üzenetére


eastsider
nagyúr

1 személyes elég lenne. Találtam használtan, kérdés, hogy érdemes e rámenni, vagy vegyem meg az újat ?

(#4307) sz.zs. válasza eastsider (#4306) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Ha jó állapotú akkor vedd meg sztem

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#4308) konzumpro


konzumpro
senior tag

Amíg nem ugrik elénk egy ajánlott ötvenéves fémházas karos gép réz csövekkel, addig műanyagból talán megfelelő lehet egy DeLonghi EC230, szimplafalú szűrőkkel, normális gőzcsővel? Vagy ipari hulladék mind?

(#4309) Sanki


Sanki
addikt

Gaggia Gran Style + Graef CM702 + Velencei gondolások (következő Modica Blend): nagyjából milyen örlésnél kellene használnom, hogy ne legyen keserű a kávé? Eddig 1 alátéttel 10-20 közötti beállításokat próbáltam, de valahogy nem sikerült eltalálni. (Nyomásfokozós karral és buherált karral is hasonló az íz). :(

(#4310) konzumpro válasza Sanki (#4309) üzenetére


konzumpro
senior tag

Be tudod fullasztani? Amíg el nem éred azt a lefolyást ami közel van a befulladáshoz, keserű és fanyar, ez a cél előtti lépés.
Az alátétigény minden példánynál más, ha üresen épp hogy összeérnek a kések, az a nulla. Nekem olyan 3 körül volt jó Graeffel nullához képest, de volt ami csak 2-nél volt hajlandó jó lenni.

(#4311) Sanki válasza konzumpro (#4310) üzenetére


Sanki
addikt

Egyszer volt ilyen, akkor nagyon küzdött a gép... Le is állítottam pár mp alatt.
Annyira nem nézegettem, hogyan áll a kés, de, ha ürülni kezd a tartály lövöt 1-2 fotót. (Így vettem már 1 alátéttel, nem nyúltam hozzá. :) )

(#4312) konzumpro válasza Sanki (#4311) üzenetére


konzumpro
senior tag

Azt nem látod, hogy összeér-e, szerintem, inkább csak hallod, üresen.
Nem szabad túlságosan összehúzni, van amelyik kés bírja, van amelyik nem, a Graef annyira nem kényes, kopik de nem öli meg magát, míg mondjuk egy Sage-nél nem merném jobban összeengedni őket a kelleténél. Kerámia tárcsáknál automatában csúszhatnak egymáson, meg se kottyan.

(#4313) #49155328 válasza Sanki (#4311) üzenetére


#49155328
törölt tag

A nyomásfokozót hajítsad ki a francba!
Próbáld úgy beállítani, hogy 25-30 mp alatt jöjjön le a beletett kavé mennyiség 2,5 szerese.

[ Szerkesztve ]

(#4315) konzumpro válasza #72961024 (#4314) üzenetére


konzumpro
senior tag

Nézegettem ezt a gépet is, ha nincs más, lehet hogy ezekből a kínai műanyagokból is ki lehet hozni jót, na meg majd ezekből lesznek a jövő veteránjai, ha szét nem porladnak addig.

Jó lenne tudni mi van még a Pully Caff-ban, lehet hogy erős lenne az a zsíroldó 100%-ban, műanyagokkal érintkezve.

(#4318) Sanki válasza konzumpro (#4312) üzenetére


Sanki
addikt

Értem, majd hallgatózok akkor. :)

Fpstunker: na ezt kipróbálom így. :R

(#4319) konzumpro válasza #72961024 (#4317) üzenetére


konzumpro
senior tag

Érdekes mert van Krupsban olyan is, ami a raktárban állás alatt elöregszik és szétporlad, sok vásárlói vélemény írja, aztán meg van olyan is, pl. ami most Catler ES 8014 néven fut, de a kínai WPM gyártja, ami Sunbeam Ausztráliában, szóval ezek a brandek csak címkék, de hogy mi van a címke alatt, lutri.

(#4321) konzumpro válasza #72961024 (#4320) üzenetére


konzumpro
senior tag

Ez a szelep a főzés végén kinyit(na) és leengedi a vizet a kávépogácsáról, szinte szárazon lehet kiütni a karból. Persze tele lesz egy idő után kávésárral és zsíros lerakódással, ezért jó visszaöblíteni zsíroldóval (backflush). Sage gépeken van automata program rá.

Most hogy egy Catler ES 8014 után nyomozok, ami Sunbeam EM6910 néven is futott már, találtam egy videót, pont így robbant le a kartartó bajonett a Graefemről anno, úgy látszik ez gyártói hiba, hiába mondják hogy ez kis kávézó igényeit is kielégíti, ha túlhúzza az ember vagy túltölti, felrobban.

(#4322) looser


looser
addikt

Ezt sodorta az imént elém a facebook :-)

Espresso Tycoon

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#4324) konzumpro válasza #72961024 (#4323) üzenetére


konzumpro
senior tag

Igen, nálam a Graefnél is az egyszemélyesnél azért megállt a víz, szóval tényleg csak azt a feleslegeset ereszti le, ami a maradék nyomástól maradna a pogácsán. Jó eséllyel akkor van leeresztő szelep, talán akkor érdemes visszaöblíteni is, de ha nem írja a használati akkor nem tudom. Utánanézek hátha megtalálom más néven ezt a gépet.

Éjszaka például megtaláltam a Sunbeam EM6910-nél hogy hogyan lehet hőfokot állítani. A Catlernél nem írják a használatiban, pedig ugyanaz a két gép.

Jó lenne ez a Catler, drága, de elég strapabíró, csak nem szabad gömbölyű peremes kosarat beleerőltetni, mint a LM szimpla klón kosara, mert az lefeszíti a bajonettet a fejről, erősebb csavarokkal persze bírná azt is. A régi hasonló Graef jó kávékat főzött, azért vagyok rajta a dolgon, hátha visszatérne az a minőség, már minden más hobbit leépítettem, legalább a kávé legyen jó... Ha ugyannyiból kijön mint egy darálós Sage, akkor ez már jobb, mert kétbojleres.

(#4325) konzumpro válasza #72961024 (#4323) üzenetére


konzumpro
senior tag

Ahogy látom, Gruppe Italiana néven is fut ez a gép Görögországban, nem találtam robbantott ábrát vagy használatit hozzá, alkatrészeket se nagyon, amiből ki lehetne következtetni mi van benne.

Régen de szerettem volna egy Krups XP5210-et... :)

[ Szerkesztve ]

(#4326) Toobee válasza konzumpro (#4324) üzenetére


Toobee
veterán

Lefeszíti a csavarokat vs. strapabíró? Mióta volt Catlerem (Gastroback), nem merném senkinek nyugodt szívvel ajánlani. Akinek eladtam, sajnos szintén megjárta vele többször is a szervizt. Minden csupa műanyag, talán egy karos automataként tudnám leírni, már ami a minőséget illeti. Szerintem kerüld messzire, ott van egy rakás jó gép az 1960-1980 közötti időszakból, csak ki kell várni őket. Én például szívesen vennék még egyet a Gaggia Mini-ből, ami felújítva kerül 75-100e Ft-ba, de Turmix TX10 és QM0650 simán lesz 40.000 Ft körül, ha türelmes vagy.

[ Szerkesztve ]

https://barbieripnk.hu/

(#4327) konzumpro válasza Toobee (#4326) üzenetére


konzumpro
senior tag

A bajonett rögzítéséhez használt csavarok ugranak ki, az OPV helyett. :D Amúgy strapabíró, jó anyagból van, szóval egy feljavítás után örök élet, ez nem a műanyag belű Catler, úgy látszik több beszállítójuk is van.
Bár az a karos műanyag se rossz, ha a gyári hibák ki vannak javítva.

Szépek ezek az ötvenéves karosok is, QM0650-et nézegetek inkább a gőzölés miatt. Már ha érdemes vele főzni-gőzölni-főzni...

(#4331) konzumpro válasza #72961024 (#4328) üzenetére


konzumpro
senior tag

Á, akkor a gőzcsap tölti be a szolenoid szerepét! Akkor nincs benne. De akkor nem is kell. Ez tök jó. Akkor végülis ez bevált.

(#4332) #49155328 válasza #72961024 (#4328) üzenetére


#49155328
törölt tag

Nincs a gépedben szelenoid szelep meg az összes olcsó hulladékban sincs.

(#4333) konzumpro válasza Toobee (#4326) üzenetére


konzumpro
senior tag

Érdekes ez a QuickMill is, régesrégen írta róla SiD, ha jól értelmeztem, hogy ha növekvő nyomást kéne a kávéra kifejteni, nem fog menni, mert 20mp után alacsonyra állított vízhozam esetén is megszalad a nyomás és belassul a lefolyás. Itt talán a PID hiánya lehet az oka, nyomásfokozós gépnél meg pont mikor már elég finom lenne az őrlemény, beleszól a nyomásfokozó és beroppan a befolyás.

(#4335) looser válasza #72961024 (#4334) üzenetére


looser
addikt

E-vitaminnal együtt igazán jó a felszívódása :D
Ne bánd túlságosan, ha néha kikapod a vízterítőt, felsőszűrőt (én évente 3-4 alkalommal szoktam, annak ellenére, hogy láttam videón, ahol egy barista napi kétszer is zsíroldózott, ha épp szünet van, de legalább nap végén egyszer), felsőszűrőt és beáztatod zsíroldós vízbe és meg is vagy. Kényelmesebb így, hogy visszafolyik a víztálcára a szutyok, de szétkapni sem ördöngösség.

Más. Vettem még a Nagy Lelkesedés idején (úgy 4 éve) egy IMS Single 9.5 grammos szűrőt. Nagy kedvem volt kikísérletezni a tökéletes szimplát. Sokszor próbáltam, de egyszerűen mindig elmaradt a várt eredmény. Ugye itt nem szükséges a szingli tamper, mert más a kialakítása a szűrőnek, szóval jó a sima 58-as. Egy fokozatmentes régi Iberital Challenge őrlőm van (én még használtan vettem 25-ért, nagyon tudom ajánlani, klassz, hogy lehelletfinoman lehet állítgatni az őrlési fonomságot és baráti az ára is) ezzel kísérleteztem. Úgy 40 adag után feladtam. Visszatértem a duplához, de jelenleg koffeinmentessel mixelem 50-50, így a központi idegrendszeri zavart és fejfájást is sikerül nélkülözni, miközben remek kávé készül :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#4336) waxos válasza konzumpro (#4333) üzenetére


waxos
csendes tag

Ezt hol olvastad?

(#4337) konzumpro válasza waxos (#4336) üzenetére


konzumpro
senior tag

Valahol a kávéológián, az indexen.

(#4338) waxos válasza konzumpro (#4337) üzenetére


waxos
csendes tag

Nekem nem ez vele a tapasztalatom. Ha megtalálom a jó örlemény finomságot, akkor utána a potméterrel szépen szabályozható a lefolyás. Persze lehet kávétól/pörköléstől is függ. Többnyire közepes vagy annál picit világosabb pörköléseket iszok, sötétebbeknél talán más a helyzet. Azok közül nem mindegyik passzol a géphez. A PID-et nem értem, helyette nem OPV-t akartál írni?

(#4339) #49155328 válasza waxos (#4338) üzenetére


#49155328
törölt tag

Azon gondolkodtam én is, hogy a pidnek mi köze a lefolyáshoz.

(#4340) konzumpro válasza waxos (#4338) üzenetére


konzumpro
senior tag

De. :B :DDD
Tök jó lehet ez a dimmeres megoldás, működhet ez más ULKA-pumpás gépekkel is, akár automatával is? :U

(#4342) waxos válasza konzumpro (#4340) üzenetére


waxos
csendes tag

Hogy a dimmeren kívül kell-e más is, hogy legyen előáztatásod azt nem tudom. Talán majd sz. zs. elárulja, ő tuningolt már néhány gépet, bár azok szerintem nem autómaták voltak. A GC-mhez utólag lett hozzákapcsolva egy, ott csak a csatlakozókat kellett összepattintani, és a tekergetésre változik a vízhozam is. A QM gyárilag nem Ulkás, saját gyári pumpát használ. Ha a gyári pumpa behal, és nem lehet talpra állítani, akkor szokták Ulkával kiváltani, de akkor már OPV is kell bele, mert ha csak a pumpát cserélik, akkor valamiért már nem szabályozható olyan finoman a vízhozam. Az okára már nem emlékszem, mert elég régen olvastam a kávéológián. Az enyémben még a gyári van.

(#4343) No.01


No.01
őstag

Sziasztok,

Hugomok 10+eves automata gepe elromlott es a javitasa lehet nem megoldhato (legalabbis nem gazdasagosan) Igy ideiglenesen(?) kotyogoban gondolkodik.
A kerdesem, h erdemes esetleg a regi Brikkat (szeleppel) keresnie vagy teljesen folosleges es jo lehet a sima is csak akkor meleg/forro vizzel kell feltolteni?

[ Szerkesztve ]

(#4344) RetepNyaraB válasza No.01 (#4343) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A kotyogó íze teljesen más lesz az automatához képest, azzal nem tud mit csinálni. Igazából a brikka is, bár talán kevésbé.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#4345) No.01 válasza RetepNyaraB (#4344) üzenetére


No.01
őstag

Ezzel azert (gondolom/remelem) tisztaban van... Ideiglenesen ennel jobb laternativat nemigen tudok neki ajanlani en sem. (foleg, h a kis konyha vegett egy orlo mar tutira nem ferne el sehol sem)

(#4346) konzumpro válasza konzumpro (#4207) üzenetére


konzumpro
senior tag

Egy nyomásfokozót próbáltam kotyogósba rakni Marcutti bácsi nyomán (lásd az előzményt).

Megjöttek a szelepek aliexpressről, Mokinába raktam, a negyedik rugócsere után már nem paráztam, hogy a túlnyomásszelep fog nyitni.

Brikkaszerűen nyit, fröcsköl mint az állat, arra üresen vízzel főzéssel már rájöttem, hogy csak lehajtott tetővel érdemes így főzni. Végülis lefőtt. Nem sok "crema" keletkezett, inkább csak gyűrű, túl magas a hőfok mire átjön a nyomástól, szóval ez bukás. Érdekes kísérlet volt, újabb talpas rúgás, hogy hagyjam már a buherálást. Elég volt.

(#4347) tacsk0


tacsk0
aktív tag

Nespressonak van egy kulonlegesebb izvilagu kaveja az ethiopia. Tud valaki ilyen szemes kavet?

(#4348) konzumpro válasza tacsk0 (#4347) üzenetére


konzumpro
senior tag

A legtöbb pörkölőnél van etióp kávé, elég jellegzetes, kis különbségek lehetnek. Vagy boltiban keresel ilyet? Talán a Dallmayr meg az Illy.

(#4349) tacsk0 válasza konzumpro (#4348) üzenetére


tacsk0
aktív tag

Igen bolti lenne mert automataba menne.

(#4350) konzumpro válasza tacsk0 (#4349) üzenetére


konzumpro
senior tag

Abba is mehet friss pörkölés. Szóval a Dallmayr-nek meg az Illynek vannak egyébként friss pörkölésekkel összemérhető árú etiópjai. Bár most találtam Auchan félkilós etiópot 2659-ért. Gimoka, Omoroka és társai robusztás keverékek, nem biztos hogy azt az ízt hozzák amit megszoktál.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.