Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Maxell Retro DJ teszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
szeretnék egy kis összefoglalót írni az állapotomról
először is köszönöm a korábbi tanácsokat és útmutatást, mostanra teljesen biztos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb módja - egy jó őrlő, minőségi friss kávé, és a már meglévő belépő presszó főző egy naked filterrel-karral-tamperrel.
Graef CM81
DeLonghi EC 153.B
Alis filter-kar-tamper szettÚton van még egy tized gramm pontos mérleg Kínából, egyelőre egy gramm pontossal mérek; tapasztalataim szerint a filter és a főző a 15-17g tartományban használható.
Ami szerintem a legfontosabb, hogy kialakult az ízlésem. Mármint nem feltétlen olyan értelemben, hogy tudom mit szeretek, hanem érzek ízeket a kávéban
.
Mostanra jutottam el odáig, hogy 10/9 iható-élvezhető a végeredmény, és már a kávé frissességét is észreveszem az ízen. Arra kellett rájönnöm, hogy hiába veszek 250g-os kiszerelést, szellőztetnem kell legalább 7 napig (Velencei gondolások), mivel a pörkölés után kb 3-4 napon belül már nálam van. Így hiába tanácsoltátok a fagyasztást, nem tudom mikor kellene lefagyasztani.. szellőztetés után? vagy ahogy érkezik? akkor nem a túl friss állapotban tartósítom, és a fagyasztott adag sosem lesz igazán jó? Most 3x 250g jött, és az utolsót bontottam ma, nem fagyasztottam semmit. Az első zacsit 7 napig szellőztettem, 1-2 naponta belekóstoltam, de kb 10 nap után volt jó. A többinél max 1-2 napig vártam, de ott nem éreztem elsőre sem, hogy túl friss.
Amikkel eddig próbálkoztam (mindegyik a kapuczinertől a csibót kivéve
):
- etióp sidamo
- Velencei gondolások
- Espresso Italiano
- Palermo aranya
- Tchibo Milano Style (szemes, 1kg - 1 hónapos csomagolás - frissen egész jókat lehet belőle készíteni)Ezek közül ami legközelebb volt ahhoz, amit korábban kávéként fogyasztottam (
) az az Espresso italino, de a gondolás is nagyon közel van hozzá. A Sidamo-val rengeteget küzdöttem, hogy iható legyen, és néhányszor sikerült, de nem elég konstans a gép ahhoz, hogy reprodukálható legyen - ha jól olvastam akkor a hőmérsékletre érzékeny, az meg elég képlékeny egy ilyen kis gép esetén. A másik probléma, hogy az nagyon távol állt az ízvilágomtól ez a gyümölcsös vonal, nehéz volt megtalálni a benne rejlő ízeket.
A másik kaland, hogy hűsvétra hazavittem a szettet szüleimhez, és egy másik főzővel is próbálkoztam - kb ugyanaz a(z ár)kategória, mint ami nekem van DeLonghi, egy Electrolux EEA111 aminek a karjába pont belepasszolt a naked filterem, így a gyári karral lehetett mókázni (fix 15g az egyszerűség kedvéért). Nagyjából hasonló sikereket értem el, bár az a gép sokkal furábban működik (a tálcába kitol egy rakás gőzt a főzés után, akárhogy tampereltem "fellazította" a pogácsát), a harmadik-negyedik főzés után ízre konstans jó eredmények jöttek le. Ami az igazi siker volt, hogy anyám - aki 3 cukorral issza az őrölt szegafrédót nyomásfokozós géppel lefőzve - miután megállapította a két cukros duplapresszóról, hogy savanyú és megkóstoltatta velem, meggyőzhető volt arról, hogy ez így azért szar mert a cukor miatt nem érez semmi mást. Így a következő kávéját cukor nélkül itta és ugyan elsőre nem különösebben tetszett neki, de az utóízeket kifejezetten dicsérte, és kétség sem fért hozzá, hogy élvezhetőbb mint szétcukrozva
Apám mindent cukor nélkül fogyaszt, neki nagyon bejött mindegyik (gondolás-italiano).
nem tudom merre tovább.. nem érzek késztetést, hogy szintet lépjek (presszógép tekintetében), ennél drágább/minőségibb kávékat nem nagyon vennék, és ezzel a szettel is egész jól elkészíthető egy gondolás.. inkább azon gondolkodom, hogy honnan-milyen 5k körüli-alatti kávékat kellene még kipróbálni? bár lehet jobb lenne hagyni, és stabilan gondolást inni pár hónapig
ja, és valami fancy duplafalú presszó pohár ajánlatot szívesen vennék
(az sem baj ha olcsó, és offline kapható
) otthon vannak olyan kis porcelán kávés poharak, amikbe pont 30-35g kávé fért bele kényelmesen, így nem kellett a mérleggel szórakozni
50ml-esek voltak, kb ekkora kellene nekem is gondolom..
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A Z Fold7 lesz végül a legvékonyabb hajlítható?
- Yettel topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A55 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest