- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
-=Flatline=- #2128 üzenetére
"Az totál jogos kérdés, hogy miért jobb nekem, ha két közepes méretű adatbázis lesz betöltve, nem pedig egy nagy, de vezéreljenek mondjuk magasztos átláthatósági szempontok
"
Rossz megközelítés. Neked nem kell olvasgatnod az adatbázist, ne azt akard átlátni, legfeljebb a struktúráját alakítsd ki értelemszerűen. Jó esetben nem közvetlenül az adatbázisban fogsz kotorászni, hanem készítesz egy megfelelő UI-t arra, hogy szűrni lehessen az adatbázisban tárolt adatokra. Az tök más kérdés, hogy kezelhető legyen, az adatok megfelelően legyenek normalizálva, legyenek szétbontva logikusan a táblák, majd a lekérdezéskor legyenek jól összekapcsolva. A 78 ezer mező meg aztán végképp nem érv, hogy szétbontsd, az a mennyiség jól indexelt táblák és normálisan megírt lekérdezések esetén tényleg semmi egy mai átlagos adatbázismotornak, másodpercnek pici törtrésze alatt lehet ennyi adat közt keresni."78ezer rekordos már így is ami van és 15 mezőt tartalmaznak. Húzós dolgozni vele, ezt kell az upgradekor szétbontanom és, ha már itt tartunk, próbálnám egyszerűsíteni a júzer dolgát."
Hogy a júzernek mennyire van egyszerűsítve a dolga, ahhoz aztán abszolúte SEMMI köze annak, hogy az adattáblákba mennyi rekord van feltöltve, és a háttérben lévő adatbázis+táblák milyen struktúrájúak.Attól még lehet nagyon felhasználóbarát egy felület, hogy a háttérben lévő adatbázisszerkezet egy fostalicska, és fordítva is igaz lehet, ha rosszul csinálják.
A 15 mezőn mondjuk érdemes lehet elgondolkodni, kell-e, hogy mindegyik azonos táblában legyen, vagy érdemes inkább szétbontani, majd lekérdezéskor összekapcsolni (normalizálás).Egyébként ha ilyen bonyolultan fogalmazod meg a kérdést, akkor elmehet sokaknak a kedve, stackoverflow-n sem sokan tolongtak, pedig azért ott szoktak lenni válaszok, szerintem a "Complex autocomplete query" sem túl jó címválasztás, nem érzem igazán komplexnek a feladatodat (bár így fél 3-kor nem sokat fogtam fel belőle, mert annyira cifráztad, különösebben nem is gondolkoztam rajta), mégis elrettentő lehet a cím; valamint egy szemléltető ábra, a form megmutatása, valami tök egyértelmű rávezetés olykor többet mond minden szónál.
-
Jim-Y
veterán
válasz
-=Flatline=- #2128 üzenetére
Csak szerinted sok az a 78K, én melóban örülök ha ilyennel kell dolgoznom, mert azon értelmes időben lefutnak a query-k
Nekem a 70millió soros táblával volt bajom
Na, így már jobban értem a problémát. Nos, én először valamilyen formában eltárolnám még kliens oldalon, hogy melyik filmet szerkeszti, majd a leendő query-be ezt feltételnek írnám (nyílván ha úgy áll a kapcsoló). Tegyük fel BögyösMaca karakterére keresne a cikk közben, elkezdi gépelni, hogy 'Bögy' majd megáll
-3 karakter megvolt, vársz 2 másodpercet, hogy folytatja-e a gépelést, ha nem, akkor mehet az ajax, mégpedig úgy, hogy az ajax data mezőjében elküldöd a Bögy stringet, és, hogy épp mi az aktív film, pl:$.ajax({
..
data: {
phrase: "Bögy",
active: "Titanic",
amikellmég: "azmegyide"
}
..
});Ezt szerveroldalon feldolgozod, és csinálsz belőle egy hozzá passzoló query-t
SELECT * FROM Filmek WHERE title = 'Titanic' AND (szereplő LIKE ' %Bögy%' OR másikszereplo LIKE '%Bögy%' stb...);Visszakapsz x sort mondjuk, azt feldolgozod szerveroldalon encodolod json-be, és visszaküldöd a kliensnek.
Kliensoldalon egyrész listázod autocomplettel a találatokat valamilyen emészthető formában, hogy az író ki tudja választani, hogy melyik érdekli, melyiket akarja beszúrni, majd megnyomja a gombot.Ekkor te visszakeresed az ajax eredménytömbjében ugyanazt az elemet, csinálsz belőle egy linket és beszúrod a kívánt helyre.
Ne haragudj, hogy nem írok konkrét dolgokat, de még mindig nem látom, hogy hol akadtál el a dologban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Gyúrósok ide!
- Építő/felújító topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- BONTATLAN GARANCIÁLIS ÚJ M4 APPLE MACBOOK AIR M4 256GB 16GB RAM
- Playstation 5 lemezes - Gran Turismo 7, Tony Hawk's Pro Skater 1-2 eladó!
- ROG Ally (2023) RC71L + JSAUX HB1201S
- Vadonatúj, bontatlan iPhone AIR 256GB fekete és kék KÁRTYAFÜGGETLEN! 1 év Apple garancia!
- 3D nyomtatás kiváló minőségben / számlával / akár 9 színnel / széles anyagválaszték,
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Teljes kijelzős zászlóshajó, AI-erejű teljesítmény
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3306
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest