Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
-
Kiskokó
veterán
Húú ez becsapoós énis pont most olvastam ezt át edig énse tudtam!
Én ma megyek a vizsgára fél1kor indulunk fel egerbe! jaj istenem anyám belémbezsélte hogy''hülye vagy ksifiam nem is tanultál megfogsz bukni'' és egyre jobban izgulok
bye majd irok| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |
-
zsiga667
addikt
Ó, az elsősegély...
Nálunk ez úgy nézett ki, hogy berendeltek minket 10-re valami művelődési házba, ott 4 órában leadták az anyagot (közben volt fél óra ebédszünet), busszal átvittek minket a vizsgahelyszínre, és levizsgáztunk. Amikor jöttem ki, láttam valakinél valami tankönyvet is, de a kezemben sose volt, mégis simán átmentem. (Természetesen nem fizettem, és nincs semmilyen egészségügyi előképzettségem se.) -
zsiga667
addikt
Na nálunk épp ezeket adták le abban a négy órában. Bábufelfújás, stabil oldalfekvés párokban egymáson gyakorolva (csak ez a két gyakorlati feladat volt a vizsgán, de kérték mindkettőt), és az elmélet.
Egyébként semmi komoly, a lélegeztetést ha gyakoroltad akkor tudni fogod, a stabil oldalfekvést a vizsga előtt pl. valamelyik másik ''áldozattól'' megkérdezed, az elméleti kérdések meg nevetségesek, ha van egy kevés józan eszed és egyszer elolvastad az anyagot vagy nagyjából odafigyeltél az órákon akkor nem tudod elrontani.
Pár alapvető dolgot kell csak tudni : ha vérzik bekötöd; ha ájult oldalfekvés; ha törött hagyod a fenébe mert a mentők úgyis leszedik a kötést/sínt/akármit és így legalább nem csinálsz nekik plusz munkát; ha kiabál akkor tud várni amíg a többi sérültet megnézed; ha eszméletlen először megnézed van-e pulzusa, utána meg hogy lélegzik-e (és nem fordítva mert arra harapnak a vizsgáztatók...); ha nincs pulzus imádkozol érte; ha nem lélegzik lélegezteted; ha van esély a gerincsérülésre (pl. motorbaleset sérültje) akkor nem nyúlsz hozzá csak ha az élete múlik rajta; és kb. ennyi. Ja és az első és legfontosabb, mindig azzal kezdd hogy hívod a mentőket. -
zsiga667
addikt
Ez nincs leírva, inkább a józan paraszti ész kategória. Nekem úgy mondta a vizsgáztató mentős hogy miközben szállsz ki az autóból, hívd a mentőket, és mire odaérsz a sérülthöz pont kapcsolják a diszpécsert.
Szerk.: De ugye minden az adott esettől függ. Ha ketten vagytok az autóban, akkor az egyikőtök telefonál a másik meg ellátja a sérülteket, vagy adott esetben ellátás közben is lehet telefonálni pl. headsettel. Sürgős esetnél meg azért fontos hogy minél hamarabb
jöjjön a mentő mert perceken múlhat a sérült élete, és az esetek 99%-ában te ezt csak megrövidíteni tudod, megfelelő szakképesítés hiányában... (Nem véletlenül szoktak mondani a vizsga végén, hogy az itt tanultakat most mindenki szépen felejtse el, mert csak árt vele.)
Lélegeztetni addig kell amíg kiér a mentő. Persze ha közben magáhoztér vagy elkezd magától lélegezni, hagyd abba.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Ez nem egyetemi vizsga, ha látják hogy nem vagy hülye, az alapokkal tisztában vagy (és persze alázatos és udvarias vagy, mert mint tudjuk az orvos legfontosabb testrésze az ego-ja... ), akkor simán átengednek.
És komolyan az a legfontosabb ha tisztában vagy vele hogy te nem igazán tudsz semmi hasznosat tenni a sérültért, szóval eszedbe ne jusson olyanokat emlegetni hogy ha nincs pulzusa akkor majd szívmasszázs meg stb. mert páros lábbal rúgnak ki.
Egy kis példa az én vizsgámból, hogy lásd milyen a légkör:
Bemegyek, kihúzom a szituációt (nemtom már mi volt), odaküldenek a felfújható bábuhoz. Doki: - Mit ellenőriz először?
Én: - A pulzusát, majd a légzését.
Doki: - Rendben, tegyük fel hogy megtette, pulzus van légzés nincs, mit csinál?
Én: - Megnézem hogy szabadok-e a légutak és mesterségesen lélegeztetem.
Doki: - Mi okozhatja a légutak elzáródását?
Én: - Vér, nyál, valamilyen idegen test pl...
Doki: - Mi lehet pl. idegen test?
Én: - Öööö....
Doki: - Fél Big Mac?
Én: - Igen, például fél BigMac...
Mindenki: - LOL
Szóval no para. -
AMD Power
titán
Nem fogok tudni teszteteket írni! Van itthon jó pár KRESZ teszt progim majd azokon tesztelem magamat!
Sajnos csak 7-8 szabad napom van már ebben az évben, és ha mindegyiket kiveszem, akkor is max 2 hetet tudok itthon lenni és annyi idő a alatt le, Kell tennem a KRESZ-t! -
Kiskokó
veterán
válasz Kephamos #141 üzenetére
Ciki nálunk midneki átment.. nekünk nagyon könnyű volt a gyakoraltnál mondom rádse néztek . a végén emgnézték mi lett azt jólvan.. Lélegeztetésnél meg fújtam bele vagy 3-at gyorsan kidobtam a gézt felnézek a csóri meg hogy ''mit nézünk a befújás után?'' Modom hogy sülyyed e visza a mellkhasa.. aztán visszakaptuka tételeket.. pont azt kaptam kitől midenki félt mert nemnagyon lehet mit modnai rá de amugy midnekinek 1-2 mondat volt és jólvan.. szal azt kaptam hogy kulcscsnt fölött nagy tátongó seb spriccelő vérzés..
kérdés: mit csinálunk vele?
válasz: háát nem szabad bekötni megpróbáljuk a vérző ja igen artériásan vérző eret elnyomni a vérzést csillapitani..
helyes..
B tételt megse kérdezte hogy mit teszünk ha eg vegyianyagot szálltó kamion felborull.. ennyi..
Mákunk volt..| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |
-
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #180 üzenetére
jaja, és a legtöbbször az a baj, hogy ha együtt akarsz haladni (városban) a forgalommal, akkor simán 70-80al mész sugárút/körúton. Az ilyen 40-es, meg Forgalmi rend megváltozott és max:30 táblákat is csak a tanulóvezetők tartják be...
Móltkor a hídon simán tartósan mentem 70el a forgalommal, az oktató szólt h lassítsak, de mondom letol a mögöttem lévő román kamion! Azt mondja: ááá. Szóval én is menekültem volna, de nem: ott kellett mennem 50el, a kamion meg villogott dudált mögöttem kb 3 méterre (biztos románban még nem hallottak reakcióidő, fékút, féktáv nevű furcsa jelenségekről), h miért nem haladunk má. Hát kicsit félem... -
Kiskokó
veterán
válasz Kephamos #204 üzenetére
jó persze értem de ezen látszott hogy nagy SUNGgal indult hogy tnauló vagyok és majd nemidnulok el csak tötyögve és madj simán bemegy elélm.. de én elindultam rendesen .. a kereszteződésben.. végül is elsőbbsége nemvotl másikka lszem ben egyikünkknek se..
| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |
-
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #204 üzenetére
''Réggebben és is keményen váltottam, az okatító szerint barom sportosan vezettem''
Nekem is ezt mondta, amikor a tanpályáról kikanyarodva 40nél és 5500as fordulatnál váltottam kettesbe, aztán 60nál 3asba
''Nekem inkább az volt a baj, hogy a gázról rántottam le a lábam''
Én meg már előbb gázt adtam mint ahogy a váltás során befejeztem volna a kuplungolást
De már szinte teljesen kineveli belőlem ezeket az ösztönös, jóleső érzést keltő sportos cselekedeteket
Nagyon need for speed hangulatom volt pedig ilyenkor, anno kis srác koromban csak azt toltam, később meg a forma1 nézése sem a finom váltásra hatott tudat alatt
[Szerkesztve] -
dragonfx
veterán
válasz Kephamos #233 üzenetére
sajnálatos, ez nema te hibád.
én például körforgalomba nem is fékezek benézek balra és kész olyna 30-40nel megyek bele, LOLLelőtte 100méterrl már kinn a 30as tábla.
Erre mondják>>Noooormááááááááálisssssssssssss???
Ő jobbról csuszott be akkro hozzád képest?
Én biztos senkit nem veszélyeztetek körforglaomba, ha kell megállók, de általában az előttem levőre szoktam ráesni.
Amugy ez sajna vagy 20e-dbe fog fáj mert asszem van oylna szabály hogy minimum 3 óra plusz ór akötelező ilyen esteben ah csak meg nem bezséled az oktatóval ezta dolgot
[Szerkesztve]"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014
-
Kiskokó
veterán
válasz Kephamos #233 üzenetére
szivás.. az iylneketől szarok énis.. ÁÁÁ
Haverom kb3szro emgálmondta hogy lefog lépni neki egy gyalogos.. aztán a vizsgán lelépett..
megállt Le is fulaldt bár nemvehetet észre a viszgabiztos.. mert benzines kocsi meg nagy votl a hangzvar stb.. szal átment..| Saabe™ | Keep Calm And Drive Quattro | <3 SHIBA INU <3 |
-
Kiskokó
veterán
-
-
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #311 üzenetére
ÁTMENTEM!!!
Nem volt gáz, jó vizsgáztatót fogtam ki, nem szívatott, rá is ért, nem kellett 5perc alatt eldarálni a dolgot. Meg is mondta csak akkor vág meg ha ''meghal'' a sérült.
4 emberből én kerültem sorra utoljára (hát persze hogy a tanfolyamon is, meg itt is rajtam mutogatták a dolgokat, kötögettek stb ), meg az első kettőt majdnem megvágta mert annyira bénák voltak... De a lényeg hogy míg az első kettő legalább 15-15 percig tökölt, szenvedett (egyszerűen leblokkoltak, sajnáltam is őket), addig a mi párunk jól teljesített, kötnöm semmit nem kellett mert kiderült már korában, hogy azokkal ellentétben akik csinálták én tudtam volna Kicsit mérges is volt rám mert már sokat súgtam is, aztán már meg is jegyezte h ne súgjak mert felesleges ugysem vágja azt a kötést az illető. Lényeg egyszerű vénás fejsérültet vénás nyomókötéssel/spakakötéssel ellátam, meg egy sokkost is, persze csak szóban és ez kb 3 perc volt, és már örülhettem is. Pedig hogy be voltam rosálva az elején mert egy tételt sem néztem át (mi több meg sem voltak a tételek, sőt egyáltalán nem láttam tételt ) de aztán igaza lett az oktatónak h a leadott anyag tudása bőven elég nem kell tételekkel marhulni, menni fog. Na meg az is segített h míg a többiek vizsgáztak megnyugodtam, mert látszódott h rendes a vizsgáztató, még sokszor könnyített, próbált segíteni is a maga módján.
Szóval mindenkinek jó vizsgáztatót, és sok szerencsét kívánok! De tudjátok is a lényeget mert az kell, jószándék nem elég, tételeket meg felejtsétek el
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #324 üzenetére
idegiglenes jogsi?
sajna csak idézni tudok:
''Ami meg ezt az ''ideiglenes'' papírt jelenti: Én hallottam ilyenről így nagy örömömben meg is kérdeztem az okmányirodában, amikor mentem a jogsit előkészíteni. A nőci azt mondta, hogy ugyan adhat nekem olyan papírt amivel elvileg igazolni tudom, hogy igen is levizsgáztam, és hogy jogom van vezetni, de azt is hozzá tette, hogy úgy vezessek vele, hogyha rendőr megállít, akkor nyugodtan elköszönhetek a jogsimtól 2 évre.''
[link] -
Papesz01
tag
válasz Kephamos #334 üzenetére
ha jol tudom akkor ugy van, hogy amit az okmányirodába adnak ˝ideiglenes˝ papirt az biztosan nem jo, csak akkor ha már megvolt elötte a jogsid és pl ellopták vagy hasonló és ezért mászkálsz papirral de ez se 100%
Jobb csendben maradni, és hülyének látszani, mint megszólalni és eloszlatni a kételyeket.
-
Papesz01
tag
-
Calogero
addikt
válasz Kephamos #339 üzenetére
Szerintem ne kockáztassál, azt a 1 hetet ki lehet bírni, legalább addig is biztonságban vagyunk (bocsi)
Ha nem a rendőrség adta ki az ideiglenes jogsit akkor tuti nem vezethethecc vele
Van rendőr a családban megkérdeztem, azt mondta vezethecc vele de akkor ne kerülj rendőr kéz alá, mert ha elkapnak akkor plasztik kártyád sem lesz.
Amit a KPM ad ki igazolást az csak azt igazolja hogy mindenből sikeres vizsgát tetél, és befejezted az autós sulit.
Amit az Okmányiroda ad papírt, az csak arra jó hogy ha nem jön időben a jogsi akkor legyen papírod amivel tudsz reklamálni.
[Szerkesztve] -
nemcso
őstag
válasz Kephamos #339 üzenetére
Sikeres vizsgák után, a jogsi megszerzésével csak a plasztik kézhezvétele után vezethetsz.
Ideiglenes jogsi, csak a régi és az új jogsi közötti időre érvényes, nálam például akkor volt ilyen, mikor a lejárt jogsit (régi típusú volt) cseréltettem le az okmányirodán újra.
Akkor adtak egy olyan A4-es papírt, melyen rajta volt az új jogsira kerülő fénykép másolata + egy szabványszöveg az okmányiroda igazolásával, hogy az új okmány elkészítésre továbbítva a BM-hez. Ezt köteles elfogadni a yard. Ha jól emlékszem az ideiglenes jogsi maximális felhasználási ideje 1 hónap.Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"
-
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #345 üzenetére
''Mennyi idő, mire kipostázzák a plasztik kártyát?''
szerintem ez az amit senki sem tud neked megmondani...
ugyhogy felesleges is. már csak a tapasztalataim miatt.
Akárhányszor intéztem kártyákat (személyi, adó, diák, om, éljen a bürokrácia) mindig mondtak vmit aminek aztán lett a kevesebb mint a fele, a duplája vagy mégtöbb. Pedig nem a szomszéd pistikét kérdeztem, meg nem is a ph-sokat hanem az ügyintézőket, akiknek urambocsá ez a munkájuk... magyarorszááááág... -
Rommel6600
őstag
válasz Kephamos #349 üzenetére
Nekem 3 alkalomra volt szétszedve összesen 10 óra (vagy egy kicsit több) volt.
Nálunk is mindent leadott, mint emlitettem korábban: tételt egyet sem, ugyanis ha tudjuk amit lead akkor menni fognak a tételek is - mondta. Poénos (vagy éppen fröcsögő véres) storykat nekünk is mesélt mindig az aktuális témában, jó fej volt. Ő tuti mentőtiszt volt.
egyszer mondta az egyik alkalom végén, dél felé: Amíg nem nem csinálja meg mindenki jól amit mutat, az itt marad, és addig csinálja amíg nem lesz tökéletes! du.6 ig van ideje, akkor megy szolgálatba. Simán kinéztem belőle h nem viccel és komolyan meg is csinálná... Pedig ahogy a szél elhozta a nyitott ablakon be a terembe a déli harangszót már vége is lett volna az előadásnak - hivatalosan. Szóval szívvel lélekket tanított, nem amolyan nem én akarok vizsgázni hozzáállással
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest