Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Szia! Nekem is szinte tök ugyan ezek az eredmények születtek, mint neked. Még magasabb órajeleken is szinte ugyanúgy alakultak a hőfokok mint nálad. Én Asus Maximus V Gene alaplapban kísérleteztem, Noctua D14 hűtővel (MX2 paszta alatta). Fix feszültséggel nálam visszaveszi az órajelet. C1 és az EIST bekapcsolva, C3 és C6 kikapcsolva.

-
m0h0senator
őstag
szvsz alapon cpu-z + prime megmutatja.
neten is ezt találtam:
If you are just wanting to find your CPUs default voltage, get something like Prime95 and run it. Your CPU use will go to 100% and youll see your max stock voltage. Its probably between 1.1 and 1.2v.
de talán ha 04ahgy erre téved majd úgyis megmondja az igazságot.
(#27558) Aventyr:

-
AtHoS
nagyúr
Lement a teszt. Ezzel a proci hűtővel a korábbi feszültségből nem tudok lentebb venni 4400-hoz.
4300-hoz is kevés 1.275V, így belőttem 4200-ra, amihez BIOS-ban 1.21V-ot állítottam be és ezzel lett az alábbi eredmény:FIXált feszültséggel nem veszi vissza az órajelet, hiába van engedélyezve C1, C3 és C6 + EIST
HWmonitor és Aida64 1.2910 V-ot mond ezen proci esetén CPU VID-re.
Ha át akarom pakolni offset-re, hogy IDLE vegyen vissza, akkor lényegében ezt az 1.2910 V-os értéket kell tekintenem kiindulási alapnak? Ha nem, akkor offset beállításhoz honnan tudom kideríteni, hogy mekkora és negatív avagy pozitív előjelű értéket kell beírnom BIOS-ban az előbbi 1.21 V-hoz?Egyébként a mostani hűtőn lévő venti 60 foknál kapcsol olyan szintre, hogy simán kihallani a házból. A korábbi 4400-es üzem alatt böngészés közben átlépkedte a proci a 60 fok-ot, mivel elég sűrűn felpörgött és kihallatszott, majd kis idő múlva elcsendesült. Ezt oldalnyitásoknál folyamatosan sikerült tapasztalni.
Mondjuk szvsz. jelen proci hűtő mellé nem is kellett volna leszednem a kupakot a prociról.
-
AtHoS
nagyúr
Megpróbáltam visszább venni a feszültségből, hogy legalább üresjáratban kevesebbet kapjon a proci illetőleg kikapcsoltam az Internal PLL Overvoltage opciót (bár ezt lehet inkább hagynom kellett volna engedélyezett módban)

Elkezdtem az offset fesz csökkentését +0.1-ről előbb +0.05, majd századonként emelgettem egészen +0.08V-ig közben tesztelgetve a beállítást. Sajnos az első kísérletek kudarcba fulladtak, mivel prime közben újraindulgatott a rendszer, végül visszaemelve +0.1V-ra 85 fokra melegedett a proci. Valószínű ezt az előbb említett beállítás kikapcsolása okozta.
A korábban linkelt ismertetőben írták, hogy melegedés esetén próbáljuk csökkenteni a CPU PLL Voltage értékét. Na ezt visszavettem 1.65V-ra a korábbi 1.8V-ról
Közben megpróbáltam egy másik elmélettel megközelíteni a dolgot. A CPU Power Management részen be lehet állítani Turbo módra plusz feszültséget. Gondoltam, hogy ezt a feszültséget csak magas órajel esetén fogja "hozzádobni", üresjáratban mehet alacsonyabb feszültséggel. Na így itt beállítottam 0.1V-ot ennek

Gondoltam, hogy az offset részen emiatt visszább veszek így oda +0.05V került

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy terhelve elmegy-e a proci "malmozni"?
A próbálkozások közben mikor futott a prime és figyeltem hogyan alakul a proci feszültség volt olyan, hogy 1.4V-ot kapott az elején (ekkor LLC-t feltoltam 75%-os üzemmódra) és a proci 85-86 fokra melegedett. Ezt követően pedig arra lettem figyelmes, hogy a procifesz elkezd csökkenni és vele egyetemben az aktuális hőfok is leesett 77-78 fokra. kb. 1.36V környékére csökkent a feszültség, de úgy gondoltam itt már nem kóser a beállítás és visszavesz a proci a magas hőfok miatt, így kiléptem és nekiálltam újra matatni BIOS-ban.
-
AtHoS
nagyúr
Ugrottam egy lépcsőt. Felraktam 4400 MHz-re, de mikor beléptem BIOS-ba lőttem egy képet az offset -0.005 beállításról, mivel így 1V-os Vcore értéket mutatott ott hozzá, tehát az LLC +25% dobhatta meg 1.23 környékére a feszültséget.
4400-hoz már az Offset-et át kellett raknom + irányba, bár csak belőttem hasra +0.1V-ra, tehát az előzőleg tapasztalt feszültségből kiindulva 1.33 környékére

Itt hagytam futni jó fél órát, bár már az elején elérte a 81 fokos hőmérsékletet 2 mag, míg a másik kettő később került "csúcsra"
üresjáratban 1.128V-ot mutatott a CPU-Z

-
Gelid-re gondoltam, csak melléütöttem a billentyűn.
04ahgy: Egy bontatlan IHS alatti gyári paszta+akár a legjobb minőségű paszta a kupak és a hűtő között felálláshoz képest is valószínűleg nyerni fog hőfokot a liquid metal az IHS alatt+fogkrém a kupak és hűtő között felállással, ezt nem vitatom.
De ha már megcsinálja, akkor miért ne hozhatná ki (OFF)majdnem(/OFF) a legtöbbet belőle? Te is tudod, forrasztott kupakos prociknál a tejföl vs. csillivilli márkás (és tényleg jó) paszta között lehet 10+ fok diffi is.
Csak azért, mert a delid-del nyert 25 fokot, miért kéne veszni hagynia ~10 fokot? Oké, hogy összességében így is nyer 15-öt (csak példa), de a cél a legjobb lenne, nem pedig a "legyenmá valamivel jobb, mint vót". Nem? -
Szia!
Szép kis leírás.

Viszont szerintem a fehér szilikon takonnyal herélted ki műveletet. Én mindenképp lecserélném valami magas hővezető képességű, csak nem fém pasztára. "Olcsón" ott az mx2, drágábban a Gelic GC-Extreme, de már van egy annál is menőbb, majdnem a CLU szintjén lévő nem fém alapú paszta is. -
04ahgy
nagyúr
Sin0822 egy GIGABYTE-os szaki, nagyon vágja a témát. Sokat lehet az írásaiból tanulni.
Nagyon egyszerű a magyarázat: SB esetén 21,33x a max. memóriaszorzó, és 266MHz-ével tudsz lépkedni (800-1066-1333-1600-1866-2133MHz), IB esetén pedig 200 és 266MHz-es is lehet az emelkedés (beállíthatsz 100MHz és 133MHz DRAM strapet). Magasabb a maximum szorzó is (32x), és ezt már nem evidens elérni. Átlagosan magasabb BCLK-t érnek el az Ivy-k a Sandyhez képest. Ezek mind a magasabb RAM frekvenciák beállítását segítik. Röviden összefoglalva: egész egyszerűen Ivy esetén van arra lehetőség, amire Sandy esetén nincs.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nem a lap kezeli a memóriát, hanem a CPU, és annak 1600 a max (hivatalosan stabil). Azért OC a többi freki. Magyarul kiírják a szép memóriaórajeleket, de OC, azaz OverClock. Tuningra meg nincs garancia. Nem megy, akkor nem megy.
Ne a csili RAM-ta figyelj, bőven jó lesz az 1600-as is. Nincs hátránya játékok alatt, csak a szintetikus tesztprogramok alatt. Törekedj az 1,5V-os memóriára, ha tudsz.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 5 235 14-Core (24M Cache, up to 5.00 GHz) LGA1851 OEM PROCESSZOR!
- Eladó ez a Bypass 6x Gigabit LAN PEG6BPI6-SD :1.1 kártya (285)
- Intel Core i7-4702MQ Mobile Notebook Processzor
- Intel Core i7-9700 Processor, 12M Cache, 4.70 GHz
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év teljeskörű gar.
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GeForce RTX 2060 (OEM HP) Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3286, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi