- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- bambano: Bambanő háza tája
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ciccuka
veterán
Egyébként melyik most a sláger processzor (Pentium G3258 felett)?
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
kicsipapucs #33395 üzenetére
tegnap készült,1,435V
-
válasz
ricsi8800gt #33394 üzenetére
Ez mikor készült, hogy idle 13 fokos 1 mag?
Illetve mekkora a vcore? -
Melorin
addikt
válasz
KonzolKartel #33392 üzenetére
-
Melorin
addikt
válasz
KonzolKartel #33390 üzenetére
Szia. Hány volton járatod? Én az elmúlt hetet a gyári hűtővel múlattam egy 4690K-n, 3900MHz-en 0.95V-al.
[link]
Ahogy látod, a hőfokok 65 körül voltak, és itt 100%-on járattam a procit.
Vagy nem feszelted eléggé alul, vagy nem jó a pasztázásod. Volt paszta egyáltalán a gyári hűtő alján? Nem volt rajta védőfólia? -
KonzolKartel
őstag
Hali!
Nemrég váltottam FX 8320-ról, egy ga h87 hd3, i5 4570-re. Rövid időn belül váltok majd egy Z-s lapra, utána pedig majd egy K-s procira.
Viszont, most a jelenlegi setup-al van problémám. Gyári hűtést használom, egy nagyon jól szellőző Akasa Venom Toxic házban, amiben van 2db Akasa Viper, és két 22-es Akasa rendszer ventillátor, viszont a proci alapjáraton 43-45 fokos. Terhelve(60-70%) pedig simán eléri a 70 fokot. IHS probléma, vagy cseréljek hűtőt?
Már alulfeszeltem. -
Melorin
addikt
válasz
kicsipapucs #33359 üzenetére
A kérdésem továbbra is áll: hogy állítsam a VCCSA-t? Csak offsetet lehet állítani rajta 0,1-0,999-ig.
Holott neten olvasva az overclockeres cikkben ez áll: Setting your System Agent (VCCSA) from 1.15 to 1.25 V will help out tremendously
Én be sem tudok ilyesmit állítani. -
bandi0000
nagyúr
semmi nem állítottam csak a feszt, és érdekes
1v alatt megy 3800-at
1,15v stabilan real bench 4200
1,2V stabilan 4300
de 1,25 el nem megy 4400-atmajd még nekiállok játszani is kíváncsi vagyok ott elfekszik e 4300 on
-
Melorin
addikt
válasz
ricsi8800gt #33386 üzenetére
Az jó
Én egyelőre tapasztalgatom, hogy melyik beállítás milyen hatással van a stabilitásra és a hőmérsékletre.
Furcsa dolgok vannak. Pl 4400-on 1.097V-on kell a lvl4 LLC ahhoz, hogy ne ugráljon egyik mag órajele se. Adaptive feszültség van belőve neki.
Viszont ahhoz, hogy 4600-on se ugráljon az órajel, az LLC-t auto-ra kell tennem, ráadásul a feszültséget is manuálisan kell megadni, ugyanis adaptive-on beesik néha 1-1 mag órajele, miközben a CPU package power csak 65W körül van
Ki érti ezt? -
laychi
veterán
válasz
Melorin #33379 üzenetére
Sajnos nem ismerem as asus lapokat.
Nálam az msi-nél nem korlátoz szerencsére.Olyasmit keress,, hogy
Short és long duration power limit.
Oprendszered milyen? Ha win 10, akkor frissítve lett, vagy tiszta telepítés?
Előbbi okozott nekem is galibákat, tiszta telepítés megoldotta. Ki kell menteni a windowsból a product kódot és fel tudod használni, csak azonos verziót kell feltenni, mint most van. -
bandi0000
nagyúr
válasz
kicsipapucs #33381 üzenetére
az utóbbi pár tesztet olvastam hogy a srácoknak milyen jó procija van, enyémen csak 1,13V-ot állítottam be 4200-nak, futtattam kicsit linxet de túlfűtötte, aztán primot pár percig, nem volt gond, tegnap meg játék alatt így kék halált kaptam, akkor valszeg annyira nem is jó fajta a procim mint gondoltam
-
-
bandi0000
nagyúr
Hülye kérdés, de tudok jobb eredményt elérni ha pl nem csak a cpu-nak a feszültségét állítom hanem az összefoglalóba lévő többi vackot is?
-
Melorin
addikt
válasz
ricsi8800gt #33369 üzenetére
Én hiába adok 4.8GHz-n 1.32V-ot neki, a magok random leesnek 4.4-4.6GHz-re prime közben.
Nálad stabil a 4.9? -
laychi
veterán
válasz
#Morcosmedve #33373 üzenetére
0,140V van a 2 beállítás közt. Ha addig jól skálázódik a procija, akkor belefér.
45-45mV az órajelek közti különbség. Normál körülmények közt, aztán nagy mértékben nő. -
Melorin
addikt
Hogy lehet az, hogy nálam a 4.6 GHz 1.2V-hoz elég ha Auto-n hagyom a LLC-t, viszont a 4.4 GHz 1.097V-hoz be kell állítanom Level 4-re, különben Auto-n fagy?
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
ricsi8800gt #33372 üzenetére
Vagy a 4,6-hoz sok a fesz, vagy a 4.9-hez kevés, ha azonosak a körülmények.
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
#Morcosmedve #33371 üzenetére
hogy hogy ?
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
ricsi8800gt #33369 üzenetére
Az hogy?
-
Melorin
addikt
Köszi
Azt hiszem az is megoldódott, hogy ne essen be néha 1-1 mag órajele 4600-ról 4400-ra prime közben.
Valami limitet 130%-ra tettem a Phase menüben.
De nem értem, hogy léphettem át a TDP limitet 4600/1.2V-on -
Melorin
addikt
Jelentem végre megjött ma reggel az új hűtőm!
Thermalright Macho Direct.
Így végre kipróbálhattam, hogy mennyire tuningolható a múlthéten vásárolt 4690K-m.
Nos, a 4400 MHz-et szépen viszi 1.097V-on!Ez a freki volt a célom, mielőtt megvettem a procit, úgyhogy elégedett vagyok
Viszont elkezdtem piszkálni feljebb is. A 4600 MHz-et 1.2V-on tudja stabilan. 1.180V-on is elfut minden, de néha a prime95-től elhasal.
1.2V-on 2,5 óra Prime95-től sem adta fel a küzdelmet -
lanw
aktív tag
válasz
laychi #33362 üzenetére
Elírtam! tömören a lényeg,ha indítok neki egy linxet akkor 130W a tdp,amivel throttlingol mind a 4 mag.De játék közben fagyás nélkül simán 60 fok.Kell Nekem a stress test a stabilitás miatt?Nem akarom kinyírni a szerencsétlent.Igen a hőmérséklet 90 fok kb..
S , ha hiszitek,ha nem olvasgatok a témában,de még egy kicsit képlékeny a dolog. -
lanw
aktív tag
Ha már itt tartunk,pl nem fut le stabilan egy teszt sem hőfok miatt,és játékok alatt fagyást nem tapasztalok akkor stabilnak már elmondható,vagy kell mindenképp a 130W ? amúgy idle 30-35 fok terhelésnél 60 fok. Vízhűtés van,de 110W -nál felkúszik fel ismerhetetlénsig. Throttling....
-
Melorin
addikt
válasz
kicsipapucs #33359 üzenetére
És a TDP-t hol tudom megnövelni?
2x16GB RAM-om van, 1866MHz-esek.
-
-
Melorin
addikt
Mégegy kérdés :ha prime95 1344 fft futtatása közben néha 1-1 mag órajele leesik 200-400MHz-et az mitől lehet? Kevés a vcore? Vcc in? Egyéb dolog miatt is lehet??
A hőfokok rendben vannak. -
Melorin
addikt
VCCSA = System agent voltage
Ehhez mikor kell nyúlni?
Létezik, hogy nem tudom állítani a feszültségét, csak valami offset voltaget?
[kép] -
NFree
addikt
válasz
Laraxior #33352 üzenetére
Szerintem igen csak válogatott példányok voltak jobbak . Anno még az elején sokunkat megfogott a 4,4-4,5ghz egyedül ffodinak volt 4770K ja ami ment 4.6-4.7 et. meg még tán 1 db.
Jelen esetben meg kicsipapucsnak van egy golden példánya ahoz megint nem lehet a sima procikat hasonlítani.Én nekem anno a 4770k nál tapasztaltak alapján Cpu vrin 1,8v cpu core 1,20-1,27 -ig ring voltage 1,1 ezekkel probálkoznék a cpu ring vagy chace sebeséget nem piszkálnám , hagynám autón, elvileg olyan 4ghz körül kéne menjen.
mivel tesztelsz Prime? linx ? intel burn? -
-
NFree
addikt
válasz
Laraxior #33349 üzenetére
4770K ritka példányok voltak amik mentek 4,6 ghz et, általános volt olyan 1,26v 4,5 ghz hez linx stabilan. fölötte már szerencs kell, meg komoly hűtés.
A 4790K-k meg 4,6-4,7 et mennek általánoságban. Van egy két ritka példány ami tud 4,8 at de azt se linx stabilan legalább is nem látam még.Más ne essetek nekem a linx miatt. Nem akarok bele menni a témába .
-
Laraxior
titán
válasz
laychi #33348 üzenetére
Csak egy kicsit had trollkodjak
Azért az a processzor nem gyenge, épphogy el tudja látni a táp 12V-os ága
Amúgy had kérdezzem már meg úgy mindenkitől, hogy 4500MHz felett kell még valami állítani a CPU feszen kívül? Mert nem hiszem, hogy ennyire gyenge CPUm lenne, hogy 1.32V-on tudja a 4500-at, de még 1.4-en sem a 4.6-ot stabilan
-
laychi
veterán
válasz
Bile Demon #33345 üzenetére
vagy gyenge példány a proci,vagy csak túlfeszel a lap.
régi 4790K-m egy közepesnek mondható darab volt, 11,1V-volt az alapfeszültsége 4GHZ-hez[link]NFree nincs mit
-
NFree
addikt
válasz
laychi #33342 üzenetére
Köszi a rengeteg mérést , nekem nem lett volna időm, legalább nem kell vele babrálnom. Az a baj nagyon lusta volt a régi ram , az új gyorsabb azonos időzítéseken is . úgy látszik mivel nem delidelt a proci anno nagyon kihegyeztem a dolgokat, épp a minimum volt adva a hőfokok miatt most a gyorsabb ram miatt büntet . nem gond de akkor úgy néz ki megnyugodhatok , mert nem a proci vagy lap döglődik , hanem kicsit több táp kell akkor és ugymond ez így akkor user error volt
-
-
laychi
veterán
Azt tudtátok,hogy laptopban is fellelhető a 4790K desktop proci?
Vajon delidelt?(nyilván
[link]előző hsz-ben elírtam az 1600-at 1660-ra sorry.
-
laychi
veterán
-
laychi
veterán
válasz
F e Z o #33338 üzenetére
Ivy az valóban nem haswell
én is futtattam egy 3 körös linxet 4,7 ghz-en 1,312V-on 1600Mhz illetve 2133Mhz-es ramokkal.
131(1600Mhz) vs 137W(2133Mhz) package volt,de input 2V-ra van állítva gyáritól eltérően,így torzítja a package watt kijelzését.1600-as ramok mellet 182-183gflopsot kaptam 77-79 fokon mentek a magok,3 körben sikerült egy pillanatra megugrania a legmelegebb magnak 82-fokra,illetve a másik 2-nek is 80,ill0tve 81-re,de azok 76-77 fokosak voltak általánosságban.
2133-as memória beállítással 198Gflops tartósan 84-86 fokos volt a legmelegebb mag core 1-3 magok is 80 fölött, amint a képen is látható a leghidegebb mag a core0 2 fokkal volt melegebb,általánosan azt mondanám,hogy 4-6 fokkal melegebbnek tekinthető magasabb memóriával az én procimnál,de ez delidelve van,nagyobb különbség jöhet ki egy gyári pasztás példánynál.
De futtatok egyet 2400-as memóriabeállítással is,hogy ott szembetűnőbb e a különbség.
A teszt futtatása előtt mindkét esetben maximumra fixre állítottam a cpu és ház ventiket egyaránt.
-
Melorin
addikt
Meg tudja valaki mondani nekem, hogy az a 0.808V miért nem nullázható le?
A másik kérdésem az, hogy ha én Adaptive módban szeretném megadni a feszültséget amire ugorhat max terhelésnél, akkor a minimum feszültség nem lesz kisebb mint a gyári ~1.06V? Mert akkor jelen esetben 0.975V-nál nem is tudom használni az Adaptive-ot, csak a manuált.
-
laychi
veterán
válasz
jolti05 #33323 üzenetére
Az inputot nem igen kell bántani,jó a gyári 1,8-1,9V
1,16V mellett 4,3-4,4 ghz-et tudnak általában a 4690k-k,így kb 4ghz-hez elég 1,000-1,040V is.
Cache ratiot fixáld le 39-re,3,9Ghz elég neki,amit a turbóval is ad,hasznot nem igen hoz,max benchekben pár potot,de azt is hibatűrésen belül.cache voltage jó úgy,de hagyhatod autón is,nem szokott elszállni a fesz. -
jolti05
őstag
válasz
Trailblazer #33335 üzenetére
Köszi a választ!
Arról tudnál/tudnátok valamit mondani, hogy az általam beállított feszültségértékek megfelelőek-e?
-
laychi
veterán
válasz
F e Z o #33331 üzenetére
Pedig de.
Próbáld ki azonos feszültség mellett 1600Mhz-es rammal a linxet, ad mondjuk 160 gflopsot 110w package mellett, aztán hajtsd meg 2133Mhz-en a ramodat, lesz 200+ gflopsod emellett már kb 135-140w package és akár +10-15 fok.
Ezek csak példák. Nyilván órajel és feszültség függő.(mármint, hogy meddig megy fel a package,de ram boost hatására nő, ahogy írtam.) -
jolti05
őstag
válasz
Trailblazer #33327 üzenetére
Az én értelmezésem szerint fixáltam,le is írtam, hogy milyen értékekre. Mást nem tudok fixre állítani (ugyanakkor a tévedés jogát fenntartom).
-
Melorin
addikt
válasz
Bile Demon #33324 üzenetére
Hogy hoztad elő a C states ablakot?
-
NFree
addikt
válasz
MK VII #33326 üzenetére
Régebbi 4790K-m nál nem tapasztaltam ilyet. kb majdnem 1,5 évig használtam. Ezzel sem volt eddig gond , csak nemrég cseréltem ramot kicsit gyorasabbat vettem, ezzel a linx is jobban teker 170gflops helyett 190 , melegebb is a proci 90 fok. Ezért gyanakszom jobban a ramcserére , mivel gyorsabb lett több feszkót kér(gondolom én) csak kellene megerősítés , hogy más is találkozott ilyennel .
-
MK VII
veterán
Nem akarok dilettáns választ adni, de valszeg egyre több feszt kér a procid.. Nem is tudom már mikor, olyan fél éve volt itt téma, hogy a tökéletes beállítások egy idő után már kevésnek bizonyultak. Egyébként én is észrevettem a kis Pentiumnál, hogy többet kér mint amikor megvettem. Ugyan azokhoz a beállításokhoz mérten.
-
NFree
addikt
Sziasztok.
Létezik az , hogy memória csere óta az úgymond bench stabil beállításaim odalettek s a proci több feszt kér? mert kékhalálozok állandóan eddig azt hittem a meleg miatt de tegnap kis + fesszel úgy néz ki sikerült helyreállítani a dolgot. Vagy kezd döglődni a procim? (vagy lap) -
Bile Demon
őstag
válasz
kicsipapucs #33322 üzenetére
Igen egyértelműen a package C state limitáció állításával függött össze a dolog.
Az én lapomnál nem lehet a CPU magokhoz engedni és tiltani a C6 és C7-et, csak globális tiltás és engedélyezés van (Intel C state Enable/Disable), nincs annyi beállítás, mint pl. ASUS-nál.Régen volt már, de határozottan emlékszem, hogy a Package C7 beállítással volt a leg alacsonyabb a gép fogyasztása (konnektorba dugós műszerrel mértem), és amiket leírtam, azok a jelenségek is előjöttek. C3-ra állítva pedig a fogyasztás nőtt pár wattot, de nem voltak akadások. Azóta úgy használtam a gépet és minden rendben is volt.
Amit viszont nem értek:
Tegnap próbából újra beállítottam a package C state limitet C7-re.
RealTemp TI-vel monitorozva, a magok C7-ig elmennek, ez ok.
A package viszont csak C2-ig megy el, C3, C6, C7 állapotba sose... (hiába állítottam Package C7-et C6-ot C3-at). -
jolti05
őstag
aero2zero + kicsipapucs:
Nos, tegnap megnézegettem, mit is tudok tenni a tuning érdekében.
A 4690k a következő feszültségeket kapta:
Input Voltage: 1.6V (Fixed mode)
Vcore Voltage: 1.15V (Override mode)
CPU Cache: 1.15V (Override mode)A szorzót 40x-re állítottam, minden gond nélkül indult a Windows, viszont úgy 10 perc Prime95 futtatás alatt megint a 80 fokot verdeste a processzor, így hamarjában abba fejeztem a tesztelgetést.
Szerintem valamit elszúrok... -
válasz
Bile Demon #33318 üzenetére
Olvastam a kommentjeid, na így már más amit írsz, mint amit elsőre.
Tehát nálad a package C-state limitáció C7-re engedése volt, amitől microlaggolt a GTA, jól értem? Csak mert elsőre nem ezt írtad.
Nálam C7-ig engedve van magonként, a package C-state meg C6, így nálam semmi akadás, microlagg nincs. C7-nél nálam néha induláskor random BSOD-k fogadtak, de 90%-ban az is üzemelt (csak há a 90% az nem 100) -
lanw
aktív tag
válasz
Bile Demon #33320 üzenetére
Ahaa,köszi,az le van tiltva,akkor ez lesz a gáz
-
Bile Demon
őstag
válasz
Melorin #33317 üzenetére
A reportok a CPU magokra vonatkoznak. A package pedig a komplett processzorra (L3 cache, uncore stb.).
Az egész package csak akkor mehet el C6 vagy C7 state-be, ha az összes mag is már elment oda.
Nekem elég volt a package C statet korlátozni.Egyébként te is tapasztaltál akadást C7 esetén?
Vagy eddig Auton volt? Mert ha Auton volt akkor fene se tudja, mit állít be a BIOS. Nekem az után jöttek a problémák, amikor manuálisan beállítottam a C7-et, hogy csökkentsem az idle fogyasztást. -
Melorin
addikt
válasz
Bile Demon #33310 üzenetére
-
Bile Demon
őstag
válasz
Melorin #33314 üzenetére
Az EIST-vel csak akkor lehet gond, ha offset módban undervoltingolsz. Előfordulhat, hogy a -100mV a 4GHz-hez még elmegy, de a 3,2GHz-nél vagy a 800MHz-nél már kevés.
Fesz. növelésnél, vagy fix fesznél nem lehet gond az EIST-vel.Igen, az normális, hogy be kell kapcsolni a turbót, ha az alap órajelhez tartozónál magasabb szorzót akarsz használni.
-
Ciccuka
veterán
-
Melorin
addikt
válasz
Bile Demon #33313 üzenetére
Gondoltam fagyást okozhat, így ellenjavallt tuningnál. De akkor ezek szerint nem
Én azt tartom még furcsának, hogy be KELL kapcsolnom a Turbot ahhoz, hogy be tudjam állítani kézzel a szorzót. Ez normális? -
Melorin
addikt
válasz
Bile Demon #33310 üzenetére
És a Speed Step-et bekapcsolva hagyod?
-
Ciccuka
veterán
válasz
Ciccuka #33277 üzenetére
MSI H81M-P33 (DVI kimenet)
Ebben a lapban elvileg biztosan lehet tuningolni az Intel Pentium G3258-at, egy másik videóban is látható.MSI H81M-E33 (HDMI kimenet)
Ez a lap ugyanaz szerintem csak HDMI kivezetése van a DVI helyett, de nem lehet látni, hogy feljebb lehetne állítani a szorzót, de a videó aláírásában elvileg sikerült a srácnak tuningolni. Itt is ezzel a lappal ment a tuning. Szerintetek mi lehetett az oka, hogy nem ment feljebb a szorzó?Mindkét lap 12k alatti áron van (Bios frissítéseik látszólag hasonlóak, első Bios-ból az derül ki, hogy együtt startolhatott a két lap), így ha sikerül a tuning, akkor nagyon megérik az árukat viszont a HDMI-s változat szimpatikusabb, ha abban is menne a tuning. Az zavar még, hogy csak PCI Express 2.0 van rajtuk. Mi a véleményetek erről?
Drága tuning alaplapok egyáltalán nem vonzanak (hiába ajánlottak, annyit egyszerűen nem érnek).
-
Bile Demon
őstag
válasz
laychi #33307 üzenetére
Instabilitást nem okoz, ellenben nálam ezeket okozta:
-MPC HC filmnézésnél (magas bitrátájú mkv, vagy bluray) jelenet váltáskor a kép és hang szétcsúszik, a fekete snitt után ha olyan a képi tartalom (mozgás van rajta), akkor látható, hogy megugrik az FPS aztán helyreáll
-GTA V-ben időnként döcögőssé vált a grafika
-böngészőben kis várakozás után, ha gördítek az egérrel, akkor a görgetés nem folyamatos, hanem az elején megakad és aztán nagyot ugrikC6-ra korlátozva javult a helyzet
C3-ra korlátozva hibátlan.
Ellenben 2-3 fokkal nőtt a CPU IDLE hőmérséklet.C6 és C7-nél olyan egységeket is lekapcsol az a CPU energiagazdálkodása, ami "sokáig" tart újra feléleszteni
-
válasz
laychi #33307 üzenetére
Nem csinál semmi rosszat tuningnál. Ivy-t is lehetett ugyanígy tuningolni, csak szinte senki sem ezt az utat járta, hámeracépéjúzé full feszt mutat ilyen esetben. Fix fesz és bekapcsolt energiagazdálkodások esetében.
4,8GHz járatom mindennapra a 4770K-mat, 1,250V-tal, override módban, bekapcsolt minden mellett. BTW a C-state-ek Ivynál is csak offset módban okoztak galibát, Haswell-nél már adaptive-ben sem.
-
laychi
veterán
válasz
kicsipapucs #33304 üzenetére
Hát ez az,ha 0,akkor nem megy,hülyeség,parasztvakítás.
-
-
laychi
veterán
válasz
kicsipapucs #33302 üzenetére
Hwinfo VID-hez olyankor mit ír? Szerintem a biosban belőtt feszt.
-
-
laychi
veterán
válasz
kicsipapucs #33300 üzenetére
Bővebben fejtsd ki akkor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Eladó Xiaomi Redmi 9AT 64GB / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB Rampage SHIVA DeepCool 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3325
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest