- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kona005
senior tag
Sziasztok!
Egy alapon lévő Phenom II X4 955-től mennyivel erősebb egy i3-4330??
Most szeretnék platformot váltani, de inkább egy kicsit jobb lapot vennék először és később menne bele egy jobb proci.
Előre is köszi -
-
-
Gainka
őstag
Nah átjövök ide mert annyir aén is értek a gépekhez mint a milyen asztali gépet vegyek topikosok (csak vic)
Szoval össze állítottam a gépet de nem i3 lesz benne csak pentium mert késöbb szeretnék i5-öt belerakni, de mivel most nincs annyi lovetta és a régi gépet meg veszik igy lesz, de igy is jó.
Na szóval a config:
RAM
Táp
Alaplap
CPUKét kérdés:
Jó e ez igy? És hogy nem e lenne jobb most 2x2 helyett 1x4 giga ramot vennem és késöbb mellé még 4? vagy elég a 2x2? -
-
syler123
veterán
73 fok 8-16 órán keresztül nem árt a procinak? Intel 4670K. Ennyire megy fel videókonvertálás alatt és ugye az nem 1-2 óra mire végez. Alapórajel 1.05V. Nagyon kellene már egy jó hűtő. 12k környékén van jobb, mint a Thermalright Macho 120?
-
-
Devid_81
félisten
válasz
dantambt #3389 üzenetére
Ezt ugy kerdezem toled is, meg mindenki mastol akinek h100@h110 van, hogy a gyari pasztat Ti rajta hagytatok?
Nekem az MX4 2 nappal kesobb jott mint minden mas a gephez....szerintetek megvartam az MX4-est?szerk: es azota sem nyultam a gephez, szoval a gyari van rajta tovabbra is.
-
dantambt
tag
válasz
Howkeddlee #3388 üzenetére
nekem h100as van de 1.2 fesz felett már közel 90 fok körül jár
-
válasz
dantambt #3387 üzenetére
Corsair H110-el van hűtve,és (sajnos) nem kupakolt a procim...
(még!)
Amúgy pont az nem tetszik benne,hogy a legmelegebb mag 96 fokos volt,a leghidegebb meg 81,szóval elég nagy az eltérés!
mod: Pedig a H100-as is jó kis hűtő.
Mondjuk nekem a teszt alatt maxon pörögtek a ventik a radiátoron! -
dantambt
tag
válasz
Howkeddlee #3386 üzenetére
Mivel hűtöd?? a Proci kupakolt?
-
-
-
-
Rruuer
senior tag
válasz
FrozenThrone #3281 üzenetére
köszike, lefutott és semmi baj nem volt vele...hát....az aida maximumnak 100 fokot irt, Közbe bekapcsoltam ezt, lehet emiatt kék halálozott?
-
Gery15
addikt
Linx alatt alapon nem kellene felkapcsolnia a turbónak? Vagy milyen fül alatt találom a turbó ki és bekapcsolást?
-
-
-
ST05
őstag
válasz
FrozenThrone #3364 üzenetére
szerintem olyan nem létezik ,hogy nem működik ,esetleg csak nem jöttetek még rá.
Itt van asrockhoz kis segítség hátha ebből kihoztok valamit, tudom hogy régóta ez az offset mizéria van asrock körül ,de ennyire nem cseszhették el, kizárt.Lehet a postban említett LLC 2 vagy 3 lenne a megoldás?
" Leave the Vcore at offset +0.05
Additional Turbo Boost set to +0.04
LLC (Load Line Calibration) Set it to Level 2 or 3" Ezt még meg lehetne probálni, de van ott adaptív is, lehet azzal kellene?! Emiatt is javasoltam ,hogy Asrock Z87 topik kellene nektek, hogy rájöjjetek a tityok nyittyára -
-
ST05
őstag
elsőnek: AI overclocker tuning-ot XMP-re aztán: igen, leginkább az offsettel probálkozz : offset minuszba (-) kezded, mondjuk 40x (4000MHz-hez)
végy el 0,070 et vagy 0,1-et, ha nem lesz stabil , kifagyna, akkor kevesebbet veszel el pl 0,050-et ..
képeket csak amiatt mutatom, mi hol van, ne az szerint állitsd, hanem csak amit írok..
itt a digipower control
ban a power phase-t extreme-re teheted még, és a cpu crrent capability-t, pedig 100 rol 120-130 ra elég.
minden más maradhat auto-n. ha van normális hűtésed, akkor az automata tuning profilokat is kiprobálhatod ( 4.2-4.4) ilyenek vannak..
képeket innen szedtem : [link]sanyek2: Asrock z87 topikban több sikerrel járnál, de majd biztosan segitenek itt is..
lényeg mindig, hogy egy adott órajelhez( multiplier) megkeresed a legkevesebb feszültséget (vcore)
amin még stabil, ezt fix Vcore beállitással, vagy offsettel, ez utóbbi nemtudom asrocknál hogyan van,..
esetleg itt is rákereshetsz arra, hogy asrock , és fogod látni többeknek van ugyanez a lapja, ha jol emlékszem kristof írta már le többsör az alapvető beállitásokat..Howkeddlee: újrapasztázás sem hülyeség ha nagyon eltérnek a magok, vagy más valami beállitást használsz, és nagyobb a teher a FIVR fesz szabályzón a prociba, az látszik meg valójában a Core0 hőmérsékletén, nekem is volt hogy bizonyos keményebb beállitások mellett az első mag kiugróan több volt. már most meg nem mondom, de asszem a cache(uncore) tehát a gyorsitótárak húzásával is azt melegíti, az első magot..
-
Devid_81
félisten
válasz
Howkeddlee #3361 üzenetére
En csak prime95 28.1-el teszteltem, az uj linx-et kihagytam nem akartam 100fokos proci miatt a tesztet "bukni".
En miota belottem (szeptember) azota egy fagyas nem produkalt, pedig volt jatek mindenfele mar, szoval 99% stabil, ettol lehet az uj linx kiakasztana, de attol max en is
Igen egy h100-as van rajta, ez kb annyit tud mint a h110 csak epp mocskos nagy zajjal. -
válasz
Devid_81 #3354 üzenetére
ööö... most te nem H100i-vel hűtötted a tiedet? Vagy mivel hűtöd a procidat? S milyen teszt alatt ment így neked? (4400@1.252v.)
Amúgy az új Linx még jobban odafűt a procinak,mint a prime95.Amúgy épp arra céloztam,hogy elég szar a paszta a kupak és a magok között,mert ha megnézed a tesztemet,a negyedik mag 82fokos volt,és az az első mag 96fokától elég messze van,vagyis elég nagy az eltérés a magok között. Volt több 4770K procim már,és mindegyiknél úgy nagyjából 6-7fokon belül voltak a magok közti hőmérsékletek,vagyis ekkora eltérés nem volt a magok hőfokai között!
Nagyon gondolkodtam már azon,hogy újrapasztázzam a procimat a kupak alatt.(#3353) ST05:
Nah ez tetszik... mikor eresszük egymásnak a csajokat??
Nekem ventiket kellene majd cserélnem a H110-en,és mehet a játék! -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, hogy hogyan tudom biztonságosan, de hatékonyan játékhoz feltuningolni az új gépemet.
Korábban már emelgettem a Q6600-om órajeleit, de többnyire fórumos utánaolvasások alapján, illetve kitapasztalt infók alapján dolgoztam.
Jelenleg viszont egy zsír új alaplapról és i5-ös prociról van szó.
UEFI-vel még nem volt dolgom, és nem tudom mi újdonságokat rejt, ugyanis angolul nem tudok.
i5 4670K
Asrock Z87 Extreme4
Corsair Vengeance 1600MHz 9-9-9-24
Shapphire Vapor-X R9 280X 3GB
XFX Pro 550
Nem nagyon tudom hol kezdjem. -
Blursan
csendes tag
Sziasztok!
Fontos kérdésem lenne nemtudom az i5-3570 haswellhez tartozik-e de 0,9 V nem kevés a rendszernek ? Néha újraindul a gép ( nem az enyém ) lehet ez a probléma ?
úh elnézést ahogy leesett a tantusz 3570 az nem 4th gen
Elnézést
-
Devid_81
félisten
Ah oke ertem.
Az nem mindegy, hogy mennyire nem linearisan keri a feszt.
Gondolkodom egy 4500as orajelben, aminek ertelme nem sok csak jatekok alatt a 60fokot eri el a cpu homerseklet jelenleg...viszont a tetu prime95 odafut rendesen...pedig meg lenne benne tartalek csak kerdes elkezdjem-e csak szimplan jatekokkal tesztelni...mert a linx vagy prime innen mar tulfuti es akkor amiatt nem tudok biztos erteket meghatarozni.
Vagy egy olyat teszek, hogy belovom regi primehoz...majd talalomra adok neki +0.050voltot meg....es hasznalom normalis uzemben. -
NFree
addikt
Srácok mennyi az intel ajánlása ezekheza procikhoz, ugye régena a 775-nél 1.36v volt kb (intel bácsi szerint )
-
Devid_81
félisten
válasz
Howkeddlee #3352 üzenetére
Vizzel annyit melegszik neked ilyen "kis" feszen mint nekem a 4400@1.252v.
Akkor ezek is olyanok mint regebben voltak az alacsony VID-esek.
Persze szuperul nez ki az alacsony fesz. -
ST05
őstag
válasz
Devid_81 #3351 üzenetére
én úgy érzékelem ,ezek a "jobban disszipálós fajtákkal tovább eltudsz jutni, egyenesebb arányban kérik a feszt, ezáltal egyenesebb arányban is melegszenek. Ezek már relative kisebb órajelen is jobban fűtenek, de feljebb haladva nem olyan ugrás-szerű a változás.. Míg amelyek többet kérnek ,azokat szebben belövöd kisebb órajelre ( pl enyhébb hűtéssel beérhetik), viszont órajelben fentebb lépve elkezdik kérni a bika feszt, és melegedni egyúttal. ( hasonlo az egész jelenség mint a gpu-knál az ASIC minőség)
Howkeddlee: csak legyen meg a hűtésem ,az tuti a maláj k*rvám megtépi a kis CostaRica-i csjszidat
hiányziiik a dupla radim -
Nos,jól mondod kolléga (köszönöm
) az én 4770K-m 1,205v-on vitte Linx 0.6.4. alatt a 4,5ghz-et.
Holott ez közel sem annyira "engineering sample" (mérnöki mintapéldány) lásd csak a maghőfokok eltéréseit. Amúgy tényleg nem rossz példány,Costa Rica és nem Malay,és játékok alatt 4,6ghz-en simán elketyeg! Ha jobb lenne a paszta a kupak és a magok között,még többet kilehetne hozni belőle... -
Devid_81
félisten
Mennyivel melegednek ezek masabbul?
Oke a mernokinek nincs elcseszve a kupakja ezt ugye tudjuk de pl a tied tesztelve mennyire melegedett fel?
Mert anno az alacsonyabb vid-es procikhoz volt szerencsem...ugyan kisebb fesz kellett az adott orajelhez de ugy melegedett mint a magasabb vid-es magasabb feszultsegen...szoval vegeredmeny ugyan az volt...csak szebben mutatott az alacsony feszultseg. -
ST05
őstag
válasz
Devid_81 #3348 üzenetére
az ilyen tesztre mindig ES ( engineering sample) mérnöki mintapéldányt kapnak, melyek mindig jobbak igen jól sejted, egyébként az enyém majdnem ilyesmi 1,21: 4500 mindenhova elég, kivéve a ratyi prime-ot ha jol emlékszem . ( de az nem is érdekel, már ugy vagyok vele) valamint 4200- 1,11V-el , 4300- 1,15 el
-
Devid_81
félisten
Csak erdekessegkeppen, tud vkinek a 4770k-ja 4.5GHz-et 1.200volt mellett?
Ezek ennyire vallogatottat kaptak vagy csak eliras vagy parasztvakitas, hogy had fajjon az ember feje, hogy az ove ilyet nem tud?!
[link] -
ST05
őstag
válasz
mQWeXgsf #3344 üzenetére
normális, bár inkább 35-40 szokott lenni alapon, de nem gond az 50 sem...
( pwm vezérelje, tehát ahogy melegszik, úgy pörögjön fel ,ennek mértékét állítsd feljebb)
esetleg egy offsettel nyugodtan elvehetsz :0,050V ( 50mV) -ot, de nem kell aggódj, én pl i7 et is gyári coolerrel használom ,ráadást igp-vel az is pluszban fűt.Ombi5: azokat mind hagyhatod auto-n ..miért is kellene elállítani...
-
mQWeXgsf
aktív tag
Sziasztok! Most raktam össze egy gépet i3 4130-al. Normális, hogy biosba 45 C a hõmérséklete? Gyári hûtõ, oprendszer még nincs rajta. Köszi
-
Ombi5
őstag
Kezdenem tuningolni a procim,de van mar erdekes dolog amit nem ertek,ha vki segitene megkoszonnem.
CPU Strap: 100-250 Mhz-ig allithatom, vagy ez ne piszkaljam
PLL Selection : LC PLL vagy SB PLL
Filter PLL: - low or high bclk mode
internal pll voltage : disabled vagy enabled
SVID Control itt is van enabled es disabled
cpu load line calibration ti hanyas szintre szoktatok allitani? -
Én is ugyanazt a leírást találtam meg amiből FrozenThrone is idézett. A gagyi tápok miatt alapértelmezésben ki van kapcsolva: szerintem ezen alapértelmezett beállítást nevezik 'Auto'-nak. Mivel nem gagyi tápom van így bekapcsoltam. Semmit se veszíthetek. (Ha procitcserélek az is csak Haswell lehet - így bekapcsoltam)
-
Soraszemp
tag
üdv!
Szerintetek ez egy korrekt eredmény?
[link] -
válasz
FrozenThrone #3324 üzenetére
"Akkor minek adták ki a tápgyártók hogy..."
Mert piár szempontból jól mutat az adatlapon.. sok vevő pedig bukik rá és inkább azt választja (pedig sok olyan is tudja amire nem írták oda: tehát a felirat-nak van értéknövelő szerepe..)"csak akkor fog majd kiderülni hogy nem megy nálad..." ..ha terheletlenül, üresjáratban vagy altatva csak úgy ébred mintha közben kihúztam volna a konnektorból. Ennyi.
Win8 esetén pedig enélkül nem működik pl az alvás közbeni eMail töltögetés... -
-
válasz
Doky586 #3322 üzenetére
Akkor minek adták ki a tápgyártók hogy melyik tápjaik képesek zökkenőmentesen kezelni ezt a funkciót?
Ha bekapcsolod, é s nem megfelelő tápod van ezek funkciók használatához, az csak akkor fog majd kiderülni hogy nem megy nálad, mikor ténylegesen használnád ezeket a funkciókat.
-
válasz
FrozenThrone #3318 üzenetére
A "Haswell Ready" az csak egy piár szleng.. ha érted..
Mivel utánaolvastam ezért kapcsoltam be..Egyébként már sok PC tápot láttam nem_PCs környrzetben és jellemzően terheletlenül is stabil feszültséget adnak.
-
kromatika
veterán
-
ST05
őstag
mit össze kínlódtok ezzel
MIndeki usb3 eszköz használata közben akar sleep módba térni ? !
Merthogy máshol ugye nincs anomália, csak C7 esetén kapcsolódhat le az usb3-as eszköz...
Kicsimix: használd nyugodtan, max C6-7 et kilövöd, de én még ezt sem babráltam ,mert usb3 at sem használok. -
válasz
Doky586 #3316 üzenetére
Olvass akkor egy picit utána mert ahhoz hogy ez az új fajta C6, C7 funkció rendesen működjön, úgymond "Haswell Ready" táp kell.
"De alapvetően az új C6 és C7 jelzésű energiatakarékossági szintekről van szó. Ezek működéséhez olyan tápegység szükséges, mely 0,05 A is képes stabil feszültség mellett leadni. A szabványként elfogadott ATX12V v2.3-as specifikációk szerint tervezett termékek esetében minimum 0,5 A a követelmény, és nagy az esélye, hogy a modernebb tápokba épített védelmek lekapcsolják az adott PC-t, ha aktiválódnak az előbb említett energiatakarékossági szintek. A kevésbé márkás tápok esetében a védelem is kevesebb, vagy nem is létezik. Ez nem feltétlenül jelent jót, mivel a táp ugyan engedni fogja a jóval kisebb áramerősség melletti működést, de a keletkező extrém feszültségugrások rendkívül instabillá teszik a rendszert, vagy rosszabb esetben akár ki is végezhetik az adott PC egyes alkatrészeit. "
-
Kicsimix
őstag
Nekem ilyen tápom van de nem tudom eldönteni ,hogy be merjem é kapcsolni vagy nem... Múltkor néztem az inteles tápos táblázatot de ott nem találtam..
Pedig elvileg tudja a 0.5-t...
-
válasz
FrozenThrone #3315 üzenetére
Na még ezt is be kellett tenni.
Tökéletesen működik nálam eddig.Tápegység terheléséről van szó, abba pedig beleszámít a hdd.
-
-
válasz
kromatika #3313 üzenetére
Ahogy nézem mindössze azt jelenti a Haswell kompatibilitás a tápegységeknél hogy az ATX szerint a táp minimális terhelése 0.5A kell hogy legyen (azt nem tudom melyik feszültségen) a Haswell pedig 0.05A-t eszik csak... Azaz ha a táp terheletlenül is tartja a stabil feszültséget akkor jó. Ezt nem adják meg a gyártók, de valószínűleg a márkás tápok tudják ezt (csak a nonamek nem mindegyike).
Ezenkívül a biosban az 'Auto' beállítás valószínűleg disabled-et jelent.
Én is csak most kapcsoltam auto-ról enabled-re. Ha lefagy a gép üresjáratkor akkor kell(ene) csak visszaállítani disabled-re..
De szerintem van annyi hdd meg egyébb ami bőven fogyaszt még a gépben... -
-
kromatika
veterán
Sziasztok.i5 4570-em van,asrock z87 pro 4 társaságában.chieftech 500W ctg 80p a tápom.ugye ez nem támogatja fejlett energia gazdálkodást?hol tudom a biosban kikapcsiolni a c6,c7 funkciót?ugye ezt kell kikapcsolni?előre is köszi a választ.
-
Gainka
őstag
válasz
baloghbalint #3307 üzenetére
Simán kihajtja az i3 bár lehet pár többszálú játéknál tényleg kevés lenne alá: [link]
A 4670+-k szerintem fölösleges ha csak nem, van rá lové és tök mindegy, 4440- 4570 is böven böven elég.
-
válasz
Ha Z -s lapod van akkor érdemes rászánni a pénzt a 4670K -ra ha viszont nem Z -s lapod van akkor megfelel egy "sima" 4670 vagy 4570 -es proci is.
-
Gery15
addikt
válasz
Ha van pénzed és szeretnél tuningolni akkor 4670k, ha kevésbé akkor elég a k nélküli 4670 vagy ettől lejebb, viszont a 4670k jóval időtállóbb és tuning nélkül is elég bivaly kis proci ez.
-
baloghbalint
tag
és i5 ből meiket ?
-
-
Blue meth
senior tag
válasz
baloghbalint #3303 üzenetére
Szerintem biztos, hogy nem.
Egy i5 esetleg.
-
Gery15
addikt
válasz
baloghbalint #3303 üzenetére
Szerintem kevés lesz alá.
-
baloghbalint
tag
helló azt szeretném kérdezni hogy egy i3 ki tud rendesen hajtani két r9 270x-et ?
Köszi -
(#3282) Ombi5: Anno az ivy-nál volt olyan,hogy a memóriavezérlő (QPI/VTT) feszültsége (ami asszem max.1,2v lehet) és a memória modulok üzemi feszültsége között nem lehet nagyobb 0,5v-nál eltérés.
Az hogy ez most a Haswell-nél is így van-e,majd a nálam okosabbak megmondják a tutit!
Nálam a G.Skill 2400as 8gigás 1,65v-os ramjaim,szépen mennek 1,55v-on is. -
Udv, erdeklodnek szerintetek, van beleszolasa a lapnak, egy Giga 87x ud3h vagy egy Asus z87 pro v edition nel, hogy mennyire megy kevesebb fesszel a proci? Csak, mert az erdeklodok, mind a tunigra kivancsiak a procinal
Viszont, ha lud legyen kover megprobalom kicsit jobban ezt a tuning kerdest korbe jarni
Vagy a 2 lap kozott nem igazan van kulonbseg max 4.5 tuning eseten?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Ryzen 3 3200G processzor
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged