Hirdetés
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Samus: Atomic Heart - Egy kis nyafogás
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petyb00
üzenetére
"Van értelme az alaplapi RAID-et lecserélni mondjuk egy P410-re?"
Ha nyugodtabban alszol tőle, akkor igen. Egyébként semmi (nem bízok adatot ZFS-en kívül másra)"Használja valaki Pico PSU-val?"
Nem vagyok benne biztos, egyáltalán eltudja-e vinni. PicoPSU az kis teljesítményű SoC + 1 disk, esetleg +1 ODD."Windows server 2019, minden eszközt/komponenst felismer szépen?"
Hivatalos support nincsen rá, de a DL380-ak gond nélkül (értsd, minden driver és tool megy) elketyegnek vele. Gondolom a Microserver is így csinálja.
2022-vel nem próbáltam még. -
"ezek alapján azok a százezres NAS-amiket az ismert gyártók készítenek, időzített bombák"
Így van. Nekem volt is ilyennel problémám sajnos."Hollandia legnagyobb IT nagykerében még lead time sincs"
Nemrég beszéltünk szerver gyártóval közvetlenül, és fél éves átfutási időket mondtak telefonba sajnos. Pedig nem kis mennyiséget rendelnénk, kiváltani kellene régi gépeket. -
válasz
Zizi123
üzenetére
"Igazabol nem is ertem, hogy ez miert nem egyertelmu"
Akkor már ketten vagyunk."Az emlitett 200eFt-bol marpedig sokkal jobb szervert lehet venni hasznaltan akar itt a hardverapron-n is"
De akkor miért nem veszed meg a linkelt DL380 Gen8-at zúgatni otthonra 130 kHUF-ból? Olcsó, mert százassával vették a cégek, és mostanság dobálják ki őket. Körbe is futja kétszer a Gen8 Microservert.
Ja hogy nagy, zajos, és sokat fogyaszt, így nem otthonra való.És ezért drága a Microserver. Mert pici, server-grade, könnyen szerelhető, és nincs belőle túlkínálat.
Valóban nem értem, miért fogja magát valaki, és összehasonlítja az elsősorban nem szerverszobába hanem SOHO környezetbe szánt Microservert a középkategóriás rackmount szerverrel.Mintha azért kellene olcsónak lennie a Ferrari 250 GTO-nak, mert ugyanúgy négy kereke van mint a Suzuki Swiftnek. Sőt! Utóbbival lehet menni bevásárolni is, ergo az a jobb ...
Amúgy, 130 kHUF-ért ezt a DL380 nagyon erős. Jövő év végére _SELEJTEZNI_ fogunk 1000+ darab Gen8-at (megszűnik a support, így éles rendszerből kikerülnek).
-
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Jogos, Gen7 volt az első. Azt ráadásul úgy vezette be a portfólióba a HP, hogy áron alul kínálta, rákapjanak az emberek.
-
Ahogy Egon is mondta, illetve még az alábbiakat tenném hozzá.
"dupla-tripla olyan drága a 6+ éves hardver"
Nem dupla-tripla drága a 6+ éves hardver, hanem a fizetésünk illetve a cserébe kapott pénz vásárlóereje hullott le lassan a béka segge alá, amíg a hardver jobban tartja magát (lásd lent). Az utóbbi időszakban tapasztalható ugrás, már csak a hab a tortán.
Lassan 40 éves vagyok, és soha ilyen kevés vásárlóereje nem volt a fizetésemnek mint most. Amikor a Gen6-os Microservert vettem, töredék ennyi volt a fizetésem, mégis egy havi béremből megvettem egy fullos gépet játékra.
"IT területen ez nem is jellemző nagyjából semmire sem"
Szerencsére viszont ez változik. Én még aktívan emlékszem arra, amikor mire a hazai IT-s lapok lehoztak egy hírt a nyomtatott sajtóban, már elavult a hardver. Volt persze egy varázsa, de sose értettem azzal egyet, hogy villámgyorsan dobjunk ki valamit, sokszor mert már "nem elégséges".Ez a Core2Duo alatt / után, de még inkább az IvyBridge-al egyidőben lelassult a technológiai fejlődés, és szerencsére nem tartunk ott hogy az alkalmazások ettől még jelentősen több és több erőforrást használnak ugyanarra.
Nagyon remélem hogy ez a trend folytatódni fog, mert feleslegesen gyártjuk le a sok vackot, amit volt olyan időszak hogy évente hajítottunk a szemétbe, mert "már nem megy rajta ez-az".
De "sajnos" ez azzal is fog járni, hogy hiába elmúlt 6 éves egy HP Microserver, nem egy "doboz cigi" áráért fog gazdát cserélni.
-
válasz
Zizi123
üzenetére
Így van. Szerinted.
200 kHUF-ért nem teszel össze semmit továbbra sem ekkora form factorban ECC-s RAM-mal és IPMI funkcionalitással.
Persze, mondhatod ezekre nincs is szükséged. Kérdés: akkor miért veszel / vennél olyan terméket ami számodra felesleges, server grade funkciókkal van megtömve?
-
Nem egészen értem a meglepődő arcokat.
Készlet kisöprés (generáció váltás) idején lévő árak nem azonosak a mainstream árakkal. Arról nem is beszélve, hogy nem csak az élelmiszer és energiaárakat érinti az infláció, hanem minden más terméket is.
A HP pedig amúgy is jelentős késéssel tud bármi leszállítani, mivel HIÁNY van (mi 8 hónapos átfutási idővel kapunk eszközöket tőlük jelenleg), ez pedig felveri az árat nyilván.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Annyit ér reálisan, amit szerinted és az eladó szerint az adás-vétel pillanatában gondoltok.
Én egy ~10 éves gépért nem adnék 30 kHUF összegnél többet, ha mindenféle kontextustól mentesen vizsgálom a szituációt. Főleg, hogy Gen8-as gépeket mi már dobáljuk kifele munkahelyen, nem hogy vesszük őket.De a SOHO szegmensben minden paramétere ellenére emelkedik a Gen8 Microserver ára, így rajtatok / rajtad áll mennyit mersz érte adni.
-
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Warez kulcs?
-
válasz
spymorass
üzenetére
Tedd fel magadnak úgy a kérdést, ha van egy rossz pendriveod, meddig és hogyan formáznád úgy, hogy utána hirtelen helyrejöjjön magától (tőlem??)
Na pont így fogod tudni helyretenni a hibás NAND-ot bármelyik eszközben, nem csak a Gen8 MicroServerben.
Nem kellene ezt beleírni végre az összefoglalóba?
-
válasz
kerdezelek
üzenetére
"egy HP GEN8 gépet, ami be kellene számolnom"
A 0 Ft (hibás, selejtezésre váró lom) és a több millió Ft (2x high-end DL380 például, több TB RAM-mal és minden nyalánksággal) között bármi lehet. Kellene ennél több infó, mint amit megadtál.
-
Szerveréknél ez már csak ilyen.
Az ML széria kicsit kevert felhozatalú, mert ami neked van, a bika, sokU magas rackbe szerelhető gép nem arra van kitalálva, hümmögjön halkan az ágyad mellett miközben alszol. Rack szekrényben, egy adatközpontban meg ugye senkit nem zavar...
Remélem nem fizettél sokat érte...
-
"Slotot foglaló opcinális ILO?"
Gen7 esetében ez úgy tűnt, nem zavarta az embereket. Engem sem. Egyébként meg egy olyan slotot "foglal", amiben csak az csücsülhet (ha jól láttam). Nem veszítesz vele értékes foglalatot.
"Szarabb HDD keret (úgy generál gen10)"
A Gen7 volt a legjobb, masszív műanyaggal. Precíz illesztések, nulla holtjáték. A Gen8 már ki volt könnyítve oldallapok számát és a műanyag minőségét is tekintve. Ehhez képest némi előrelépés, hogy teljesen leredukálták és fém-fém "sínt" használ a Gen10.
"persze valaki szereti de amúgy jobb a vertikális"Amúgy jobb?
Amúgy miért is? Tényleg."-Külső táp?.... camon....................."
A külső táp pedig egy fokkal szimpatikusabb, mint a korábbi hozzáállás.
Nem tudom van-e hivatalos statisztika (szinte biztosan nincs), de saját meglátásom többek között az itteni topicokat is olvasva: a HP Microserverek érzésre fele táphibával került ki a forgalomból. Utána meg mehet a hajtóvadászat a megfelelő form-factor után."Ilyen áron?"
Az új Gen10 egyébként nekem tetszik. És továbbra is csak ismételni tudom amit korábban írtam; akik az ár miatt panaszkodnak, vegyenek egy Synology / QNAP NAS-t hasonló áron, és lehet panaszkodni a teljesítményre és a rugalmatlanságra.Most ~ 150 kHUF iPon-ban egy Gen10.
Van itthon egy QNAP TS-431P2-1G NAS-om, ami "csak" ~100 kHUF.Nem kell Gen10 Microserver hozzá, egy ~10 éves Gen7-es röhögve elveri a NAS száját minden tekintetben. Boot idő, performancia, OS lehetőségek, még talán a zaj is.
A kisebb méret és az USB3 szólna esetleg a NAS mellett. Bár nekem egyik sem szempont. -
válasz
Zizi123
üzenetére
"Tehat szerintem a HP tokonszurta magat a gen8-al, es azert ter vissza az AMD-re."
Igen, "túlságosan jó" lett a Gen8-as microserver.
Cserébe elcseszték a Gen10-et is.Ami nekem kéne:
- ILO (vagy azzal funkcióban azonos) menedzsment
- Olcsó
- 100% BSD kompatibilis
- 4 LFF bay (hotswap nem igény)
- mérsékelt / alacsony fogyasztás
- kompakt, standalone formátumHP-ból szinte kizárólagos alapon marad a Gen7 + iLO | Gen8.
Árkülönbözeti preferencia miatt meg inkább a Gen7 + iLO. -
válasz
EQMontoya
üzenetére
"szerver management kártya nélkül 2017-ben azért elég komolytalan"
Bármennyire is szeretném, nem tudok szerverként tekinteni erre a Gen10 microserver-re.
Leginkább az állítólagosan kiforratlan Linux / BSD támogatás miatt és mert nem kell 2 DisplayPort egy szerverre.Maga az AMD se tudja talán minek szánták ezt, de gyanítom rá akartak gyúrni a médialejátszó oldalára az eszköznek. Mint ahogy valóban, sokan arra (is) használták a microserver-t.
Nekem meg nem kell közel 100 papírért PLEX szerver / médialejátszó."Ezek alapján érezzem magam szerencsésnek, hogy én az N54L-t management kártyával vettem használtan?"
Szerintem mindenképp. Nekem az N36L-ben csücsül egy, de amit geo-redundanciára akarok felhasználni N40L, abban még nincs.
-
válasz
EQMontoya
üzenetére
Lásd a nem is olyan régi válaszom.
Szomorú vagy sem, statisztikailag kutyának se kellett az ILO kártya, amíg külön kellett venni N36L-N40L-N54L vasakhoz. Amíg tele vannak a bazárok régi Gen7-es microserver-ekkel, addig nekem több mint egy évbe került egy management kártyát szereznem a saját vasamhoz (igen, anno én sem vettem és igen, jelenleg is keresek még egyet).
Nekem az volt a furcsa ezek után, integrálta az ILO-t HP a Gen8 szériákban.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
A HP Gen10 sok szempontból hasonlít a HP Gen7-re.
- Ott is "elavult" AMD platform volt benne, már mikor megjelent.
- Gen7 esetében is BGA volt a CPU, te magad nem tudtad cserélni
- Nem volt bare-bone konfig kapható belőle
- ESXI témához nem tudok hozzászólni, nem használom
- Nem volt hozzá ILO, csak bővítményként. Amit pedig látván a használt piac alapján, 100 esetből talán 1 ember ha megvett. Tetszik / nem tetszik, üzleti szempontok alapján megalapozott a HP döntése. (gyengébbek kedvéért: ILO kártyát olyan sikerrel lehet találni, mint anno az aranymosók dolgoztak, amíg HP Gen7 microserverből annyi van eladó, mint égen a csillag)
- Az viszont, hogy az alkalmazott controller jobbára csak m$ terméktámogatással rendelkezik, nálam is kiveri a biztosítékot.
Új hozzászólás Aktív témák
Angol nyelvű infók (BIOS, RAM lista, driverek, stb.)
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- EA Sports WRC '23
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mozilla Firefox
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2,5 év gari - MAGYAR
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" fekete i5-1035G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest