Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • papirkutya

    csendes tag

    Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Jelenleg még alkalmazottként dolgozok kocsmában, ebben 3 éve, de ha eladó lesz, elsőként kaparnám elő a pénzt és a kapcsolatokat rá, mert jó helyen van.
    A jogdíjakat tudom, olyan szinten kell a számok után fizetni, hogy az sem mindegy, hány szám van a zenegépben, ezáltal is van valami szorzó, hogy mennyit kell fizetni. A saját gép szerintem macerás lehet, hogy külön még azzal is foglalkozni, törvények, befizetések, frissítések, könyvelések, zenék megszerzése... Akkor inkább a %, ami nálunk asszem 40-re korbácsolta fel a főnök. És nem teljesen legálisra gondoltam a zenelejátszásokat, még olyan is megfordult a fejemben, hogy mp3-as megoldás hangszórókkal. Persze lenne rádió is, de ezt bármikor elő tudnám hozni. Külön válogatások, mulatós, rock, pop, disco, magyar, vagy mindezt véletlenszerű lejátszással, hadd menjen egész nap. Lehet, hogy hülyeség, lehet, fel is adnám egyhamar, ez még csak egy tipp...Erre keresek válaszokat, mi lenne a leg-leg-legpofásabb ötlet.
    Egyébként már lehet, hogy kérdeztem, de nincs itt a közelben egy könyvelő?
    Szép estét mindenkinek!

  • papirkutya

    csendes tag

    Üdv Mindenkinek!
    Ha jár még erre valaki, egy fontos kérdésem lenne. Kocsmában hogy lehetne elkerülni a zenegépet? Illetve egy gyors felvázolás: pulton belül lehet-e számítógépről zenét szolgáltatni a vendéglátó helyiségbe? Max. kifizetném a MAHASZ-nak az éves 40EFt-ot, de nem zenegépre, hanem saját szg-ről menne a music... Van ilyen? Vagy milyen megvalósítható ötletetek van? Az 50.-/szám -ot akarnánk kikerülni, ingyenessé tenni... Segítsetek, kérlek! :F

  • papirkutya

    csendes tag

    válasz Jolanda1213 #106 üzenetére

    Szép estét!
    Örülök, hogy találtam új hozzászólásokat, mostanában kicsit csendben voltunk...
    Amit szeretnék hozzáfűzni:
    kisvárosban, sörözőben, elég kultúrált helyen dolgozok. De! Bejön az az alkoholista is, aki ide szórja el a pénzét, nyerőgép, zenegép, ital, cigi. Igen. Van-e lelkiismeret- furdalásom? Nem.
    Elég volt ebbe is "beletanulni", De! ami fontos: nem feltétlen őt kell elítélni. Olyanról is hallottam, hogy x év házasság és minden napos kemény munka után arra ment haza a férj, hogy a felesége mást vitt az ágyba. Vagy: elvesztette az állását, vagy beteg lett, vagy egyszer bejött neki a nyerőgép és olyan szenvedélyévé vált, mint én (és vagyunk még így egynéhányan) a cigarettának. Ezek betegségek, akárki- akármit mond. Vagy leszokunk róla, vagy nem. Ha üti a gyereket, akkor is ütni fogja, ha nem jön be hozzánk, vagy ha másik helyre megy leinni magát. Sajnáljam őt, vagy a családját? Akkor engem is sajnáljanak már légyszi, aki tisztességgel megdolgozik a munkahelyén, szeretik és becsülik őt, fenttart egy lakást, és magát, és az édesanyja semmirekellőnek nevezi, az állam ott adóztatja meg, ahol akarja, és ha elmegy egy nagy bevásárlóközpontba véletlenül, kilopják a pénzt a táskájából. Majd mikor szakadó esőben a 20.-ik autó nem engedi át a zebrán, az egyik még belezúg a pocsolyába, hogy a vizes nadrágja sáros is legyen egy kicsit. Ugyan már! Emberek! Ez a világ nem az a világ, hogy sajnálkozzunk. 24 évesen meg kellett tanulnom, hogy a lehető legkevesebb embertől függjek. És Isten őrizz, hogy engem valaki sajnáljon! Örülök a nehéz sorsomnak, mert attól csak erősebb és önállóbb lettem, és nem bőgöm el magam, ha apuci nem veszi meg a seggem alá az autót.
    Nagyon elkanyarodtam, és tudnám még sokáig sorolni, de! ... ha egy kisvárosban a kávéból akarsz megélni, és mondjuk nincs ebéd, mint ahogy írtad, akkor ki se nyisd a kocsmát!!! A kocsma azért él meg egymás hegyén- hátán, mert az alkeszokból és a butykokból fizeti a rezsit és a nyaralást két hétre! Ez van. Ha nem nálad, akkor máshol, de meg fogja inni a magáét, el fogja veszíteni a család pénzét. Azért adod el magad ennek a szakmának, hogy őket meg tudd tartani, és ne a szomszéd Pistát gazdagítsa, mert te lelkis vagy.
    Mindezek mellett van egy ismerősöm, aki bármelyik felestől összeeshet és meghalhat, de mégis iszik, annyit tudok rajta segíteni, hogy leszabályoztam napi 3-4 pohár borra az adagját, a 10-15 helyett. Egyébként orvosok megmondták, hogy az ilyen alkesz abba halna meg, ha egyből megvonnának tőle minden piát. Akkor ... hol a helyes út?
    A pénz kell neked! És a pénz kisvárosi kocsmákban ebből van.
    A fiatalos szórakozóhely péntek- szombat este megy csak... Az összes többi időben kihalt!!!
    Mellesleg a kávézóban te megkérdeznéd, kinek mennyi a vérnyomása? Őket ne sajnáljuk?
    Nem hiszem, hogy bármely kissé érzelgősebb ember ilyen világot képzelt ... de azt sem hiszem, hogy bármely ember, aki reálisan gondolkodik, ne tudná, hogy igenis a gyengét eltapossák...
    Nem feltétlen ezt és így akartam írni, most ez jött... fáradt vagyok... majd folytatjuk, ha lesz reagálás...
    jó éjszakát!

  • papirkutya

    csendes tag

    Hali mindenki, ismét kotnyeleskedek!
    a legegyszerűbb pl.-t hozom:
    borsodi besz. ára: legyen 135.-
    eladási ára nálunk 1 hónapja lett 240.-
    Ez egy üveg borsodi, és a sörön van a legkisebb haszon. Ami a legtöbbet hoz, a kimérős üdítők, 40.-/dl, vagy a "kommersz" pálinkának NEM! nevezhető szeszesital, amiből egy feles (a napokban emelte a főnök az árát) 150.- Beszerzési értéke legyen 1.000.- de lehet, sokat mondtam. Munka után vagyok, mára már számoltam eleget, szorozzátok ki, milyen árréssel dolgozik. Csak úgy mellékesen egy csomag szotyi 60.- és egy boci szendvics 120.- vagy a penny-ből megvehető chio eredeti chips 90.- nálunk 190.-
    Pár példa a sok közül.
    JA! Hát ami életben tart, sokszor már vénásan használom, és most kifelejtem a szórásból? Hát a fííínom, friss, forró, illatos, éltem megmentője: a kávé!!!
    Egy adag 6gr-ra jön ki, (egy feles, 0,05 l ) lefőzött állapotában 90.- és igaz, hogy áremelés következik itt is, de piszok olcsón adjuk!!! Naponta minimum 7szer főzök egy 6 személyest.
    Házi feladat: kiszorozni az árrést.
    Egy kis bonyolítást még melléfűzök: általában csoportosítva van kidolgozva a %kulcs. Bor, sör, szesz, üdítők, kávé, trafik. Mindegyikre más-más szorzó vonatkozik...
    A dohányárut is említettétek a minap, egy dob. cigin sac/kb 20-30 Ft van, attól függ, ki a forgalmazó. Ezt biztosra tudom. :))
    Pá mindenkinek, szép éjszakát!

  • papirkutya

    csendes tag

    Szép napot Mindenkinek!
    A mi városunk 16E fős, tehát kicsinek számít, és már itt is hallottam a védelmi pénzes dologról. Csak azt nem tudom, hogy összefüggésben van-e a játékgépekkel, vagy sem. Mivel az alvilág leginkább ebben jártas. Vagy egyáltalán nem számít, mindenkit megkeresnek? És még ha hülye a kérdés, akkor is felteszem: fizetni kell az egyik alvilági bandának, hogy a többi alvilági banda ne tegye tönkre a kocsmát, de azt honnan tudom, hogy melyik alvilági bandának érdemes fizetni? És mégis milyen pénzekről beszélünk? Azért csak nem lehet százezres tétel... :F

  • papirkutya

    csendes tag

    válasz lotteuntatta #83 üzenetére

    A % :
    dohányáru kivétel, arra nem jár semmi. Ez jogos, mint alkalmazott, mondom ezt.
    Természetesen, a % fix. 17,5.
    Amiért még nagyon fontos, el is felejtettem írni, hogy: én mint dolgozó, kiszámolom... inkább levezetem:
    1üv. borsodi eladási ára 235.-
    ebből az én részem: 41,125.-
    helyi nagykerből megvenném a borsodit (hasamra ütve kb) 150.-
    ha lopok, a nyereségem 85.-
    viszont mivel azt a sört én vittem be, arra nincs meg a %, a 41,125.-
    Tehát a %-ból, ami jár fizetésként kivonom a lopott nyereséget: 44.-
    Nos! 44.-ért kell elmennem a boltba, megvenni az árut, becsempészni, hogy ne bukjak le, és osztani szorozni, hogy ezt egy stand alatt hányszor tehetem meg, hogy ne legyen túl kevés a forgalmam. Nem tudom, van-e olyan barom, akinek ennyit ér a becsülete...

  • papirkutya

    csendes tag

    A kocsma: bárki meg tudná otthon inni a sört, felest. Sőt, fele pénzből ki is jön. Egy kocsma működhet a csőd szélén is, úgy is meg lehet élni belőle. DE! Egy igazán jó kocsmát semmi más nem tart össze, csak egy-két jó pultos! Olyan, aki a szívét- lelkét valóban beleadja, és nem kötelezőből, hanem azért, mert szereti csinálni!!! Semmi más nem kell! Lehet az egy lepukkant késdobálós is, (bár oda egy szívvel-lélekkel nem megy dolgozni) vagy lehet az a leg elittebb kávézó is. A kocsmába az emberek beszélgetni járnak. Hogy elfelejtsék azt, amitől alkoholisták lettek. Őket külön- külön meg kell ismerni, az egyiket csak végighallgatni, mikor sír, a másiknak tanácsot adni, a harmadiknak pedig elterelni a figyelmét az otthoni bajairól! Ehhez kell a pultosnak a jó szociális rálátása, különben megette a fene az egészet.
    Amikor este 9kor bezárom a kocsmát, halálosan fáradt vagyok. Nem a forgalom miatt, (sajna az ebben az évben fele a tavalyinak). Azért fáradok el, mert 100%-on odaadom magam a vendégnek, és szóval ottartom őt. 10 éve megy ez a hely. Volt 1-2 év, hogy havonta cserélődött a pultos, tehát sok alkalmazott megfordult ott. Azt mondják, mind közül engem kedvelnek a legjobban. Nem nagyképűsködésből, persze ez lehet, hogy nem is igaz, de érzem magamon, hogy rengeteget adok nekik. 2és fél éve napról-napra egyre többet... mert szeretem, amit csinálok! :B

  • papirkutya

    csendes tag

    Ja! Mi %-ra dolgozunk, ez is egy jó ösztönző, hogy az alkalmazott megtartsa a vendéget, normálisan viselkedjen velük, és ne csak félvállról szolgálja ki őket! Dolgozni fog azért, hogy több legyen a fizuja, ezáltal több lesz a bevételed!

  • papirkutya

    csendes tag

    válasz lotteuntatta #71 üzenetére

    Szép napot!
    Jelenleg alkalmazottként dolgozok kocsmában, és azt a fogyasztást néztem, ami nálunk van, és az 500EFt-ot nem egy egész hónapra értettem, hanem egy hétre. Gondolj bele abba, hogy teljesen üres a kocsma. Sörök, kezdésnek legalább 5 féle, szeszek, ha kommersz italokat is akarsz, kb. 15-20 féle, borok: 4-5 fajta, amit rekeszenként tudsz megvenni, üdítők: kimérősök, amit zsugorban adnak, illetve kisüvegesek, amit szintén rekesszel tudsz megrendelni. Egy kis trafik, csoki- szotyi- mogyi- ropi (ez tök vicces, ha így ajánlod a vendégnek), és amit írtam, a dohányáru. Csak az 100-150. A régi cigiket, amik eddig voltak, mindenféleképpen tartsd meg, mert akik eddig bejártak érte, ezután is megmaradnak vendégnek. Ja és persze ez az árura is vonatkozik általában. Ha leírod, mennyi most a kocsmában a borsodi, kőbányai vagy a soproni, és mennyi egy adag sima kávé, és egy dl pepsi, tudok következtetni, mennyire kiskocsma- kisfaluban.
    Azt írod, "alacsony" szinten van a kocsma: ha a vendégkörre érted, akkor elég sok idő fog kelleni ahhoz, hogy elszoktasd őket onnan. Az első hónapokban ugyanis ők lesznek a törzs. Ezáltal már alapból megvan a híre a helynek, tehát új vendégeket nehéz lesz odavinni, viszont ha a régieket kitessékeled, senki nem marad. Ezzel óvatosan kell játszani.
    Nálunk 6-21-ig van a nyitvatartás, az tökéletes, és nincs baj a hajnali óbégatásokkal, így a szomszédok sem panaszkodhatnak. Ez nem disco, hanem kocsma. Ezt pedig igenis egyedül tudom csak elkezdeni, ha más nem, az öltözőbe berakok egy ágyat, zuhanytálcát, mosógépet. Vicces, nevethetnek rajta, de valóban így képzelem el magamnak.
    Ne lopjanak? Keress még egy olyan hülyét, mint én, (nehezen fogsz sikerrel járni). Kamerát nálunk most szereltek fel, totálisan kiakadtunk, mert olyan stresszben tartja az embert, hogy normálisan nem tud a vendégre és a munkájára koncentrálni! Tapasztalatból mondom! Esetleg ha úgy van beállítva, hogy az áru mozgását figyeli csak, akkor talán... De ez 100EFt plussz, tehát eleinte megteszi az is, ha nagyjából figyeled a szav. időket, mert amit neked nagykerből hoznak, más lejárati ideje van, mint amit ő megvesz a boltból. Esetleg egy kis idő mulva látni fogod, hogy mennyit árulsz te, illetve mennyit a "kollega". És nem árt váratlanul betoppani hozzá, ha tudja, hogy bármelyik pillanatban megjelenhetsz, nem biztos, hogy mer kockáztatni.
    Hiteles poharakat itt néztem a neten, de megkérdezheted az előző tulajt, honnan szerezte be őket. A HACCP-s cuccoknál arra gondoltam, hogy pl. nálunk csak ultra mosogatóport használhatunk, mert arra van ilyen engedély. Sima pur-t, vagy jar-t nem lehet! Ugyanígy van a tisztítószerekkel, vagy fertőtlenítővel, mindegyik szert, amit használsz, külön papirnak kell lenni róla, hogy használhatod. (Vagy jól rejtsd el, hogy ne találják meg :DD )
    Kíváncsi vagyok, merre van ez a hely... de az biztos, hogy könnyebb helyzetben vagy abból a szempontból, hogy a hely már megvan. Viszont az, hogy még ne mdolgoztál benne...merész vagy! Egy vendégen látni kell, meddig adhatsz neki alkoholt, minden emberhez másképp' kell szólni, mindenkinek megfelelni, és szó szerint kiny... azt a bizonyost. Arra vigyázz, hogy a haverok, barátok, barátnők ne járjanak a fejedre, mert akkor nekik termeled a hsznot. Igenis fizessenek mindenért, ez nem jótékonysági akció! Piszok keménynek, és ezáltal köcsögnek kell lenni, hogy megélj ebből. De lehet ezt emberségesen is... Nehéz eltalálni az arany középutat...
    Hirtelen ennyi... majd még jelentkezem...

  • papirkutya

    csendes tag

    válasz TexT-BoY #69 üzenetére

    HACCP 100.000 nagyságrendü lovetta.
    Segíts!
    Pont ez az, amiben hiányos vagyok. Ez mit takar? Ennyiért adják meg az engedélyt? Ennyiért milyen papirokat adnak ki?
    Amikor a kávézót elkezdtétek, mennyi idő telt el a vállalkozói eng. kikérése és az első kávé lefőzése alatt? Mármint olyat is hallottam, hogy egy évig is elhúzódhat. És az épület előtte is kávézó volt?
    És ez a 3MFt abból tevődik össze, hogy valóban a nulláról, az utolsó kávéskanál beszerzéséig ennyi, vagy voltak dolgok, amik már alapból megvoltak? Ja és merre van ez a helyiség, mert az sem mindegy, melyik megyében, milyen városban- faluban, és milyen környéken...

  • papirkutya

    csendes tag

    válasz lotteuntatta #67 üzenetére

    Szép napot!
    Műk. eng. kiadása 10.000,- ; árukészlet: keress egy ismerőst, és kérdezd meg az egy heti rendelését, és hogy szerinte menyit számolj fel a nyitás napjára. (Ha jól van meghirdetve, az első napokban teltház lesz a kíváncsiság miatt.) Nem kell már az első rendelésnél a raktárat telezsúfolni, hisz' úgy sem tudod, mi lesz a törzs "kedvenc" itala. Hasamra ütve, a sötét Bihar megyében, város viszonylatban, kocsmaként üzemelve azt írom: 500EFt, plussz dohányáru, amiben mindig is állni fog a pénz: 150-200 EFt.
    Az én helyzetem: alkalmazott kizárva. Az első fél évet "alvás nélkül" ki lehet bírni.
    Ha kiskönyves, tehát bejelentés nélkül veszed fel: 0 Ft. Viszont ha meglop... egy hónap után bezárhatsz.
    Székek, asztalok: bútorbolt, vagy keress olyan embert, aki elkészíti. Eleinte bármi megteszi, csak menjen a bolt. Ha csúnya is, a későbbiekben a kerthelyiségben is megteszi. Pénztárgép: neten néztem: 50EFt. Plussz költségeit nem tudom, hogy mennyi, vagy hogy van-e. (Beüzemelés, vagy mi?)
    Költségek, amit esetleg kihagytál, de én felsoroltam magamnak:
    hűtők, fagyasztók, kávéfőző (ideiglenesen szarvasi 10EFt, ami TÖKÉLETES kávét főz, és megbízható), könyvelési díj (neten néztem, 10EFt/hó, legalábbis ezt írják), vállalkozói bankszámla nyitás, amit nem tudok, hogy ingyenes-e..., hiteles poharak, mércék, tisztítószerek (HACCP-s engedéllyel!), de ezt még tudom sorolni a függönytől a dugóhúzón keresztül az utolsó takarítási naplóig. DE! először egy kérdés: dolgoztál pulton belül, és ha igen, milyen szinten volt a hely és te milyen kocsmát akarsz?

    Amit én nem tudok: az engedélyek kb. 100E lesz ... ez mit takar pontosabban?

  • papirkutya

    csendes tag

    Szép napot kívánok mindenkinek!
    Nekem is megfordult a fejemben, hogy kocsmát nyissak. 2,5 éve dolgozok egy sörözőben, és semmi máshoz nem értek, csak a kiszolgáláshoz és az emberek meghallgatásához. Szeretem csinálni!!! :C de! a mai magyarországon a vállalkozók legtöbb része maximálisan kihasználja az alkalmazottat és persze pult mögül nem lehet nyugdíjba menni, mert arra rámegy az illető élete. 24 éves vagyok, független, mikor, vágjak bele, ha nem most? Talán lesz itt olyan ember, aki megosztaná velem a tapasztalatait... segítsetek...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés