Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hezso
aktív tag
válasz catalisat #317 üzenetére
Ilyet keresel sztem. 2.5''-os, és 1999Kč(cseh korona, kb. 15000-16000Ft). Sima videojel rákothető, 12V-ra megy. Itt megtalálod a kamerák között:
Bővebben: link
Tak levný LCD monitor??!! To tu ještě nebylo!
Malý barevný monitor s obrazovkou LCD TFT o úhlopříčce 2,5 palce. Rozlišení 480 (H) x 234 (V), tj. 112.320 bodů, konfigurace barev RGB Delta, podsvíceni CCFL trubice, provozní teplota 0 až 60°C. Napájení 12V / 400mA. Audio i video vstup, regulace jasu, kontastu a hlasitosti. Ideální pro spojení s našimi kamerami. Nabízíme za super cenu !
Ideální pro použití v obchodech i domácnostech pro sledování vchodu nebo prohlídání automobilu na parkovišti. Vzhledem k 12V napájení lze použít i v automobilu například jako další zpětné zrcátko.
Nemtudom mennyire tudsz csehül, de a lényeg asszem kivehető(van audio bemenete is). -
And
veterán
válasz catalisat #349 üzenetére
''Namost ha a LED-eket párhuzamosan kötöd, akkor sok lesz a feszültség (az 5Volt is sok) a LED-eknek, elenben a tápegységet rendesen megszívja (LED-enként kb 20mA, ami 30 LED-re 600 mA, vagyis több mint fél amper durva számítás szerint!)''
Ha akár 5V-ot is adunk a lednek, akkor azon biza nem 20mA fog átfolyni, hanem jóval több, de hál' istennek az sem sokáig , mert áramkorlát hiányában rövid úton elfüstöl.
''Ha sorba felfűzögeted őket, akkor meg kevés lesz a feszültség, mert egy LED-nek átlagosan 1.2V kell..''
Egy led minimum 1,6..2V körül kezd nyitni, és ez szín- (és egy kissé nyitóáram-) függő. Van amelyik csak 3V környékén indul el, jellemzően a kék v. ''fehér'' típusok.
''..Iled=20mA. Ez csak kb. érték, mivel LED-enként, és típusonként is változik.''
Ez biza' igaz, a 3..5mm-es ledek annyit általában bírnak, de ez sem ökölszabály. Olyan kisáramú fajta is van, amelyik ekkora áramot már nem nagyon bír.
''Utáp/Uled = 5/1.2 = 4.16 ~ 4 db LED sorba kötve megeszi az 5Voltot. Ha 30 LED-et akarsz bekötni, akkor 30/4 = 7.5 ~ 7 ilyen négyes csoportot párhuzamosan kötsz, ekkor 28 LED-et használtál fel, és Itáp = (20mA)*7=140mA a felvett áram, tehát ki kell bírja.''
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a led alapvetően nem ''feszültséget eszik'', azaz nem feszültséggenerátoros táplálást kell neki adni, hanem áramgenerátorost. Ekkor nyilván feszültség esik majd rajta, de nem szabad ebből a feszültségből (mintha ez tápfeszültség volna) kiindulni. Nem lehet kijelenteni egy ledről, hogy ekkora és ekkora feszültségnél ekkora áram folyik rajta, mert ez így nem igaz. A dolgot fordítva kell megközelíteni, és a nyitóáramból kell kiindulni. A nyitóáramot fesz. generátoros táplálás esetén soros ellenállással korlátozni kell. Ha valakinek ez új, elfüstölhet 1-2 ledet, mire rájön (ha rájön) erre. Jó, a gatyája nem fog azért rámenni , de jó ha már előre tudja, mire számítson.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz catalisat #354 üzenetére
''..mindössze arra akartam utalni, hogy mindenféle extra cucc nélkül így rá lehet kötni az 5V-ra.. ''
No, rá lehet kötni mindenféle extra cucc nélkül de ilyenkor két eset a legvalószínűbb: vagy alig (netán sehogysem) fog világítani, vagy rövid időre nagyon, aztán tönkremegy / tönkremennek a led(ek). Az az extra cucc - az ellenállás - épp azért kell, hogy a harmadik eset valósuljon meg, azaz a sorbakötött ledek teljes fénnyel világítsanak, nem függve a hőmérséklet és a tápfeszültség akár legenyhébb ingadozásaitól. Csak ezt hiányoltam az előzőekből. -
golyani
őstag
válasz catalisat #396 üzenetére
és ez 9V-nél mnyit adhat le.
mer nekem vmi olyasmi kellene.
nem tom lehet hülye kérdés de nincs olyan tranyó vagy IC ami megtuggy dobni egy pöppet a voltot????
mondjuk ebből a 9-ből tud csinálni 24-et????
néztem olyan IC-t is ami alapból tud 2 hangszórót kezelni.
ez jó lenne csak kicsit át kén méretezni mondjuk 9 max 12 voltra. -
golyani
őstag
válasz catalisat #457 üzenetére
Bővebben: link
tessék ez a végleges rajz amire a boltos azt mondta h jóó.
az ezen lévő C5-ös kondiról volna szó
ebben nincs s hangváltó se táp. -
ReJim
őstag
válasz catalisat #450 üzenetére
előszöris köszi a segítséget... sok jót megtudtam...
na! szóval akkor inkább hagyom a kis hangfalaimat, és építek majd egy hangfalpárt.. 3 utasat, no és akkor az jó lessz az erősítő höz... ha mégsem, akkor meg majd építek egy másik erősítőt... mondjuk egy quad 405-öst??
de végülis szerintem jó lessz ez az erősítő....
szóval akkor a 3 utas hangfal egy közép, egy mély, és egy magasból áll...
de ezek többnyire hány ohmosak??? én úgy tudom hogy az ujjak 6 illetve 8 ohmosak, vagy ennek nincs jelentőssége, hogy egy hangfalban mi a hengszórók értéke? vagy bátran lehet egyben 6 és 8 ohmos is?
köszi a segítséget....</end.?>
-
golyani
őstag
válasz catalisat #464 üzenetére
gondolom a másik fele nekem szólt.
kondi:2200-sat kaptam ezt vettem van vele párhuzamba kötve egy ellenállásés egy kerámia kondi ha ott az ellenállást(1ohm)egy kicsit bagyobb ra cserélem(mondjuk10)akkor az tehermentesíti valamennyire a hangszórót h nehezebb legyen kiütni?
vettem 22Kohmos poti is mer olyan kell bele az is van ráírva h 22-es de itthon multival mérve csak 18,9-ig ment ki ez baj??? ez van az IN-nél. -
DDL
őstag
válasz catalisat #450 üzenetére
''Ha 4 ohmos az erősítő, akkor négy ohmos hangszórókat szokás rá tenni, mert ekkor lesz
optimális az illeszttés az erőlködő, meg a hangszórók között (értsd ekkor szól legjobban).''
Ez korántsem igaz. Mert ha nagyobb impedanciájút kötsz rá akkor szinte biztos, hogy szebben fog szólni (tisztelet a kivételnek, amelyeket nem érdekli a hangszóró impedancia). Viszont ha gyengus akkor a kissebtől légcsőhurutos lesz az erősítő.
''Ha négy helyett nyolc ohmos hangszóróid vannak, akkor annyival lesz más a helyzet, hogy halkabban fog szólni.''
Ez így ebben a formában nem igaz. Csak az erősítő leadott teljesítménye csökken kb. a felére. De biztos, hogy nem elsősorban ettől fog hallkabban szólni egy 8Ohmos doboz. Hanem mert kisebb az érzékenysége a 8ohmosnak, mint a 4-esnek. Azonban ha a 8-asnak legalább 4dB-lel nagyobb mint a 4-esé, akkor már a 8-as fog hangosabb lenni, Ugyanis minden 3dB hangerőnövekedéshez dupla elekromos teljesítmény kell.
''Ugyanis a mélyhangokhoz nagy és nehéz hangszórómembrán kell (a lassú mozgás miatt ''
Ez megint csak részben igaz. Annyiban igaz, hogy a mélyekhez nagy mebránfelület kell. Az viszont kifejezetten baj ha nagy a mozgó tömege. A nagy tömeg (többek között) érzéketlenebb hagszórót eredményez.
''Én ajánlom a háromutas kompozíciót, ebből nagyon szép hangzást lehet összehozni.''
Szerintem otthoni barkácsolásra ne ajánljunk 2-nél több utas dobozt. Még ezzel a kettövel is sok a baj. És ezt sem lehet normálisan megcsinálni egyszerűen.
Üdv: DDLMessziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
DDL
őstag
válasz catalisat #464 üzenetére
Másodiknak se építsen QUAD405-öt. Sokadiknak se. Felejtse el.
A rajzon a C5 nem frkihatárolás miatt került bele. Sőt az lenne a legjobb ha nem is határolna. A DC leválasztás a feladata. A nagysága határozza meg az alsó határfrekit.
Üdv: DDLMessziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
DDL
őstag
válasz catalisat #480 üzenetére
Éppen azért, mert tanácsokat adunk kezdőknek ne mondjunk valótlanságokat. Mert csak összezavarjuk őket.
(elég kehes az a hangszóró, ahol a membrán tömegét növelve viszik lejjeb a rezonanciafrekit. És ettől koránt sem biztos, hogy mélyebbre fog menni dobozban)
-
_Petya_
őstag
válasz catalisat #988 üzenetére
Ezt nem tudom, nem láttam még olyat, hogy fixfókuszos objektív képét szoftveresen élesítették volna. A képról el lehet dönetni, hogy éles-e, de ez már inkább képfeldolgozás téma, 1 év múlva többet fogok tudni róla, mert akkor már elvileg levizsgázok belőle...
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyomtató topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Óvodások homokozója
- Elemlámpa, zseblámpa
- Call of Duty: Black Ops 6
- BestBuy topik
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hardcore café
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest