Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
catalisat
csendes tag
Üdv emberek!
Van-e valakinek ötlete arra, hogy honnan tudnék icipici kijelzőt szerválni? Egész pontosan
olyan játékszerre gondoltam, ami pl. a régebbi videokamerák keresőjében van.
Kerestem a neten, de csak 'megkímélt állapotú' kamerákat találtam N*10.000 Ft-ért, ami azért
messze túlmutat a lehetőségeimen.
Szemüvegre szeretném szerelni 'monoklinak', ezáltal a valós látott képet, és egy vonalas képet
összevetítve adódna a kép. Olyasmi hatás ez, mint a vadászrepülők (F16?) műszerfala fölötti
vetített kép, ahol a pilóta látja a magasságot, meg stb.-t.
Valahogy senki nem kínál bontásra kamerát -
catalisat
csendes tag
válasz aDM|RaL^ #345 üzenetére
Hi!
Ha a számítógépedbe kell a cucc (gondolom hogy igen), akkor azon a csatin kell lennie
egyszer 5V-nak, és egy 12V-nak is.
Namost ha a LED-eket párhuzamosan kötöd, akkor sok lesz a feszültség (az 5Volt is sok) a
LED-eknek, elenben a tápegységet rendesen megszívja (LED-enként kb 20mA, ami 30 LED-re
600 mA, vagyis több mint fél amper durva számítás szerint!)
Ha sorba felfűzögeted őket, akkor meg kevés lesz a feszültség, mert egy LED-nek átlagosan
1.2V kell, de 12V/30db=0.4V/db! Tehát ha be is indul, nagyon gyatra fénye lesz.
Marad a vegyes megoldás.
Most feltételezem hogy az 5V-os ág az erősebb áramú, de ha nincs igazam, akkor ugyanígy ki
lehet számolni a 12V-osra is.
Tehát Uled= 1.2V, Iled=20mA. Ez csak kb. érték, mivel LED-enként, és típusonként is változik.
Utáp/Uled = 5/1.2 = 4.16 ~ 4 db LED sorba kötve megeszi az 5Voltot.
Ha 30 LED-et akarsz bekötni, akkor 30/4 = 7.5 ~ 7 ilyen négyes csoportot párhuzamosan
kötsz, ekkor 28 LED-et használtál fel, és
Itáp = (20mA)*7=140mA a felvett áram, tehát ki kell bírja.
Rég foglalkoztam már méretezéssel, ha valami bakit vétettem, valaki úgyis kijavít!
Sok sikert!
Krisz -
catalisat
csendes tag
''Ha akár 5V-ot is adunk a lednek, akkor azon biza nem 20mA fog átfolyni, hanem jóval több, de
hál' istennek az sem sokáig , mert áramkorlát hiányában rövid úton elfüstöl.''
Úgy értettem, hogy egy LED normál működés közben eszik ennyit. Nyilván nem bírja el
direktbe az 5V-ot, de ezt írtam is, mindjárt az első mondatban
A nyitó feszültséget csak első blikkre mondtam, ezek szerint elkevertem valamivel..
El kell ismernem, hogy a megfogalmazás pongyola volt a LED-ek étkezési szokását illetően,
mindössze arra akartam utalni, hogy mindenféle extra cucc nélkül így rá lehet kötni az 5V-ra
anélkül hogy füstölne. A kérdezőnek nem volt a kérdése hogy milyen a karakterisztikája a
LED-eknek, csak azt hogy hogy lehet megoldani De a pontatlanságoktól eltekintve a
gondolatmenet jó nem?!?
Krisz -
catalisat
csendes tag
Elvileg kell lennie egy kondenzátornak a billentyűzetben, a vezéről panelon. Ennek megnézed a
polaritását, és már tudod is. Ha nincs rajta (mi nem túl valószínű szerintem), akkor megnézed
a rajzolatatot a panelen, és keresel egyet, ami sokkal vastagabb mint a többi. Ez lesz a negatív
(GND). A pozitívat meg legegyszerűbb műszerrel megkeresni (a négy bemenő vezeték közül az
egyik az lesz .
Szintén egykori emlékekre hagyatkozva, kiigazítást köszi ha kell
Krisz -
catalisat
csendes tag
Hi!
Két watt bizony nem szól valami nagyot (focizás közben semmit nem fogsz hallani), és ha
ehhez méred a hangszórókat is, akkor elég rusnya lesz a hangja is.
Van egy olyan jószág, hogy TDA2030A, ez egy ötlábú aranyosság, ami önmagában tud olyan
14 wattot (szintén első blikkre mondom, de ha jól emlékszem akkor ennyi). Pár ellenállás, meg
kondi kell hozzá, és szól. A gyári rajz tökéletes hozzá.
Ha ezt megbikázod két-két ''izmosabb'' tranzisztorral (BD249-BD250 párossal), akkor azzal
már egy negyven wattos cuccot lehet építeni, egy tenyérnyi nyákon (kb. egy jobb hifi-torony
hangereje) . Még ezt is lehet upgread-elni, az előbbi módon (tudniillik hídkapcsolással)
100Wattig. Nyilván erre már nincs szükséged, de a 40wattos ketyerét nagyon tudom ajánlani.
Oldalanként kb. ezer pénzből megvan, szerintem a hangminősége is elfogadható. Én
megépítettem, azóta is ezt használom a házimozimhoz
Ha kell rajz, akkor rádiótechnikában keress rá, vagy ha kell, akkor megpróbálom bescannelni
az én példányomat.
Mellesleg a Conrad cirka másfélszer-háromszor drágább mint bármi más, tehát érdemesebb
előbb a boltokban szétnézni, és csak végső mentsvárként hozzájuk fordulni.
Krisz -
catalisat
csendes tag
Volt egy ügyfelünk, aki azt szerette volna, ha vizuális visszajelzést is kap, a van a vezetékben
vonal, de ezt csak akkor, ha már felemelte a kagylót. Indoklása szerint a philips fax ezt
megcsinálja, és le nem bírtuk róla beszélni. Nosza fogtam egy LED-et, rákötöttem a kagyló
kapcsolójára, és kész. Ha felemeli, akkor világít, és ha van vonal, akkor hallja is. (Azért kellett
neki az egész, hogy tudja nem-e mellé rakta a kagylót).
Kicsit túlbonyolította a helyzetet, de megoldottam neki
Sza'l nem mindig reménytelen az ügy, néha elég csak átgondolni -
catalisat
csendes tag
9V-ból tudsz 24-et csinálni, de a teljesítmény ugyanakkora lesz (vagyis valamivel kevesebb),
tehát ugyanott vagy ahol a part szakad, az elem pillanatok alatt lemerül. Muszáj elemmel
megcsinálni?
Mellesleg eddig csak az erősítőről volt szó, de a hangszórók sem jók csak úgy magában, be
kell őket dobozolni hogy hangjuk is legyen, mert különben a hangszóró előtti és mögötti
hangfázis kioltja egymást (de legalábbis gyengítik) -
catalisat
csendes tag
Azok a vásári ''bóvli'' rádiók azért tudnak akkorát szólni, mert mélyhangot egyáltalán nem tudnak, a többit is csak jelentős torzítással, emiatt hallod aztán ''húú de hangos''-nak. Ha elég ez a hangminőség/hangerő, akkor végy egy ilyen rádiót, abban már van egy erősítő, és vezesd rá a jelet (ez csak vicc volt, több munka lenne vele mint ha építenél egyet. Rajzot én nem tudok, azt keress a neten!
A hangfalak jók lesznek úgy ahogy mondtad, persze csodát ne várj tőlük!
A 12V még nem harap, sőt a 15 sem. Ha kiveszel egy rossz rádióból egy trafót, akkor (megfeleő érintésvédelmi szabályok betartásával [nem piszkálod a 230V-os részt ha be van dugva] ) bármekkora erősítőt épthetsz. Csak érdfemes ezt is bedobozolni hogy véletlenül nyúlhass rossz helyre! És kizárólag SAJÁT FELELŐSSÉGRE! -
catalisat
csendes tag
Hi!
Most nem tudok rajzot adni, mert nem otthon vagyok, viszont nem értem miért ragaszkodsz annyira a telepes megoldáshoz. Pl. ha szerválnál egy 12V-os adaptert, az biztos tud adni mondjuk 10W-ot, és nem kell csereberélni a drága elemeket, meg hurcolászni a nehéz aksit! Mellesleg egy óvatlan kezelésből eredő rövidzárlat is tud akkora kárt okozni egy autóakkumulátorral, mintha trafóznál (gondolj bele, hogy mekkora áramot kell leadnia mikor indítod a motort, pillanatok alatt elégeti a vezetékeket). -
catalisat
csendes tag
Ha 4 ohmos az erősítő, akkor négy ohmos hangszórókat szokás rá tenni, mert ekkor lesz
optimális az illeszttés az erőlködő, meg a hangszórók között (értsd ekkor szól legjobban). Ha
négy helyett nyolc ohmos hangszóróid vannak, akkor annyival lesz más a helyzet, hogy
halkabban fog szólni. Tehát ha négy ohmos erősítőd van, akkor arra tehetsz négy ohmos
hangszórót, de 6,8, stb ohmosat is, csak kevesebbet nem!
Neked a gondod az lesz, hogy szét fogja lökdösni a hangszóróidat, mert iszonyatos
túlterhelésnek készülsz alávetni őket. Úgy szokták méretezni a dolgokat, hogy 100 wattos
erősítő mellé 150 wattos hangszórók dukálnak, ezek bírni fogják a naftát. Tehát neked a 70
wattodhoz járna 100wattos hangszóró Persze ha ki tudod kísérletezni hogy meddig lehet
csavarni (vagyis _nem_ csavarni akkor mehet a dolog.
Hangsugárzó építés: Azért kell hogy több utas legyen, mert nincs olyan hangszóró ami
egyszerre tud mélyet is, és magasat is szólni (egymásnak ellentmondó igényekről van szó).
Ugyanis a mélyhangokhoz nagy és nehéz hangszórómembrán kell (a lassú mozgás miatt
[30-300Hz]), míg a magas hangokhoz kicsi, és könnyű (a gyors mozgáshoz [2-20KHz]). Ezért
csinálnak több utas hangszórókat, ahol a mélyet pumpálja a mélysugárzó (aminek csak ezt
kell tudni), a magasat meg nyomja a cincogó, és hangváltóval gondoskodnak róla, hogy
mindenki csak a saját frekvenciáját kapja meg, így nem megy tönkre. A táskarádiókban azért
elég egy hangszóró, mert az sem mélyet, sem magasat nem tud, csak a középtartományt.
Ezért terjednek a többutas verziók ezek között is. Én ajánlom a háromutas kompozíciót, ebből
nagyon szép hangzást lehet összehozni. Másik lehetőség ami kisebb, ha csinálsz egy pár
közép-magas dobozt, és megfejeled egy szubládával. Ugyanis a mélyhangok ''gurulnak'', nem
irányérzékenyek. Mondjuk ez utóbbi plusz erősítőt, és szűrőt igényel. -
catalisat
csendes tag
A kondik szerepe a töltéstárolás. Ha pufferkondinak van használva a tápegységben, akkor
minél nagyobb annál jobb. Ilyenkor számít a felvett teljesítmény, ezért szoktak F-os kondit
szerelni az autóhifikbe ahol már tekintélyes hangnyomást akarnak kisajtolni (hogy tudniillik ne
rángassa meg az akkut annyira )
A Te esetedben feltételezem hogy a hangváltó kondijáról van szó, ennek szerepe pedig a
frekvenciamenet beállítása, magyarul ez dönti el, hogy milyen frekit engedjen a hangszóródra.
A lényeg, hogy ha nincs olyan mint a ''papíron'', legfeljebb kicsit másképp fog szólni, de tönkre
nem megy tőle!
Amire viszont figyelj oda, hogy ha a tápfesz pl 12 voltos, akkor a kondi legyen ettől nagyobb, pl
25 voltos példány, mert erre viszont érzékeny, és nagyot tud durranni ha nem veszed
figyelembe!!!!
Krisz -
catalisat
csendes tag
Hi!
A quad405-öt nem ajánlom első erősítőnek, mert ez vagy jó, vagy nem, nem nagyon van köztes
állapota. Ha vagy olyan peches hogy a ''vagy nem''-be esel bele, akkor vidám órákat tölthetsz el
a hibakereséssel. Pláne ha még szkópod sincs. Hidd el, jó lesz az a tda Ha meg gyengének
találod, még mindig hídba tudod őket kötni, és ki lehet hozni belőlük úgy 100wattot.
A hangszórók szerintem 8 ohmosak szoktak lenni ha boltban veszed, és nem autóba.
Legalábbis itt Kecskeméten..
Mindenesetre nem baj ha gondoskodsz hűtésről is, mert csúnyán le tudja égetni az ujjadról az
ujjlenyomatot ;)
A C5 kvázi mindegy hogy 2000uF, vagy 2200 (mellesleg ilyet fogsz kapni, 2400-as nem hiszem
hogy létezik). Szerintem frekvenciahatárolásra van benne.
A rajzon nem írtad a tápfesz értékét, de kondikat úgy vedd, hogy attól nagyobb feszültségűek
legyenek (mondjuk 50%-al)!
Sok sikert! -
catalisat
csendes tag
''
'Ha 4 ohmos az erősítő, akkor négy ohmos hangszórókat szokás rá tenni, mert ekkor lesz
optimális az illeszttés az erőlködő, meg a hangszórók között (értsd ekkor szól legjobban).''
Ez korántsem igaz. Mert ha nagyobb impedanciájút kötsz rá akkor szinte biztos, hogy
szebben fog szólni (tisztelet a kivételnek, amelyeket nem érdekli a hangszóró impedancia).
Viszont ha gyengus akkor a kissebtől légcsőhurutos lesz az erősítő.
''
Leadott teljesítményre gondoltam, kizárólag gyakorlati tapasztalat alapján
''Ha négy helyett nyolc ohmos hangszóróid vannak, akkor annyival lesz más a helyzet, hogy
halkabban fog szólni.''
Ez így ebben a formában nem igaz. Csak az erősítő leadott teljesítménye csökken kb. a felére.
De biztos, hogy nem elsősorban ettől fog hallkabban szólni egy 8Ohmos doboz. Hanem mert
kisebb az érzékenysége a 8ohmosnak, mint a 4-esnek. Azonban ha a 8-asnak legalább 4dB-lel
nagyobb mint a 4-esé, akkor már a 8-as fog hangosabb lenni, Ugyanis minden 3dB
hangerőnövekedéshez dupla elekromos teljesítmény kell.
''
Most segíteni próbálunk, vagy kötözködünk? Gondolod hogy decibell-eket fog keresgélni
adatlapokon mikor csak meg akarja szólaltatni??
''''Ugyanis a mélyhangokhoz nagy és nehéz hangszórómembrán kell (a lassú mozgás miatt ''
Ez megint csak részben igaz. Annyiban igaz, hogy a mélyekhez nagy mebránfelület kell. Az
viszont kifejezetten baj ha nagy a mozgó tömege. A nagy tömeg (többek között) érzéketlenebb
hagszórót eredményez.
''
És alacsonyabb frekvenciát nem?
Tőlem tarthatunk vitafórumot is, akkor én is jobban elmélyedek a részletekben, de ha csak
ismerkedik valaki a témával, akkor kár megbonyolítani a helyzetet, mert csak a kedve megy el
tőle...
Üdv: Krisz -
catalisat
csendes tag
Hi!
Tudna valaki felvilagositast adni arrol., hogy hogyan mukodik a mobilokban levo ccd kamera fokusza? Hogyan lehet allitani a fokouszt, mert ugye itt nincs lehetoseg a lencsekkel szorakozni. Egyaltalan honnan tudom egy keprol eldonteni, hogy hol a fokusz??? Ugyertem elvileg, es nem ''ranezesre''
Konkretan ha van egy webkameram, akkor szoftveresen kellene a kepet elesitenem, es ennek erdekelne az elmelete. -
catalisat
csendes tag
Hi!
Arra keress rá inkább, hogy mire akarod használni! Pl. S-Video to Composit... vagy ilyesmi. Az a baj, hogy arra az 5 érintkezős din csatira elég sokféle dolgot lehet rákötni..
(általában a sárga rca csati a video, a piros, és a fehér pedig a sztereo hang egyik, másik csatornája. Mono nem szokott külön lenni, mert az a bal csatorna. Ha tévedek, akkor majd valaki javít
Krisz
[Szerkesztve] -
catalisat
csendes tag
Üdv!
Igen, azzal tisztában vagyok, hogy optikailag nem képes a korrekcióra, de szoftveresen valamit azért csak csinál, mert az viszont tény, hogy rá tud állni a képre. Ennek mikéntje érdekelne engem.
Továbbá az, hogy egy képről hogyan tudom eldönteni azt, hogy éles-e? Gondolom valami élkereső módszerrel kell összevetni a látott képet, és százalékosan megállapítani a hasonlóságot. Egyáltalán melyik fórum témájába vág ez bele?!? Mert ahogy elnézem kezdek elmenni programfejlesztés felé
Bocs, ha offtopic voltam..
Krisz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- SONY LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mobil flották
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Elden Ring
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest