Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Akkor soban:
- Attól függ, hány darab ventit táplálsz róla. A 78xx sorozat általában legalább 1A áramot tud biztosítani. A PC-s ventik névleges árama nyilván 12V-ra van megadva, ezért 6V-on kb. a névleges érték felét fogják felvenni. Kisebb áramú fajtákból ezért többet is elvisz.
- GND, másnéven a 0V-os, vagyis a 'közös' (ground) vezeték. Ez egy PC-ben a tápágak fekete vezetéke, galvanikusan összekötve a ház fémrészeivel.
- Stabkocka: a TO220-as tokozású háromlábú stabilizátorok összefoglaló neve. Ezek már 20 évvel ezelőtt is így néztek ki: [link]. A 7806 egy ilyen stabkocka..
- Hűtőborda: terhelőáram függvénye, azért több ventilátorhoz már illik. Ha a lehetséges 1A árammal terheled, akkor a stabilizátor P= (Ut-Uout) * Iout= (12V-6V) *1A= 6W teljesítményt disszipál, ami hűtést igényel. De azért már 1W-nál is szépen melegszik.. Azért írtam a felcsavarozós módszert, mert a hűtőborda össze van kötve a chip 0V-jával, így a hűtés is megoldódik, és a középső vezetéket sem kell külön bekötnöd. Csak a szélső (Ube és Uki) lábakat kell szépen elszigetelni, pl. zsugorcsővel.
- Mint említve volt, minimum 1A.
- Igen, csak ennek 3 kivezetése van (bemenet, 0V, kimenet), lásd az adatlapot. -
And
veterán
Akkor kábé úgy csináld, ahogy leírtad. Egyedül az ellenállással lehet gond, mivel azt nem lehet lefixálni minden egyes ventilátorhoz, csak adott áramú példányokhoz. Szerintem IC utálat ide vagy oda, használj helyette 6V-os stabilizátort (pl. a 7806-oa a Lomexben alig 50 Ft), mindig állandó kimenőfeszt kaphatsz. Ha felcsavarozod a házon belül mondjuk a HDD-keretre, akkor rögtön meg lesz oldva a GND csatlakoztatás és a stabkocka hűtése is. Javasolt még ez a topik: [link].
#5919: De ismerős nekem az a rajz
..
Új hozzászólás Aktív témák
- VoIP telefonálás
- alza vélemények - tapasztalatok
- Fujifilm X
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- Spórolós topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Formula-1 humoros
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3338
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- AMD AM4-es HP OMEN 25L GT12 alaplapok - B550 chipset
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi