Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz rednifegnar #93768 üzenetére

Természetesen így van, erre épül komplett iparág.
    Meg kell venni és használni.
    De.
    A kolléga vetette fel hogy nem akarja felakkuzni az ups-t hanem egyedi megoldáson gondolkodik, erre reagáltunk itt többen.

De2.
    A gyári ups szisztémát kifejtettem előbbi hsz.-omba, 4 konverzió van, és elég lehet (megfelelő hardverekkel) 1 azaz egy konverzió, bizonyos esetekben 1 se, közvetlanül mehet a berendezés, pl. autós-kemping üzemmód.
    Megint csak magamat tudom felhozni, a fűtésvezérlésem 8-9 éve megy, direkt mindent 12 voltosra építgettem benne.
    Így van egy 12V/100Ah akku és van 1 darab3,8V automata töltő. Snitt.
    Megint unalmas lehet de anno direkt 12 voltos tápos mini pc-ket és monitorokat vásároltam, nekem fontos az autós üzem.
    Így ésszerű választássokkal nem kel se step se up se down, semmi nem kell csak egy szivargyújtóba dugható tápkábel.
    Minél egyszerűbb valami annál gazdaságosabb, jobb, gondozásmentesebb.

De3.
    Én eddig is wattb@szó voltam, mióta félszigetüzemű napelemes rendszer viszi a házam 90%-át, méginkább megtanultam hogy nemhogy 100 vagy 50 de sokszor 5-10 wattok is durva sokat számítanak.
    Ki foglalkozik 5-10wattal, ma már senki.
    Próbálja ki hogy nem 2-3 napig csak 10-15 óráig működteti a házát akksiról.
    Meg fog döbbenni.

Ennek az egész wattmániámnak a pozitív hozadéka szerencsére megfertőzte az asszonyt is meg a két fiamat is már. :K Ha meg tudnám ezzel a szemlélettel fertőzni az egész világot, felére-harmadára esne a globális villamosenergia fogyasztás garantálom.

Példa utolsó, aztán befejezem megígérem :B
    Van egy gyári inverterem, a takarékosabb kategória, üresbe 19-23W az alapfogyasztása.
    Most alkotom éppen életem első szinuszinverterét, napokig variáltam a trafóval, méretezéssel, meghajtással hogy minél kevesebb legyen az önfogyasztás.
    Eredmény, 7,7-9,2W.
    Namost csak ezt a kettőt hasonlítsuk össze, gyári inverterem:
    21W*24óra=525Wh azaz fél kilowattóra/nap.
    (ez tényleg semmi, egy nagyobbacska offgrid hibrid 70-100wattokat kajál óránként)
    És ez nem az enyém, ez minden nap megy a levesbe, ezt meg kell termelnie a napelemeimnek, erre akkukapacitás, sok pénz plusz feleslegesen.
    Én inverterem, 8*25=200Wh/nap.
    Vagyis 4 nap alatt ajándékba kapok 1Kwh-t, ami nekem nagyon-nagyon jól jön.

A mociakkud sokkalta mostohább körülmények között üzemel mint egy normális töltős szünetmentebe, meleg helyen, évente max. 10-20x van pár percre igénybevéve, akkor se leharcolva, állandó ideális csepptöltésen van stb. ebben a módban egy jó szünetmentes akksi 5-8 évet elmegy simán.
    Megint én :B , 4 éve kaptam a 100Ah akkumat, uraságoktól levetett igaz 90%-os állapotban. Haverom vett egy BMW-t és azonnal cserélte az akksit, akkor volt 2 éves de ő maximalista.
    A 6 éves akku nálam ideális körülmények között van 4 éve, évente 1x lecsekkolom, legutóbb 86Ah volt amit tudott.
    Ez nekem a fűtésszivattyúmat 2,5 napig viszi, így nyugodtan alszok.

Új hozzászólás Aktív témák