Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Speeedfire #41454 üzenetére

Csak annál épp a relatív nagy nyugalmi áram miatt búgás jelentkezhet, emiatt pufferkapacitást kell növelni, komolyabb trafó is kell hozzá.

Egyébként a teljesítménytartalék kb. olyan dolog, mint ahogy autónál is növeli a vezetési élményt a kellő tartalék, ez egy erősítőnél is megmutatkozik, dinamikában, erőben. Még ha nincs is állandóan kihasználva.

Nemrég én egy ilyen olcsó, T-osztályú végfokot rendeltem, kvadro házimozi két hátsó hangdobozának meghajtására. Vagyis ez egy kapcsolóüzemű végfok, ahol a hangfrekvencia függvényében folyamatosan modulálják a kapcsolófrekvenciát, ami a D-osztály egyes problémáit kiküszöböli, minimalizálja a zavarkisugárzást és tovább javítja a hatásfokot.

Hatásfokproblémái nincsenek is, nem véletlenül még hűteni sem kell. Próbára rákötöttem az első, nagyobb méretű hangdobozaimra is (ami HS280 sugárzókat tartalmaz, csak más dobozban: SX 340), pillanatra meg is lepődtem. Csak egy 12V / 1A dugasztápot kötöttem rá, de akkorát döngetett rajta, hogy már félteni kellett a mélysugárzót, nehogy szétszakítsa. Egyébként legalább 2 A-es táp kellene hozzá, viszont nem érzékeny az imulzustápra sem, nem zúg tőle.

PC-tápra persze így sem egyszerű rákombinálni, mert a hangkártya kimeneti GND és a táp-GND között előálló zajfeszültség gondot okoz, ezt egyelőre toroidos tápszűrővel minimalizáltam, később esetleg építek hozzá ilyen zajkioltót: BA3121. Vagy megy külön tápról.

Közben figyelgettem nagyjából a végfok hangminőségét, bár összehasonlító teszteket nem végeztem, de úgy általában nem szól rosszul, nem érzek vele problémát. Amire nekem kell, surround mozihoz, arra meg bőven jó.

Új hozzászólás Aktív témák