Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Miért úszta meg Albert Speer? (Reagálás a Telex cikkére)
- biistvan: Notebook billentyűzet mellett ragados a burkolat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Batman2
üzenetére
"a műveleti erősítő vajon hírtelen, átmenet nélkül billen át egyikből másik állapotba a kimenetén, vagy folyamatos átmenettel ?"
Mivel a komparátor negatív visszacsatolást nem tartalmaz, az opamp nyílthurkú erősítése érvényesül, azaz az átváltás nagyon gyors lesz, azt a műveleti erősítő részéről csak a slew rate korlátozza. De pozitív visszacsatolás nélkül a komparálási pont közelében az opamp kimenete (épp a bazinagy nyílthurkú erősítés miatt) bizonytalankodik, ezért hiszterézist szokás beletenni. A hiszterézises (pozitív visszacsatolással rendelkező) komparátor pedig nem más, mint maga a Schmitt-trigger. -
PHM
addikt
válasz
Batman2
üzenetére
Ha műveleti erősítővel készítesz komparátort,
akkor pozitív visszacsatolást kell alkalmaznod.
Az átkapcsolás ezért pillanatszerű, azaz hirtelen lesz.
A "hivatalos" komparátorok is így működnek.
Nincs bennük schmitt trigger.
Tulajdonképpen akár műveleti erősítőnek is lehetne őket használni,
negatív visszacsatolással persze.
Annak idején pl egy CMOS kapuból csináltam a savas akkutöltőm komparátorát.
De láttam már szintén CMOS kapuból készült HF erősítőt is... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2
üzenetére
A szint eltolásán kellene még gondolkozzak egy kicsit. Remélem holnap kerítek rá egy kis időt, akkor megírom.
A másik dolog, amit kérdezel a komparátorokkal: Azért találták ki őket, hogy ne kelljen a műveleti erősítők óriási erősítése miatt a billenési szint körül gerjedéssel számolni. Erre az LM339, vagy 393 ideális.
Ha sikerül kispekuláljuk a szinteltolást az LM3914-nél, akkor lehet nem is kell komparátor, hanem esetleg használhatod azt valahogy, a kritikus értéknek megfelelő LED kimenetről begyűjteni valami hasznos jelet vezérlésre.PHM-nek teljesen igaza van, engem az esetleg túl nagy szint aggasztott, de van erre az adatlapban egy Note 4, azaz:
Pin 5 input current must be limited to ±3mA. The addition of a 39k resistor in series with pin 5 allows ±100V signals without damage
...amitől megnyugodtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gumi és felni topik
- Battlefield 6
- Anime filmek és sorozatok
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Windows 10
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Autós topik
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 590 8GB ZALMAN T4 Plus ADATA 600W
- Xiaomi Redmi Pad SE 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Bomba ár! Dell Latitude E5540 - i3 / i5 I 6-8GB I 320GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- KERESEK: Poly Voyager 4320 M UC USB-C 218478-02M Part number: 77Z30AA
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
ekkold