Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Milyen mosógépet vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- POCO X6 PRO 5G VS Samsung Galaxy A54 - AnTuTu v10
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Miről beszélünk, pontatlan fogalmazás... a pontatlan fogalmazás nem itt kezdődik, az én fogalmaim szerint. Nekem ez inkább csak belemagyarázásnak tűnik.
Ebben a topikban volt már ilyen is, ezek itt egymást követő hozzászólások:
Láthatóan nem mindenkinek egyforma az ingerküszöbe. Pedig szerintem lehet azt érzékelni, hogy hol vannak a határok.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #37306 üzenetére
Ez csak annyi, hogy van a fórumnak egy keresője. Rá tudok keresni a saját hozzászólásaimra, beugrott egy szó is, amit keresni kell, már meg is lett.
Dolog másik része, egyszerűen csak igazságtalannak éreztem, hogy az én szavaimba piszkálódsz, de tök feleslegesen.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #37307 üzenetére
Nem ezen múlik, illetve nem is értem az implementációs részt, nincs ilyen.
Vannak viszont olyan Ni-MH automata töltők, ami impulzusszerűen váltogatja a töltő-kisütő áramot, szükségtelenné téve ezáltal a töltés előtti kisütést, csökkentve a memóriaeffektet. Gyakorlatilag mintha "pofozná" vagy "rángatná" az akkut, változó irányú árammal.
Ennek van egy megfelelő karakterisztikája, hogy kezdetben, illetve a vége felé milyen arányokban megy ez, jobban nem mentem bele, valamelyik külföldi fórumon fejtegették.
Azon múlik inkább, hogy Li-ion akkunál is be kell tartani a túlmelegedés elkerülését, azon belül szabadon tölthető-kisüthető. Betartva persze az ismert feszültséghatárokat is, illetve mindezekre a cellavédelem is "odafigyel".
-
Kernel
nagyúr
A betáp utáni 100µF pufferen múlik a kikapcsolás, hogy a milyen gyorsan tudja kisütni a relé tekercse, elég gyorsan egyébként. Ez persze nem egy szakmai meghatározás, de a gyakorlatban majd meglátod.
Esetleg még csökkenteni is lehet ezt a kapacitást, ha kisebbel is be tud húzni, illetve nem zúg a relé, a félhullámoktól. Ilyen szempontból lehetne akár Graetz-híddal is próbálkozni, amihez valamivel kisebb szűrőkondi is elegendő. Rosszabb nem lesz tőle.
A rajzon megadott diódatípus bőven megfelel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #37314 üzenetére
Illetve a Graetz-hidat arra az esetre gondoltam, amikor van egy galvanikusan leválasztott, önálló szekunder a trafón (egyik saját esetemmel kevertem).
Egyébként nem lehet Graetz-hidat használni, a rajzon jelölt, közös GND-megoldás esetén.
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #37322 üzenetére
Készülékben nem szokás mérni sem Wh, sem Ah kapacitást. Önálló töltők, labortöltők vannak ilyen képességgel. Nem is lenne értelme, mert a tárolóképesség idővel változik, csökken. A töltés leállítása szempontjából meg úgyis más paraméterek játszanak, akkufajtától függően.
Számítógépnél van egy szabványosított rendszer, ahol az akkuba épített áramkör, a BIOS és az operációs rendszer együtt tud működni, hogy például a Windowsban láthassuk a töltöttségi szintet. De az sem foglalkozik a tényleges kapacitással, magába a töltésbe sem szól bele. Detektál egy maximális és minimális feszültségszintet, azután a kettő között kalkulálgat, valamilyen algoritmus szerint.
A többi pedig igen, egy akkunál mindig nagyon fontos körülmény a melegedés mértéke, végeredményben minden erre megy ki, emiatt nem szabad túltölteni, túlterhelni.
-
Kernel
nagyúr
Napelemnél a megadott feszültség csak egy névleges érték, egy névleges terhelés esetére, ami elég széles határok között változhat. Terheletlenül magasabbra szökik, túl nagy terhelésnél meg teljesen letörik.
A Li-Ion akku viszont 4,2 (4,3) V felett robbanhat is. Nem az a probléma, hogy nem lehetne rákötni egy 4 vagy 5 V-os, kis teljesítményű napelemet, ami kis árammal elkezdené szépen lassan tölteni. Hanem az, hogy egyik sem fog megállni 4,2 V-nál.
A Li-Ion cella pedig nem tolerálja még a kis értékű csepptöltőáramot sem, mert attól is képes úgy megszívni magát, hogy egyszer csak eldurran. Tehát szükség van egy alkalmas töltőáramkörre is, ami önmaga minimális energiát pazarol, ennek kisebb fajta napelemeknél van jelentősége.
Vagyis még az sem mindegy, mi a cél, házi energetika, vagy csak kisebb "bohóckodások".
Bővebben: [link]
-
Kernel
nagyúr
Vannak ilyenek például:
http://www.ebay.com/itm/400504682954?
http://www.ebay.com/itm/300878228425?
http://www.ebay.com/itm/180697157377?Kimenetet be kell állítani pontosan 16,8 V-ra, a töltőáramot is be lehet állítani, rövidre zárt kimenet mellett.
Van egyébként step-down kivitel is, lehet belőle műhelytápot építeni, szabályozható áramkorláttal:
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #37347 üzenetére
Elképzelhető, hogy a pufferkondi kiszáradt az évek során, a trafó mellett van bilinccsel rögzítve egy 4700 µF, ha jól emlékszem.
De nem kell kapásból cserélni, előbb ráforrasztani a tetejére próbára 1000 vagy 2200 µ-t, ami van kéznél, mert már annak is szokott lenni érzékelhető hatása. Ha javul valamit, utána lehet cserélni rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
A cellavédelemre soha nem szabad hagyatkozni, mert annak csak biztonsági szerepe van (második lépcső). Például 4,3 V-nál véd, míg a töltés 4,2 V-ra szabályoz.
De van itt egy ilyen is:
http://www.ebay.com/itm/121221552820?
Viszont ez csak áramgenerátor.
(#37351) PeachMan
Sajnos nem tudom, vannak-e még ilyen gombok valahol.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Lehet éppen kísérletezni a kimenetre tett áramgenerátorral, majd a gyakorlatban derül ki, hogy lesznek hátulütői az egyszerűbb kombinációknak. Ilyenkor egy próbapanelon lehet szórakozni vele, azután menet közben derülnek ki a dolgok.
Azok az egyszerűbb Li-Ion töltők, amit például kínai zseblámpához is szoktak mellékelni, a 4,2 V-ot soha nem kapcsolják le az akkuról, az fixen rajta marad. Általában van egy LED, ami az áram lecsökkenése után kialszik, vagy színt vált, abból lehet tudni, hogy kész.
Mindezt elintézik pár alkatrésszel, amit most pontosan nem tudok felidézni, de van lehetőség például a TL431 alkalmazására, ami egy integrált precíziós sönt-stabilizátor, általában kapcsolóüzemű tápegységek feszültségének igen pontos beállítására használják, optocsatolóval együttműködve a primerre szabályoz vissza lényegében.
Lehetne gondolkodni az XL6009 szabályzókörébe való belenyúláson is, de pontosabbat most arra sem tudok írni, ez is külön agyalás kérdése.
Van itt egy ilyen áramkör is, ami nem csak cellavédő és balanszer, hanem ha jól látom, egy (minimum) 18 V-os tápot is lehet rá csatlakoztatni, amiből gondolom megoldja a 16,8 V-os töltést:
http://www.ebay.com/itm/251064876315?
Vagy lehetne úgy is, hogy kb. 18 V-ot állítasz elő az XL6009-cel, utána arra kötni egy TL431 alapú töltőáramkört:
-
Kernel
nagyúr
Igényesebb töltők lekapcsolnak teljesen, amikor a töltőáram a kezdeti, illetve néveges érték 3 %-ára esik vissza. Később visszakapcsol, amikor a feszültség 4,05 V alá esik.
Ezáltal az akku kímélhető, élettartam hosszabbítható. Ha nincs ilyen automatika, csak például egy LED jelzi a töltőáram leesését (ami nem egyenlő az áram megszűnésével), akkor ezután érdemes várni még 1-2 órát (telítési szakasz), majd manuálisan célszerű megszakítani. Nem lesz abból sem tragédia, ha véletlenül rajta marad, de az akku folyamatosan szipkázza magát tele, ami hosszabb távon állítólag nem egészséges.
Bővebben: [link]
Egyéb megoldás lehetséges sokféle, például az XL6009 átköthető áramgenerátoros módba, ennek módja látható az XL603 adatlapján, mivel a két áramkör lényegileg azonos, csak más referenciával kell számolni (egyiknél 0,22 másiknál 1,25 V).
Az áramgenerátor után lehet kötni például egy ilyen feszültségszabályzót, ami áramkorláttal egyáltalán nem rendelkezik:
Csak itt a kimeneti feszültségosztót át kell méretezni 16,8 V-ra. Az osztó számítása egyszerű, mert a TL431 mindig arra szabályoz, hogy a referencialábon a belső referenciával azonos feszültség álljon elő (2,495 V). Tehát, ha csökken vezérlőjel, akkor csökken a katódáram is, vagyis nő a katódfeszültség.
Az érdekesség kedvéért kiszúrtam a keresőből egy egyszerű kis áramkört:
Forrás: [link]
A kimeneti osztót itt is hasonlóan módosítani kell több cella esetén, és van egy kis többlet igénye a bemeneten, legalább 3 V-ot saccolok neki (16,8+3 V).
A töltőáramot a 4 Ω állítja be. Például 300 mA esetén 1,2 V esik az ellenálláson, kb. 0,8 V a B-E átmeneten, ami összesen 2 V. Itt már nyit a LED, jelzi a töltőáramot, egyúttal korlátoz is azáltal, hogy a tranzisztor bázisát lefelé húzza, míg a kimenet el nem éri a 4,2 V-ot. Mikor eléri, a feszültség tovább nem tud nőni, mert a TL431 leszabályozza a bázist. Ekkor a LED is kialszik, jelezve az áramgenerátoros szakasz végét.
Az eredeti cikk szerint: "Simple and practical lithium battery charger schematic. Most chargers are now available in the market are used in this schematic design and manufacture. Great value!"
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37391 üzenetére
Gondolom, a háromvezetékesnél is úgy méri, mint a PWM-nél: [link]
Van benne egy tranzisztor, aminek a kollektora van kivezetve, az zárogat le testre, fordulatonként kétszer.
-
Kernel
nagyúr
válasz Peter789 #37390 üzenetére
Valószínűleg azért találták ki a PWM-vezérelt ventilátort, mert a korábbi megoldás, a tápfeszültség csökkentése alapvetően egyfajta gánymunka, szükségmegoldás. Alacsonyabb tápon túlzottan lecsökkenő nyomaték, bizonytalan elindulás, és még a fordulat visszajelzése is néha elakad, a forgás nem detektálható korrekt módon.
A gépek zajszintjének csökkentése ugyanakkor érhető igény, ezért szükséges volt bevezetni valamilyen normálisabb, szakmailag is kulturáltnak tekinthető megoldást.
A négyvezetékes rendszerben a ventilátor elektronikája mindig megkapja az üzemszerű tápfeszültséget, fordulatát önmagának állítja be, a PWM-vezérlőjel csak az információt közvetíti, hogy mennyi legyen az.
Fórumon elhangzott olyan kérdés is, hogy bekapcsoláskor miért pörög fel maximumra a PWM-ventilátor, majd elhalkul (már akinél, de például nálam is), szerintem a csapágy szorulása ellen löki meg magát, hogy biztosabb legyen az indulás. Illetve nem is maga a ventilátor, hanem az alaplap / BIOS intézi így.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Pontosabban be lehet játszani a töltőfeszültséget, ha előbb van az áramgenerátor. Ha utána kötöd, az áramgenerátornak is van saját feszültségesése, ami alá nem tud menni, a töltés vége felé a szabályzási görbe sem úgy alakul elvileg, ahogy az ember szeretné.
Nem tudom viszont, hogy az XL6009 tisztán áramgenerátoros módban, terhelés nélkül meddig tolná fel a kimeneti feszültségét, vagy ilyenkor leáll, netán tönkremegy, bár feltehetően védett ilyesmi ellen.
De talán be lehetne állítani CC/CV módba is, az alábbiak szerint:
Pirossal berajzoltam egy ellenállást, amivel a maximális áramot lehetne korlátozni, a kimeneti osztó egésze pedig a feszültséget állítja.
A példa kedvéért legyen 4,7 Ω a beiktatott ellenállás, ami azt jelenti, hogy 265 mA áramnál esne rajta 1,25 V, ahol az IC leszabályozza a kimeneti feszültséget, mert ez már eléri a belső referenciát. Noha ezt némileg befolyásolja az R1-R2 osztó is, de a szabályzási karakterisztika a gyakorlati igényeknek valószínűleg megfelelne.
A rajzon szereplő osztóval 18 V-ra állították be a kimenetet, de ezt egy trimmerrel pontosan be lehetne játszani 16,8 V-ra, az R1 csökkentésével, vagy az R2 növelésével.
A finom szabályozhatóság érdekében ilyenkor csak az ellenállás egy részét célszerű trimmerrel kiváltani, valamint szokás figyelembe venni azt is, hogy egy rosszabb minőségű, vagy elhasználódott trimmer szakadozhat is, például állítás közben. Ezért a trimmert lehetőleg abba az ágba illik beiktatni, ahol a növekvő ellenállás a kimenetet lefelé szabályozza, nem pedig felfelé.
Esetünkben ez az alsó ág, mert ha az R1 megszakadna, csak annyi történik, hogy a kimenet 1,25 V-ra esik vissza.
Nem árt arra is gondolni, hogy amennyiben 16 V-nál még mindig 265 mA folyna (bár elvileg ott már csökkenőben lesz), az 4,25 W teljesítményigényt jelent, ami DC-konverternél pl. 5 V betápra számítva 850 mA lenne, 100 % hatásfok esetén. Vagyis valójában ennél már csak több lesz.
-
Kernel
nagyúr
Ezt csak általánosságban írtam, mivel nem tudni, hogy konkrétan mivel akarod megtáplálni az egészet. De ha ennyire korlátozott a bemenőáram, akkor tulajdonképpen nem is kell korlátozni az XL6009 saját áramát.
Egy elírás részemről, amit utólag vettem észre: valójában növelni kell az R1-et, ha csökkenteni akarjuk a 18 V-ot, de ez már csak elvi kérdés, mert ha eleve adott az eBay-panelon a trimmer, azt már úgyis csak tekergetni kell.
-
Kernel
nagyúr
DC-áramfigyelőhöz sajnos mindenképp kell egy soros ellenállás, amin óhatatlanul esik valamennyi feszültség, hiszen épp ez a cél. Hogy legyen mit érzékelni.
Diódát ilyenkor csak védő-, illetve határolóeszközként szokás használni, mint ahogy a második rajzon is egy párhuzamos Schottky-dióda korlátozza az ellenálláson eső feszültséget. Ennek annyi az előnye, hogy így alkalmazható nagyobb értékű ellenállás is, amivel kisebb áram is jól érzékelhető, viszont nagy áramnál sem fog rajta túl sok feszültség esni, nem is ég le, mert egy megfogja a dióda.
A tranzisztoros megoldásnál sokszor az jelent gondot, hogy kb. 0,8 V B-E feszültség szükséges egy szilícium tranzisztor nyitásához, tehát azt létre kell hozni egy ellenállással, ami nem minden alkalmazásnál kedvező.
Ezért találták ki a második rajzodnál, hogy műveleti erősítőt alkalmaznak, amivel kisebb szintek is detektálhatók, ezért itt még egy Schottky-diódát is lehetett használni, ami kisebb feszültségen határol, mint egy normál dióda.
Egyébként BU406-ot nem kellett volna alkalmazni, ami régi FF TV-k sorvégfok tranzisztora volt, vagyis feszültségtűrő, impulzustűrő, igencsak felesleges ide.
A rajzok között tallózva láttam például az alábbi kettőt is, ami egymás rokona, csak egyiknél a kimenetre tették az áramérzékelést, másiknál a bemenetre:
A következő kapcsolás érdekessége az orosz MP41 germánium tranzisztor, ami ismerős lehet azoknak, akik régebben sok Sokol rádiót javítottak például. Meg persze a piros tokos KT is ismerős lehet a fentinél.
Mivel a germánium tranzisztor nyitásához kb. 0,1 V B-E feszültség is elegendő, így érthető, hogy miért vették elő ezt a típust:
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #37422 üzenetére
Régebben ezt így szokták említeni, hogy 0,1-02 V körül, vagy legalábbis én erre emlékeztem, illetve valamikor iskolás koromban még barkácsoltam is OC1071, AC127 félékkel, amire ugyan pontosan már nem emlékszem, de ez valahogy így ragadt meg nálam.
Arra ugyan gondoltam, hogy írhatnék legalább 0,1-0,2 V-ot, mert a 0,1 elég kevés, de nem akartam már jobban szaporítani. Ami a dolog lényege, hogy a mára elavult germániumnak kevesebb is elég, ami ilyen áramköröknél érdekes lehet.
-
Kernel
nagyúr
Ez az, hogy áramfüggő valami szükséges, mivel áramot kell detektálni. De esetedben nem vészes az a kis ellenállás.
Az a rajz kicsit más funkciójú, ugyanis napelemnél van az a szituáció is, hogy amikor nem kap fényt, a napelem feszültsége kisebb lesz, mint a kimeneten az akku. Vagyis visszafelé folyhatna az áram, a napelem lemeríthetné az akkut, töltés helyett.
Ezért ott beraktak egy diódát, ami a lemerítést meggátolja, amellett egy műveleti erősítővel kijelezhető, hogy mikor van éppen töltés.
A szóban forgó másik témában viszont tisztán dióda nem alkalmazható, mert ott valamilyen áram mindig folyik, ami a diódán mindig mérhető feszültséget idézne elő. Ezért kell az ellenállás (is), hogy a kisebb áramot söntölje.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Azon a rajzon, ahol én rajzoltam be pirossal egy ellenállást, az a pár Ω a töltés végén semmit már semmit nem befolyásol, mert akkor az áram minimálisra csökken. Tehát az üresjárási feszültséget pontosan 16,8 V-ra kell beállítani.
De én már nem nagyon látom értemét ennek az átalakításnak, ha a tápforrásod eleve olyan jól korlátozza az áramot, hogy az nála üzemszerű működés. Az üresjárási feszültséget pedig ebben az esetben is 16,8 V-ra kell állítani. Meg akkor is, ha az áramfigyelő a tápforrás és konverter között helyezkedik el.
-
Kernel
nagyúr
Erre azért nem gondoltam, mert úgy nem is jó sajnos. Li-Ion akkura nem lehet több feszültséget kapcsolni, ellenálláson keresztül, hiszen előbb-utóbb fel fog töltődni erre a magasabb szintre.
Nem véletlen, hogy előző rajzokon is az LM317 kimenetén előbb a soros áramérzékelő van, utána a kimeneti kapcsokon szerepel a feszültségosztó, amin múlik a feszültség pontos értéke.
-
Kernel
nagyúr
Igen, az annyira van beállítva az osztóval.
A másik műveleti erősítős megoldásnál, ahol a Schottky-diódával korlátozták a feszültségesést, az így alakul egyébként:
Persze az áram egy része a párhuzamos ellenálláson folyik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Bármit is választasz, opcionálisan kitérnék még további lehetőségekre. Egyik például a topikban is korábban tárgyalt ACS712 Hall-elemes áramérzékelő, ami AC/DC mérésre is alkalmas, készen is beszerezhető: [link]
Másik az XL6009 kimenetének más jellegű módosítása:
Az ellenállásra kapcsolódó tranzisztort stb. már nem rajzoltam, oda kell képzelni, mert ez csak egy egyszerű rajzolóprogram, "bonyolultabb" dolgokra nehézkes lenne használni.
Felmerülhet a kérdés, hogy előzőleg miért nem így iktattam be az áramérzékelő ellenállást? Ennek az az oka, hogy az XL6009 belső referenciája GND-hez képest +1,25 V, míg például az LM317 esetében a kimenethez képest -1,25 V.
Ezért van az, hogy az LM317-nél a kimeneten helyezik el az áram visszaszabályzására használható ellenállást, míg nekem a tegnapi rajzon a GND-nél kellett beiktatni.
Következő lehetséges kérdés, hogy akkor nem lehetne a tegnapi változatnál bekötni egy tranzisztor bázisát az alsó ellenálláshoz, emitter a GND-re? Az sem jó, mert akkor azt tapasztalnánk, hogy 4,2-0,8 = 3,4V körül a töltésjelző LED kialudna, ami ugyebár no comment esete. A töltés persze folytatódna tovább 4,2 V-ig.
Ott még csak az áram korlátozása volt a cél, amire megfelelt az elrendezés, a töltés végét viszont ilyen alapon nem jól mutatná.
Ha viszont áramot nem szükséges szabályozni, akkor beiktatható a fenti módon is az ellenállás, így teljesül az a feltétel is, hogy a negatív visszacsatolást végző osztó pontosan az akku feszültségét méri. Ez nem jelenti, hogy a tegnapi változatnál nem teljesült volna, mert a töltés végén mindenképp oda jut helyzet, hogy pontosan a beállított üresjárási feszültségre fog feltöltődni az akku. Csak a LED-kijelzés szempontjából lenne problémás.
-
Kernel
nagyúr
Most látom, a rajzon is komparátor van, nem műveleti erősítő, de annak nem nyitott kollektoros a kimenete, mint az LM393. Utóbbihoz kell még egy felhúzóellenállás is, vagy módjával még egy soros LED-et is elvihetne közvetlenül, max. 16 mA-ig.
Méghozzá olyan komparátor, aminek jól kell komparálni a negatív tápjához képest is azt a kis eltérést, mivel itt nincs kettős táplálás, hanem csak GND-re van kötve az IC (5. láb). Nem tudom, az LM393 is jól teljesít-e ilyen téren, ki lehet-e hámozni a doksiból, vagy talán épp ezért alkalmaztak egy ilyen drágább IC-t.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz atesss #37441 üzenetére
2000-3000 körül szokott lenni a bimetálos, ami hőtárolós kályhához stb. használható. De lehet hátulütője az egyszerű bimetálnak: [link] Ld. a beépített fűtőellenállás témája.
Múltkor nézegettem eBay-en is, van többféle, például ez a legolcsóbb most: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #37456 üzenetére
Csatlakozva az előző jókívánsághoz, ilyenkor azt érdemes megnézni – még töltés előtt –, hogy mennyire merültek le a cellák. De ha nem nézted meg, később is ki fog derülni az állapot.
Amíg tartja a cellánkénti 0,9 esetleg 0,8 V-ot, még hónapok után is, addig nincs gond. Mindig ott kezdődnek a bajok, amikor egy vagy több cella, átvezetés miatt lemeríti önmagát 0 V-ra.
12 V-os csavarbehajtónál például 10 db Ni-Cd akku van beépítve, vagyis 10 V körül még OK a telep. Bár az a biztos, ha cellánként rámérsz. Későbbiekben, amikor kezd merülni, terhelés hatására a leggyengébb cellán átfordulhat a feszültség. Ha ez túl hamar jelentkezik valamelyik cellán, az sem jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz Latency #37463 üzenetére
Én sem tudtam megmérni, amikor az órás rádióba (még régen, amikor a hálózati 50 Hz össze-vissza járt), építettem egy kvarcvezérelt meghajtást.
De beterveztem egy trimmerkondit is, amivel korrigáltam, időre.
-
Kernel
nagyúr
A Graetz-híd (ha az van benne) és a puffer közé nem nagyon szokás ellenállást iktatni, legfeljebb pár ohmos védőellenállást, de az sem jellemző.
Kettőt meg pláne, de lehet például két egyforma ellenállás is. Gyári készülékekben, amikor 2 db soros ellenállást látsz, azok általában egyformák. Ennek mélyebb filozófiai értelmét most nem is fejtegetném.
Elvileg beköthetsz helyette egy ampermérőt, 10 A-re állítva, utána kapcsold be, figyeld az áramot. Vagy egy biztosítékot. De biztosat csak az áramkör ismeretében lehetne mondani, így ez a te felelősséged.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #37483 üzenetére
Egy akku töltéséhez elsősorban áram kell, azt azért nem olyan nehéz produkálni. Van például egy 2,4 V-os B&D csavarhúzóm, annak annyi a töltője, hogy 1 db AC trafó. A csavarhúzóban van 1 db dióda (azért ott, mert így mindegy, milyen irányban teszem a töltőfészekbe). Nyilván ilyenkor be van számítva a trafó saját belső ellenállása, valamint a szekunder épp annyi, hogy jó legyen hozzá.
Az pedig egy egyszerű, kisáramú töltő, 2x2 soros cella töltésére, ahol LED jelzi a két ág áramát. Fent egyébként nem +/- DC csatlakozik rá, hanem a trafó szekundere (AC), középcsapolással.
Annyira egyszerű, hogy gyorsan le is rajzoltam:
Annyit csaltam, hogy régebbről is ismerem már a kapcsolást, továbbá ilyenkor én az egyik képet tükrözöm horizontálisan, így jobban összevethető egymással:
Plusz használok még egy jól bevált capture programot, ami a screenshot levételét, kivágását gyorsítja.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #37495 üzenetére
Akkor valamit igen rosszul írhattam. Dióda van ott egyenirányítónak, kettő is. Az érintkezőkön némileg egyszerűsítettem, illetve csak egy variációt rajzoltam fel, de természetesen négy egyforma akkut is lehet betenni, illetve két független ág lévén, egyik ág önmagában is használható.
Nem tartalmaz kikapcsoló áramkört, csakhogy ezeknél nem is szükséges, mert olyan kis áramon tölt, ami nem képes túlfűteni az akkut, még napok alatt sem. Inkább az fordulhat elő, hogy egy nagykapacitású akkut fel sem tud tölteni rendesen. Meg állítólag ezek a nagyobb akkuk jobban is szeretik, ha legalább néha "odapörkölnek" neki. Túl alacsony áramon idővel memóriaeffektet is kaphat.
Utána következnek a közepes áramú töltők, ahol már időzítővel kell védeni a cellát a túlmelegedés ellen, nagyobb áramon pedig -dU áramkörrel. (Egyebet most nem részletezve.)
Tehát ezek nem annyira opcionális dolgok, hanem a töltőárammal, illetve azon keresztül a túlhevülés kérdésével van szoros összefüggésben.
-
Kernel
nagyúr
válasz donmackó #37506 üzenetére
Van ilyen, hogy az energiatakarékos lámpában (laikusok által izzónak nevezett, noha nem izzik), a pufferkondenzátor lassan feltöltődik, majd kisül, ennek oka lehet nem megfelelő kapcsoló használata (világítós, szabályzós), vagy akár a hosszabb vezetékek között kapacitív úton átszivárgó áram, esetleg szakszerűtlen bekötés is, amikor nem a fázist szakítják meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #37501 üzenetére
Pedig ezek inkább sztereo potméterek szoktak lenni, mint a linkelt Conrad potméter is, amihez PDF is tartozik. Egy lapra van integrálva két szénpálya, egyik belül, másik kívül, valamint az elvezetőpályák.
Ilyen kismagnókban loudness nem nagyon játszik, pláne többpontos kivezetéssel.
Csak ez 7 lábú, nem 6:
De általában nem is szükséges cserélni, jobb esetben elég befújni, tisztító és kenő spray-vel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz donmackó #37511 üzenetére
Az irányfényes kapcsoló nagyon is okozhatja, ezekben egy glimmlámpa, illetve annak előtétellenálása pont áthidalja a kapcsolót. Zárt állásban pedig az irányfény kialszik. Ha ezt tapasztalod, akkor ott a gond.
Egy lehetőség az irányfény kiiktatása, másik lehetőség egy jól méretezett ellenállás beiktatása az energiatakarékos fényforrással párhuzamosan.
-
Kernel
nagyúr
válasz donmackó #37520 üzenetére
Elég biztosra merném fogadni. A glimmlámpán keresztül lassan feltöltődik a puffer, míg egy ponton begyújt a fénycső, rögtön ki is sül, és így tovább. Hideg állapotban megváltoznak az áramköri viszonyok, a fénycső nem bír begyújtani.
-
Kernel
nagyúr
válasz donmackó #37522 üzenetére
A LED-es is energiatakarékos, annál ez úgy szokott jelentkezni, hogy sötétben halványan világít, de ez konstrukciófüggő is. Gyárilag is beépíthetik a szükséges ellenállást például, vagy akár kapacitás formájában is van lehetőség.
Ez meg fénycsöves, vagyis kompakt fénycsőről van szó, gondolom.
Nyilván egyszerűbb kivágni a glimmlámpát. A párhuzamos ellenállást legjobb ilyenkor próbálgatás útján meghatározni, fokozatosan csökkenő értékben, 2,2MΩ, 1MΩ stb., míg megszűnik a jelenség. De főleg kisebb ellenállásnál már a teljesítményre is oda kell figyelni, ami az alábbi szerint számítható:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Ibituba #37548 üzenetére
Motort nem tudom, hol olvastad, én annyit látok, hogy bearing (szíj, ékszíj, gumiszíj), ami egy öreg mosógépből származik.
Mosógépmotor igen erős lenne oda, még egy régifajta, tárcsás mosógép motorja is. Forgódobosról nem is beszélve. Egyébként a régi tárcsásban (ami manapság már nem hinném, hogy létezik egyáltalán) aszinkron, segédfázisos motor volt.
Inkább egy ablaktörlőmotor például, azon van lassító áttétel is, forgásirány is könnyen változtatható.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #37553 üzenetére
Illetve összekevertem, a "belt"-re gondoltam (gumiszíj). Bearing = csapágy.
Az meg nem is motoros, hanem valami lendkerekes, kézi pörgetős szerkezetnek tűnik. Ahol van a "platter" talán ott kell forgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #37566 üzenetére
Az ív kapásból elégeti a megmaradt wolframszálat és húzódik tovább. Ráadásul a villák szűkülnek, így rögtön leszalad a tövébe. További kérdés, fajtától függően a búrában lévő nemesgázok ionizálódása, plazma állapotba kerülése, mindezek után a negatív ellenállás megteszi a hatását.
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #37579 üzenetére
Elnézést, mellékattintottam, nem privát akart lenni:
Képcsöves TV-k, monitorok nehezen léteznének nélküle. BA 157-158-159, BY299-399, de van még sokféle. Rossz készülékből is lehet bontani. Persze 50 Hz-re felesleges, ezek impulzustűrő diódák.
-
Kernel
nagyúr
TV-k sorvégfokozatában sem ritka, hogy 10-20 %-ra csökkent kapacitású kondenzátorral lehet találkozni, ami nem elkó. Csak ott az impulzusok nyírják ki, motoroknál meg az 50 Hz váltóáram.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #37587 üzenetére
Ilyen tápegységek kimenőfeszültségének módosítása általában nem nehéz, csak meg kell keresni benne a megfelelő ellenállást.
Csak egy példa, amit keresővel találtam, de eléggé tipikus. Kimeneten van egy osztó, van egy TL431 sönt stabilizátor, ami egy optocsatolón keresztül szabályoz vissza a primerre. A TL431 referenciafeszültsége 2,495 V, vagyis ennek megfelelően kell módosítani a kimeneti osztót. Nem egy nagy kaland:
Sok LED esetén, akár soros diódával, akár ellenállással csökkented, az fűteni fog, áramtól függően. Akkor már inkább egy olcsó átalakító: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz sörösló #37604 üzenetére
Nem tudom, az milyen volt, de általában látni rajta, hogy három LED van sorba egy ellenállással, az megy a 12V-ra, vagyis 3 LED-enként darabolható, ami be is van jelölve.
Értelemszerűen, egy szakadt ág esetén három LED alszik ki.
Vannak viszont most már 230 V-os LED-szalagok is, ami méterenként darabolható. Itt már bizonyára 1 m LED alszik ki, egy hiba miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #37608 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz utgyuru #37611 üzenetére
USB töltőnél úgy szokták megoldani, hogy a telefon csak akkor szabályoz 500 mA feletti töltőáramra, ha érzékeli a saját, gyári töltőjét. Erre van lehetőség a két adatvezeték megfelelő bekötésével
Ha azt nem érzékeli, akkor legfeljebb a standard 500 mA-rel terheli meg a forrást. Vagyis lassabban fog feltöltődni, elvileg azt fogod tapasztalni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz utgyuru #37614 üzenetére
Ha ez egy olyan telefon, ami kompatibilis a számítógépről való USB 2.0 töltéssel is (ami 500 mA-es portokat jelent), akkor a 600 mA-es töltővel is biztosíthatod neki ugyanazt.
Mivel jelenidőben fogalmaztál, vagyis már kipróbáltad, eszerint működik.
Ha a telefon túlterhelné a töltőt, attól a töltő károsodhatna, de azok általában védettek ilyen ellen. Túlterhelés hatására az 5V lecsökkenne, amire viszont a telefon valamilyen hibát jelezne, a töltésjelző szokatlan módon viselkedne például.
-
Kernel
nagyúr
válasz n0rbert0 #37630 üzenetére
Vagy másképp fogalmazva, a feszültségosztónak képlet nélkül is mindössze annyi a lényege, hogy az ellenállások arányában oszlik meg rajta a feszültség.
Ha azonban leterheljük, vagyis például az alsó tagjával párhuzamosan kötünk egy másik ellenállást (amit itt a LED-szalag eredője képvisel, vagy bármilyen fogyasztó), akkor a párhuzamos ellenállások eredőjével kell számolni, vagyis megváltozik az osztásviszony. Vagy eltolódik az osztáspont, sokféleképpen lehet mondani.
A dióda, vagy Z-dióda viszont gyakorlatilag stabilizálja, behatárolja az önmagán eső feszültséget. Meghatározott jelleggörbét követve ugyan, de a semmihez képest ez már feszültségstabilizálásnak számít, az elektronikában.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #37663 üzenetére
Itt van hozzá rajz: [link]
Valószínűleg jó helyette a másik is, ha egyeznek a csatlakozó bekötései, feszültségei. Az egyiken 15V az inverter-táp, másikon 14,5V, de az elvileg nem számít, ebben az esetben.
Egyébként az érdekesség kedvéért, van itt egy másik, ami viszont teljesen azonosnak tűnik: [link] Csak ez hibás, trafója meg van égve. Noha licitálós, így olcsóbban is elnyerhető, Unión belül vám és ÁFA-mentes lenne, viszont utána még lehetne ezt is javítgatni.
Meg persze lehet próbálkozni inkább az eredeti javításával is (trafócserével szerintem nem úszod meg), illetve én már azzal sem szórakoznék, inkább LED-szalagot építenék bele, mint a sajátomba. Pláne, ha hibás még a fénycső is. Csak nem tudom, milyen felépítésű a kijelző, ehhez előbb szétszedném.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xbox Series X|S
- Milyen notebookot vegyek?
- Filmvilág
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Gitáros topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs