Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz szaszlaci #44861 üzenetére
Kétségtelenül mérésekkel lehetne jobban kideríteni a dolgokat, mindenesetre a hőlégfúvó lehet olyan típus, amelyiknek kapcsolós fokozatváltója van, csak a fűtőszálak megfelelő kapcsolásával, csapolásával variál.
Ha a lámpát vibráltatja, a bekapcsolás és a kikapcsolás pillanatában, az nem zavarszűrési kérdés, sőt egyáltalán nem szűrhető. Egyszerű terhelésváltozás, megváltozik a feszültségesés a vezetékeken.
Aluvezetékes lakás egyébként vagy réz?
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz szaszlaci #44864 üzenetére
Valahol túl nagy lesz ott az ellenállás, vagy már eleve a betápnál, villanyóránál nem stimmel valami.
Mindenesetre, az elmélet kedvéért nem árt tisztázni, hogy a fázishasítós szabályzó okozta vibrálás sem zavarszűrési kérdés.
Zavarszűrő áramkörök, CLC-szűrők csak egészen rövid impulzusokat képesek elsimítani, ami (illetve annak felharmonikusai) rádiófrekvenciás zavart okoznának. Eleve az alkatrészek relatív alacsony kapacitív és induktív értékei miatt komolyabb tároló, "energiakiegyenlítő" szerepe nem lehet.
A tápegységek PFC-áramkörei képesek a szinuszjelet torzító hatású, egyenlőtlen áramfelvétel kivédésére is. Noha a PFC szó szerint csak a cosφ-javítással kapcsolatos az erősáramban, de ilyen tápoknál nem csak tisztán a fázisszöget (áram és feszültség időbeni eltolódása egymáshoz képest), hanem a torzító hatásokat is ki kell védenie az áramkörnek.
A torzítás itt nem aszimmetrikus, de attól még torzítás, jellege is eltér, mert a tápoknál a diódás-pufferes terhelés miatt a szinusz csúcsa torzul, belapul, míg fázishasításnál más jellegű.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz DonThomasino #44898 üzenetére
ATX tápoknál ez szabvány, rá is szokták írni, 5Vsb, 2A.
Korábban 1A volt a szabvány elvárása, akkoriban még el tudták intézni egy 7805 beépítésével, későbbiekben más megoldást alkalmaztak.
De lényegében ezt is úgy kell elképzelni, hogy a főtáp mellett van egy kis segédtáp, mintha egy 5V / 2A dugasztáp lenne, csak ez ott van benne. Meg nyilván nem kell neki külön hálózati egyenirányító és puffer, ez a főtáppal közös.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz the_blu36 #44891 üzenetére
Kétoszlopos trafónál (ha ez az) arra kell vigyázni, hogy a két tekercs elejét vagy végét kell középen összekötni, ez persze függ a menetiránytól is.
Rossz irányú kötés esetén a két tekercs mágneses tere pont egymás ellen dolgozik, teljes zárlat lesz. Óvatosság kedvéért azt is meg lehet tenni, hogy sorba kötni először egy izzólámpát, vagy kisebb értékű biztosítékot, hogy inkább az menjen ki, mint a tekercs belsejébe épített hőkioldó, ha van.
Egyúttal az előző hozzászólásomhoz:
2A terhelhetőséget azért kellett bevezetni, mert időközben elszaporodtak olyan USB-eszközök, ami készenlétben is terheli a tápot.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vasi89 #44940 üzenetére
Mindegy, a zárlati áramot bármelyik megszünteti, legfeljebb a 21 W-os gyorsabban tölt, mint az 5 W-os. Izzó előnye, hogy szemmel látható a folyamat, nem kell ellenőrző mérést végezni.
-
Kernel
nagyúr
válasz the_blu36 #44943 üzenetére
Van ilyen, hogy egy készüléket többféle trafóval is gyártanak, több piacra, amit a supportnak persze illene tudni. De valószínűleg ő is csak azt a doksit látja, amely szerint univerzális.
Maximum azt lehetne megnézni, hogy a szigetelés alatt nincs-e valami kötés, amit meg lehetne bontani. Ha nincs, akkor nem tudsz vele mit csinálni. Belül van a primer, kívül a szekunder, így jobban nem is lehet hozzáférni.
-
Kernel
nagyúr
válasz pali020 #44957 üzenetére
Gyakori eset, hogy egyszerűen csak meglazul a relé lábának forrasztása, ami avatatlan szemnek elsőre fel sem tűnik, ha kisebb hajszálrepedésről van szó.
Vagyis nem kizárt, hogy csak át kellett volna forrasztani.
Azt így lehetetlen megmondani, hogy mi ment tönkre, zárlatos félvezetőt kell keresni általában, de ennek szövődményeként ellenállás is szakadhat, le kell követni az áramkört, ahol a zárlat keletkezett.
-
Kernel
nagyúr
válasz the_blu36 #44949 üzenetére
Be lehetne építeni egy APT-100 vagy hasonló trafót is, ami csak egy középcsapolt szekundert tartalmaz (vagy két szekundert, mindegy) legfeljebb elveszne a szeparált szekunder előnye, amit az áthallás minimalizálása miatt alkalmaznak.
Így is megmaradna a csatornánkénti külön egyenirányító + puffer, ami már önmagában is biztosítja a gyakorlatilag jelentéktelen áthallást.
A fotón látható megoldás, ahol 5 végfok, 5 független szekunderről működik, amúgy is már inkább csak egy ilyen high-end "hóbort", hiszen rengeteg készülék tud működni közös szekunderről, közös pufferről, általában senkit nem zavar az a kis áthallás.
Ami kellemetlen lehet, ha a GND-ágak összekötésre kerülnek, hogy földhurok miatt búgás lép fel.
+/- 63 V-ról működik az egész, de ezek a végfokok általában elmennek kisebb feszültségről is. Próbára mindenképpen, de akár véglegesen is, legfeljebb csökken a kivehető teljesítmény. Ez annyiból érdekes, hogy ha valakinek van kéznél próbára egy trafója, akkor nem kerül semmibe egy teszt.
-
Kernel
nagyúr
válasz icecave #44960 üzenetére
3 fázis
1 nulla
1 védőföldGondolom, a régi már nem is szabványos, éppen ezért, mert nincs védőföld. De a nullázott rendszerben a villanyóránál össze van kötve a nulla és a védőföld, így valószínűleg megoldható, szakember által.
Letölthető PDF ott van mellette:
Háromfázisú motor forgásirányáról azt kell tudni, hogy a három fázis közül bármelyik kettőt felcseréled, a forgásirány megváltozik.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #44963 üzenetére
A rend kedvéért helyesbíteném, a régi dugónál is gondolom volt védőföld, mert az fontosabb (például egy betonkeverőnél stb.), míg a nullavezetékre a háromfázisú motor működéséhez nincs szükség. Akár csillag, akár deltakapcsolásnál, illetve utóbbinál nem is lenne hová kötni.
A szóban forgó szerkezetnél persze nyomógombos, mágneskapcsolós áramkör is van, ha jól láttam, annak már kell a nullavezeték is, 230 V-os a mágneskapcsoló tekercse például.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz sörösló #44967 üzenetére
Ha már bent van a 3 fázis, azt főleg hőtárolós kályhák miatt szokták bekötni, fázisonként 1000 W még belefér szerintem. Főleg, amikor az éjszakai áramra kötött kályhák sem fűtenek, ami persze nem mindig éjszaka fűt.
Később láttam a másik hozzászólást, nyilván használnak gépeket is falun, csak ebben az esetben nem azt tippeltem elsődlegesnek.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Jim Tonic #44973 üzenetére
Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.
De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan.
-
Kernel
nagyúr
válasz sörösló #44981 üzenetére
A falusi házánál van a villanyóra dobozban 380-as csatlakozó, amiben 4 lyuk van.
Amikor már felszerelnek egy ilyen csatlakozót, nyilván valamilyen céljuk volt vele (betonkeverő stb.), bizonyára adtak neki ampert is, akár olvadóbiztosíték formájában, noha ez már csak találgatás.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #44987 üzenetére
Más irányba gondolkodva magam is felvázoltam az alábbit, de rákeresve találtam is készen:
Mod:
Forrás: [link]
R5-öt nem írtam át a rajzon, elvileg csökkenthető 10-22k értékre.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Levágnám a zsugorcsövet, utána kiderül, hogy szétszedhető-e, vagy mennyire krimpelt. Ha szétesett, akkor talán nem nagyon. Végén a hüvelyt kellene forrasztani elvileg:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az árnyékolást nem kell forrasztani, az csak rásimul a kék nyíllal jelölt felületre, arra megy rá a fémcső, amit szoktak krimpelni is. Csak akkor nem kellett volna szétesnie.
Piros nyíllal jelöltem középső ér beforrasztásának irányát a hüvelybe:
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #45002 üzenetére
Töltőre nem jellemző ilyen hang, akkuról hamarabb el tudnám képzelni, de nem hallottam még. Ha eresztene a tok, elvileg szivárognia is kellene. Az Energizer-töltő gondolom, kisebb árammal tölt, talán azért sem pattogott eddig.
Megfigyelném alaposabban, honnan jön a hang, ha ilyen gondom lenne. Töltőt szétszedném, megvizsgálnám.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #45013 üzenetére
Ezek a CMOS IC-k nem TTL szinteken működnek (ha nem 5 V-ról táplálod), mint az adatlap is mutatja, például 10 V táp esetén:
Logikai 1: min 8 V
Logikai 0: max 2 V15 V táplálás esetén a küszöbértékek tovább tolódnak, de egyébként a táp határain belül bármilyen feszültséget elvisel a bemenet.
Mindamellett a határérték 18 V, abba még simán belefér a 16 V is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz DonThomasino #45041 üzenetére
Van rá esély, ki kell kísérletezni a meghúzáshoz szükséges menetszámot, kellő vastagságú huzallal. Egyszer én is csináltam ilyen házilag tekert reed-relét, szintén áramérzékeléssel kísérleteztem valamit, ha jól rémlik.
Vagy az ACS712 áramszenzorral is lehetne áramkört építeni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz qisqaqas #45038 üzenetére
Mi alapján történik a szabályzás, miért nem elég a be-ki kapcsolás? Ahhoz kapható lenne nullátmenetes SSR.
A motor milyen felépítésű, tolerálja a fázishasítós szabályzást?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Gondolom, segédfázisrelével indított motor, ha a dekliből jött a füst és alatta nem látható égett csatlakozás, meglazult csavar, akkor lehet, hogy menetzárlatos lett a motor. Akkor viszont nem tudsz vele mit csinálni, tekercseltetni vagy kidobni lehet.
Ki lehet mérni a kondenzátort a megnyugvás kedvéért, de a segédrelés típusoknál a kondenzátor csak a felpörgés ideje alatt kapcsolódik be az áramkörbe, egyébként mintha ott sem lenne. Ennél a megoldásnál kondi nélkül manuálisan is belökhető a motor valamelyik irányba, utána működnie kellene.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #45045 üzenetére
Ha egyfázisú, segédfázisos motor lenne, annál elvileg csak két tekercs lenne:
Az U, V, W jelölés viszont arra utal, hogy ez egy háromfázisú motor:
Ez felismerhető arról is, hogy bármelyik két kivezetés között egyforma ellenállás mérhető. Gondolom, belül fixen van kötve csillag vagy deltába, ami utólag már nem módosítható, azért van csak három kivezetés.
Ha így van, akkor az egyforma tekercsek miatt szabadon variálhatod a bekötést, vagy jobbra, vagy balra forog:
Interneten talált rajzok.
-
Kernel
nagyúr
Ha üzem közben, túlterhelés hatására történt, akkor annak elvileg annyi.
Ha indításnál történt, akkor gyanús lehet a segédrelé beragadása, zárlata is. A füst nyilván nem jó jel, de ebben az esetben mindenképpen ellenőrizném a többi alkatrészt is.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #45055 üzenetére
Egyfázisú, segédfázisos motor kondenzátor nélkül nem indul el, csak búg. Ha belököm, akkor forog.
Háromfázisú motort nem próbáltam még egy fázisra kötni, de kondenzátor nélkül, önmagában egy fázis nem tud létrehozni forgó mágneses mezőt, így elvileg nem foroghatna.
Kondenzátort ki kellene mérni, zárlatra is, kapacitásra is, utána lehetne tovább gondolni a dolgot.
-
Kernel
nagyúr
válasz qisqaqas #45057 üzenetére
A doksi szerint: Reliable Shaded Pole-Motor.
Vagyis egyfázisú aszinkron motorról beszélünk, amiben a fázistolást (második fázis létrehozását, ami a forgó mágneses mezőhöz nélkülözhetetlen) a vasmagban elhelyezett réz rövidzár segítségével oldják meg. Bővebben: [link]
Ez a megoldás kis teljesítményen alkalmazható, mint egy mosógép szivattyúja, vagy régen a lemezjátszók motorja például. A rövidrezárt menet miatt létrejövő veszteség, hatásfokromlás, melegedés miatt komolyabb teljesítményre nem alkalmas.
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkonban, egy kis csúszástól eltekintve, ezt nevezik slipnek.
Ebből következően a feszültség csökkentésére, fázishasításra rosszul reagál, bizonyos határ alatt instabillá válik, kiesik még a maradék szinkronból is. Elindulni pedig nem is tud, a kelleténél kisebb feszültségről.
Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #45059 üzenetére
Van itt egy másik link is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shaded-pole_motor
Előző javítása:
Aszinkron motorok fordulata a hálózati frekvenciával van majdnem szinkronban...
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #45061 üzenetére
Elképzelhető, hogy ilyesmi, amit múltkor is linkeltem. Három láb:
Táp
Out (nyitott Drain)
GNDMágneses tér hatására a kimenet lezáródik GND-re. Ha ilyen gondom lenne, méréssel beazonosítanám először is. Elvileg a kimenet megszakítása elég lenne, vagy ha leveszed az egész alkatrészt, mert akkor előáll ugyanaz az állapot, mintha nyitott lenne a kimenet.
De célszerű úgy leforrasztani, hogy komplikáció esetén vissza is lehessen tenni. Főleg így, ha vaktában, mérés nélkül csinálod, mert akkor semmi nem biztos, semmi nem garantálható.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #45067 üzenetére
Ha megfelel a feltételezésnek, akkor nyilván egyik lába GND-re, másik tápra megy, ezeket be lehet azonosítani.
Marad a kimenet, ezt legjobban áram alatt lehetne mérni, hogy milyen feszültségre áll be, de ez gondolom problémás. Így is lehet mérni ellenállást GND-hez képest, de szokott lenni egy felhúzóellenállás a táp irányába, ami meghamisítja a mérést.
Viszont, ha GND-hez képest zárlat mérhető a kimeneten, az már rögtön gyanús.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #45071 üzenetére
A réz és alumínium diamágneses anyag, a statikus mágneses erővonalakat átengedi. A változó mágneses tér indukál benne örvényáramot. Mi következik ebből?
Lehet használni rezet és alumíniumot elektromágneses árnyékolásként, amikor azt váltakozóáram gerjeszti, vagy legalább fizikailag elmozdul egymáshoz képest a tér (létrehozója) és az árnyékolás. Minél nagyobb frekvencia, annál hatékonyabb. Az anyagban keletkező örvényáramok gyakorlatilag felemésztik azt a kis energiát, így nem hatol át rajta a zavarsugárzás például.
Klasszikus példa a villanyóra alutárcsája, amit egy erős permanens mágnes fékez, amikor forog. Hogy ne tudjon túlpörögni a lendülettől (ezáltal túlszámlázni). Miután forgás közben örvényáramok keletkeznek, rövidre záródnak, ami energiát von el, befékezi, csillapítja a tárcsát. Állóhelyzetben azonban a mágnes erővonalai simán csak áthatolnak az alumíniumon, mintha ott sem lenne.
Nem véletlen, hogy a hangszórók mágnesét is a ferromágneses lágyvassal szokták árnyékolni, képcsöves TV-kben például, ahol a képcső különösen érzékeny erre. A vas változó és statikus mágneses tér esetén egyaránt használható árnyékolásként.
Tehát ebben az esetben is valamilyen vaslemez árnyékolással lehetne tesztelni, hátha csak túl érzékeny a Hall-szenzor. De ha maga a szenzor lett hibás, akkor ez nem jön be, sőt még a kimeneti FET Drain-zárlata sem mérhető, nem az lesz hibás, hanem maga a Hall-elem.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz radi8tor #45083 üzenetére
Gratulálok a moderációnak!
Velem akadékoskodtál itt két napja egy semmiségért, miközben tudom, hogy igazam volt. Az is nyilvánvaló, hogy máskor, más témákban ennél sokkal többet is eltűrtök. Most meg benézek a topikba, mit látok? Ezt lehet? Nekem nem lehetett rászólni a másik fórumozóra, kulturált stílusban?
Ennyire sz*rba sem nézitek a fórumot tudással, tapasztalatokkal támogató embereket? (Ha az nem haver.)
Gyökér fórumozóval bármikor lehet találkozni, 16 év fórumozás után ilyenen nem fogok meglepődni.
De az, hogy a Prohardveren a moderáció ilyen szinten becsüli meg a régi fórumozókat, akik talán hozzá is tettek valamit a bithalmazhoz, ez már mindennek a teteje. Korábban egy ilyen moderátor miatt vagy 4 évre elfelejtettem a fórumot. Csak egy Google-keresés során tévedtem vissza ismét, véletlenül.
A döntés ezúttal a kezedben van. Meghagyod itt ezt a hozzászólásomat, ezzel elismered az igazságtalan moderátori túlkapás tényét.
Vagy úgy döntesz, hogy ezen a fórumom, 30 év alatt felhalmozott tapasztalataim átadására semmi szükség, ezért törlöd ezt a hozzászólást. De akkor egyúttal már ki is tilthatsz, mert részemről ennyi volt.
Kérem a topik többi látogatóját, hogy erre a hozzászólásra ne reagáljanak, ne legyen belőle flame!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #45188 üzenetére
Nem trafó (nincs primer és szekunder tekercse), valami kezdetleges zavarszűrőtekercs lehet, mert anélkül talán nem működött normálisan a lépcsőházi automata, ezért valaki kitalált egy ilyet hozzá.
Ilyen megközelítésben nemhogy impulzusadó, inkább impulzuskorlátozó.
-
Kernel
nagyúr
válasz orion1025 #45181 üzenetére
Fóliakondinál nincs polaritás, de amelyik végénél látsz egy vastagabb vonalat vagy gyűrűt, beültetéskor azt a végét a "hidegebb" oldalra ajánlott tenni, mert akkor a kondenzátor külső fegyverzete mintegy árnyékolja önmagát.
Gyakorlatban ennek sokszor semmi jelentősége, de kiélezett helyzetben, érzékeny áramköröknél számíthat, vagy épp zavarkisugárzás ellen is hasznos lehet, nagyáramú impulzusok esetén.
Nagyfrekvenciás szempontból hideg oldal elsősorban a test, de a tápág is lehet, vagy egyéb hidegített pontok is találhatók egy áramkörben, ami DC-szempontból nem is GND, nem is táp.
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #45192 üzenetére
Igazság szerint a kék dróttal én nem kalkuláltam, mivel a fotón nem nagyon lehetett kivenni, hogy oda menne, csak most látom utólag.
De ha valóban van két tekercs, az már lehetne akár valamilyen impulzuscsatoló is, csak eléggé rejtélyes, hogy minek. Nem látok ilyenre "precedenst":
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #45194 üzenetére
Akkor meg pláne értelmetlenné válik az egész, talán nem volt teljesen józan a villanyszerelő, amikor ezt kitalálta. Impulzuscsatoláshoz egyébként is ferritmag kellene, de nincs is ott mit csatolni.
-
Kernel
nagyúr
Egyfázisú aszinkron motornál a segédfázistekercs végeinek felcserélésével lehetséges.
De azért saját érdekedben nem ártana tisztázni, amit korábban írtam, volt már olyan a történelemben, hogy valami füstölt, de még nem ment tönkre, illetve nem lett menetzárlatos.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #45204 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #45210 üzenetére
Épp akkor volt a topikban egy másik történet is, a mosógépmotorról, az volt háromfázisú (meglepő módon, mivel épp egy mosógépről nem gondolná az ember).
De mielőtt válaszoltam, keresővel kilistáztam a másik fórumozó hozzászólásait, hogy a keveredést kizárjam. Ha megnézed, itt nincs arra utalás, amiből 3-fázisra lehetne következtetni.
Mindamellett, egy fázisra kötött kötött háromfázisú motor forgásiránya is változtatható.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #45222 üzenetére
Annyi a lényeg, hogy ne feszüljön a kapilláriscső, egyébként -5 - -20 °C körül mindenképpen át kellene billennie, nyilván a tengely állásától is függően.
Vásárláskor karikába fel van tekerve, amit óvatosan ki kell egyenesíteni (nem csak széthúzni, mint egy rugót, hanem szabályosan letekerni), nehogy sérüljön, elzáródjon a cső belseje. De ha eredeti, feltekert állapotában raktad be a fagyasztóba, amikor tesztelted, akkor még a sérülés esélye sem áll fenn, át kell kattannia, majd a melegben vissza.
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...
Ez a normális, szerintem.
Ahol beszerelés után is látható karika, az főleg azért van szerintem, mert a túl hosszú cső maradékát meghagyták eredeti állapotában, az a biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz flegga92 #45240 üzenetére
Nekem olyan volt, aminek a falra szerelhető tartója folyamatosan adta a töltést, egy ellenálláson keresztül, amikor rá volt téve (ami a szokásos megoldás, ilyen és hasonló szerkezeteknél, Ni-Cd vagy Ni-MH akku esetében).
Maga az ellenállás a porszívóban volt egyébként.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #45242 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz dewil666 #45251 üzenetére
Van például egy üveglapos személymérlegem, aminél 2 db gombelem részére van fészek, de csak egy volt bekötve. Mivel az is hamar lemerült, beépítettem a belsejébe egy Li-ion telefonakkut, ami feltöltve 4,2 V. (Beraktam még két szál drótot is, amire majd rákötöm a töltést, 1-2 évente, remélhetőleg.)
Tehát ennél megkockáztattam (főleg a dupla fészek miatt kaptam "vérszemet"), hogy az eredeti 3 V táp felé mentem, nem is volt gond. De nem biztos, hogy minden ilyen szerkezetnél bejön.
Esetedben, ha nem akarnék kockáztatni, akkor egy Zener-diódával megfognám a tápot, ami ilyen kis áramfelvételen megfelelő megoldás, illetve a hálózati táplálás miatt is. (Akkunál nem jó, mert a Z-dióda árama folyamatosan szívná lefelé.)
3,3 V-os zener, kis árammal előfeszítve épp kb. 3 V-ra állhat be. Nem szükséges a névleges 3,3 V feszültségre felhúzni, a mérleg processzorának áramfelvétele így is elhanyagolható a Z-dióda árama mellett.
De ezt már te tudod, hogy mennyit ér meg az egész, mennyi kockázatot vállalsz be.
Felmerülhet az a kérdés is, hogy a tápegység mennyire szűrt és mennyire stabil feszültséget ad le, nem zavarja-e meg a mérleg elektronikáját? A Z-diódával párhuzamosan kötött 100-1000 mikrós kondenzátor ezen hatékonyan segíthet.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #45255 üzenetére
Ez két külön dolog, a gyújtás, vagy az alapjárati mágnesszelep vezérlése. Itt csak az utóbbiról van szó.
Ha ilyen gondom lenne és a 800 forintos cucc sem akar működni, inkább talán kreálnék egy új áramkört. Feladat:
- Fordulatszámjel (impulzusok) érzékelése.
- Indítás előtt a mágnesszelepre 12 V-ot kapcsolni (alapjárati üzemanyag átenged).
- 500 rpm felett a szelep zárjon.
- Gázpedál alaphelyzeti érintkezője testre zár: szelep zárjon.Ha jól vettem ki, a leírás alapján. Azt nem tudom, hogy indításkor a gázpedált itt nyomni kell (vagy szabad-e) ettől függően változhat az áramkör.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hardcore café
- Vodafone mobilszolgáltatások
- BMW topik
- Milyen routert?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.