- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem még fél éve sincs és valamelyik nap azon gondolkoztam, hogy miért nem előbb váltottam. Össze se tudom hasonlítani a kényelmi funkciókat, a testre szabhatóságot, a biztonságot. Nyilván itt is megvannak a nehézségek, de ha hajlandó valaki leülni és megtanulni, akkor rájön, hogy mennyire logikusan, észszerűen és praktikusan vannak összepakolva a dolgok, pl. Debianon.
Szóval Én innentől kezdve kukáztam a Windowst.
-
"Csak felfelé lehet menekülni"
Így van, felfelé Linuxra. -
hunluki
senior tag
"Én is azzal szemezek...
"
Jó választás
Előnye hogy egészen friss de ugyanakkor mégse arch, ha be tudod jól lőni akkor telitalálat. Ha esetleg gyengébb gépről esne szó akkor pedig a mint lehet egy nagyon jó irány, anyósomnál totál bevált egy 4 giga ramos 120ssd+500hdd i3 2100-as gépen.
-
Crus
őstag
válasz
Penguin95 #86 üzenetére
Nagyon egyszerű. A 10 éves gépek nem erőgépek. Zömökben örülhetünk, ha van 4 GB DDR3 memória, viszont szinte az összesben HDD van. A user (vagy éppen az ügyvez.) mit akar? Előrelépni - ha muszáj -, úgy, hogy az lehető legkevesebbe kerüljön. Erre a Win10 nem válasz, nem megoldás.
Erre a válasz legrosszabb esetben a 7-es lecserélése 8.1-re, kedvezőbb esetben a HDD végre kijöhet és mehet bele egy SATA SSD. Olcsón gyorsabb lett a gép és a Win 8.1 a híresztelésekkel ellentétben még sok évig remekül el fog ketyegni, hiszen attól, hogy win update nem lesz rá, attól még a böngészés, munka, de még a szórakozás (zene, film) is mehet rajta tovább.
Az a gond, hogy egy 10 éves gépet, még SSD mellett is rettenetesen kellemetlenül érint egy átlagos Win update, a többi Win folyamatról nem is beszélve, melyek miatt egyértelműbben kevésbé terheli ezeket a gépeket a korábbi op. rendszer. -
Penguin95
senior tag
Igaz én csak negyedszázada vagyok dolgozó szakmabeli, amit nem túl sok, de nálam alap, hogy 10 éves gépre semmiképpen sem kerülhet fel Win10+.
Sosem értettem, hogy mire jó ez. Nagy volumenű, céges eszközparkon nyilván nem jó ötlet kísérletezni, de magánszemélyek esetén meg kell próbálni. Ha nem megy hát nem megy, marad a Linux, egy régebbi Windows, vagy egy új gép. Ha viszont megy, akkor adtál még pár évet egy eszköznek és egy felhasználónak. Idén kb. 6-8 gépre tettem így 11-et, és egy kivételével mind hibátlan, abban az egyben meg az SSD halt meg. Pedig a legfiatalabb is már 6 éves, a legidősebb meg 13.
Félre ne érts, nem akarom megmondani mit csinálj, és becsmérelni sem akarlak, egyszerűen csak a dolog miértjét nem értem.
-
Crus
őstag
válasz
#88750080 #82 üzenetére
Volt nálam idén egy olyan noti, amiben egy olyan wifi kártya volt, amire ha Win7 feletti op. rendszert akartál rakni jött is a BSOD. Sokat túrtam a netet, kiderült, hogy annál a wifi kártyánál ez sajnos így jártál kategória. Wifi kártyát kellett cserélni emiatt.
Igaz én csak negyedszázada vagyok dolgozó szakmabeli, amit nem túl sok, de nálam alap, hogy 10 éves gépre semmiképpen sem kerülhet fel Win10+.
-
Reggie0
félisten
-
Gyuri27
félisten
Na hát nekem ne rakjon fel semmit.
Láttunk olyan céges flottát kb 50 gép aminél egy frissitéstől a fele vas letérdelt a másik meg fele meg ment, X akta.
Inkább a gyártó tesztelje kicsit és utána felrakható.
Biztos nem engedném, céges brand gépeknél, notiknál, hogy a win garázdálkodjon.
Persze embere válogatja. -
PuMbA
titán
Nekem a Windows 11 frissebb drivert rak fel a munkahelyi laptopomra, mint ami a gyártó honlapján van és hamarabb megérkezett a firmware frissítés is Windows Update-en keresztül, mint a HP saját Support Assistant szoftverén. Piszok gyorsan jön meg minden biztonsági rés javítása. Elégedett vagyok vele.
Előző munkahelyemen mindenkinél a Windows 10 beépített vírusirtója volt a védelem, nincs vele baj. Én 2016 óta használom a 10, most pedig a 11 beépítettjét, még nem kerülte meg semmi.
-
Gyuri27
félisten
Használt fw-t kapni pár ezresért. Akinek kell a biztonság annyira az használja azt. A konfigolás se atomfizika.
Ha meg az ms virusirtója olyan jól müködik mint maga a rendszer én nem lennék nyugodt.
Nincs olyan nagy frissités ami nem lenne bughalmaz.
Rendes feladat ütemező sincs. A ryzenek se fiatalok. Az intel hibrid magok se tegnap jöttek és még lehetne sorolni hetekig.
Még oda se jutott el az ms, hogy ha adott konfigra szeded le az ost akkor abban csak az legyen ami kell, de az legyen benne és ne kelljen keresgélni (és meg se találja).
Minap régi vasra ment fel 10. A 10 mindent felrakott semmiből nem talált újabbat.
Szaros ccleaner mindenhez talált frissebb drivert (akár 2-3 évvel fiatalabbat is).
Szóval ezt se tudják megoldani. -
Duck663
őstag
Hol izgat az, hogy körbe kell bástyáznom magam? Onnantól kezdve, hogy egyszer megcsináltam, nincs vele teendőm!
Jó az kétségtelen, hogy rá kell szánni az időt! Attól meg nem kell rettegnem, hogy a M$ az újabb frissítésével éppen mit csesz el.
A M$ vírusvédelmére én biztosan nem bíznám magam!
#75 CPT.Pirk: "Én meg Manjaro-t használok" Én is azzal szemezek...
-
PuMbA
titán
Pont ez a jó, hogy egy felrakott és frissen tartott Windows 11-ben minden el van intézve. Nekem semmit sem kellett pluszban csinálni, mint ahogy neked a Manjaro-ban. Windows 7-ben neked kell kibástyázni magad, amivel semmi gond sincs, csak meg kell csinálni, ahogy Duck663 teszi. Én viszont szeretem a kényelmet és nem akarok ezzel foglalkozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én meg Manjaro-t használok és olvasva az előző két posztot csak bontok egy sört látva mennyi problémátok van.
-
PuMbA
titán
Értelek, ez is egy módszer. Nekem viszont a vírus és malware védelemért nem kell fizetnem, mert a Windows 11-be beépített már semmivel sem rosszabb, mint a megvásárolhatóak a tesztek szerint
És a böngészőben is csak reklámblokkoló van, a többitől nem félek, mert a böngészőm és a Windows-om is mindig a legfrissebb és ugye Windows 11-ben egy elkülönített homokozóban fut a böngésző így elég nehéz bárminek is áttörnie. Én inkább ezt választottam, minthogy maradjak Windows 7-en és körbebástyázzam magam, mert ez kényelmesebb.
-
Duck663
őstag
Tudod, hogy mióta nem jött erre már semmi? Sőt, nem is jöhet. Az összes telemetria szart leirtottam róla, ami még az utolsó frissítésekkel érkezett, a frissítés lehetőségét pedig letiltottam! Aktív, megvásárolt vírusvédelem van, a böngésző alatt pedig mindenféle blokkoló aktív. Emellett pedig mindenféle kétes oldalakon nem járok.
"bármikor lecsaphat egy script" Erre van a NoScript. A minap egy párt adathalász scriptjét fülelte le. Ami egy facebookon megosztáson keresztül jött (volna). Persze azok nem csinálnak semmit, hiába jelented! Egyébként rengeteg ottani hirdetésnél van ez, de flottul teszi a dolgát, blokkol azonnal, ahogy kell! -
E.Kaufmann
veterán
Én alig 10 éve még DOS-os könyvelőprogramot is láttam használatban, úgyhogy nem csodálkozom. Másik topikban meg írták, hogy a japók még nem tudtak teljesen megszabadulni a flopikktól egyes ügyek intézésénél. Nem mindíg előny elsőnek lenni, mert beragadhatnak a régi technikák.
-
Crus
őstag
True story: Cirka 2.5 éve(!) vett tőlünk egy akkor nagyon kellemes irodai gépet egy könyvelő, mondván áttérne az XP-ről. Kérte, hogy a gép egy kicsit maradjon még nálunk, mert sok a melója. Ki is fizette természetesen. Nagyjából aztán 3-5 havonta felhív, hogy de most aztán már tényleg összeszedi magát. Lassan mindenéről lejár a gari a gépet lepi a por a raktárban... igaz fél éve feldugtam netre, szedje le a Win10 updateket, azóta ismét pihen. Szóval ja... napi szinten melózik az XP-s géppel (2. gen Ci3) 8-10 órákat 2022-ben.
Néhányan meg temetik a Win 8.1-et... Ha. Ha. Ha. -
-
-
Duck663
őstag
válasz
E.Kaufmann #1 üzenetére
Jelen!
-
Dr. Akula
félisten
11-ben is lehet offline fiókkal indítani, állítólag csak a 22H2 update törli el. Ezt nem teszteltem, mert a mezei 11-et frissítettem, így eleve nem érintett, ezért csak "állítólag". Viszont ugyancsak "állítólag" működik a kamu MS fiók cím megadása is, amikor ellenőrzi az MS hogy ez nem valós offline fiók, utána állítólag engedi az offlinet is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jááááj ne tegyél W10-et HDD-s gépre mert te is megőrülsz meg az is aki használja.
Főleg mikor jön rá egy update.
Most pimpeltem fel egy 10-12 éves thinkpadet egy 6800Ft-os 128GB-os SSD-vel. Ezen volt még egy nem használt Win7 is, a bootideje 10 másodperc alá ment a HDD-s kb. 1 perc helyett.
nyunyu: lehet nélküle is, de utólag is át lehet kapcsolni offline fiókba.
-
nyunyu
félisten
Tegnap próbáltam névreszóló fiókot létrehozni a Win10 22H2-vel előtelepített új laptopomon, de alig találtam meg az offline fiók létrehozást. (Ha már átnevezni nem engedte a rajta lévő felhasználót)
Aztán amikor sikerült létrehozni a júzert mindenféle MS fiók, skype, xbox, office előfizetés nélkül, akkor is vagy 5 képernyőn kellett megerősíteni, hogy NEM akarom feltolni a felhőbe az adataimat, felhasználói szokásaimat, NEM lépek be az MS fiókba/skypeba/xboxliveba/outlookcomba.
Win11-ben meg már nem is lehet új felhasználót létrehozni online elérés nélkül, kötelező az MS fiók
-
8th
addikt
Anyám (70+) a minap hívott, hogy már megint nem megy a gépe. "Fiam, nem indul el csak a kék oldal jön megint és azt írja jelentkezzen be fiókba a 'szkájba'. De nem tudok mert nem indul el." Sírtam.
Beleőszültem mire telefonon megoldottuk a problémát. Hétvégén átmegyek kap a gépe egy win7-et aztán annyi. Az nem szórakozik és minimum 1,5x sebességgel fut hdd-n win10-hez képest.
-
nyunyu
félisten
Végülis, pár éve már lehet WiFit csiholni a 8 bites Atarikra.
-
Crus
őstag
Tudom überelni... egy fószer az államokban jelenleg is egy Atarival intézi a tábori foglalásokat. Olyan 35+ éve
De az US-ig nem is nagyon kell menni. 2019 körül járkáltam ki egy mg. céghez, ott a keltető gép egy 286-os volt, DOS 5.0-val. Azóta úgy tudom, hogy végre leselejtezték már.
-
PuMbA
titán
Nincs semmi gond ezekkel. Én is láttam nagyon nagy cégnél Win 3.1-et, amit 2015-ben cseréltek le. A lényeg, hogy nem volt netre kötve, bár Win 3.1-en netre kötve se tudsz semmit csinálni
Az XP és a 7 ezért veszélyesebb otthoni használatra, mert a net itt már használható és a biztonsági réseket ki lehet használni.
-
Crus
őstag
Maximálisan pénzkérdés. Hozom rögtön példának azt a 4-5 fős könyvelő irodát, ahol a gépek és perifériák összértéke(!) valahol a tv-d árszintjén tendál. Ellenben hetente nevetve megkeresik velük a tv-d árát, lassan 10 éve... Talán 1-2 év múlva lecserélik őket. Az ottani főnök terve, ha jövőre egy kidöglik, akkor LGA1200 és W10-es gépet szeretne helyette.
-
Penguin95
senior tag
Ha nem szeretnél hajat a fejedre, akkor mindenképp. Más esetben meg maradj a 10-nél.
Üdvözlettel: Egy egykori 11 imádó, aki feltette a 22H2-t.
És hogy legyen itt egy kis miért is:
- Sokkal lassabb a 22H2 mint az alap 11.
- Rengeteg benne a hiba, ami a 22H2-vel jelent meg (persze voltak korábbiak is, de azokból nem volt sok)
- Bekapcsolva maradt a véletlenszám-generátor fejlesztés közben, szóval ha szerencséd van, akkor van több lapos explorer, ha nincs, akkor meg csináld magad van
- Ha minden új funkciót szeretnél, akkor torokra veheted a picipuhát, mert újratelepítés nélkül nem kapsz meg mindent
- Eddig az explorer megnyitásánál ott volt azonnal a 6 fő felhasználói mappa, és a meghajtók. Tetszett ez így? Na akkor felejtsd is el, mert ez is megszűnt.
- A Windows egyik leghaszontalanabb funkciója, hogy ha átméretezed az egyik dokkolt ablakot, akkor a mellette lévőt is átméretezi. Szerencsére gondoltak ránk a fejlesztők, és már véletlenül se lehet kikapcsolni ezt a funkciót. Ugye milyen jó?
- Tonnányi funkció hiányzik, és jelek sincsenek arra, hogy valaha vissza fogjuk őket kapni. -
Gyuri27
félisten
-
Dr. Akula
félisten
Igazából egyedül a még létező 16 bites üzemmódot tudtam volna kiemelni a Win7-nél (DOS-os progikhoz), bár az még a 10-ben is megvan, ha 32 bites verziót használsz (roles & featuresből kell előcsalogatni). Amúgy csak a baj van vele, napokig lehet egyesével frissíteni, mindig talál valami újabbat, mindez 10-nél 1 kumulatív + 1-2 még be nem sorolt és kész. A 10 gyorsabb, stabilabb, a 7-nek már csak nosztalgiafaktora van. Esetleg virtuális gépként DOS-hoz, bár ilyen szempontból a Win95 jobb.
-
Zotya84
őstag
Végre valaki, aki így gondolja. Nem fog hiányozni, de jó ügynök volt, ha az ember visszacsinálta bele a felhasználóbarátságot. Onnan pedig gyorsabb volt a 7-nél. Nálam még valamivel stabilabb is. Viszont nem sírom vissza.
(Én jobban szerettem a Startisback-et a Classic shellnél.) -
Dr. Akula
félisten
Túl sok érvet nem tudnék felhozni a 8.1 mellett, nem élt sokat, nem szerette senki, mindenki vagy 7 vagy 10-et használt. Drivertámogatást ettől vonta meg először az Nvidia és az AMD, azt hittem már más se támogatja, szóval nekem inkább ez volt a meglepetés.
-
borg25
senior tag
Mondjuk az MS megoldotta, hogyha nem jó a helyesírásod, akkor inkább használj 2010-es officet, mert az újabbakban már nem a magyar helyesírás ellenőrző fut, ami borzalmas. Tudják, hogy kell rávenni az embereket régi verziók használatára...
https://szubjektiv.reblog.hu/office2016 -
nubreed
veterán
Már itt volt az ideje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
GreatL
őstag
Csak Win 11-re érdemes frissíteni... már aki kihúzta a régi kacatokkal eddig.
-
Crus
őstag
-
DrDoktor
senior tag
win 7 et is tiltanám már a netről is.
-
törölt tag
Win 10 kb elég nekem mindenre ami kell (Adobe progik, játékok miatt), csak gondolom jobb eladni megint $139-ért. Szerencsére Officet nem kell használnom. VS Code mondjuk eleinte bejött <1s alatt, utóbbi pár évben már várat az is, hideg indításból 5sec, fájl open (pár tíz KB) 10sec
Plusz 90%ban biztos vagyok, hogy a telemetria off, az már kb vélemény értékű a programokban, attól még megy az rendesen, igazából ez a legnagyobb aggályom a 11-el kapcsolatban, hogy még ennyi kontrolja sem lesz a usernek.
-
E.Kaufmann
veterán
Ipari gép más állatfaj, mint az irodai
. Lerakják és használják, legyen külön hálózata, vagy inkább ne is legyen hálózaton
mert még megfázik. Mondjuk kaptunk már olyan ipari PC-t kedves ázsiai gyártótól közvetlenül, amin gyárilag volt vírus
, hogy nekünk már ne kelljen vesződni az összefertőzésével
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez volt az a Windows, ami úgy marad majd meg az emlékezetben, hogy "nem olyan rossza mint a Win 8.0".
PuMbA: a lassúság kritika sajnos jogos. Office 2019 Pro Plus nálunk a céges gépen simán gondolkodik 4-5 másodpercet egy 1-2 sheetes tök alap xlsx megnyitásán is, még úgy is, hogy egy másik fájl már nyitva van, szóval ott van a progi a memóriában... Mindezt SSD-s 16GB ramos gyors gépen.
Nem állandóan ilyen, van amikor gyors, van amikor nem ugyanannak a fájlnak a megnyitása.Mondjuk ettől függetlenül 2003-as Officet használni manapság az kemény... Igaz még azzal raktam le az ECDL-t és egy fasza program volt anno, de ennyi évvel később mire jó, azt nem tudom...
-
Crus
őstag
Ja-ja, mert a gépek csak frissítéssel mennek. Látom a vállalati környezetről sok fogalmad nincs. Egy rakás olyan gép van üzemben világszerte, amin Win7 szalad, CNC progik, szabó-vágó progik, sőt 16 bites könyvelő programok, költségvetés kezelő, foglalás kezelő, etc. Alig pár éve jártam kint egy keverő üzemben, ahol Win2000 vezérelte a folyamatokat...
Eszük ágában sincs váltani. Amikor kidöglik alól a hardver, lehet vadászni hozzá 2nd hand. -
Z_A_P
addikt
mikor az újabbak gyorsabbak, többet tudnak és sok minden egyszerűbben elvégezhető velük.
Talan igazak is lehetnek a fentiek, de az hogy gyorsabbak?
Olyat nem nagyon lattam meg hogy ujabb program gyorsabb.
Ismeros gepen van Word 2003. Olyan sebesseggel talan a DOS-os idokben lattam betoltodni programokat mint az. Tenyleg klikk es odavagja. 0.x sec. Mindezt egy ujabb pentium-on (2/4).
Nekem a 6/12 i7-8xxx gepen a legujabb word365 kb 3 sec (most lemertem).
Mindketto ssd. -
Balu77
őstag
Ez így van! A win 8.1-et lehet szidni, de a gyors kernele és a win10-hez képesti sok csicsa nélkülözése miatt gyorsabb mint egy win10, sőt a jobb kernel miatt a win7-et is előzte sebességben. Az egyetlen fájó pont a start menü, de azt leszámítva nem is volt olyan rossz. Csak azok károgtak rá, akiknek nem volt annyi hozzáértésük sem, hogy pl. egy classic shell-t rátoljanak. Én megmondom őszintén, kifejezetten kedveltem azt az OS-t. Nyilván classic shell-el javítva a start menüjét.
-
-
GodGamer5
addikt
Ezek a címek, mintha Gamestart olvasnék....
Amúgy meg akinek friss hardvere van, pláne ha Inteles, annak alap a win11...
-
janeszgol
félisten
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Dehogy jó. aki a mai hardvereken Win7-et használ, az egyszerűen nem ért az architektúrához.
És az MS nem kicsinálja a Win8.1-et, hanem lejárt mindenféle támogatás rá. -
JohnyX
tag
Meg kellene fordulni "azon a lovon" nem azért szűnik meg a Windows 7. mert nem lesz hozzá böngésző támogatás. Hanem azért nem lesz hozzá böngésző és egyéb program frissítés, mert a M$ 2023 január 10.-én befejezi az ESU támogatást. Vége lesz a frissítésnek, egy nem támogatott rendszerre miért írnának a fejlesztők programot :-)
-
Nálunk pl Server 2012R2 alapú (Win8.1 kvázi) Citrix megoldásaink vannak (már csak pár). Teljesítményben simán 10 sec logont meg tudunk lépni vele egyszerű optimalizációval. Egy újabb server kb 40%-al kevesebb usert visz el, és ez egyre rosszabb. Tehát kvázi olyan,mint egy light OS mai szemmel nézve.
-
hardzsi2
aktív tag
A "sokunkat nem érint"-et kicsit erősnek érzem; világszinten a WinXP-től 8.1-ig összesen 13.14%-ot képvisel, a Win7 pedig 10% alatt van: https://gs.statcounter.com/os-version-market-share/windows/desktop/worldwide
Ugyanakkor a 8.1 a maga szánalmas 2.45%-ával valóban megérett a beszántásra...
-
ricsip
addikt
Mivel nem volt egy sikerszéria a 8-as (és akkor finoman és úriasan fogalmaztam mekkorát égett ezzel a szériával a msft), így nincs meg az a tömeg ami miatt a pénzéhes pofájuknak megérné beszedni az ESU-adót.
-
Crus
őstag
válasz
E.Kaufmann #1 üzenetére
Hál égnek, ez sokunkat nem érint Win 7-tel.
-
E.Kaufmann
veterán
Ki nem frissítette még 10-re, ha csak nincs épp valami hw oka?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Eladó Lego Star Wars - Mandalorian Fang Fighter vs Tie Interceptor (75348)!
- Asus AM1M-A AMD AM1 alaplap + Quad Core AMD Sempron 3850 Processzor
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- Logitech G923 PS5/PC + Váltó + playseat brake pedal + 3D mod
- Samsung Odyssey G40B 27" 240Hz 1ms IPS G-Sync full HD pivot HDR10 gamer monitor
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac Surface üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. gar
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest