- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
PC-ben kettő vinyó van. Az egyiken Win7 a másikra Win8-at szeretnék tenni, de a Win7-s rendszer betöltésnél állandóan konzisztencia hibát jelez, és addig javítgatja, amíg a végén már nem működik a Win8. Win8 indításnál, nincs hibajelzés és akkor sem, ha Win7-t teszek rá. HD Senitel 1 hibás szektort jelez. CHKDSK, HD Senitel felület ellenőrzés nem talál semmit. Mi lehet a gond? Azt nem értem, miért csak a Win8-nál jön elő a probléma, illetve 1 hibás szektort nem tud kezelni telepítésnél?
-
Doky586
félisten
válasz
werszomjas #38022 üzenetére
Egy "chkdsk /f /r" vagy EZ ugyanazt csinálja mint a lassú formázás csak NEM destruktív (=adatvesztéses) módon.. Azaz minden adat alatt frissül a mágnesesség.
-
tomp
félisten
válasz
Doky586 #36879 üzenetére
Csak egyszer volt formázva a vinyó még 2009-ben és van olyan adat ami azóta rajta van amit max olvastam de nem módosítottam. Win8.1-en nincs már kis ablakos hibakereső. Ha rámegyek a meghajtóra és ellenőrzés akkor kb 4mp múlva közli, higy a windows nem talált hibát a fájlrendszerben. Ha mégis futtatom akkor pedig 10mp alatt végez. Éjszaka futattam a vinyón először a chkdsk /f /r parancsot. Szerencsére nem talált semmit. De akkor ezzel most felfrissült a komplett lemez mágneses felülete?
2évig egy olyan külső dokkolóban ment ami nem szolgáltatott SMART adatokat így max a felületi teszt maradt. Most márt SMART kompatibilis rackben van.
-
-
tomp
félisten
Lehet hülyén hangzik de melyiket érdemesebb használni havonta:
HDSentinel felületi olvasás
vagy a chkdsk /f /r parancs? A felületi olvasás kijelzi a fájlrendszer hibáját(pl gyenge szektorként jelezve) vagy nem? -
Jarod1
veterán
válasz
GeneraL_XTX #36786 üzenetére
hdd tune futtas rajta és chkdsk-t
-
Doky586
félisten
válasz
AeSDé Team #36691 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges egy USB2 hdd-n defragot indítani, nem lessz tőle gyorsabb.
Ha nagyon aggódsz az adatokért akkor pár évente 1x lefuttathatsz rajta egy "chkdsk /f /r"-et ami szintén pár órás kaland, de ritkán használt fixen kiírt sok éves adatoknál szükséges hddn.
-
Doky586
félisten
válasz
mutyuru #35632 üzenetére
Találkoztam olyannal hogy a file/könytár rejtő/'titkosító' progik bad sectornak álcázzák a rejtendő állományt..
Esetleg próbálkozz rendszergazda parancssorból kiadni egy "chkdsk /f" -et vagy egy "chkdsk /r /b" -t ha ez a helyzet..Esetleg ntfs esetén lehet még másodlagos stream-eket keresgélni. (ugyanazon könytárban ugyanazaon filenévhez több adat is tartozhat. (pl. egy valami.txt filehoz nemcsak egy 15kB-os szöveges állomány tartozhat hanem egy 8GB-os filmfile is, de ezt a hagyományos filekezelő progik nem látják..)
és persze lehet vírus is ami épp elkódolja a lemezed váltságdíjat kérve érte a végén..
-
sider24
tag
Sziasztok. Lenne nekem egy olyan problémám, hogy mikor telepíteni szeretnénk egy (Windows XP SP3-mat) akkor el jut egy darabig mikor ki kellene válasszuk hogy hová szeretnénk fel telepíteni a rendszert (melyik meghajtóra) akkor azt nem adja be hanem egyből kék halál.
Ezt írja: futtassak egy "CHKDSK /F programot.
***STOP: 0x0000007B (0xF78DA524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Elsőre azt hittem hogy a hdd-vel van a baj,de már azóta ki cserèltem egy màsikra és azzal is ugyan ez a baj, de viszont Windows 7-el illetven windows 8-al nem dobja ki a kék halalt.
Mi lehet a baj? Sajnos nem nagy teljesítményt nyújt a számítógépem és azért szeretném fel telepíteni a sima xp-t.
-
lord_m
senior tag
válasz
liksoft #35333 üzenetére
Nos, próbálgattam most is a WD külső vinyót,(Model: WDBUZG0010BBK-EESN).
Mikor csatlakoztattam, a windows most kiírta, hogy a meghajtón a System Volume Information/change.log sérült, futtassa a chkdsk programot. Megcsináltam, ahogy tegnap is egyébként...
Több, képeket tartalmazó könyvtára próbáltam másolni, egy 510MB ból átment 506MB,(tegnap csak 200körül), de ugyan úgy leáll a másolás, 10MB-os mappa átmegy, 17-es 12MB-ig, tehát szerintem véletlenszerűen...utána jön a pittyenés, leállás, felpörgés, leállás stb, nagyobb fájlok esélytelenek...
A HD Sentinel tegnap 30%-ra írta a lemez kondícióját, most meg csak 15%...
Ez a helyzet...
-
sider24
tag
Sziasztok. Volna nekem egy olyan problémám, hogy mikor telepíteni szeretném a (Windows XP SP3-mat)
Akkor el jut egy darabig, mikor kellene hogy ki válasszam hogy hova telepítsem a rendszert az helyet ki ír egy kék halált!Következőket írja: A rendszer problémát talált, és a windows a számítógép károsodásnak megelőzése érdekében leállt.
Ha először látja ezt a hibaképernyőt, akkor indítsa újra a számítógépet. Ha ismét megjelenik, kövesse az alábbi lépéseket:
Végezzen vírusellenőrézést. Távolítsa el a esetleges újonnan telepített merevlemezeket és merevlemez - vezérlőket.
Ellenőrízze, hogy a merevlemez megfelelően van-e konfigurálva és lezárva.
Futassa a CHKDSK /F programot a lemezhibák megkeresésére, majd indítsa újra a számítógépet.Technika információk:
xxx STOP: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xc0000034, 0x00000000,0x00000000)
CHKDSK /F programot futtattam, újra indítottam és meg is csinálta, de az sem javított semmit sajnos.
Különleges Windows 7 Ultimate 64Bit Rendszer fel telepítette úgy ahogy kell, és a windows xp sp3 valamiért nem akarja és ki ír egy kék halált.
Valaki tudna nekem segíteni?
-
geckowize
őstag
-
soldi3r
veterán
hi!
a vostro 470-es desktopomba megadta magat a hdd (wd, 500gb)
error code: 2000-0142
validation: 82500
msg: hard drive 0 short self test unsuccessfula hdd olvashato, hd sentinel serint 1 bad sector, de a dell on board diag hibara dobja es piszok lassu
chkdsk, toredezettsegmentesites, ghost megvolt (kis hibaval, de a rendszer elindul az uj hdd-n)
most a drevitalize free edition v1.2-t futtatom, hathat tortenik valami
erre esetleg valam otlet? -
geckowize
őstag
Hello!
Win 8.1 rendszerrel használom a Toshiba Satellite A500-134 típusú notit, és egyszer egy frissítés konfigurálásakor elment az áram, akksi híján meg ugye megszakadt a frissítés és kikapcsolt.Azóta 100% lemezhasználatot jelez a System és olyan lassú a gép, hogy idegességemben ami hajzat és szőrzet van rajtam azt már sikerült kitépnem, emellett habzó szájjal spontán öngyulladok.
Néztem google-ba, javasolták, hogy lapozófájlt állítsam be rendszerpartícióra, kezdetinek ram mennyisége, maximálisnak meg 2x annyi, semmit nem ért.
Chkdsk-et lefuttattam és talált hibát.
Mit tudok ezzel csinálni? -
gabro0
őstag
válasz
liksoft #33502 üzenetére
Hát jó, ennyi baj legyen. Az adatok tudtommal pótolhatók, írásodra megállítottam a chkdsk-et és megvan minden kb. 10 kép fele hiányzik, na bumm.
Őőő, még annyit, semmi nem látta, se lemezkezelő, se eszközkezelő...Tudnál ajánlani valami adatmentő programot? Miután jó helyre raktam az adatokat, utána lehet csekdiszkelni, meg a HD Sentinel tesztjeit futtatni?
-
liksoft
nagyúr
válasz
gabro0 #33501 üzenetére
Csak gratulálni tudok. A CHKDSK a hibásan olvasott adatok alapján
véglegesen rögzítette a hibás adatokat!!
Így jobb eredményre nem is számíthatsz, ezt sikerült "konzerválni"!
Adatmentéskor a mentendő drive-ra írni szigorúan TILOS! Ez nagyon-nagyon sokszor le lett írva, és mindenhol ezt tanítják! A kapkodás meg rossz tanácsadó! Tilos ide-oda nyúlkálni, mert megégeti magát az ember.
Az egyetlen megoldás ilyenkor, ha adatmentő programmal egy másik drive-ra ÁTMÁSOLJUK az adatokat. Ja, és az adatmentő programnak elegendő, ha az eszközkezelő látja a drive-ot, a lemezkezelőnek sem kell látnia, drive-ként sem kell feljönnie! (Azért a lemezkezelő fogja látni, de nem kell ez sem a mentő proginak.)
-
gabro0
őstag
válasz
SaGaIn #33499 üzenetére
Az a baj, h egy ideig még az eszközkezelő sem látta a winyót. Amióta chkdsk-et futtatok (többször próbáltam, csak még az elején megszakítottam), azóta látja, de a pl. jpg képfájlok félig vagy sehogy sem jelentek meg. Értsd: csíkosak szürkék és mindenféle össze-vissza színűek voltak némelyek.
Szóval a chkdsk ahhoz kell, h hozzá tudjak férni egyáltalán. Persze tudom van többféle program is ilyen problémára, de na.
A kábel dolog kizárva, mert 4 féleképpen is ugyanezt a hibát produkálta:
- apám gépébe, az alaplapra dugva
- apám gépére külső házzal
- az én gépembe, az alaplapra dugva
- az én gépemre külső házzal ()
Szóval ez valami hardveres hiba lesz.
Ezzel kapcsolatban érdekesség, h szinte egyik pillanatról a másikra mutatta a hibajelenséget. Előtte kifogástalanul működött.
Többiek?
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
HD Sentinel ezt írja, (egyébként egy Samsung HD103SI típusú 1TB-os wincsiről van szó):
Meghibásodás várható - Attribútum: 1 Raw Read Error Rate, Olvasás közben előforduló nem javított hibák száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
A lemez felületén található 43 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A szektorok javításának számából ítélve a lemez állapota több lépcsőben romlott.
A lemez felületén található 1194 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
32040 hiba fordult elő adatátvitel során. Ezt okozhatja az eszköz hibája vagy nem megfelelő adat/tápkábel. Javasolt a kábelek ellenőrzése és cseréje ha lehetséges.
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 29540 alkalommal.
Azonnali merevlemez csere szükséges.Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.
A chkdsk-et elindítottam /f /r /x paranccsal, tegnap délután 5 óta fut, de csak jönnek elő az újabb hibák (az előbbi értékek folyamatosan nőnek), szinte minden 3. fájlt javítja. HD Sentinelben a rövid ön-tesz nem fut végig, a következőt közli: Sikertelen és tárolási/mozgatási sérülés valószínű
Kérdésem az lenne, h a chkdsk lefutása után használható lenne-e még a meghajtó?
-
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Konzisztencia vizsgálat milyen kárt tud tenni a HDD-ben?
Miben nyilvánul meg?
Ezt hívják ugye CHKDSK-nak?
A gép egyszer csak fogta magát,és konzisztencia vizsgálatot csinált,saját magától. -
Paulo81
aktív tag
Sziasztok!
Arra gyanakszom, hogy a ST9320325AS típusú vinyómmal gond lehet.
Mostanában azt csinálja, hogy random időközönként elkezd a vinyó tekerni olyan 15-30 másodpercig, közben természetesen semmit sem lehet csinálni a géppel.
Először win gondnak gondolam, de újratelepítés után is ugyanez van. És ami a leggyanúsabb, már boot közben is ezt csinálja. Egyszer már az is előfordult, hogy bekapcs után csak a kurzor villogott és nem akart boot-olni.
Lefuttattam már a chkdsk /f /r-t, de nem talált hibát, hd sentinel sem jelzett külnösebb problémát, 100%-osnak mondja.
A dos-os seatools-ot is ráengedtem long test-tel, de 28 %-nál csontra lefagyott!Szerintetek szar a vinyó? :S
-
killer2
tag
Üdv emberek!
Adott egy vinyóm (Toshiba, 640GB-os 2.5ös laptop HDD), kb 3 éves lehet. Alapvetően nincs vele gond, szépen stabilan működik, nem veszik el róla adat, stb.
Pár hónapja volt egy anomália, amikor is nem akart bootolni. Akkor chkdsk talált rajta pár hibás szektort. Ezeket elvileg jelölte és helyreállította, azóta semmi ilyen panasz nem volt, tesztprogramok se jeleznek hibás szektort.Nem rég feltettem egy Win8at a laptopra. SZépen megy, de pár nap után feltűnően lassú lett. Nem mindig, van, hogy minden rendben, de időnként netről csak 200-300 kb/s-el tud szedni, lassan jelennek meg dolgok és lomha az egész rendszer. Régebbi Win8 telepítésnél is volt már ilyen, de akkor betudtam annak, hogy csak béta. Win7 esetében nem volt feltűnően ilyen gond, de azért ott is időnként lassult. Van fent dual bootban egy ubuntu is és azon is tetten érhető, hogy pl netezni sokszor alig lehet vele, mert nagyon lassan tölt be oldalakat, főleg képeket. Ezen felbuzdulva kapott egy pár tesztet. Mindenen átment, semmi nem jelzett semmit, leszámítva a HD Tune-t, ami dobott egy attentiont az Interface CRC Error Countra. Ez HD Sentinelben is látszik, csak az nem szól érte. Erről nem tud valaki valamit, hogy mitől lehet? Igen, tudom, hogy kábel, alaplap, RAM, de nem az. Mert:
kivettem a laptopból a HDDt, most másik gépre van kötve. Ugyanúgy ott van az a szép magas CRC error érték, szépen nő, ahányszor csak belenézek a driveba.
Ebben kéne segítség, hogy ilyenkor mi is van. Van bármi teszt, amivel tetten érhető egy ilyen vagy bármi egyéb hiba, ami összefüggésben lehet ezzel? Teljes teszt rég futott rajta, de amikor legutóbb ment rajta chkdsk, az nem dobott semmi hibát, minden a legnagyobb rendben volt. SMART és egyéb gyors teszteken gyönyörűen remekel, csak ez a retek CRC hiba nő folyamatosan függetlenül attól, hogy egy teljesen más gépre van kötve (laptopnál eleve kábel sincs, szóval az nem lehet gond).
A laptop amúgy egy Dell N5110, de ez szerintem elég lényegtelen most.Képek HD Sentinelről és HD Tune-ról:
Tippek?Köszönöm!
-
Llew
senior tag
Erre senki?
HDD Regenerator nem fut le rajta, viszont ha windows alatt el indítom mellette a gépet, akkor botolásnál ellindítja a chkdsk-et, ami viszont a 3 lépés lefutása után megáll a "USN Journal verification completed" résznél. HD sentinel szerint 27 hibás és most éppen 171 gyenge szektor (folymatosan nő a számuk) van rajta.
Mit tudok vele kezdeni, hogy levél nehezéken kívül másra is jó legyen még egy ideig? Illetve legalább azt kéne tudnom, hogy mi az ami még leszedhető róla. Mert vannak fileok, amiket simán van kisebb belassulással lemásol róluk, de vannak olyanok is amiknél ennek csak a próbája is teljesen kiüti.
-
Llew
senior tag
Erre valaki?
HDD Regenerator nem fut le rajta, viszont ha windows alatt el indítom mellette a gépet, akkor botolásnál ellindítja a chkdsk-et, ami viszont a 3 lépés lefutása után megáll a "USN Journal verification completed" résznél. HD sentinel szerint 27 hibás és most éppen 171 gyenge szektor (folymatosan nő a számuk) van rajta.
Mit tudok vele kezdeni, hogy levél nehezéken kívül másra is jó legyen még egy ideig? Illetve legalább azt kéne tudnom, hogy mi az ami még leszedhető róla. Mert vannak fileok, amiket simán van kisebb belassulással lemásol róluk, de vannak olyanok is amiknél ennek csak a próbája is teljesen kiüti.
-
mzso
veterán
Nekem olyan problémám van, hogy az egyik fájl olvasása közben befagynak a programok amik próbálkoznak vele. (Kattog is párat talán) A smart nem mutat semmit a chkdsk meg szintén megfagyott egy idő után.
Van valami amivel még analizálni lehetne, vagy valami.
Korábban linux alatt láttam volna valami olyat, hogy hard drive self-test. De most windowson vagyok. -
Orgi
addikt
válasz
bopeti98 #31918 üzenetére
Tegnap óta nálam is hasonló van... mindenből legfrissebb rendszer. Azt hittem behalt a Win7, nosza úgyis megvettem a Win 8-at, felraktam de továbbra is jelentkezik a gond (bár nem olyan intenzitással, sokkal kisebb megakadásokkal). SSDLife szerint az ssd-m oké, speedfan smartja nem lát hibát a két vinyón, chkdsk szerint minden oké.
-
janos666
nagyúr
válasz
djculture #31511 üzenetére
Ohh fuck.
Nem is hittem, hogy a mai világban még előfordulhat ilyen, hogy mindenféle hibaüzenet nélküli adatsérülés. Azt hittem ilyesmiért visítozna a HD Sentinel, nem pedig azt mondja, hogy minden OK.Bár így visszagondolva akkor emiatt talált hibákat a chkdsk is, mikor tegnap egy rövid áramszünet után futtattam? (Azt hittem az maga az áramszünet lehetett. Igaz, mivel itt vagyok, kicsit azért már gyanakodtam...)
Egyébként úgy tűnik a lemez elején vannak a hibák, mert ahogy halad a teszt egy ideje nem nő már a write error és nincsenek sötétzöld négyzetek sem. Ha lefutott újra elindítom.
De várjunk már... A Sentinel féle felület teszt nem talált hibát, pedig nőtt a SMART számláló, míg futott. Akkor csak nem sérült az adat? (Vagy mákja volt, és ahová 0-at írt, ott már eddig is az volt és mindig is az lesz?)
-
aradibalazs
csendes tag
válasz
liksoft #8501 üzenetére
szia!
tudnál segíteni, ha időd engedi?
nekem is azt írja a windows, hogy merevlemez-problémát észlelt.
hdsentinel szerint 100%, hdtune végig zöld, már lefutattam a chkdsk-et, és csak csinálja.
a teszt alatt a torrentet direkt kikapcsoltam, de így is leesett.
nagyon köszönöm, előre is!
képek -
Madn!ght
addikt
válasz
djculture #31036 üzenetére
Ha a letöltött fájl már hibásan lett a vinyóra írva, akkor valószínű, hogy az ssd-n is hibázni fog, nem?
Lehet, megpróbálom ugyanazt a file-t mind2 meghajtóra letölteni és úgy kipróbálni.Nem kizárt, hogy kevés feszt kapa proci, vagy valami beállítás probléma van, mert most hogy jobban belegondolok, mióta ivy-m van, azóta erősödtek ezek a tünetek.
A random chkdsk-t viszont már a régi konfignál is csinálta.
-
gelbelex
őstag
Szép napot!
Hátha van hasonló tapasztalata, vagy ötlete valakinek:
Gigabyte 965P (ICH8) alaplap, legutolsó bios, a Gigabyte SATA2 (AHCI) chipjén SSD-rendszerlemezzel, az újonnan telepített (nem költöztetett) Win7 Prof jól működik.
Időnként (egy-két hetente) előforduló hiba, hogy az ICH8 vezérlőjére kötött SATA2 lemezek közül egy, néha több lemezen chkdsk-kel indul a W7. Egy perc alatt korrigál, de a chkdsk nélkül is használható az adott lemez is. SATA Native mód Disabled (Legacy), mert natívan rosszabb a helyzet, úgy adatvesztés is volt.Amíg nem volt SSD, a Gigabyte vezérlőt nem használtam, az ICH8 (szintén Legacy-ban) probléma nélkül kezelte ugyanezeket a lemezeket.
Mi lehet a gond?
Kaptam tippet, hogy IRQ conflict. Ha ez a probléma, kikerülhető? Esetleg PCI sata-vezérlő a chipsetes helyett?
Előre is köszönöm!
-
tutis
őstag
válasz
djculture #30009 üzenetére
8500 óra körül ment, szerintem ez édeskevés ahhoz hogy elhasználódjon.. Leállítottam a chkdsk-t, elindítottam a hdd regenerator progit, de ez is lassú lesz úgy tűnik, 1 óra futás alatt 6%-ot fésült át, eddig 8 delays hibával..
A veszélyes jelzőt a diskinfo progi írta ki rá. -
tutis
őstag
Sziasztok!
Egyik külső vinyóm sajna veszélyes jelzőjű állapotba került. chkdsk-t ráengedtem, (fájrendszer és szektorhibák javítással) de már 4 órája dolgozik, egyesével nő a "fájl feldolgozva" üzenet, de baromi lassan, most a 461-es nél jár..
Kérdésem az lenne hogy érdemes-e várnom, vagy inkább valami hdd regenerator progival próbálkozzak? Mennyi idő egy vinyó teljes átnézése, javítása? Chkdsk ér valamit? -
Mezga Aladár
veterán
Szaktársak.
A lemez ellenörzésekor ezt írta ki "A második NTFS rendszerindító szektorra nem lehet írni."
A történet: adott egy wd elements ház, abból hdd kivesz formáz, chkdsk lefut rendben, házba visszarak, chkdsk nem fut le, és ezt az üzit dobja. Házból kivéve rendben minden. Az adatok mindkét állapotban rendben, a hdd írható olvasható.
Mi ez? -
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy ütemezve lefuttattam a chkdsk-t, majd az első ellenőrzés után újraindult, akkor csak a d-n futott le, majd mikor olvastam a jelentést a gép leállt. Bekapcsolom és nincs kép, a bios kód szerint power error. Újraindítás után viszont minden jó volt.
Kicseréltem a sata kábelt és megnéztem a vinyót a HD sentinellel, meg lefuttattam egy HDD regeneratort. Tennék fel pár képet, hogy van-e baja a vinyómnak, vagy még bírja egy jó darabig.
Előre is kössz!
-
Isten88
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám. Nem hiszem, hogy hardveres jellegű, mert a HD Sentinel 100%-os kondíciót mutat. Win7 64 bit, 2,5" 500GB WD vinchester, laptopban.
Eszerint ugye sérült valamim. Acronius Disk Director Home 2011-es változatában a Check-re mentem a C meghajtón, amin a Win7 van. E kép szerint lefuttattam cmd-ben a "chkdsk /f"-et, ütemezte következő indulásra, lefutott az 5 ellenőrzés, nem talált hibát, viszont Acronisban még mindig jelzi a hibát.
Mi lehet a gond - ha ez egyáltalán probléma -, és hogy tudnám megoldani? -
Sziasztok,
Raw hibával küszködöm, amit eddig keresés alapján olvastam, már fut is a GDB. Viszont annyi kérdésem volna, hogy mit kellene tennem, hogy helyrepofozzam a 2,5-s WD 640GB-os winyót?
chkdsk, vagy más esetleg?
HDSentinel alapján 4 szektor rossz, az értékük 200.Előre is köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Ide is berakom, oprendszer XP.
Megnéztem a C, D meghajtót Chkdsk -val /F kapcsolódóval (a rendszer partíciót újraindítással), viszont amin az os van nem végez Usn Journal ellenőrzést, ez normális?
Az eseménynaplót néztem.
-
Murphistic
aktív tag
Szervusztok!
Röviden annyi lenne a kérdésem, hogy mitől szállhat el az MFT tábla?
Hosszabban:
Adott 3 notebook merevlemez meg 1 notebook + 1 külső tok. Egyik HDD-n Vista+7 dualboot, másikon 8-as, harmadikon adatok. A 7-es HDD volt a notebookban, az adat lemez a külső tokban. A notebook merevlemezéről legutoljára elég sok mindent másoltam ( sok apró fájlt ), hogy át tudjam vinni a 8-as lemezre.A másolás után kikapcsoltam a gépet, akksit is kivettem és a notebookban kicseréltem a HDD-t. Először csak az Action Center kötözködött, hogy valami nincs rendben az egyik lemezzel ( a 8-as és az adatlemez közül valamelyikkel ), de először gondoltam rendbe rakom a Windows Updatet, felraktam a frisstéseket.
Újraindítás után az adatlemez 0 bájtos RAW lett
. Mégegy újraindítás sem segített. Viszont a CHKDSK /F nagyjából rendbeszedte a lemezt. A ma és tegnap lemezre másolt adatok kicsit foghíjasra sikeredtek, de létfontosságú adatot nem vesztettem.
Viszont most nem merem a 7-es rendszert tartalmó HDD-t a külső tokba rakni, félek, hogy hátha a Win 8-nak az az MFT sem tetszene. Szerintetek is előnyösebb lenne inkább arról bootolni megint és mondjuk USB kulcson átvinni az adatokat?
Szerintetek mit rontottam el? ( pl. CHKDSK-t Win 7 alatt kellett volna futtatnom? ) És mi okozhatta az MFT-tábla összekuszálódását? Valahol írtak pl. vírusról és programhibáról is.
A tanulság: menteni, menteni, menteni
.
-
törölt tag
Sziasztok!
Mitől van az, hogy Xp-s gépen, a bekapcsoláskor mindig lefut a CHKDSK Konzisztencia vizsgálata? Valami biztonsági leírós dolog is előjön. Azért nem tudok pontosat mondani, mert anyáék gépéről van szó, én meg nem vagyok otthon (Pécs), hanem Miskolcon tanulok, és anya csak ennyit tudott mondani.
HD Sentinel szerint a merevlemez 100%os kondíciójú, teljesítménye 98%.
Kép a SMART-ról: -
ledgeri
nagyúr
ÜDV!n
Lement nálam a CHKDSK tegnapi gép indításkor kétszer, utána betöltött a rendszer, nem nyúltam hozzá.
Egyfelől, ha elindult a rendszer akkor minden ok?
Másfelől: amikor futott másodjára, akkor 0 bad sector mellé kiírta, hogy 2 EA és 72 reparse sector... Mik ezek, és mire valók?(fordításon túl....)Ma is lement egy konkrét C\...\{***-***-****-****-****} formátumu mappára hivatkozva, csak lassu voltam felfogni/elolvasni/fényképgépért nyulni...
Hd sentinel gyors önteszt lement semmi hibát jelezve, a részletesig nem jutottam... -
Mezga Aladár
veterán
válasz
usshgw #26391 üzenetére
Srácok.
Ha live linuxal nem tudom törölni akkor valami gáz van.
Közben olvasgattam a neten, és kiderült hogy a chkdsk nem ellenőrzi a leíróban a kis betű nagybetű eltérést. Tehát ha a fájlnév mondjuk ROSSZ.txt de a leíróban RoSSZ.txt van azt nem javítja, és a felhasználó sem tud az állományhoz hozzáférni.
Az MS ebben az esetben a formázást ajánlja. -
WonderCSabo
félisten
válasz
liksoft #25562 üzenetére
Hogy érted? Berakva x időre fagyasztóba és utána próbálva módszer? Még nem próbáltam.
Elkeseredettségemben újraindítottam a CHKDSK-t, most Windowson belül (múltkor Recovery Consoleban futott), és legnagyobb meglepetésemre kb. 15x gyorsabban fut most. Érdekes.Egyébként HD Tune Pro minden szektorra zöldet mutat, de valóban a SMART infó szerint van bad sector, rengeteg.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
liksoft #25550 üzenetére
Hali!
Először is nagyon köszi a választ.
2TB film van rajta, nem tudom hova menteni.Most megszakítottam a CHKDSK-t, mert sztem sosem végzett volna. Sikerült elérnem, hogy boot után dugom rá a kérdéses disket, fel is ismeri, most megnézem mi a baja. Bootkor AHCI módban emiatt az idióta hiba miatt fagyott le, hihetetlen.
-
liksoft
nagyúr
válasz
WonderCSabo #25547 üzenetére
Érdemes lenne lementeni az adatokat, és utána vacakolni a CHKDSK-val. Ha folyamatosan romlik esetleg a drive állapota, nem túl egészséges az adminisztrációt bolygatni. Ugyanis a hiba javítása során ha hibázik, azt is javítja, és így tovább. Tehát ül az ágon, és fűrészel. De azt nem nézi, melyik oldalon ül.
Javasolt sorrend:
- Adatok mentése.
- Drive írás/olvasás tesztelése a gyári programmal, vagy a HDSentinellel.
- Az eredmény alapján kuka, garancia, vagy boldogság. -
WonderCSabo
félisten
válasz
WonderCSabo #25543 üzenetére
Egész éjszaka ment, most már több mint 16 órája fut, jelenleg a stage 4 -nál vna, 9500 fájlt vizsgál, és abból már 2 órája leragadt a 93. fájlnál. Kezd már nagyon idegesíteni ez a vacak chkdsk.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
djculture #25541 üzenetére
Jó ötlet, de már én is próbáltam. Ha átállítom a SATA módot AHCIra, a Win bootoláskor újraindul. Teszi ezt akkor is, ha csak maga a rendszervinyó van csatlakoztatva, semmi más.
Közben a CHKDSK továbbment, végzett az indexek ellenőrzésével, 2 rosszat talált, amikben összesen 5 hibát javított. Most az "index verification completed" szövegnél áll. -
WonderCSabo
félisten
Sziasztok!
A CHKDSK kezd az agyamra menni. Már legalább 3 órája futtatom egy 2TB-os vinyón, ami sajnos kiderült, hogy bad sectoros. (A Win szerint teljesen egészséges, de a bootot megakasztja, nem ez a rendszerpartíció, a linux szólt a bad sectorról). Jelenleg stage 2-nél jár, 76400 index van, a 75014-ös indexel rengeteget pöcsölt, most a 75017-ésnél áll már kb. 1.5 órája. Érdemes erre várni? Esetleg megszakítani és megpróbálni a linuxos segédprogramokkal (fsck, badblocks, stb) ?
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
szelesjanos #25199 üzenetére
Adsz neki betűjelet, és ha akkor sincs rajta adat(raw fájlrendszert mutat) akkor chkdsk(lemezellenőrzés) futtatása. Ha ez sikertelen akkor adatmentés, pl getdataback.
Sok sikert. -
Chaze120
csendes tag
Mellesleg a chkdsk D: /f /x /r parancs azt írja nincs hibás szektor mégis fagy a gép ilyenkor mi van ?
-
Chaze120
csendes tag
Hello az lenne a problémám, hogy a laptopomba van egy Hitachi 500Gb HDD 10 hibás sectorral ami még nem is lenne gond mert fél éve nem romlik az állapota.
Ami igazán a probléma forrása, hogy ha ezekre a helyekre próbál írni vagy onnan olvasni adatot a win egyszerűen megfagy.
Még anno a chkdsk X: /f /r /x megoldotta a fagyást de most új winnel nem oldja meg.
Hogy lehetne a fagyást megszüntetni, "kizárni" a bad sectorokat?
Ezt írja a S.M.A.R.T. HDD Sentinelben: http://pastebin.com/eA70z776
Válaszokat előre is köszönöm. -
JoinR
őstag
Sziasztok!
Van egy Western Digital Eco Green 1 TB winchester-em (jelenleg rendszerwinyó, igen tudom nem arra való), ami úgy néz ki kezdi megadni magát...tünetek: heti szinten nem tölt be a windows (újrarakás segít, néha a system repair), mindig ugyanakkor kap kék halált, szóval nem esélyes a memória hiba; játék közben a kép megakad 1-1 mp-re - ez gondolom a gyenge szektorokról próbál adatot olvasni, és alapvetően a legegyszerűbb másolásnál, telepítésnél is megakad a zene lejátszása pl., illetve a gép erősen lelassul.
HD Sentinel szerint a teljesítmény 100%, kondíció 46% 12 bad sector-ral és 65 500 gyenge szektorral. Ezt egy CHKDSK futtatása után sikerült ~50 gyenge szektorra csökkenteni, kondíció 68% (hibás szektor nyilván megmaradt).
A HD Sentinel véletlen elérési idő tesztjén az átlagos 15-20 ms-ok mellett egyes helyeken felugrik 90-900 ms-ra, ez a CHKDSK futtatása előtt 3000 ms is volt.
A HD Sentinel rövid ön-tesztje nem fut le, általában kiírja, hogy olvasó egység hiba miatt, de van mikor a végtelenségig tesztelné, holott elvileg 1-2 perc lenne.
A CrystalReadMark tesztje szerint hozza a neten talált olvasási és írási sebességeket.
A winyó 35 °C körül üzemel, sose ment 40 fölé.Nincs egy éves, szal még garis, 110 napot se ment.
Szerintetek ennyi indok elég ahhoz, hogy garanciáztassam? A firmware nem volt frissítve, hogy később tegye alvó helyzetbe az olvasófejet, viszont a böngészővel mindig el volt indítva, hogy írva maradjon a winyó, de úgy látszik hiába, ez egy fos szériaKöszi a válaszokat!
-
partymaci
aktív tag
Üdv!
Egy 160gb-os WD winyó rendszer partíciójára (80gb) szerettem volna újrarakni a win7-et, mivel egyre gyakoribbá vált a kék halál és a lassulás. Namármost sikerult a win7-et felinstallálni viszont nem indult, megállt a windows inditasa ablaknál, aztan ujraindítás után ellenőrizgetett chkdsk, usn journal ... lefutott de tovabbra is fentállt a probléma az indulásnál. Most kivettem a winyót a gépből beletettem egy külső tartóba, nagynehezen elindult, megnéztem sentinellel, teljesítmény 100%, kondicio 94% majd 80%, több gyenge szektor, valamit a rövid ön-tesztre dobott egy olyat hogy: Sikertelen olvasó egység hibája miatt 0x77.
Erre ötlet? Kürt-ön kívül?
Ja és a logikai 80gb-os particiórol 40 kb-al másol adatot, mentenék ehh... -
liksoft
nagyúr
válasz
Thrawnad #24502 üzenetére
OK! Csak ne találjon alapvető hibát, mert azt is javítja, és sokszor ilyen esetben marad az egész drive-on pár file, a többi szabad terület lesz. A CHKDSK tiltása a Hard Disk Sentinel programba nem véletlenül került. A CHKDSK használata csak adatmentés után ajánlott!
-
Amarillia
csendes tag
Sziasztok,
Remélem nem rossz helyre írok. Némi segítségre lenne szükségem.1 terrás WD-ről lenne szó és Win7-ről. Frissen telepítve. A vinyó nincs egy éves alapvetően semmi probléma nincs vele. Pár nappal ezelőtt két wd vinyóm volt a gépen és egy leállítás után nem akarta a windows felismerni őket. Kérte a telepítést. Nem telepítettem újra, az egyik újraidítás után automatikusan elindította a chkdsk-et így az egyik vinyó helyre került.
A másik nehezebb ügy. Elég sok mindent próbáltam már rajta, ha nem muszáj nem akarom formázni. Sentineltől elkezdve több partíciós és rendszer visszaállító progival próbálkoztam, de jelenleg nincs annyi helyem, hogy lementsem a fájlokat. A fő probléma, hogy a chkdsk után felismeri az NTFS fájlrendszert, de a hozzáférés megtagadva. Lemezellenőrzést nem enged. A tulajdonos és a hozzáférési jogok módosítását nem engedélyezi, rendszergazdaként sem.Az adatok ashampoo-n keresztül hozzáférhetők, így például láttam, hogy a videó és egyéb fájlok nem sérültek, nem láttam adatveszteséget sem.De nem módosíthatóak, csak a helyfoglalást mutatja.
Az svchost.exe és az alg.exe biztonsági beállításai szerint engedélyezve van a hozzáférés olvasásra és végrehajtásra.Próbáltam a titkosítást is ellenőrizni lockhunterrel, de nincs titkosítva.Köszönöm, ha esetleg van tippetek!
-
barcaloki
csendes tag
-
Davs
tag
Hali!
Tesom notebookja nem akar elindulni valamiert, bebootoltam bootCD-vel, adatokat lementettem, lefuttattam a HD Tune-t es dobott ki egy hibas szektort a HDD elejen meg, az elso sorb elejen. Windows 7 DVD-rol is bebootoltam es recoveryben futtattam chkdsk-t /R /F-el a C-re, D-re is, talalt is egy hibat, javitotta, igy most mar betolt az asztalig a win (elotte a win logonal lefagyott), de az explorer.exe nem bir elindulni, nem reagal a gep, szoval valami bibi meg mindig lesz azzal a hibas szektorral. Mennyire gaz a hibas szektor? Ha lett egy, azt jelenti, hogy a kozeljovoben elo fog jonni tobb is? Helyre lehet valahogy hozni? olyasmire gondoltam, hogy valahogy letiltani azt a szektort, hogy ne legyen hasznalatban..gondolom a windows-t ujra kell telepiteni utana, ugye? -
medek3
aktív tag
Találkozott már valaki CHKDSK futtatása során EA bejegyzéssel?.
Az előző noti tönkrement HDD-jén is találtam ilyet, de azt is már csak úgy, hogy csak a minixp indult el rajta usb-ről. -
_Roy_
tag
sziasztok
adott egy wd laptop hdd
az oprendszer betöltése közben hibával leállt
kivettem átettem másik gépbe, ott chkdsk-t futattam rajta, csomó "fájlrekordszegmes olvashatatlan" sor után jó pár óráig tartott a chkdsk majd hibával leállt és azóta nem látja a rendszer a hdd-t
ha újraindítom a gépet, akkor a bios-nál megáll nem megy tovább
ha usb rack-be rakom, akkor felismeri, h eszköz lett csatlakoztatva (hangilag) de nem látja a hdd-t
amúgy pörög, működi, néha volt pár kattogás de azóta semmi
van valami javaslatotok?üdv
-
medek3
aktív tag
A noti vinyóján 1800 hibás szektort talált a hd sentinel. Érdemes kinlódni vele?
Vista telepítő lemeze alól indítható chkdsk? -
medek3
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #22730 üzenetére
Francba megint megállt.
USB-ről telepítettem, dos-ból formáztam és 71%-nál ezt írta ki:A fájl vagy könyvtár (C:\windows\system32\specch\engines) sérült és olvashatatlan. Futtassa le a CHKDSK segédprogramot.
Hibakód 0x80070570
-
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #22572 üzenetére
Az Easeus-ból futtatot CHKDSK megoldotta a problémát. Egyébként szerintem az lehetett a gond, hogy az Ubuntu által a lomtárba helyezett fájlokat nem tudja a Windows értelmezni, mert most is állandóan ezt az üzenetet kapom.
opti06 ezt a betűjel kiosztást ugye csak egyszer kell megadni? Nekem is volt ilyen, de utána semmi gond.
-
pinnacle
nagyúr
net Framework telepítése/frissítése után ezek a mappák jelentek meg a külső merevlemezen. Mappákat csak Ubuntu alól tudtam törölni, újraindítás után mindkettő merevlemez esetén lefutott a CHKDSK (nem a H-n, hanem a C-n, E-n), majd betöltött a rendszer, a külső merevlemez viszont nem érhető el XP-n, Win7-en, az EASEUS látja. Az Ubuntunál sincs semmi probléma. Próbáltam az USB-ről le, majd visszacsatlakoztatni, semmi eredmény, a laptopon sem jelenik meg. Hogy tudnám működésre bírni?
-
DMZ
csendes tag
Üdv mindenkinek,
A gépemben egy 500 GB-os WD Caviar Blue vinyó van, 3 és fél éves. 3 partícióra van osztva és tegnap elkezdett egy olyat csinálni, hogy a harmadik partícióról ha olvasni akarok (pl másolni, vagy nagyobb fileokat megnyitni) akkor kis olvasás után áll kb. 5 percet, majd folytatja kicsit, megint vár 4-5 percet, stb.
Érdekesség, hogy a windows rendesen megy (ami az első partíción van), tudom használni a gépet, csak ezzel a partícióval van valami difi.
HD Sentinel 100%-osnak írja, semmi hibát nem ír. Most futtatom rajta csökkentett mód+parancssorban a CHKDSK /F-et, 72%-on az indexek ellenőrzésénél áll kb. 45 perce (másik 2 partíción lefut). SATA kábelt is cseréltem már, látszólag eredménytelenül.
WD Data Lifeguard Diagnostic (DOS-os) quick test-nél leállt arra hivatkozva, hogy túl sokáig tartott a teszt. (Extended test-et még nem mertem rajta futtatni...)
Mit lehet vele kezdeni?
-
LamerGyuri
senior tag
Azon is nézelődtem, de amikor az egyik merevlemezvarázslónál oda volt írva, hogy ha rosszat választok, akkor elveszik minden adat, akkor inkább nyomtam egy Esc-et. Főleg, hogy a LiveBoot cd-vel látszanak a partíciók rendesen, adattal, mindennel, csak hát a személyes mappák, doksik olvashatatlanok a jelszó miatt. Természetesen éppen ezekre lenne szükség.
A három partíció látszólagos épsége miatt fűzök reményt, (recovery, 100MB, 289GB), de nem dzsunka programmal akarok nekiesni. Csak van valami, ami kiolvassa a három táblát, és rendberakja az mbr-t.
XP-t már javítottam, de az pofonegyszerű volt; chkdsk, fixboot, fixmbr, és lett öröm és boldogság. -
csokoládé13
tag
Sziasztok!
Tegnap kipróbáltam egy Fedora Live-ot, ami az első indulásnál hibás lemez szektorokra panaszkodott, ezért HD Sentinellel ellenőriztem a HDD-t és ezt az eredményt kaptam:
Lefuttattam a windowsos lemezellenőrzést hibajavítással, de a végén csak annyit írt ki, hogy létrehozott egy "Found" nevű mappát, amiben megtalálom a sérült fájlokat illetve áthelyezett valami szektorokat. A mappát egyébként nem sikerült megtalálnom.
A hibás szektorok száma nem változott a CHKDSK futtatása után.A kérdésem az lenne, hogy a HD Sentinel "diagnózisa" mennyire megbízható vagyis mennyire súlyos a helyzet?
Mindenesetre a biztonsági mentést már megkezdtem. Lehetséges garanciális cserét kérni, vagy az csak akkor jár, ha teljesen megadja magát a vinyó?Egyébként mitől jönnek létre a hibás szektorok? Kímélve használtam a HDD-t, még egy külső vinyót is vettem, hogy ne ezt kelljen használnom torrentezéshez. Tényleg nem értem, mert még az indexelést is kikapcsoltam, hogy kíméljem a lemezt.
Ráadásul alig több mint fél éve vettem a vinyót...Előre is köszi a segítséget!
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Van egy 1,5TB EARS WD vinyóm, kb egy éves, van még rá garancia. A gond a következő: HTPC-ben fut, a rendszer is ezen van.
Észrevettem, hogy ha a Media Portalon belül kapcsolom le a gépet (hibernálásnál nem csinál ilyet), akkor ötből négyszer "szétesik" a rendszer. Normálisan kikapcsol a gép, de amikor újra indítom, akkor mindenféle hiba jelentkezik, chkdsk elindul, talál is egy rakat hibát a C rendszeren, töröl és átnevez fájlokat. A Win elindul utána, de tetű lassú, eltűnnek dolgok, szétesik a rendszerIlyenkor leformázom a C particiót, scnadisk, stb, minden ok. És visszaállítom az egész partíciót backup-ból, egy működő változatra, ami után működik is tökéletesen a vinyó. Na most az a kérdés, hogy a MediPortalon belül történő kikpacsolás vágja hanyatt a rendszert vagy a HDD kezd döglődni? A D partíción semmi gond nincs, ott az adatok vannak és még semmi nem is sérült.
Milyen programokkal tudom letesztelni a HDD-t, ami megmutatja, hogy milyen állapotban van és mire számíthatok, van e rajta bad sector vagy egy formázás elrejtette a bad sectorokat?
HD Sentinellel nekiesek, az kimutatja a valós (rejtett) hibákat is?
A D particíóról nem tudom most lementeni az adatokat, olyan kellene, amitől nem vesznek az adatok.
Thankx! -
belec_95
csendes tag
Helló!
Segitséget szeretnék kérni. Van egy Samsung HD103SJ tipusú HDD-m. Ez benne van egy Fantec MM-CH36US tipusú médialejátszóba. Körülbelül egy éve használom, de szinte mindig a PC-re van rákapcsolva adatátvitel módban.
A problémám vele, hogy amikor rádugom a gépre, elkezd fagyotatni az egész Windows és nem tudom megnyitni, csak az egyik particiót(2 db van), azt is csak néha-néha és amikor megnéztem, a néhány film helyén valami furcsa tipusu fájl van, olvashatatlan karakterekkel.Egyszer volt már ilyen és akkor a chkdsk paranccsal kijavitotta magát és jó lett(kb. 3 hónapja), de most nem sikerült, nem csinált semmit a Paragon Partition Manager is kifagyott tőle.
A kérdés, hogy ezzel mit tudok kezdeni? -
fantom922
aktív tag
Sziasztok!
Megerősítés kellene
A gépembe 2 régebbi vinyó van. Úgy néz ki az egyik tönkre ment. Nagyon belassult a vinyó töltési sebessége mint a lassított felvétel. A BIOS és a rendszer rendben megy. Mikor újra indítom (szabályosan az újraindítással) a windows rögtön behozza a chkdsk-et és ellenőrzi a vinyókat. A rendszer vinyón rengeteg olvashatatlan szektort talált. Windowson belül meg a rendszer elindította a betöltéseket, majd a progik lefagytak egymás után. A vinyóm hangját hallgattam és nem úgy járt ahogy kéne. Szaggatva töltött, mintha próbálna, de nem tudna tovább menni.
A tervem, hogy a régi (már kb 8 éves 80 gigás) vinyómat kiiktatom és a másikra (160 gigás) próbálom a rendszert felnyomni. Így kiderül melyik vinyó a ludas... Majd ha feláll a rendszer visszakötöm a régit és lefuttatom a Seagate-et rajta... Vagy annak lőttek a fentiek alapján?
Vélemények?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok #20745 üzenetére
Legtöbbször azonnal észlelhető a gond. Ha viszont a hibás szektorok ettől az időponttól szaporodnak, akkor is sérült, csak enyhén. Ilyenkor az azonnali adatmentés tud segíteni.
Szerk: A chkdsk-t szigorúan tiltani kell ilyen esetben, mert több gondot tud okozni sérült eszközön mint amennyi hibát orvosol. (Ha felülünk egy faágra és elkezdjük azt lefűrészelni, nagyon nem mindegy, hogy melyik oldalon tesszük.
)
-
Tosee
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20614 üzenetére
Megcsináltam a lassú formatot az OS beépítettjével, és most ismét hibátlan! Tehát HD Sentinel is 100% -osnak találja, és a chkdsk sem talál hibás szektort... pedig előtte majd 200 gyenge szektor volt rajt, majd a gyári tesztprogram (extended test) is hibásnak találja!
Most ilyen esetben mi a teendő? Futtassam le ismételten a gyári tesztprogramot? Igazából ha cserélnék akkor eladnám, sőt még így is lenne rá vevő, de azért nem szeretném úgy eladni, hogy bizonytalan az állapota!
-
Formázd le lassú formattal (nem kell low-level, csak a sima OS beépítettje) és utána nézd meg a chkdsk-t. A lassú format, ha talál rossz szektort (márpedig a hozzászólásod tükrében kell, hogy találjon) és a javítására tett kísérlet is sikertelen, akkor azt megjelöli bad sector-nak, így a chkdsk parancs is megjeleníti majd.
Ha úgy viszed vissza, hogy a gyári progi is talál hibás szektort, meg a lassú formatálás sem segített, akkor azok fizikailag sérült szektorok, függetlenül hogy hány darab van, csereköteles.
-
Tosee
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20566 üzenetére
Üdv!
Nos, lefuttattam az Extended Test-et, ami a következőkre jutott:
1, 2,Majd ezek után elindítottam a Write Zeros (full erase), majd ezek után látszólag minden rendben is volt... (HD sentinel szerint is)! Végül újra elindítottam az Extended Test-et, és továbbra is szektorhibásnak találja a HDD-t! HD Sentinel is talált egy újabb gyenge szektort...
Szóval a helyzet ugyan az ami a fenti képeken is látható!
A chkdsk paranccsal lekértem a hibás szektorok számát, és ott 0 -át ír!Szerinted ha visszaviszem és a gyári teszt programra hivatkozok, akkor annak ellenére, hogy csak 1 gyenge szektor van rajt (ami szerintem ismét szaporodni fog), akkor garanciálisan cserélni fogják?
-
Először az Extended Test-et futtasd le, hogy az talál-e valami problémát...(Ez ténylegesen feltérképezi a bad sectorokat, nem pedig smart adatokra támaszkodva ír ki hülyeségeket...)
Ha van bad sector, akkor mehet a Write Zeros (Full Erase), aztán ismét Extended Test.
Ha megmaradtak a bad sectorok, akkor nyugodtan mehet vissza gariba.
Ilyen esetben, ha windows alól lassan formázod a hdd-t, akkor a formázás végén az összesítőtáblázatban is ott lesz, hogy mennyi a bad sectorok száma/azok mennyi helyet foglalnak avagy chkdsk parancsal bármikor lekérhető(Ha felmerül esetleges garanciáztatás egy hdd esetén, akkor olyat ne írj hibajelenségnek, hogy pl a "HD Sentinel szerint rossz...", mert ezzel a cégek(gyártók) nem foglalkoznak, mindegyik a saját szoftverét használja diagnosztikára és ha így meg az derül(ne) ki, hogy a hdd hibátlan, akkor visszaküldik a hdd-t, de akár a szállítási/postázási stb költségeket is kifizettethetik veled...)
-
Archanon
őstag
válasz
mr_ricsi #20391 üzenetére
Volt már CHKDSK /f és /r is, ami furcsa mód nem talált hibás szektort, a HDSentinel a régi Seagate-n talál 30 hibásat, a Hitachit hibátlannak látja. Más egyéb tesztprogit nem próbáltam, nem tudom van-e, kell-e.
Másik topicból is kaptam egy-két talán valamire használható lehetőséget:
1, 2, 3.A processzor húzva van 2,93GHz-ről 3,3GHz-re. De ez valami véletlenszerű egybeesés lenne, hogy pont akkor megy valami szét a gépben, mikor beteszem az új winchestert? Mindenesetre ha ismét jelentkezne kék halál, visszaveszem a processzor eredeti órajelére, azt ha úgy is jelentkezik... nem tudom mi tévő legyek. Anyagilag nagyon nem jönnék ki jól, ha most bármi meghalna, a HDD is most felemésztett elég sokat.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Topanka #20283 üzenetére
Üres MFT file nincs. Van üres bejegyzés, 0 hosszúságú file, de amit írsz, olyan nincs. Defrag előtt célszerű mentést csinálni, utána törölni a temp cuccokat, böngésző cache-t, chkdsk-t futtatni, majd utána a defragot.
Ha partícionálsz, a rajta tárolt adat repül, így előtte tessék menteni.
Egyébként most sem tiszta, csak vaktában próbálok találni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
chungee #20082 üzenetére
Adatátviteli hibát. A kérdésed viszont az volt, hogy miért nem tudsz a szabad helyre írni. Erre írtam, hogy lehet sérült az adminisztráció (okozhatja esetleg adatátviteli hiba is). Vagyis, nem írunk rá többet, mert csak ronthat a helyzeten. Így első a mentés, utána CHKDSK futtatása.
Van kivétel, ha FAT32-re 4GB-nál nagyobb file-t szeretnél másolni, mert azt nem lehet.
Most már világosabb?
-
liksoft
nagyúr
válasz
chungee #20070 üzenetére
Vagy hibás adminisztráció (FAT32 esetén könnyű), vagy hibás részbe sikerült futni (ekkor az adatok mentése a drive-ról). Vagy, FAT32-re 4GB fölötti file-t szeretnél írni (nem megy).
Ha nem a 4GB-os eset, akkor én ami fontos azt menteném, majd CHKDSK futtatásával az adminisztrációt is ellenőrizném.
-
Pazolini
senior tag
Sziasztok!
Előrebocsátanám, hogy nem liksoft ellen írtam ezt a hozzászólást, csak tanulságul arra, hogy az elhamarkodott ítélet sosem hasznos. Aki - úgy, ahogy liksoft kolléga is, 100-ból 99-szer eltalálja látatlanul is a hibát
- talán könnyebben esik a hübrisz (elbizakodottság) hibájába, de ez az ő estében (különösen) bocsánatos.
Az alábbi levelezés dokumentálja, hogy liksoft szűkszavú, azonnali válaszára kérdésekkel, bizonytalansággal reagáltam, de erre sajnos még csak válasz sem jött, annyira biztos lehetett az ítéletben fórumozó társunk. De szerencsére, jobban utánamentem a dolgoknak: nem dobtam kukába a Barracudát. Az idézetek után folytatom.(#19015) Pazolini
Seagate 500-as, a bad firmware szériás ST3500320AS kb. fél éve zárolta magát.
Guru felnyitotta, frissítette a fw-t, azóta megy.
Néhány bad sectort jelzett a sentinel (már korábban is) rajta
Le is futattam a HD regeneratort, ami újramágnesezte a lemezt, azóta 100%-os
Ez lett a backup lemezem, régen win7 ketyegett rajta.
Gondom:
egy ideje indulásnál újra és újra hibát jelez a checkdisk, és futni akar. Ha engedem újabban átírt fájlokat töröl róla előhozhatatlanul.
Sentinelben leitoltottam a chkdsk futtatását, de:
nem tudok írni a lemezre (másolni rá, adatot változtatni stb), csak olvasni tudok róla (másolni róla).
WinCommander a 0x80070571 hibakóddal jelzi ezt a deffektet.
Hogyan tegyem írhatóvá a lemezt? Lehet, hogy felhasználói joggal kapcs a probléma vagy a fájlszerkezettel? Rövid ön-teszten átment, sentinelben 100%-os a hdd.(#19016) liksoft
Nem. Az író áramköre ment tönkre. Kuka.
(#19021) Pazolini
A fentiekből következett ez, vagy egyszer csak bekövetkezett minden előzmény nélkül?
(elvi kérdés)
Gyakorlati:
- érdemes benthagyni? win7 és acronis backupok vannak rajta... (s azok, gondolom, bármikor kiolvashatók róla)
VAGY mindent átpakoljak egy újra, hiszen ketyeg az óra, s lehet, előbb-utóbb adatvesztéssel kell kalkuláljak?
system backupok új vinyón működnek majd?
amúgy: tuti biztos a diagnózis?
bocs a sok kérdésért!
üdv.Szóval, tervem amúgy is az volt, hogy más konfigban is kipróbálom; s ha ez negatív eredménnyel jár: formázom és diagnosztikát futtatok rajta, mielőtt kukába dobom a kicsit; de semelyikre nem volt szükségem.
Beszereztem egy külső hdd-t, leklónoztam a lemezt Paragonnal (nem sector-by-sector módban), s így sem engedett írni a klónra. Hm.
Aztán formáztam (gyorsformázással, vagyis csak az indexeket töröltem a registryből), s máris írhatóvá vált. Simán átmásoltam az előbb klónozott adatokat, s írható maradt.Vagyis (mivel acronis és windows systembackup fájlok voltak rajta) összeakadhatott a két program, s valamelyik biztonsági írásvédettséget hozott létre a lemezen, amivel a backupokat megvédte (olvashatóságuk nem sérült), de ezzel lehetetlenné tette felülírásukat is. Mivel a klónozás a struktúra egészét áttette, meghagyta az írásvédettséget a lemezen, míg a fájlonkénti másolással ez a védettség kikerülhetővé vált. Ennyi.
Remélem arra jó lesz ez a bejegyzés, hogy minden tanácsot csakis saját felelősségre fogadjunk csak el, s alkalmazásuk előtt több metódussal is végezzünk (ha lehet) ellenőrzést.Üdv. mindenkinek!
-
Pagi79
tag
válasz
Pagi79 #19171 üzenetére
Közben bebootoltam a gépet SuSe alól is, ott rögtön látta a Hitachi-t, de a következő üzenetet dobja ki, amikor rákattintok:
An error occurred while accessing 'HITACHI', the system responded: org.freedesktop.UDisks.Error.Failed: Error mounting: mount exited with exit code 13: ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
Failed to read vcn 0x0: Input/output error
Failed to mount '/dev/sdc1': Input/output error
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details. -
tisn
addikt
Sziasztok!
Egy kis ceg xp-s szerverere telepitettem avg-t, a vege fele iszonyat lelassult a masina. Utana nehanyszor kedvesen ujraindult, chkdsk talalt egy csomo problemas fajlt, amit javitott, event logban ilyen bejegyzesek jelentek meg:
"Az illesztőprogram vezérlési hibát talált a következőn: \Device\Harddisk0"
Korabban nem talaltam ilyen hibat, hd sentinel 100/100%-osnak mutatja a winyot.
Driver/alaplap/kabel/winyo problema?
-
Pazolini
senior tag
Sziasztok! Boldog húsvétot mindenkinek!
Seagate 500-as, a bad firmware szériás ST3500320AS kb. fél éve zárolta magát.
Guru felnyitotta, frissítette a fw-t, azóta megy.
Néhány bad sectort jelzett a sentinel (már korábban is) rajta
Le is futattam a HD regeneratort, ami újramágnesezte a lemezt, azóta 100%-os
Ez lett a backup lemezem, régen win7 ketyegett rajta.Gondom:
egy ideje indulásnál újra és újra hibát jelez a checkdisk, és futni akar. Ha engedem újabban átírt fájlokat töröl róla előhozhatatlanul.
Sentinelben leitoltottam a chkdsk futtatását, de:nem tudok írni a lemezre (másolni rá, adatot változtatni stb), csak olvasni tudok róla (másolni róla).
WinCommander a 0x80070571 hibakóddal jelzi ezt a deffektet.
Hogyan tegyem írhatóvá a lemezt? Lehet, hogy felhasználói joggal kapcs a probléma vagy a fájlszerkezettel? Rövid ön-teszten átment, sentinelben 100%-os a hdd.
-
Gergő_
őstag
Üdv!
Az alábbi problémával mit lehet tenni?Hagyjam neki kijavítani? Nem fog elszállni a rendszerem
A chkdsk-el már próbáltam, ami régebbről be volt ütemezve, de ez a hiba így megmaradt...
ez egy új vinyó (samsung hm500ji) éppen most klónoztam rá a régi rendszeremet, de már az usb keretben is kiírta a hibát, beraktam a régi helyére de a rendszer megy, mint látható... viszont emiatt nem tudom átméretezni a partíciókat...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #18271 üzenetére
"Leginkább DOS és 98 alatt dolgozom."
Ész mit eszik?
Nahát, úgy látom, hagyománytisztelő ember vagy.Vagy úgy vagy vele, hogy minek a felesleges erőforrás-zabálás, amikor egyáltalán nem használod ki az ezáltal nyújtott esztétikai vagy egyéb szolgáltatásbeli élményeket?
Na, szóval akkor lehetőleg kapcsoljam ki az automatikus chkdsk-et és az ütemezett töredezettség-mentesítést?
Hát már sosem bízhatok a saját rendszeremben?(Sajnos nem, megbízható rendszer nincs.
)
NCQ-ról itt az egyik felhasználó a kis tesztecskéjében (ami mondjuk nem mondanám, hogy hű de alapos és kimerítő) azt hozza ki, hogy nem hoz jelentős javulást a konyhára.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #18269 üzenetére
NCQ - nincs gyakorlati tapasztalatom. Leginkább DOS és 98 alatt dolgozom. Ott nincs.
Igen, nincs adatvesztés. Amíg a drive tökéletesen tud írni. Ugyanis az OS nem ellenőrzi vissza a felületről, hogy korrekt volt-e az írás (mint régen a verify=on utasításnál). Így ha a drive nem tud korrekt módon írni, akkor a memóriában lévő információk alapján vakon kezd írni, és ha ezt nem tudja visszaolvasni, akkor javítja. Új írással. Így ül az ágon és fűrészeli. Amíg a drive jó, a jó oldalon, de ha a drive elromlik, akkor a fa felöli oldalt kezdi vágni.
Szerk: Vagyis hardware hiba esetén kisebb az adatok mentésének esélye ha az automatika be van kapcsolva. A HDSentinel setup menüjén keresztül EZÉRT lehet az auto chkdsk-t kitiltani.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #17459 üzenetére
Szia!
Köszi a múltkori választ, és bocsi, hogy csak most válaszolok, kicsit elfeledkeztem a topicról.Ez furcsa, hogy ilyen komoly veszélyt jelenthet az állandó defrag és chkdsk, és mégis elvileg automatikusan töredezettségmentesít a Vista és Windows 7 is:
[link]
"Like Windows Vista, Windows 7 allows for scheduled defragmentation jobs. In fact, defragmentation is automatically scheduled by default, which means that most users will never have to adjust any settings in order to optimize disk performance. Well, assuming you don't turn off your computer at night, anyway. By default, the defragmenter is set to run at 1:00AM."Mondjuk az SSD-ket szerencsére békén hagyja:
"Windows 7 also adds the ability to defragment multiple volumes simultaneously, and the operating system will automatically disable defragmentation on any solid state disk since there's no need to defragment flash memory and continued write access to the disk could actually shorten its life."Dehát ezzel az automatikus töredezettségmentesítéssel akkor akár hozzájárulhatnak a komoly adatvesztéshez is.
Valahol viszont azt olvastam, hogy a Windows automatikus töredezettségmentesítője manapság kellőképpen biztonságos ahhoz, hogy ne kelljen olyan nagyon parázni tőle, mert nem folyamatosan helyezgeti át az adatokat ész nélkül, hanem átmenetileg másolgat más területekre, és csak akkor tünteti el az eredeti helyéről az adatokat, amikor azok konzisztens módon kerültek az új területre, így elkerülve esetleges adatvesztéseket (pl. tápellátás megszűnése esetén).
De cáfolj meg, ha rosszul tudom.Még egy fontos kérdés:
a közeljövőben tervezem újratenni a Windows-t és Linux-ot is a gépemen, és az alaplapom támogatja az AHCI-t (NCQ, stb.) - érdemes lehet sima mezei felhasználóként kihasználni (bekapcsolni) ezt a lehetőséget? Van gyakorlati haszna vajon normál felhasználói használat esetén is pl. az NCQ-nak pl. sok-sok fájl másolgatása esetén?Köszi!
-
nandude
tag
válasz
liksoft #17822 üzenetére
Persze mentek, még mindig azt csinálom. Áldom az ötletemet hogy vegyek egy 8 gigás pendriveot
És most jött el a pillanat hogy betolom a chkdsk-t. Ha nem akarja az igazságot, akkor Windows telepítő cédével játszok egy picit. Ha az se megy akkor egy szép nagy formázás lesz.
-
liksoft
nagyúr
válasz
nandude #17819 üzenetére
Ha az adatokat nem mentetted, és a CHKDSK belefut egy hibába, azt javítja. De ha ez újabb hibát okoz, akkor javítja. De ha ez újabb hibát okoz, javítja! .....
Ül az ágon, és fűrészel. Melyik oldalon?
A program jó, de csakis fizikailag HIBÁTLAN drive esetén célszerű a használata.
-
liksoft
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SK Hynix PC811 2TB NVMe Gen4 SSD! 7000-6500MB/s
- SAMSUNG 980 PRO 1TB PCIe Gen4 SSD - BRUTÁL GYORS, hibátlan állapotban!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest