Aktív témák

• edvardj

csendes tag

Sziasztok,

Egy megoldhatatlannak tűnő helyzet miatt írok ide, mert a neten nem találtam megoldást a problémámra. Adott egy WDC WD30EFRX-68EUZN0 hdd ami gyárilag 3TB kapacitású, de egy ideje nem használtam (évek óta) és pár hónapja azzal küzdök, hogy akármilyen gépbe, eszközbe (nas) rakom bele 1863 GB-ot enged csak felhasználni. Win lemezkezelő nem is mutat több felhasználható kapacitást.
    Hiába töröltem Diskpart-al (clean), vagy más particiókezelővel, azok sem segítettek.
    Maga az 1863 GB méret particionálható MBR vagy GPT partícióra mindegy és formázottan tökéletesen működik, és a drive a Crystal Disk Info szerint "jó" állapotú.
    Próbáltam keresni firmware visszaállításra lehetőséget, de ahogy néztem a WD erre nem ad publikus szoftver támogatást.
    A 1863 GB-os méretből azt az infót lehet leszűrni, hogy ez a régi 2TB-os limittel van valamilyen kapcsolatban, mert ilyen mértetre korlátozták a nagyobb meghajtókat azok a gépek amik ennél nagyobb drive-ot még nem tudtak kezelni, de most bármilyen modern gépbe berakom akkor is csak ennyi használható fel.

Több cikk, leírás, fórum is foglalkozik a dologgal, de ezek általában csak "basic" jellegűek. Vagyis a legtöbb esetben maga a partició csak 1863 GB, vagyis ott van a fel nem használt mennyiség, csak nincs particionálva, és végül erre a problémára mutatnak megoldást.
    Az én esetemben gyakorlatilag úgy néz ki, mintha a meghajtó fizikailag lenne 1863 GB méretű.
    Számos gépben kipróbáltam és több Synology NAS-ban is és mindenhol ugyanaz az eredmény, illetve alaplapi SATA csatlakozással és USB-s keretben is szintén ugyanaz a méret.

Nem kizárt, hogy korábban egy vírus módosította a drive gyári paramétereit, mert sajnos volt vírusos helyzetem, illetve volt egy olyan USB keretem ami nem volt 100%-osan szabványos, ugyanis amit abban particionáltam és formáztam az sem SATA kábelen alaplapon, sem másik USB-s keretben már nem volt olvasható, viszont ez az USB-s keret önmagában tökéletesen működött de lehet, hogy esetleg ez rontotta el a gyári firmware paramétereket. Sajnos ez a keret már nincs meg ezért ezt a lehetőséget nem tudom kipróbálni.

Ha valakinek van használható ötlete, vagy hasonló tapasztalata és jutott megoldára azt szivesen venném, ha megosztaná, előre is köszönöm.
    E.

Aktív témák