Hirdetés

2024. július 1., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6524) dhcodoki válasza kkrisi (#6523) üzenetére


dhcodoki
senior tag

huhh... hát képzavar van..

Neked 15nm-re kell moziélmény. Oda nem érdemes állókat venni, mert kicsi a tér. Bőven elég a polcsugárzó (ezt tapasztalatból mondom).

A házimozi úgy néz ki, hogy te bent ülsz a hangfalak között, melyeket próbálnak úgy megszólaltatni egy film közben, hogy azt hidd a részese vagy. (hűű de marketing duma :D )
A párbeszéd 90%-ban a centerben szólal meg, 10%-ban (pl X-men, amit írtam) az összes többiből. Attól függ, hogy keverte meg a hangmérnök.
Az effekt hangokat szólaltatják meg a többi dobozból. Pl jön egy repülő hátulról és elszáll feletted. Ezt először a surroundok szólaltatják meg, majd ahogy közeledik hátulról, szép lassan vagy gyorsan beúsztatják a hangot a frontokba, majd a végén csak a frontokból hallod. (Általában a centerből is jönnek effekthangok). Ettől van az az érzésed, mintha elszállna feletted.
Tehát, ha nagy eltérés van a dobozok közt (pl álló vs. polcsugárzó), akkor a közeledő repülő hangja megváltozik, miközben átkeverik a hátsó dobozokból az elsőkbe. Így elvész a térhatás. Az lenne a tökéletes, ha a center is ugyan olyan lenne mint a másik 4. De ez középre, a képernyő alá, vagy fölé nem mindig praktikus. Így létrehozták a center formát, ami ugye a fekvő doboz. Ha okosan választja ki az ember a szettet, akkor a center nem fog hangképileg kilógni a többi közül. (pl mission M32 vs M3c2)
A szaküzletekbe látsz olyan szettet ahol a frontok állók, de az csak akkor előnyös (és egyben hátrányos filmnézéskor a fent leírtak miatt), ha zenét hallgatsz, és szükség van a hangerőre. Neked 15nm-re kell, és ha már nem vagy 15éves és nem abból áll a zenehallgatás, hogy beremegteted a szomszéd ablakát is, akkor polcsugárzóval tökéletesen elégedett leszel zenélés közben is.

Lentebb írtam az állványok szükségességét. Ez nem csak azért kell, hogy porszívózáskor ne legyen útban a doboz. Hanem mert ezzel fülmagasságba tudod emelni a frontokat és surroundokat, ezzel is növelve a hangminőséget. Nem beszélve arról, hogy a hangfalak minőségi megszólalását szinte megduplázza, ha jófajta állványra rakod. (ezen én magam is meglepődtem, s beláttam , hogy nem szabad sajnálni a pénzt állványokra, esetemben 40ezer huf volt a 2 pár)

Itt az alábbi link, sok mindent elmagyaráz (balra, házimozit okosan menü):
[házimozi]
Lényeg, hogy ennyi pénzből, nagyon jó kis rendszert fogsz majd összerakni, csak ne kapkodd el, és olvass minél többet utána.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.