Új hozzászólás Aktív témák

• stigma

addikt

Sziasztok.

Picit bocs, ha hosszan írok, de kéne egy kis help.
    Gyerkőceim megszülettek, emiatt az IT-s vonalamat picit háttérbe szorítom, viszont akarok valami normális, nem DIY NAS-t/rendszert itthonra a mostaniak helyett:
    Most jelenleg a felállás nálam: => 2 db épített NAS-om van
    - 1.Fő NAS: [OMV6+Docker] Asrock J5040-ITX lap+16GB ram+Be Quiet Gold 350W táp,Fractal Design 304 ház, Intel SSD(rendszer) + WD Purple 4 és 2TB-os HDD
    - 2. Backup NAS: Xpenology: Asrock J4105-ITX +16GB ram, FSP 350W-os táp , Fractal Design 304 ház, WD Purple 2 TB HDD

Fő NAS feladatai:
    - Letöltés : Qbittorrent(Docker) és Tranmission : 300Mb/s net, nemsokára Digi Gigabit.
    - Film/sorozatok: Plex(Docker - Nincs transzkodolás) : 1080p/4k-s anyagokat nézünk feleségemmel, 2 db Coreelec lejátszó van itthon amit SMB-n kiszolgál. Csatlakozás PlecKodiConnect addonnal.(Transzkodolás nincs és nem is kell)
    - Monitorint programok: Glances, Tatutulli(Plex), Portainer
    - Nextlcoud
    - Reklámblokkoló : Pihole/Adguard
    - Digi servlet + xteve docker konténer
    - Egyes eszközeimből (laptop, teló, tablet) SMB backup
    - fontos adatokat aBackup NAS-nak Xpenology) Syncthing/Resilioval szinkronizálok.

Backup NAS feladatai:
    - Itthonieszközök szinkronizálása az OMV rendszerrel
    - Synology Photos
    - felhő szolgáltatások szinkronizálása (Google Drive, Onedrive)
    Amit szeretnék a jövőben az az lenne, hogy valami kompakt megoldás/Brand NAS használava, valószínűleg Synology vonalon.
    Qnap/Asustor NAS-ok esetén igaz user függő, de sok a ransomware és egyéb támadás, ami miatt nem erőletném.
    Proxmox, TrueNAS és más újabb OS-ek tanulását inkább kihagyom, mert örülök ha napi 4-6 órát alszom a győrkőcök miatt. :DDD
    Amiben gondolkodtam:
    1. verzió: Mostani Fő NAS OMV volnalon (J5040-es ITX lappal) megtartom, max HDD-et cserélnék benne. Fő Filmes/letöltős feladatokat, Monitor appokat, reklámblokkoló stb, meghagynám neki és így üzemeltetném, mert már 3-4 éve problémamentesen mennek a dolgaim.
    Xpenology gépemet egy Synology DS423-ra cserélném és pár tevékenyésget a Fő NAS-ról áttenék rá pl.: Nextcloud helyett Synology Drive, Digi servlet, stb
    2. verzió: Vennék egy Synology DS920+/923+/DS423+ NAS-t a mostani J5040-ITX helyett. Amit lehet a dockeres appok helyett sajáttal megdoldanék.
    Backupnak a mostani Xpenology NAS-om megmaradna, viszont még ki kell derítenem, hogy Bakcup esetben Synology vs Xpenlogy HyberBackup hogy működik, mert ha működnek akkor a dockeres szinkronizálást kihagyhatom.

3. verzió. Vennék egy Synology DS920+/923+/DS423+ NAS-t, illetve Backupnak vennék egy sima ARM-es 223-at mondjuk vagy az újonan megjelenő DS423-at, vagy esetleg valami régebbi 2-4 lemezes modellt pl.: DS220j vagy DS420
    Amiben dilemmáim vannak az az hogy mostani DS923+(AMD alapon 2 mag : - kb 270k) és DS423+(J4125 - Ipon: 265k) annyira nem meggyőző, inkább vennék valami régebbi modellt mint DS920 (J4125).
    A nem meggyőző alatt értétek azt hogy nóSynology nem annyira nyit az úhjabb SoC fele (N5095, J6142 fele), hanem inkább AM vonalon mozogna, nagyopp fogyazstás mellett (J4125 - 10W vs DS923+-20/30W)
    Kérdéseim:
    - Ha maradna a 2 NAS akkor én úgy gondolkodnék, hogy 1-1 azonos arányú mervelemezen menne a NAS-ba backupba (6-8TB), melyekre a fontos adataim szinkronizálódnának Raid1 helyett. Ez jó ötlet?
    - Esetleg a 2 NAS helyett ne váltsak 1 db komplexebbre? DS 1621xs+? Tudom rohadtdrága, de ha a mostani NAS alkatrészeim kárpotólnak picit.
    - Synology és Xpenology rendszer esetében működik rendesen a HyperBackup? Mert akkor az adataim szinkronizálását meg tudnám oldanni olcsóbban/rendesen, mert akkor csak 1 db Synlogy NAS-t vennék.

Bocs, hogy hosszú lettem, de kíváncsi vagyok mit mondtok, ti mint guruk :DDD
    Ma kb 4 óra alvás után ezt találtam ki, ti mit mondok, rossz avgyjó irányban megyek el? :R

Új hozzászólás Aktív témák