- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Picit bocs, ha hosszan írok, de kéne egy kis help.
Gyerkőceim megszülettek, emiatt az IT-s vonalamat picit háttérbe szorítom, viszont akarok valami normális, nem DIY NAS-t/rendszert itthonra a mostaniak helyett:
Most jelenleg a felállás nálam: => 2 db épített NAS-om van
- 1.Fő NAS: [OMV6+Docker] Asrock J5040-ITX lap+16GB ram+Be Quiet Gold 350W táp,Fractal Design 304 ház, Intel SSD(rendszer) + WD Purple 4 és 2TB-os HDD
- 2. Backup NAS: Xpenology: Asrock J4105-ITX +16GB ram, FSP 350W-os táp , Fractal Design 304 ház, WD Purple 2 TB HDDFő NAS feladatai:
- Letöltés : Qbittorrent(Docker) és Tranmission : 300Mb/s net, nemsokára Digi Gigabit.
- Film/sorozatok: Plex(Docker - Nincs transzkodolás) : 1080p/4k-s anyagokat nézünk feleségemmel, 2 db Coreelec lejátszó van itthon amit SMB-n kiszolgál. Csatlakozás PlecKodiConnect addonnal.(Transzkodolás nincs és nem is kell)
- Monitorint programok: Glances, Tatutulli(Plex), Portainer
- Nextlcoud
- Reklámblokkoló : Pihole/Adguard
- Digi servlet + xteve docker konténer
- Egyes eszközeimből (laptop, teló, tablet) SMB backup
- fontos adatokat aBackup NAS-nak Xpenology) Syncthing/Resilioval szinkronizálok.Backup NAS feladatai:
- Itthonieszközök szinkronizálása az OMV rendszerrel
- Synology Photos
- felhő szolgáltatások szinkronizálása (Google Drive, Onedrive)
Amit szeretnék a jövőben az az lenne, hogy valami kompakt megoldás/Brand NAS használava, valószínűleg Synology vonalon.
Qnap/Asustor NAS-ok esetén igaz user függő, de sok a ransomware és egyéb támadás, ami miatt nem erőletném.
Proxmox, TrueNAS és más újabb OS-ek tanulását inkább kihagyom, mert örülök ha napi 4-6 órát alszom a győrkőcök miatt.
Amiben gondolkodtam:
1. verzió: Mostani Fő NAS OMV volnalon (J5040-es ITX lappal) megtartom, max HDD-et cserélnék benne. Fő Filmes/letöltős feladatokat, Monitor appokat, reklámblokkoló stb, meghagynám neki és így üzemeltetném, mert már 3-4 éve problémamentesen mennek a dolgaim.
Xpenology gépemet egy Synology DS423-ra cserélném és pár tevékenyésget a Fő NAS-ról áttenék rá pl.: Nextcloud helyett Synology Drive, Digi servlet, stb
2. verzió: Vennék egy Synology DS920+/923+/DS423+ NAS-t a mostani J5040-ITX helyett. Amit lehet a dockeres appok helyett sajáttal megdoldanék.
Backupnak a mostani Xpenology NAS-om megmaradna, viszont még ki kell derítenem, hogy Bakcup esetben Synology vs Xpenlogy HyberBackup hogy működik, mert ha működnek akkor a dockeres szinkronizálást kihagyhatom.3. verzió. Vennék egy Synology DS920+/923+/DS423+ NAS-t, illetve Backupnak vennék egy sima ARM-es 223-at mondjuk vagy az újonan megjelenő DS423-at, vagy esetleg valami régebbi 2-4 lemezes modellt pl.: DS220j vagy DS420
Amiben dilemmáim vannak az az hogy mostani DS923+(AMD alapon 2 mag : - kb 270k) és DS423+(J4125 - Ipon: 265k) annyira nem meggyőző, inkább vennék valami régebbi modellt mint DS920 (J4125).
A nem meggyőző alatt értétek azt hogy nóSynology nem annyira nyit az úhjabb SoC fele (N5095, J6142 fele), hanem inkább AM vonalon mozogna, nagyopp fogyazstás mellett (J4125 - 10W vs DS923+-20/30W)
Kérdéseim:
- Ha maradna a 2 NAS akkor én úgy gondolkodnék, hogy 1-1 azonos arányú mervelemezen menne a NAS-ba backupba (6-8TB), melyekre a fontos adataim szinkronizálódnának Raid1 helyett. Ez jó ötlet?
- Esetleg a 2 NAS helyett ne váltsak 1 db komplexebbre? DS 1621xs+? Tudom rohadtdrága, de ha a mostani NAS alkatrészeim kárpotólnak picit.
- Synology és Xpenology rendszer esetében működik rendesen a HyperBackup? Mert akkor az adataim szinkronizálását meg tudnám oldanni olcsóbban/rendesen, mert akkor csak 1 db Synlogy NAS-t vennék.Bocs, hogy hosszú lettem, de kíváncsi vagyok mit mondtok, ti mint guruk
Ma kb 4 óra alvás után ezt találtam ki, ti mit mondok, rossz avgyjó irányban megyek el?
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest