Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Én ebbe nem itt kezdenék bele, hanem azt próbálnám meg kitalálni, hogy a talaj honnan kapja a nedvességet. Lehet, hogyha fektetsz le drain csövet a ház köré, akkor azon elfolyik az egész, és meg van oldva a probléma, vagy ha rossz a csatorna, akkor inkább azt kéne helyrehozni, hogy ne a ház alá folyjon az esővíz. Ha a padlót lekened, akkor ugyanez lesz, csak a fal fog felázni, aztán ledobja a vakolatot. Nálunk például ez van, és szellőző vakolatot tettünk rá, amit egy idő után persze szintén ledob, de legalább drágább.
Buliban hasznos! =]
-
A Zéé
addikt
Ahogy mondták, ha a betont leszigeteled, a víz megjelenik a falban. Nem majd valamikor, hanem kb. azonnal szóval így csak nedvesedő falakat fogsz tudni csinálni. Lehet odakenni kenhető szigetelést, létezik ilyen anyag, de az nem erre való, drága is, és még meg sem oldja a problémádat, csak újakat generál.
Műszaki ellenőr kolléga mesélte, hogy neki volt egy ilyen "kísérlete", amikor a tulaj nem akarta elfogadni a tényt, hogy amíg a víz be tud jutni a szerkezetbe, addig baj lesz, és az lett a vége, hogy mindenféle vízzáró meg szellőztető vakolatokkal sikerült eláztatni a belvárosi polgári lakás földszinti mennyezetét valahol 4-4,5 méterrel a talaszint felett.Szóval, ha száraz betont akarsz, akkor akár van kedved, akár nincs, nem marad más, mint a vésés, szigetelés, újrabetonozás, és akkor a drága kenhető szigetelés re sincs szükség. Btw ezt is csak a burkolás előtt tudod elhárítani. Ha leburkolod, és esetleg utána kell vésni, az lesz a legdrágább...
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
inf3rno
nagyúr
Én a fürdőszobás megoldásokból indulnék ki. Ott is hasonló a probléma, csak jóval durvább. Mi egyébként a kicsit felázós padlóra simán borítottunk még egy réteg betont, aztán lejárólapoztuk, nem foglalkoztunk a kérdéssel. Előtte már több szurokkal ragasztott parketta elrohadt rajta, aztán meguntok. A szurok réteg maradt alatta, lehet az is szigetel valamennyit. Függ valszeg a víz mennyiségétől is. Lehet nálunk határeset, és emiatt nem akkora gond, mint nálatok, ahol több van. Csak egy helyen jött le a vakolat azóta, vagy még ott sem, nincs most kedvem megnézni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Dani_kp
addikt
Tudom hülye kérdés, de a betonozott helyiség rendesen van megcsinálva? Réteg rendnek megfelelően? Oda szoktak vízzáró réteget rakni. [link]
Mert ha az nincs, akkor hozzá sem kezdenék a burkolásnak. Igaz rengeteg pénz és sok idő, de ilyen esetben csak az újrabetonozás hoz javulást, amihez fel kell törni a már meglévőt.
Szerk.: Újra elolvastam, amit írtál. Csak és kizárólag az újrabetonozás fog megoldást hozni a megfelelő rétegrend kialakításával.
Nálunk két szobát kell betonozni, annyi a "szerencsénk", hogy csak a patkettát kell felszedni, meg a tükröt kiásni. Én 5 cm szerelőbetont terveztem, vízzáró réteg, 5-8 cm körüli vastag lépésálló nikecell, párazárófólia, térháló és végül 5 cm beton és csak erre megy majd valamilyen burkolat. Persze körbe, pedig meghagyni a diletációt. Nem kellene ennyire túltolni a rétegeket, de így nem fog felázni, plusz nyerek pár fokot is télen, talán annyira nem lesz hideg a padló, majd ha le lesz burkolva.[ Szerkesztve ]
https://ingatlan.com/33821564
-
inf3rno
nagyúr
Nálunk ami nagyobb részt megoldotta, hogy csináltunk egy tetőteret, aztán ami kipárolog, azt kiviszi fent a huzat az ablakon. Ez plusz járólap és szellőző vakolat így hárman megszüntették a penész kérdést és a falak is úgy tűnik, hogy rendben vannak most. Nem tudom, hogy nálatok van e megoldás rá. Igazából ha alászigetelsz, akkor is jó eséllyel megjelenik majd a falban, mert abba is kellett volna víz szigetelés. Szerintem. Utólag beletenni mindkettőbe azért nem kevés munka, plusz ha olyan módszert használsz a falnál, pl króm lemez belövése, akkor a statikát is leronthatja. Nem annyira egyszerű kérdés ez...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
A Zéé
addikt
Biztos, hogy van a falban? És ha van is, honnan tudod, hogy jó állapotban van? A víz amúgy tudja a dolgát, ha ki tud párologni a padlószinten is, akkor nem fog feljebb megjelenni. Ha nem tud kipárologni a padlószinten, akkor megtalálja hol tud leghamarabb, és ott meg is fog jelenni.
Just a simple Lineman...
-
darvinya
titán
A betonra rakott fal nedvesedik, ahogy nem tud kijönni a beton felszínére.
50 éves épületnél nincs szigetelés fal építés előtt.Anno úgy lett ilyen probléma megoldása, hogy beton és fal találkozás tővébe lett berakva lyukacsos gégecső, azaz drain cső, ami kivezette a csatornába.
Persze víz folyás irányt előtte meg kellett határozni.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
A Zéé
addikt
Ha már nekiállsz, az ideális rétegrend:
10 centi kavics
1 rtg Dörken lemez (8mm-1 cm)
5 cm szerelőbeton
1 rtg. bitumenes szigetelő legalább olyan magasan felhajtva a falra, hogy a lábazat takarjon csak rá.
10 cm XPS szigetelés
1 rtg PE fólia
6-7 cm aljzatbeton, benne 1 rtg 6/150/150-es háló
2 cm gres lap ragasztóvalEbből spórolásképp ki lehet hagyni a kavicsot, meg az XPS-ből is elég az 5 cm is (én raknék mindenképp, ha már...).
A Dörkent én meghagynám, az is egy egész jó vízfékező réteg.
5 cm szerelőbetont nem spórolnám sokkal vékonyabbra, ez sem lesz mindenhol 5 cm a végére....
Bitumenes szigetelőből valami normálisabb 4-4,5 mm vastag modifikált bitumenes lemez legyen.
Aljzatbeton se legyen vékonyabb szerintem.
Tehát a földből is szedni kell vissza valamennyit.Just a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
Meg lesz bojgatva a jelenlegi tömör talaj, amit vagy sikerül rendesen újra tömöríteni, vagy nem. Előfordulhatnak kisebb-nagyobb mozgások a burkolat alatt, ami aztán vagy elrepeszti a betont, vagy nem. Ha raksz bele hálót, akkor kb. 0 az esélye a komolyabb repedésnek. Nem egy vastag rétegrend ez igazából, azért nem hagynám ki belőle. Ha lenne alatta valami stabilabb vastag beton, akkor nem kellene.
Just a simple Lineman...
-
darvinya
titán
Hogy legyen még 1 tanács.
Elsősorban a bontást középről indítamám, s fal szigetelés vigyáznék.
Után a döngölt földet mélyíteném annyira, hogy plusz rétegek is elférjenek.
Újradöngölés után jönne egy kb. 5cm poros murva, amit szinten ledöngölném.
Persze mindegyiket vízszintbe hoznám.
Ezután 20m² alatti alapozó betont öntenék ki, afeletti méretnél háló nagyon is ajánlott.
Szigetelések, víz és hő.
Végbeton, ez is érdemes hálózni.
Erre mehet már a butkolat.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem azt kéne megnézned, hogy a cement kötésnél van e térfogat változás, mert a kémiai reakcióknál könnyen előfordulhat. Pl ha összeugrik, akkor besüllyedhet az egész, ha egy vastag rétegről van szó. Valószínűleg egyébként itt nincsen vagy minimális csak, különben a beton is látványosan összemenne, ahogy köt, illetve a réteg sem lenne valami vastag. Szóval szerintem lehet használni erre a célra.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
PitLee
őstag
CD/DVD
Szerintem érdemes megnézni profi csiszoló masinákat a YT-n
https://www.youtube.com/results?search_query=jfj+easy+pro+disc+repair+machine
https://www.youtube.com/results?search_query=EcoPro+2
Elolvasni ha van elérhető kezelési kézikönyvük, megnézni a infót, milyen fordulat .ect. megérteni mit, hogy miért csinálnak
Aztán megcsinálni otthon lomokból, fillérekért
https://youtu.be/kpkhOUs6nFg -
PitLee
őstag
Tapasztalatom nincs vele, de múltkor "belefutottam a tesóiba" , most rákeresve rikító zöld vödörbe van oldószermentes változat is.
BORNIT ® Bitumen Latex Super UV Bitumenemulzió -
PitLee
őstag
Itt a srác azt írja
"Oldószeres kellősítőt csak kültéren, jól szellőző helyen használjunk, gyorsan szárad ellenben marha büdös."
A vidinyóban a doboz amiből dolgozik oldószeres, de lehet nem az van benne csak abba öntötte passz.Kellősítés, Talajpára elleni vízszigetelés #21
https://youtu.be/hk61CGVNOPEMég ilyet találtam
http://www.winklertuzep.hu/shop/bauder-burkolit-lf-30l-kellosito_p20290A fene tudja melyik lenne jó, az oldószeresnek nem csak az a baja, hogy büdös , hanem hogy gyúlékony, egy olyan épülő házban ahol még nincsenek nyílászárók és több hétig szellőzhet lehet nem gond az oldószeres, de egy zárt épületben akár tűz és robbanás veszélyes is lehet szerintem.
-
Rick4
félisten
Nekem ne mondd, nemrég költöztem egy 45m2-es 95 éves félig tégla, félig vegyes falazatú házból, ahol ajtó ablakcsere és külső hőszigetelés volt, egy rendes tégla alapos szigetelt téglaházba, igaz 2.3x akora, és nem vagyunk többen, de a régit se mi leheltük be, amott 60 alá sose ment le a pára, kiteregetéskot 70 is volt, itt 50-60% között mozog hőmrséklet és sok minden más függvényében. A fűtési szenzon kezdetével párásítani is kell, mert az orrnyálkahártyánk bánta a száraz levegőt.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
macilaci78
nagyúr
Lehet, nem feccelnék nagy energiát a szett keresésébe. Egy pár szerszám szólóban, vagy kisebb szettek. Pár villáskulcs, csavarhúzó, egy 150 gr-os kalapács, kombinált fogó, és egy méretben illeszkedő szerszámos láda.
Szerintem az se baj, ha valami nem újonnan kerül a készletbe. Nekem is megvan még a kb 25 éve kapott csavarhúzóm is. :KHa minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Dani_kp
addikt
[link]
Emagon is fent van, ha appból rendeled easybox-ba, akkor ingyenes a szállítás. Mondjuk nem tudom hol laksz, szóval a
ez a szállítás nem biztos, hogy neked opció.
Nyilván a 24 ezres ár az kamu, de praktikerben 18 ezer.
Minőségről nem tudok nyilatkozni.
Amúgy a tesco-s riekel sem rossz, nyilván abban a bitfejek hamar elkopnak.https://ingatlan.com/33821564
-
macilaci78
nagyúr
Az irodában van egy Bosch készlet, bitek, fúrószárak, dugókulcsok, imbuszkulcsok.
A fúrók egypálcásak, volt falfúróból görbe is. A 13-as dugókulcs egy anya levételekor hasadt el. A pici imbusz egy kilincs csavarjában forgott el.Amit linkeltél Euronics készletet, az jövőt álló. Sokféle fogó, racsni, szár a bitekhez, mérőszalag. Ha 10k a keret, azt a olusz 2 k-t még hozzátenném. A szikét sem venném ki a készletből, csak belőle a pengét.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Inhouse
őstag
Nagyságrendileg azonos a tartalom, van amiben az egyik, van amiben a másik több. A doboz is más ez tény, de az ár érték arány mégis az olcsóbb felé billentene engem legalábbis. Nem írtad hány éves a gyerek, hogy szegeket fog a földbe verni vele, vagy akár a bitfejeket, mert akkor inkább az IKEA-s készlet, bőven elég lenne egy óvodás/kisiskolásnak. Esetleg mellé egy villáskulcs készlet és még mindig 5000-nél vagy. A maradékból meg elmentek sütizni, gokartozni...
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
senior tag
A áramvédő kapcsoló azért nem oldott le, mert ugyan akkora áram folyt a fázis és nulla vezetéken is. Az akkor old ha ezek között a feliratán szereplőnél nagyobb különbség van.
Esélyes hogy az izzónál valami ív volt rövid igeig, ami egy pillanatra olyan áramerősséget igányelt hogy leodottak a kismegszakítók.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
PROTRON
addikt
Az izzón belül is lehet zárlat, de a foglalat is válhat zárlatossá.
A kismegszakítóknál nem csak az amper érték számít, hanem a kioldási karakterisztika is,illetve hogy "B" vagy "C" típusú. Zárlat alkalmával nem 10 helyett 20 lesz, hanem jóval nagyobb, még a 30-asnak is a megszólalási értéke fölött jóval. Innentől kezdve a kioldási karakterisztika mondja meg milyen gyorsan reagálnak, szal ha mindkettő ugyanolyan, ezen a távolságon egyszerre érzékelik a zárlat kezdetét és ha a kioldási sebesség azonos, akkor mire a zárlathoz közelebbi elvégzi a leoldást addigra már a másik is elindul.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
villifog
tag
Idézet:
"
Igen, okozhat rövidzárlatot. Az izzószál elszakadásának pillanatában villamos ív keletkezik a szakadás helyén, ami ionizálja a körülötte lévő gázt, ami jó villamos vezetővé válik. Az izzószálat tartó két fémdrót között kialakulhat ilyenkor a villamos ív addig amíg le nem kapcsolódik az automata biztosíték.Ha vákuum lenne az izzóban akkor ionizálható gáz hiányában nem okozhatna rövidzárlatot amikor az izzószál elszakad."
A FI relé meg azért nem oldott le, mert nem volt különbség a fázis és a nulla között, ugyanakkora áram folyt.
-
Inhouse
őstag
Ez a tölcsér alakú Philips izzó? De utáltam...nekünk a konyhában volt és ugyanezt csinálta. Egy pillanatra csinál zárlatot az izzószál elégésekor, utána már nincs vele gond. Én is ilyen látható olvadásra mondjuk nem emlékszem. De piszok ijesztő volt, mondjuk télen reggel félkómásan felkapcsolva a villanyt a konyhában erre ébredni...
Az elosztóban a többi kismegszakító másik ágon van, azok persze, hogy nem mennek le ilyenkor. Azon az ágon folyik túláram, ami a fogyasztó és a becsatlakozás között van. Ha valamelyik lassú, az is lehet, hogy csak az egyik megy le, a gyorsabb. Az ÉV relének meg nem ez a dolga. Az a hibaáramot figyeli, ha nem ugyanannyi folyik a fázis felől, mint a nulla felé, akkor valamerre másfelé megy, ez meg a föld lesz, de lehet, hogy van közte valaki.Üdv Inhouse
-
do3om
addikt
Azt használom ami van
Az am egy sima műanyag kerék, ha találok valami hasznosabbat lecserélem majd. Kb 140es a mérete, 2880as a motor fordulata, annyira nem lassú. Az a baj hogy ha nem fémet csiszolok akor a nagy fordulat éget nagyon, szóval így hogy fix a fordulat kicsit köztes megoldást kell használnom. Addig is nyitott szemmel járok hogy látok e valamit ami használható, a kis kerekek is kicsik nagyon, aluminium külső gyűrűvel tudnám nővelni de nem tudom az alu jó e ehez. Az acél nehéz azt nem akarok, félek a kis csapágyakat kinyirná.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
Inhouse
őstag
Mechanikusan lekaparod, én kis drótkefével (fogkefe méretű) szoktam. Ha elmúlt a rugalmasság (negatív oldal rugózik általában), akkor cserélni kell, mert nem fog kellőképpen feszíteni. Ha spirálrugós, akkor az alatta levő lemez és a rugó között is el szokta marni, akkor azért lesz bizonytalan.
Igyekezni kell elkerülni a belefolyást, normális elemeket kell használni (mostanában is van Varta, Energizer, Duracell 100Ft/db áron, ha akciós) és ha nincs használatban, ki kell venni belőle.Üdv Inhouse
-
hotkar
aktív tag
Szerintem oldalsó érintkező nincs, mert az egész fémserleg jelenti a negatív "érintkezőt".
A pozitív érintkező pedig a középső vörösréz pogácsa.
Más fogyasztót nem tudsz esetleg kipróbálni? Kompresszor, porszívó,...
(Nekem volt olyan csodatöltőm, amely a nyakánál olyan hamar kezdett vastagodni, hogy ezért nem lehetett teljesen bedugni a szivargyújtó aljzatba. Látszólag a helyén volt, csak éppen a középső érintkezők nem értek össze.Természetesen meg lehet mérni, hogy van-e feszültség az aljzatban, de az első a biztosíték ellenőrzése legyen.
-
imibogyo
veterán
Rá tudsz mérni a biztosítékra és a foglalatra is (itt minden le van írva). Én ezzel kezdenék, mármint a méregetéssel és nem a lábak hajlítgatásával. Aljzat feszültség mérése --> biztosíték folytonosság ellenőrzése--> csatlakozás minőségének ellenőrzése sorrendben haladnék.
Ha végeztél a méregetésekkel és minden rendben van (én úgy gondolom nem lesz a leírtak alapján...), akkor térnék át a csatlakozás minőségének vizsgálatára. Erre használhatsz bármilyen eszközt, de pár száz Ft-ból ki lehet hozni egy egyszerű próbaeszközt, ami utána bármikor hasznos, ha van. Nem mellesleg nullára csökkented az esélyét, hogy például a transzmitternek legyen baja, ha például zárlatos lenne az aljzat (amit nem hiszek, de az ördög soha sem alszik, mint tudjuk...). Van nekem is egy ilyen próba dugóm, amiből csak két kábel jön ki és amiken könnyen tudok multiméterrel feszültséget mérni (kb. így képzeld el). Ha az előzetesen kimért csatlakozóban van rendesen feszültség és a csatlakozóval kivezetett kábeleken is van normális mérhető feszültség (12-14V körül) akkor minden rendben van, ha nincs, akkor az illeszkedés, a megfelelő kontaktus a problémaforrás.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Biztosíték, a legtöbb autóban a szivargyújtó aljzat külön körön van, így ha kiégett, más funkciót nem érint.
Ami még jöhet, az a biztosítéktól a szivargyújtóig menő kábel, nem egy űrtechnika.A szivargyújtó csatlakozónak középen a hegye az egyik pólus, a kerületén két oldalt a két kis lemezke a másik. Az aljzatban a két lapka csak pozícionál, illetve szorítja a foglalatba helyezett csatlakozót, hogy ki ne essen.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
A Tronic is bevált sokaknak, de időszakos termék.
Én teljes mértékben átálltam az Ikea Ladda akkukra AA és AAA méretben. Összesen tippre 70 db van. 5 év alatt 2-3 db ment tönkre, IPC-1L töltő szerint a névleges kapacitás kb 20-25%-át veszi fel regeneráló töltés után.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Láncfűrész topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs