Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samus
addikt
válasz BLUE TORNADO #76228 üzenetére
Veszel megfelelő méretű fatiplit (ha kell, felfúrod a jelenlegi lyukat nagyobbra), faragasztóval berakod, ha megkötött, a kilógó végét levágod, és mehet bele a legkisebb csavar, ami még jó, vagy szépen mutat. Ez a jó megoldás. Ezzel a módszerrel bármilyen méretű furat eltüntethető, és újra csavarozható, a fatiplik elég széles méretskálán elérhetőek. Lényeg, hogy szorosan menjen bele, a többit a ragasztó intézi (ha nem szoros, akkor is, cak kicsit tovább tart).
A topikhű, ha kinyomod PUR habbal, a csavart megződsárgával leragasztod, hogy ne látszódjon (annyira). A döntés rajtad áll
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Dani_kp
addikt
Vagy ha nem akarsz fatiplit venni, meg fúrni akkor még játszik esetleg hurkapálca, gyufa vagy ha kertesben laksz akor cserépléc és sniccer tudsz belevágni egy téglalap formát. Faragsztó pedig opcionális én pl. nem szoktam.
https://ingatlan.com/33821564
-
macilaci78
nagyúr
Ajtólapon átmenő csavar, ha a zártest engedi.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz BLUE TORNADO #76235 üzenetére
Az új ajtajaimat így kértem.
Úgynevezett DIN-szabványos átmenő csavart keress. Gyakorlatilag egy bútorösszehúzó csavarszett, aminek a fejei kúposak, így illeszkednek a rozetta csavarnyílásaiba.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz BLUE TORNADO #76246 üzenetére
A rozetta takarja és még nem is lakok ott.
Hüvelyes csavar, tán M4.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #79242 üzenetére
Csavarlazítóval kéne körbe fújni, vagy petróval. Mindkettő jó büdös. Kérjél meg valakit, mikor húzod a kucsal egy kalapáccsal üssön az idomra. Ne túl nagyot, csak kopp.
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #79242 üzenetére
Én tavaly jártam így. Nekem a vakdugó négyszög végére pont rápasszolt a 3/8 crowa négyszög része. Kölcsönkértem egy akkus ütvecsavarozot és azzal szépen kitudtam tekerni. Kalapálni csak akkor érdemes ha van húzása, magyarán ha bent a falban jól megvan támasztva, de az olyan ritka mint a fehér holló.
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #79246 üzenetére
Ha nem menne rá a négyszögre a crowa négyszög toldó, akkor reszelj egy kicsit belőle, lényeg hogy passzosan legyen rajta, mert ha lötyög akkor elvész a nyomaték.
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #80140 üzenetére
"Szerintetek hogyan tudnám elkerülni a további párásodást?"
Te sehogy, ha csak nem vagy üveges, de gondolom akkor nem tetted volna fel a kérdést
1, akaszd le az ablakot és vidd el az üvegeshez hogy ragassza és vákuumozza újra, nemi kp -ért.
2, megvárod az első vihart és megkocogtatod üvegdomborító kalapáccsal, majd szintén ugrás az üveges a biztosító meg "kivakszolja"[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
válasz BLUE TORNADO #80140 üzenetére
Amit előttem mondtak, vagy garanciáztatás fotóval.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
PROTRON
addikt
válasz BLUE TORNADO #81963 üzenetére
Van itt a forumon "Szünetmentes" topic, ahol egyébként az első kérés:
olvasd le az adatlapról a max current/watt és a nominál watt értékeket.
Előbbi azért kell hogy biztosan ne oldjon le 1 pillanatnyi túlterhelés miatt induláskor a szünetmentes, mert amit általában max-ra írnak, na felfutás alkalmával 1-1 pillanatra de ahhoz képest felszorozva terhlheti a betápot.
Utóbbi meg azért hogy meg lehessen tippelni hány percig fogja bírni az áthidalást.
Igen jól olvasod, ebben az árkategóriában percekről beszélhetünk(esetleg 20-30 perc), hiába kis fogyasztású az a szivattyú, meg gondolom van valami központi "kis számítógép" akármilyen kicsi, annak is tápot kéne adni.A másik tényező hogy ilyen olcsóbb egységeknél van áthidalási idő. Minimális de van, amit nem mindegyik berendezés szeret.
Egyébként további probléma forrás hogy keringető szivattyúk-motorokhoz alapvető ajánlás a tisztán szinusz hullámot kiadó szünetmentes, mert ezek a motorok ezt szeretik, nem szeretik azt amikor valamilyen megoldással csak közelítik a szinusz hullám jelalakot.
Szal első blikkre a javaslat hogy gyűjts egy kis tőkét egy tisztán színuszos inverterre, pl SPS SOHO típus, elvileg 300VA-es kimeneti egység elég lehet, de azért a wattos paraméterek alapján utána kell számolni, mert a VA nem egyenlő 1-1ben watt-ra.
Mivel ez csak az inverter, ennek a csatlakozó pólusaira rá kell még kötnöd külső akkumulátorokat, pl 2 db 12V-os 24Ah aksi már bőven elég lesz kezdésnek.
De ez nincs meg 20k-ból.20k-ból talán kezdj el vadászni HA-n a "tisztán színusz" használt szünetmenteseket hátha szerencséd lesz mint nekem és találsz 5k hufért, egy aksipakk beléjük még 14k huf lehet mostanság.
De azért a watt értékek kellenének, hogy még is mekkora max teljesítményű eszköz fog kelleni.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #83410 üzenetére
Gyufaszálakat, fogpiszkálót bekensz ragasztóval és tele tömöd a lyukat. Megvárod ameddig megköt aztán behajtod a csavart.
-
BlackV
őstag
Megprobalhatsz vékonyabb de hosszabb csavart mondjuk 4x50,4x60 körüli forgacslap csavart. Egyéb esetekben felfúrhatod a kiszopósodott lyukat mondjuk egy 5os vagy hatos fémfúróval, és faragasztoval bele a megfelelő fatipli ezután a kiálló részt lefureszeled. Ezután elofurassal már csavarozhatsz bele újra.
-
Veszel fatiplit, vastagot, előfúrsz neki, bekened faragasztóval, beütöd. Megvárod míg megköt. Zár odarak, csavar hely bejelöl, előfúrsz, csavar behajt.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
inf3rno
nagyúr
Ragassz bele egy tiplit, aztán abba csavarozz.
Buliban hasznos! =]
-
Gézengúz
addikt
válasz BLUE TORNADO #83494 üzenetére
Nem is értem az egészet.
7m mély a kutam, régen egy Norton fej volt rajta. 3.5m körül van már víz.
Ezen mit engedélyeztessek? Talajvíz az egész, köze nincs a rétegvizekhez, innen mi tud bekerülni ami a talajról nem?
Nevetséges az egész.
Megértem, a több száz méter mély kutak esetében, ha a természet iránti aggodalom lenne a fő irány.
Szerintem mindannyian érezzük, hogy itt már megintcsak a lehúzásról szól a dolog. -
hotkar
aktív tag
Én tegnap itt találtam valami infót. A kapcsolódó nyomtatványok is letölthetők.
(Nem odavalósi vagyok, csak az az oldal tűnt a leginkább tárgyilagosnak.)Egyrészt be kell jelenteni az engedély nélkül létesített kutakat. Az, hogy talajvízkút, vagy rétegvízkút, csak annyiban számít, hogy előbbinél a jegyzőhöz, utóbbinál a katasztrófavédelemnek kell bejelenteni.
Mérőt csak a nem háztartási célú vízhasználat esetén kell szereltetni (a kertlocsolás még háztartási célnak minősül).
A nyilatkozatot kis műszaki érzékkel ki lehet tölteni, viszont alá kell írnia olyan személynek is, akinek van kútfúrós engedélye (és itt bukik meg a marha nagy ingyenesség... )
[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
Az elmúlt években ezt kavarták meg a legjobban. Heti szinten volt egy hír, hogy kell, aztán nem kell, aztán kell, de csak x méternél mélyebbekre, aztán már a fene se tudta követni...most mi a vége? Vagy vége van már egyáltalán, sikerült kitalálják, hogy mit kell csinálni és kinek?
Üdv Inhouse
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #83532 üzenetére
Szerintem még a csont száraz betongerendát is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz BLUE TORNADO #83532 üzenetére
Ilyesmi munkahengerrel tolólapot, emelő homlokfalat szoktak mozgatni áttétekkel. Ennél a szerkezetnél a hidraulikaszivattyú lesz a szűk keresztmetszet. Tippre ami a penge alá fér és fából van, az nem ellenfél.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #83680 üzenetére
Szerintem levegős lehet,mert más hiba nem állhat fent,ha nem szív fars levegőt sehol! A visszacsapó szelep javításával kezdeném a hiba elhárítását. Milyen mélyről akarsz vele szivatni?
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #83680 üzenetére
A tárcsát nézted benne, nincs nagyon megkopva?
Anno nekem is volt egy hasonló benzines szivattyúm, a hobbiban használtam de a homokos víz 2 év alatt megette a tárcsát. Utánna rettentő nehezen lehetett felkapatni vele a vizet.
De ahogy látom a tiédhez is lehet kapni még tárcsát.
Én azóta lecseréltem a szivattyút egy kínai bronztarcsás, Pedrollo másolatra, az bírja a homokot.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #83684 üzenetére
Mielőtt veszel másik lapátot, előtte próbáld ki egy kölcsön szivattyúval. Nálam a hobbiban is nehezen kezdi felszívni a vizet. Nekem nincs is lábszelepem mert a homokos víz hamar tönkre teszi. Egy hatnegyedes golyóscsapom van csak, a szivattyúra eszkábaltam eg kétliteres edényt. Azzal töltöm fel a szivóágat, másképp nekem sem kapja fel.
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #83781 üzenetére
Az a hab,az levegő!Vagy tömítetlen a szívócső valahol,vagy túl szivatod a kutat! Ha 10 méter körülire leesik a vízszint,pontosan ezt csinálja a szivattyú.Megszakad a vízoszlop,Szakszóval felforr a víz.A vákuum miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #83793 üzenetére
Először is mérni kell.Nyugvó vízszint,üzemi vízszint. Egyik sem lehet 8-9 méternél több,mert ennyit nem lehet felszívni. Ha egy darabig a szivattyú működik,az jó jel! Csökkenteni kell a viz kivétel mennyiségét. Egy csappal például csökkenteni kell a kiszívott víz mennyiségét.Evvel szabályozni lehet az üzemi vízszintet. Nyomó oldalra be kell egy csapot tenni,és részben elzárni.Ha ez a gond,ez segít.
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #84587 üzenetére
Milyen mélyről szív a szivattyú?
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #84589 üzenetére
-
B_I_G
tag
válasz BLUE TORNADO #84591 üzenetére
lehet én értettem félre, de semmilyen szivuttyú nem fog 22méterről felszívni
-
leweegee
aktív tag
Lehet én látom rosszul, de oda az van írva, hogy a maximális szívómélység 7m.
Ne nőj fel! Csapda!
-
lumpy92
aktív tag
válasz BLUE TORNADO #84593 üzenetére
B_I_G kollégának igaza van, szívó oldalon a képen lévő szivattyú 7 métert tud, tehát ennél mélyebbről nem tud vizet felszívni. (Egyik szivattyú se tud ~9 méternél mélyebbről szívni). A nyomómagassága pedig 35 m.
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Barret001
addikt
Ott a képen az adat,max 7 méter.De a világ legerősebb szivattyúja sem tud 10-nél többet,a földön. 1 Bar nyomás a légköri nyomásunk.Ez tartja össze a vizet.Tehát 10 méter vízoszlop súlya.Ez felett magától szétesik a vízoszlop,(elszakad) .Vagy felhabzik,ez van... A szivattyúnak közel kell lenni a vízhez,vagy benne,ekkor átléphető az elméleti szívómélység,szinte bármennyivel.Mert a szivattyú már nyomni fog,és a víz összenyomhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #84589 üzenetére
Gondolom 22méterre lett lefúrva, a víz meg feljött a csőben 5 méterre. Jártunk igy mi is párszor.
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #84600 üzenetére
Igen.
-
Barret001
addikt
válasz BLUE TORNADO #84597 üzenetére
Nem tudsz leengedni egy "madzagot" ? Avval megmérheted a nyugvó vízszintet. Az a lényeg,hogy az üzemi vízszint ne lépje át a kb 9 métert. Ha a szivattyú úgy indul hogy először jön a víz,akkor csökkenteni kell a vízkivételt szűkítéssel.Mert miközben szív,mindig leesik a vízszint. Az előző szivattyúd biztos többet tudott! De az sem tudhat 9-10 méternél többet,mert az a maximum.Lehet hogy annak zárt járólapátja van,azok kicsit többet tudnak!
-
totron
addikt
válasz BLUE TORNADO #84618 üzenetére
Ezt a szétszedhetetlen toldást és Y-t hogy kell elképzelni?
-
pjen
félisten
-
macilaci78
nagyúr
válasz BLUE TORNADO #85164 üzenetére
Nem. A ráz csőnek és a radiátornak is tök mindegy, mi melegíti fel a vizet.
Voltaképp gömbcsappal szakaszolva meghagyhatod a jelenlegi felállást is és csak rákötöd a kazánt.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Spec
őstag
Nem értem, miért kellene? Attól mert gázzal fűtesz rá, még ugyanaz a hőközlő közeg (víz gondolom) van a rendszerben. Nálunk is gázkazán van, és rézcsöves, radiátoros a rendszer. Ennek semmi köze hozzá.
Inkább az a kérdés, hogy a kandallóba akarsz-e gázégőt, vagy külön kazánt akarsz-e? Ha a kandallóba akarod, akkor elvileg nem kell semmit változtatnod, ha külön gázkazánt, akkor nyilván meg kell bontani a fűtés rendszert, és mivel a gázkazánnak saját keringtető szivattyúja van, az fogja a vizet forgatni, így a kandallót nem árt ha ki tudod szakaszolni a rendszerből, hogy ne azon menjen át a víz.
Erre kell egy kikerülő ág váltó szelepekkel. Persze csak ha meg akarod hagyni a kandallót is, amit én nagyon is javaslok. Kár lenne veszni hagyni, főleg iylen gázárak, meg gázellátással kapcsolatos várható problémák esetén."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Inhouse
őstag
A réz csövezés rendben, viszont a radiátorok kérdésesek. Ha régi vas radiátorok, akkor nem lesz annyira jó. A mai gázkazánok kondenzációsak, ott pedig a gazdaságos működés feltétele az alacsony hőmérsékleten működés, ellentétben a vízteres kandallóval. A modern kazánhoz nagy felületű lemez radiátor illik, a régihez képest valószínűleg nagyobb felülettel, tehát vagy több soros, vagy hosszabb/magasabb... A másik ok, hogy a régi vas radiátorból olyan anyagok kerülnek a rendszerbe, amit a modern kazán nem szeret.
Üdv Inhouse
-
pjen
félisten
válasz BLUE TORNADO #87655 üzenetére
Nem tudom merre laksz, de szerintem semmi baja nem lesz a csap víztől, ha egyéb kizáró ok nincs.
-
A héten láttam, Aldi vagy Lidl, csapra szerelhető vízszűrőt (Britta)
Valami ilyesmi volt a képen link[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Rá kerestem, Aldiban árulják.
-
Madwe
nagyúr
Ha van rá keres, akkor fordított ozmózisos szűrő, visszasózó patronnal (pl ez)
-
senior tag
válasz BLUE TORNADO #87664 üzenetére
Az nem okoz gondot, az ország nagy részén nincs szükség és igy nem is használnak hypot vagy egyéb klór alapú fertőtlenítő szert a vízellátásban. Természetesen az éves torony medence, hálózat mosatások alkalmával kerülhet határérték alatti mennyiség a hálózatba. Budapesten használnak hypot elenyésző mennyiségben.
EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
Keef_Lee
senior tag
Geyser nevűt keress. Évek óta használjuk. Szerintem a csap kinézetét sem teszi tönkre.
Itt is van pl. Úgy látom drágább lett közben, de a betét sokáig jó és le van írva, hogy lehet regenerálni pl. citromsavval vagy /és szódabikabonával.
Nekem a leginkább azért tetszett, mert nem kell mindig szűrt víz, így a rajta lévő csappal tudom használni. Egy 5 L-es bödönt tele engedek szűrttel és abból isszuk, közben meg a másik állásban simán használjuk a csapvizet direktben másra.
Ha csak a fele igaz annak, amit a szűrőképességéről írnak, már akkor fantasztikus
MI nagyon megszoktuk. A múltkor ittam máshol egy neves ásványvizet, hááát maradjunk annyiban, hogy elszoktam tőle...[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz BLUE TORNADO #87916 üzenetére
A lábszelep jó? (mert nem értem, hogy a "másik villanyos gép szépen dolgozik", az azt jelenti-e...)
Ha az jó, akkor még olyan is lehet, hogy a szivattyú lapátházban nem megfelelő az illeszkedés. -
Top cat
addikt
válasz BLUE TORNADO #87916 üzenetére
Az is lehet, hogy annyi a szimeringnek.
-
lemmy71
őstag
válasz BLUE TORNADO #87927 üzenetére
Lehet kikoptatta az apró homokszemcse. Én a norton kutamnál évente cserélem, a lábszelepben a gumimembránt.
-
Top cat
addikt
Ha csak a földben lévő csőben esik le a víz, akkor gyanús, hogy levegőt kap a cső és a visszacsapó között.
-
pjen
félisten
Nem vagyok egy kútfúró, de ha egyszer már jön a víz a lábszelep nyitva van, nincs sok szerepe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Láncfűrész topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest