Aktív témák

• guga

Közösségépítő

Behoztak hozzám egy gépet azzal, hogy indítás után pár másodperccel kikapcsol. Barton 2500+ konfig és a gép tőlem van. Ritka az ilyen panasz s mindig szoktam mondani, hogy ne csak az alaplapot hozza be, amire gyanakszik, hanem az egész gépet. Laikus ha azt látja, hogy bekapcsolás után megmerevedik a képernyő, akkor rögtön azt mondja rossz az alaplap, tönkrement. De az alaplap csak úgy nem megy tönkre, hogy hipp-hopp mától nem működök. Kell valami külső behatás vagy szoftver hiba. Egy gyenge minőségű táp, vagy ha belenyúlunk, valamit módosítunk, de nem vagyunk ezer százalékosan tisztában vele, hogy mit csináltunk. Sokan jártak már úgy, hogy önmagukban vakon bízva beszereltek valamit, majd kétségbeesetten felhívtak, hogy ez meg ez s mikor rákérdeztem mit csinált, akkor sietve közölte, hogy Ő bizony már több gépet is összerakott, nem is érti igazán.
    Én meg még úgy sem, miért fontosabb az valakinek, hogy elismerjem a hozzáértését, mint hogy a gépe hibátlanul üzemeljen?
    Én sosem tartottam fontosnak senki előtt kijelenteni, hogy mennyi gépen vagyok túl, nincs ilyen vágyam, hogy elismerjenek. Az egyedüli vágyam, hogy amivel megkeresnek az hibátlanul üzemeljen miután átnéztem. Nem törekszem olyan babérokra, hogy rólam és a hozzáértésemről áradozzanak, sőt ha valaki kétségbe vonja vagy nem bízik bennem sem törekszem az ellenkezőjére.

Szétszereltem a konfigot és az asztallapon indítottam be, azonnal észrevettem, hogy a cooler nem forog a processzoron. Linux live teszt és az is azonnal kifagy, kimerevedik. Levettem a hűtőbordát és leszereltem róla a coolert. Valami beteges mennyiségű por volt alatta, az okozta a cooler elakadását, hiába a forgás, annyi por került végül alá, hogy a ventilátor megállt és indítás után csak remegett.
    Nem az alaplap volt hibás, hanem a környék, ahol lakott. Mondtam is neki, hogy ezzel nem csak az a gond, hogy a ventilátor összegyűjtötte a port, hanem ahogy alszik abban a légtérben, a tüdeje is szorgalmasan gyűjti a port, a gombákat, a szennyeződéseket és allergiát vált ki. Amennyi por volt a ventillátorban, annak Ő a sokszorosát szívja be éjjelente, ahogy lélegzik.

[link]

Aktív témák

Hirdetés