- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.Burn
őstag
Kösz a tanácsot karyo. Magyarul nincs szted értelme egy 30cm tányérnak inkább 20-25cm legyen? Bár lehet állitani a bassus mértékét.
-
karyo
senior tag
hangfal tervezésnél néhány alapvető dolgot figyelembe kell venni, pl egy átlag 16-20cm-es átmérőjű mélyközép hangszóró számára kb. 14-19l-es doboz kell, hogy tudása legjavát nyujtsa. Felette nő a rezonancia, alatta kissebb a basszus. Egyébként kedves csontváz, annyit ehhez hozzátennék, hogy teljesen felesleges egy szobába 30(!!!) cm-es mélyközép hangyszóróval ellátott dobozt elhelyezni, mert egy 2*30cm mélysugárzó hangreprodukciója annyira eltulozza a basszust, hogy sztem a zene teljesen élvezhetetlen lesz, átlagos méretű (15 nm) szobát számításba véve. 2*20 cm bőven elég, már az is falbontó, főleg reflex tuninggal( bőven 32HZ alá lehet menni)
-
karyo
senior tag
válasz
CharlieDrop #30 üzenetére
a reflex cső ma alapvető, funkciója az un. REFLEX tuning, azaz a hangdoboz jelleggörbéje jelentősen javul egy adott mélytartományban egy adott HZ érték körül. Ált. 40 HZ alá szokták hangolni a reflex csövet. Az eredmény egy sokkal keményebb, és dübörgősebb mélyhang visszaadás. Nem mindenkinek tetszik, szal ezzel óvatosan kell bánni, mert a kifúrt lukat már nem olyan egyszerű visszaragasztgatni. ( csillapítani lehet ugynevezett reflex-foammal)
-
szasza_1
senior tag
Na, megvan:
http://www.ingyennet.hu/~whiteful/
Itt találsz egy csomó mindent. -
szasza_1
senior tag
Boxeres doboz mérete: 25×45×25
-
szasza_1
senior tag
Hangfaltervező progi:
http://www.linearteam.dk/
Igen jó kis progi!
Vizskozvattával kitömőd, ha nem lenne elég nagy basszusa.
Az én dobozom 2mm-es fekete bútórlapból készűlt, ez bőven elég neki. Így lett 15kg-os. Vettem 4db AudioBank TC693-as 3 utas autóhangszorót 30-ért, és kész is lett. Ebbe nem kellett viszkózvatta, anélkül is igen durván szól. 4 emeletes panelházban lakok, a 4.-en, és ha adok rá egy pici hangot, akkor a földszinten tisztán, és érthetően lehet hallani. Ja, meg a basszusa rendessen átmozgatja a testedet. A doboz mérete: 30×60×32. 9 cm átméröjű reflex-cső, 10 cm hosszú.
Elötte Somogyi Boxer autóhangszoróm volt(2×90Watt, 25×25×45-ös dobozban). Haver faterja asztalos, én odaadtam neki a Boxereket, ő meg megcsinálta nekem a dobozokat.
Kenwood házimozi erősítő 5*100 wattos új design-al 65-75e forint.
Multkor láttam egy dvd(nem tudom mi)-s oldalon forúmot, ott is irtak hangfalépítésről. De van egy jó címem, megpróbálom neked megkeresni. -
atus
senior tag
Nem kötözködés, hanem segíteni akarás, és egyben célzás.
www.google.com -> [subwoofer design software] -> 55800 találat amiből válogathatsz. Kicsit megnéztem őket, és tucatnyi jó software van, csak használni nem lehet őket túl egyszerű, így első ránézésre.
Hogy könnyebb legyen:
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=subwoofer+design+software -
Dr.Burn
őstag
Senki sem tud olyan progit ami a hangszóró adataiból csinál egy ládát?
-
Den
veterán
iszonyat drága. 20k-t elköltesz, és akkor még csak van egy csupasz hangszóród ami önmagában semmire nem jó. kell még egy megfelelő doboz, amin rengeteg múlik. A másik, hogy mint már valaki mondta ezeknek a sokszáz wattos hanszóróknak merevebb a felfüggesztése, és elég bivaj erősítő kell a meghajtásukhoz (2-300 watt minimum) ami szintén drága.
-
Dr.Burn
őstag
http://www.vilcomp.hu/index.html
Itt találtam egy nagyon jó hangszórót.
Kenwood KFCW2505
Mi a véleményetek róla? -
atus
senior tag
Autóhifi boltokban a mélynyomókat nagyrészt ládával együtt árulják, vagy ha nem, kérésre készítenek neked. Egy ilyen gyári 30cm-s láda Rockford hangszóróval Pécsett olyan 35k körül mozog. Akkor ez 100, hogy jól van méretezve, már csak a megfelelő sub erősítőt kell megtalálnod hozzá. Ahhoz meg sok szerencsét...
-
Dr.Burn
őstag
Miből legyen a mély láda? Jó a butor lap is? (pozdorja)
-
Dr.Burn
őstag
A kis erősitőt úgy akartam volna értelmezni hogy nem kell nekem olyan erősitő amin minden biz-basz megtalálható és 200e forint. Egy egyszerűbb is megteszi. Megtené. Mondom. 20-25e pénzből az erősitőnek ki kellene jönni-e.
Én is tudom hogy nem úgy van. Ha akartam volna már össze rittyentettem volna egyett.
Én is hifi hangszórót akarok veni. Amit Szasza_1 irt nagyon tetszene 20e forintért. De még sajnos nem láttam. És még az sem tudom mekora. -
CharlieDrop
veterán
Ha mélynyomó, akkor nem árt ha bass-reflexes
-
BEE
addikt
Mélynyomóhoz kis erősítő?
Akkor minek az egész?
Nem akarlak bántani, de vásárlás előtt szerezhetnél a témához
némi elméleti hátteret!
Nem úgy van az hogy nosza rittyentsünk egy hangfalat!
Somogyis hangszórókkal vigyázz, csak olyat vegyél ami nem autóba
készült, mert ezeknek erősebb a kónuszmegvezetése és ettől
kisebb az érzékenységük. Ez jól hallható külömbség.
Főleg ha vérszegény az erőlködő!
BEE -
szasza_1
senior tag
Szerintem döntsed el, hogy mit akarsz. 600W-os mélynyomó (Magnat, AudioBank) olyan 20eFt körül van, de csak családi házba (Saját példámból tanúlva). Hangfalpár olyan 30eFt. Ez kb 2×200 RMS, 2×400 Zenei teljesítmény. Erre ajánlom az AudioBank TC693-as autóhangszorót. A Pioneer már drága ilyen célra. 2db-ot raksz egy 54 literes dobozba, és 30Hz-től 0db-es csillapítással leadja a hangokat. De doboz tervezésre vannak igen jó kis progik, meg neten is vannak hozzá anyagok. Ja, meg bocsi a helyesírási hibákért, de tök kóma vagyok...
-
Dr.Burn
őstag
Erősitőt nem fogok csinálni maganak. Akkorok venni egy kisebb erősitőt.
-
gesuz
senior tag
Persze két ssel keressd
-
Dr.Burn
őstag
Nem tudtok olyan progit ami tervez egy mély ládát a megadott adatok alapján?
-
Den
veterán
hm, most ha arról beszélünk hogy van e jobb, hát van. meg rosszabb is. pl az általad említett monacor volt öcsém kocsijában. Nem sokáig mert igen vérszegényen szólt.
Viszont ha arról beszélünk hogy olcsón, max 20k-ból ütős hangfalat építeni akkor igen csak érdemes számításba venni. Kb 35-40ezerig veri a bolti cuccokat, a fölött nem érdemes barkácsonli, meg kell veni boltban, jobb lesz mint amit otthon építesz. -
Arrow
tag
Jajj..
Itt nagyon komoly hianyossagok vannak, olvasgass a temaban, esetleg menj be 1-2 autohifi boltba, beszerelomuhelybe es erdeklodj eroteljesen.. De net-en is fogsz tallani nagyon sok infot.
Ennyi ismerettseggel a tarsolyodban elegge ablakon kidobott penz lesz az a 20e amit raszantal... Amire te gondoltal megvalositani, az nem subwoofer, az egy kozonseges sztereo hangfalpar (igy mar ertem honnan vetted hogy ketto kell belole..).
Udv: Arrow -
Dr.Burn
őstag
Jah és még valami 3utas lenne a láda.
-
Den
veterán
a doboz mérete a konkrét hangszóró típusától függ, tehát nincs univerzális doboz minden 30 centishez. Én azt építettem meg aminek a terve a somogyi oldalán van, de ezzel a hangszóróval nem volt tökéletes, de egy kis csillapítóanyag segített, most hozza amit vártam. Szvsz jó lenne megkérni egy hozzáértőt hogy a konkrét hangszóróhoz tervezzen egy dobozt. Amikor tavaly nyáron építettem itt a fórumon emvyvel diskuráltunk róla egy topicban.. Ő mondta mi lesz a doboz hibája ami be is jött, és mondott egy konkrét alternatívát ami tökéletes lenne, csak akkor már le voltak vágva a lapok. megpróbálom megkeresni.
-
Dr.Burn
őstag
http://www.somogyi.hu/hifi.htm
SPA 4050
Erről mi a véleményetek? Megéri megvenni? Jól szol? -
Dr.Burn
őstag
Köszi a válaszokat. Körül nézek hogy milyen hangszorót vegyek akkor. A másik kérdésem az lenne hogy egy 30-35cm hangszórónak mekora doboz kell? És milyen olcsóbb erősitőt ajánlotok?
-
Den
veterán
Hm? miért felejtse el? indoklás, személyes tapasztalat... ? 10k-ért 30 centis, alumembrános hangszóró elég jó sztem, ami sztem nem tökéletes az a hozzá ajánlott doboz, de még az is jó egy kis hangolás után. De ha egy hozzáértő tervez dobozt, akkor nagyon ütős cuccot össze lehet rakni, ami lenyomja a bolti 16 20-centis hangszórókkal szerelt sub-okat
-
gesuz
senior tag
Somogyit felejtsd el. Tényleg elég egy mélynyomó. Legalább 25 cm monacor-ral (lehet nem pontosan ez a neve) próbálkoz vagy régi Orion hangszóróval. Ár teljesítményben nagyon jók.
-
Den
veterán
Először is, fölösleges 2 mélynyomót építeni, 1 elég. A sub basszus tartományban nem érzékeli az ember a hangforrás irányát tehát szükségtelen kettőt építeni.
Én építettem egyet a somogyi audió terve alapján az ő hangszórójukkal, és erősítőjükkel. Hát az eredmény nem tökéletes, de sztem jobb az átlag multimédia cuccok mélynyomóinál, és kis finomítással még ütősebb lenne.
www.somogyiaudio.com-on találod a terveket, wwwsomogyi.hu-n meg az árakat. -
Dr.Burn
őstag
Hellósztok. Szeretnék épiteni a számítógépemhez 2db mélnyomó ládát. Fa anyag van. Visszont hangszoró nincsen. És még erőstiő is hiányzik. A 2db hangszórónak 20e pénzből ki kellene jönni-e. Tudnátok segiteni hogy milyen hangszórót vegyek és milyen erősitőt? Az erősitőre is kb.20e forintot szánok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megújult a PROHARDVER!
- Star Trek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
- HP, Lenovo dokkoló 12.300Ft-ért? VÉGKIÁRUSÍTÁS
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest