- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor128
aktív tag
Üdv,
Hangzórókat honnan érdemes/ lehet venni?
A SAL-t már kiveséztem. Nincs nagy választék pl magasakból.
A Hangtechnika kft-t meg kicsit drágának találom.Üdv,
-
pweisz
senior tag
válasz
steve1207_ #194 üzenetére
Ezt a hozászolást észre se vettem, pedig rendszeresen olvasom a ph
Domsugárzó szebben szól mint a piezo, viszont a piezo nagyobb hangnyomásra képes. -
VargaI
senior tag
nekem is lenne egy kérdésem szerintetek hogyan járok jobban
van egy mélyládám és emellé kellene surround melyik lehet a jobb?
1. veszek egy 5.1-es rendszert
Bővebben: link
1. vagy 2 db szetero hangfalat(centert megoldom)
én a másodikra gondoltam mert, az kétutas és biztos szebben szól a magas hang rajta
szerintetek? -
VargaI
senior tag
válasz
steve1207_ #194 üzenetére
ha már somigyisat építesz akkor én ajánlanám az AHX szériát ill ha 8ohmos kell akkor az SBX szériát, nekem BC2020-asok vannak dóm magasakkal és szépen szólnak persze van mellette egy AHX2530-as mélyládám
is
ajánlanám a somogyis építsünk hangfalat füzetet a figyelmedbe én abból építettem a 25-ös mélyládát és iszonyat jól szól valamint a frontokat is
[Szerkesztve] -
steve1207_
csendes tag
Hali mindenki!
Hangfal összeállításon gonmdolkodom, de nem vagyok benne a témában.
2utas hangfalra gondoltam. Most pl azt mondom hogy somogyi lesz, ezért lehet hogy sokan azt mondják hogy xar meg minden, de kezdésnek sztem elég.
Szóval én egy sa1620 vagy sa2030as-ra gondoltam, haverom emellé egy piezot mondott. De néztem ilyen somogyis újságot és abban pedig a magassugárzó nem piezo hanem dómsugárzó volt.
Nah most akkor melyikkel kell ezt megcsinálni?
Minél olcsóbban akarom kihozni a dolgot, ha valami ötletetek van az jól jönne.
Köszi szépen mindenkinek -
Thunder78
őstag
válasz
Sherlock H. #192 üzenetére
A szoba magassága ez elhelyezésnél nem annyira fontos.
A frontok mindenképpen fülmagasságban szóljanak, a center a tv alatt vagy felett (a tv mindenképp középen), a surroundok pedig a fülmagasság fölött 1 m-rel.
Az elhelyezés mindenképpen szimetrikusan történjen.
A 2x5m-es szobával nem leszel könnyű helyzetben. Ajánlom a keresztbe elhelyezést mindenképpen. Az egyik 5m-es falon legyenek a frontok a center és a tv, a másik 5m-en pedik a surroundok.
A mélyládát tök mindegy, hogy hova teszed. 200Hz alatti hangoknak nem tudod az irányát úgysem meghatározni. Egyébként is ezen az elven működik az egész 5.1 .
Az alábbi ábra segíthet:
[Szerkesztve] -
Sherlock H.
csendes tag
2 méter X 5 méteren, könyvespolccal, sime polccal, hangfalat építenék, 5.1. Tippeket kérek elhelyezésre. A szoba 2,5-2,75 méter magas.
-
Thunder78
őstag
Elkészültem a lappal, a Bővebben: link -n megtekinthető.
-
Thunder78
őstag
Nem kell komoly keresztmerevítésre gondolni, csak hogy szét ne essen a doboz. Valahol csak tegyél bele egy lapot ... mondjuk úgy, hogy az erősítőt eltakarja a hangszóró elől.
A homokcsillapítás azért itt már elég durva dolog lenne ... még az audiophile hangfalaimba sem került bele olyasmi, viszont van szendvicsszerkezet, furnérozás, pácolás, lakkozás, és egy halom keresztmerevítés ... a méretei: 30cm * 150cm * 50cm, súlya: 65 kg hangszórók nélkül, d'Apolito rendszerű kétutas három hangszórós konstrukció, ára: messze a hasonló minőségű bolti hangfalaké alatt.
Már készül róla és még néhány másik, szintén házilag gyártott (ezeket már nem én követtem el) hangfalról a honlap. Majd ide írok, ha fent lesz valahol.
Thunder78 -
golyani
őstag
válasz
Thunder78 #186 üzenetére
upsz
télleg
mostanába kicsit hamari vagyok, ja azt án is a dizájn kedvéértgondoltam.
tehát akkor megcsinálom rétegelt lemezből mer azt nem kell venni.
ok kösz a helpet.
a kereszt merevítés felűlről nézve kereszt(átlósan)?
akkor holnap megcsinálom
hagzás lehet lesz minimális értel me mer itthon építettem egy kicsi(max 1 l)dobozt CD tokokból úgy hogy hagytam egy olyan kis rést és azzal szarakodtam h ha befogom akkor mivan és hallható volt a különbség egy picit több mélyet ad
[Szerkesztve] -
Thunder78
őstag
Úgy nézem, matekból nem voltál valami jó, vagy nagyon félreértettél valamit. A térfogat, amit egy hangfalnál számolunk, belső térfogat, tehát a méretekből vond le az anyagvastagságot és úgy számold ki!
A te méreteiddel:
Külső méretezés: 18*14*10 (ma*szé*mé)
Belső méretek: 15,6*11,6*7,6 (ma*szé*mé) --> 12-es MDF lappal számolva
Belső térfogat: 1375,296 cm^3
Ezt szerintem kalkuláld újra!
Ha rétegelt lemezből akarod megcsinálni, akkor tegyél bele legalább 1 keresztmerevítést!
A reflextéglatest, amit legalábbis lerajzoltál nem fog működni, csak szuszogni esetleg. Eleve az nem nagyon megoldható, hogy reflex rendszerű hangfalat csinálsz egy olyan hangszóróból, ami 170-nél nem megy lejjebb.
Megcsinálhatod a dizájn kedvéért, de a hangzás szempontjából nem sok értelme lesz.
Ha tudsz 2,5-ért MDF-et venni, akkor oké, de az szerintem nm-ár. Viszont a teljes tábla általában 4 vagy 5 nm. És nem sok üzletet ismerek, ahol nem vetetik meg veled az egészet. -
golyani
őstag
válasz
Thunder78 #184 üzenetére
az első méreteid 4,9 litert adnak a második pedig2,8-at
van asztalos ismerősöm de lehet h nem lesz ilyen méretbe neki habár kituggya maj megkérdem,(nem hionném mer általában bútorokat csinál az megnem mdf-ből hanem csaksima pozdorjából csinálja.)
rétegelt lemez nem jó??? azt venni se kéne.
a kivágás mér nem jóó???
me fogtam beletettem egy cserépbea hangszórót mer még nincs doboz és egész tűrhető ha már fog úgy szólni mint egy rádió akkor jó lesz.
reflexcsövet én el is dobtam.ha megnézed azt a rajzo akkor a lukn fölé betenném azt a 7,5*13-as lemezt ami ott csinálna egy ''reflextéglatestet''. ez mér nem jó
18*14*10 az (ma*szé*mé) 2520cm^3-->2,5l
valszeg akkor ekkora lesz .
de ha teheted akkor nézd meg a hangszórót má valahol belinkeltem 15 hozzászólason belül.
(szerk.:MDF-etvalahol néztem és olyan 2,5 körül volt vagy mi)
[Szerkesztve] -
Thunder78
őstag
Korábban nem írtad, hogy a hangszóród csak 170 Hz-től indul meg. Így már módosul a terv, nem szükséges a nagyobb litertérfogat, elég a 2,5-3,0 is. Továbbá én nem raknék rá reflexcsövet ... egy 140-160 Hz-re hangolt reflexcső (ami egyébként is elég meredek vállalkozásnak tűnik) vagy kivágás szerintem csak rontana a minőségen.
Mégvalami ... így elég lesz a 12-es MDF is. Viszont ha az erősítőt is bele akarod építeni mindenképp, valamivel fedd be vagy tedd kívülre!
Ajánlott méretek:
- 22 x 16 x 14 (ma x szé x mé) --> 3 liter
- 20 x 14 x 10 (ma x szé x mé) --> 2,5 liter
Nem számoltam utána, csak fejben, de szerintem ezekkel a méretekkel lenne érdemes próbálkoznod.
Anyagbeszerzés tekintetében, szerintem keress meg egy ismerős asztalost, hogy nincs-e maradékanyaga. Ugyanis ha MDF táblát veszel, akkor az egész táblát megvetetik veled, és az szerintem rúgja a 10 k-t is. Nem ismerem pontosan az árakat, de annyit nem hiszem, hogy megér az egész kisérletezgetés.
Én audiophil hangfalakat építettem ismerősömmel, de nekem volt asztalos haverom, meg egy másik, aki megcsinálta a hangváltót, plusz a hangszóróknak darabja is 20 k fölött volt pár évvel ezelőtt. Viszont ha boltba vettem volna meg ugyanezt a minőséget, legalább kétszer ennyit kellett volna fizetnem. Nálad viszont lehet hogy fordítva lesz, ha jól akarod megcsinálni, drágább lesz, de annyival nem biztos, hogy jobban is fog szólni a boltinál.
Azért jó próbálkozást!
Thunder78 -
golyani
őstag
tessék egy elképzelés. -
golyani
őstag
senki többet harmaccor?????
akkor jó lesz a fúnér lemez is az úgyis van itthon. -
golyani
őstag
feladom
ha valaki nagyon ráér az tervezhet nekem ezekkel az adatokkal egy dobozt max 4l-est
1 reflexcsővel(ha muszáj,nem lényeg), lényeg h az egész cucc benne legyen. -
pweisz
senior tag
ilyen kis darab csőt nem tudom kapsz e, szerintem valami ismerőst kérdez meg nincs e maradéka, gondolom nem akarsz gyárit venni? Csipohónak, adó-vevőbe, most ennyi jut eszembe, ja meg ilyen gagyi kinai szintikbe meg játékokban szokott ilyen lenni. Egyébbként nem tudom mennyi az mdf nényzetmétere, asszem egy tábla az 4 vagy 5 talán kerül olyan 6körül, vagy az a pozdorja volt, nem tudom.
-
golyani
őstag
egy csőmennyi???
az mdf-nek mennyi m^2-re???(16 v. 12-es)
téllewg mér mire lehet még használni zene halllgatáson kívül???
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
hát apám ez ....ez nagyon üt
nekem ze tök kínai.
huhh mire én ezt felfogom
valami tervező progi??? -
golyani
őstag
na megoldottam
ez nagyon komoly. a felét se értempedig 3.-os gimnazista vok.
-
pweisz
senior tag
Nem tudom akkor nézd meg a szoftver gyártó oldalát, hátha ott van másik verzió: Bővebben: link
-
golyani
őstag
nanananananana
figyu
űaz jó lesz -e ha csinálok egy 4 l-es doboztot és abba teszem ezt:
SAL YD 103 szélessávú hangszóró:
- 170-10000Hz
-100mm
- 8ohm
+ ezt
tda 2030a-ra épített érősítő. fentebb van képről link.
ebbe teszek egy kb 4cm átmérőjű reflexcsövet ferdén vágva a végét.
na most meek és megnézem a linkjeidet. -
pweisz
senior tag
vávváávávávávávávááávávááááááááááá huh
Na szóval az impedanciát neked kéne tudnod, meg a többi paramétert is, reflexcsőböl elég egy is, csak az átmérő nem szabad túl kicsire venni(hogy ne szuszogjon). Mit szólnál mondjuk ha beleolvasnál ebbe: Bővebben: link ehez szükséged lessz erre: Bővebben: link Egyébbként a winISD megfelelő lessz neked, ha pár alap dologra rájössz(pl hogy az impedanciát a gyártó megadja, de kilehet mérni multiméterrel illetve a többi adatot is, az más kérdés hogy vásári rádióból kiszedt hangszoróhoz ezeked valósínüleg nem fogod megtalálni, de ha megtalálnád akkor se nyernél semmit, ilyen hangszoróbol mély hang bizony nem fog kijön, de a többi se nagyon ha még valahogy szólis valami közepet meg magasat) -
golyani
őstag
up!
-
golyani
őstag
na tehát akkor 16-os MDF-ből 12-es nem jó???
egy 2,5L-es jó lenne
tuttok adni vmi progit amivel lehet ilyesmit tervezni vagy hasonló???? -
Viktor77
titán
De jó, hogy feljött ez a topic.
Nagy gondom van, vettem egy erősítőt és vennék hozzá 2 polchangfalat is, és a monitor mellett lennének. Sajna nem túl nagy a szobám, nehéz megoldani az elhelyezést. Namost mágnesesen árnyékolt hangfalat nehéz kapni, és drága is.
Viszont hallottam van ilyen árnyékoló ''harisnya''.
Van valakinek valami tapasztalata vele? Hol kapható, és kb. mennyi? Ha ezzel belülről kibélelek egy hangfalat, akkor gyakorlatilag rakhatom a monitor mellé?
Köszi a válaszokat. -
golyani
őstag
válasz
Thunder78 #153 üzenetére
végre valaki
figyelj mindjárt feldobok egy képet róla mert az erősítő nagyon kicsi és én szt a hangszórót csak néha,néha fogm használni viszont ha teccik a hangja akkor csinálok még egyet.
tudnál árakat írni???
tessék ezt szeretném bedobozolni.]
ja mono jack dugót bele lehet dugni a sztereo jack aljaztba?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Thunder78
őstag
Hi!
Mindenképp egy dobozba akarod szerelni az erősítőt és a hangszórót?
Szerintem jobban járnál, ha külön dobozokat gyártanál nekik, márcsak a minőség szempontjából. Ugyan ebben a katagóriában nem fogsz sok különbséget tapasztalni, de a későbbi esetleges fejlesztések szempontjából egy jobban variálható set-et kapsz és nem jár túl sok pluszmunkával.
Doboz anyagának mindenképp az MDF-et javaslom. Mivel nem túl nagy teljesítményű a hangszóród, a 16mm-es MDF lap tökéletesen megfelel, középtájon azért javaslok egy keresztmerevítőt beépíteni. A méreteken is illenék egy kicsikét változtatni, az általad megadott méretek, csak egy 1,4-1,5 l-es térfogatú dobozt adnak, ezt érdemes lenne legalább 3-4 l-re föltornásznod, mondjuk egy 24x14x19-es (ma x szé x mé) dobozzal. Hangminőségben mindenképp visszajön a ráfordítás, a reflexcsövet én pedig előre tenném. De nem csak simán egy lyukat. Lehet kapni kis műanyag csöveket, azt kellene egy max. 4 cm átmérőjűt beszerezned, ami 8-12 cm hosszú legyen és a belső végét 45-60°-ban vágd ferdére. Beszereléskor a cső rövidebbik oldala legyen a hangszóró felé, tehát a belső nyílás mutasson kicsit a hangszóró irányába. Így lesz is értelme a reflexcsőnek. Ha vállalkozó kedvű vagy, próbálgathatod is variálni a cső hosszát, és a vágás szögét, ekkor hangolod a reflexnyílást, hogy melyik frekvencián szólaljon meg, adott esetben lehet hogy a cső forgatásával is tudsz eredményt elérni.
A doboz belsejét mindenképpen béleld ki, ezzel rezonanciát és hangvisszaverődést csökkentesz.
Hát röviden ennyi. Remélem tudtam segíteni.
Thunder78 -
golyani
őstag
ápppp!!!
-
golyani
őstag
hello mindenki van egy 100mm-es 6W os szélessávú hangszóróm(Somogyi) és hozzá egy tda 2030A IC-re épített erősítő ami adapterről megy.
ezeket szeretném bepakolni egy dobozba de nem tom miből legyen.
elképzelés már van:16*13*9(ma*szé*mé) doboz az alján egy hosszukás lukkal olyasmival mint ami az itthoni 3 utas sony hangszórómalján van.
miből kellene csinálni a dobozt? -
TitiRii
senior tag
hy all
az oldalamon a munkáimnál hamarosan felkerül a teljes leirása a hangfalaim születésének
képekkel tech adatokkal és jó tanácsokkal azok számára akik most vágnak bele -
al_age
senior tag
arra gondoltam esetleg, hogy vannak ilyen kis pc-s hangfalaim, amik árnyékoltak és azokban annyi az árnyék, hogy a mágnesre rátettek egy ilyen fém ''kupakot''.
namost ha alufóliával betekerem a mágnest? igazából az eredménynek ugyanannak kell lennie, mert éppúgy árnyékol
gányolás meg nem látszana, mert ugye ez bent lenne a dobozba... -
al_age
senior tag
sziasztok!
azt szeretném kérdezni, hogy hangfal mágneses árnyékolásra utólag van lehetőség?
most szereztem egy régi lemezjátszót és az erősítő része plusz a hangfalak kifogástalan állapotban vannak és rákötöttem a pc-t ezekre, a hangfalaknak viszont csak a monitor mellett lenne helyük, ez viszont nem szimpatikus a monitornak....
tehát még1× a kérdés: utólag valahogy le lehet mágnesesen árnyékolni a hangfalakat?
előre is köszi -
blacka
csendes tag
Szevasztok! Én autóhifizek, de még eddig, csak találomra készítettem a dobozt a hangszóróimnak. Szeretném, ha valaki megírna egy használható, mélyláda tervező program címét! Rekordom 148.8dB hangnyomás,6éve. Most szeretnék nagyobbat építeni!!!!!
-
Dr.Burn
őstag
válasz
burgatshow #141 üzenetére
Én is nagyon szeretem ezt a számot hallgatni nagy hangerőn!
-
cheroub
csendes tag
Hali.
Tud vki ajánlani bontót ahol rossz,müködésképtelen,javítandó(a kivánt rész behejettesítendőerőlködőt lehet kapni.
Byez -
burgatshow
veterán
Én összehoztam egy 40cm-es mélyládát ami 400W és egy hozzá való erősítőt (igaz az erősítőt meg kellett csinálnom mer bontóból szedtem Pioneer) és amikor megy a 666 - Supadupafly szám és a hangerő maxon van akkor szószerint a monitorom rezeg oldalra 2-2cm-ert!!! Csak ennyit akartam!!!
-
biker
nagyúr
és főleg a helyigény!!!
egy erősítő dobozban.....
ismerősöm rakott össze 2x300W-os fetes fokot, oldalanként független toroiddal, a toroidok kb 500VA-esek voltak.
a két táp külön külön dobozban jól nézett ki, mert 3 egyforma doboz:
2 táp
1 végfok
és egy kisebb, a belcanto felette...
azért nem kis hely kell 1000VA trafónak, meg az ehhez szükséges 100.000mikro /tápoldalnak...
(neki spec. tápoldalanként [ + - ] 2-2 db 80.000mikros volt benne...)
ez duplázva a kétt tápra az 8 db brutál méretű kondi...
plusz két brutál trafó, és egy egy graetz... -
Szalma
őstag
Jamo ''bútor'' a kettő közül jobb... Szokni kell a hangzását. Jamo-ból nem az E(conomi
), hanem a D(efiniton
) széria szól valahogy...
Azért ennyiért nem rossz.
Biker: 900W az nem sok trafóban. Egyébként egy jólszituált 1.5-2kW-os toroid nem túl nagy, igaz van vagy 5-6kg...
Szeretettel:
Szalma -
Dr.Burn
őstag
Ő döntés elő kerültem. A Metroba van egy Orion HT520 hangfalszett. AMi van róla írva:
5+1 hangfalszett
1x60w, 5x20w
AC (5.1) input
Tv, Tape,
CD/VCD/DVD
input (2-ch)
Távirányító
45e pénzért vagy:
Jamo E 350 Hangfalpár.
Ez van róla írva:
2db E350 kétutas
basszreflex
hangsugárzó,
100/140w kimenő
teljesítmény,
55-20 000hz
38e pénzért.
Szerintetek melyik érné meg jobban? -
deepwell
aktív tag
bocs mindenkitol, de mar annyi helyen lattam ilyen alairast es ugydontottem, hogy kiprobalom miert is jo !
-
biker
nagyúr
ha már ennyi hangfalépítő gyűlt itt össze!
segítsetek please!
kellene nekem 2db kb tenyérnyi maradék hangfal szivacs.
az a tojástartó design-u.
egy cdromot kellene tratania rezgésmentesítés céljából, tehát 2db kb 12x12cm-es darab (esetleg kisebb darabok is jöhetnek szóba, de nem morzsalék), amit alá fölé tehetnék, hogy egy dobozba szorítsak!
a síma szivacsoknál jobban csillapít ez...
és gondolom ha valaki használt ilyet, hátha maradt egy kicsike belőle...
ennyiért csak nem veszek már egy lapot -
szipak
tag
en epitettem nehany hangfalat, itthonra csak egy 16os melykozep szol melykent, de lakasban boven eleg. viszont epitettem egy 3utas, oldalankent kb. 500W -os hangfalat, azzal a srac az ablakuveget kirepesztette
egyebkent en M.N.C. hangokadokat hasznalok, nem toikeletesek, de belepo szintnel egy kicsivel tobbet tudnak. [L]www.maniac-sound.com[L] -
agrarfiatal
senior tag
Hangszoró vásárláshoz nézd meg a www.pako.hu oltalt. de itt prof termékeket találsz nem kis áron. Én ha építenék hangfalat csak RCF tányérokat tennék bele.
-
Mc Elec
csendes tag
Sziasztok!
Néhány tippet én is adnák.
Ha olcsón akarsz viszonylag nagyteljesítményű széphangú erősítőt venni akkor a régi orion SE260 (vagy 250?). Stabilan kiad 90~100 W-ot 8védelmet kikötve ~130W körül van a vége). A benne lévő trafó kb 900 W-os, oldalanként 450 W jut, elég tisztességesen megvan szűrve ezért (kikapcsolt védelemmel próbálva) sinusos ~ 130 W zenei ~ 140 W.
Ha valamiért mégis erősítőt akarsz építeni akkor előszőr a tápot épísd meg!
Nagy teljesítményű erősítőnek kb +-30, +-50 volt kell. Ha száz W leadott teljesítményt akarsz kivenni belőle akkor - mivel a végfok elvileg (elvileg!) 63 % hatásfokot tud- 160 W beenő teljesítmény kell. De a való világban jobban tesszük, ha 50 % hatásfokkal számolunk ezért inkább 200 W bemenő teljesítményel érdemes számolni, ráadásul - ha azt akarjuk hogy szépen szóljon és ne höppögjön és fuladozzon- tartósan és maximális terhelésnél minnél kissebb feszültség eséssel kell tudnia.
Tehát egy példa: -+ 40 V üresjáratban, 200 W-os terhelésnél 2.5 A terhelő áram, Aa táp akkor jó ha maximum 1~2 V-ot esik.
2.5 A * (2*38)=190 W
Ahány csatornát kiszolgál anyiszor kell szorozni. és még hozzájön az a furcsa dolog is , hogy egy jól megépített végfokozat extrém esetekben többet is lead mint a névleges teljesítménye (nem a zeneire gondolok!). Akár a négyszeresét is képes leadni a névleges teljesítménynek pl: egy szimpatikus dob ütésnél.
Nagyon sz*r a hang amikor hallani, hogy a táp összeomlik egy egy erősebb hangnál. A gyengébb végfokokon ez a hiba nem halható, csak natúr torzít.
Tehát a tisztességes 100 W leadott teljesítményhez legalább 300~400 W bemenő teljesítmény illik.
Nagy teljesítményő olcsó hálózati trafót a régi Videoton ''Color Star'' és az eredeti ruszki hasonmásaiból lehet szerezni. Sajnos mivel a cucus ruszki ezért vagy az egészet áttekercseled (2.44 menet/V) vagy átalakítod védőföldelésesre.
A trafó hiperszil és 512 WA-es (kb 500 W). Az ára gyakorlatilag ingyenes csak mint említettem nem felel meg a magyar éríntés védelmi szabályoknak.
Ha kész a tápi akkor csinálj hozzá erősítőt. de jobban jársz ha veszel egyet.
Szia. -
Arrow
tag
válasz
CharlieDrop #119 üzenetére
Igen
Remlik hogy ott valami nyakatekert modon, visszafele kellett szamolni valami ''josagi tenyezo'' alapjan.. De amugy haznalhato progi az..!
Ha a lada mar kesz, benne a szoro is, akkor esetleg meg lehet segiteni a dolgon valtoztathato hosszusagu csovel. Ez tkp. ket cso teleszkoposan egymasba illesztve, igy tudod allitani a hosszat. Nem mondhatnam, hogy sok lehetoseged marad/maradt igy, de a lada megtartasaval igy meg lehet hangolni, probalgatni. Hatha sikerul olyan csohosszt kifogni, ahol tetszik a hangja
Udv: Arrow -
Arrow
tag
válasz
CharlieDrop #113 üzenetére
Regebben volt egy winisd nevu progim (ne kerdezd hova lett, elvittek a vinyo-ideosszeroppanasok.. vagy a cica..)
, azzal lehetett a Thiele-Small parameterek alapjan dobozt tervezni es subbass csovet is meretezni.. Ahhoz hogy lasd milyen is ez, hogyan is fest _csak_ DLS szorokra a www.dls.de oldalon talalasz ilyen meretezo programot. Ha valahonnan meg tudod szerezni a regebbi valtozatat, abban nem csak DLS szorokkal lehetett ''dolgozni''. Viszont meg egy ilyen progival meretezett doboz sem biztos hogy a fulednek kellemesen fog szolni, azt nyujtja amit varsz tole... Lehet sokat kiserletezni vele.
Erosito temaban olvastam elegge irrealis arakat. Meg nehezen elesztheto erolkodoket.. Mindenfele spec muszer nelkul, egy multimeterrel es egy pisztolypakaval is lehet pl. Quad405-ot epiteni, nekem talan 1 nem sikerult 6-8 panelbol amiket eddig csinaltam, egy idoben az automban ilyen cucc hajtotta a sub-ot. Es ha eljutok odaig, hogy itthonra kiepul a hazimozi teljesen, es lesz aktiv sub is hozza azt is egy ilyen fogja hajtani... Erolkodohoz komplett kit-eket is lehet kapni par elektronikai oldalon, ha valaki nagyon epiteni akar, de nem akar berendezkedni vegyszerekkel, levilagito masinaval nyakkesziteshez, meg kinlodni 0,8-0,1mm-es furoval, az jol jarhat ilyennel is.
Masik..
Regi kifutott design-u komplett erositoket akar anyagar alatt meg lehet csipni kis elektro kuckokban, arra meg siman ra lehet kotni egy passziv sub-ot es kesz is, a hazimozi erosito is mar vagott jelet ad ki a sub fele, es a hangakartyak is tudtommal.. Ha nem zavar hogy lesz egy plussz doboz valahova berakva..
Udv: Arrow -
BEE
addikt
válasz
CharlieDrop #113 üzenetére
Vagy kiszámítod a láda számításakor, vagy próbálkozol!
BEE -
szasza_1
senior tag
Valahol azt olvastam, hogy a mélynyomó membrán felületének max a fele (átmérőre), de minimum 10%-a. Hosszra meg be kell hangolni, hogy minél tökéletesebb legyen a frekimenet.
Ezt énszerintem a legegyszerübben meghalgatással tudod kipróbálni. Ha nem elég jó a mély, akkor levágsz belőle 5mm-ert. De kb 10cm-es jó. De ez dobozfüggő. -
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop #109 üzenetére
Sz'al senki sem tudja?
-
LukE
veterán
Mekkora helyre akarod te azt a cuccot? 25+ éves Videoton cumót (Prometheus + 2 Corona doboz) használok már pár éve, némi pénztbe került hogy újra működjön, de egyelőre megyeget. Trafó elvileg 130W-ot vesz fel (most kicsit többet, mert Vcore 220@230V
) A dobozok kb 60*30*30, 25 centis a hangszóró kosár kívülről! Talán 60/90W van ráírva, de ~16nm*3,5m szobában maxon elég dúrva. Buliban is volt, nagy szobában, nem mondanám hogy kevés.
Csak újra kezd szétesni -
BEE
addikt
Ne ess túlzásokba!
Egyszerű cuccot rakj össze hogy működjön is!
A 100W-ot meg felejtsd el! 3 nap és fülészet.
Mivel a PC nem Hi-Fi ezért simán rakj össze egy megvehető
készletet. Ha nem vagy audiofil akkor ez tökéletesen meg
fog felelni.
Mélynyomó helyett inkább két jó hangfalra költs!
Sokkal jobb a hangjuk.
BEE -
CharlieDrop
veterán
Honnan lehet megtudni, hogy milyen és mekkora bass-reflex cső kell egy hangdobozba??
-
Dr.Burn
őstag
Huh. Hát ez tényleg komoly.
Ezzek után kezdjel el valamit csinálni?
Azt hisszem a doboz az meg lesz. Hangszórót meg valahonan vesszek. Ki milyen hangszórót ajánlana nekem? Kb. 30cm legyenek. 2db. és a kettő 25eből kijöjön.
Az erősitő ha minden igaz egy videoton lesz. -
Szalma
őstag
válasz
CharlieDrop #106 üzenetére
Aha.
(Keresgélj a fórumon. Valahol már leírtam.)
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
Hát igen. Elég komoly munka mondjuk egy nagybőgőt végigvezetni akár egy rövidebb szimfónián keresztül, vagy egy fuvolát. (Azt meg sem tudom fújni úgy, hogy megszólaljon.
) Ha tehetjük, lépünk koncertre, de már nincs olyan sok időnk, mint kisebb korunkban: a bécsi Újévi koncertet már évek óta nem hallottuk élőben... De a CD-ket begyűjtjük...
Szeretettel:
Szalma -
gesuz
senior tag
De eszembe jutott egy másik történet: Az egyik tanárom csinált magának egy ''HiFi'' erősítőt. Nagyon tetszett neki és hónapokon át büszkélkedett vele a haverjainak, hogy milyen tartományt átfog az erősítő és milyen szép a mélye. Egyik alkalommal az egyik haverja adott neki egy jegyet egy hangversenyre (a klasszikusokat szereti az öreg). El is ment és meghallgatta, majd ilyet szólt a történet mesélése közben ''Hát basszus itt még emberek dolgoznak kemény, izzasztó melóval''
-
Szalma
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES 12 hónap Részletfizetés elérhető . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest