Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7101) K!$$rác


K!$$rác
tag

Jó reggelt :)
Segítséget szeretnék kérni SolidWorks 2012-vel kapcsolatosan hogy 3 vagy több csővezetéket szeretnék egyesíteni itt van egy [link] ahol szépen megcsinálja az illető ,de én a "lofted surface" parancsnál akadtam el, nem tudom a körnek egy adott ívnét kijelölni csak az egész kört ,valaki tudna ebben segíteni hogy mit csináljak hogy csak a körívnek egy részét jelöljem ki, rámegyek az egérrel a körre s én csak az egészet tudom kijelölni...:SS

Ezzel a módszerrel szeretnék egyesíteni a csöveket ,leömlőt szeretnék így tervezni,vagy ha valaki tudna jobb ,könnyebb módszert rá megosztaná velem?
Én Inventor 2012-őt tanultam , meg fogok is (középszinten áll a tudásom, alapok megvannak,csak ebbe a csöves témába nem mentünk bele olyan mélyen )tanulni az egyetemen csak lenne egy nyári meló ahol ezzel a programmal dolgoznak,terveznének leömlőket aminek a folyamata kb annyiből áll hogy ami rámegy a hengergfejre azt extrudolom aztán ezeket a csöveket megcsinálom és a végén egyesítem őket egy nagyobb csővé

Bocsánat ha pontatlanul fogalmaztam volna :B

[ Szerkesztve ]

(#7102) K!$$rác válasza K!$$rác (#7101) üzenetére


K!$$rác
tag

már sikerül megcsinálni de ha valaki dolgozott ilyet területen és tud valami okosságot mondani a csövekkel kapcsolatosan meghallgatnám :C

(#7103) Ferink


Ferink
tag

Sziasztok!

Nyári gyakorlaton proe wf4-el rajzolgatok, a héten alkatrész rajzokat kellene majd készítenem.

A céges beállításokat tartalmazó mappát hazavittem a config.pro fájllal együtt. El tudná mondani vallaki mit kellene tennem hogy itthon is működjenek a sablonok és egyéb beállítások? Mit mivel cseréljek és hova másoljak?

Ha beolvasom a cégféle konfigurációs fájlt akkor "t" meghajtóbeli dolgokra hivatkozik. Evégett megpróbáltam meghajtóátnevezéssel becsapni és beolvastatni onnan. Szerintem így se jó a dolog mert pl.: méretezni próbálok bázisméretezéssel és nekem így csinálja:

Céges fájlt megnyitva viszont nem tesz méretvonalat.

Előre is köszönöm.

(#7104) Atlantis válasza Ferink (#7103) üzenetére


Atlantis
veterán

Teljesen ugyanazok legyenek az elérési útvonalak a sablonfájlokhoz. Én a helyedben lecsippentenék otthon egyik vinyóból egy kisebb "T" jelű partíciót (ha már a cégnél is az van) és arra felépíteném ugyanazt a könyvtárszerkezetet, mint ami bent van. Természetesen látatlanban konkrétan nehéz segíteni, mert ha a cégnél központosítva vannak és szerveren vannak tárolva némely beállítások, akkor lehet, hogy amit hazavittél, az nem is teljes és mindenképpen hozzá kell nyúlnod a config.pro-hoz.

A méretezési problémádhoz: a stílus a metric.dtl file-ban van meghatározva (konkrétan az ord_dim_standard változót állítsd std_iso-ra). Ha azt a file-t is hazavitted magaddal és tényleg rendben beolvastattad vele a config-pro-t, akkor ugyanúgy kell működnie, mint a cégnél. Gyanítom, hogy a drawing_setup_file sorban szereplő elérési útvonal is hibás és ezért nem működik jól.

[ Szerkesztve ]

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#7105) Ferink válasza Atlantis (#7104) üzenetére


Ferink
tag

Köszönöm a válaszod.

A méretezési probléma megoldódott. Ugyanakkor van még pár kérdés ami előjött a mai nap folyamán, csak nem akarom állandóan a kollégákat zaklatni minden aprósággal.

Volt ma olyan, hogy igazítgatás közben furat szárkeresztjét sikerült eltüntetni, és sehogy sem tudtam visszavarázsolni.

Továbbá osztókörön lévő furatokhoz kellett volna tennem függőleges és vízszintes kis szárkeresztet, de állandóan csak a az osztókör nagy középvonalát tette be meg sugár irányú szimmetriatengelyeket.

Illetve teljesen új középvonalat hogy lehet rajzolni? 3D környezetben tudtam segédtengelyként, majd az látszódott a draft-ban, de biztos van egyszerűbb módja.

Továbbá furat közepén teli negyed körrel mit jelölnek? , én még ilyennel nem találkoztam, max két teli negyedkörrel nc megmunkálásnál nullpontként.

Végül pedig a metszősík nyomvonalával kapcsolatos észrevétel: leteszem automatikusan, de ha igazítás végett húzgálom a nyíl elveszti a szárát, csak a feje marad meg.

Alapvetően egy másik, nem a saját egyetemem honlapján lévő anyagból tanultam a proe-et, de ilyen finomságok ott sincsenek leírva.

[ Szerkesztve ]

(#7106) Atlantis válasza Ferink (#7105) üzenetére


Atlantis
veterán

piszkálódás ON... szárkereszt? az mi? olyat a ProE nem tud megjeleníteni. száLkeresztet inkább :D ...piszkálódás OFF

ProE WF4 esetén...(Creo-ban ezek már nem teljesen érvényesek)

"Volt ma olyan, hogy igazítgatás közben furat szárkeresztjét sikerült eltüntetni, és sehogy sem tudtam visszavarázsolni."

Ezt nem teljesen értem, sejtésem szerint ott van az, csak nagyon kicsire összehúztad. Vagy ha eltűnt, akkor a szokásos Show and erase ablakban vissza tudod kapcsolni.

"Továbbá osztókörön lévő furatokhoz kellett volna tennem függőleges és vízszintes kis szárkeresztet, de állandóan csak a az osztókör nagy középvonalát tette be meg sugár irányú szimmetriatengelyeket."

Drawing options-ben a radial_pattern_axis_circle változót állítsd no-ra.

"Illetve teljesen új középvonalat hogy lehet rajzolni? 3D környezetben tudtam segédtengelyként, majd az látszódott a draft-ban, de biztos van egyszerűbb módja."

Végső soron ott a rajztéri 2D-s rajzoló eszköztár, vagy az Insert/Symmetry Line Axis , parancs, de én egyiket se szoktam használni, mindig a modellből jeleníttetek meg tengelyeket.

"...a metszősík nyomvonalával kapcsolatos észrevétel: leteszem automatikusan, de ha igazítás végett húzgálom a nyíl elveszti a szárát, csak a feje marad meg."

Ott van az, csak ezt is levetted minimumra. Bűvészkedj az egérrel és vissza tudod csinálni, erre nincs jobb módszer, rá kell érezni. (végső esetben újra kell készítened a metszetet).

Ahogy Mesterem mondani szokta vala: "Küzgyé'!" :)

[ Szerkesztve ]

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#7107) szata.68


szata.68
senior tag

Helló Mesterek!

Egy másik fórumon ajánlották,hogy ide írjak,úgyhogy gondoltam megkérdezlek Titeket.
Fogorvosi szakdogához keresek egy programot.
A kutatás lényege,hogy az arc (a)szimmetriát vizsgálom majd. Néhány pontot felveszek az arcok 2 oldalán,és vizsgálom,hogy a középvonaltól van-e eltérés. (természetesen fényképek alapján)
Úgy hallottam,hogy az AutoCad-del ez megoldható (bal alsó sarokba a 0 pont).
Más programot tudtok,ami megfelelne nekem? Lényeg,hogy egy megadott középvonalhoz (vertikális,és horizontális is esetleg) tudjam viszonyítani a pontokat.
(3D felesleges,sajnos úgy nem tudjuk megcsinálni)

Ha valaki tud valami jó ajánlatot,akkor szívesen várom. (nem baj,ha könnyű használni,de inkább a funkcionalitás a fontos )
Ha kell még valami infó hozzá,akkor szóljatok.
Előre is köszi,és bocs,hogy ilyen hosszú lett.

Üdv.

Tomi

(#7108) kpityu2 válasza szata.68 (#7107) üzenetére


kpityu2
őstag

Rhino3d + Grasshopper

Egyszerű mérésekhez a Rhino is elég. Berakod háttérképnek a fotót és felrakod a középvonalat és a pontokat.:

rhino3d

Ha villantani akarsz, kell néhány plugin: :)

[link1]
[link2]

A Grasshopper-el olyan adatfeldolgozó hálót építesz fel amilyet akarsz (grafikus felületen), akár valós időben, webkamera képe alapján számolja neked az adatokat.

[link0]

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7109) vasii


vasii
senior tag

Sziasztok!

ProE-t szeretnek tanulni itthon, ehhez tudtok ajanlani valami tutorialt, konyvet, oldalt ahonnan lehet tanulni folyamatosan, es nem csak igy osszevissza nyomkodok modon?

Kb hany ora alatt lehet megtanulni "kozepes" szinten hasznalni, ez alatt azt ertem, hogy mar be lehessen irni oneletrajzba? :)
Solidworksot hasznaltam eddig ha az jelent valami elonyt.

(#7110) szata.68 válasza kpityu2 (#7108) üzenetére


szata.68
senior tag

Köszi szépen,utánanézek

(#7111) zolee-coul


zolee-coul
csendes tag

Hello !

segítség kellene !

hogyan lehet EDGE CAM-ben 4 illetve 5 tengelyes megmunkálást csinálni???
Sürgős lenne a válasz.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.

üdv : Zoli

(#7112) flash7


flash7
tag

Sziasztok!

Creo megmunkálás részében, hogy tudom azt beállítani, hogy a maró ha sarokhoz ér, akkor pl.: 50%-os előtolással menjen?

Üdv,
flash7

[ Szerkesztve ]

(#7113) Wasquez válasza vasii (#7109) üzenetére


Wasquez
senior tag

Szia

Ilyen kérdésre itt nem kapsz választ!
Hasonló kérdésemre mindent írtak, szoftver kalóz vagyok, nem tudok helyesen írni, stb-stb.
Olvasd vissza, szerintem ezen, vagy az előző oldalon van.
Van egy WF5 anyagom, azt megosztom veled, 15Mb
Elküldöm, ha adsz valami elérhetőséget, meg esetleg konzultálhatunk is egymással a témában.

Azt szerintem felejtsd el, hogy úgy megtanulod, hogy önéletrajzba használható tudásként feltüntesd. Ezt otthon megtanulni nem túl valószínű, vagy rengeteg idő kell hozzá!

PC

(#7114) 3DFan válasza flash7 (#7112) üzenetére


3DFan
aktív tag

Tudsz olyan CAM programot, ahol ez beállítható?

(#7115) boecce válasza 3DFan (#7114) üzenetére


boecce
tag

(Jó-)Néhány évvel ezelőtt az Edge-Cam próbaverzióját használtam kíváncsiságból, és magam is meglepődtem, hogy ezt az opciót tudta. Sajna, nem mélyedtem el benne, és így ma már, hogy a napi munkámhoz kellene, fogalmam sincs, hol kell ezt beállítani. Pedig nagyon hasznos lenne!

Reggel addig röhögtünk a főnök ''viccén'' amig rá nem jöttünk, hogy amit mondott, az a napi feladat!!

(#7116) ZZotyo


ZZotyo
csendes tag

Sziasztok!

Van itt valaki aki foglalkozik a SolidWorks-szel és annak is a szimulációs részével?
Főleg a cfd-s része érdekelne!

Köszi: ZZotyo

(#7117) 3DFan válasza boecce (#7115) üzenetére


3DFan
aktív tag

Kerestem ezt a lehetőséget Edgecam alatt, de nem találtam.

(#7118) kpityu2 válasza 3DFan (#7117) üzenetére


kpityu2
őstag

A megmunkálás paramétereinél a Megközelítés fülön legalul van a változó előtolás rész. Ott tudod beállítani, hogy a beállított lépésközhöz képes nagyobb fogásnál mennyire és milyen lépésekben lassítsa az előtolást. Ilyen egyébként több CAM progiban is van (Mastercam, Powermill).

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7119) 3DFan válasza kpityu2 (#7118) üzenetére


3DFan
aktív tag

:R

(#7120) pezmaag


pezmaag
csendes tag

Sziasztok,
SE V20-ban egy megnyitott *step file-ban milyen trükkel lehet bizonyos felületeket egyszerre kijelölni/megszinezni/kiemelni? Nekem sehogy nem akar összejönni.
(Prezentációhoz kell képként)
Köszönöm előre is a segítségeteket.

(#7121) perfag válasza pezmaag (#7120) üzenetére


perfag
aktív tag

A Megjelenítés menüben az Alkatrészfestő parancs pont ezért van. A Szalagsoron a Választ lenyílót állítsd Felületre, a Stílust meg valamilyen színre és kattintgass.
Ha prezentációhoz kell ne feledd a körsimaságot felnyomni legalább 7-re, a képminőséget legalább 4-re, az élsimítást Magasra.
Én az Árnyékvetést és a Visszaverődéseket legtöbbször kikapcsolom.

(#7122) qwasqwas


qwasqwas
csendes tag

Valamit meg kell osztanom a nagyközönséggel amivel két évig szívtam kb, csak azért mert szeretem a puritánságot. Amikor Win7-et vagy elődeit tettem valahova az volt majdnem az első, hogy átkapcsoltam klasszikus windows nézetre a témát. Aztán telt múlt az idő és elkezdtem használni a SolidWorksot. Aztán jött a probléma, hogy ki- és beközelítésnél csak egy pici része frissült a képnek a többi nem vagy csak 10-20 másodperc múlva. Elsőnek arra gondoltam, hogy biztosan az elégtelen videokártya az oka, aztán a FirePro V4900 megvétele után is maradt a gond. Ma meguntam és jobban utána olvastam. A megoldás az volt, hogy be kellett kapcsolni egy Aero témát a Win7 alatt. Azóta megy mint a villám. A tanulság, hogy így próbáljon meg az ember spórolni az erőforrásokkal... :)

(#7123) Parson válasza qwasqwas (#7122) üzenetére


Parson
addikt

Na ezt kipróbálom, mert engem is b*sz*ttul idegesit.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7124) qwasqwas


qwasqwas
csendes tag

Hát én is úgy voltam vele, hogy vagy kitalálom mi a fene ez vagy "felmondok". Remélem segít.

(#7125) kpityu2 válasza qwasqwas (#7122) üzenetére


kpityu2
őstag

Ez elég meglepő, hiszen a 3D felület OpenGL, elvileg független GDI felülettől. Bár, mivel a Win7 Aero viszont DirectX, lehet, hogy DirectX környezetben való OpenGL megjelenítéshez optimalizálták az SW-t. Fából vaskarika. :F

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7126) qwasqwas válasza kpityu2 (#7125) üzenetére


qwasqwas
csendes tag

Igazából én ennyire nem értek hozzá, de úgy néz ki, hogy ezt a rendkívül idegesítő problémát megoldotta. Itt lehet olvasni róla:

[link]

S-037418 problémánál kell keresni.

(#7127) Imics13


Imics13
tag

Hi,

Egy kis érdekes info, aki Solid Edge-t használ:

katt ide

Hogy jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga!

Üdv,

[ Szerkesztve ]

www.solidedgest.wordpress.com

(#7128) kpityu2 válasza Imics13 (#7127) üzenetére


kpityu2
őstag

Kár. Pár éve a Zrínyiben tartott valaki a csapatból tanfolyamot nekünk, illetve besegített Attilának, nagyon profi volt. Egyetlen fillérjét se bántam a tandíjnak.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7129) Ingenieur87


Ingenieur87
csendes tag

hello,

valaki esetleg tudna adni egy linket, vagy esetleg van használható anyaga a Proe w4-hez FEM ,vagy Mechanica modulhoz.
előre is köszi

(#7130) ToxLee


ToxLee
őstag

Sziasztok!

A Catia5 ben küldtek NCM fájl-t. Ebből, hogy tudok CAM megmunkálási programot generálni?

köszi

(#7131) Gaborkik


Gaborkik
csendes tag

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni. A következő félévtől elkezdünk foglalkozni a tervezőprogramok használatával az egyetemen( SZE ), három program közül választhatunk, Catia, ProE és Inventor. Mint tanuló nem igazán tudom, melyik programban érdemes elmélyülni, ezért szeretnék tanácsot kérni, hogy melyiket válasszam. A felsoroltak közül leginkább az első két program amelyek felé hajlok.
Előre is köszönöm!
Gábor

(#7132) kpityu2 válasza Gaborkik (#7131) üzenetére


kpityu2
őstag

Bár én kifejezetten utálom, talán a ProE-be érdemes belemélyedni. Errefelé jobban el van terjedve mint a többi. Alapszinten azért mindet érdemes ismerni.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7133) #06658560 válasza Gaborkik (#7131) üzenetére


#06658560
törölt tag

Inventort nem ismerem, a másik kettő közül mindkettő rendben van, csak más területen erősebbek egymásnál. Kátyát akkor érdemes választani, ha szeretsz felületekkel szórakozni, s sokszor a precizitásból valamicskét engedni.ProE remekül együtt dolgozik a MatchCAD-del, ha tényleg precíz munkát akarsz, akkor remek választás. általános gépészetben szintén jobbnak mondanám. De azért Kátyával is mindent lehet, kivéve FEA-t.(azt is, de nincs benne köszönet). Gondolkodásmódja mindegyiknek más, erre fel kell készülni. a jövőbeli pályaválasztásod szempontjából kérdés, merre mennél, mit terveznél. Pl. audi ProE-t használ, Valeo Catiat, Dräxi Kátyázik, AVL tudtommal ProE. Szerszámtervezéshez szokták mindkettőt, attól függően, hogy megfizetik-e a megfelelő modult avagy sem. Audi CATIA-ban tervez szerszámot. Általánosságban elmondható, hogy autóiparban igen népszerű a kátya, s kb. utána van holtversenyben a NX és a ProE.

Egyébként oly mindegy, a lényeg, hogy tudj egyet, ismerd a CAD modellezés metódusait, logikáját- majd mindenhol működik egy sztenderd megoldás, ami igen hatékony, s minden rendszerben van nálánál két-három hatékonyabb, de bonyolultabb mód is.

(#7134) kpityu2 válasza #06658560 (#7133) üzenetére


kpityu2
őstag

Pedig én kifejezetten azért nem szeretem, mert nem elég precíz. Bár nekünk nincs, de a partnereinktől kapott, Proe-ből importált 2d és 3d modellek tipikusan hajlamosak a szétesésre.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7135) Atlantis válasza kpityu2 (#7134) üzenetére


Atlantis
veterán

2D modell? Az milyen? :)

Az nem lehet, hogy a partnereitek nem tudják használni és szimplán csak bénán modelleznek? :) Egyébként importált modellektől ne várj csodákat, többszörös konvertáláson mennek át, abban is ott a hibalehetőség, pláne összetettebb modellek esetén.

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#7136) Parson válasza kpityu2 (#7134) üzenetére


Parson
addikt

Nos ezek alapján úgy tűnik, adat-konverzióra alapozod a Pro/E precizitását, ami nem elég preciz hozzáállás. Az adat-konverzió folyamata során minimum egy adat-export és egy adat-import részfolyamat zajlik le, ami ráadásként több féle file-formátumban is végbemehet. Igy az eredményként kapott geometriában jelentkező hibák több helyről is származhatnak, nem csak a Pro/E nativ oldalán lehet.
Akárhogyan is, két különböző rendszer közti adatkonverzió sohasem lesz 100%-os, és erre elég erős ráhuzni a hiba jelzőt az egyik rendszer vonatkozásában.

Atlantis -> 2D-s modell: ez értelmezés kérdése, alapvetően 2D-ben már csak a műszaki rajzról beszélünk, de a 3D-s környezetben 2D-s szintű modell létrehozására is van lehetőség. Igaz, ez utóbbit már ritkábban küldözgetjük más rendszerekbe. :)

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7137) kpityu2 válasza Atlantis (#7135) üzenetére


kpityu2
őstag

2D modellen az olyan rajzot értem, amikor a méreteket nem a felhelyezett méretobjektumok adják, hanem maga a geometria. Az Autocad nevezetű CAD-szerű program miatt vagyok kénytelen megkülönböztetni a 2D rajztól. :D
Ami a hibát illeti: bármi lehet, de az összes partnernél tapasztaltam aki Proe-t használ, míg más szoftvereknél nem. Lehet, hogy csak beállítási kérdés, de mivel mindenkinél előfordul, ez egyértelműen a szoftver hibája. Még ha csak rossz alapbeállítást jelent is esetleg.
Arról van szó, hogy a felhelyezett objektumok nevezetes pontjai nincsenek pontosan pozícióban. Ha egy furatot pl. x30.0 és y 40.0 pozícóba tesz a tervező, akkor az valahol 29.99 és 30.01, valamint 39.99 és 40.01 közötti pozíciókon lesz. Tudomásom szerint a program számábrázolási módjából adódik.
A konverzió önmagában nem feltétlenül generál hibát, mindegyik programnak illik tudni rendesen semleges adatcsere formátumba exportálni. Amelyik nem tud, azt nem szabad megvenni, mivel gátolja a partnerekkel való kooperálást.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7138) kpityu2 válasza Parson (#7136) üzenetére


kpityu2
őstag

Hiba, mert többféle fogadó szoftverrel is ugyanaz az eredmény. Importálás és exportálás során a definiáló értékek nem változhatnak, még ha a definíció módja nem is tökéletes. Az importálás és exportálás szerintem igenis minősít egy szoftvert, mivel egy profi ipari szoftvertől elvárható, hogy képes legyen normális konverzióra, ha nem is egy másik cég formátumba, de a szabványnak számító nyílt adatcsere formátumokba. Miképpen lehetne egyébként biztosítani, hogy a CAD adatok megfelelően átkerüljenek egy CAM szoftverbe?
(Erről jut eszembe: egyszer le kellene tesztelnem ezt a dolgot, a Proe saját CAM progijával. :D )

[ Szerkesztve ]

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7139) Parson válasza kpityu2 (#7138) üzenetére


Parson
addikt

Ha ez hiba akkor a többi rendszerben is az, lévén azok sem adnak 100%-os eredményt. Másrészt erősen beszámit az export folyamat módja is, ami nem feltétlenül szoftverhiba, mintsem beállitásbeli hiba is lehet. Ezeknek utána lett nézve rendesen? Erősen gyanús, hogy vmi más dologról van itt szó...

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7140) kpityu2 válasza Parson (#7139) üzenetére


kpityu2
őstag

Nem 100%-os konverzióról beszélek. Más szoftvereknél is előfordul, hogy rosszul trimmelődnek a felületek, megfordul az irányítottság, ilyesmi. De csak a Proe-nél van, hogy az objektumok nincsenek pozícióban. Erre azért vagyok háklis, mert ugyebár nem színes ábrákat akarunk készíteni, hanem gyártást előkészíteni. Márpedig a mai gépek pozicionálási pontossága 0.001 mm, vagyis a CAD-nek ennél egy, de inkább két nagyságrenddel pontosabbnak kell lennie. Ha már a precizitásról beszélünk. Ha ezt nincs, akkor a Google Sketchup és a Maya is CAD szoftver. :D
Természetesen lehetséges, hogy beállítási hiba, de mint mondtam többeknél előfordul. Ha pedig így van, akkor az azt jelenti, hogy olyan alapértelmezett értékkel van szállítva a szoftver, ami ezt a hibát generálja.Szóvá tettem általában, de változás nem történt, úgyhogy inkább házon belül kijavítom a dolgot és szentségelek. :D

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7141) kpityu2


kpityu2
őstag

Látatlanban simán el tudom képzelni, hogy nagy szerelésekhez való toleranciára van beállítva a konfig, de más progiknál ezt úgy oldják meg, hogy induláskor lehet választani , a (gyárilag előre definiált) feladathoz szabott konfigurációkból. Mindenesetre én csak a végeredményt látom, ami magyarán szólva kaki.

[ Szerkesztve ]

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7142) Atlantis


Atlantis
veterán

Érdekes probléma, nem hinném, hogy ne lenne rá megoldás. Elsősorban beállítási hibára gyanakodnék én is. Ez egy profi program, amit sok helyen használnak finom dolgok tervezéséhez, kétlem, hogy ilyen hiba lehet benne. Szívesen megnézném a natív modelljét annak az alkatrésznek, amit hibásan konvertál.
Jómagam még ebbe nem futottam bele, mivel nagy méretű szerkezeteket modellezek vele (ahol a mm-es pontosság már jónak számít).

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#7143) kpityu2 válasza Atlantis (#7142) üzenetére


kpityu2
őstag

Bizonyára így van, nem tudom, Egyszerűen csak leírtam ami tapasztaltam. Csak ennél a programnál tapasztalom ezt. Ha megnyitok fájlt és azt látom, hogy ezt a típusú hiba van benne, akkor vakon rámondom, hogy Proe-t használnak. Eddig mindig bejött.
Mindenesetre ez a tapasztalat nálam mínusz pont, ezért ha javasolnom kell egy progit, akkor nem ez szokott lenni. Azért nem, mert a piac nem bírja el az ilyen vacakolást. Ha szólok miatta, az valamilyen szinten konfliktust okoz a partnerrel (a modellező hozzáértését teszi kérdőjelessé, ami egzisztenciális kérdés és borítékolható a reakció, illetve a partner nem érti, hogy ha házon belül jó, akkor nekünk mi a problémánk), ha nem szólok akkor pedig egy csomó idő megy el a javítgatásra, ami megjelenik az árban.
Nyilván egy nagy cégnél ez nem probléma, mert ha jól látom a Proe erősen preferálja a központilag menedzselt egységes rendszerbeállítást, ilyen esetben pedig van ember aki gatyába rázza a dolgot. KKV-k esetében viszont nincs ilyen egységes rendszer, mindenki olyan progit használ amilyet éppen a tulaj beszerzett.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7144) Parson válasza kpityu2 (#7140) üzenetére


Parson
addikt

Nézd, én totál megértem, hogy ez egy bosszantó dolog, mivel én is sok bosszantó dologgal találkozom nap mint nap, de kezdem erősen azt gondolni, hogy az exportálásnál lesznek az alapvető problémák, pusztán hanyagságból fakadóan. Az egy dolog, hogy a mértékegységrendszernek megfelelő beállitása csak egy dolog, mert még abból fakadóan is általában jól megy a konvertálás, de alapvető, hogy a modell accuracy értéke is megfelelően finomra legyen állitva. Továbbá a config.pro beállitásairól szóló pdf-et is át illene nyálazni az exportálásra vonatkozóan, mert még ott is lehet vmi rejtett lazaság. Ha minden le van zsirozva, akkor nem szabadna ilyen mértékű hibának előfordulnia. Én erősen szorgalmaznám, hogy nyomjanak ellenőrzéseket azok, akiktől jönnek a modellek 'mert nem megfelelő a modellek pontossága' ami pedig szükséges lenne a nálatok soronkövetkező munkaszakaszhoz. Ha hozzáértőek ülnek amott a Pro/E előtt, akkor venni fogják a lapot, és akkor kiküszöbölitek a későbbi felesleges plusz munkát. Ha ezek után még mindig fennáll a probléma, akkor tovább kell lépni a konverzió vizsgálatban.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7145) kpityu2 válasza Parson (#7144) üzenetére


kpityu2
őstag

Máris túl van beszélve a dolog tulajdonképpen. Ez egy rendszeresen, de viszonylag ritkán visszatérő probléma, ami kizárólag a Proe-t érinti. Hogy miből fakad, igazából nem az én dolgom, bár természetesen valamilyen szinten érdekel a megoldása. Ez egy Proe sajátosságnak tűnik, azért említettem csak meg.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7146) Parson válasza kpityu2 (#7145) üzenetére


Parson
addikt

Na jó, de attól mert a kacsa nem tud úszni, még nem a viz a hülye... Téma off.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7147) kpityu2 válasza Parson (#7146) üzenetére


kpityu2
őstag

Igen, ezt gyakran ismételgeted, de nem értek veled egyet. :D

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#7148) Parson válasza kpityu2 (#7147) üzenetére


Parson
addikt

Huh, én nem emlékszem, hogy már irtam volna, de sebaj. :)

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#7149) masta_dry válasza kpityu2 (#7145) üzenetére


masta_dry
tag

Dehogy van túlbeszélve! Érdekes probléma, és jó lenne tudni, mi a megoldása. Oszd majd meg velünk, kérlek, ha a végére jártál!
Egyébként látatlanban én is arra tippelek, hogy az exportáláskor történik egy olyan "kerekítés", amely léptéke finomítható lehet valahol, viszont a partner nem tud róla vagy nem foglalkozik vele.

(#7150) kpityu2 válasza masta_dry (#7149) üzenetére


kpityu2
őstag

Igazán nem mentem bele a probléma megoldásába, mert bár visszatérő dolog, csak ezt a programot érinti, és akik használják évente egyszer-kétszer jelentkeznek. Nem exportálási hibára tippelek (olyan értelemben, hogy hibás az átalakító algoritmus), ugyanis nem kerekítési hiba. A 30-at nem lehet 30.007-re kerekíteni. Inkább arra tippelek, hogy mivel tudomásom szerint a Proe fixpontos számábrázolást használ, a többi program pedig lebegőpontosat, ezért a számkonverziónál így alakítja át.
Úgy gondolom, hogy be van állítva egy viszonylag durva modellezési tűrés, ami a rendszeren belül működik, mert a program nem foglalkozik a beállított tűrésnél kisebb értékekkel. Minden proginál be lehet állítani egy un. bezárási tűrést, ami egy olyan távolságérték, aminél közelebbi élek, pontok egybeesőnek számítanak. Ezzel lehet kikényszeríteni, hogy nem teljesen találkozó felületek is definiálhatnak zárt testet. Ha viszont ez a test átvitelre kerül bármilyen formátumban egy olyan programba ami kisebb bezárási tűréssel dolgozik, akkor a test szétesik felületekre.
A durva az, hogy ennél a programnál nem arról van szó, hogy a 30.007-et nem értelmezi egy másik program 30-nak, hanem a nyilvánvalóan 30-nak beállított értéket értelmezi 30.007-nek. Olyan mintha a Proe azokat a helyiértékeket amivel már nem foglalkozik, véletlenszerű számokkal töltené fel, amelyek viszont már érvényes (ráadásul nem nulla) helyiértékként jelennek meg a fogadó programban. Ez azonban csak feltételezés.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.