-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz danielsz #37273 üzenetére
Nekem a Saucony cipőmnél volt hasonló, amikor 10k felett futottam. Részben cipő, részben zokni miatt van. A zokniról már írtam korábban, hogy milyen anyagú a jó, keress vissza. Azon felül még sudocrem, ami segíthet, hogy ne törje annyira. Hosszú távon meg talán csak másik cipő.
Szerk: a talpbetétre nem is gondoltam. Simán lehet amiatt is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #37267 üzenetére
Szerintem hátizsákban inkább 30k felett érdemes gondolkodni, mellényt meg tutira nem vennék kánikulában, ha nem muszáj. A 20k-ra a legnagyobb hőségben is elég szokott lenni egy öv meg fél liter víz. Nekem a nem ajánlott változat van. Én hátra szoktam fordítani, aztán ott veri a seggem, hogy fussak gyorsabban. Engem sokkal jobban zavar, ha a cipő nem tökéletes. De mindenki másra érzékeny.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37260 üzenetére
Szerintem a pörkölés meg az alapanyag többet számít, mint a kávé főző, de annyira én sem értek hozzá. Ittam már ezer félét, és a legjobban az jött be mindig, amit helyben pörköltek.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37255 üzenetére
Az egyik mobilcég reklámoz valami gyerek nyomonkövető órát. Lehet, hogy az kell neked. Én sosem viszem magammal a mobilt. Ha eltörik a lábam, akkor hazakúszok. Az is edzés, nem?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ígyvanferi #37249 üzenetére
Van övem (normál, nem háton keresztbe átmenő), annyira nem zavaró. 20k felett szoktam használni nyáron, de ritkán futok annyira hosszút. Ha fél liternél több kell, akkor jobb lehet a hátizsák, mert az már nagyon lehúzná. Igazából csak fél literes kulacs megy bele keresztbe.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37241 üzenetére
Én visszaszoktam a kávéra 4 év után, de csak ilyen heti 2-3 alkalommal iszom. Nem létszükséglet, csak szeretem az ízét. Ha van rá pénzed érdemes egy saját pörkölőt és főzőt venni. Teljesen más az enyhén pörkölt gyümölcsös kávé, mint a bolti keserű szemét, amit dobozolnak. Narancslé + jég is megy hozzá egyébként. Nyáron ittam olyat is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37231 üzenetére
Valami olyasmi rémlik, hogy migrénnél nem jut elég vér az agy bizonyos részeibe. Gondolom a sport miatt jobb most a keringésed azért nincs ilyen probléma.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az baromi sok fogyás akkor ahhoz képest, hogy mennyit edzettél. Gondolom a nagy része nálad a kaján múlt. Én vettem görgőt a bringához. A fagyos menetszél , jeges út, meg a balfasz sofőrök miatt nem jön be annyira a tekerés télen, így viszont meg van oldva a kérdés. Kicsit unalmas egy helyben tekerni, de zenével elviselhető, és szerintem minden nap tudnám csinálni, mert közel sem annyira megterhelő, mint a futás.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37223 üzenetére
Az időjárás elég sokat tud számítani pulzusban. Azért én csekkolnám a mellkaspántot is, hogy nem e hibásan mér. Érzésre is megvolt a 170?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz Aristeus #37215 üzenetére
Beküldtem itteni csoportba is, kíváncsi vagyok van e kedvük hozzá. Nekünk baromi sok szemét van az árkokban az útvonalakon, amiken futunk. Vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban, egyrészt utálom mások mocskát eltakarítani, másrészt meg rossz ránézni, és az ember legszívesebben felszedné.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jjeahh #37155 üzenetére
Hát úgy kéne működnie, hogy kocogsz egy kicsit, aztán egy kis dinamikus nyújtás, aztán utána jön a rendes edzés, aztán levezetés, és statikus nyújtás. Én a vádlimra szoktam dinamikusan rányújtani, akkor nem szokott fájni közben a sarkam. Valamikor megállok félúton is, aztán akkor újra rányújtok egy kicsit.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz LanyUs #37150 üzenetére
1-2 havonta lehet félmaratont futni, ha nem sajnálod a nevezési díjat. Nem is a PB a fő szempont, hanem a verseny hangulata, az a kis extra, amit ad, hogy sokan együtt futtok. A PB vagy a dobogó csak a hab a tortán, ha összejön.
Persze, nagyon sokáig el lehet jutni aerob edzésekkel is. Még t1 csinálta itt, illetve gombi? is, de már nem nagyon járnak fórumra mostanában. Ők simán lenyomtak itteni versenyen, pedig tényleg csak aerobokat futottak. Legalábbis azt mondták. Én szeretem, ha fáj egy kicsit közben, meg másnap is a lábam, van egy minimál izomláz vagy csak kellemetlen érzés. Ettől érzem, hogy rendesen megküldtem, és jó volt az edzés. Ez normál esetben nem lenne gond, most viszont elég kontraproduktív, és jobb inkább csak lazát tolni, amíg úgymond felépülök. Nem nevezném sérülésnek, ami van. Egyszerűen csak szarok az ízületeim már lassan 2 évtizede, aztán ha sokáig nem mozgok (most majdnem fél évet hagytam ki), akkor úgy tűnik még kevésbé bírják, ha terhelést kapnak. Úgyhogy óvatosabban kell most velük bánnom, mint úgy általában. Megpróbálom holnaptól heti 3x 30-90 perc laza tekeréssel és 2x 5-10k kocogással max 160-as pulzussal, aztán meglátjuk hova jutok. H-SZ-P jó tekerésre, K-CS jó kocogásra 5:30-6:30 között, a hétvégén meg sétálni, túrázni, kertészkedni, ilyesmiket szoktam. Jó lenne nyárra eljutni odáig, hogy már tudok félmaratont futni újra. Nekem még az is elég lenne, ha csak ilyen 6:00-ás tempóban, csak végig tudjam tolni, és utána se kelljen kihagyni egy hetet sérülés miatt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37148 üzenetére
Én RTCW:ET-ben (return to castle Wolfenstein folytatása, Quake 3 motoros játék) vittem magyar válogatottságig 2-3 év gyakorlással annak idején. A leghosszabb idő, amit egy huzamban játszottam vele 19 óra volt... Az elhízás csak azért nem jött össze, mert lusta voltam elmenni kajáért. Végül csaj miatt, meg egyre romló internet kapcsolatból eredő frusztráció (értsd: lagos szar) miatt hagytam abba a játékot 5 évre. Utána újrakezdtem, de már alig volt jó szerver normális ellenfelekkel, meg ugyanúgy lagos volt, úgyhogy megint abbahagytam. Battlefield-ekkel funoltam még pár hónapot public servereken. Jó volt med skill cheater-ezőket halomra lőni zártabb close combat-es pályákon, talán mert hiányzott a sikerélmény. Tankok meg helikopterek ellen már nem ment olyan jól, mert nem volt gyakorlatom az azok elleni harcban. Olyan 2 éve már csak ilyen Sim city / Farmville jellegű városépítős flash játékkal játszom, mert kell valami, de arra legalább elég napi 1 órát ráfordítani, és mellette azt csinálok, amit akarok. Néha arra is ráfeszülök, és ahhoz igazítom az időbeosztásomat, hogy mikor kell kaszálni, de úgy tűnik, hogy szép lassan mégiscsak kontrollt tudok szerezni a játék függőségem felett. Összességében nekem is benne van 10 évem szerintem. MMORPG-t is toltam talán 1 évig, de nem WOW-ot. Rallys játékokat, stratégiai játékokat, meg még Isten tudja miket, megszámolni sem lehet, annyi féle volt. Valamilyen szinten megérte, mert jól szórakoztam, ha meg azt nézzük, hogy hasznosabb dologgal is tölthettem volna ugyanazt az időt, akkor nagyon nem érte meg.
Filmek, sorozatok mennek nálam is, de az is olyan, hogy évente párszor rámjön, aztán akkor megnézek 3-4 filmet egymás után, esetleg egy teljes sorozatot. Aztán utána megint sok hónap szünet. Inkább moziba szoktam elmenni gyakrabban.
Szerintem csak a pihenés hiányzik neked. Próbáld feltornázni napi 7 órára az alvást, aztán akkor nem lesz gond. Hétvégén is be lehet pótolni, de az meg család mellett nem helyes szerintem.
Én most ott tartok, hogy napi fél-egy órát sétálok. A legutóbbi 1 óra tekeréstől megfájdult a csípőm, és azt várom, hogy helyrejöjjön. Újrakezdem a héten, de kisebb terheléssel fogok inkább laza tekerést csinálni. Még azt hiszem az se lesz feltétel, hogy megizzadjak. Azt hiszem igaza volt még fentebb valakinek, hogy a fogínygyulladással összefügghet az ízületi gyulladás, mert elkezdtem napi 5x fogat mosni, meg sós vízzel alámostam az ínytasaknak, és sokat javult tőle a helyzet 1-2 nap alatt. Rendeltem klór-dioxidos fogászati fertőtlenítőt, azzal majd megoldom a problémát, vagy ha az sem segít, akkor tényleg marad a szájsebészet. Most olyan helyzetben vagyok, hogy annyira le vagyok robbanva, hogyha letolok egy komolyabb edzést, akkor többet árt, mint használ. Az izomzatom még meg lenne hozzá, de se a keringés, sem az ízületek nincsen már meg. Muszáj nulláról felépítenem újra az egészet. Az a baj, hogy még nem voltam ebben a helyzetben. Nagyjából most az tűnik a bevált receptnek, hogy kis lépésekkel kell haladni és a könnyű, de rendszeres edzésekre építkezni ahelyett, hogy heti 1x lerombolom magam, aztán utána csak fetrengek, meg várom a regenerációt.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
+1, én sem hiszem, hogy a cségónak túl sok haszna lenne. Minimális taktikai érzékre tanít, és esetleg megtanulsz célozni valamilyen szinten lőfegyverekkel. Szerintem a prioritásoktól függ, hogy mi mennyire időelbaszás. Ha lenne fontosabb dolgod is, de te inkább játszol egész nap heti többször, akkor időelbaszás. Ha ez a feszültség levezetés sör helyett egy kemény nap után, akkor talán nem az, bár akkor is szerencsésebb lenne sportolni valamit inkább. Ez utóbbit még el tudom fogadni, én mondjuk a zöldbe szoktam kimenni relaxálni, az nyugtat meg igazán. De elhiszem, hogy valakinek a csé kell, és odaképzeli a főnökét, aztán bummmheccsát.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #37133 üzenetére
Nem tudtam, hogy ilyen is van. Teljesen igazad van, hogy jobb kis lépésekkel haladni, mert akkor biztosan nem veszítesz motivációt, és nem adod fel. Én kispályás focival indítottam még általánosban délutánonként, aztán onnan tértem át fokozatosan a futásra. Olyan 17 éves koromban volt az első ténylegesen futócipőm. Csak futkároztam, nagyjából céltalanul. Amikor úgy éreztem, hogy kell a mozgás, akkor elmentem esténként 5-10k-kat futni. Rá 10 évre jártam atlétika szakkörre kb. 2 évig heti 3x, az volt, ami ténylegesen lendületet adott a dolognak. Most valahol a kettő között vagyok, vannak olyan évszakok, amikor rendszeresen futok, valamikor meg elengedem magam, és csak heti 1x, vagy annyit sem. Elindulni meg a rendszerességre szoktatni magam a legnehezebb. Tervvel meg célokkal egy fokkal egyszerűbb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jjeahh #37131 üzenetére
Én lehet, hogy downgradelek a következőnél és nem lesz okos. Csak telefonálásra használom, de arra is csak nagy ritkán. Email-ben intézek szinte mindent már baromi régóta. Annál akkor olvasom el a levelet, amikor nekem tetszik. Telo is csak a GPS meg a zene miatt lett okos legutóbb is, de már nem buszozok, GPS meg van a kocsiban, úgyhogy egyik sem szempont már. A TV szintén nem lesz okos. Annyira gagyik a firmware-jeik, és annyira minimál az az 1-2 év support, hogy inkább mellé teszek egy raspberry-t egy buta TV-nek, aztán akkor azt kapom, amit elvárok.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Én közben bevezettem, hogy heti 1x nem kapcsolom be sem a TV-t, sem a számítógépet. (A telefon meg eddig sem érdekelt.) Hirtelen egy csomó dologra lett időm, amit amúgy halogatni szoktam. Tudom ajánlani minden kockának. :-)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz dabgergo #37076 üzenetére
Értelmetlen a kérdés, mert a genetika nem így működik. Max annyit tudunk mondani, hogy egy-egy allél vagy allél kombináció esetén mekkora részben a genetika és mekkora részben a környezet felelős az átlagtól való eltérésért. Ha olyanok az alléljeid, akkor 90%-ban miattuk magasabb 20 ütéssel a pulzusod, ha meg másmilyenek, akkor meg 90%-ban az életmód miatt.
Hasonlóan értelmetlen, mint amikor arról beszélünk, hogy a fogyásért hány százalékban a kaja és hány százalékban az edzés felelős. Ha csak annyit változtatok, hogy kevesebb kalória tartalmút kajálok, akkor 100%-ban a kaja a felelős a fogyásért, ha meg csak annyit változtatok, hogy többet edzek, akkor meg 100%-ban az edzés. Bár akár a másodiknál is mondhatjuk, hogy 100%-ban a kaja, mert kevesebbet viszek be, mint amennyit elhasználok...
Vannak dolgok, amiket nem lehet egy százalék értékre leegyszerűsíteni, bár sokan megpróbálják...
Olvasgattam azért a HR témában is, nekem az a benyomásom, hogy több tíz ütést is jelenthet edzés közben, ha valakinek rossz a genetikája. Egy bizonyos szinttől már betegségnek számít. De ez is olyan, hogyha pl valaki hajlamos a mitrális prolapszusra, és ki is alakul nála a betegség elég komoly formában, akkor elszállhat már az edzés elején a pulzusa 180-ra nagyon alap terhelésen is, aztán ott nagyjából állandósul.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #37009 üzenetére
Néhány éves kor alatti gyerekek simán tapicskolnak az ürülékükben, aztán a sár annak az asszociációja. Későbbi életkorban is folytatódik ez a vonal pl sárban játszással, homokvár építéssel, stb. Attól függően, hogy a szülő ezekre hogyan reagál alakul ki blokk, mint nálad, vagy nem különösebben érdekli őket, ha bepiszkolják a kezüket, vagy kimondottan élvezik. Tudsz változtatni rajta, ha nagyon akarsz, de nem hiszem, hogy emiatt lemaradnál bármiről.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz jjeahh #36995 üzenetére
Wow. Erről számolj majd be, vagy csinálj videokat. Baromi ritka az ilyen, hogy valaki felnőtt korában tanul tekerni. Szerintem ő is értékelni fogja később, hogy van róla film, ha most még nem is.
A rendszeresség a lényege, ha fogyni akar. Figyelj oda, hogy ne szálljon el a pulzus neki túlságosan. Akkor inkább vegyen vissza a tempóból. Jó lenne saccolni neki laktát küszöböt meg ilyesmiket vagy számolással vagy méréssel. Tudtok olyat is csinálni, ha gyorsabb vagy, hogy elindultuk egy dombol felfelé, előre mész, aztán visszafele találkoztok. Időben az is ugyanannyi, de nem hajtja szét magát és tud másnap is futni, neked meg egy jó fartlek, ha megküldöd a dombot. Persze ha nem csak alacsony pulzuson akarsz futni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #36971 üzenetére
"Az nem hiszem, hogy spekuláció, hogy a részeg közúti közlekedés nagy mértékben növeli a baleset kockázatát, ez az oka, hogy tiltják." - Ez azért egész más állítás, mint az előző, természetesen ezzel egyet is értek.
Én Balaton körül szoktam menni a nyáron olyan 25-ös max 30-as tempóval, és elég sokat használom a csengőt. Olyan 15kph-ra jó az a bicikliút, többre nem igazán, mert balesetveszélyes lenne talán a harmada. Sokszor nagyon keskeny és alig férünk el, ahogy jönnek szembe. A a fák gyökerei is már alánőttek, és hepe-hupás az egész. Nem véletlen mennek komolyabb bringások a 71-esen. Néha én is bizonyos szakaszokon, de én komolytalan vagyok.
Persze mások az élményeink, valszeg mert nem ugyanott járunk bringával. Jól teszed, hogy utánanézel hol érdemes. Vannak kimondottan veszélyes utak, meg vannak nagyon jók is. Nyilván általánosságban nem tudok én se nyilatkozni, de látom amikor megyek kocsival, hogy mennyire nem figyelnek a biciklisekre sokan és kevésen múlik csak a baleset, meg látom a netes videokból is, amiket feltesznek.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #36970 üzenetére
60 körül van a legolcsóbb. [link] Én is annyiért vettem Hervisben úgy, hogy 15k-t engedtek a 77-ből kuponnal. Nem hiszem, hogy nagyon találsz olcsóbban. Annyit azért megjegyeznék, hogy ez is tisztán run. A multisport változat jóval drágább, és szerintem csak szoftverben különbözhet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Megnéztem közben Ambit3 Run is tölthető menet közben. 1m a kábele, hátizsákba vagy övbe be lehet tenni a power bank-et a töltés idejére. Szerintem ez már alap funkció, vagy van olyan mai óra, ami ne tudná?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #36961 üzenetére
Városon kívül mennyit tekersz közúton? Mert igazán az veszélyes szerintem. Városon belül más a helyzet a 30/40/50-es sebességkorlátozás miatt...
Az is csak spekuláció, hogy a részeg biciklisek felülreprezentáltak a halálos áldozatok között. Ők többnyire csak rövid szakaszokat tesznek meg falun belül, vagy max egyik faluból a másikba, nem napi 1-2-300km-t, mint egy túrázó. Jó lenne erre valami statisztikát látni, mert nem hiszem, hogy érveléssel eldönthető, hogy kinek van igaza. Gondolom ilyen statisztika meg nem létezik.
Nálunk nincs túl sok szóba jöhető útvonal sajnos. Más lenne a helyzet, ha lent lennénk a Balatonnál. Két féle úton lehet lejutni, de mindkettő olyan, hogy 5-10km-en nagyon szar földutakon lehet csak menni, ami eső után járhatatlan, szárazon meg csak a kereket nyírja ki. Az alternatíva, hogy rámegyek a 8-as főútra vagy a 77-esre, ami egyik sem életbiztosítás. Már lassan 10 éve ígérik, hogy csinálnak a 8-assal párhuzamos bringa utat. Néhány évente van halálos baleset emiatt. Ha többen tekernének gondolom jóval több lenne.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Vámot meg áfát kellett fizetni? Úgy rémlik massdropnál gyakorlatilag minden csomagot megfognak. Neutrális, széles lábra, magas lábfejre szerinted jó lehet? Kellene egy dombos cipő nekem, ami nem fogja annyira a bokát, mint a Saucony, ez jónak tűnik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Mindjárt megnézem Ambit3-nál, hogy lehet e menet közben tölteni. Igazából nem érint, max bringával megyek egy huzamban többet, mint 8 órát, és azt is csak évente 1-2x. Szinte mindig mobillal mérem, vagy nem mérem, mert családdal gurulunk és edzésnek komolytalan.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz freelanced #36934 üzenetére
Én Suunto Ambit3R-el tolom már jó ideje, nem tudom még létezik e egyáltalán. Olyan 50-60 körül megy, és elégedett vagyok vele. Alap funkciókat használok csak: GPS rögzítés, sebesség, pulzus. Ezekben jó, a többi engem annyira nem érdekel. Én úgy vagyok vele, hogy ezek az órák súlyban dupla annyiak, mint a hasonló árú Garminok, aztán nekem az a benyomásom, hogy az utóbbi emiatt játék óra. De aztán lehet csak valami orosz beütésem van technológia terén.
Az M430 is jó lehet, amit írtak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem nagyon út függő a dolog. Belterületen általában az elsőbbséget nem adják meg. Külterületen jellemző ez a 10 centire előzgetés a 2 sávos utakon. Forgalom és szélesség függő, hogy mennyire veszélyes egy út, a 8-as egész jó, a 71-es elviselhető, a 77-es meg halálos. Forgalomra hasonlóak, de ilyen sorrendben csökken a szélességük. A jó minőségű keskeny utak, amik a legrosszabbak, itt pl a Márkó - Hárskút szakaszt felújították, mert a Simicska annak idején odaköltözött, aztán azóta az is halálos. A kátyúk sem védenek meg teljesen, ha 1,5 sávos útról van szó, akkor az is durva tud lenni. A fő gond nem az út szélességgel van egyébként, hanem hogy az autósok nagy része nem lassít, ha nem tudja nagy ívben kikerülni a gyalogost, biciklist, motorost, stb. hanem megpróbál "elférni". Na ennyit a szokásos évi szar a közlekedés kirohanásomról...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #36913 üzenetére
Csengőből ez a fajta semmit sem ér: [link]. Ilyesmit vegyél: [link], ezek elég hangosak, meg mindenki hátrafordul rájuk, hogy mi a franc volt ez...
Én ennyire nem vagyok biztos, a részeg biciklis elméletedben. Csak én személy szerint 2 bringás életét mentettem meg eddig, mert aki az ő sávjukban jött nem volt hajlandó lassítani. Nekem eddig 2x nem adták meg az elsőbbséget kikanyarodásnál, amire emlékszem, aztán majdnem felkenődtem a kocsira, teherautóra, csúsztam rendesen satu fékkel. Olyan is volt, hogy 30 körüli tempóval tekertem, aztán a polgárőr elkezdett fékezgetni előttem, aztán ennek vékony gumin ugye elég szar a fékútja, arra is majdnem felkenődtem. Nem tudom szórakozásból csinálta, vagy csak mert ennyi esze van, mindegy. Olyan is volt, hogy ledudáltak az útról, mert nem tudtak megelőzni a szembeforgalomtól. A leggyakoribb mégis, hogy 100 felett elrongyolnak mellettem 5-10 centikre. Ha behúzódok az út közepére, mert zavar, akkor szembesávban is megcsinálják úgy, hogy jön közben szembe a forgalom. Tipikusan BMW-sek, tudod azon a fék pedálra a reflektor meg a duda van kötve... Na az ilyesmiket már nem is számolom, mert több tucat volt. A legbiztonságosabb itt helyben a 4 sávos főút, mert ott hiába mennek gyorsan, van helyük kikerülni. A féket nem ismeri itthon senki, ahogy a türelem is ismeretlen fogalom, egy ember élete, meg kevesebb, mint 20Ft lehet, mert fél perc veszteség vagy fél deci benzin, amit a fékezéssel vesztenek már fontosabb.
Nem azt mondom, hogy én tökéletes vagyok, a fentieket én is elkövettem már, és idő kellett, mire beletanultam, hogy hogyan is kellene ezt, mert mindenre oktatnak tanfolyamon, csak a közlekedésre nem, meg alapból én is idegbeteg módon vezettem. A másik oldal meg, hogy az ilyen helyzetekből fakadó halálos gázolásokat, frontális ütközéseket, stb. balesetnek könyvelik el, pedig a legtöbbnek semmi köze a véletlenhez, hanem amiatt vannak, mert egyesek rosszul döntenek. Példa erre egyik ismerős, aki megunta, hogy a busz mögött kell mennie a városban, elkezdte előzni, aztán frontálisan belerongyolt a szembe jövőbe. Páran meg is haltak, nem emlékszem mennyien. Börtönbe sosem került, elvették a jogsiját néhány évre, meg azt hiszem kapott valamennyi felfüggesztettet. És ő még a normálisabbja. Itt van olyan fazon, aki részegen már kinyírt valakit, aztán ugyanúgy a kocsmába kocsival jár jogsi nélkül és áthajt a járda melletti sövényen, mert annyira be van állva. Ha arra sétál valaki, azon is áthajt, mert annyira nem érdekli. Aztán van olyan is, hogy egy itteni politikusról - akit még józanul nem láttam - dumálnak a rendőrök, hogy te az xy részegen szokott vezetni. De nyilván egyiknek sincs meg a töke hozzá, hogy lekapcsolja. Na kb. ezek az itthoni állapotok. A kátyúkról először azt hittem, hogy rossz dolog, tegnap jöttem rá, hogy az meg a fekvő rendőr az egyetlen, ami lassításra készteti a többséget, úgyhogy kezdem egy kicsit átértékelni a dolgokat...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #36909 üzenetére
Csak hogy árnyaljam a képet egy random cikkből: [link]. Én nem szívesen tekerek kicsit is forgalmasabb utakon, mert mindenki kap jogsit nálunk. Tegnap pl sétálás közben ment el valaki mellettem 10 centire kb 80-al... Valamelyik évben egy kocsi fát húztak rám majdnem amikor tekertem, mert a köcsögnek derogál visszaváltani és lassítani, ha emelkedőn megy fel. Nincs közlekedési kultúra, főleg azokkal szemben, akik kocsival kisebb eszközökön közlekednek, és ameddig így van, addig életveszély kimenni az útra.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #36881 üzenetére
Nem tudom mennyire szabad kiállni görgőn. A rögzített hátsókerekesnél azt mondják, hogyha durván csinálod, akkor meggörbülhet tőle a váz. A szabad görgőnél meg benne van, hogy csúnyán eltaknyolsz. Azért kíváncsi vagyok én is. Ma már egész jól vagyok, délután elugrok egy sétára, holnap meg görgőzök megint egyet.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz TheBikerider #36821 üzenetére
Ez azért rohadtul nem annyira fekete - fehér, ahogy te azt gondolod. Gyakorlatilag mindenki szervezetébe bekerül a kórokozó (amilyen sokan terjesztik), aztán az immunrendszertől (meg a dózistól) függ, hogy kiből mit hoz ki. Ha valakinek az immunrendszere nincs felkészülve rá, az 2 hétig fetreng tőle, más meg egyáltalán meg se betegszik, mert azonnal legatterolják a vírust a fehérvérsejtek. Én általában az utóbbi vagyok ennél a betegségnél, most sem nagyon érint meg, inkább azon csodálkozom, hogy 1 napnál tovább tart. Sajna más betegségekkel nem ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #36820 üzenetére
Persze, amikor volt a sertés influenza, akkor is ugyanez volt, de gyakorlatilag minden évben ez van már ki tudja mióta mikor ideér a járvány. Az idei jóval erősebb az átlagnál, már 4 napja benne vagyok, de nem vészes. Az alvástól szinte teljesen elmúlik, aztán délután mindig elkezdek köhögni, meg gyengének érezni magam. Összességében úgy tűnik, hogy napról napra javul. Valamiért jobban bírom az influenzát az átlagnál...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem igazán tudja túllőni, vagy ha mégis, akkor hasmenést okoz nem vese bántalmakat. Sok értelme valóban nincsen. A cink, ami működik, de az is csak a gyógyulási időt rövidíti, nem akadályozza a betegség kialakulását a jelek szerint, vagy legalábbis nem teljes mértékben.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz LanyUs #36814 üzenetére
Itt már mindenki elkapta, én vagyok az utolsó. Talán a nagyanyám még nem, azért most nem is látogatom. Nekem általában influenzával az van, hogy 1 napig rosszul vagyok, aztán kialszom magam, és másnapra elmúlik. Elsőre ennél is úgy tűnt, hogy ez lesz, mert reggel úgy éreztem, hogy semmi bajom, most délre viszont megint elgyengültem, meg elkezdtem köhögni is. Hát remélem nem tart sokáig.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Elért engem is az influenza, olyan vagyok egész nap, mint akit fejbebasztak egy féltéglával. Szerintem a tegnapi tekerés is azért ment annyira nehezen. Bármi ötlet az idei járványra, hogy mi válik be? Egyelőre az alap dolgok, mint ásványi anyagok, vitaminok, meg Strepsils nem sokat értek, az alvás, ami dobott valamit rajta.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Danika256 #36810 üzenetére
Elég ha ránézel az ínyedre. Ha vörös valahol, akkor ott gyulladt. Nem feltétlen fáj. Nekem is az egyébként a bölcsesség fogaim miatt, de nem akarom húzatni. Elég jól szinten tartottam az utóbbi pár évben. Az ínygyulladást okozó bacira (Porphyromonas gingivalis) azt mondják, hogy köze van a reumához [link], szóval még akár igaz is lehet, hogy hozzájárul a sarokgyulladásodhoz, vagy az én ízületi gondjaimhoz. Bár szerintem az én esetemben inkább az ülő életmód a fő ok.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tepenzed #36805 üzenetére
Kerékméret ami számít. Amit rendeltem az 26 és 28" között tud. A legolcsóbb 40k ilyen hátsó kerekes görgőnél. Van szabad görgő az se annyira drága, de egyensúlyozni kell rajta, meg vidám ha behúzód menet közben a féket. Kiállni annyira nem tanácsos ezeknél, egyébként szerintem jobb, mint a szobabringa. Nekem legalábbis nem jó akármilyen nyereg és az SPD-t is megszoktam már. Ami talán problémás, hogy koptatja a gumit. Lehet kapni külön erre való külsőt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Danika256 #36803 üzenetére
Vádlira nem tudsz valahogy külön erősíteni? Az a baj, hogy hacsak nem emelkedőzöl vagy sprintelsz, akkor legjobban a vádli dolgozik.
Én is hasonlóan jártam, de én terem helyett rendeltem egy Tacx görgőt. Tegnap jött meg, ma kipróbáltam, az udvaron tekertem vele 50 percet, és meglepően erős volt edzeni vele. Azt mondják, hogy a bringa váltóját maxra kell tenni és a görgőn kell szabályozni a sebességet, de én leraktam a legkönnyebb fokozatra a görgőn, és még az is egy kicsit erős volt hosszú távon, ezért muszáj volt váltogatni. A pulzus 150 és 170 között volt végig. Érdekes egy életérzés, szokatlan, hogy tekerek és nem haladok, de nem rossz. Majd legközelebb már viszek zenét is. A lábam bírja, úgyhogy most 1-2 hónapig ezt tolom, aztán remélhetőleg beedződik annyira a keringése, hogy a futást is bírni fogja zsibbadás nélkül. Ha nem, akkor marad a diozmin meg az aszpirin.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #36774 üzenetére
Ha egyedül futod, akkor tényleg az. Csapatban viszont reggel futsz egy kört, aztán csobbansz, utána meg délután még egyet. Közben meg sörözöl.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No itt a link: [link] nem Rezeda, hanem Deseda a tó neve, mint kiderült. A sör úgy látszik a hallást is megváltoztatja.
"Az 5. Deseda UltraMaraton új időpontja: 2019. július 27-28.
A táv továbbra is 252 km - 6 maraton (a leghosszabb hazánkban). De ha nem sikerül végigfutnod, akkor is felkerülsz az eredménylistára.
Külön érmek már a 4 (168 km) és 5 (210 km) maraton teljesítőinek is!
Nemcsak egyéniben, hanem 2-3 fős, 4-6 fős és 7-12 fős csapatokban is teljesítheted.
Betétszámok:
Deseda 1/3 Maraton (1 kör)
Éjszakai Deseda Maraton (3 kör)
Deseda 2/3 Maraton (2 kör)
... és kerékpár túra!?
Versenykiírás hamarosan."[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No én közben megrendeltem a görgőt a bringázáshoz. TacX lett végül, elvileg holnap itt lesz, kíváncsian várom. Jó lenne 1-2 hónap alatt eljutni addig, hogy ne kezdjen zsibbadni a lábam 10km futástól. Júliusban lesz Rezeda tavi verseny csapatban, aztán arra mindenképp menni szeretnék már. Elvileg valami 2-300km-es ultra lesz. 14km egy kör, gondolom akik profi ultrások, azok egyéniben mennek sok kört. Mi olyan 5-10 fős csapatokban. Strand van mellette, ez ilyen családi esemény is, nem annyira tömegnyomor, mint pl az UB, úgyhogy ha van kedvetek gyertek ti is. Majd kerítek linket hozzá.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz gagyilovag #36751 üzenetére
Szerintem heti 25km a minimum, amivel neki lehet vágni. Általában olyan heti 50km, amit ajánlanak.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ez se rossz: [link]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ilyen szintű dolgokra gondoltam, mint pl a "Framingham Heart Study". Ha mondjuk néhány tucat emberen csinálják, az nem sokat ér. Egy olyan 5-10k embernél vagy még többnél már azért könnyebb valami használható eredményre jutni. Nem követem igazából, lehet, hogy vannak ilyen tanulmányok, de amiket én láttam futással kapcsolatban, azok még a 100 főt sem szokták elérni.
Nem baj az, ha van egy kis sztori a könyvhöz. A legtöbben utálnak száraz tudományos dolgokat olvasni. Én kivétel vagyok. A paleo azért nem olyan rossz, bár igazából nem jött le teljesen, hogy micsoda, annyi féle irányzata van már. Csak azért mondom, mert olvastam pár cikket, amikben összehasonlították ketogén, meg magasabb szénhidrátos diétákkal is (valahol a kettő között volt), és az jött ki, hogy egészséges az is. Inkább az szokott a baj lenni ezekkel a diétákkal, hogy valami fél mondatos alapelvre próbálnak mindent lefektetni, hogy beleférjen egy tweetbe, viszont az élet ennél jóval bonyolultabb. Sokszor a tudomány is beleesik ebbe a hibába, vagy legalábbis az újságírók, akik próbálják leegyszerűsíteni az eredményeket. Pl érelmeszesedéssel kapcsolatban először a zsírok volták a totál rosszak, aztán csak a telített zsírok, utána már a transz zsírok is, aztán meg az omega-6 is, de csak akkor ha nem viszel be mellé elég omega-3-at, aztán az omega-6-ok közül pl a gamma-linolénsav mégis kivétel lett. Szerintem pár évtized múlva még tovább nő majd ez a sor, ahogy tisztul a kép. A laikus embernek ebből az jött le, hogy először szidták a zsírt meg a vajat, aztán már a margarint meg a sütőolajat is, aztán már a hideg olajokat is, és bezárult a kör. Egy idő után feladják, "mert akkor mivel főzzek/süssek" alapon, aztán kész.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #36637 üzenetére
Az állatok nem kedvtelésből futnak, szóval nincs értelme vadállatokkal összehasonlítani. Munkaállatok, mint lovak és kutyák, amik szóba jöhetnek, az meg nem túl sok...
Amúgy lehet, hogy volt valami evolúciós előnye, egyesek szerint így vadásztunk, hogy többszáz km-en keresztül üldöztük az állatokat, amíg végelgyengülésben elpusztultak. Nem tűnik túl hihetőnek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz TheBikerider #36600 üzenetére
Elég változó, úgy rémlik itt volt akinek 2-3 hétig rosszul ment influenza után.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz dabgergo #36598 üzenetére
2-3 hónap olyan 3 hét alatt hozható vissza. A 2 hét kihagyás szerintem kevesebb, mint 1 hét, ha sűrűn futsz. Kell pár alkalom, hogy visszaálljon a keringés. A betegség erre még rátesz valamennyit. Ha nem vagy lázas, akkor kocogást, ilyesmit lehet csinálni. Légúti nyavalyáknál gond lehet, hogy hideg van. Csősál meg utána forró tea legalább kelleni fog, de ha már meg vagy fázva, akkor talán az is kevés.
Lövésem sincs a Strava minek felel meg. Amit nézni tud, hogy mekkora pulzushoz mekkora teljesítmény tartozik, aztán ha nagyon visszaesik, akkor gondolom úgy veszi, hogy leépültél. Az ilyen felépülési idő becslésekre szinte kizárt, hogy ennyi info elég legyen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz zaskar #36593 üzenetére
A hideg vagy újramelegített húsok ilyen orosz rulett kategória versenyen. Alapból nehezen emészthetőek, plusz még sokszor romlottak. A gulyás, ilyesmik forrón a bográcsból az a tuti, ha húsról van szó. Még a túl sok rost, amivel gond lehet, meg esetleg a túl sok aszalt gyümölcs. Engem alapból tekerni szokott a verseny drukk, aztán ha valami ilyesmi még rájön, akkor kb. végem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #36590 üzenetére
Grat! Nálam első számú szabály, hogy amíg lehetséges, addig csak otthonról hozottat eszek. Kivétel persze a frissítőpontokon alma, keksz, banán, ilyesmik. Téged a virsli nyírt ki szerintem. Nekem is volt ilyen régebben kacsamelles szendviccsel Tihanyban.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz dabgergo #36579 üzenetére
Érdemes lehet nadálytős krémmel kenni, hátha javul valamit. Gondolom ahogy elkezdenél dombozni vele, újra előjönne. A nyújtástól ne várj komoly változást ilyen feszülések terén. Nekem 2 év heti 2x 1 óra pilates kellett, hogy nyúljanak valamit a szalagjaim. 2-3 hónap alatt biztosan nem lesz érezhető változás tőle.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz TheBikerider #36567 üzenetére
Szerintem ne kezdjünk el vitatkozni a fogalmakon, mindkettő hobbi kategória, csak az egyik komolyabban veszi.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz seadrone #36559 üzenetére
Szerintem vegyél egy újat. A régit megtarthatod melléje, aztán majd meglátod, hogy melyikben akarod lefutni. Lesz érezhető különbség egyébként a kettő között, de annyira nem veszélyes az elhasznált sem. Én futottam egy jó darabig olyan cipőben, amiben már nem volt csillapítás, és boka alatt éreztem egy enyhe fájdalmat futások után, egyébként nem volt sérülésveszélyes vagy ilyesmi. Már megszokta a lábam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #36545 üzenetére
Ezek az átlagok semmire sem jók szerintem. A legtömörebb, aminek értelme van, ha összesíteni akarod az edzésed, az egy eloszlás grafikon, ami megmutatja, hogy mekkora pace-en töltötted el a legtöbb időt. Pl 5k 5min/km + 5k 4min/km -> 4:30-as átlag. Ha a kettő között 10 perc szünet van, és csak megpróbálod behozni magad, akkor 5:30-as átlag jön ki. Mindez úgy, hogy sem 4:30-on, sem 5:30-on nem futottál huzamosabb ideig... Az átlagoknak egyedül akkor van értelme, ha egyenletes tempóban futsz végig megállás nélkül. Ha edzésről van szó, én mindig meg szoktam nézni km-re lebontva, hogy miket futok, aztán az alapján mondok egy átlagot, a szüneteket meg kihagyom belőle. Tempóban ez nem szokott különösebben számítani, pulzus terén meg érdemes ugyanígy kihagyni a szünet utáni 1-2 km-t, mert idő kell, amíg újra bemelegszik az ember. Nagyjából ez a reális. Nem igazán tudom, hogy az olyan cégek, amik futós szoftvert gyártanak miért nincsenek felkészülve erre néhány okos algoritmussal.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz TheBikerider #36537 üzenetére
Nekem a kábel zaj lenne a legfontosabb. Mondjuk én nem hallgatok zenét futás közben.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Autós topik
- Asszociációs játék. :)
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest