Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tetv88
tag
válasz
gabesz761 #1776 üzenetére
[m53-190er] ez is egy elég életképes darabnak tűnik...
-
gabesz761
újonc
Sziasztok!
Teljesen új vagyok itt, csak néhány perce regisztráltam. Igyekeztem visszaolvasni valameddig ebben a topikban, hogy ne kérdezzek már megválaszolt dolgokat. Jó néhány dologban számomra hasznos információkhoz is hozzájutottam, azt már köszönöm.
Idén tavasszal tervezek venni egy benzines fűnyírót. Természetesen megpróbáltam utánajárni a fontosabb paramétereknek, hogy mire érdemes figyelni, és kértem mások tapasztalatát is, egy másik hasonló témájú fórumon is.
Természetesen megfogalmaztam magamnak az elvárásaimat a géppel kapcsolatban, amik a következők: legyen széles (51-56 cm), ha lehet a motorja 180-190cm3-es, nem baj ha Honda, kidobós és gyűjtős is, önjárós és ár/érték arányát tekintve kedvező árú. Ezeket a paramétereket azon az említett fórumon is megfogalmaztam, azóta csak az árat konkretizáltam magamban, ami nem több, mint 150.000 Ft. Jöttek is tanácsok, érvek egy-egy típussal kapcsolatban pro és kontra. Most (főleg a rendelkezésre álló pénzkeret miatt) gyakorlatilag két gépre szűkült az érdeklődésem:
1. McCulloch M56-190AWFPX (https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/mcculloch/m56-190awfpx-p217305674/) 190 cm3-es Honda motorral, és első kerék hajtással, egyesek szerint kicsit gyengusz felépítménnyel
2. MTD 53 SPKV HW (https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/mtd/53-spkv-hw-p158922381/?gclid=CKfg4_af1tICFcgp0wodPDoCKg) 180 cm-es Kawasaki motorral (és az MTD márka nem annyira egyértelmű megítélésével)Szívesen fogadnám Tőletek is az érveket, vagy inkább saját tapasztalatokat.
-
ANDROID???
addikt
Sparta 25 kaszához 50-es keveréket írnak, (a Stark 25-höz 40-es keveréket) jó az 50, vagy "sűrűbb" mehet bele? Bejáratásnál más keverési arány ajánlott és 2 tank benzin elhasználása elég a bejáratáshoz?
-
Archer
őstag
válasz
mgoogyi #1771 üzenetére
Valahogy az volt a mondandóm lényege, hogy ha nem kell önjáró, jó a sima tologatós, kb. mindegy mi van a kasztnira írva, a motor legyen jó aztán jónapot. Meg ugye csapágyazott kerekek de attól sem kell hasra esni, van egy kb. 20 éves MTD oldalkidobós fűnyíróm (még saarbrückeni gyártás), ahány munkaórát az már ment meg amilyen körülmények között... de még mindig megy, teszi a dolgát pedig csapágyazott kerekekről hallani sem hallott. Egyszer meg lett gyűrűzve a motor aztán kész. Dzsumbuj nyíráshoz még elő szoktam venni.
Van egy másik MTD, az már nem az örökké valóságnak készült, na azon elég gagyik a kerekek, az sem csapágyazott de gurulnak, a motor 3,5-ös Classic, sokat ment már de még nem füstöl, indul szépen, kompresszió van benne, a füvet is viszonylag jól összegyűjti, mi kell még? Szeretem mert könnyű, lépcsőkön fel-le cipelni, platóra felrakni, azért nem mindegy, hogy 40 kilót kell vagy csak 20-at. Akkor volt valami 45k pénz.
Ott a Honda HRX, na az egy műszer, drágább van nála de jobb szerintem nem igen. Csak azért írom, hogy van viszonyítási alapom és szerintem van létjogosultsága ezeknek az olcsó gépeknek is. Az acél ház ha nem mosod le munka után, úgyis szétrohad előbb-utóbb, csak mondjuk a drágábbon vastagabb lemezből van, az később rohad szét. Én az olcsó MTD-t amit mondtam is le szoktam mosogatni, szerintem már az is van 10 év körüli de a ház alul hibátlan, mosás után lesz rajta egy kis felületi rozsda de az meg elfér.
De hogy szummázzam, én tologatós fűnyíróért túl nagy pénzeket nem adnék, tök mindegy ki gyártja, legyen rajta valami normálisabb motor aztán kész (meg a csapágyazott kerekek azért jó dolog). A Honda 160-as egyébként nagyon jó motor, otthoni felhasználásnál simán elmegy 10 évet. Ha a HRG-t el tudod csípni 150 körül, szerintem szeretni fogod, de ár/érték arányban a McCulloch is lehet jó. Viking akcióban is max szerintem 20k körül lesz olcsóbb, annyiért meg jobb vétel a Honda.
Makitákat nem ismerem.zsiz: általában 5-6 deci kell. Honda 10W-30-at ír elő, Briggs meg SAE 30-at bár ők is állnak át a 10W-30-ra.
-
zsiz
őstag
válasz
ANDROID??? #1769 üzenetére
Köszi. Egy ilyen 1.4-es flakon elég? Mennyi szokott ezekbe belemenni? És még annyit, hogy az önjáró hajtásban milyen gyakran kell olajat cserélni és mi való bele?
-
mgoogyi
senior tag
A felvetésed jogos, hogy ez a Viking motor kérdéses megbízhatóságú, neten sem találok róla semmit.
Ha jól értem, szerinted belépő motorhoz felesleges a márkás drága csak alapokat nyújtó körítés.
Nem annyira vagyok híve annak, hogy néhány évre vegyek valamit, aztán majd eldobom. Nekem megér egy kis extra befektetést a minőség és a nyugalom. Egyetlen dolgot kell tudnia, hogy a gyűjtőbe betolja a füvet és ezt tudja megbízhatóan. ~30 kg és 46 centi körüli vágószélesség tűnik ideálisnak számomra.Szóval a kérdés az, hogy heti 1x 400-500m2-rel elbír e egy 125-ös B&S motor 10 évig gond nélkül rendes szervíz mellett (A eset) vagy valóban megéri a + befektetés egy 150k körüli gépbe (B eset)?
Áprilistól lesz akció Vikingből meg remélem Hondából is.
A, esetben nekem megfelel a Viking MB 248 T 100k körül akciósan.
B, esetben két opciót látok (remélhetőleg 150k körüli áron áprilisban):
Viking MB 448 T - műanyag ház 140-es Briggs motor
Honda HRG 466 SKE - sima acél ház, 160-as honda motorMilyen ezeknél jobb alternatívát ismersz a céljaimnak ~150k-ig bezárólag körül?
McCulloch M46-140WR ?Itt a környékemen (Szeged) Husqarna, McCulloch, Honda, Viking, Makita bolt és szervíz van leginkább.
-
Archer
őstag
válasz
mgoogyi #1767 üzenetére
Nem mondtam, hogy szar a Viking, annyit mondtam, hogy ez az a kategória, amit ÉN nem vennék meg. MB400-zal van bővebb tapasztalatom, a műanyag ház nem rossz dolog, nem rohad, nem kell mosogatgatni de valahogy nekem nem állt kézre az a gép. Szépen gyűjt de a gyűjtő ürítése elég nehézkes, a manőverezése nekem kicsit nehézkes volt. A központi magasság állítás kényelmes dolog de van amikor jobb a kerekenkénti. Összességében én nem voltam tőle elájulva pedig az már a középkategória alja. Az, hogy nem emelik ki, hogy golyóscsapágyazott kerék, attól még lehet az, van itthon egy noname OBI-s gép, 70k körül volt anno, az is csapágyazott, szóval nem feltétlenül csak a százezres kategória lehet az.
Persze sem rábeszélni sem lebeszélni nem akarlak csak a véleményemet mondtam el. -
zsiz
őstag
Sziasztok. Milyen motorolajat vegyek a fűnyírómba és hogy tudom leengedni a régi olajat? Briggs ( - ha minden igaz Quantum XTE60 - ) motoros a gép.
-
mgoogyi
senior tag
Mit jelent a semmi extra? Nekem pont annyi kell, hogy tolja bele a gyűjtőbe a levágott füvet és 10 évet kihúzzak vele. Ezek 30 kiló alatti gépek, eltologatom simán.
MTD-k ha jól látom B&S 450-es motorral 64k-tól kezdődnek. (MTD 46B)
McCulloch M46-125 - 77k
Golyóscsapágyazott kerekeket szeretnék, annak látom értelmét, így ezeket nem venném meg.A Vikingből az eladó szerint ez a belépő modell fogy legjobban, a Viking megengedheti magának, hogy saját névvel szart áruljon nagy példányszámban?
Házak között a kompozitok jónak számítanak?
A 125 cm3-s briggs motor tudja azt, amire nekem kell?
-
Archer
őstag
válasz
mgoogyi #1765 üzenetére
Bocs, elnéztem, az önjárósat néztem, az Briggs motoros. Ez a "VIKING EVC 200" motor nekem semmit nem mond, jobb esetben valami Briggs származék átcímkézve, rosszabb esetben kínai. A kettő közül már inkább a Husqvarna a Briggs motor miatt de ennyiért én ezeket nem venném meg.
Semmi extra nincs bennük, egyedül a csapágyazott kerék a jó dolog. Vagy vennék olcsóbban valami normálisabbnak kinéző MTD-t Briggs motorral (MTD Thorx és társai inkább nem) vagy valami hasonlót aztán megy ameddig megy vagy drágábban (150 körül, amit írtál) egy komolyabb gépet. Ezek a nagy nevű márkák (Husqvarna mondjuk pont nem az a fűnyírók között, más kategóriákban amúgy nagyon jó gépeket gyárt) belépő szintű gépei, itt inkább még csak a nevet fizeted meg, ahol már tényleges minőséget is kapsz hozzá, az feljebb kezdődik szerintem.
Briggs sem egy űrtechnika, szerintem a Honda GCV a legjobb az ilyen olcsóbb fűnyíró motorok között de otthonra alkalmi használatra elég a Briggs is, ha szezononként kap friss olajat, normális benzin van beleöntve meg tisztítva van a légszűrő, elmennek tíz évet. -
mgoogyi
senior tag
Köszi a választ!
Viszont egyik sem önjárós, ezen a Vikingen Viking motor van, azért írtam oda: [viking 2-es sorozat]
Igen, kb. 5-600 m2-ert kell vágni és nem önjárózok.
A belépőkategóriának hol van értelme, ha nem ekkora területen? -
Archer
őstag
válasz
mgoogyi #1763 üzenetére
Ha mondjuk a 900m2-ből 500-at kell nyírni, már az sem olyan nagyon kicsi, amiket linkeltél, mindkettőn a Briggs 450-es motor van, ami 125cm3, távolról sem egy erőművész, pláne ha még önjárózol is, meg nem éppen az örökkévalóságnak tervezték.
Eléggé elszálltak az árak, néhány éve 130k körül Husqvarna R52S-t lehetett kapni, Briggs 675 motorral (Briggs-nél kb. ott kezdődnek az értelmesebb, időtállóbb motorok, kb. az van egy szinten a Honda GCV-vel), masszív kaszaházzal, önjáróval. Nem egy tökéletes fűnyíró, a gyűjtése szerintem nem túl jó de strapabíró az vitathatatlan, egy otthoni kertben simán elmegy 10 évet az tuti. Most ez a szint ha jól nézem az LC 356V Honda motorral (de csak a kisebbik 160-ast tették rá) 190-ért. Vikingnél meg az MB 545 270-ért (annyiért Honda HRX 537-et adnak, aki a Vikinget veszi ez helyett, az hülye).
Egy két helyen még kapni az R52S utódját az LC153S-t 160k-ért, igaz azon már az olcsóbb 625-ös Briggs van de az alatt én nem vennék Husqvarnát. McCulloch M53-150 WRP szerintem egy az egyben az LC153S, az meg van 130k körül.Más: Oleo Mac LUX 55 HXF: A Honda GXV ipari motor ami rajta van azért nem piskóta, első ránézésre komoly kis gépnek tűnik de az ára tényleg horror, ennyiért hidrós Hondát kapni vagy egy alap fűgyűjtős traktort.
-
G**@**B**!
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Fűkaszát szeretnék kb 500m2-re. Nem gazos terület, tologatós fűnyíró és benzines gép viszont nem jó. A teljesítmény viszont meg kellene, ezért esett a választásom a következő gépekre: Bosch AFS 23-37 és RYOBI RBC1226I.
Melyiket vegyem? -
ANDROID???
addikt
Ismeri valaki közelebbről ezt a típust?
-
ANDROID???
addikt
-
mgoogyi
senior tag
Sziasztok,
A Viking fűnyírók 2-es szériája mennyire ajánlható?
Ahogy látom szinte minden márkáknál, a belépőszinten a festett acéllemez kaszni a jellemző és nem tudom, hogy kibírnak e ezek 10+ évet. Vajon érdemes valami polimer/kompozit/alumínium/stb. irányba befektetni?
Hosszútávra szeretnék egy benzines fűnyírót, 900-as telek, amin van egy ház+veteményes is, heti egy fűnyírás szezonban a cél, a kert 80%-ában nem kell különös manőverezésre szükség.
McCulloch, Husqvarna, Viking, Honda jött eddig szóba. -B&S 625+-os vagy honda motorral. Az első kettőről nem egyértelműen jók a vélemények fórumokon, az utsó kettő meg jó drága. 150k-t még lehet rászánnék, ha 10 évet kibír.Köszi minden tippet!
G -
Archer
őstag
Ok, nem mondtam, hogy nem szakadhat de mondjuk a Stihl lánc hány munkaóra meg milyen igénybevétel után szakadt el? Hondát részben alátámasztom, nekem is van Honda gépem több is, az olcsóbb kategória náluk is spórolósabb de pl. a GC, GCV vagy GX motorjaik nagyon jók.
A 4T megoldásaikat kaszába meg hasonlókba van aki szereti, van aki nem, én sem preferálom. Az hogy milyen gép áll hegyekben a szervizekben, nem teljesen reprezentatív, egy részük valóban gyártásra visszavezethető hiba, de szerintem egy tetemes rész felhasználói lesz@romság, nagyon sok a felhasználók között a műszaki analfabéta. Honda cuccok valóban nem tűrik olyan jól a "ridegtartást" mint mondjuk egy régebbi Briggs motor.
A 200k-s Viking meg a 35k-s MTD Thorx között is van azért átmenet, ha már a Vikinget hoztad fel -amúgy szerintem túlárazott márka, jó, de túlárazott-.
"szóval az igénybevételhez kell kalkulálni" -ez így van, nem kell csodálkozni ha a hobbi kategóriás géppel nekiállunk bozótot irtani és az besz@rik, attól még nem biztos, hogy a gép a sz@r. -
Tetv88
tag
Nem kötekedésképp, de láttam már honda tárcsát is törni, meg stihl láncot is szakadni utóbbit nem is egyszer, egyébként a kínaiak elég jó acélt csinálnak, nagyrészt nem az acéljukkal van a gond, a motirokról meg annyit hogy aki keveset használja minek ruházzon be 5-6 szor annyit, nem mellesleg a Honda szervízben egymást érik a garis kaszák meg a fűnyírók, szóval az igénybevételhez kell kalkulálni... A kínai tömegáru pedig azért dől mert igény van rá, ha Magyarhonban egy bérből élő embernek nem lenne gond kicsapni egy Viking árát ha elhasal a vas, akkor senki sem venne kínait...
-
Archer
őstag
"nem kell félni az újdonságoktól" - Én azt tapasztalom, hogy a mai világban az megy fejlesztés meg újítás címszó alatt, hogy hogyan lehet valamit megcsinálni kevesebb vagy rosszabb minőségű anyagból azonos áron. Persze ma is vannak jó minőségű termékek prémium meg felső kategóriás jelzővel de inkább csak valahol ott kezdődik az ésszerű -nem alulméretezett- tervezés és minőségi anyaghasználat.
Az utóbbi 5-10 évben elárasztott mindent a kínai tömegárú, holott ők is tudnak persze minőséget gyártani (Weibang gépek pl.) csak az ott sem lesz olcsó. Én ezért próbálok itt mindenkit lebeszélni ezekről a 15-20k forintos nevenincs kínai gépekről. Pl. amikor esetleg eltörik a kínai fűkasza papírvékony fűvágó tárcsája 10k fordulatnál vagy elszakad a kínai fűrész lánca favágás közben, olyankor nem szeretnék a közelben lenni.ANDROID???: fültokot nem kell túlmisztifikálni, 3-5k-ért már egész jókat kapni, az 1-2k-s teszkós csodák kerülendők, de a semminél az is sokkal többet ér.
-
Tetv88
tag
válasz
ANDROID??? #1753 üzenetére
Nekem is fém házas van, de attól még nem hinném hogy a jó minőségű műanyag rossz lenne, a fém korrodál, rideg így reped, egy jó minőségű műa ház örökös, a fém viszont a körülmények miatt előbb utóbb leamortizálódik...
Sry nem válaszban akartam írni
-
kezman
őstag
Egy mogyoró nagyságú kavics k....va nagy sebességre képes ha jól eltalálja a kés, ismerősöm autó üvegét simán kivitte, pedig ő kb 25 m-e kaszálta a füvet, egyből bepókhálósodott, persze nem lényeg mert lehet hogy sose lesz hasonló, hát igen, a tolókarok is egy gyenge pont, de hát ezekkel együtt kell élni, minden javítható valamilyen formába, és nem kell félni az újdonságoktól, de azért a fém kaszaházat nem hagyják el, láttam azt hiszem Makitába inox kaszaházast, kintről hozták be, na az örökös mint a nyomorúság .
-
kezman
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- LEGO klub
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- OpenWRT topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest