- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gardener #291 üzenetére
Az oroszlán, ha a kutya pisijéből viszek be az állatkertbe....
Már kölyökkorában sem fél tőle......
Itt is olvashatsz a fajtáról.
Hogy on is legyek, bagoly ellen milyen riasztási lehetőségek vannak? Nagytestű, mert az ürüléke nagy mennyiségű, a szomszéd ház padlásán fészkel és az ajtó fölötti előtetőre ülve a lépcsőt piszkítja.
-
tkazmer
addikt
válasz
gardener #272 üzenetére
ja értem. habár most, hogy említetted ezeket a drénszelepeket, eszembe jutott, hogy a régebbi gardena fejeken alapból volt valami kis fehér bigyó, ami ilyen szelepként funkcionált, lassan kiengedte a vizet a rendszerből.
az újakon ilyesmit azonban már nem vettem észre, akkor ebből víztelenítés lesz -
tkazmer
addikt
válasz
gardener #267 üzenetére
ez mi ez a víztelenítés dolog? mi még eddig sosem víztelenítettünk, és lekopogom, még jó a rendszer (gondoltunk rá, hogy kellene, mert mégiscsak hideg van odakinn, de aztán elmaradt, és nem foglalkoztunk vele, a rendszer meg még jó.
a kert mondjuk lejt, tehát a víz nagyrésze kifolyik, de azért a legalsó locsolófejnél, ha máshol nem biztosan lennie kellene rengeteg víznek... -
george11
addikt
válasz
gardener #267 üzenetére
Meglesz
Tegnap egymagam kiástam kb. 70-80 méter árkot a csöveknek(a kemény 55 kilós súlyom mellé egész jó arány).
Azthiszem most "picit" fáj a kezem
Ma megyek öntözéstechnikai boltokba árajanálatügyben. Ha mindent jól kalkuláltunk, akkor cirka 40K lesz a rendszer(persze nem automata lesz). -
george11
addikt
válasz
gardener #261 üzenetére
A kút adatairól lövésem sincs, mert az előző tulaj fúratta, majd ráépítette a garázst
Szivattyú egyelőre marad (új lapátot/tömítést kapott).
A 6 szórófejes részt, pedig átépítem 3*2 szórófejre(magyarul az eddigi egy ág helyett három lesz). 2 fejjel elég becsületesen locsol. Ami pici rész kimarad, oda pedig vízkonnektorok kerülnek, aztán majd jöhet a hátsó kert, de az még odébb van.
Szóval holnap mégközelebbi barátságba kerülök az ásóval
Egy dolog még foglalkoztat. Ahogy kicsit jobban elmélyedtünk a dologban úgynázki, hogy lenne vagy 8-10 kör(összesen mindennel). Vannak előre gyártott elemek, amivel ezeket a leágazásokat megkapom egyben(tehát egy nyomócső, és 8 leágazás van rajta), vagy csináljam meg "T" idomokból? -
george11
addikt
válasz
gardener #257 üzenetére
Ehh, akkor mostmár végképp nemtudom mitévő legyek.
"Nagy szórási sugár mellett ezek is zabálják a vizet.
Ha dicsekedni akarsz,hogy miylen szép az öntözés,akkor építsd ebből. Ha viszont "normális" öntözést akarsz építeni, akkor felejts el!"Akkor hogy álljak neki? Ez a szivattyú akkor nem elég semmire sem? A régi fajta fejekből elvitt 4-et egyszerre, az újakból, csak kettőt. A baj az, hogy egyik márkáját sem tudom, mert sógorék megvették, aztán az már ott várt az asztalon, hogy "ezmajdjólesz".
A kert alapvetően két részből áll.
Az első rész egy kocsibejárós téma, ahol a behajtó és a ház közt van fű, és néhány tuja. Ez egy saccra 8*30 méteres terület.
A hátsó kert már egyszerűbb(bár ennél nagyobb lényegesen), de ott csak gyep lesz, így talán egyszerűbb lesz megoldani az önötzést, pár nagyteljesítményű fejjel, amik külön-külön körön vannak, és egyszerre mindig csak egy menne közülük.
Itt egy (finoman szólva sematikus rajz) a kertről. [link]A mostani rendszerből annyi van kész, hogy a kocsibehajtó és a ház felöli tuják közt van 5 szórófej egy vezetéken( a zöld pöttyök a tuják
).A garázsban a kis piros kör, pedig a szivattyú helye.
A hátsó részt teljesen újra kell gyártani, mert szakadt/törött/tele homokkal stb... -
tkazmer
addikt
válasz
gardener #240 üzenetére
köszi szépen a kalkulációt!
újrafüvesítés is in progress, az már nem tétel, ráadásul az (bizonyos szinten) minden évben kell, mert a gyepszellőztetés után tudomásom szerint valamennyi fűmagot mindig érdemes kiszórni.(#242) jeges
az esőérzékelők ha jól láttam, olyan 10-15e forint körül vannak, tehát mondjuk még 1200forintot rátesz az árra/zóna. az áramfelvételi hely kialakítására a családban van olyan ember, aki ugyan nem hivatásos villanszerelő, de a legtöbb villanyszerelőnél jobban szerel villanyt -
tkazmer
addikt
válasz
gardener #238 üzenetére
kb így néz ki a dolog: [link]
a kert egyébként 2500 valamennyi m2, ennek a nagy része már be van locsolózva (viszonylag nagy a víznyomás, a gardenás rendszer szerint 60-as a fogyasztási érték, 5-6 db TVR200-as esőztető 360° mellett simán elmegy egyszerre). habár az is hozzá tartozik,hogy van egy rész, ami kicsit ilyen erdős jellegű, ott nem volt cél, hogy minden egyes cm2 feltétlenül közvetlenül vizet kapjon. (a 2 zónás rendszerről vannak ezek táplálva).az esőztetők már bent vannak a földben, ásni már nem kell, csak nincs hozzájuk vezérlés.
mod: azért a % alapján gondoltam számolni, mert órabérben az, hogy kimegyek mondjuk 15-20percenként és tekerek 2-t a csapon, annyira sokat nem számít (napi mondjuk 10 perc összesen az összes zónát beleszámolva, ez heti 1 óra, egy hegy északi oldalán lakunk, így elég májustól szeptemberig locsolni, az 153 nap, 1530 perc munkaidő ami 25.5 óra munka, 25.5x600=15300, ami meg, megnézve hogy egy jobb mágnesszelep majdnem ennyi, elég hosszú megtérülési időt jelentene az egész rendszerre nézve.)
Persze, a kényelem illetve az, hogy nem szárad ki a kert a nyaralások alkalmával, jóval többet ér ennél, de azért érdekelne, hogy mennyi idő alatt térülne meg forintban a dolog -
tkazmer
addikt
válasz
gardener #235 üzenetére
egyenlőre még csak kalkulációhoz kell a dolog,hogy kiszámoljam, kb hány év alatt térülne meg (ugye állítólag a hajnal 2-4 közötti locsolással a vízfogyasztás 30-40%-a megspórolható)
közben azonban eszembe jutott, hogy nincs jelentősége annak, hány megy egyszerre, hiszen úgyis éjszaka mennek, akkor meg van idő elégjelenleg az összes kör úgy néz ki, hogy van a csap, és van a földben egy csatlakozó(hagyományos gardena doboz a tetején egy narancssárga fedővel), a kettő pedig egy slaggal van összekötve. van egy csap a háztól kb 40-50m-re, ahhoz 2 tartozik, egy másik a háztól 8-10m-re, ahhoz 5 tartozik, és van egy kb 20m-re, ahhoz meg 4 tartozik. ezek közül 2-höz még lehetséges, hogy később jönni fognak további körök.
átlagosan kb mennyibe kerülhet 1 zóna automatizálása? van erre valami kalkuláció? gondolom (remélem
)nagyobb kertnél valamivel olcsóbb, jobban megoszlanak a költségek.(persze, tudok én is csinálni, már amennyire ismereteim engedik,csak ugye abból kimaradhat egy csomó amúgy szükséges dolog amit észre sem veszek, stb)
-
jeges
senior tag
válasz
gardener #231 üzenetére
kútról, de a szelepek előtt két szűrő van, egy a kiemelés helyén, egy pedig közvetlen a főcsap után (egyben a szelepek előtt). a vízhozam 40 liter felett van, ergo olyan, mintha hálózatról menne.
nekem is több kertépítő mondta, hogy a rainbird-ök a legtutibbak kertbe, ezér' is választottam.
a hiba észlelésekor felhívtam az iparost, aki összerakta, de hétvégére elhúzott vidékre. ő is azt mondta telefonba, hogy a csavarokat szét köll kapni. még azt sem zárom ki, hogy meg tudnám csinálni, de nem akarok hozzányúlni, mer' nem értek hozzá, és nem én raktam össze. (tudod, hardver-ügyekben is bukod a garit, ha szétkapod a csavarokat, pedig nem bonyolult)
ha később is ereszteni fog, és nem cseréli ki, veszek egy másikat, valaki mást kihívok, hogy rakja össze, ezt meg a fejéhez vágom. -
tkazmer
addikt
válasz
gardener #232 üzenetére
golfpálya egyenlőre nincs és sajnos reális esély sincs rá, de ki tudja
a kártya+program kb mennyibe kerülne?olyat tudnak ezek a vezérlők, hogy egyszerre mondjuk 3 különböző helyen megy az esőztetés? (3 helyen jön be 2 különböző utcáról a víz, így lehet egyszerre több helyen is locsolni)
-
jeges
senior tag
válasz
gardener #227 üzenetére
egen, nekem is a membránt mondták, meg hogy kössem rá közvetlen a vezérlőt, és futtassak pár programot, hátha kitisztul. utóbbi nem megy, mer' nincs bekötve a vezérlő, szétszedni meg nem fogom a szelepet, azt csinálja, aki összerakta. mindenesetre ha a főcsapot zárom, akkor "visszaáll", zár a szelep. emiatt legalább locsolni már tudok, ami nagy előrelépés ebben a melegben.
rainbird dv100
hja, és vezérlő irritrol lett, úgyis köll füvesíteni, jól jön majd a cirkulációs program. köszönöm a segítséget. -
jeges
senior tag
válasz
gardener #221 üzenetére
mindkettő tudja emlékeim szerint a körönkénti esőérzékelő letiltást. ciklikus öntözést is tud irritrol, de nem tudom, mi az.
5 köröm van, mindkettőből lenne még plusz egy tartalék, ami hosszú évekre elég. ha meg még egy hatodik körre lesz szükség, max lekötöm a csöpit, azt kézzel, közvetlen kerti csapról is lehet működtetni. egyébként is csak 5 szelepem van, elég vót ennyi fejet beásni, egy ideig nem fogok hozzányúlni.
mondom ezt most, azt lehet, jövőre már mást fogok gondolni.viszont kérdés: mi az a 0-200%-ig állítható intenzitás vagy mi a túró az automatikán? mindkettőn van ilyesmi, de nem tudom, mire jó, miért kell.
#223: van 6, sőt 8 körös verzió is.
-
jeges
senior tag
válasz
gardener #219 üzenetére
hja, találtam már közbe' én is, nem tűnik bonyolultnak, a használati útmutatók is leírják a bekötést. köszönöm a segítséget egyébként. még nincs döntés, milyen legyen, de valószínűleg kültéri 220-as. hunter xc és irritrol junior max között vacillálok.
kábel már van, a szelepekhez szereztem. -
ML320
senior tag
válasz
gardener #185 üzenetére
Thx! A vízhozam megfigyelése még odébb kerül, most még téliesítetten szét van szedve mindenem. Majd ha tartósan jobb idő lesz...
Végülis egy régi tervem volt egy KPE csöves rendszerLegalább beadhatom a családnak. Van néhány fixen lerakott vasoszlopom, ami szőlőlugasként is jó szerepet tölt be. Ha ott felül (kb 1,8m magasan) rögzítve viszem el a csövet, az is jó? Csak arra gondolok, hogy lenne lejtése, és ha ősszel szétszedem, akkor a víz szépen kicsurogna belőle. A slagokkal szívás a víz kicsurgatása. Diófás módszer
4 méter magas faág villáján húzom át a csöveket. Brrr... A KPE-t így akárt télre is kint hagyhatnám...
-
ML320
senior tag
válasz
gardener #181 üzenetére
A vezérlős öntözésre nem gondoltam, az iszonyat drága megoldás.
Jelenleg manuális a megoldásom. Azt legalább át is passzolhatom a mütyűröknek, legyenek is inkább a kertben, a mai gyerekek még a bújócskát is neten, multiplayerben nyomják.
A kút nem más, mint egy 20-as cső, 8m-re lefúrva, abban egy 6-7m-es vízszintem van. A 1000W-os házi vízmű felhozza, és hozza, és hozza... Két-három órás állandó menet mellett sem csökkent a vízszint. Na jó, legyen kb 1/2 méter... A gond, hogy hosszú a telek, 90m-en már kicsi a nyomás, a vízsugár is csak 3-4m-es távolságra viszi el a nedűt. A raklapos tartály egy kb 1,5m-es acél vázra lett felrakva, úgy 45m-re a kúttól. A magassabb mivoltja végett árasztásos öntözésre jó. Este feltöltöm, éjszaka "átmelegszik" másnap anyám/asszony/gyerekek locsolnak, vagy inkább csak locsognak, mert nincs nagy nyomás. Algásodást nem tapasztalatam, gyakran cserélődik a víz. És innen jött az ötlet, hogy ha a tartályból szivattyúval kiszippantom, úgy hatékonyabb lenne. Sima, slagos módszer maradna.
Ilyen formában is a kúthoz tennél egy nagyobb szivattyút? -
ML320
senior tag
válasz
gardener #179 üzenetére
Még messze a nyár
De addig egy kérdés: Az öntözésekre furattam egy kutat pár éve. Egy házi vízmű szépen hozza a cuccot is, viszont a telkem elég hosszú, kb 150m. A végétől 50m-re csináltam egy állványt, amire feldobtunk egy egy-köbméteres tartályt. Ezt feltöltöm a vízművel, de onnan milyen szivattyút javaslnátok? A tartály így buffer szerepet töltene be.
-
Dirtyz
őstag
válasz
gardener #174 üzenetére
A terület nem szabdalt és teljesen sík, kicsit unalmas 6-7 naponta tologatni ide oda a nyírót és 5 percenként kivinni a fűgyűjtőt.
Mikroöntözést nem tervezek, a fejek úgy vannak beállítva, hogy az egyéb (fa, cserje...) növényeket is érje a víz, nem óhajtok (mégha az asszony szeretné is) többet foglalkozni vele.
Az egészet én terveztem, kinyomtattam, hogy mit szeretnék, csináltam tervrajzot, így mindent elvittem a Gardematichoz. Ott a hölgy megkérdezte, hogy csináltam ilyet régebben?1-2 dolgot átírtunk, összeszedte a dolgokat hazajöttem és egy ráérős hétvégén, elkezdtem ásni. Csak ástam és ástam aztán meg szereltem, de végül kész lett.
Így utólag néhány fejet máshová raktam volna, de még1× nem állok neki.
-
Dirtyz
őstag
válasz
gardener #171 üzenetére
Na, szépen sorban, Junior Max-ot vettem, egyelőre a 4 körből kettőt használunk.
Az egyikben spray fejeket használok (hosszú, de keskeny területen, ill. egy háromszög részen), a másikon CR500-as rotoros fejeket (10×20-as terület). 12024-es szelepek vannak. a csövekre már nem emlékszem...A fünyíróból én is hasonlót néztem, de kacérkodom egy önjáróval.
-
-
Dylen
senior tag
válasz
gardener #165 üzenetére
A egyik cél az volt, hogy nagyobb legyen a tér, a másik pedig hogy ne kelljen a gazzal foglalkozni, ezért nem akartak növényeket.
Az első képen már kicsit ápolatlan a kert, mert nem foglalkozott vele az előző tulaj. A kép bal oldalán lévő növényzet alatt nagyon sok dudva volt + olyan gyökérzetrendszer, hogy az valami félelmetes. Ráadásul valami háló is volt a föld alatt szétterítve, jó meló volt. -
jeges
senior tag
válasz
gardener #153 üzenetére
hja, az egy márka elvvel egyetértek, már csak azért is, mer' egy helyre köll vinni gariztatni
mindenesetre a lehetséges márkák között még nem választottunk, nyilván maj' valaki kigyön, megnézi, tervez, megmondja mennyi, aztán vagy megcsinálja, vagy nem.
nálunk nincs szükség szivattyúra, ezér' számolok eleve más arányokkal, de ha vízvételt is ki köll alakítani, akkor természetesen értem az említett arányokat.
"rendben, de átfedések vannak a távolságok között" - mint írtam, nálunk nincsenek nagy távolságok, és pl egy 4-méteres távot több fej is tud, esetleg sprayben és rotorosban is van olyan, amelyik ezt képes beöntözni, így értem az "árfedést", inkább a választás szabadságára gondoltam.
nyilván nem elvetendő szempont a gazdaságosság, de ha egyenetlenül öntöz, akkor nem teljesíti a feladatot.
-
jeges
senior tag
válasz
gardener #150 üzenetére
"Én is szoktam beszélgetni kertépítő srácokkal... " nem akarom (nem is tudnám) kétségbe vonni a szakmai tudásodat, ismereteidet, csupán több véleményt is igyekszem meghallgatni a döntés előtt. ha így jött volna le, elnézést, nem állt szándékomban.
"Remélem aki a Toro-t szidta nem a Nelsont favorizálta?" - nem, nem volt benne üzleti érdek.
"NEM! Te félreértesz ÉN nem a turbinás fejeket favorizálom. Minden szórófej adott szórástávlságra lett kifejlesztve. Egyszerűen 10m-ert nem tudsz kiöntözni spray fejekkel. Turbinás fejet meg nem tudsz visszafolytani 1,8m-re." - rendben, de átfedések vannak a távolságok között, és a mi pici kertünkre nincs szükség 10-20 métert öntözni képes fejekre, sőt, van, ahol 4 méter már túl sok (durván 17*35 a telek, és durván a közepén van a ház)
"Sose olyanokkal beszélj akik üzleti érdekből beszélnek." - beszélek én olyannal is, max nem veszem figyelembe a véleményét
"Amúgy meg az öntözőrendszer elemek 25%-a "márkaelem". Mágnesszelepkaknák,kötőelemek,vezérőkábelek,csövek, mind-mind azonosan egy helyről jönnek Izraelből ill. magyar gyártmány. IRRITROL,UNDELTA,ASTORE,POLIEXT,stb.
Tehát a költségvetéseket, ha összehasonlítod,(természetesen megegyező anyagkiírásra),
általában 5-12% költségvetés különbséget találsz." - azér' a költségek nem jelentéktelen hányadát teszik ki a fejek+fúvókák, valamint a szelepek és a vezérlőegység. ezt "első blikkre" inkább 50-60%-nak mondanám 10-20 helyett (itt most a pőre anyagköltségről beszélek). viszont érdekes, amit mondasz, mer' az általad is említett márkák (toro, hunter) amerikaiak inkább. vagy én tudom rosszul?. ha jól tudom, a k-rain izraeli cég, mégsem említetted az "ajánlott" kategóriában. igaz, én is azt hallottam, hogy inkább második vonalas, ettől még lehetnek korrekt termékeik."Teljesen kompatibilisek a márkák. Elektromos vezérlések 24v váltóárammal működnek.
A kötőelemek pedig col alapúak (1/2",3/4",1",stb)." - igen, a tápfeszülség egyforma, de az elektromos impulzusok is, amiket a vezérlők adnak? nem vagyok villamos szakember sem. -
jeges
senior tag
válasz
gardener #146 üzenetére
érdekes, a toro termékeket más nem kicsit szidta. azt hallottam, hogy elég gyakran tudnak tönkremenni. lehet, ez valami korábbi info, tavaly beszélgettem egy kertépítő sráccal.
többen viszont esküsznek a nelsonra, ami bár második vonalas, állítólag megbízható fejeket, fúvókákat gyárt jó áron. igaz, akikkel beszéltem, legtöbbjük spray fejet használ, Te meg azt mondod, inkább a turbinás.a válaszodból azt veszem ki, hogy nem árt valamiféle garanciát kérni. mennyi garit szoktak adni a gyártók?
hja, és mennyire kompatibilisek ezek a kütyük egymással? lehet pl. egyik gyártó mágnesszelepét a másik gyártó vezérlőegységével együtt használni? vezérlésből, szelepből melyik a megbízható darab?füvesítés+tavasz/ősz: ez hasonló vita, mint pc-s körökben az intel vs amd. 10 szakemberből a fele egyiket mondja, a másik fele meg a másikat.
-
jeges
senior tag
válasz
gardener #139 üzenetére
abban tudsz segíteni, hgy melyik öntözőfej típust, ill. gyártmányt érdemes választani?
400-500 négyzetméterről lenne szó, nyilván nincsenek nagy távolságok. a vízhozam állítólag 60-70 l percenként (remélem, jól emlékszem).
megérik a rotoros fejek a többszörös árat? vagy ez simán távolság kérdése, és azon belül mindegy, hogy rotoros vagy spray fejet használ az ember?
gyártmányok: a hunter nem olcsó, de állítólag tartósabb. a nelsonnak állítólag jó az ár/érték aránya. toro-ról nem hallottam jókat. Neked van ebben tapasztalatod?szerk: integra: ősz vagy tavasz a legjobb füvesítésre.
-
Integra
titán
válasz
gardener #139 üzenetére
ja, de ezt elakarja fater adni, építkezni akar, nem akar ide már pénzt ölni. majd az új házába..
igen, lesz kerticsap mérőórával, szerencsére...ezt a sok gyomírtós infot meg köszi, majd átnyálazom, egyenlőre még egy nagy túrás az egész kertecske ahogy van.. mindegy macskám élvezi.. én meg kevésbé mikor kikell pucolni a bundáját a dögnek..
amúgy mikor kéne elvetni a füvet? mi az ideális dátum hozzá?
-
Integra
titán
válasz
gardener #137 üzenetére
nagymama vasalni jön, nem locsoltatunk vele
most káosz van, mert bekötötték a csatornát, meg vízelvezetőnek rakunk csövet le a régi emésztőbe vezetve, szóval vakond túrás.
de amúgy meglepően jó állagú föld, úgy hozattuk teherautó számra, mert miután a régi ház alapjait betonkalapáccsal elvittük és 25m3 sittet vittek el, kcsit alacsonyabb lett a talajszint..szóval ezzel nincsen igazán most gond.
egyszerűen inkább ott a baj, hogy valszeg bénán vetjük el a fűmagot, meg nem kel ki egyenletesen, nem szép pázsit, hanem csomópontosan nő sokszor.. a másik meg hogy a ház mellett keskenyebb csíkban megy végig a kert és ott lehet hogy nem is kap annyi fényt.. sajna, de ezen nem lehet változtatniilletve ha kigyomírtózzuk az egészet most, akkor mikor fog ott újra fű nőni? még akkor is ha már léteznek csak gyomra készített irtók, amik állítólag a füveg nem bántják, nem ártalmasak rá..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 25
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest