- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- leslieke
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- MasterDeeJay: Mindkét irányból bedugható USB-A?
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andris...
tag
válasz
Andris... #12813 üzenetére
Megint én, megint paprikás krumpli készül, és megint nagyon kezdő kérdéseim vannak. Az első természetesen megint a hagymáról szól. Múltkor a dinsztelésről kérdeztem, most még eggyel visszaléptem és többek között magára a hagyma "felkockázására" szeretnék gyakorlati tanácsokat.
1. Viszonylag régóta próbálkozom alap dolgok főzésével, nyilván 90%-ban hagymával kezdődik minden. De szinte minden alkalommal másfél perc alatt ott tartok, hogy mindjárt eldobom az egészet. Alapból semmi kézügyességem, főzésben pedig még kevesebb rutinom. Egyszerűen nem tudom normálisan, flottul felvágni. Most is, 5 darab hagyma fél órába tartott, és már majdnem feladtam. Félbe vágom, oké. A fél fej hagymát csíkokra vágom, nagyjából még oké. Aztán ugye fordítok rajta, hogy négyzetrács legyen, és innentől káosz. Szétcsúszik az egész, félkarikák maradnak kockázatlanul, ahogy haladok, a vágódeszkára merőleges félfej csúszik ki azt ujjaim közül, és a végén már vízszintesen fekszik az egész. Pedig még egy ilyenem is van, de semmivel nem jobb ezzel. Az első fele oké, a fordítás után ugyanúgy csúszik szét az egész.
Az utolsó fél fejet már fogtam és egyszerűen bedobtam a turmixgépbe, annyira felidegesített. Nem hiszem, hogy standard módszer, de valamit csinált vele...2. Krumpli felkockázása. Akár nagy, akár közepes méretű krumplival csinálom, sehogy nem lesz kocka alakú. Hosszában félbevágom a krumplit. A fél krumplit megint hosszában csíkokra vágom, fordítok rajta mint a hagymán, és a keskenyebb felét is csíkozom. A végeredmény sehol nincs a kockától, bőven téglalap, már-már hasábburgonya. Most így néz ki. Nem tudom, hogy a puhulás szempontjából számít-e az alak, vagy csak esztétika.
3. "Félig lefedve főzzük" - Ez azt jelenti, hogy a lábas feléig érjen a fedő, vagy hogy mondjuk egy fakanalat alá téve legyen egy pár centis rész az egyik oldalán, ahol a gőz távozhat? Gondolom, nem mindegy.
-
válasz
Nincs általános recept a hagyma dinsztelésének idejére.
A dinszteléssel a cél az, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez. Hagymás rántotta esetén az a jó, ha a hagyma teste még éppen érződik, ott elég 2-4 perc dinsztelés.
Pörkölt esetében a hagyma a szaft sűrűségét adja, ott jobban meg kell dinsztelni.
De pörköltnél se egyforma az idő, mert a csirkepörkölt gyorsan megfő, jobben meg kell dinsztelni a hagymát (15-20 perc!), de egy marhapörköltbe szinte nem is kell dinsztelni, mert mire 2-3 óra alatt a marhahús megfő, addigra a hagyma teljesen szétmegy.
Kb. a következő időket szoktam alkalmazni:
Hagymás rántotta: 2-3 perc
Marhapörkölt, birkapörkölt, osso buco: 3-5 perc
Sertéspörkölt: 10-12 perc
Csirkepörkölt, milánói alap: 20 perc
De ha fröccsözöl közben, akkor hosszabb ideig is mehet
-
cattus
addikt
válasz
Az időtartamokat a recepteknél érdemes mindig fenntartásokkal kezelni. Én általában egy másfeles szorzóval szoktam számolni, de ahogy belejössz és rutinos leszel a konyhában úgy fog ez az idő csökkenni.
Elsőre kicsit idegesítő lehet hogy sok dolognál az van írva, hogy "érzésre", de azt tudom mondani hogy nem szabad túlaggódni, a legtöbb esetben nem fogod nagyon elrontani ha nem 100%-ban követsz egy receptet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest