- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andris...
tag
válasz
Essejó #12929 üzenetére
Nem próbáltam téríteni senkit, nem hoztam fel semmilyen érvet vagy ellenérvet egyik vagy másik oldalon. Egyszerűen hús nélküli receptek iránt érdeklődtem. És valóban, ahogy mondod, amit mutatsz, abban mindben van hús. Most ennek így mi értelme van? Értem én a viccet, de itt sajnos nem találom
-
Andris...
tag
válasz
lumpy92 #12924 üzenetére
Nem
De szólok, ha szembejön egy!
Ajánlanátok valami kezdőknek való kaját? Én vagyok a gyakorló agglegény paprikáskrumpli kérdező, és állandóan ugyanazt a 3 kaját csinálom rotációban, amit tudok. Paprikás krumpli - lencsefőzelék - gombapörkölt. Nagyon unalmas. Bővíteném a repertoárt, lehetőleg olyan étellel, ami nem egészségtelen, nincs benne hús, és kiadós, sokáig tart. Imádom a főzelékeket, de a rántás nagyon meghaladja a képességeimet, a habarás meg tele van liszttel. Tehát olyan receptet szeretnék, ami
- kezdőknek való
- nem egészségtelen
- húsmentes
- habarás-, rántás mentes
- kiadós, sokáig tart
- főzelékek előnyben
- (pluszpont: hagyma aprítást sem tartalmaz, de tudom, hogy ezzel már végképp leszűkíteném a kört. Próbáltam a múltkori tanácsokat, de sajnos egyik sem működött tökéletesen.) -
Andris...
tag
válasz
Andris... #12813 üzenetére
Megint én, megint paprikás krumpli készül, és megint nagyon kezdő kérdéseim vannak. Az első természetesen megint a hagymáról szól. Múltkor a dinsztelésről kérdeztem, most még eggyel visszaléptem és többek között magára a hagyma "felkockázására" szeretnék gyakorlati tanácsokat.
1. Viszonylag régóta próbálkozom alap dolgok főzésével, nyilván 90%-ban hagymával kezdődik minden. De szinte minden alkalommal másfél perc alatt ott tartok, hogy mindjárt eldobom az egészet. Alapból semmi kézügyességem, főzésben pedig még kevesebb rutinom. Egyszerűen nem tudom normálisan, flottul felvágni. Most is, 5 darab hagyma fél órába tartott, és már majdnem feladtam. Félbe vágom, oké. A fél fej hagymát csíkokra vágom, nagyjából még oké. Aztán ugye fordítok rajta, hogy négyzetrács legyen, és innentől káosz. Szétcsúszik az egész, félkarikák maradnak kockázatlanul, ahogy haladok, a vágódeszkára merőleges félfej csúszik ki azt ujjaim közül, és a végén már vízszintesen fekszik az egész. Pedig még egy ilyenem is van, de semmivel nem jobb ezzel. Az első fele oké, a fordítás után ugyanúgy csúszik szét az egész.
Az utolsó fél fejet már fogtam és egyszerűen bedobtam a turmixgépbe, annyira felidegesített. Nem hiszem, hogy standard módszer, de valamit csinált vele...2. Krumpli felkockázása. Akár nagy, akár közepes méretű krumplival csinálom, sehogy nem lesz kocka alakú. Hosszában félbevágom a krumplit. A fél krumplit megint hosszában csíkokra vágom, fordítok rajta mint a hagymán, és a keskenyebb felét is csíkozom. A végeredmény sehol nincs a kockától, bőven téglalap, már-már hasábburgonya. Most így néz ki. Nem tudom, hogy a puhulás szempontjából számít-e az alak, vagy csak esztétika.
3. "Félig lefedve főzzük" - Ez azt jelenti, hogy a lábas feléig érjen a fedő, vagy hogy mondjuk egy fakanalat alá téve legyen egy pár centis rész az egyik oldalán, ahol a gőz távozhat? Gondolom, nem mindegy.
-
Andris...
tag
Emlékszem gyerekkoromból, nekem a nagymamám minden, zsiradékkal készült ételt mindig disznózsírral főzött, és számomra valahogy ezeknek a kajáknak kivétel nélkül volt valami elég átható és kellemetlen mellékízük (mindig ugyanaz a mellékíz). Nem tudom megfogalmazni, milyen, de nem jó. De valszeg csak azért, mert édesanayám meg sosem használt zsírt, így a nagyim főztjére, amit jóval ritkábban ettem, a megszokás hiánya miatt rögtön jelzett az ízlésem.
-
Andris...
tag
Köszönöm mindenkinek, felírtam ezeket magamnak.
Még egy kérdés merült fel bennem. Mindenképpen étolajjal kell dinsztelni, vagy lehet simán vízzel is? -
Andris...
tag
Már nagyon a végén járok, de megint elbizonytalanodtam. Oké, hogy a recept szerint "jó sűrű a szatfja", de nekem ez a 3,5 dl víz az 1,4 kg krumplihoz (7 személyt állítottam be) kevésnek tűnik. Bőven nem lepi el a krumplit a víz, és fogalmam sincs, hogy lesz így puha a végére. Még nem az, pedig a megadott főzési idő már mindjár letelik. Vagy gyakran kell kevergetni? Bár ilyet nem ír a recept.
Vagy akkor a "félig lefedve" helyett fedjem le teljesen? Hogy bent maradjon a gőz és jobban puhuljon? Laikus logika. Csak ötletelek.
-
Andris...
tag
Köszi. Nekem jóval több lett, viszont valahogy ráéreztem pont arra, amit mondtál, és öntöttem rá pici vizet is pluszban. Még egy kérdés: ha csak most vettem észre, hogy nincs itthon "csípős paprikakrém", amit a recept ír, csak "csípős gulyáskrém", azt is rakhatok bele? Vagy akkor inkább azt hagyjam ki teljesen?
-
Andris...
tag
Valaki segítsen már nekem, hogy a "megdinszteljük a hagymát" az pontosan mennyi időt jelent. Kezdő vagyok, és akármilyen receptet kezdek el kivitelezni, ez valahogy mindenhol alapvetés, ennyivel elintézve. Nekem pontos számok kellenének. Elkezd sárgulni? Elkezd barnulni? Üveges: átlátszó. Mennyire? Összeesik, mennyire? Jobb lenne percben megadni.
Kezdő vagyok, fröccsözök is közben. Ezt kezdtem el amúgy. Már ott sántít a dolog, hogy ezt a részt én szűk háromnegyed óra alatt abszolváltam
Új hozzászólás Aktív témák
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest