Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Essejó

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz rwin5 #12025 üzenetére

    Mennyi vízben főzted? Az alap az 2 rész víz 1 rész rizs. A vizet felforralod megsózod, közben a rizsről egy szűrőben leöblíted a rátapadt rizs port. Belerakod a forró vízbe. Kavargatod, amikor látod, hogy a víz kb 2/3-át felszívta, kehúzod a tűzről, fedőt raksz rá és letakarod egy összehajtott konyharuhával. 15-20 percig no piszka, no kukucs, békénhagyod.
    Ha Kreol rizst akarsz főzni kb hasonlóan jársz el, de 5x-ös mennyiségű vízben főzöd, amikor már jól megdagadt lehúz, fedő rá békénhagy 10-15 percig. Majd átöntöd egy nagy szűrőbe és alaposan leöblíted hideg vízzel róla a kifőtt keményítőt.

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

  • cucka

    addikt

    válasz rwin5 #12025 üzenetére

    Az amit #12026Essejó írt. Pár kiegészítés szerintem:

    - A 2 rész víz 1 rész rizs az térfogatra értendő.
    - Ha a rizsszemek szétfőttek, elvesztették alakjukat, akkor túl sok volt a víz.
    - Ha a rizsszemek nem főttek szét de összeragadtak, akkor nem mostad előtte le. A rizs felületén keményítő van, attól fog összeragadni.
    - Én általában rápirítok picit a rizsre (olaj nélkül, csak hogy átmelegedjen az edény + a rizs) és utána hideg vizet rakok rá. Szóval nem muszáj előre felforralni a vizet.
    - Kevergetni nem kell sokat, 1x-2x átkevered oszt jóvan
    - A legfontosabb az a rész, hogy lehúzod a tűzről és várod, hogy a gőzben + maradék hőben felszívja a maradék vizet. A letakarás azért kell, hogy csökkentsd a hőveszteséged. Jó minőségű edénynél és jól záró fedővel kihagyható.

    Ja és
    - nem mindegy a rizs fajtája. Van, amelyiknél a lényeg, hogy összeragadjon (rizottó, paella rizsek). Ha pergősre akarod, hosszú szemű rizset vegyél
    - van olyan rizs, amelyik szar. Én a lidl-ös golden sun rizst akárhogy próbáltam, képtelen voltam rendesen megfőzni, vagy szarrá főtt, vagy kemény maradt, és mindig összeragadt.. Ellenben a spar-os lorenzo rizs mindnig tökéletes.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés