RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [GoodSpeed:] ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Memory Context Restory (MCR)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
philoxenia
MODERÁTOR
A főzés fontos eleme az alapanyag, fontosabb a recepteknél.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
ó igen, idő volt míg megtanultam ezt
solfilo
krizmo_
Topikgazda
philoxenia
MODERÁTOR
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Kovászra visszatérve. A vadkovász nyilván mindenhol eltérő lesz valamelyest mert a levegőben a mikrobák fajtája sehol nem ugyanaz. Azaz, hiába van nagyon jó recepted a kovászolt pékárura, ha a kovászod nem lesz az igazi. Sőt, a liszt sem lesz ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a márkát használod. Ismert, hogy ha burkolólapot veszel, vagy festéket, akkor egy későbbi szállítmány színben már eltérhet. Nyilván egy malomba, ha bevisznek 100t búzát innen, mikor elfogy, majd a másik 100t máshonnan lesz. De ugyanazt a búzát még ugyanarról a területről aratva is eltér a minőség akár egymástól egy-két száz méterre is. Akinek kertje van, az tudja, hogy az egyik sarkában más lesz ugyanaz a vetemény, mint a másikban, aki jószágot nevel tudja, hogy egyedenként ugyanott tartva, ugyanazt etetve se lesznek egyformák az egyedek. A kovász élőlények elegye alapvetően, rengeteg mutáción megy keresztül akár egy-két hét alatt is. A kovászban élő apró élőlények aránya mindig változik, lehet általános szabályokat felállítani természetesen, de gondosan elemezve biztosan lesznek eltérések ugyanazon forrásból származó kovászban is egy idő múlva. Nem találtam pontos laboratóriumi vizsgálatokat sajnos, hogy milyen mikrobák is vannak a kovászban. A gyári élesztők nagyjából standard minőségűek, de mégsem mindig ugyanazok. Az egyik pl. még szav. időn belül is gyengül, a másik még szav. időn túl is jó. Ugyanabban a hűtőben ugyanott tartva is. A baktériumok szaporodás közben állandóan mutálódnak, mivel élő sejtekről van szó, egy részük elpusztul, mások a rovásukra szaporodnak. Ez tudható.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
krizmo_
Topikgazda
Mikor kezdtél el vadkovászból sütni Semmikor... Ezek szerint ahhoz is érthet valaki, amivel nem foglalkozik, vagy nem
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Milyen íze van az antibiotikumos húsnak?
[ Szerkesztve ]
philoxenia
MODERÁTOR
Honnan veszed a húst?
Mikor termeltél búzát és mikor őröltél?
Ezek szerint ahhoz is érthet valaki, amivel nem foglalkozik, vagy nem
[link]
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
krizmo_
Topikgazda
Ez főzős topik, főzni/sütni szoktam, nem vagyok állattenyésztő, ahogy termelő sem, ezekhez nem is kell értenem, ahhoz, hogy főzni/sütni tudjak...lezártam ezt a szálat, és visszatérek ahhoz, amiről a topik szól.
[ Szerkesztve ]
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem meg nem kell vadkovászt készítenem, ahhoz, hogy tudjak kenyeret sütni...
De majd, ha mindennap lesz időm sütni, ki fogom próbálni....
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
philoxenia
MODERÁTOR
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Keef_Lee
senior tag
Megnéztem a linket.
Őszintén kérdezem, hátha tudja valaki. A sütőporos kenyér verzió az hol helyezkedik el az élesztő-kovász számegyenesen az egészségesség szempontjából?
perempe
addikt
én a hatóságis csirkemellfilé alá behánytam rizst, vmennyi vízzel felönt, fedő rá, be a sütőbe.
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
philoxenia
MODERÁTOR
Vannak népek, ahol nem használnak élesztőt egyáltalán. Igazából hoz pluszot a kovász/élesztő vitaminban emészthetőségben, de inkább az ízvilág ami sokkal jobb ezeknél, mint a "szalagárés"* cuccoknál.
* szalalkáli, sütőpor
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
philoxenia
MODERÁTOR
Ebben a melegben? Sütni?
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
krizmo_
Topikgazda
Nagyon guszta, annyira szeretem. Biztos nagyon finom is.
A bögre a háttérben micsoda cukiság. 🥰
krizmo_
Topikgazda
Én kenyeret, zsemlét, meggyes pitét, és leberkäse-t fogok sütni holnap hajnalban, már elő van készítve minden csak ki kell sütni.
Köszi! Húúúú…nagyon finom volt! A lányommal ettük, azért a bögre.
Van nyári konyhád, hogy ezt mind megsütöd? Én be nem kapcsolom a sütőt ebben az időben.
sutszi
veterán
...hajnalban még a nap is más...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
krizmo_
Topikgazda
Most hűvösebb van ezért gyorsan megsütök mindent is. Szerencsére hamar visszahűl ilyenkor a konyha.
jansky1
senior tag
Sajnos kivonta az Univer a forgalomból a tubusos fűszerkeverékeit (grill, flekken, magyaros). Használta őket valaki, találtatok helyettesítőt? Én próbáltam többet is, de nem olyan jók.
krizmo_
Topikgazda
Ügyes vagy, helyes cipó! Hogy készült?
#82860288
törölt tag
(K)enném.
Mikori a kovászod? Most kezdted te is?
Milyen receptet használtál?
Nem én csináltam, vettem - de attól az én cipóm
Sajnos (vagy nem sajnos) nem fogy annyi péksüti otthon, h megérje nevelgetni a kovászt - ennek meg nagyon megörültem, h lehet ilyet is kapni. És zárójelben: nagyon finom, jó állagú egy kenyérke
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
krizmo_
Topikgazda
Pedig olyan első próbálkozásos kenyérnek tűnik. Hol vetted?
pohár
félisten
SPAR, nem? ott szokott ez lenni, kinézetre legalábbis úgy rémlik
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
#82860288
törölt tag
Akartam is mondani, hogy kicsit olyan alulsült.
Beni2360
félisten
Na vegul tegnap nalunk a piactéren az uzletsoron talaltam egy bióboltot es ott kaptam búzasikért, búzakorpát es volt nekik Szabó lisztjük is. Mosat mar van raktaron: B55, B80, B112, vilagos + tk rozs lisztem. Ebbol fogok kiserletezgetni.
DM-be meg lattam német gozdasagbol szarmazo liszteket de a számozással nem voltam előre.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
Jaja, spar-os
Mondjuk jó lenne ha vinnének bele vmi logikát, h mikor sütik, mert nem mindig van reggel (mikor arra járok)
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
krizmo_
Topikgazda
Ez inkább élesztős kenyér, mint kovászos, gyanús is volt a kinézete kicsit.
Keef_Lee
senior tag
Pennyben vettük néha a kovászos kenyeret (kerek alakú). kb. 2 hete megváltozott az íze és kb. az ehetetlen kategória lett.
#8563
Kösz.
Örültem is az ír parasztkenyér receptnek, hogy ebben a melegben nem kell majd minden héten a kovászost csapkodni . Aztán kipróbáltuk a szódást. Az igaz, hogy 35 perc alatt elkészült mindenestől, de nem ízlik.
[ Szerkesztve ]
Beni2360
félisten
Pennyben volt régebben erdélyi margarinos 0.75 dks-s kenyér. Anno szerettük. Múltkorijában kerestem de már nincsen.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
fradi81
veterán
Amikor így szétválik a kenyér annak mi lehet az oka, rosszul lett kialakítva a forma?
moto g72, Ninebot d28e
krizmo_
Topikgazda
Nem kelt meg eléggé. Az oldalán a repedés is erre utal.
fradi81
veterán
Reggel vettem ki a hűtőből 8-tól formában kelt de nagyon lassan, fél 3kor ment a sütőbe akkor még hagyni kellett volna estig
moto g72, Ninebot d28e
Beni2360
félisten
Rá kérdeznék okulas végett, esetleg szárazabb volt a tészta és a hajtogatás alatt nem tudott egyesülni egymással?
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
fradi81
veterán
Arra is gondoltam hogy a liszt bekavart a végén és nem állt tőle össze,
moto g72, Ninebot d28e
krizmo_
Topikgazda
Van, hogy az idő nem számít, én mindig a kb. a duplájára kelesztem, akkor biztos eléggé megkel.
krizmo_
Topikgazda
Ilyen akkor fordulhat elő, ha "rétegek" közé kerül liszt vagy zsiradék, de ahhoz is nagyobb mennyiségre van szükség.
Beni2360
félisten
Tehát akkor a vazelin se jó megoldás ebben az esetben.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
krizmo_
Topikgazda
Ha lejárt a mandulaliszt és egy picit már az ízén is érezni, hogy mintha avas lenne, ti felhasználnátok sütéshez? Nincs rossz íze, csak érzeni már rajta, hogy határeset.
Beni2360
félisten
Biztos nem. Most dobtunk ki egy egész doboz jegkremet mert lejárt. Az avas dolgokra meg végképp allergiás vagyok.
De, hogy jön ez a vazelin hez?
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
krizmo_
Topikgazda
Új hozzászólás akart lenni, csak félrenyomtam. Igazából még nem avas, a határon mozog.
krizmo_
Topikgazda
Badambura
Az eredeti receptet kicsit átalakítottam, és kovászosítottam.
Tészta
- 500 g liszt (KBL100-at használtam)
- 220 g fehér kovász (100% hidratáltságú)
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 70 g cukor
- Vanília rúd kikapart belseje (vagy vaníliás cukor)
Rétegezéshez:
- 50 g olvasztott vaj
Töltelék:
- 150 g őrölt dió, mandula, mogyoró stb... (én most vegyesen készítettem)
- 70 g porcukor
Az előző este feletetett kovászból bedagasztom a tésztát, ezt követően 3-szor hajtogatom 45 percenként. Majd 180 grammos darabokra osztom, és így kibucizva pihentetem 30 percet:
Amíg kelnek a bucik megpirítom a magvakat, ha megpirultak egy konyharuhára borítom őket, és ledörzsölöm a héjukat:
Aztán aprítógépbe teszem a cukorral együtt, és addig darálom, amíg kicsit "tapadós" nem lesz:
Ezt követően megkenem vajjal a munkafelületet, amin vékonyan kinyújtom a bucikat, minden lapot megkenem alaposan vajjal, Az utolsó tésztalapra már nem kenek vajat :
Aztán feltekerem:
Kb. 3 cm vastagságú csigákra szeleteltem, majd mélyedést készítettem a közepükbe, amibe 1 evőkanál töltelék került:
Így csíptem össze a tésztát:
Aztán megfordítottam és sütőpapíros tepsire tettem, és ~2 órát hagytam őket így kelni:
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sültek:
[ Szerkesztve ]
Beni2360
félisten
Na elkészült a tp gazda által megosztott rozsos kenyerem az első kenyér sütésem. Kep1, kép2, kép3.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
lord_m
senior tag
Jól néz ki, grat!
#82860288
törölt tag
Üdv a kenyérsütők között.
perempe
addikt
Most hatóságis, csontos csirkemell alá krumplit raktam. Kb. 1.5kg/1kg a csirke javára.
* Brahms: 4. szimfónia *
krizmo_
Topikgazda
Mint ahogy már írtam is nagyon ügyes vagy, és helyesek a kenyérkék!
Beni2360
félisten
Köszönöm mindenkinek az elismerést és holnap jön a puding próbája ha kibírom addig.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro