Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8551) philoxenia válasza krizmo_ (#8548) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A főzés fontos eleme az alapanyag, fontosabb a recepteknél.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8552) solfilo válasza philoxenia (#8551) üzenetére


solfilo
veterán

ó igen, idő volt míg megtanultam ezt :)

solfilo

(#8553) krizmo_ válasza philoxenia (#8551) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Hiába van alapanyagod, ha nincs hozzájuk recepted, ami alapján fel tudod használni az alapanyagokat. ;)
Egyébként, te is érzed hogy mi volt itt az off, hiszen abba tetted. ;)

#8549 Beni2360
Megy PM. :)

[ Szerkesztve ]

(#8554) philoxenia válasza krizmo_ (#8553) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.

Kovászra visszatérve. A vadkovász nyilván mindenhol eltérő lesz valamelyest mert a levegőben a mikrobák fajtája sehol nem ugyanaz. Azaz, hiába van nagyon jó recepted a kovászolt pékárura, ha a kovászod nem lesz az igazi. Sőt, a liszt sem lesz ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a márkát használod. Ismert, hogy ha burkolólapot veszel, vagy festéket, akkor egy későbbi szállítmány színben már eltérhet. Nyilván egy malomba, ha bevisznek 100t búzát innen, mikor elfogy, majd a másik 100t máshonnan lesz. De ugyanazt a búzát még ugyanarról a területről aratva is eltér a minőség akár egymástól egy-két száz méterre is. Akinek kertje van, az tudja, hogy az egyik sarkában más lesz ugyanaz a vetemény, mint a másikban, aki jószágot nevel tudja, hogy egyedenként ugyanott tartva, ugyanazt etetve se lesznek egyformák az egyedek. A kovász élőlények elegye alapvetően, rengeteg mutáción megy keresztül akár egy-két hét alatt is. A kovászban élő apró élőlények aránya mindig változik, lehet általános szabályokat felállítani természetesen, de gondosan elemezve biztosan lesznek eltérések ugyanazon forrásból származó kovászban is egy idő múlva. Nem találtam pontos laboratóriumi vizsgálatokat sajnos, hogy milyen mikrobák is vannak a kovászban. A gyári élesztők nagyjából standard minőségűek, de mégsem mindig ugyanazok. Az egyik pl. még szav. időn belül is gyengül, a másik még szav. időn túl is jó. Ugyanabban a hűtőben ugyanott tartva is. A baktériumok szaporodás közben állandóan mutálódnak, mivel élő sejtekről van szó, egy részük elpusztul, mások a rovásukra szaporodnak. Ez tudható.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8555) krizmo_ válasza philoxenia (#8554) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Mikor kezdtél el vadkovászból sütni :F Semmikor... :N Ezek szerint ahhoz is érthet valaki, amivel nem foglalkozik, vagy nem :F

Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Milyen íze van az antibiotikumos húsnak? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#8556) philoxenia válasza krizmo_ (#8555) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Honnan veszed a húst?
Mikor termeltél búzát és mikor őröltél?
Ezek szerint ahhoz is érthet valaki, amivel nem foglalkozik, vagy nem :F
[link]

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8557) krizmo_ válasza philoxenia (#8556) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ez főzős topik, főzni/sütni szoktam, nem vagyok állattenyésztő, ahogy termelő sem, ezekhez nem is kell értenem, ahhoz, hogy főzni/sütni tudjak...lezártam ezt a szálat, és visszatérek ahhoz, amiről a topik szól.

[ Szerkesztve ]

(#8558) philoxenia válasza krizmo_ (#8557) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nekem meg nem kell vadkovászt készítenem, ahhoz, hogy tudjak kenyeret sütni... ;)

De majd, ha mindennap lesz időm sütni, ki fogom próbálni.... :D

Van aki nem cifrázza...

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8559) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Érdekes cikk.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8560) Keef_Lee válasza philoxenia (#8558) üzenetére


Keef_Lee
senior tag

Megnéztem a linket.
Őszintén kérdezem, hátha tudja valaki. A sütőporos kenyér verzió az hol helyezkedik el az élesztő-kovász számegyenesen az egészségesség szempontjából?

(#8561) Ance


Ance
őstag

Mit főztem ma? Semmit! :D



Napérlelte paradicsom és bazsalikom a kertből, bufala és pur-pur kenyér a Lidl-ből. Már 1 hónapja várom, hogy megérjenek a parik és pont a Lidl olasz hétre időzítették a kicsik. A nagyokra még várni kell.

(#8562) perempe válasza Ance (#8561) üzenetére


perempe
addikt

én a hatóságis csirkemellfilé alá behánytam rizst, vmennyi vízzel felönt, fedő rá, be a sütőbe.

[ Szerkesztve ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#8563) philoxenia válasza Keef_Lee (#8560) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Vannak népek, ahol nem használnak élesztőt egyáltalán. Igazából hoz pluszot a kovász/élesztő vitaminban emészthetőségben, de inkább az ízvilág ami sokkal jobb ezeknél, mint a "szalagárés"* cuccoknál.

* szalalkáli, sütőpor

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8564) philoxenia válasza perempe (#8562) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ebben a melegben? Sütni? :Y

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8565) krizmo_ válasza Ance (#8561) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

:C Nagyon guszta, annyira szeretem. :) Biztos nagyon finom is. :K

A bögre a háttérben micsoda cukiság. 🥰

(#8566) krizmo_ válasza perempe (#8562) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Én kenyeret, zsemlét, meggyes pitét, és leberkäse-t fogok sütni holnap hajnalban, már elő van készítve minden csak ki kell sütni. :)

(#8567) Ance válasza krizmo_ (#8565) üzenetére


Ance
őstag

Köszi! Húúúú…nagyon finom volt! A lányommal ettük, azért a bögre. :)

Van nyári konyhád, hogy ezt mind megsütöd? Én be nem kapcsolom a sütőt ebben az időben. :N

(#8568) sutszi válasza Ance (#8567) üzenetére


sutszi
veterán

...hajnalban még a nap is más... :DDD

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#8569) krizmo_ válasza Ance (#8567) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Most hűvösebb van ezért gyorsan megsütök mindent is. :DDD Szerencsére hamar visszahűl ilyenkor a konyha.

(#8570) body007


body007
addikt


Na milyen a kovászos cipóm? :)

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8571) jansky1


jansky1
senior tag

Sajnos kivonta az Univer a forgalomból a tubusos fűszerkeverékeit (grill, flekken, magyaros). Használta őket valaki, találtatok helyettesítőt? Én próbáltam többet is, de nem olyan jók. :(

(#8572) krizmo_ válasza body007 (#8570) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ügyes vagy, helyes cipó! :C Hogy készült?

(#8573) #82860288 válasza body007 (#8570) üzenetére


#82860288
törölt tag

(K)enném. :DDD
Mikori a kovászod? Most kezdted te is?
Milyen receptet használtál?

(#8574) body007


body007
addikt

Nem én csináltam, vettem - de attól az én cipóm :D
Sajnos (vagy nem sajnos) nem fogy annyi péksüti otthon, h megérje nevelgetni a kovászt - ennek meg nagyon megörültem, h lehet ilyet is kapni. És zárójelben: nagyon finom, jó állagú egy kenyérke :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8575) krizmo_ válasza body007 (#8574) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Pedig olyan első próbálkozásos kenyérnek tűnik. Hol vetted?

(#8576) pohár válasza body007 (#8574) üzenetére


pohár
félisten

SPAR, nem? ott szokott ez lenni, kinézetre legalábbis úgy rémlik

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |

(#8577) #82860288 válasza body007 (#8574) üzenetére


#82860288
törölt tag

Akartam is mondani, hogy kicsit olyan alulsült. :DDD :P

(#8578) Beni2360 válasza philoxenia (#8533) üzenetére


Beni2360
félisten

Na vegul tegnap nalunk a piactéren az uzletsoron talaltam egy bióboltot es ott kaptam búzasikért, búzakorpát es volt nekik Szabó lisztjük is. Mosat mar van raktaron: B55, B80, B112, vilagos + tk rozs lisztem. Ebbol fogok kiserletezgetni.
DM-be meg lattam német gozdasagbol szarmazo liszteket de a számozással nem voltam előre.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8579) body007


body007
addikt

Jaja, spar-os :K
Mondjuk jó lenne ha vinnének bele vmi logikát, h mikor sütik, mert nem mindig van reggel (mikor arra járok) :U

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8580) krizmo_ válasza body007 (#8579) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ez inkább élesztős kenyér, mint kovászos, gyanús is volt a kinézete kicsit.

(#8581) Keef_Lee válasza body007 (#8579) üzenetére


Keef_Lee
senior tag

Pennyben vettük néha a kovászos kenyeret (kerek alakú). kb. 2 hete megváltozott az íze és kb. az ehetetlen kategória lett. :(

#8563
Kösz.
Örültem is az ír parasztkenyér receptnek, hogy ebben a melegben nem kell majd minden héten a kovászost csapkodni :). Aztán kipróbáltuk a szódást. Az igaz, hogy 35 perc alatt elkészült mindenestől, de nem ízlik.

[ Szerkesztve ]

(#8582) Beni2360 válasza Keef_Lee (#8581) üzenetére


Beni2360
félisten

Pennyben volt régebben erdélyi margarinos 0.75 dks-s kenyér. Anno szerettük. Múltkorijában kerestem de már nincsen.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8583) fradi81


fradi81
veterán

Amikor így szétválik a kenyér annak mi lehet az oka, rosszul lett kialakítva a forma?

moto g72, Ninebot d28e

(#8584) krizmo_ válasza fradi81 (#8583) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Nem kelt meg eléggé. Az oldalán a repedés is erre utal.

(#8585) fradi81 válasza krizmo_ (#8584) üzenetére


fradi81
veterán

Reggel vettem ki a hűtőből 8-tól formában kelt de nagyon lassan, fél 3kor ment a sütőbe akkor még hagyni kellett volna estig :)

moto g72, Ninebot d28e

(#8586) Beni2360 válasza krizmo_ (#8584) üzenetére


Beni2360
félisten

Rá kérdeznék okulas végett, esetleg szárazabb volt a tészta és a hajtogatás alatt nem tudott egyesülni egymással?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8587) fradi81 válasza Beni2360 (#8586) üzenetére


fradi81
veterán

Arra is gondoltam hogy a liszt bekavart a végén és nem állt tőle össze,

moto g72, Ninebot d28e

(#8588) krizmo_ válasza fradi81 (#8585) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Van, hogy az idő nem számít, én mindig a kb. a duplájára kelesztem, akkor biztos eléggé megkel.

(#8589) krizmo_ válasza Beni2360 (#8586) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ilyen akkor fordulhat elő, ha "rétegek" közé kerül liszt vagy zsiradék, de ahhoz is nagyobb mennyiségre van szükség.

(#8590) Beni2360 válasza krizmo_ (#8589) üzenetére


Beni2360
félisten

Tehát akkor a vazelin se jó megoldás ebben az esetben. :DDD

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8591) krizmo_ válasza Beni2360 (#8590) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ha lejárt a mandulaliszt és egy picit már az ízén is érezni, hogy mintha avas lenne, ti felhasználnátok sütéshez? Nincs rossz íze, csak érzeni már rajta, hogy határeset.

(#8592) Beni2360 válasza krizmo_ (#8591) üzenetére


Beni2360
félisten

Biztos nem. Most dobtunk ki egy egész doboz jegkremet mert lejárt. Az avas dolgokra meg végképp allergiás vagyok.
De, hogy jön ez a vazelin hez?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8593) krizmo_ válasza Beni2360 (#8592) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Új hozzászólás akart lenni, csak félrenyomtam. :DDD Igazából még nem avas, a határon mozog.

(#8594) krizmo_


krizmo_
Topikgazda

Badambura

Az eredeti receptet kicsit átalakítottam, és kovászosítottam.

Tészta
- 500 g liszt (KBL100-at használtam)
- 220 g fehér kovász (100% hidratáltságú)
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 70 g cukor

- Vanília rúd kikapart belseje (vagy vaníliás cukor)

Rétegezéshez:
- 50 g olvasztott vaj

Töltelék:
- 150 g őrölt dió, mandula, mogyoró stb... (én most vegyesen készítettem)

- 70 g porcukor

Az előző este feletetett kovászból bedagasztom a tésztát, ezt követően 3-szor hajtogatom 45 percenként. Majd 180 grammos darabokra osztom, és így kibucizva pihentetem 30 percet:

Amíg kelnek a bucik megpirítom a magvakat, ha megpirultak egy konyharuhára borítom őket, és ledörzsölöm a héjukat:

Aztán aprítógépbe teszem a cukorral együtt, és addig darálom, amíg kicsit "tapadós" nem lesz:

Ezt követően megkenem vajjal a munkafelületet, amin vékonyan kinyújtom a bucikat, minden lapot megkenem alaposan vajjal, Az utolsó tésztalapra már nem kenek vajat :

Aztán feltekerem:

Kb. 3 cm vastagságú csigákra szeleteltem, majd mélyedést készítettem a közepükbe, amibe 1 evőkanál töltelék került:

Így csíptem össze a tésztát:

Aztán megfordítottam és sütőpapíros tepsire tettem, és ~2 órát hagytam őket így kelni:

170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sültek:

[ Szerkesztve ]

(#8595) Beni2360


Beni2360
félisten

Na elkészült a tp gazda által megosztott rozsos kenyerem az első kenyér sütésem. Kep1, kép2, kép3.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8596) lord_m válasza Beni2360 (#8595) üzenetére


lord_m
senior tag

Jól néz ki, grat!

(#8597) #82860288 válasza Beni2360 (#8595) üzenetére


#82860288
törölt tag

Üdv a kenyérsütők között. :C

(#8598) perempe válasza perempe (#8562) üzenetére


perempe
addikt

Most hatóságis, csontos csirkemell alá krumplit raktam. Kb. 1.5kg/1kg a csirke javára.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#8599) krizmo_ válasza Beni2360 (#8595) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Mint ahogy már írtam is nagyon ügyes vagy, és helyesek a kenyérkék! :)

(#8600) Beni2360


Beni2360
félisten

Köszönöm mindenkinek az elismerést és holnap jön a puding próbája ha kibírom addig. :Y

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.