Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8251) krizmo_ válasza fradi81 (#8236) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Ha egy tál vízbe kanalazol egy pici kovászt és a tetején marad, akkor jó, ha elsüllyed, akkor nem. De abból is látod, hogy jó, ha buborékos, és dupla akkora, mint etetés előtt.

(#8252) Beni2360 válasza totron (#8247) üzenetére


Beni2360
félisten

Hat tobb mint 60 év tavlataban ugy emlekszem, hogy eppen annyi kis vizet tett a soderhez, hogy korbe tudta lötyögtetni. Aztan szarazra torolve kikente zsirral.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#8253) #82860288


#82860288
törölt tag

Ez lett a második sütés a kovászból.
Ezt most 330g vízzel csináltam 350g helyett, mégis ragadósabb lett.
Óránként hajtogattam és kb. 2 órát kelt, összesen a bulk kelesztés kb. szűk ~6 óra volt. Utána még volt 14 órát a hűtőben.
Itt formázásnál szintén kicsit összeesett a tészta, hallottam is kis levegőt sikerült kinyomkodnom belőle.
Ennek az íze viszont másabb lett, nem annyira édes, mint az előző. Mármint az sem volt édes, de inkább volt semleges kenyér ízű, ennek egy kicsit talán kesernyésebb(?), nem tudom mi a jó szó rá.
Viszont így is finom, kapott a család is belőle.

(#8254) fradi81 válasza krizmo_ (#8251) üzenetére


fradi81
veterán

Köszi majd kipróbálom, mindenesetre a sütés teszt nem lett rossz elsőre, ez egy tök alap összekavarós recept csak a dagasztógép ment össz 10 percet, aztán 5-6 órát kelt és ennyi, a mi formakenyér elvárásunkat hozta, ha egy kicsit kevésbé lenne gumis érzetű az még egy plusz lenne. A kovász rozs, a többi kenyérlisztből van érdekes tepertőre emlékeztető aromája lett.

[ Szerkesztve ]

moto g72, Ninebot d28e

(#8255) philoxenia válasza attiati (#8246) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Mosogatógép? Nekem sok delimanom van de még egyről sem kopott le a bevonat...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8256) krizmo_ válasza fradi81 (#8254) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Gratulálok! :C Ezek szerint működik a kovász. :)

(#8257) krizmo_ válasza #82860288 (#8253) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Szép külsejű kenyérke lett, a belseje is alakul. :)
Családnak hogy ízlik?

(#8258) #82860288 válasza krizmo_ (#8257) üzenetére


#82860288
törölt tag

Nem nyilatkoztak még róla, vittek el belőle.
Így viszont úgyis azt mondják, hogy ízlett nekik, akkor is ha nem. :DDD

(#8259) attiati válasza philoxenia (#8255) üzenetére


attiati
veterán

Mióta használod és milyen gyakran?
Illetve melyik modell?
Nem volt mosogatógépben.
Szerintem modelltől is függhet.

Totron: köszi szépen!

(#8260) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Kicsit off, de hátha segítő emberre, emberekre találok.

Járok edzeni, de a kajálással komoly gondok vannak.

Van köztetek olyan fórumtárs, aki ugyancsak edzeni jár, tömegelni szeretne és megosztanám velem a receptjeit, mit mikor eszik, milyen turmixokat készít stb....

Köszönöm előre is.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#8261) philoxenia válasza attiati (#8259) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Van ilyesmi is, mint amit linkeltél, azt kevesebbet használom, de van a hosszúkás barna tepsim, van piros fazék/lábasom is, az már vagy nyolc- tíz éves. Olyasmi, mint amit egy ideje már barnában gyártanak, csak az még piros volt. Anno sokat használtam, mert jó rá a tefalos fedő. Most kevesebbet, mert pörköltet már az újabban főzök, ami viszont alumínium alapú, nem vas. Nekem mondjuk sok edényem van, tepsim is, mérettől függ épp melyiket használom, de ugye ezekbe fémmel sosem nyúlok, súrolni nem szoktam, így a bevonat eléggé kímélve van. elejtve nem voltak, hogy a zománc lejöjjön róluk.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8262) philoxenia válasza Predator2 (#8260) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát inkább a gyúrós topik kellene Neked.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8263) Predator2 válasza philoxenia (#8262) üzenetére


Predator2
addikt

:(

Nem erre a területre van az a topic.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#8264) philoxenia válasza Predator2 (#8263) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát a turmixok nagyon távol állnak innen... A tömegelést meg a legtöbben inkább kerülnék szvsz. :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8265) attiati válasza Predator2 (#8263) üzenetére


attiati
veterán

Elég sokat beszélgetnek ott az edzős kajálásról.
Mit, mikor, mennyit. Patika mérlegen kiszámolva.
Nyugodtan keress rá ott, vagy tedd fel a kérdésedet.

[ Szerkesztve ]

(#8266) fradi81


fradi81
veterán

Hűtőből kivéve és aztán kis idő múlva megetetve a kovászt mennyit érdemes várni min/max, hogy tésztába rakjuk van erre valami szabály?

moto g72, Ninebot d28e

(#8267) krizmo_ válasza fradi81 (#8266) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Sok mindentől függ, pl.: mennyire erős a kovász, mennyire van meleg, ilyen esetekben gyorsabban emelkedik. Kb. háromszorosára szokott nőni, és onnan esik vissza, amikor a "legfickósabb" akkor érdemes felhasználni.

[ Szerkesztve ]

(#8268) philoxenia válasza krizmo_ (#8267) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kovásznál mekkora sokkot okoz, ha meleg vízzel engeded föl? Élesztőnél a "tea hőmérsékletű" víz hozzáadása még nem okoz kárt tapasztalatom szerint. (vaj miatt szoktam gyúrásnál ilyet csinálni) Nekem anno a kenyérsütő gépek nem váltak be gyúrásra, ilyet használok. Ma vettem Aldiban rusztikus teljes kiőrlésű bucit, meg se közelíti a kenyeremet. (méretben kb. ugyanaz)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8269) sutszi válasza philoxenia (#8268) üzenetére


sutszi
veterán

Többször csináltam már kovászos kalácsot... és kenyeret. A kalácsban a vaj eldolgozása kézzel brutál nehéz... Kenyérsütő gépben viszont nagyon szép homogén tészta lett.
Természetesen egy ilyen dagasztó géppel is jó lesz az eredmény... a lényeg, hogy a gép sokáig és fáradhatatlanul tudja csinálni...

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#8270) #82860288 válasza philoxenia (#8268) üzenetére


#82860288
törölt tag

+sutszi

De jó, ma rendeltem egy hasonló masinát, alapgépet.
Hétvégén kérdezte a masszőröm miért kemény a kezem és a mellizmom, mondtam neki, hogy dagasztottam. :DDD

Géppel meddig érdemes dagasztani?

(#8271) sutszi válasza #82860288 (#8270) üzenetére


sutszi
veterán

Hát alapvetően az elején van értelme az egésznek...Amikor összekevered az anyagokat...

Utána a hajtogatás és egyéb műveleteknél már nincs jelentősége.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#8272) philoxenia válasza sutszi (#8269) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kenyérsütő mindig tönkrement nekem, kikopott a szimering benne, ezért váltottam robotra. Szinte csak kenyérdagasztásra használom. Napi kb. két "kenyérrel" számolva, (nekem az 2x7-8 deka) éves szinten olyan 50 kiló kenyeret sütök magamnak, meg időnként fehér lisztből ezt azt a családnak. Eddig nagyon bírja. Olyan 4-5 éves talán a készülék.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8273) philoxenia válasza #82860288 (#8270) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Mikor összeáll a tészta és egyben forgatja, akkor szoktam kivenni a gépből. Azért is jó, mert mindig látszik, hogy egy kevés víz, vagy egy kevés liszt kell-e még bele. Persze van, mikor kicsit lágyabb tésztával dolgozok, de látszik az állagon mindig. Pár perc vele a dagasztás csak.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8274) #82860288 válasza sutszi (#8271) üzenetére


#82860288
törölt tag

Már mindegy, félrekattintottam.

philoxenia: köszi, akkor nem egzakt idő, hanem amikor szép homogén a tészta.

[ Szerkesztve ]

(#8275) krizmo_ válasza philoxenia (#8268) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Mostanában már tejszínt adok vaj helyett a kalácshoz, de ha valamihez mégis vaj kell, akkor szobahőmérsékletűt használok.
Kovászos kenyérhez nem jó a kenyérsütő. :N Beleragad.
Kézmeleg vizet simán elbírja a kovász.

[ Szerkesztve ]

(#8276) krizmo_ válasza #82860288 (#8270) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Évek óta kézzel dagasztok. :DDD Mióta kovászolok mindent így dagasztok, kezdetben mindenképpen jobb így.

Géppel meddig érdemes dagasztani?
Attól függ mit.

[ Szerkesztve ]

(#8277) #82860288 válasza krizmo_ (#8276) üzenetére


#82860288
törölt tag

Huuh, nekem fájtak az ujjaim is meg a mellizmom is. Ha ez az ára, hogy izom nőljön, akkor nem használom a gépet. :DDD

Géppel dagasztásos kérdéshez: kovászos kenyérnek való tésztát autolízis után.

(#8278) krizmo_ válasza #82860288 (#8277) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Nekem elég nagy mellizmom van, elbírja. :DDD :B

Géppel dagasztásos kérdéshez: kovászos kenyérnek való tésztát autolízis után.
Addig kell dagasztani, amíg össze nem áll a tészta, és már nem szakad. Nem nagyon van konkrét idő, de látod mikor jó, ahogy kézzel dagasztás során is láttad. :)

(#8279) #82860288 válasza krizmo_ (#8278) üzenetére


#82860288
törölt tag

Huncut vagy. :DDD

Már sztem túlgondoltam az egészet. :DDD De pl. amerikai palacsintához és csirkemellhez van konkrét időpont, hogy meddig kell sütnöm, hogy jó legyen és milyen hőfok beállításon.
Tudom a sütés / főzés nem egzakt tudomány, de néha mégis igen és én meg szeretek effektív lenni, de az meg már lehet munkahelyi és egyéb ártalom. :B

(#8280) Cha-b válasza philoxenia (#8268) üzenetére


Cha-b
senior tag

A tea hőmérsékletű víz sem az igazi élesztőnél, mert megöli az élesztőgombákat. 37-38 fok az ideális, kb mint a testhő.

CSAKAKISPEST!!!!

(#8281) krizmo_ válasza #82860288 (#8279) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Megértem én is folyton túlgondolok sokmindent, pedig a legtöbbször felesleges. :) Lassan rutinná válik és belátod, hogy a kovászolás túl sok tényezős ahhoz, hogy előre meghatározott idő szerint csináld.

[ Szerkesztve ]

(#8282) Czimby


Czimby
addikt

Van itt valakinek Samsung healthy steam mikró?
Kíváncsi lennék mennyire életképes, milyen benne a párolt zöldség.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8283) Ance válasza Czimby (#8282) üzenetére


Ance
őstag

Inkább a Panasonic inverterest nézd steam+ edénnyel. Ezt használjuk már több, mint egy éve és nagyon jó. A steam+ edény kiválóan pirít is. Egy csirkemellet is szaftosra készít, nem szárítja ki.

[link]

(#8284) philoxenia válasza Cha-b (#8280) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Mondjuk én olyasmi meleg teát iszom. :)
Nem leforrázni gondoltam. :N

Találtam tanácsok

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8285) philoxenia válasza krizmo_ (#8276) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Azért úúútálok kézzel gyúrni, mert ragacsos lesz a kezem. Mondjuk a teljes kiőrlésű liszt miatt nekem mindig megy bele + sikér. Tésztát (köret, leves) se szeretek gyúrni. A már majdnem kész tésztát utána már más átgyúrni persze.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8286) krizmo_ válasza philoxenia (#8285) üzenetére


krizmo_
Topikgazda

Én sem szeretek túlzottan kézzel gyúrni, korábban kenyérgéppel ment a dagasztás, de a kovászos tésztát nem kezelte jól, így el lett adva, sikerült elhatároznom magam egy KitchenAid mellett, így majd valamikor beruházunk rá.
A tésztaféléket durumlisztből szoktam készíteni, azzal könnyebb dolgozni, mint a sima liszttel.

(#8287) body007 válasza Czimby (#8282) üzenetére


body007
addikt

healthy és microwave szavak egy mondatban? Ez oximoron :U
Persze nem bele akarok szólni csak megjegyeztem :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8288) Czimby válasza Ance (#8283) üzenetére


Czimby
addikt

Köszi megnéztem, biztosan jó hiszen Panasonic.
Viszont a Samsung kevesebb mint fele áron lenne, és csak zöldséget párolnék benne néha néha.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8289) totron válasza body007 (#8287) üzenetére


totron
addikt

Ugyan, csak kiirt pár vitamint, ami persze tápérték-gyilok és az ízen sem segít, de egyéb démoni hatásai nem bizonyultak ténylegesnek. Zöldséget párolni szerintem pont alkalmatlan a technológia. Csökkent beltartalom, vízíz/hiányérzet. Aki szeret pittyegtetni, mint én is, annak ott az indukciós, ott már oké a zöldség is.

Itt a nyár, ne feledjétek eszközölni a szabadtüzi eseményeket, legyen mit felidézni tél közepén vagy armageddon idején majd.

(#8290) Czimby válasza totron (#8289) üzenetére


Czimby
addikt

A csökkent tápanyag tartalom sajnos egyértelmű, viszont a vízíz hiányérzetet nem teljesen értem.

Itt is vizet raksz alá egy lezárt edényben.

Ami engem aggaszt, hogy nem csak a forró gőz "főzi" a zöldségeket hanem maga a mikrohullámú, és attól félek emiatt puha szottyadt lesz a végeredmény.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8291) philoxenia válasza Czimby (#8290) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Tökéletes párolás érhető el szuvidálással pl.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8292) body007 válasza Czimby (#8290) üzenetére


body007
addikt

Ha nagyon párolni akarsz akkor inkább egy ilyen:

Tefal VC204810 Ultra Compact

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8293) philoxenia válasza body007 (#8292) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából ez gőzöl csak, amit rengeteg módon lehet még művelni, nekem is több fazék, lábas stb. tudja. Van ilyesmi párolóm (nem Tefal) párszor használtam csak. A műanyagokat nem preferálom főzésnél.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8294) Czimby válasza body007 (#8292) üzenetére


Czimby
addikt

Köszi de nem szeretnék még egy kacatot a konyhában.
Ráadásul műanyag.

Lehet, hogy inkább veszek egy 4-5reszes rozsdamentes pároló edény készletet és le van tudva.

Csak mivel úgy is cserés a mikro grill helyett elgondolkodtam a parolósban. De inkább elengedem.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8295) philoxenia válasza Czimby (#8294) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Mikro nem igazán párolóbarát szerintem sem. Mikróban melegíteni érdemes, esetleg kenyeret pirítani a grilljén.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8296) Ance válasza Czimby (#8288) üzenetére


Ance
őstag

Az inverter is okozhatja a felárat. Ez nem ki-be kapcsol, amikor alacsonyabb fokozaton melegítesz, hanem alacsonyabb fokozaton működik. Az egyik előnye, hogy vannak olyan tányérok, edények pl. amik nem bírják a max. teljesítményt. Ezek mindig felmelegedtek a korábbiban, ebben nem. Másrészt gyorsabb.

Az a párolótál úgy működik, hogy valami spec fémből van. Azt melegíti fel és a meleg tál “készíti el” az ételt, tehát pirítja a húst vagy felforralja a benne lévő vizet, ami párolja a zöldséget. A zöldségekből főleg brokkolit szoktunk, az nem puha lesz.

Persze nem akarlak rábeszélni, lehet egy párolóedény jobb, de lehet kapni fém edénybe való párolóbetétet, ami kis helyen elfér.

Csukva:



Nyitva:

[ Szerkesztve ]

(#8297) philoxenia válasza Ance (#8296) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

[link]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#8298) Czimby válasza Ance (#8296) üzenetére


Czimby
addikt

Köszi a kimerítő választ!

Ez a betét is jó lehet, sőtt a philoxenia által linkeltbgoogle kérés meg sima mikroba való grillrácsot is kiad mint pároló betét. Lehet teszek egy próbát azzal egy sima edényben, és egy fillért sem kell költeni rá. :DDD

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8299) fradi81


fradi81
veterán

Ennek a hűtőben kelesztésnek egyébként mi a célja?

moto g72, Ninebot d28e

(#8300) #82860288


#82860288
törölt tag

Az mitől lehet, hogy a kovászos kenyér tészta dagasztásnál csirizesen ragad? A mai adag tésztám dagasztás után 10 dekával kevesebb volt, egyik fele a pulton maradt, másik fele meg a kezemen. :(
Előző sütésnél 20g-mal kevesebb vizet használtam, de akkor is ragadt. A kovászom viszont kicsit folyós volt ma, lehet elmértem az arányokat?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.