RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
krizmo_
Topikgazda
Ha egy tál vízbe kanalazol egy pici kovászt és a tetején marad, akkor jó, ha elsüllyed, akkor nem. De abból is látod, hogy jó, ha buborékos, és dupla akkora, mint etetés előtt.
Beni2360
félisten
Hat tobb mint 60 év tavlataban ugy emlekszem, hogy eppen annyi kis vizet tett a soderhez, hogy korbe tudta lötyögtetni. Aztan szarazra torolve kikente zsirral.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
#82860288
törölt tag
Ez lett a második sütés a kovászból.
Ezt most 330g vízzel csináltam 350g helyett, mégis ragadósabb lett.
Óránként hajtogattam és kb. 2 órát kelt, összesen a bulk kelesztés kb. szűk ~6 óra volt. Utána még volt 14 órát a hűtőben.
Itt formázásnál szintén kicsit összeesett a tészta, hallottam is kis levegőt sikerült kinyomkodnom belőle.
Ennek az íze viszont másabb lett, nem annyira édes, mint az előző. Mármint az sem volt édes, de inkább volt semleges kenyér ízű, ennek egy kicsit talán kesernyésebb(?), nem tudom mi a jó szó rá.
Viszont így is finom, kapott a család is belőle.
fradi81
veterán
Köszi majd kipróbálom, mindenesetre a sütés teszt nem lett rossz elsőre, ez egy tök alap összekavarós recept csak a dagasztógép ment össz 10 percet, aztán 5-6 órát kelt és ennyi, a mi formakenyér elvárásunkat hozta, ha egy kicsit kevésbé lenne gumis érzetű az még egy plusz lenne. A kovász rozs, a többi kenyérlisztből van érdekes tepertőre emlékeztető aromája lett.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
philoxenia
MODERÁTOR
Mosogatógép? Nekem sok delimanom van de még egyről sem kopott le a bevonat...
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
krizmo_
Topikgazda
Gratulálok! Ezek szerint működik a kovász.
krizmo_
Topikgazda
Szép külsejű kenyérke lett, a belseje is alakul.
Családnak hogy ízlik?
#82860288
törölt tag
Nem nyilatkoztak még róla, vittek el belőle.
Így viszont úgyis azt mondják, hogy ízlett nekik, akkor is ha nem.
attiati
veterán
Mióta használod és milyen gyakran?
Illetve melyik modell?
Nem volt mosogatógépben.
Szerintem modelltől is függhet.
Totron: köszi szépen!
Predator2
addikt
Helló
Kicsit off, de hátha segítő emberre, emberekre találok.
Járok edzeni, de a kajálással komoly gondok vannak.
Van köztetek olyan fórumtárs, aki ugyancsak edzeni jár, tömegelni szeretne és megosztanám velem a receptjeit, mit mikor eszik, milyen turmixokat készít stb....
Köszönöm előre is.
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
philoxenia
MODERÁTOR
Van ilyesmi is, mint amit linkeltél, azt kevesebbet használom, de van a hosszúkás barna tepsim, van piros fazék/lábasom is, az már vagy nyolc- tíz éves. Olyasmi, mint amit egy ideje már barnában gyártanak, csak az még piros volt. Anno sokat használtam, mert jó rá a tefalos fedő. Most kevesebbet, mert pörköltet már az újabban főzök, ami viszont alumínium alapú, nem vas. Nekem mondjuk sok edényem van, tepsim is, mérettől függ épp melyiket használom, de ugye ezekbe fémmel sosem nyúlok, súrolni nem szoktam, így a bevonat eléggé kímélve van. elejtve nem voltak, hogy a zománc lejöjjön róluk.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
philoxenia
MODERÁTOR
Hát inkább a gyúrós topik kellene Neked.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Predator2
addikt
Nem erre a területre van az a topic.
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
philoxenia
MODERÁTOR
Hát a turmixok nagyon távol állnak innen... A tömegelést meg a legtöbben inkább kerülnék szvsz.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
attiati
veterán
Elég sokat beszélgetnek ott az edzős kajálásról.
Mit, mikor, mennyit. Patika mérlegen kiszámolva.
Nyugodtan keress rá ott, vagy tedd fel a kérdésedet.
[ Szerkesztve ]
fradi81
veterán
Hűtőből kivéve és aztán kis idő múlva megetetve a kovászt mennyit érdemes várni min/max, hogy tésztába rakjuk van erre valami szabály?
moto g72, Ninebot d28e
krizmo_
Topikgazda
Sok mindentől függ, pl.: mennyire erős a kovász, mennyire van meleg, ilyen esetekben gyorsabban emelkedik. Kb. háromszorosára szokott nőni, és onnan esik vissza, amikor a "legfickósabb" akkor érdemes felhasználni.
[ Szerkesztve ]
philoxenia
MODERÁTOR
Kovásznál mekkora sokkot okoz, ha meleg vízzel engeded föl? Élesztőnél a "tea hőmérsékletű" víz hozzáadása még nem okoz kárt tapasztalatom szerint. (vaj miatt szoktam gyúrásnál ilyet csinálni) Nekem anno a kenyérsütő gépek nem váltak be gyúrásra, ilyet használok. Ma vettem Aldiban rusztikus teljes kiőrlésű bucit, meg se közelíti a kenyeremet. (méretben kb. ugyanaz)
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
sutszi
veterán
Többször csináltam már kovászos kalácsot... és kenyeret. A kalácsban a vaj eldolgozása kézzel brutál nehéz... Kenyérsütő gépben viszont nagyon szép homogén tészta lett.
Természetesen egy ilyen dagasztó géppel is jó lesz az eredmény... a lényeg, hogy a gép sokáig és fáradhatatlanul tudja csinálni...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
#82860288
törölt tag
+sutszi
De jó, ma rendeltem egy hasonló masinát, alapgépet.
Hétvégén kérdezte a masszőröm miért kemény a kezem és a mellizmom, mondtam neki, hogy dagasztottam.
Géppel meddig érdemes dagasztani?
sutszi
veterán
Hát alapvetően az elején van értelme az egésznek...Amikor összekevered az anyagokat...
Utána a hajtogatás és egyéb műveleteknél már nincs jelentősége.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
philoxenia
MODERÁTOR
Kenyérsütő mindig tönkrement nekem, kikopott a szimering benne, ezért váltottam robotra. Szinte csak kenyérdagasztásra használom. Napi kb. két "kenyérrel" számolva, (nekem az 2x7-8 deka) éves szinten olyan 50 kiló kenyeret sütök magamnak, meg időnként fehér lisztből ezt azt a családnak. Eddig nagyon bírja. Olyan 4-5 éves talán a készülék.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
philoxenia
MODERÁTOR
Mikor összeáll a tészta és egyben forgatja, akkor szoktam kivenni a gépből. Azért is jó, mert mindig látszik, hogy egy kevés víz, vagy egy kevés liszt kell-e még bele. Persze van, mikor kicsit lágyabb tésztával dolgozok, de látszik az állagon mindig. Pár perc vele a dagasztás csak.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
#82860288
törölt tag
Már mindegy, félrekattintottam.
philoxenia: köszi, akkor nem egzakt idő, hanem amikor szép homogén a tészta.
[ Szerkesztve ]
krizmo_
Topikgazda
Mostanában már tejszínt adok vaj helyett a kalácshoz, de ha valamihez mégis vaj kell, akkor szobahőmérsékletűt használok.
Kovászos kenyérhez nem jó a kenyérsütő. Beleragad.
Kézmeleg vizet simán elbírja a kovász.
[ Szerkesztve ]
krizmo_
Topikgazda
Évek óta kézzel dagasztok. Mióta kovászolok mindent így dagasztok, kezdetben mindenképpen jobb így.
Géppel meddig érdemes dagasztani?
Attól függ mit.
[ Szerkesztve ]
#82860288
törölt tag
Huuh, nekem fájtak az ujjaim is meg a mellizmom is. Ha ez az ára, hogy izom nőljön, akkor nem használom a gépet.
Géppel dagasztásos kérdéshez: kovászos kenyérnek való tésztát autolízis után.
krizmo_
Topikgazda
Nekem elég nagy mellizmom van, elbírja.
Géppel dagasztásos kérdéshez: kovászos kenyérnek való tésztát autolízis után.
Addig kell dagasztani, amíg össze nem áll a tészta, és már nem szakad. Nem nagyon van konkrét idő, de látod mikor jó, ahogy kézzel dagasztás során is láttad.
#82860288
törölt tag
Huncut vagy.
Már sztem túlgondoltam az egészet. De pl. amerikai palacsintához és csirkemellhez van konkrét időpont, hogy meddig kell sütnöm, hogy jó legyen és milyen hőfok beállításon.
Tudom a sütés / főzés nem egzakt tudomány, de néha mégis igen és én meg szeretek effektív lenni, de az meg már lehet munkahelyi és egyéb ártalom.
Cha-b
senior tag
A tea hőmérsékletű víz sem az igazi élesztőnél, mert megöli az élesztőgombákat. 37-38 fok az ideális, kb mint a testhő.
CSAKAKISPEST!!!!
krizmo_
Topikgazda
Megértem én is folyton túlgondolok sokmindent, pedig a legtöbbször felesleges. Lassan rutinná válik és belátod, hogy a kovászolás túl sok tényezős ahhoz, hogy előre meghatározott idő szerint csináld.
[ Szerkesztve ]
Czimby
addikt
Van itt valakinek Samsung healthy steam mikró?
Kíváncsi lennék mennyire életképes, milyen benne a párolt zöldség.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
Inkább a Panasonic inverterest nézd steam+ edénnyel. Ezt használjuk már több, mint egy éve és nagyon jó. A steam+ edény kiválóan pirít is. Egy csirkemellet is szaftosra készít, nem szárítja ki.
[link]
philoxenia
MODERÁTOR
Mondjuk én olyasmi meleg teát iszom.
Nem leforrázni gondoltam.
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
philoxenia
MODERÁTOR
Azért úúútálok kézzel gyúrni, mert ragacsos lesz a kezem. Mondjuk a teljes kiőrlésű liszt miatt nekem mindig megy bele + sikér. Tésztát (köret, leves) se szeretek gyúrni. A már majdnem kész tésztát utána már más átgyúrni persze.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
krizmo_
Topikgazda
Én sem szeretek túlzottan kézzel gyúrni, korábban kenyérgéppel ment a dagasztás, de a kovászos tésztát nem kezelte jól, így el lett adva, sikerült elhatároznom magam egy KitchenAid mellett, így majd valamikor beruházunk rá.
A tésztaféléket durumlisztből szoktam készíteni, azzal könnyebb dolgozni, mint a sima liszttel.
healthy és microwave szavak egy mondatban? Ez oximoron
Persze nem bele akarok szólni csak megjegyeztem
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Czimby
addikt
Köszi megnéztem, biztosan jó hiszen Panasonic.
Viszont a Samsung kevesebb mint fele áron lenne, és csak zöldséget párolnék benne néha néha.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
totron
addikt
Ugyan, csak kiirt pár vitamint, ami persze tápérték-gyilok és az ízen sem segít, de egyéb démoni hatásai nem bizonyultak ténylegesnek. Zöldséget párolni szerintem pont alkalmatlan a technológia. Csökkent beltartalom, vízíz/hiányérzet. Aki szeret pittyegtetni, mint én is, annak ott az indukciós, ott már oké a zöldség is.
Itt a nyár, ne feledjétek eszközölni a szabadtüzi eseményeket, legyen mit felidézni tél közepén vagy armageddon idején majd.
Czimby
addikt
A csökkent tápanyag tartalom sajnos egyértelmű, viszont a vízíz hiányérzetet nem teljesen értem.
Itt is vizet raksz alá egy lezárt edényben.
Ami engem aggaszt, hogy nem csak a forró gőz "főzi" a zöldségeket hanem maga a mikrohullámú, és attól félek emiatt puha szottyadt lesz a végeredmény.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
philoxenia
MODERÁTOR
Tökéletes párolás érhető el szuvidálással pl.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Ha nagyon párolni akarsz akkor inkább egy ilyen:
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából ez gőzöl csak, amit rengeteg módon lehet még művelni, nekem is több fazék, lábas stb. tudja. Van ilyesmi párolóm (nem Tefal) párszor használtam csak. A műanyagokat nem preferálom főzésnél.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Czimby
addikt
Köszi de nem szeretnék még egy kacatot a konyhában.
Ráadásul műanyag.
Lehet, hogy inkább veszek egy 4-5reszes rozsdamentes pároló edény készletet és le van tudva.
Csak mivel úgy is cserés a mikro grill helyett elgondolkodtam a parolósban. De inkább elengedem.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
philoxenia
MODERÁTOR
Mikro nem igazán párolóbarát szerintem sem. Mikróban melegíteni érdemes, esetleg kenyeret pirítani a grilljén.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Az inverter is okozhatja a felárat. Ez nem ki-be kapcsol, amikor alacsonyabb fokozaton melegítesz, hanem alacsonyabb fokozaton működik. Az egyik előnye, hogy vannak olyan tányérok, edények pl. amik nem bírják a max. teljesítményt. Ezek mindig felmelegedtek a korábbiban, ebben nem. Másrészt gyorsabb.
Az a párolótál úgy működik, hogy valami spec fémből van. Azt melegíti fel és a meleg tál “készíti el” az ételt, tehát pirítja a húst vagy felforralja a benne lévő vizet, ami párolja a zöldséget. A zöldségekből főleg brokkolit szoktunk, az nem puha lesz.
Persze nem akarlak rábeszélni, lehet egy párolóedény jobb, de lehet kapni fém edénybe való párolóbetétet, ami kis helyen elfér.
Csukva:
[ Szerkesztve ]
philoxenia
MODERÁTOR
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
Czimby
addikt
Köszi a kimerítő választ!
Ez a betét is jó lehet, sőtt a philoxenia által linkeltbgoogle kérés meg sima mikroba való grillrácsot is kiad mint pároló betét. Lehet teszek egy próbát azzal egy sima edényben, és egy fillért sem kell költeni rá.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
fradi81
veterán
Ennek a hűtőben kelesztésnek egyébként mi a célja?
moto g72, Ninebot d28e
#82860288
törölt tag
Az mitől lehet, hogy a kovászos kenyér tészta dagasztásnál csirizesen ragad? A mai adag tésztám dagasztás után 10 dekával kevesebb volt, egyik fele a pulton maradt, másik fele meg a kezemen.
Előző sütésnél 20g-mal kevesebb vizet használtam, de akkor is ragadt. A kovászom viszont kicsit folyós volt ma, lehet elmértem az arányokat?
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
ingyenes kategóriában
- Apple iPhone 12 Pro Max, Pacific Blue, 128Gb, független 86% akku
- Szuper Akció:Igényeseknek-Exkluziv-12Genes-Core i7-Dell Latitude 5430-Harmad áron-garival!!!
- Western Digital 6TB NasWare 3.0 WD60EFRX-68l0bn1 keveset használt eladó.
- ÚJ Under Armour HOVR Machina 2 futócipő,sportcipő 44-es méretben eladó
- Teljes Playstation VR szett PS5 adapterrel