Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmaci
csendes tag
Sziasztok,
Még új vagyok a fórumon, de remélhetőleg a fórum hasznos tagjává sikerül válnom
CNC programozáshoz értő szaki segítségére lenne szükségem.Egy kis programot kellene megírni, 3 tengelyes HAAS vezérlőre és ahhoz kellene segítség.
Tulajdonképpen a megfelelő G kódokat kell megadnom, előtolás, lefutás, kidolgozásnál nagyolás, befejező finom marásra, stb. parancsokat kellene kidolgozni.Sajnos nincs CAD formában
úgy persze megkönnyítené a folyamatot.
-
nesh_019
senior tag
Hali.
Mi a különbség a sima CNC eszterga/marógép és a CNC eszterga/maró megmunkálóközpont között?
-
Most untam meg. Holnap beszélek a raktárossal hogy bassza le az élezőket.
Jó erősen megbámulta a fúrót, és megvilágosodtam.
Piszkosul örülnék ha lenne a vágóél után egy kis egyenes szakasz, mert így soha sem lesz sarka a fúrónak az első furat után. -
atesz999
tag
Sziasztok!
Azt kérdeznem, hogy van itt olyasvalaki, aki használja az SSCNC szoftvert? -
zolikaDB
veterán
Ritka az, amikor a melos buszke a fonokere, mert az azert fonok es gore, mert o tud a legtobbet a muhelyben.
Amig par alkoholista geci orrba szajba vezeti a fonoket meg par tehetsegesebb de befolyasolhato tanulot, addig nagy baj van. Meg amikor a muhelyben azert tartanak X alkoholistat, h legyen kinek kockat marni tuloraban, h azzal a megmunkalon kelljen szenvedni.
Kolleganak par kisebb lapot kellene marni, koszorultek froccsszerszamba. 1 oraig szenvedett a satuval, kiallitassal, majd feladta, lebasz.ta a satut, es rarakta alatetre. Nem volt se parhuzam, se meroleges, se semmi a lapokon, azok meg igy nem egyeztek a koszorult parhuzamsatuval.
Na amig igy mennek a dolgok, addig egy ertelmes fonok tud csak igazan rendet tenni a fejekben. -
TGWH
őstag
válasz
Klaus Duran #9388 üzenetére
Egyszer egy volt kolléga kíváncsi volt, és felhívott egy hírdetőt, aki kiemelkedő fizetést kínált. Nevetséges összeget mondtak neki.
Itt is van pár nagyobb gyár, a tényleg jó fizetés kb. nettó 120-130 ezer, talán három műszakban.
Nem az a baj hogy keveset fizetnek, hanem hogy iszonyat durván mennek felfelé az árak. -
-
kpityu2
őstag
-
nesh_019
senior tag
Mióta dolgoztok a szakmában ? A saját tudásotok szerintetek milyen?
-
zolikaDB
veterán
Nekem anno így nézett ki:
- kelés 03:50
- buszig gyalog, indul 04:20
- bebuszozás Debrecenbe, leszállás
- két lámpán átgyaloglás másik megállóba
- helyi busszal 30 perc az ipari parkig
- megállóból 1.5km gyalog a műhelybe
- itt napi 12
- fordított sorrendben visszaNémetország sem volt rózsásabb a sötétben főúton bebiciklizéssel melóba, szombaton meg 65 óra utána szintén kerékpározás vásárolni stb stb.
-
TGWH
őstag
válasz
zolikaDB #9377 üzenetére
Majd ha felhúznak egy másik cnc műhelyt a városba, akkor elgondolkodom. Fszom sem buszozik órákat, átlagsebesség úgy jön ki 75-re maximum, hogy városban és városon kívül is 75-tel megy a busz
meg sok a domb is, na. A vonat már jobb, de ha esik az eső, meg vagyok lőve, amíg beérek a nagyváros ipari részére.
Azért a mostani helyen egyértelműen jobb a helyzet, bár itt sem fizetnek agyon, meg az előző helyen legalább volt meló, ide sok mindent nem hoznak, csak fix melókat rendelnek. Ennek ellenére azért változatos és nyugis hely. Már az jó pont, hogy nem ordibálnak az emberrel -
TGWH
őstag
válasz
zolikaDB #9374 üzenetére
Azért az sem mindegy, hogy fix technológiát kapsz, vagy találd ki magad a két db lapkáról amit a kezedbe nyomnak, hogy miféle, aztán meg üvöltözik a főnök, hogy agyonfizet utánad minimálbér + 15 ezer forintot, és még arra sem vagy képes, hogy tegnapra kész legyen.
A fosás egy idő után átmegy leszarom-ba
A szakma csúcsa ott kezdődik, amikor képesek egy melót úgy elhúzni, hogy műszak vége előtt pár perccel végez a gép
A poén kategória ott kezdődik, amikor a kolléga folyton panaszkodik, hogy nem dolgozol. Ő persze fél órát dolgozik, tíz percet pihen, néha el is bóbiskol a gép mellett
Ha lehet zenét hallgatni a műhelyben, már jó.
pl. ilyet
De amikor nem hallod a gépet a többitől, ahol nem tolják neki, na az szivacs... -
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9372 üzenetére
Mármint melyik részét?
Amúgy a kezdőknek rohadt megtévesztő a dolog, mert fosik hogy törik minden, ezért alászámol. Utána meg visít a lapka, és eszébe nem jutna az embernek, hogy jobban tolja neki... -
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9370 üzenetére
Lehet, csak 180. De ha azt írja a doboz, akkor annyi, nem érdemes vele kötekedni
mondjuk nem 3mm-es fogásokkal fogsz menni az is biztos.
Főnök tovább gyorsított a programon, amint a szerszám fele elhagyja az anyagot, g0 z5eddig nem tűnik úgy, hogy nagyon megviselné a lapkákat...
Volt olyan meló, ahol egy csövet kellett ívbe lemarni, ott a gyorsjárat/gyorsító (nem tudom mi a neve, középen van a tengely iránygombok között - nct - ) gombot nyomtuk a végén, hogy időben kész legyen -
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9368 üzenetére
Az úgy rozsdamentesbe jó is lesz minimumnak
Én meg az esztergába nem szólok bele, egyrészt megy magától, másrészt ha normális az anyag, akkor szép apró forgácsot ad. Fogás kb. 3-4mm, előtolás olyan 1-2 tized, nem emlékszem, nem nézegettem.
De nem variálom agyon, cserélgetem a lapkákat, meg visszaveszem a fordulatot, aztán csak hoznak normális anyagot is, a Sandvik lapka azért nem olcsó, igaz talán a géphez kapták, szóval sok pénzbe nem került. Pörgetni meg ugye muszáj, pont a Sandvik miattsok helyen azért anyázzák a svédeket, mert egyszerűen 1500-nál nem pörög többet a gép, persze hogy pocsékul visz úgy az a lapka
Vagy ha ilyen szar anyag jön megint, veszek ki pár nap szabit, aztán festegetem a radiátorokatFriss okj-sként nagyot néztem, amikor a hagyományos marós vagy egy hónapig nem cserélt lapkát, meg hűtés nélkül tolta neki majdnem gyorsjáratban
odaosont a géphez, elindította, aztán futás
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
csiziktomi #9366 üzenetére
aluba 20al? nem 200?
sokélű lapkás marót eléggé lehet tolni is.
bár én nem vagyok marós, így elsőre egy s1000 f500at próbálnék meg ami simán lehet h felmehet a duplájára is tolásban, úgyhogy majd megaszondják -
kpityu2
őstag
válasz
csiziktomi #9366 üzenetére
Legfontosabb paraméter a fogankénti előtolás (forgácsvastagság) és a vágósebesség. Minden más ebből számolható. Viszont ezt a két paramétert minden befolyásolja: szerszámgeometria, hűtés, bevonat, gép merevsége, milyen lábbal kelt fel a szaki, stb.
Szerencsére ez a két paraméter a katalógusokban (szerszámkatalógus szerszámhoz illetve pl. a böhler anyagkatalógusa anyaghoz) szokott szerepelni, irányértéknek megteszi.
Pl.: 1.2379 (K110) 7.oldal: [link] -
csiziktomi
senior tag
válasz
BÁ Nutrition #9365 üzenetére
természetesen meg kérdezhetném ha lenne kitől,de nincs.A katalógus amink van, elég tág határok között adja meg pl120-280-ig.Én kimondottan olyanra gondoltam ,hogy mit tudom én 63 -as síkmaró 3mm fogásmélység mondjuk sima szerkezeti aluba milyen vágó, milyen fogankénti tolással szokták hajtani?(én olyan 20 vágó és 0.08 mm).
Tehát az itt megjelent kartársak tapasztalatára lennék kíváncsi. -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
csiziktomi #9364 üzenetére
szerintem van ilyen. pl kb minden szerszámkatalógusban benne vannak, csak egy csomó minden befolyásolja
pl ha 3h7es méretre mész 20 hosszan akkor nem célszerű 3mmes fogással nagyolni a mérethez közel.nézegess oktatóvideükat meg kérdezgesd a tapasztaltabbakat melóhelyen, vagy írd be ide vgy vhová a konkrét szituációt aztán biztos segít valaki.
meg lehet nem ártana valami szakkönyvet is elolvasni legalább 1x. mert a zöldgombtanfolyamon technológiát nem tanítanaka vágósebesség csak egy tényező a sok közül.
-
csiziktomi
senior tag
kellene valamiféle általános irányadó táblázat,hogy kb. milyen vágóval érdemes nekipróbálkozni az adott anyaghoz.pl edzet rozsdamentes 40 es vágó,rozsdamentes 80 as.Gondolom nem csak nekem okoz gondot meghatározni a kiinduló paramétereket.
-
BÁ Nutrition
addikt
milyen paraméterekkel forgácsoltok?
itt a rozsdamentes nem számit különlegesnek, sima vasnem szokoktt gond lenni vele.
80as vágóval szépen viszi. tolás? fogásmélység?
simításnál miket irsz be neki? meg mekkora a fogásmélység? lakparádiusz?a leszurásnál irhatsz neki ciklust is ami mondjuk kiemel 3tizedenkent, ket tizedet, ill irhatsz be neki vágót, az utsó 3-4 mmre belassíthatod 500as fordulatra, meg elég fontos h központban legyen. de nyilván számít mekkora a darab. ha nagy akkor nem szurnam le csak 3 mmig aztan kezzel letorom. meg nem tudom a foorsoban van-e szűkítő. otthon simán előfordulhat hogy nincs
ha edzett rozsdamentes akkor 40es vágót használunk.
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9359 üzenetére
Tudja a tököm, pont az a baj, hogy nem tudjuk miféle rozsdamentes... valami szíép fínyes
gondolom jól telebszkodták ötvözéskor... a baj az, hogy csak z irányban mozog szinte a kés, és nem töri normálisan a forgácsot, az meg odabsz a lapkának... lapkát nem tudom fejből, valami Sandvik.
Viszont a leszúrásból visszavettem, mert nagyon csúnya volt, 3 lapka / száls1600-on már szépen vitte, meg jól is potyogott lefelé.
Aztán a főnök közölte, hogy ilyen van, ilyet lehet venni, majd körülnéz máshol. Hát én befonom a hajam, ha megint ilyet hoz... átírom a programot egy fogással többre, leszúrást vissza, hadd lassuljon. Meg tele kell bszkodni m0-al, forgácsvakarás címszóval, úgysem vagyunk elegen, hadd álljon még annál az esztergánál is plusz egy ember
Ja, meg a h7 tűrés nem igen jött össze a két csapraegyik darab jó, másik egy századdal nagyobb, harmadik egy századdal kisebb
korrekciózni is felesleges, ment félre a köszörűsnek. Ja, nincs köszörűs
hagyományos esztergába be, reszelő elő, aztán kolléga odabszott a h7-nek
összeszerelésnél meg ment a káromkodás
nem tudom mi volt a bajuk, több mint a fele jó lett, az már jó arány
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #9357 üzenetére
Ja, most már érthető
este van.
Olyan szar anyag volt ma, három darab után letörtek a lapkák...
,,Bezzeg a színi tanodában, azt még szerettem.'' -
TGWH
őstag
Ja, megszokás. Kezdtem úgy, hogy 4-kor keltem, 5-re beértem a városba, volt fél órám, 6-kor meló... Vissza meg délután 2-kor futás a buszra/vonatra... 3-ra otthon is voltam. Hát a fszom sem maradt bent túlórázni minimálbérért...
Nekem valami jól fizető meló kéne, kevés óraszámmal -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
nesh_019 #9351 üzenetére
napi 13 ora, az egy honapban hetvege nelkul is 300. ill nem ingyert dolgozol mint otthon, szal jutsz is valamire. egyedi gyartasban mindig jobbak a lehetosegek tulora szmpontjabol mint szeriaban, de kinek mi fontos.
masik szempont volt anno hogy mikor kezdobb voltam akkor azert is hajtottam a tulorat mert az is ujabb lehetoseg a tapasztalatszerzesre. szal ha letolsz 300 orat havonta az egy ev alatt olyan mintha kozel ket evenyi tapasztalatot szereztel volna. bar ez csak egyediben er valamit mert szeriaban nem nagyon tanulod meg a szakmat
en mikor 2011ben elkezdtem es megtalaltam ezt a topicot akkor egybol az volt a cel hogy egy SirTom szintu helyet kikuzdjek magamnak es igazabol mar 1 eve sikerult is. ugyhogy a motivacio is fontos mint minden masban
-
BloodPandus
csendes tag
válasz
nesh_019 #9351 üzenetére
Megszokás kérdése.
Németben nekem megszokott volt a 200 fölötti óraszám úgy, hogy minden hónapban azért hazajöttem pár napra.
Viszont úgy nem megy, hogy otthon szalad a ház, és minden rád vár.
Valamint kell hozzá bizonyos jellemi beállítottság is, mert másképp csak halál és szenvedés az első félévben, utána otthagyod, bármennyit adnak is.
Nem vagyunk egyformák, nagyon nem.
Most már nem tudnám csinálni így, ezért vagyok azon az úton, hogy legyen saját CNC-m, legyen egy esztergám, utána a falu eltart engem, mert amit kínálni tudok, olyan a környéken nincs. Ha lenne, akkor már nem lennék ilyen bátor, mert felmutatható, pénzben azonnal kiszámítható tőke nélkül nem könnyű.
Nekem ilyen tőkém nincs, és így sem lesz egyszerű... -
nesh_019
senior tag
válasz
BÁ Nutrition #9348 üzenetére
Ti hogy bírtok ennyit dolgozni egy hónapban? Ahogy látom bent laktok a munkahelyeteken!?
Nagyon rosszul hangzik ez a sok óra.
Szabadidők nulla ! Hogy bírhatjátok ki ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dark Souls sorozat
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AliExpress tapasztalatok
- Futás, futópályák
- Fotók, videók mobillal
- EAFC 25
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest