- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
MaciG
addikt
Arra, hogy "szólok" mi a legjobb szó?
pl. egy utas megkér szóljak neki hol kell leszállnia, és én ezt akarom mondani . Oké, majd szólok! -
MaciG
addikt
Ha egy nőnek meg akarjuk dicsérni az illatát (parfüm) arra mi a jó kifejezés? Gondolom a nice smell nem az

-
MaciG
addikt
Ha önéletrajzba szeretném írni, hogy "hatékonyan és gazdaságosan tudom kezelni a járművet" felsorolás szerűen az egyéb képességekhez, akkor ez helyes?
-Effective and economical operation of vehicles. -
MaciG
addikt
Szerintetek ez így jó mint ajánlólevél minta?
To Whom It May Concern
I would like to recommend "XY" for the position as a bus driver. I have known him for 5 years since he started to work for "comapyn name"
"XY" has a remarkable personality and skills. He is courteous, reliable and punctual, the passangers has never complain abut him. During the time he worked for the company he has driven a safety way so never caused accident. He has made sure that the bus interior and exterior were in perfect condition as he did the regular maintenance and cleanliness.
We at the company are absolute satisfied with him so it was quite a shock when "XY" handed over his resignation, but I understand his desire to work in a more challenging positionI am positive that his prospective employer will be lucky to have an experienced driver like him as part of his team.
I wish him the best of luck for any position that he takes up in the future -
MaciG
addikt
Ajánlólevélnél ez a "To Whom It May Concern" mit jelent pontosan? (ezzel kezdődik)
Eddigi segítségeket köszönöm!

-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy : Vegye le az ékszereket . (pl. Reptéren) Akkor arra jó a take off?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ezt valaki, ha van egy kis szabadideje , le tudja nekem fordítani úgy hogy hivatalosan tűnjön? Mert nekem ez a hivatalos fordítás még annyira nem megy. :S
"Ezzel a levéllel igazolom, hogy XY az alábbi címen lakik.
cím
További kérdésekre a ..... telefonszámon tudok válaszolni amennyiben szükséges.
Tisztelettel: xy. (Fontos, hogy a bemutatott hivatalos levelek annak nevére érkezzenek, aki a levelet írta! )
Név,Aláírás" -
MaciG
addikt
Ha az önéletrajzba azt akarom írni hogy diák koromban árufeltöltő voltam egy adott helyen, akkor az árufeltöltőnek mi az angol megfelelője?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Arra hogy "megismerni" mi a legjobb szó? Pl. Ha jobban meg akarnak ismerni keressenek meg skypeon.
-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani kötetlen ebszélgetésben, hogy "dobtam őt" (vagyis szakítottunk) arra ez jó?
I dumped her -
MaciG
addikt
Ha pl. lakáskeresésnél azt akarom mondani hogy : Megnézhetem majd valamikor a házat? Arra ez jó?
May I have a look at the house at on time? -
MaciG
addikt
Én is úgy tudom, azért kérdeztem, mert mondatban így láttam "We took a little while to notice that only every other bus has the live commentary"
-
MaciG
addikt
Ez azt jelentené, hogy eltartott egy ideig mire... ?
"I took a little while to ... " -
MaciG
addikt
Köszi. Konkrétan arra gondoltam, hogy úgy alkalmas, hogy pl. megfelelt az alkalmassági vizsgán, tehát egészségügyileg alkalmas.

-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy alkalmas, pl. munkára, akkor arra a capable jó?
-
MaciG
addikt
Közben rájöttem, hogy ez az önéletrajz lefordítása lehet nem nekem való, szóval van-e valaki aki vállal ilyet? (Természetesen nem ingyen!)

-
MaciG
addikt
Ha önéletrajzba írom az érettségit arra jó a " high-school graduation" ?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
If you wish to exchange your driving licence for an equivalent Irish driving licence, you must do so within 10 years of your driving licence expiring
Itt a mondat második fele mit jelent? Azt hogy legalább még 10 évig érvényesnek kell lenni vagy hogy 10 éven belül bármikor lejár az oké?
-
MaciG
addikt
Azt hogy mondanátok, hogy: Lelépett elém (pl. a járdáról egy gyalogos)
-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy mire hazaérek kész lesz a vacsora,arra ez jó?
By the time I get home the supper has been ready. -
MaciG
addikt
Ha pl. mesélek egy történetet és kezdek belebonyolódni, aztán mondom ,hogy Nah de a lényeg az.... ennek mi az angol megfelelője? pl.: Emlékszem még mikor volt egy súlyos balesetem kb 5 éve vagy az is lehet hogy több, nem emlékszem már pontosan mikor is volt, meg hogy történt, illetve milyen autóval is voltam, nah de a lényeg az, hogy megúsztam.
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ha egy találkozót akarok lemondani, arra melyik a legjobb szó? Mert a szótárban kismillió kifejezés van a "lemond"-ra.
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ez a kettő közt van valami lényeges különbség?
The bus needs washing.
The bus needs to be washed -
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ezt hogy tesszük passzíva? (make me wait) Nem szeretem ha megvárakoztatva vagyok
-
MaciG
addikt
Erről jut egyébként eszembe, hogy nem értem az mért jó módszer, hogy ha valaki zenehallgatásból akar megtanulni angolul, hisz egy szöveg megírásánál sokszor rengeteget "csalnak" hogy kijöjjön a rím. És értem én azt, hogy azok is hibáznak akik anyanyelvi szinten beszélnek, de én úgy gondolom, hogy ha valaki már eleve hibásan tanulja meg akkor még az esélyt se adja meg arra, hogy helyesen (helyesebben) használja a nyelvet
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Szerintetek hogyan lehetne leghatékonyabban megtanulni a passzív szerkezet használatát? És itt most inkább olyanra gondolok, hogy pl.: hivatalos levelekben, leírásokban,stb. Van erre valami jó könyv esetleg rengeteg feladattal?

mint pl: The parking ticket has to be displayed... vagy Trailing of deffective vehicles takes place according to the valid fee being in force can be requested. (parkolójegyről)
Ha leírva látok ilyet, vagy hallom azt megértem, de megfogalmazni nem igen tudom, mert nem áll rá az agyam, mert magyarul az ilyen passzív elég nyakatekerten hangzik. :S
-
MaciG
addikt
Ezek közt van valami különbség, hogy mikor melyiket használjuk?
for example, such as, for instance -
MaciG
addikt
A gerund a következő "funkcióit" mennyire használják a hétköznapi beszélt nyelvben?
1: Finishing the wash up she started to cook. (tükörfordításban nekem kicsit irodalmi nyelvezetnek tűnik. Befejezvén a mosogatást...)
2: Do you know the girl dancing with that man? (Itt ugyebár a "who is" marad ki a mondatból)
A mondatok a Dohár Péter könyvből vannak ha valakinek esetleg ismerősek lennének.

-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy, Ha a helyedben lettem volna... ,akkor ebből ,hogy lesz third condition?
If i were you I would learn more. (If i had been you I would have learnt more
) -
MaciG
addikt
A magyar barkóba játéknak mi az angol megfelelője? Wikipédián ezt írják hogy: "barkochba" ,viszont a szótárak meg így nem ismerik.
-
MaciG
addikt
A beszélt nyelvben mennyire használják a "to be to" szerkezetet? Mert eddig én még csak szinte tankönyvben találkoztam vele.
-
MaciG
addikt
Valaki tudja mi a pontos különbség ezek közt? change, exchange, replace, swap?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Arra van valami szabály, hogy a passzív szerkezetből mikor lehet kihagyni a létigét? Vagy ez csak azért van így néha a beszélt nyelvben mert egyszerűsíteni akarnak, vagy pedig csak alig ejtik így nem mindig lehet hallani?
-
MaciG
addikt
Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy a kiemelt mondatok mit is jelentenek pontosan? Mert 90%-ban értem, de jó lenne 100%-ig biztosnak lenni benne.
" You will have to exchange your Hungarian licence for an Irish licence we will have to verify your qualification with the Hungarian authorities. Once your qualification has been verified we will then be able to issue you with a CPC card. You will need to have all 5/6 modules completed by the expiry of your CPC qualification from Hungary. You will then be entitled to a CPC card with full 5 year expiry."
-
MaciG
addikt
Azt hogy mondják, hogy valami valamitől valamilyen lett?
pl: Leizzadtam (pl biciklizéstől) vagy Sáros lett a ruhám (pl lecsapott egy autó)
Én erre tippelnék, bár elég nyakatekerten hangzik
Cycling made me sweat. My clothes got be dirty. -
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
A "pull in" mit jelent ha közlekedéssel kapcsolatban emelgetjük?
When traffic wishes to overtake you should pull in safely as soon as you can do so.
Én arra gondolok, hogy lehúzódni, de a szótárak az ilyen közlekedéssel kapcsolatos szakszavakra általában nem adnak semmit, vagy olyat adnak ami tuti nem az. Szerintetek hol lehetne ezekre rákeresni?
Pl. arra hogy kikerül, megkerül, jó az hogy "bypass" -
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ha valaki olyannak írok levelet akit nem ismerek (pl szállásnál érdeklődök) Akkor a "Tisztelt Hölgyem/Uram!" -nek mi az angol megfelelője?
-
MaciG
addikt
Passziv szerkezetnel mikot hasznalunk "be" letiget es mikor "get" -et? Van valami lenyeges elteres?
-
MaciG
addikt
A "to" es az "in order to" közt mi a külömbseg, ha olyan ertelemben hasznaljuk ,hogy 2 mondatreszt kötünk össze es egyik a masik "magyarazata".
-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy : "Nem tartott sok ideig még hozzászoktam" akkor ez jó? It did not take me much time to be used to it.
-
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani hogy 2 hét pihi akkor a 2 weeks off- ra kell az s -rag? Mert tudom hogy vannak jelzős szerkezetek ahova nem, csak ez most minek számít?

-
MaciG
addikt
Az elhasználni, hogy van olyan értelemben pl. hogy ha valaki dünnyög hogy nincs szappan, én meg mondom. "Nem én használtam el"
-
MaciG
addikt
A cut off jelentheti azt hogy "bevágni" (vezetésnél mikor valaki elé bevágnak pl sávváltáskor)?
pl. I was driving at 50km/h and suddenly that red car cut me off. -
MaciG
addikt
Ha valakinek van egy kis szabad ideje rápillantana erre a levélre? Egy külföldi angol családnak kellett pár dolgot írni magamról, de sajnos nekem a passzív szókincsem jóval nagyobb mint az aktítv így biztos kicsit unalmas a levél, szóval mik azok a szavak /kifejezések amiket esetleg ki lehet cserélni phrasel verb-re,stb?
Dear Family!
My name is Gabor . Currently I live in Szeged, Hugary. I am 25 years old.
I am organised, calm, relaible and hard –working person and i have a positive attitude to the life, so i am smiling a lot.
I haven’t got any harmfull habits. I no smoking, rarely dring a little alcohol,etc.
I like grilled food, sweet things, and basicly I eat everything as I am not picky.
I have a younger brother and when he was young I used to take care of him when our parents worked. I really love him. I get on well with my parents, we often meet each other to talk and I help them in their rose garden and If i have any problem we always can discuss it. They have supported me in order that i reach my goals
I am a qualified as an Information systems technician in 2009, but I have been working as a bus driver for 4 and half years. I have to tell that I really enjoy my job, as I’m crazy about driving and like working with people. I have never caused any accident ( I am confident and attentive driver) and if arose some problem we have every time managed to solve it. I think there is not unsolvable problem.
If i have a free time, I’m into it travelling, gardening , riding my bike, swimming and simply spending my time in the nature. I’m fond of nearly all kinds of animals. I like being among people, because I am very social people. I like surfing on the internet, reading interesting news, watching comedy and talking my relatives or friends who lives away for me.
My expectations of living England
My amis are improve my english knowledge as high level as I can, working as a bus driver in England and of course explore the fabulous country.Yours faithfully,
Gabor -
MaciG
addikt
Az hogy van hogy kajákban nem vagyok válogatós? Illetev mi a rendszerinformatikus angol megfelelője? Mert én a szótárban nem találtam.
És azt hogy mondom hogy én rendszerinformatikusként végeztem? Mert ez nem diploma csak ilyen okj-s szakma, szóval az I have graduated as ... Szerintem nem igen jó. 
-
MaciG
addikt
A "megbeszélni" az hogyv an olyan értelmezésben, hogy pl. : nem volt olyan probléma amit nem tudtunk megbeszélni.
Illetve ha egy hosszabb mondatot írok amiben megmagyarázok valamit akkor a because helyett mit lehet még használni az ismétlés elkerülése végett?
-
MaciG
addikt
Valahonnan lel ehet tölteni az idei angol középszintű (és emelt szintű ha már volt az is) érettségi tételeit és hozzá külön a megoldást? Mert én eddig csak olyat találtam ahol a kitöltött van csak fenn.
-
MaciG
addikt
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudja-e miért van az, hogy pl. mikor egy rádióműsor vagy egy egyszerű podcast kezdődik akkor gyakran így kezdik: I am joined by "someone" MErt azt értem hogy ez mit jelent és hogy passzív szerkezet, csak nem értem mért használják, mert én úgy emlékszem ezt akkor használjuk ha nem ismerjük azt aki cselekvést végzi vagy nem fontos, de itt mivel az egyik műsorvezető mutatja be a másikat ,nyilván az a lényeg hogy őt hogy hívják, vagy ki is ő.
Másik. Angolban van valami szleng arra hogy ha valaki elmegy pisilni? Pl ami magyarul is van: Dobok egy sárgát,stb.
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Egy baráti beszélgetésben vagyunk, hogyan mondjuk azt, hogy "Nem tehetek róla..." pl.: Nem tehetek róla ,hogy késik a busz.
Ha pl. egy wc foglalt, arra melyik szót használjuk? Reserved?
-
MaciG
addikt
Én a kiejtésekre ezt használom, szerinte nagyon jó és van brit/amerikai angol is Cambridge dicitonary
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Azt hogy mondjuk, hogy kellene nekem valami? Pl. Kellene nekem egy kalap.
Ez esetleg jó? I should need a hat -
MaciG
addikt
Az ilyen "i-képzős" szerkezeteket, hogy képezzük angolul? pl.: szegedi halászlé, makói hagyma,stb
-
MaciG
addikt
Ez értelmes? "Was not unusal"
Mert több helyen láttam már hasonlót, én meg úgy tudom az angolban nincs dupla tagadás.

-
MaciG
addikt
Azt hogy kérdezem meg, hogy :"Meddig tartott volna...?"
pl.: Meddig tartott volna kitakarítani a szobát?
-
MaciG
addikt
Hogy mondjuk azt, hogy valami "lett" ?
pl. Tegnap lettem 20 éves vagy Nagy divat lett a leggings. és stb.
-
MaciG
addikt
Köszönöm. Így már világos.

-
MaciG
addikt
3 kérdés.
Hogy alkotunk mondatokat ezekkel: amit, akit,kit ?
pl.: Nem mindegy kit választ.
Ez az egyetlen étel amit megeszek.
Ő az egyetlen lány akit szeretek. -
MaciG
addikt
Ha azt akarom mondani, hogy: Szembe fúj a szél. (magyarán szembe szél van) vagy Szembe jött velem. (pl. a járdán) akkor arra mit használok?
-
MaciG
addikt
Hogy mondjuk azt, hogy: "bocs ,de mégsem..."
pl: Reggel indítanám az autót, de nem indul, felhívom a szerelőt és mondom, hogy jöjjön ki megnézni, ő mondja, hogy oké indul. Rá pár percre sikerül beindítanom és szólok neki, hogy. "Bocs, de mégsem kell jönnöd, beindult"
-
MaciG
addikt
Arra hogy. A kollégám megkért, hogy cseréljem el a műszakom vele. jó ez? My colleague asked me to change my shift with him.
Ha azt akarom mondani, hogy: Azt mondják nagyon büdös. Arra ez jó? He is said to be very smelly
Illetve ha többes számnál én a lots of- hoz leszem az s-t akkor ha több főnév áll utána, pl. Lots of car, van and bus akkor egyikhez se kell odaraknom az s-t?
-
MaciG
addikt
Bocs, félreolvastam, de ilyet még sosem hallottam hogy felmásztatott. Így viszont már tényleg szenvedő

-
MaciG
addikt
"Egy kis segítség elöljáróban: a szenvedő szerkezet úgy hangzana, hogy "A macska felmászatott a fára." "
Ez mért szenvedő? The cat climbed to the tree vagy The cat has climbed to the tree. ("to" lehet nem kell bele, de most nem ezen van a hangsúly)
Szerintem így lenne szenvedő: A fa meg van másza (a macska által) / The tree has been climbed (by the cat)
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ha azt szeretném mondani, hogy "Én nem adnék neki..." Arra jó az: I wouldn't give... .
pl.: I wouldn't give a car to her.Ha ez okés akkor ennek a múl ideje meg ez? I wouldn't have given a car to her.
-
MaciG
addikt
Ebben a szövegkörnyezetben mit jelent ez a mondat? What make is it?
Have you got a car? What make is it?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Azt hogy mondják hogy valami X személyes? Pl. 2 személyes motor, 5 személyes autó,stb.
-
MaciG
addikt
Erre van valami nyelvtani szabály, hogy az ilyen esetekben, mint pl.: can't , he's,stb mikor lehet összevonni és mikor nem?
Illetve arra van, hogy ha "that"-el kapcsolunk össze két mondatot (jelentése ebben az esetben hogy)akkor a második mondatnak is teljesnek kell lenni? (alany állítmány,tárgy)
-
MaciG
addikt
Csak kíváncsiságból. Melyik a leghosszabb angol szó?

-
MaciG
addikt
Arra hogy "égett szag" (pl égett szagot érzek) jó szó a smell of burning? vagy van valami praktikusabb is rá?
-
MaciG
addikt
I meant to clean my room, but i didn't have enough time. Ez azt jelenti, hogy: Ki akartam takarítani a szobám, de nem volt időm. ?
-
MaciG
addikt
A couldn't az vonatkozhat a jelenre is?
pl.: I couldn't live with you. (nem tudnék veled élni)
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ha angolosan szeretnénk beszélni akkor az alábbi 2 esetben melyik fajta szerkezetet használjuk inkább?
1. Mikor valamit /valakit "tagadunk", hogy nincs.
There is nobody living there vagy There isn't anybody living there.2.Mikor azt mondjuk valami hiányzik/hiányzott.
There were two missing car vagy Two cars missed. -
MaciG
addikt
Üdv.
A mulatós vagy úgymond lakodalmas zenének mi az angol megfelelője?
-
MaciG
addikt
-
MaciG
addikt
Ezek közül melyik a helyes?
I asked Peter for some money. vagy I asked for some money from Peter.
-
MaciG
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) AMD Ryzen 3 1200 4-Core 3.1GHz - AM4
- iPhone 17 256 GB Black - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- MacBook Air 13" M2 16gb ram/256gb ssd 27% Áfás (0357AB)
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)