- eBay-es kütyük kis pénzért
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- svajcsik18: email csere
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fall-N
veterán
válasz
Memmaao #11974 üzenetére
Ez magánvélemény, de a túl sok polír bazári hatást kelt és általában a kínai gyártók használják előszeretettel, mert a gyártási és kidolgozási pontatlanságot el lehet fedni vele. Egy ilyen értékű óránál ez egy emberiség elleni cselekedet. Az illető nemi szervét kéne a köszörű alá rakni. Vagy annak az órásnak, aki nem beszéli le a tulajdonost és megcsinálja.
-
Fall-N
veterán
válasz
bigmasterg #11747 üzenetére
Valószínűleg nem hazai gyártású, maximum a dekoráció. Ez is valamelyik kínai OEM forgató, láttam már hasonlót Alin, eBayen. Csak negyed áron kábé, kamu fa nélkül.
-
Fall-N
veterán
válasz
phranxinatra #11154 üzenetére
Nem arról van szó, hogy én nem így gondolom. Csak arról, hogy fizet az Omega, így használhatja a James Bond és a 007-es logót. Ha már fizet, akkor a jubileumi kiadást is ők jegyzik. Persze ez vicces mivel tényleg semmi közük nem volt jó ideig a filmekhez, de a Rolexnek sem, mármint nem a Rolexen múlott, hogy szerepelt a filmben. Bár szerintem a Seiko is szponzorálhatta a filmet, máskülönben nem hinném, hogy bekerülhetett volna a filmekbe. Sőt mai szemmel ezek a kvarc órák gagyinak hatnak a legendás nagy mechanikus órák mellett. Bár abban az időben még nem voltak olcsók azok a kvarc órák. Moonfall filmhez még illett, a sci-fi agymenés miatt.
Az viszont látszik, hogy a Rolexnek nem nagyon volt érdeke, hogy szponzorálja a filmeket (régen és ma sem), gazdára találnak anélkül is.
-
Fall-N
veterán
válasz
phranxinatra #11150 üzenetére
El kell, hogy keserítselek, de az első pár filmben Sean Connery a saját Rolexét használta nem a film szponzora volt a Rolex. Így egyik márkának sincs sok köze az első filmez, csak később amikor már szponzorként adták az órákat.
-
Fall-N
veterán
válasz
public NMY #11141 üzenetére
Hulk Hogan?
Amúgy szerintem rohadt mindegy ki mivel reklámoz, ameddig jó az óra. James Bond filmeket szetetem, úgyhogy nekem nem gáz. Amúgy is mindkettőt viselte, sőt Roger Moorenak volt kvarc Seiko órája is.
-
Fall-N
veterán
válasz
vadászcsiga #10494 üzenetére
Miért? Mozartot kellene hallgatnia? Sok stílust hallgatok én is, akár black vagy death metalt is mégis órakedvelő vagyok. Az más kérdés, hogy pénzem az nincs annyi, hogy Rolexet vegyek, de simán vennék ha lenne rá.
-
Fall-N
veterán
válasz
ronin s8 #10477 üzenetére
Nem hinném, én például sosem vennék egyiket sem meg. Rengeteg ember vesz vagy kap okosórát vagy aktivitás karkötőt, de gyorsan landol is eladásra valahol aprón. Ha sok pénzem lenne inkább azon gondolkodnék, hogy Rolexet vagy Omegát vagy kerámia tokos Radot vegyek. Félreértés elkerülése miatt van egy Mi Band 4-em, de kizárólag munkában használom. Egyébkent analóg órát hordok. De szerintem sokan vannak így még vele.
-
Fall-N
veterán
válasz
WiZARD #10365 üzenetére
Valahol érték az, hogy kézzel van megfestve az óralap, mert nyilván meg tudnák ezt tenni géppel is sokkal jobb minőségben. Csak azzal elveszítené a manufaktúrális jellegét, amibe bőven belefér ennyi szabálytalanság. Sőt ha nem lenne tökéletlen akkor mindegy is lenne, hogy kézi vagy gépi festék felvitel, mert úgysem mondaná meg senki ha nem néz utána. A linkelt Credor felirat is simán hihető lenne, hogy géppel készült, mert annyira szabályos.
-
Fall-N
veterán
válasz
djeperto #10245 üzenetére
Nem hinném. A fake órákban is a standard Myota 82x5A szokott lenni, a koppintó gyártó nem fog svájci szerkezetet beszerezni. Nagyon jó ETA klónok is vannak szemre (!) csak rosszabb minőségű anyagokból van felépítve. Csavarról csavarra ugyanúgy néz ki, de mégsem svejci, hanem dolgos kínai kezek csinálják. Keress rá YT-n, de a kronometer YT csatornán is van videó egy jobb minőségű Rolex hamisítványról, az is tanulságos.
Az erkölcsi része is érdekes. Ki ajándékoz kétes eredetű és hamis órákat másnak? Még egy bevallottan olcsó, de eredeti óra is őszintébb ajándék, mint egy gagyi fake. Hiába "jó minőségű" akkor sem eredeti hanem csak annak mutatja magát. Ez ultragáz emberre vall.
Arról nem is beszélve, hogy 600 $-ért már értelmes órát is lehet venni (Hamilton például) valakinek nem ilyen hamis vackot. Jó minőségű tud lenni egy 30ezeres Casio is, ha érted mire gondolok, mégsincs fasorban egy AP órával.
-
Fall-N
veterán
válasz
WiZARD #10109 üzenetére
Hidd el a többséget akkor sem érdekli. Mutató terén ha szabad szemmel nem látni a hibákat, akkor nem fogja érdekelni a vevőket. Tudjuk hogy hagyományos módon vágják ki a mutatókat nem lézervágott, amit utána tökéletesre csiszolnak. Persze a mai modern világban minimálisan elvárható lenne, hogy tökéletes legyen egy óra minden porcikájából, de úgy látszik a profit még mindig fontosabb. Ez csak azért gáz, mert nagyságrendekkel olcsóbb órákban is előfordulhat, hogy jobb a mutató.
-
Fall-N
veterán
A 41 mm még nem nagy, sőt a 42 mm sem. A 39 meg a 41 mm között 1-1 mm különbség van alul és felül, amit nem is nagyon észrevenni az életben.
A forma nekem eddig is tetszett, nem véletlenül ikonikus. Az új kék és a zöld számlap is nagyon bejön.
Szerk: Nekem bejönnek, hogy nyitottak a színek felé. Így mindenki tud választani és gondolom a (tehetős) fiatalok felé nyitottak ezzel. Nekem bejönnek a pasztell színek és persze a piros és sárga is.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #9530 üzenetére
Instán mozog az a kép és ott is összehányt az éle.
Mondjuk ez tényleg csúnya, de a mutató hátulja nem érdekelne. Azt nem nézegeti senki.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #9380 üzenetére
Nem tudom laikusként, minek rágodsz ezen a témán?! A COSC mérés szigorú és több hőmérsékleten, helyzetben mérik a szerkezetet, hogy minden körülmények között tartsa a pontosságát a megadott értékek között. Lehet, hogy senki sem fogja ezekben a szélsőséges körülmények között használni az óráját, de a tanúsítvány ezeket garantálja. Nem kell ezen semmit túlgondolni. A Rolex pluszban vállalja, hogy az ő szerkezetük ennél pontosabb, ami általában így is szokott lenni, de előfordulhat hiba.
Azt meg végképp nem értem, ha nem volt még soha Rolexed (ahogy nekem sem) akkor minek okoskodsz? Sokaknak volt és az ő tapasztalataik relevánsak, ellenben pár kiragadott dologból amit olvastál.
Akinek ez nem elég az vegyem kvarcot, nem kötelező venni mechanikus órát. Aki meg így tesz az tudja, hogy soha nem lesz +/-0 mp/nap az eltérés, de ha be lehet szabályozni az órát vagy orvosolni a problémát akkor igenis foglalkozzanak az ügyféllel. Itt ez volt a lényeg és jogos a kolléga panasza.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #9309 üzenetére
Én is beszélgetésnek látom. A kvarc órákat meg azért nem látom a régi mesterek "új útjának", mert kvarcot nem lehet csak úgy tervezni és építeni kézzel, nem véletlenül van pár gyártó aki lefedi a piacot és a többi gyártó ezeket használja. Előbb adnák fel a mesterséget szerintem. Ezzel az erővel a kvarc is egy elavult dolog a mai csipekhez képest, ami megragadt a '70-es évek színvonalán. Mégsem látom a gyorsan elavuló okosórákat a jövőnek. Egy órában nekem ne legyen színes-szagos OLED kijelző. (Monokróm LCD belefér.) Persze más célra jók ezek, munkába nekem is jó az Amazfit Bip.
De mondom jó példa Becsei Áron és a Bexei órák. Pedig nagyon is ma és nagyon is kézzel gyárt csodákat a tehetséges órás mester.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #9227 üzenetére
Nem hiszem, hogy dobták volna. A kézműves óraépítők ma is mechanikus órákat gyártanak kézzel, mint a régi korban, csak jobb a technológia ami ma hozzáférhető. A kvarc amúgy sem kézi munkás dolog. Nem hiszem, ha ma élnének akkor feladnák a saját szerkezet építését és csak a tokot a számlapot és a mutatókat csinálnák. Ott a Bexei óra jó példának. Egyébként is sokkal nagyobb kihívás egy olyan mechanikus szerkezetet létrehozni, ami minél pontosabb, bonyolultabb. Kvarcnál ilyen nincs és itt is mindenki veszi a szerkezetet, nem áll neki senki csak úgy tervezni.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #9202 üzenetére
Azért a mai gyártási technológia azért jóval precízebb és modernebb, mint 100 éve. A drágább luxus órák bonyolult werkjei sem egyszerű szerkezetek. A gyártási pontosság (tűrés) is jóval kisebb, mint egy 50 évvel ezelőtti óránál. Bár a működési elv hasonló, a gyártás során elért finomság ég és Föld kategória.
Például egy 40-50 éves vintage óra pontossága simán lehet +/- 60 mp/nap (!). Ez ma borzasztó pontatlan lenne, de az akkori szinvonalnál még belefért, még úgy is, hogy azért már voltak pontosabb szerkezetek is a drága óráknál.
Ezenkívül egy nagyobb méretű alkatrészt könnyebb előállítani, mint egy apró kis alkatrészt, ami egy órában van. Mint említettem ott a tűrés, ha tanultál gépészetet. Azt se mondja senki, hogy egy 4 mm "vastag" automata werk létezése nem mérnöki teljesítmény! Sokkal nagyobb kihívás, mint egy átlag szívó benzines motor, ahol van millió tudás.
-
Fall-N
veterán
Hagyjátok rá. Ő is ott tart még, hogy a drága óra villogni való a drága (német
) prémium autó meg presztízs. Pedig általában fordítva szokott lenni. Persze ugyanúgy ahogy az órát az autót sem csak villogni veszik sokan, de van az a réteg ez tény.
Viszont óráknál ez ritka mivel a drága órák gyűjtése és a viselése sem divat. Nem egy gazdag embert láttam aki vagy nem hord órát vagy ha igen az is egy gagyi okosóra (órás szemmel nézve az). Másrészt a laikusoknak semmit sem mondana egy IWC vagy más nem annyira divatos márka. A Rolexet persze mindenki ismeri, de nem tudják pontosan mennyi az értéke, csak hogy drága.
Amit még észrevenni az az, hogy tudom mire ment ki a komment. Mivel nem extravagáns a dizájn ezért már nem is lehet az óra drága, mert a 17ezres Casio tokja is ilyen formájú.
De nem baj olcsón megússza legalább a vásárlást.
Ez a magyar rögvalóság.
-
Fall-N
veterán
válasz
FIREBLADE78 #9108 üzenetére
Drága órák is kinézhetnek úgy, hogy "semmilyenek" és fordítva is igaz, jóval olcsóbb órák is lehetnek izgalmasabbak. De általában ezek az egyszerű letisztult oráknál a részletekben rejlik a szépségük. Azért egy IWC biztos, hogy lenyűgöző a kidolgozás minősége miatt.
-
Fall-N
veterán
válasz
vadászcsiga #8669 üzenetére
Vitrinbe jó lesz.
-
Fall-N
veterán
válasz
zsolee73 #8513 üzenetére
Sejtettem, hogy azért választottad, hogy ne két drága óra legyen, hanem az egyik olcsóbb, így ha baja is lesz akkor a kár is kisebb. Azért is írtam az olcsóbb márkákat nem Omega és társait.
rbalint88: Én még a 20ezer Ft-os Casio búvárórámat sem vinném oda, pedig az is koronazáras, 200 M vízállóságú.
Oda elég egy 5ezet Ft-os műanyag óra.
-
Fall-N
veterán
válasz
vadászcsiga #8507 üzenetére
Az mert én nem vennék két egymásra hajazó órát. Meg egyébként is, ha van egy Rolexe az embernek akkor nem kell az arra hajazó olcsó svájci. Akkor már valami egész más stílusú óra. Ott a Mido, Rado, Tag Heuer, Breitling, Longines stb.
-
Fall-N
veterán
Csak reagáltam órás szemmel a gyorsan elavuló okosórákra.
Azért egy kvarc vintage óra vagy egy mechanikus nem elavult, mint egy okosóra lesz pár év múlva hasonlóan a régi telefonokhoz. Ezért is csak addig van értékük, ameddig ki nem jön az újabb széria. De igaz lehet hogy illik ide a téma, mert sok gazdag híresség számára egy okosóra most amit régen egy Rolex vagy más óra képviselt.
Okosóra válság nem lesz. Rengeteg eladó okos kütyü van hirdetve, mert ajándékba kapja az illető, de rohadtul nem érdekli az ajándékozottat és nem is praktikus számukra. Persze a média hírességek meg a YT influenserek most hordják az Apple Watchot, mert ez most a divat, de ez is lecseng majd egyszer. Időtállóságuk is 0.
Egy kvarc szerkezetű óra azért kiválóan tudja helyettesíteni a mechanikus werket úgy hogy cserébe pontosabb, kevesebb a karbantartás igénye (vagy nincs is) és nem kell törődni azzal, hogy lejár a járástartaléka. Pont ezért is lett a bökkenő, hogy bizonyos szempontból sokkal több előnye lett komoly hátrány nélkül. Azért valljuk be ha nem lennénk megszállva az órák irányába akkor sokkal praktikusabb egy kvarc óra. Főleg egy hétköznapi ember számára akinek még exkluzív óra sem kell csak egy divatos kiegészítő vagy egy szolíd óra. Persze hogy hirtelen komoly gond lett a svájciak számára. Okosóra telefon nélkül sokat nem ér és ha lemerül akkor nem mutatja az időt. Egy olcsó kvarc is legalább eltiktakkol három évig, de vannak amik tíz évig is. A mechanikus is elketyeg legalább 38-40 órát. Ha hordja az illető eleget akkor le sem jár. Ezzel egy kütyü sem tud versenyezni. (Amazfit Bip bírja sokkal tovább, de az nem okosóra.)
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #8215 üzenetére
Pedig ez az órás topikba való. Aki exkluzív órát hord azt nem érdekli az okosóra. Vagy ha érdekli is akkor sem itt.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #8209 üzenetére
Szerintem meg nem. Rengeteg okosórát próbáltam, de gyorsan meguntam mind. Az állandó töltögetés sem jön be. Meg amúgy is egy olyan kicsi kijelző nem való sok mindenre. Az akksi a rákfenéje az egésznek, mert a nem bír ki sokat aktív használat mellett. Munkára viszont egy Amazfit Bip, amit használok, de csak a szükséges dolgokra és bírja több, mint egy hónapig az akksija és a transzreflektív kijelző miatt sem kell állandóan feléleszteni. Munka után veszem is le. Az anyaghasználat is gagyi, amelyik nem drága. De ha már drága, akkor biztos hogy valódi órát vennék helyette.
Aki tényleg óramániás annak idegen egy órában a színes kijelző. A monokróm LCD is véleményes, de G-Shock vonalon elmegy. A tervezés meg nem nagy dolog, mivel itt is OEM cuccok vannak Kínából, amit összelegóznak. De hely nem is marad a nagyobb akkumulátornak így a mai színvonalon még messze vagyunk a legalább egy hetes üzemidőtől. A szoftver sem mindegy mennyire gyors, de itt is látszik, hogy nem óra az amit szoftver frissíteni kell meg telepítgetni.
Ennél tényleg jobb egy kvarc vagy e mechanikus óra ha órás szemmel nézzük. Nem véletlenül nem óra kategória hanem sport kiegészítő, tech kütyü.
Öltöny mellé meg véleményes. Nekem nagyon nem jön be.
-
-
Fall-N
veterán
válasz
djeperto #8160 üzenetére
Persze a mai világban költség optimalizálás miatt minden OEM gyártott amit összelegóznak utána. A legdrágább dolog a K+F mindenben, így ha lehet kerülik a saját fejlesztést. A régi nagy autógyárak többsége így is fel lett vásárolva a kínaiak által, így saját motort fejleszteni már úri huncutság. Így ahogy írod vagy több gyár összefog és kooperálnak vagy liszenszelnek meglévő technikát. Így lett PSA motor a BMW-be.
Óra iparban is bevett dolog ez. A kínaiak már tudnak jó minőségű tokokat, számlapokat és mutatókat gyártani. Utána hogy ki használja és ettől még lehet Swiss Made az külön történet. Persze a Rolex az más, de így is lehet csinálni. Apple és más elektronikus gyár is felvásárlással tett szert technológiára. Így is lehet spórolni a fejlesztésen. Utána persze már ez is saját termék és fejlesztés.
-
Fall-N
veterán
-
Fall-N
veterán
A nagy svájci gyártók később bele tudnak fektetni a technológiába, mert simán meg tudják venni. Bár a kézműves cégek nem fognak átállni rá. De lehet lesznek majd erre szakosodott OEM gyártók akik majd ellátják a többi gyártót. Egyelőre még nem hiszem, hogy bevett szokás lesz.
@mriya@: De kenik csak nagyon vékony réteg kell, így szemmel nem is látni. Még az olcsó vacak játékokban is van kenés ahol forgó alkatrészek vannak. Persze azt nem állítom, hogy a nagyon olcsó szerkezetekből nem spórolják ki. A műanyag is kopik, még ha nem is annyira mint amikor két fém surlódik.
-
Fall-N
veterán
Ezt én is írtam a "sima" órás topikban és nem akarták elhinni. Sokan a két pálcás full műanyag 0 köves kvarcra asszociáciálnak a kvarc kapcsán. Pedig vannak komoly kvarc szerkezetek is. Eleve a léptető motor is mechanikus így már azt célszerű kenni. De a műanyag kvarc is szilikon zsírral van kenve. Csak ott annyira olcsó a szerkezet, hogy egyben cserélik, nem szedik szét, mert az emberi munkaköltség többé kerül.
De a macha-kvarc kronok is érdemelnek egy kis kenést.
-
Fall-N
veterán
válasz
consono #8113 üzenetére
Azért nem feltétlenül. Ha rendesen karban van tartva egy automata óra, akkor sok évtizedig elketyeg. Olyan nagy hiba nem keletkezik benne, hogy az egész szerkezet szép aprán tönkremenjen. A kopó alkatrészek persze egy idő után megadhaták magukat. Az anyagi dolgokat ne vegyük bele, hogy mennyi a szervíz, mert ez nem az óra "hibája" hanem a köré kiépült szervíz anyagi vonzatai. Autót is ha nem a márkaszervizbe viszi az ember hanem máshoz, ott is olcsóbb lesz a költség. Független órás is olcsóbban csinálja meg a szervízt és közöttük is van hozzáértő.
A kvarc meg jó meg minden, meg persze igénytelen, így csak a tápellátást kell ellátni, ami lehet elem vagy ha fényevő akkor az akku. Ez is költség csak kevesebb. Teljesen gondozásmentes óra nem létezik csak például egy Eco Drive órához nem kell hozzányúlni (vízállóság miatt de, a tömítések is öregednek) egy tíz évig. Ott is ha kipurcan az akku akkor cserés.
Egyik sem Hi-Tech, mert a mai technikai színvonal már rég meghaladta a kvarc chipeket, így mai szemmel az is egy elavult célhardver. Így hülyeség a mechanikust valami ókori vacaknak hinni, a kvarc meg milyen modern. Azért egy komplex, mestermű mechanika minden csak nem elavult. Ott vannak a Hi-Tech werkek, mint Ami van pár Jacob & Co, MB&F órákban.
Hogy kinek mi jön be az már szubjektív. Nekem mind a kettő bejön. Csak ne ugráljon a mutató, hanem follyon az is (sweep swipe).
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #7979 üzenetére
De gondolom ha bevinnéd a szervizükbe akkor a mutatót ki lehetne seperc cserélni. Inkább ilyen könnyen orvosolható hiba legyen, mint szerkezeti vagy esztétikai a a rokon és vagy szíjon.
Nem szép dolog, de az emberi hiba itt is jelentkezhet. Azaz nem nézik át az összes darabot tüzetesen.
-
Fall-N
veterán
válasz
K.Andras.Vfx #7890 üzenetére
Ez ízlés kérdése. Én a magam részéről a letisztult dolgokat szeretem mindenből ezért sem tetszenek a drágakő berakások. Vagy úgy is írhatom, hogy a funkcionális dolgokat szeretem, aminek nincs semmi köze a működéshez az öncélú ás nem kell rá. Sokkal jobban értékelem a különböző bonyolult komplikációkat, amelyek sokkal többet érnek nekem, mint bármilyen drágakő. Például az extrém komplikációk és mérnöki csemegék pl. Urwerk, MB&F, Jacob & Co órái vagy a jó kis tourbillon vagy gyro tourbillon.
Meg az arany és a drágakő cuccoknak is megvan a negatív éle. Látszik hogy nem a tulajdonosának a kifinomult ízléséről árulkodik és általában a szegény sorból meggazdagodott emberek stílusa ez. Valami önigazolás kell maguknak, hogy sikerült kitörni a szegénységből és ezt termesztésén meg kell mutatni másoknak is.
-
Fall-N
veterán
válasz
slackware64 #6609 üzenetére
Ez már csak azért is szomorú, mert egy független órás simán elhiszi, hogy nem hamis és rámondja, hogy eredeti. Az illető meg vesz egy értéktelen fake órát. Így gondolom még könnyebb lesz eladni ezeket.
-
Fall-N
veterán
válasz
Misi1979 #6607 üzenetére
Akkor mégjobban meglepő. Általában a kis kínaiak jeleskednek a hamisításban.
A szakvélemény kiadásért már csak azért is kár, mert a használtan vett óránál nem lenne mindegy, hogy xy márkaszerviz igazolja, hogy nem hamis vagy legózott az óra. Bár ha valaki esetleg eBayen is veszi és fizet a vizsgálatért, akkor abban sincs semmi kifogásolható dolog. Azért elkérhetnek pénzt, hogy csak tulajdonképpen átnézzék, ami nem nagy meló. Később lehet ott lenne a szervíz is, így csak nem lenne értelmetlen a dolog.
-
Fall-N
veterán
Hát úgy, hogy a kínaiak már felnőttek a feladathoz. Vannak jó minőségű Aquaracer homage-ok (Pl. Pagani Design Aquaracer), így elég csak kicserélni pár dolgot és a laikus már be is nézi, hogy nem eredeti.
Az már engem is meglep, hogy az órás sem tudja megkülönböztetni. De gondolom egyik márkafüggetlen órás feje sem katalógus.
-
Fall-N
veterán
+1
Magadnak veszed, vedd a Longinest. Egyébként egy méltatlanul mellőzött márka a Longines, pedig nekik is voltak apró mérföldköveik az óra történelem nagy könyvében. Befektetésnek meg amúgy sem jó egyik sem.
Sznob körökben meg holt mindegy, mert mindkettő márkát semmibe veszik. (Lásd exkluzív óra topik. De ide sorolható a Hublot is.)
Szulita28: Másnak kár imponálni. Egyrészt aki nem foglalkozik az órákkal, az nem is ismeri igazán egyik márkát sem. Ahhoz több pénz kell és legalább egy Omega vagy Rolex, hogy villantson az illető. De az is lehet, hogy simán hamisítványnak néznek utána is.
-
Fall-N
veterán
válasz
yodamastah #6573 üzenetére
Szörnyű. Lett belőle UFO Omega.
-
Fall-N
veterán
Pedig valahol elvárható lenne ezen az (ár)szinten. Csak gondolom úgy vannak vele, hogy ha szemmel nem látható a hiba és nagyságrendekkel drágább lenne még jobb minőségben gyártani, akkor nem vesződnek vele. Bár ennek kicsit ellent mond a Grand Seiko. Bár Svájcnak és Japánnak más a kulturális és társadalmi dolgai.
Engem különösebben nem zavarna, mert nem vizsaltom nagyító alatt az órákat. Csak elvben jó lenne ha a gyártók a minél tökéletesebb felé haladnak.
Közben eszembe jutott a legutóbbi kronometer adás, ahol pont szó van az új AP Code óráról és hogy a hátlap és a különleges tokfül között milyen apró tűréssel kellett elkészíteni az alkatrészeket. Árban az is még eggyel más kategória és ott belefér, ha már a számlap tényleg nem olvasható könnyen.
-
Fall-N
veterán
Én csak azt nem értem miért kell szaunába órát bevinni? Én még az edzőteremben is az öltözőben elzárva hagyom, ott a rizikó hogy nekiütődik valaminek vagy megkarcolja a gép az órát.
Fürdésnél dettó. Ha nem búvár az ember, akkor csak nem az időt vizslatja az ember, ha egyszer kikapcsolódni megy az ember. De jó ezt még elfogadom, de amikor valaki írja, hogy fürdéskor sem veszi le.
vadászcsiga: Ahogy írtam feljebb, minek bevinni? Eleve rohadtul kellemetlen lenne viselni, amikor folyik az emberről az izzadság.
-
Fall-N
veterán
válasz
Deskdiver #5922 üzenetére
Azért a mechanikus órák nem elavultak. Prémium kategóriás órák ma is mind automata szerkezetűek. Az igazi vintage technológia inkább a kézi húzós werk, ami ma ritkább. Az igazán elavult meg a zsebóra, bár hóbortnak az sem rossz, merr ott is van sok szép szerkezet és óra.
A kvarc igazság szerint nem azért terjedt csak el, mert pontosabb. Azért is mert a mai gyártási technológiával olcsó gyártani. Nyilván ezt is sejtették, amikor fejlesztették. (A másik része, hogy nem annyira szervizigényes, mert sokan biztos nem viszik/vinnék el a megadott időközönként.) Nem véletlen halt ki a nem prémium márkákon kívül a kronométer kategóriában a mechanikus változat. Gyakorlatilag az összes stopperes óra mind kvarc már.
Jó példa a Seiko, amely ma is fejleszti folyamatosan a mechanikus vonalat. A felső kategóriás Spring Drive-ról nem is beszélve. (Jó abban van kvarc is kiegészíteni a pontosság miatt a werket.) Persze a többi gyártó is fejleszt, amit biztos nem vernek nagy dobra.
-
-
Fall-N
veterán
válasz
t_a_m_a_s #5074 üzenetére
Te félreérted. Tisztában vagyok, hogy a 70-es és 80-as években a plexi alap dolog volt és később csak a 90-es években lett a zafír elérhető. Én más márkákra gondoltam elsősorban (és jogos mert nem az exkluzív svájci órákra vonatkozik és általánosságban írtam. Hol láttál Omega vagy egyéb márkát amit említettem volna?).
Én elsősorban a Seikora gondoltam. Nézz csak be az órás topikba, majd mindenki írja, hogy miért erőlteti a Seiko a hardlexet. A másik legnépszerűbb kérdés hogy mennyi a csere zafírra. Úgyhogy nem csak én vagyok ilyen "hülye".
Egyébként is nyugi nem kell ekkora indulatokkal válaszolni.
-
Fall-N
veterán
Jó, igaz amit írsz csak nem fejtettem ki bővebben.
A plexi - ha jó állapotban van - akkor nem gagyi, nekem is tetszik a domború változata vintage órákban. De max a fiókban tudom elképzelni, mert sajnos akárhogy vigyáz az ember rá könnyen (hajszál)karcolódik. Ha pedig tele van karccal akkor már nálam nem a minőség szinonimája. Így értettem/értettük hogy "gagyi".
Sokat fejlődött az ipar, manapság már szerencsére egy bizonyos árszint fölött már zafír van.*
A hardlex/ásványi üveg stb. nevű üveggel azért nincs bajom, mert a mindennapi viselés mellett, kis vigyázással karcmentes marad. Ha meg baleset éri manapság nem drága a cseréje. Igaz polírozni nem lehet ahogy a plexit, de ennyi megbocsátható.
*A fő érv főleg ez a plexi ellen. Nem tudom elképzelni, hogy ne férjen be egy (több) százezres árú minőségi óra árába a zafír, amikor egy "nevenincs" kínai Parnis is bele tudja rakni a nagyságrendileg 100 dollár körüli óráiba.
Természetesen ez az én véleményem, és azzal sincs gond ha más máshogy gondolja. Sajnos nekem a plexiről a karc jut rögtön eszembe.
-
Fall-N
veterán
válasz
vadászcsiga #4798 üzenetére
Azért sajnos ez elég gáz.
Meg az is, hogy így is beépítik a gyártók.
-
Fall-N
veterán
válasz
phranxinatra #4278 üzenetére
Hát sajnos nem mindent Svájcban gyártanak ma már. Főleg igaz ez a kisebb svájci márkákra. Viszont a kis kínaiak is tudnak rendes minőséget gyártani. Jó helyről loptak ötleteket. Lásd Sea-Gull werkek és az ETA.
-
Fall-N
veterán
Abban sincs tragédia, ha beszállítók is készítenek alkatrészeket. Ott a Nivarox és a hajszálrugók. Mai napig nem tudnak olyan minőséget elérni sokan, így még mindig jobb ha mehveszik, mintha rossz minőségű de saját lenne, ami bekerülne az órába. Ezzel költségeket is tudnak spórolni, (ahogy muszáj is volt a kvarcválság idején) és ezzel tovább fent tud maradni a márka.
Az jobban zavar, ha el kell adni egy céget és ezzel elveszti az identitását egy patinás márka. Valahol ez volt a hátulütője a nagy cégfelvásárlósdinak is. Swatch is kiosztja a márkák között a szerepeket. Ha több különböző cég maradt volna akkor azok versenyeznének egymással és ezzel gyártanak jobbat (vagy markánsan egyedibbet) esetleg, mint amit az anyacég szán nekik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Exkluzív órák topikja, elsősorban mechanikus svájci órák számára, de szívesen látunk német/japán/egyéb közép- és felsőkategóriás órákat is.
Az ide nem illő órák a következő topikok valamelyikébe tartoznak:
Óra topik
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest