Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz bozsozso #40280 üzenetére

Ha tudod, hogy maximum egy gyümölcshöz mennyi szám lehet, akkor Power Pivot-os lépések (szintén Excel 2010 felett csak).

1. Alakítsd át táblázattá a listát.
    2. Beszúrás -> Kimutatás opció és pipáld be az adatmodellhez hozzáadást.

3. Jobb klikk az adatforráson és Új mérték hozzáadása.

4. Mérték űrlapot így töltsd ki.

5. Egy újabb mértéket kell felvennünk mint a 3-as lépésben. A képlete ennek:
    =PATHITEM([Lista];1;0)

A PATHITEM függvény a lista adott elemét adja vissza, a fenti képletben az első elemet kértük le.
    Itt jön a feltételezés, hogy tudod hány szám lehet egy gyümölcshöz, mert az 5-ös lépést legalább ennyiszer kell ismételni. A képletben mindig csak növelni kell eggyel számot, vagyis a második elemnek a képlete:
    =PATHITEM([Lista];2;0)

A harmadiknak pedig: =PATHITEM([Lista];3;0)

A példában 5x megcsináltam és a kimutatást összeraktam.

6. Már csak meg kell fordítani a kimutatást, ebben a TRANSZPONÁLÁS függvény tud segíteni.
    Itt arra kell figyelni, hogy ahány sort és oszlopot kell egy másik helyre vinni, ott ugyanakkora területet kell kijelölni (egész pontosan annyi oszlopot mint ahány sor van a másik helyen és annyi oszlopot mint amennyi sor van a másik helyen). A példámban 5 sor és 5 oszlop van (nem kell a fejlés és totál sor sem).

Javasolt lépések:
    7. Írd be a végső hely első cellájába TRANSZPONÁLÁS függvényt, kapni fogsz egy hibát.

8. Ezen a cellán állva jelölj ki egy 5x5-ös tartományt.

9. Nyomd meg az F2-öt, ekkor az első cellában látható képlet megjelenik és ekkor Ctrl + Shift + Enter-t nyomj. A kijelölt terült egy összefüggő tömb része lesz, módosítani a cellákat benne egyesével nem fogod tudni.

A végeredmény egy kis formázás után pedig ilyen lesz:

Ha zavarnak a nullák, akkor egy számformátummal el lehet tüntetni őket.

üdv

• Mutt

senior tag

Szia,

Excel 2010-től fölfelé a Power Query-vel megoldható. A lépések:

1. A listádat alakítsd át táblázattá.

2. Adatok fülön beolvasás Táblázatból/Tartományból.

3. Gyümölcsök oszlop kijelölése után Csoportosítás opció.

4. A megjelenő ablakot töltsd ki így:

5. Oszlop hozzáadása fülön Egyedi oszlopot válaszd és így töltsd ki. A [Lista] az előző lépésben megadott név, a [Számok] pedig az eredeti oszlop neve ahol vannak a számok.

6. Kattints az új oszlop jobb felső sarkában lévő ikonra, és válaszd az Értékek kinyerése opciót. A megjelenő ablakban válassz egy elválasztó karaktert, én a kettőspontot használtam most.

7. Jobb klikk a Lista oszlopon és eltávolítás.
    8. Jelöld ki a Szám oszlopot és Átalakítás menüben Oszlop felosztása opció elválasztó karakter alapján.

9. Átalakítás menűben Transzponálás opciót használd.

10. Kezdőlapon használd az Első sor használata fejlécként.
    11. Utolsó lépés kirakni egy munkalapra, Bezárás és betöltés -> ..adott helyre.

Egymás mellett az eredeti és a végső állapot:

üdv

• Fferi50

Topikgazda

Szia!

A gyümölcsöket átmásolod egy oszlopba, úgy ahogyan vannak. Ezután adatok, ismétlődés eltávolíítása.
    Aztán használd a DARABTELI képletet.

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés