Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azopi74

addikt

válasz MZsoltee #26250 üzenetére

"A sima pivotot felelevenítettem, néha-néha most is használtam, újat nem mondott a kis tananyag. A power pivot már érdekesebb lenne mivel sok adattal dolgoznék. Adatbázisból (sql server) szednék ki adatokat (táblákat) és azzal dolgoznék. Nem pesti vagyok így a tanfolyamok is nehézkesebbek, inkább autodidakta módon tanulnám rögtön a gyakorlatban."

Hát igen, ha külső adatbázisokból dolgozol, akkor a Power BI pakk (Power Query és PowerPivot, diagramokhoz Power View) az optimális megoldás. (sőt, én van, hogy excelben tárolt adatbázisok esetében is ezeket használom :)) Bár néha a jó öreg Microsoft Query-s megoldáshoz nyúlok. Igaz, nem annyira végfelhasználó barát, mint a PowerQuery, és nem is tud egyszerre több adatbázisból dolgozni, (csak ha külön-külön lehúzod adattáblákba, aztán joinolgatsz, pfff :... Dehát standard ANSI SQL-lel is majdnem mindent meglehet oldani, és a jó öreg Jet megeszi azt, szóval ha csak egy adatbázis a forrás, akkor akár a MS Query is használható lehet, tud az is adatot szedni akár OLE DB-vel, akár MS SQL serverről natívan, akár Azure Marketplace-ről, de akár excelből vagy Access-ből, szóval ott is vannak azért lehetőségek. Csak egyszerre több forrásból ne akarj :) Ahhoz már PowerBI kell. Csakhát az a fránya M language... Igaz, egyre okosabb a PowerQuery is, folyamatosan jönnek az update-ek de még szoknom kell a Power BI logikáját, nameg azt az "M" formula language-et, 15 év SQL után kicsit nehezen veszi be a gyomrom, de azért jó az a koncepció, és a végeredmény is igen meggyőző tud lenni :)

Egy kis Power BI anyag

(később nézd meg a linket, inkább este felé, vagy vasárnap, mert még szinkonizál a onedrive, és megvan jópár giga, meg még rakok fel hozzá ezt-azt :)) Egy-két hétig fenn hagyom, aztán majd törlöm.

Egyéb linkek

M language

Power BI getting started

biproject.hu

Youtube

"M" Formula language - YouTube

Ha konkrét kérdésed van, akkor a topicban kérdezhetsz, ha van időm, válaszolok. Persze először is tedd fel a teljes PowerBI csomagot, ha nem tetted volna még meg :)

Power Query

Power Pivot

(2013-ban alapból benne van)

Ha van céges Office 365 előfizu:

http://www.microsoft.com/en-us/powerbi/default.aspx

Hello World

Itt töltheted a designert

Itt pedig iOS-es app az App store-ból

Androidos, és Windows App (universal) még nincs kint, de hamarosan várható ;)

Új hozzászólás Aktív témák